hamilelikde belde agrilar / Gebelikte Görülen Bel ve Kalça Ağrılarına Dikkat! - Hisar Hospital Intercontinental

Hamilelikde Belde Agrilar

hamilelikde belde agrilar

Bel ağrısı düşük işareti mi?

Hayatınızın en özel dönemlerinden biri olan hamilelik süreci her zaman güllük gülistanlık geçmeyebilir. Kimi zaman yoğun bel ağrısı görülebilir ve bu sizde hem uykusuzluk hem de farklı sıkıntılar yaratabilir. Özellikle son 3 ayda görülen bel ağrılarına karşı dikkatli olmanız gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Emine Ergül, bakın başka neler anlatıyor.

Hamilelikte bel ağrısı

Bel ağrısının hamilelerde görülme sıklığı yüzde arasındadır. Ancak hamilelerin sadece yüzde 'si günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli bel ağrısı sorunu yaşar. En sık leğen kemiği çevresinde veya bel bölgesinde olan kas ve eklemlerin gerilimi veya gevşemesine bağlı ağrılar görülür. Bunların ikisi bir arada da olabilir. Bu dönemde görülen bel ağrıları biyomekanik, hormonal, damarsal veya diğer nedenlerle oluşan ağrılardır. Yapılan çalışmalar, hamilelik öncesinde bel çukuru fazla olanların hamilelikte bel ağrısına yatkın olduğunu gösteriyor. Kısa zamanda fazla kilo artışı bel ağrısı oluşumuna neden olabilir. Hamilelikte rahimdeki büyüme karın ve sırt kasları arasında kuvvet yönünden dengesizliğe veya büyümüş rahmin ağırlığı direkt olarak basıya sebep olarak ağrı yapabilir. Relaksin, östrojen ve progesteron serum düzeylerinde artış gözlenir. Yüksek relaksin seviyesi eklem gevşemesine, östrojen de relaksinin etkisinin artmasına neden olarak bel ağrısının gelişmesine katkıda bulunabilir. Büyüyen rahim, aort gibi büyük damarlarda basıya neden olup, iskemi ve metabolik bozukluk bel ağrısı yaratabilir. Bunların yanı sıra iş ve psikolojik faktörler de belde ağrıya neden olabilir. Kalça veya çevre kemiklerde geçici osteoporoz (özelikle D vitamini eksikliği olan anne adaylarında eksikliğin artmasına bağlı olarak kemiklerde yumuşama ve kırılmalar), kas zorlanmaları da ağrı nedeni olabilir.

aylardan itibaren bel ağrısında artış

Hamilelerde bel ağrısı genellikle hamileliğin orta dönemlerindeki aylarda ( aylar) başlar. Çünkü bel ağrısına neden olan temel nedenler bu aylarda yoğunlaşır. Bunlar nelerdir:
-Rahmin ağırlaşması ve vücudun ağırlık merkezini değiştirerek öne doğru çekmesi,
-Kilo almak,
-Hamileliğe bağlı duruş bozuklukları,
-Hamilelikte artan hormonlara bağlı olarak bel eklemlerinde gevşeme olması. Bel ağrısına neden olan bu etkenler hamileliğin sonuna doğru daha fazla artacağı için son aylarda bel ağrısı biraz daha şiddetlenir sıklıkla. Buna rağmen hamileliğin ilk aylarında da hafif derecede bel ağrısı bazı anne adaylarında görülebilir. Eğer hamileliğin ilk aylarında bel ağrısı çok şiddetli ise bunun hamilelik dışında bir sebebi (bel fıtığı gibi) olabileceği akla getirilmelidir ve bu yönde değerlendirme yapılmalıdır.

Tehlikeli durumlar

Hamileliğin ilk günlerinde bazı anne adaylarında bel ağrısı görülebilir. Sebebi artan hormonlardır. İlk 3 ayda yine büyüyen uterus ve hormonlar nedeniyle oluşan bel ağrıları hamile kadında düşük tehlikesi olarak değerlendirilip kaygıya neden olabilir. Genelde düşük tehlikesi olması durumunda bel ağrısına kasık ağrısı da eşlik eder. Sıklıkla ağrılarla beraber veya daha sonra vajinal kanama izlenir. Hamileliğin son üç ayında olan bel ağrıları erken doğum belirtisi olabilir. Son ayda bel ağrısı doğum ağrıları ile karışabilir. Bunu ayırt etmek için mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Hamilelikte bel fıtığı gelişme riski bir miktar artar. Ancak daha da önemlisi normalde bel ve bacak ağrısına sebep olmayacak fıtıklar hamilelikten dolayı bel ağrısına sebep olabilir. Anne adaylarında bacak ağrısı sinir köklerine direkt baskıya veya yansıyan ağrılara bağlı olarak gelişir. Ayrıca sinirlere olan baskılar sonucu sinirlerdeki iskemi (damar basısı) sonucu ağrılar da görülebilir. Hamileliğin son üç ayında ağırlaşmış uterusun atardamarlara ve toplar damarlara baskısı sonucu bacak ağrıları olabilir. Bu durumda dolaşım bozukluğu ile ilgili tetkikler istenmelidir. Uterusun üreterler üzerine baskı yapması çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve asla ihmal edilmemelidir. Çoğul hamileliklerde bel ağrısı daha fazla olabilir. Kısa sürede artan kilo, hormonların artışı bunun başlıca nedenleridir.

Önlemler

Hamilelik öncesi fit durumda olmak, karın ve sırt kaslarının kuvvetli olması bel ağrısı olasılığını azaltsa da; kalça ve pelvis çevresindeki ağrıyı azaltmaz. Relaksin hormon salgılanması bazı kişilerde daha fazladır. Bu hormon bu bölgelerdeki ağrıyı artırır. Hamilelik dönemini daha rahat geçirmek için:

-Gereğinden fazla kilo almamaya çalışın.
-Yeterli D vitamini ve kalsiyum alın.
-Sık sık yürüyün.
-Kaslarınızdaki gerilimi ve zorlanmayı azaltmak için vücudunuzun düzgün duruş şeklini koruyun.
_Otururken sık sık pozisyon değiştirin.
-Sandalyede otururken bel yastığı kullanın.
-Beliniz geceleri daha çok ağrıyorsa sırt üstü yatmaktan kaçının. Yan yatın ve karnınızı yastıkla destekleyin.
-Kalça ve belinizi yoracak hareketlerden kaçının.
-Uzun süre ayakta hareketsiz kalmayın.
-Uzun oturma ve ayakta durma sırasında bir ayağınızın altına basamak koyarak kaslarınızı gevşetmeye çalışın.
-Solunum ve gevşeme egzersizleri yapın.
-Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının.
-Gün içerisinde sık sık istirahat edin.
-Günde birkaç defa, saat arayla 20 dakikayı geçmeyecek şekilde, soğuk veya sıcak uygulamalar yapın.
-Masaj yaptırın.
-Çok ağrınız olduğunda hekiminizin kontrolünde ağrı kesici kullanın.

Bel fıtığı durumunda…

Bel fıtığı ileri derecede değilse ve hamilelikte şikayetler artmadıysa normal doğum yapılabilir. Ancak fıtık ileri boyutlardaysa sezaryen doğum önerilir. Ancak son sözü kadın doğum uzmanı ve beyin sinir cerrahı beraber vermelidir. Hamilelik döneminde bel fıtığı yaşayan anne adaylarının ilk tercihi fizik tedavi olmalıdır. Fizik tedavi ile ağrılar ve şikayetler azalır. Bunun yanı sıra anne adayları için özel üretilen korseler bel ağrıları ve fıtık ağrılarına iyi gelebilir. Doktor önerisiyle kullanılabilir.

Hazırlayan: Işıl Evrim AKGÜN
bebegimvebiz

Hamilelikte Bel, Sırt ve Kalça Ağrıları

Gebelikte bel ağrısı yaşayanlar bunun ne kadar yıpratıcı bir sıkıntı olduğunu da çok iyi bilirler. Gebeliğin ilk ayında bel ağrısı şikayeti çokça görülür ve bu ilerleyen aylarda sırt ve kalçada da görülmeye başlar. Hamilelikte sırt üstü yatmak veya oturmakla bile hissedilen bu batma tarzı ağrılar, gebelikte kalça ve bel egzersizleri ile kısmen rahatlayabilirken bazen de egzersizle şiddetlenebilmektedir.

Gebelerde Bel - Kalça Ağrısı Herkeste Görülür mü?

Gebe kadınların yaklaşık %50'sinde alt bel ve kalça ağrısı yaşanırken bunların %25'i doğumdan sonraki 1 yıl içinde de aynı ağrıyı hissederler. Yapılan bir çalışmada gebelikte ağrısı olan anneler 10 yıl takip edilmiş ve her 10 kadından 1 tanesi 11 yıl süreyle bu ağrıya bağlı sıkıntılar yaşamaya devam etmiş.

Hamilelikte Bel, Sırt ve Kalça Ağrısı Nasıl Tanımlanır?

Alt bel ağrısından kasıt sırtta ki kaburgadan kalça çıkıntısına kadar olan ağrıdır. Kalça ağrısından kastedilen ise leğen kemiğinin arka çıkıntısından kalça çıkıntısına kadar olan ağrıdır. Her iki bölgenin ağrısı da annenin üzerinde büyük bir yük oluşturur ve yaşam kalitesini bozar. Hastanın uykusu ağrı nedeniyle bölünmeye başlar, işyerinde çalışırken zorlanır ve sosyal hayatında engellemeler yaşamaya başlar, egzersiz yapamaz hal gelir.

Hamilelikte Bel ve Kalça Ağrılarının Nedeni Nedir?

Gebelikte bel ve kalça ağrısı birçok nedenle olabilir. Bazılarının çok erken gebelik haftalarında başlarken, daha öncesinde ağrıları olan hastalarda ve kilolu hastalarda risk daha fazla ve ağrı daha şiddetli olabilir. Bel ve kalça ağrılarının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Gebelikte Artan Hormonlar

Gebelik hormonları pelvik bağları yumuşatır ve eklemler doğuma hazırlık amacıyla gevşerler. Tüm bu eklem ve bağ değişiklikleri de sırtın desteklenmesini bozar.

Yerçekim Merkezinin Değişmesi

Gebelerde artan bel kavisi ile birlikte yerçekim merkezi öne doğru yer değiştirir. Bebek büyüdükçe postürde değişikliğe neden olur.

Artan Vücut Ağırlığı

Bebeğin ve gebenin artan kilosu bele yük bindirir. Bu artışa paralel olarak bele binen yük sinir basısına da yol açar.

Postür ve Pozisyon

Yanlış postür aşırı ayakta durmak ve belin üzerine doğru öne eğilerek oturmak sırt ağrısına neden olur. Özellikle çalışırken uzun süre yanlış pozisyonda kıpırdamadan durmak ağrı oluşumuna katkıda bulunur.

Stres

Stresli anlarda hastalar vücutlarının genel olarak kasılmasıyla belde de ağrı hissederler.

Hamilelikte Bel, Sırt ve Kalça Ağrıları

Hamilelikte doğru postür soldaki, yanlış postür sağdakidir. Doğru postürde omuzlar dik ve hafif geride, omurga dik karın öne itilmeden geride kalça içerde ve dizler gevşek tutulmalıdır.

Hamilelikte Sırt, Bel ve Kalça Ağrısı Nasıl Önlenir? Hamilelikte Bel Ağrısı Nasıl Azaltılır?

  • Hamilelikte bel, kalça ağrılarını tamamen önlemek mümkün olmasa da ağrıyı azaltmak mümkündür; egzersizle sırt ve karın kasları kuvvetlendirilir.
  • Yerden birşey alırken belden eğilmeler yerine çömelmek tercih edilmelidir.
  • Topuklu ayakkabı gibi ayak tabanına yeterli destek vermeyen ayakkabılardan kaçınılmalıdır.
  • Yatakta sırtı üstü yatmaktan kaçınılmalıdır.
  • Yana dönüp yatarken dizlerin altınada yastık desteği önerilir.
  • Bel ağrısı için üretilmiş destek bantları kullanılabilir.
  • Yorulduğunuz kadar dinlenmeye de vakit ayırın.
  • Dinlenirken ayaklarınızın altına yastık koyarak yükseltin.

Hamilelikte Bel ve Kalça Ağrısı Olanların Kaçınması Gerekenler

  • Çok hızlı tempoda yürümek
  • Çok uzun sürelerle yürümek
  • Bacak bacak üstüne atmak
  • Sırt üstü yatmak
  • Koltukta otururken bacaklarını kırıp dizlerinin oturmak
  • Yüzerken kurbağalama yüzmek
  • Yerden birşey alırken belden eğilip almak

Hamilelikte Bel Kalça Ağrısı Tedavisi

Bel ağrısı tedavisinde kullandığımız bazı tedaviler vardır. Önlemek için yapılanlar mevcut ağrıyı da azaltacaktır. Bunlara ek olarak;

  • Sıcak soğuk uygulama
  • Manuel terapi, masaj ( aylarda önerilir)
  • Antiinflamatuar ilaçlar
  • Postür düzeltmenin tedavi edici rolü vardır

Hamilelikte Bel ve Kalça Ağrısı için Tıbbi Yardım Ne Zaman Alınmalıdır?

  • Ağrı çok şiddetliyse
  • Şiddeti giderek daha çok artıyorsa veya aniden çok şiddetli başladıysa
  • Ağrı ritmik kramp tarzında ağrı ise (erken doğum ihtimali olabilir)
  • Çok nadir görülse de ciddi bel ağrısı gebeliğin indüklediği osteoporoza (kemik erimesi), vertebral osteoartirite, septik artirite bağlı olabileceği bilinmelidir.
Hamilelikte Bel, Sırt ve Kalça Ağrıları

Blog Yazıları

Menopoz Sonrası Kemik Erimesi

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gebelikte Beslenme

Gebelikte Cinsellik

Sezaryen Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğum Paketi Nedir? Neleri Kapsar?

Ankara Jinekolog Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadın Doğum Uzmanı Kimdir, Neler Yapar?

Kapalı Rahim Ameliyatı

Miyom Tedavisi Ankara

Kızlık Zarı Dikimi (Himenoplasti) Ankara Fiyatları

Genital Siğil Tanı ve Tedavisi

Vajina Daraltma Ameliyatı

Labioplasti Ameliyatı

Vakumlu Kürtaj Nedir? Nasıl Uygulanır?

Normal Doğumun Faydaları ve Tercih Edilmesinin Sebepleri Nelerdir?

Zihindeki Kaygılarla Cinsellik: Vajinismus

Cinsel İlişki Sonrası Kanama Neden Olur?

Gebelik Takibi Ankara

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Gebeler ve Emziren Anneler için Coronovirüs (Covid) Bilgileri

Is Natural Delivery For Me?

Doğum Kontrol Hapları Hakkında Merak Ettikleriniz

Kürtaj Yasal mı?

Doğumda Ten Tene Temas Nedir?

Menopoz Sonrası Kanamalara Dikkat

İdrar Kaçırmayı Önlemek İçin 7 Basit Öneri

Tekrarlayan Can Sıkıcı Mantar Vajinitleri

Hamilelikte Bel, Sırt ve Kalça Ağrıları

Jinekolojik Muayene Hangi Yaşta ve Nasıl Olmalı?

Plastik Kullanımı Erkek Kısırlığına Yol Açıyor

Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Dış Gebelik ile İlgili Merak Ettikleriniz

Spiral Benim İçin Uygun Bir Yöntem mi?

Genital Estetik, Kime ve Neden?

HPV Aşısını Yaptırmanız için 6 Neden

Genital Siğiller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kızlık Zarı Dikimi

Sperm Kalitesini Beslenme ile Düzeltin

Ankara Kürtaj Fiyatları ve Kürtaj Yasası

Kadınlarda Kısırlığı Önleyici Beslenme Mümkün mü?

İdrar Kaçırma Ameliyatı, Tot Nedir?

Hamilelikte Kaşıntı Normal midir?

Doğal Doğuma Karar Vermeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Gebelik ve Spor

Doğal Doğum Nedir?

Düşükler Hakkında Ne Billiyorsunuz?

Normal Doğumda Sancı Kontrolü

Gebelik ve Doğum

Hamilelikte bel ağrıları için bu önerileri uygulayın

Hamilelik belki de dünyanın en heyecanlı ve keyifli bekleme süreçlerinden biriyken, kimi sağlık sorunları nedeniyle zorlu bir sürece dönüşebilir. Bu sorunların başında da bel ağrıları gelir. Oysa bel ağrılarından uzak bir hamilelik mümkün. Bel ağrıları hamileliğin her döneminde birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Bu ağrılar erken dönemlerde hormonal değişikliklerden kaynaklanabileceği gibi, ilerleyen dönemlerde bebeğin büyümesine bağlı olarak da gelişebilir. Bebeğin büyümesiyle bel ve çevresine binen yükün artması, omurlar arasındaki bağların gevşemesi ve sinir sıkışması gibi nedenler bel ağrısı yapabilir. Bunların dışında hamilelik döneminde yapılan bazı sakıncalı hareketler, ağır kaldırma, uygunsuz pozisyonlar gibi durumlar da bu ağrıların oluşmasında etkili. Acıbadem Mobil Sağlık Fizyoterapi Uzmanı İsmail Çağrı Koca hamilelikte bel ağrılarıyla ilgili bilgi verdi.


Doğru eğilmek bile önemli

Hamilelikte bazı şeylere dikkat ederek bel ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Öncelikle belden geçen ağırlık merkezinin öne doğru kayması sonucu oluşabilecek bel ağrısından korunmak için, kişinin duruşuna dikkat etmesi ve sırt kaslarını güçlendirmesinin büyük önem taşır. Bunun dışında öne doğru eğilmelerde, mümkün olduğunca gergin bir vaziyette durmak ve bu eğilmeleri dizlerden veya sabit bir yere tutunarak gerçekleştirmek gerekir.

Yatarken yastıkla destek alın

Anne adaylarının uzun süre ayakta durmaktan ve ağır yükler kaldırmaktan kaçınmaları gerekir. Gebelikte sivri ve uzun topuklu ayakkabılardan da uzak durulmalı. Ayrıca yatakta sırt üstü yatmak yerine yan yatmak ve bacakların arası ile karın altına uygun bir yastık koymak, olası bel ağrılarının önüne geçer.

Hamilelikte bel ağrısına buzlu çözüm

Bazı durumlarda ağrılı bölgede ödem oluşabilir. Bu durumda belirli bölgelere uygulanan ortalama dakikalık buz uygulaması ağrı azaltıcı bir etkiye sahip. Ayrıca ağrıların oluştuğu bölgeye yapılan esneme egzersizleri de ağrılı bölgeyi rahatlatır. Bu nedenle anne adaylarının düzenli egzersiz yapmalarını gerekir. Düzenli olarak egzersiz yapmak ağrıları azaltır ve oluşabilecek diğer ağrıların da önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca bel ağrılarını engellemek ve mevcut oluşabilecek diğer fiziksel ağrıları azaltmak için bolca dinlenmeyi ihmal etmeyin.

Fizik tedavinin yararı

Anne adayının rahat bir gebelik geçirmesini engelleyen bel ağrılarının giderilmesinde fizik tedaviden de faydalanmak mümkün. Fizik tedavi yalnızca sağlık sorunlarına bağlı tedaviler için yapılmaz. Fizik tedavi hamilelikte; sırt ağrısı, bel ağrısı, mesane problemleri gibi yaygın rahatsızlıkları gidermek, daha rahat bir hamilelik yaşamak ve doğumu kolaylaştırmak için de yararlı olur. Fizik tedavi özellikle ciddi bel ağrısı yaşayan, bacaklarda yanma ve uyuşma gibi şikayetleri olan anne adaylarına önerilir. Bu tür bir şikayetiniz varsa, önce doktorunuza görünün. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde bu tür problemler için sizi bir fizyoterapiste yönlendirebilir.

Pilates ve yoga da yapabilirsiniz

Bel ağrılarının giderilmesinde hemen etki gösteren fizik tedavi, ortalama birkaç hafta sürer. Ancak devamında, fizyoterapistin yönlendirdiği egzersizlerin, hamilelik boyunca belirli dönemlerde revize edilerek, anne adayları tarafından devam ettirilmesi gerekir. Fizik tedavi, seans şeklinde olabileceği gibi, düşünülen tedaviye bağlı olarak egzersizler ve ağrı şiddeti takibi şeklinde de yapılabilir. Ayrıca, pilates ve yoga gibi sporlarla yapıldığında, pelvik bölgedeki kasların güçlenmesi ve esneklik kazanmasını sağladığı için doğumu kolaylaştırıcı etki taşır. Hamilelik döneminde yapılan fizyoterapi kadınların vücutlarını hazırlanmalarına yardımcı olur.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası