böceklenen çiçeğe ne yapmalı / Bitlenen Çiçekler Nasıl Temizlenir? Yaprak Biti Nasıl Temizlenir? - Çiçek Bakımı Haberleri

Böceklenen Çiçeğe Ne Yapmalı

böceklenen çiçeğe ne yapmalı

Çiçek Bakımında En Sık Rastlanan Sorunlardan Çiçeklerde Böceklenme Nedir?

Çiçeklerin dibindeki böcekler veya üzerinde bulunan böcekler çok rahatsız edici olabilir. Buna bağlı olarak ne olduğu ve sebepleri de araştırılmaktadır. Çiçek böceklenmesi toprakta görülen bir hastalık olarak açıklanabilmektedir. Çiçek toprağında ortaya çıkan böceklerin giderek saksıyı veya çiçeği kaplaması yani çoğalması çiçek böceklenmesi olarak bilinir. Böcek denildiği zaman kurt ve sinek benzeri böceklerle karşılaşılmaktadır. Genellikle küçük boyutlara sahip olan bu böcekler çok rahat bir şekilde görülebilir. Çiçeklerde beyaz böceklenme veya sinek sineklerle karşılaşılabilmektedir.

Çiçek böceklenmesi ilk olarak toprakta başlamaktadır. Bir süre sonra yapraklarda böcekler görülür. Ancak ilk olarak yapraklarda yer alan böcekler de fark edilebilir. Bu böceklerde çiçek biti olarak anılabilmektedir. Çiçeklerin böceklerden kurtarılması için belirli bir süre farklı tedavilerin yapılması gerekmektedir. Çiçeklerden böcek uzaklaştırma belirli bir süreç gerektirmektedir. Bu süreçte çiçeklerle doğru şekilde ilgilenmek çok önemlidir. Gübre ve benzeri destekleyici ürünlerden de yardım alınmalıdır.

ÇİÇEKLERİN BÖCEKLENME SEBEPLERİ

Çiçeklerin Böceklenme Nedenleri ve Çözümleri 

Bitkileri sık ve fazla sulamak çürümeye, sararmaya yol açseafoodplus.infoda böcekler ve kurtlar oluşseafoodplus.infoı tabağında sürekli fazla su bulunması, çok sulama vs. gibi nedenlerle köklerde çürüme nedeniyle böcek ve solucan olabiliyor.







Ayrıca çiçeği ektiğimiz ve su verdiğimiz kaplarda çok öseafoodplus.infoğlı,hijyen olmayan pis kaplarla verdiğimiz su ne kadar temiz olsa da o çiçek kesin kurtlanıp, solucan yuvası olacaktıseafoodplus.info temiz görünse de daha önce bulaşık, yağlı seafoodplus.info işlerde kullandığınız maşrapa, tas vs. bardak seafoodplus.info kesin su vermeyin Başka işlerde kullanılmamış, temiz kaplarla temiz su vermek çok önemlidir.

Yani temiz,pet şişelerle su vermek seafoodplus.info, yağlı ellerle dokunmamaki, toprağını karıştırmamak seafoodplus.infoğına dikeceğimiz sopalar da hiç kullanılmamış, temiz olmalıdır. Daha önce kurtlanmış, böceklenmiş, ölmüş bitkinin saksısını veya toprağını asla yeni ekeceğiniz bitkilerde kullanmayın veya diğerlerine bu topraktan seafoodplus.info içinde yumurta,yavru vardır.Çok küçük olduğundan asla farkedemeyiz..Kurtlanmış, solucanlanmış,bitlenmiş toprakların tamamını bir poşete koyarak çöpe atın ve bir daha hiç kullanmayın.O bitkilerde de kesin böcek ve solucan olur.


                         

Böceklenmiş,sinek veya solucan, kurt olmuşmuş bitkileri diğerlerinin yanından uzaklaştırıseafoodplus.info mutlaka onlara da geçecektir.Beyaz sinekler için az miktarda ve biraz uzaktan detan sıkarak başseafoodplus.infoengi yaprak kenelerinden ve yumurtalarından yaprakların alt ve üst yüzeylerini ıslatılmış yumuşak kağıt peçete ile silerek seafoodplus.infoğıdı bir kere kullanıp atın yenisini alın.

Ayrıca yaprak bitleri ve keneleri için sulama suyuna az miktarda(örn.3 litreye 1 çay kaşığı) arapsabunu katarak köpürtüp, yaprak ve gövdelerine püskürterek seafoodplus.info seyrek yapmak seafoodplus.infota solucan görürseniz kesin yağlı, bulaşık su veya kaptan olmuşseafoodplus.info diğer saksılardan geçmiştir ya da eklediğiniz gübre veya topraktan gelmiştir.mümkünse hemen toprağını ve saksısını değiştirip, köklerini zedelemeden iyice yıkayın.toprağına rendelenmiş soğan ve soğan suyu,sarmısak tanelerir,azıcık karpit gömün solucanları öldürür.

Bitli, keneli vs. bitki yaprağına azıcık değen diğer bitkilere de bulaşıseafoodplus.infoç temas seafoodplus.info küçük sinekler hepsini sarıyor.Bunları öbürlerinden ayırın, ayrı tedavi edin. Evde başaedemiyorsanız.Çeşitli ilaçlar veya en iyisi de özel ilaçlı topraklardan alın.eğer ilaç kullanacaksanız asalağın türüne uygun ilacı abartmadan çok az suyuna katıseafoodplus.infoç kullanırken miktar çok önemli yoksa bitki kavruluyor,zehirlenip, kuruyup ölüyor.Gübre de ratgele kullanılırsa böcek ve solucan yapılıyor.İçinde parazit yumurtası olabilir seafoodplus.info iyisi özel gübreli temiz toprak alıp kök kısımlarına üstten ilave etmek suladıkça altlara inecektir.

Özetlersek böcek, bit, solucan hepsi için ortam, saksı,ışık, sulama, temas ve en çokta temizlik,hijyen çok önemli.

Çok az ışık alması

Bitki uzun ve sağlıksızdır. Yapraklarının arası fazla aralıktır. Büyüme durmuştur. Yapraklar normalden daha küçük ve soluktur. Çiçekleri ya hiç yoktur ya da çok cılızdır. Çözüm: Dallanmasını güçlendirmek için bitkiyi kısaltın ve daha ışık alabileceği bir yere taşıyın.

Çok az sulanması

Bitki ya çok az ya da hiç büyümez. Çiçekleri çok kısa sürelidir. Yaprakları zayıftır. Alt yapraklar düşer. Çözüm: Su dolu bir kap içinde 10 dakika bekletin. Saksı tabağına yerleştirmeden önce suyun süzülmesini bekleyin. Bitki çok kısa bir sürede yeniden kurursa saksını değiştirin.

Çok soğuk ortamda olması

Çiçekler kısa ömürlüdür. yapraklar kıvrılır ve düşer. Çözüm: Hava akımından uzak sıcak bir yere taşıyın.

Az nemli ortamda olması

Yaprak uçları kahverengileşir ve kurur. Yaprak kenarları sararır ve yapraklar dökülür. Gonca ve çiçekler büzüşür ve düşer. Çözüm: Banyo, mutfak gibi daha nemli bir ortama taşıyın. Daha önceki sayfalarda açıkladığımız nemliliği artırma metotlarını deneyin.

Az besin alması belirti

Bitki büyümez ve çiçekli bitkiler çiçek açmaz. Çözüm: Gerekli besin ile besleyin.

Fazla ışıklı ortamda olması

Gündüz saatlerinde bitkinin yaprakları solar, kahverengi yarık izleri oluşur. Bitki solgun görünür. Yapraklar buruşup, kurur. Çözüm: Bitkiyi daha serin ve gölgeli bir ortama taşıyın.

Fazla su verilmesi

Çiçekler çürür. Yapraklar az büyür, zayıftır ve kolayca dökülür. Çözüm: Bitkiyi daha sıcak bir ortama taşıyın. Fazla suyun saksıdan akmasını sağlayın. Sadece gerektikçe su verin.

Fazla sıcak ortamda bulunması

Bitki kış aylarında sağlıksız büyüme gösterir. Yaprakların kenarları kahverengileşir. Alt yapraklar solar ve dökülür. Çözüm: Bitkiyi daha serin bir ortama taşıyın.

Fazla Nemli Ortamda Bulunması

Yapraklarda, çiçekte ve sapında gri küf (botrytis) oluşur. Çözüm: Bitkiyi daha kuru bir ortama taşıyın.

Fazla besin verilmesi

Belirti                            : Yapraklar kahverengileşir ve büzüşür.

Çözüm                           : Bitki sağlıklı bir görünüm alana kadar çiçeği sulamayın.

Zararlılar ve tedavileri :Bitkileri hastalıklardan ve böceklerden korumak, tedavi etmekten daha kolaydır. Bu nedenle bitkilerin güçlü ve sağlıklı olmalarını sağlamak amacıyla ideal bir

bir ortam yaratmalıyız. Hastalıklı bir bitkiyi, diğer bitkilere de bulaşma ihtimalini göz önünde bulundurarak diğerlerinden hemen ayırmalısınız.




İşte sık rastlanan salon bitkisi böcekleri ve tedavi şekilleri

    

Beyaz sinekler

Güveye benzer ve rahatsız edildiğinde uçuşan küçük beyaz böceklerdir. Tüm bitkiyi ılık sabunlu suya batırın ve sonra da durulayın.

    

Yeşil Veya Siyah Sinekler

Bitkinin büyüyen uçlarında koloni oluştururlar. Yok etmek için beyaz sinekler için önerilen metodu kullanın.

    

&#;         Botrytis Yaprak, çiçek ve gövdede bulunan gri küftür. Bitkiyi daha kuru bir ortama alın ve hava akımını artırın. Ölü çiçek ve yaprakları düzenli olarak ayıklayın. Eğer sorun devam ederse mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin.

    

&#;         Mealy Bugs Yaprakların altında ve gövdede bulunan minik yün yumaklarına benzer oluşumlardır. İspirtoya (metil alkole) batırılmış pamuklu bezle silin. Kırmızı Örümcek Mite&#;ları

    

&#;         Yaprakların alt yüzeyinde bulunan küçük, sarı, kahverengi veya kırmızı kurtçuklardır. İnce örümcek ağları üretirler. Nemliliği artırmak amacıyla bitkiyi sık sık spreyleyin.

    

Kabuk böcekleri

      Yapraklara ve gövdeye yapışmış gibi duran küçük sert kabuklu, kahverengi, sarı böceklerdir. Böcekleri ılık sabunlu su ile temizleyin ve durulayın.

    

Küf


      Yapraklarda ve gövdede oluşan beyaz pudra benzeri oluşumlardır. Mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin


Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!





Bitlenen Çiçekler Nasıl Temizlenir? Yaprak Biti Nasıl Temizlenir?

Hayatımızın bir köşesinde bizlere huzur veren bitkilerimizin böceklendiğini ve bitlendiğini görmek herkes açısından oldukça kötüdür. Hâl böyle olunca hemen bunlardan nasıl kurtulacağımız akıllara gelir. Ancak uzun uzadıya düşünmeye gerek yok. Etkisi bilimsel veriler ile kanıtlanmış ve evlerimizde hazırladığımız basit bir ilaçlama yöntemi ile bu bit ve böceklerden kurtulmak mümkündür.

Bitlenen çiçekler nasıl temizlenir?

Evlerimizde, bahçelerimizde veya işyerlerimizde besleyip büyüttüğümüz çiçeklerin bitlenebilmesi oldukça olası bir durumdur. Bu bitlenme durumundan kurtulmak için öncelikle çiçekteki böcekleri temizlemek gerekmektedir. Sonrasında ise çiçeğin çevresinde yabani otlar oluşmuş ise onları temizlemek gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki bir çiçeğin yaprakları bitlenmişse toprakta bir sorun oluşmuştur. Bu sebeple böceklerden ve yabani otlardan çiçeğimizi arındırmak bitleri temizlemeden önce atmamız gereken adımlardır.

Araştırmacılar tarafından çiçek çevresinde oluşan yabani otların bitlenme yaptığı saptanmıştır. Toprağın içerisine birkaç adet sigara izmariti konulması oluşabilecek bitlenmeyi önleyebilmektedir.

Yaprak biti nasıl temizlenir?

Çiçeğimize her ne kadar gözümüz gibi baksak ve ilgilensek de çoğu zaman bizimle de alakası olmayan durumlardan kaynaklı bitlenme ile karşılaşabilmekteyiz. Nitekim bitler, bitkilerin özlerine gelen böceklerdir.

Bununla birlikte yaprak bitlerinden kurtulmak öncelikle böcek ve yabani otları temizledikten sonra ev yapımı birkaç ilaç ile oldukça kolaydır. Bunlar için elde etmemiz gerek iki şey vardır; Sarımsak ve Sirke.

Doğal yaprak biti ilaçları

Bitlenme bazen bizim dışımızdaki etmenler sonucunda olmaktadır. Bunlardan öncelikle böcekleri temizleyerek ve bitkimizi yabani otlardan arındırarak kurtulabilmekteyiz. Ancak sonrasında oluşan veya henüz bizim görmediğimiz bitlerden korunmak için daha kuvvetli bir çözüme ihtiyaç duymaktayız.

Burada karşımıza evde kolayca hazırlayabileceğimiz ilaçlar çıkmaktadır. Sarımsak ve Sirke ile iki farklı yaprak biti ile mücadele yöntemini de deneyebiliriz. İki başlık halinde anlatacak olursak;

Sarımsak ile bitlerden kurtulma;

Sarımsak bahçıvanlar tarafından oldukça fazla beğenilen bir bahçe ürünüdür. Nitekim mantarları öldürücü etkisi ve bakterisit özelliği ile böcekleri fazlasıyla rahatsız etmektedir. Bu sebeple sarımsak yaprak bitleri ile mücadelede elimizdeki en güçlü kozlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sarımsak ile bitlere karşı mücadele yönteminin hazırlanması dakika kadar basit bir işlemden ibarettir. Bununla birlikte bu yöntemin bitler üzerindeki etkisi kanıtlanmıştır. Sarımsağımızı sprey haline getirerek bitlere karşı mücadele kullanmak için öncelikle 25 gram sarımsağı ezin ve 1 litre su ile karıştırın.

Birkaç dakikalık aralıklarla karıştırın ve sonrasında bir köşede 15 dakika dinlenmesini sağlayın. Sonrasında sprey içesindeki sarımsak posalarından kurtulmak için ilacımızı süzün ve üzerine 1 litre daha su ekleyin. Sonrasında haftada bir olacak şekilde bitkilerimizin üzerine püskürtün. Ancak bitkilerimizin üzerinde istemediğimiz böcekler hâlâ var ise birkaç günde bir püskürtmekte fayda vardır. Nitekim bu koku onların bitkilerimiz üzerinden uzaklaşmasına yol açacaktır.

Sirke ile bitlerden kurtulma;

Sarımsak dışında bitlerden ve böceklerden kurtulmanın en etkili yollarından birisi de sirkedir. Evde sarımsak yok ise veya sarımsak bulamıyorsak en yakın bakkal veya marketten alacağımız ucuz bir sirke bitkiler üzerinde oluşan böceklenme ve bitlenmeye karşı oldukça etkili bir ilaç halini almaktadır.

Öncelikle ml sirke ile 1 litre suyu karıştırın. ( ml ortalama yarım bardağa denk düşmektedir.) Buradaki püf nokta suyun sirke ile karışması değil, sirkenin su ile karışmasıdır. Yani 1 litre suyumuzun üzerine ml sirkemizi dökelim. Sonrasında gri sabun (bir çay kaşığı) veya birkaç sıkım bulaşık deterjanını ekleyerek ilacımızı hazır hale getirebilmekteyiz. Spreyi hazırladıktan sonra yalnızca yapraklara değil, bitki köklerine de sıkmamız gerektiğini unutmayalım.

Son olarak üçüncü bir yoldan bahsedecek olursak Şarap Sirkesi de bitlenme ve böceklenmeye karşı oldukça etkilidir. Nitekim Avrupa Birliği ülkelerinde organik tarımda kullanımı için onaylanmış ve kullanım listelerine dahil edilmiştir.

Çiçek biti neden olur?

Çiçeklerimizi veya bitkilerimizi her ne kadar korusak ve gözümüz gibi baksak da kimi zaman onların böceklenmesinin veya bitlenmesinin önüne geçememekteyiz. Nitekim bu bit veya böcekler bitkilerimiz özlerine gelmektedir. Bu sebeple bunları önleyici ilaç ve malzemeleri her zaman evimizde hazır halde tutmalıyız. Bu bitlerin genel olarak renkleri yeşildir.

Boyları ise mm'dir. Unutmayın bu bitler bakımsız çiçek veya bitkilere değil onların özlerine gelmektedir. Nitekim önlem alındığı takdirde hem biz hem de bitkilerimiz rahat bir nefes alabilmektedir.

Saksıda çiçek yetiştirenlerin en büyük sorunlarından birisi böceklenmeleridir. Bazı böcekler çiçeklere zarar verdiği gibi zararsız olanları da vardır. Solucan ve küçük sinekler toprakta ve bitki köklerinde çoğalırlar. Bitki kökünü ve yapraklarını yiyerek, kurutabilirler. Saksıdaki çiçeklerinize özenle baksanız da özellikle çiçeklerin bitlenmesini önleyemezsiniz. Bitkilerin böceklenmesi gibi, çok sık bitlenmesi ile de karşılaşabilirsiniz.

Bitlenen çiçekler nasıl temizlenir? 

Bunun için öncelikle, bitlenen çiçeğin böceklerden kurtulması gerekmektedir. Çiçekte bitlenme normal bir durum olmaktadır. Eğer bir çiçeğin yapraklarında bitlenme varsa, toprağında sorun var demektir. Saksıdaki çiçeğinizin etrafında yabani otlar varsa, çiçeğin etrafı iyice temizlenmelidir. Çünkü yabani otlar bitlenme yapar. Saksıdaki toprağın içerisine, birkaç adet sigara izmariti konulursa, çiçeğin bitlenmesi önlenebilmektedir.

Çiçeklerin Sineklenmesi Nasıl Önlenir?

Saksıda yetiştirdiğiniz çiçeğin toprağında, bir süre sonra küçük sinekler oluşabilir. Hatta çoğalarak evin etrafına yayılabilirler. Çiçeklerin sineklenmesini önlemek için farklı yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Eskiden insanlar, aspirinli su karışımını çiçek diplerine dökerlerdi. Siz de aspirinli suyu, çiçeğinizin toprağına dökmeyi deneyebilirsiniz.
  • Çiçeğinizin toprağına sigara külü veya izmarit atmanız, çiçeğinizi böcek ve sineklerden koruyacaktır.
  • Çiçeğin toprağı çok sulu ise sinekler artacaktır. Toprağının biraz kurumasını sağlayarak, sineklerden kurtulabilirsiniz.

Bu yöntemlerden istediğinizi kullanarak, çiçeğinizi böcek ve sineklerden koruyabilirsiniz. Uzun vadede koruma ilaçlarını kullanırken dikkat etmeniz gerekir. Kimyasallar çiçeğinize zarar verebilir. Doğal yöntemler kullanarak, sağlık çiçek yetiştirebilirsiniz.

Çiçek Böcekleri Nasıl Yok Edilir?

Özellikle evinizde saksıda çiçek yetiştiriyorsanız, çiçeğin kokusu, güzelliği ve ev kattığı dekor açısından sorunsuz görünebilmektedir. Fakat saksı çiçeklerinin en büyük problemi, toprağın böceklenmesidir. Böceklenen çiçek, zamanla büyümez, solar ve ölür. Kimyasallarla yok edilebilir çözümler bulunmaktadır. Fakat kimyasallar gerek çiçek gerekse çevre açısından kullanımı zararlı olmasından dolayı, tercih edilmemesi gereken çözümlerdendir. Yıllardır kullanılan doğal yöntemlerle, çiçek böceklerini yok etmek mümkün olmaktadır. Bir kap ve pet şişe içerisine, su doldurduktan sonra, sigara izmaritleri konularak, 2 &#; 3 gün suda bekletilir. Bu sigara izmaritinin suyu saksıdaki toprağa döküldüğünde, topraktaki sineklerden kurtulabilirsiniz. Bir de toprak solucanından rahatsız oluyorsanız, onları yok etmek için de kullanılan doğal yöntemler bulunmaktadır. Evde tükettiğiniz meyve veya sebze kurularını, iyice ezdikten sonra, toprağa gömerseniz, topraktaki solucanlardan kurtulabilirsiniz.

Böceklenen Bitkiye Ne Yapılır?

Dış mekânlarda veya saksıda kullanılan iç mekân çiçeklerde, böceklenme ve sineklenme oluşabilmektedir. Toprakta solucan veya böceklenme sonucunda, yapraklara doğru bitlenme oluşarak yayılabilir. Bu durum bitkinize zarar verebilmektedir. Özellikle yaprakların alt kısmına ve çiçeğin köklerine yavrulayan böcekler, çok hızlı şekilde üreyebilirler. Sulamanın fazla olmasıyla, toprak altında duran böcekler, yüzeye doğru çıkmaktadırlar. Eğer çiçeğiniz veya bitkiniz böceklendiyse, böceklenen bitkiye yapılması gereken durum,bitkinizi topraktan ayırarak, böceklenmenin köklere inip inmediğini kontrol etmektir. Eğer böceklenme bitki köklerine inmemişse, toprağının değiştirilmesi gerekmektedir. Bitki saksıya yerleştirilmeden önce, ilaçlı su hazırlanarak, bitkinin hastalıklı bölgelerine püskürtülür. Daha sonra saksıya yerleştirilen bitki, 3 ay boyunca düzenli aralıklarla takip edilir. Bu takip sırasında, bitkinizin yapraklarının altını nemli bir bez ile silmeniz gerekmektedir. Saksıdaki çiçeğinize çok su vermemeye dikkat edin. Solucan ve böcek oluşmasına neden olabilirsiniz.

Not: Böceklenen bitkiniz iç mekanda ise ilaç kullanımı yapacaksınız tavsiyemiz kimyasal ilaç kullanmamanızdır. Kimyasal ilaçlar evinizde yaşan başta çocuk ve evcil hayvanlara zarar verebilmektedirler.

Böceklenme çok ise ilaçlamayı balkon yada bahçede yapmanızı tavsiye ederiz.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir