düzenleyici besin içerikleri / Bütün besinlerde bulunan ve düzenleyici olarak görev yapan besin içeriği nedir?

Düzenleyici Besin Içerikleri

düzenleyici besin içerikleri

Yaşam döngümüzü sürdürebilmemiz için belli başlı besin gruplarına ihtiyacımız vardır. Her besin grubunun vücudumuza çeşitli faydaları vardır.

Besin içerikleri; karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, proteinler, mineraller ve su olmak üzere 5 gruba ayrılır:

su

Su: Vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar. Vücudumuzun %70&#;i sudur. Su, yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürmemizi sağlar. Her besinde bulunur.

 

PrIMG_minoteinler: Vücudumuzda yapıcı ve onarıcı olarak görev yapar. Büyüme, gelişme, yaraların iyileşmesi, vücudun iyileşmesi ve mikroplara karşı direnci için proteinlere gerek vardır. Örnek; et, süt, yumurta, kuruyemiş, peynir…

 

IMG_min

Yağlar: Yetersiz kalan karbonhidratın enerjisinin artırılmasını sağlar. Yağlar, bitki ve hayvanlardan elde edilir. Örnek; mısır, zeytin, tereyağı, fıstık&#;

 

 

IMG_min

Vitaminler: Vücudumuzda düzenleyici ve dengeleyici olarak görev yapar. Vücudumuzu hastalıklardan korurlar. Örnek; domates, havuç, armut, elma..

 

IMG_min

 

Karbonhidratlar: Vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. Örnek; makarna, pilav, patates, ekmek&#;

 

 

 

Besin ve Besin &#;ğelerini Tanıyalım

Besin ve Besin &#;ğelerini Tanıyalım

Her gün farklı öğünlerde farklı besinler yiyoruz değil mi?

Peki, her öğün yediğimiz yemekleri ne kadar iyi tanıyoruz? Barındırdıkları besin öğeleri hakkında ne kadar bilgimiz var? Sevdiğimiz ve sevmediğimiz yemeklerin besin değerlerinin ne olduğunu biliyor muyuz? Yoksa bildiklerimiz sadece hangi besinin faydalı hangi besinin zararlı olduğu mu? 

Haydi çocuklar, gelin besinleri ve besin öğelerini birlikte inceleyelim.
İlk insanlar, avladıkları hayvanlar ve doğada buldukları bitkilerle yalnızca karınlarını doyurmak için beslenirlerdi. Sonraki dönemlerde tarımdaki gelişmelerle kendi besinlerini yetiştirmeye ve daha çeşitli besinler tüketmeye başladılar. Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişle besinler birçok teknolojik süreçten geçtikten ve işlendikten sonra sofralarımıza ulaşmaya başladı.

Peki besin ne demek, bir de ona bakalım. 

Besinler, vücudumuz için gerekli bileşenleri sağlayan, yenilebilir bitki ve hayvan dokuları olarak tanımlanır. Besin yerine, gıda veya yiyecek ifadeleri de kullanılıyor.

Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleriyse besin öğeleri olarak tanımlıyoruz. 

Şimdi bu öğelere biraz daha yakından bakalım: 

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar yediğimiz besinlerde en çok bulunan öğe. Gün içinde tükettiğimiz besin ve içeceklerle aldığımız enerjinin %’ını karbonhidratlardan sağlarız.

Proteinler

Vücut hücrelerimizin büyük bölümü proteinlerden oluşur. Proteinlerin yapı taşı ise amino asitlerdir. Vücut proteinlerinin, hormon ve enzimlerin yapımı için ise besin yoluyla protein almamız gerekir.

Vitaminler

Vücudumuzda çok az miktarda vitamin bulunur. Oysa vitaminlerin etkileri çok fazladır. Vitaminler vücudumuzda kendiliğinden üretilmediği için mutlaka besinlerle alınması gerekir. Vitaminler, başka besin öğeleri ve minerallerin vücudumuza fayda sağlaması için gerekli biyokimyasal olayları oluştururlar.

Örneğin;

B grubu vitaminler, aldığımız karbonhidrat, yağ ve proteindeki enerjiyi ve hücrelerin oluşmasını sağlayacak biyokimyasal olayları düzenler.

D vitamini, kalsiyum ve fosforun kemiklerimize ve dişlerimize taşınmasını sağlar.

A, E ve C vitaminleri vücudumuzdaki hasarı önlerken, zararlı maddelerin etkilerini de azaltırlar.


Mineraller

Vücudumuzun %’i minerallerden oluşur. Kalsiyum, vücudumuzdaki minerallerin neredeyse yarısını, fosfor ¼’ünü, magnezyum, klor, sodyum ve kükürt ise kalan bölümünü oluşturur. Mineraller vücutta kemik ve diş gibi dokuların yapısına katılırlar; sağlıklı büyüme ve gelişmemizi sağlayarak yaşamımızı sürdürmemizi sağlarlar.

Bazı temel minerallerin vücudumuzdaki işlevlerine bakalım:

• Kalsiyum ve fosfor kemik ve dişlerimizin yapısına katılır.

• Sodyum ve potasyum vücudumuzda elektrolit dengesini sağlar.

• Demir, kanımızda oksijenin taşınmasını sağlar.

• Çinko ve selenyum vücudumuzun savunma sisteminde görev alır ve onu korur. 

Su

Bildiğiniz gibi su yaşam için zorunlu bir ihtiyaçtır. Yediğimiz besinlerin sindirimi, vücudumuzda oluşan zararlı maddelerin atılması, vücut ısımızın düzenlenmesi için su olmazsa olmazdır. 

Günlük su veya sıvı ihtiyacımızı içtiğimiz su veya içeceklerden olduğu kadar, yediğimiz besinlerin içindeki su ile de karşılarız. 

Vücudumuzun dengesini sağlayan suyu temiz kaynaklardan sağlamalıyız.

Çünkü her insanın günde yaklaşık 2,5 litre sıvı kaybı olur. Sıcak havalarda, fiziksel aktivite yaptığımızda, çok proteinli ve tuzlu besinler tükettiğimizde ya da ateşlendiğimizde, ishal olduğumuzda vücuttaki su kaybı daha da artar. Vücuttaki dengeyi korumak için kaybettiğimiz suyu yerine koymalıyız.

Neden susarız?

Vücudumuzda su kaybı olduğunda beyindeki susama merkezi uyarılır ve susadığımızı hissederiz. Ama ishal olduğumuzda, vücudumuz suyla birlikte sodyum, potasyum gibi mineralleri de kaybettiği için susama hissi duymayabiliriz.

Uzmanlar, vücudumuzu gün boyu dengede tutmak için susamayı beklemeden su içmemizi öneriyor. Siz de ister okulda ster evde ister oyunda, nerede olursanız olun bol bol temiz su içmek için susamayı beklemeyin. 


Su ihtiyacımızı nasıl karşılarız?

• İçme suyu ile,
• Yiyecek ve içeceklerle,
• Metabolik olaylar sonucu oluşan sıvılarla.

Su ve içecekler vücut dengemizin korunmasında çok önemli rol oynarlar. Vücut sağlığımız için gün boyu sıvı tüketmeliyiz.

Suyu temiz, sağlığımızı bozmayan kaynaklardan sağlamalıyız. Unutmayın çocuklar, her akan su temiz olmayabilir. Suyun berrak görünmesi onun temiz, mikropsuz olduğu anlamına gelmez. İçilebilir musluk suyu kullanıyorsanız, mutlaka bir süre akıttıktan sonra içmelisiniz.

Sıcak havalarda ve aktif olduğumuz zamanlarda vücudumuz daha fazla su kaybeder. Yani daha çok su tüketmemiz gerekir. Bu nedenle spor yapmadan veya oyuna başlamadan önce ve sonra su içmeliyiz.

Özellikle ishal durumunda kaybettiğimiz mineralleri almak için suyun içine bir miktar tuz ve şeker karıştırabiliriz.


Yağlar

Vücudumuzdaki yağlar aynı zamanda enerji depomuzdur. Vücudumuzun yaklaşık % 18’i yağdan oluşur. Harcadığımız enerjiden daha fazlasını alırsak, bu oran artar. Besinlerle az enerji alırsak da bu oran azalır.

Yağlar mideyi geç terk ettiği için daha çok uzun süre tokluk hissi verirler. Yeterince enerji almadığımız zaman, vücut enerji için kendi yağ deposunu kullanır. Yağ aynı zamanda, yağda çözünen vitaminlerin emilimi ve hormonların üretimi için de gereklidir.

4. Sınıf Fen Bilimleri Besinler Ve &#;zellikleri konu anlatımı

Haberin Devamı

 Şimdi bu kaynakların ne olduğuna bakalım ve tek tek inceleyelim.

Hayvansal kaynaklar: Hayvanlardan elde edilen besin kaynaklarıdır. Bunlar içerisinde et, süt ve yumurta gelir.

Bitkisel kaynaklar: Bitkilerden elde ettiğimiz besin kaynaklarıdır. Bunlar içerisinde başta sebzeler ve meyveler olmak üzere aynı zamanda tahıl ürünleri ve benzeri gibi kaynaklar bulunmaktadır.

Madensel kaynaklar: Madensel kaynaklar tuz ve su içerisinden aldığımız kaynak çeşitleridir. Bu kaynaklar aynı zamanda hem bitkisel ve hayvansal kaynaklar içerisinde bulunmaktadır.

 Ayrıca besinlerin görevleri değişkenlik gösterir. Yukarıda saydığımız bütün besin kaynaklarının vücudumuzda farklı görevleri bulunmaktadır. Şimdi başlıca bu görevleri ele alalım ve sıralayalım.

 - Besinler enerji vericidir.

 - Besinler aynı zamanda yapıcı ve onarıcıdır.

 - Besinler düzenleyici bir özelliğe sahiptir.

Temel Besin içerikleri

 Günlük ihtiyacımızı karşılamak ve yaşamımızı devam ettirmemiz için bazı temel besin içerikleri bulunmaktadır. Şimdi bunlar nelerdir sırasıyla inceleyelim.

Karbonhidratlar: Günlük yaşantımız içerisinde spor yapmak ya da ders çalışmak gibi etkinlikleri gerçekleştirmek adına enerjiye ihtiyacımız vardır. Bu yüzden vücudumuz bu enerjiyi ilk olarak karbonhidratlardan karşılar. Yani Karbonhidratlar vücudumuzda enerji verici besin kaynaklarıdır. Bunlar içerisinde unlu gıdalar, tatlılar, pirinç, patates, şeker pancarı ve bal gibi kaynaklar bulunur.

Haberin Devamı

Proteinler: Büyümek ve gelişmek için mutlaka proteine ihtiyacımız vardır. Aynı zamanda yaralandığımızda ya da vücudumuzun değişik noktalarındaki kesiklerin iyileşmesi için, vücudumuz proteinleri kullanır. Et, balık süt ve süt ürünleri ile beraber baklagiller protein bakımından zengin kaynaklardır.

Yağlar: Karbonhidratlar ile beraber aynı zamanda vücudumuza enerji verici kaynak olarak yağlar öne çıkar. Ancak eğer vücudumuz için karbonhidratlar yetersiz kalırsa yağlar kullanılır. Bu yüzden ihtiyaç fazlası olan yağlar derimizin altında vücudumuz tarafından depolanır. Ayçiçeği, fındık, ceviz, zeytin, tereyağı ve susam gibi besin kaynakları öne çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Vitaminler: Vücudumuzun hastalıklardan korunması ve büyüyüp gelişebilmesi için vitamine ihtiyacı vardır. Bu konuda sebze ve meyveler ile beraber süt ve süt ürünleri, balık, tavuk ve kuru yemiş gibi besin kaynakları öne çıkıyor. Bu konuda A, B, C, D, E ve K vitaminleri bulunmaktadır.

Su ve mineraller: Vücudumuzun yaklaşık olarak %70 kadarı sudan oluşmaktadır. O yüzden vücudumuz sürekli suya ihtiyaç duyar ve su bizim için çok önemlidir. Bu yüzden günde 2 litre yani 7 veya 8 bardak su içmeliyiz. Ayrıca su vücut ısısını dengeler ve kan akışını hızlandırır. Mineraller ise tuz ve birçok farklı yapıda bulunmaktadır. Kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir ve fosfor ile sodyum gibi mineraller vücudumuz için çok önemlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası