dış basur için hangi doktora gidilir / Basur İçin Hangi Doktora Gidilir? Basura Hangi Bölüm Bakar? - Sağlık Haberleri

Dış Basur Için Hangi Doktora Gidilir

dış basur için hangi doktora gidilir

Basur için hangi doktora gidilir?

Tıp dünyasının gelmiş olduğu nokta dâhilinde artık basur problemi kısa bir süre içerisinde ortadan kalkmakta olduğu bildirildi. Tabii burada önemli olan zamanında ve doğru bölüm ile doktora başvurulması gerekliliği vurgulandı.

BASURA HANGİ BÖLÜM BAKAR?

Tıp dilinde hemoroid olarak da bilinen basur problemine Genel Cerrahi bölümü bakar. Bu konuda Uzman Doktor kontrolünde gerçekleşen tetkik ve teşhis ile beraber sonuç ortaya çıkarılır. Böylece iç ya da dış basur problemine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Bu yöntemleri eşliğinde sorun Kısa bir süre içerisinde ortadan kaldırılır. Çünkü günümüzde problemine karşı çözüm yöntemleri bulunmaktadır.

BASUR İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Basur problemi ile karşı karşıya kalan kişiler genel cerrahi uzmanlarını başvurmaktadır. Alınacak olan randevu dâhilinde genel cerrahiye yönlendirilen kişiler, Uzman Doktor kontrolünde tedaviye alınır. Bu konuda iç ve dış basur çeşitlerine bağlı olarak değişik tedavi yönteminde ele alınır. Genel cerrahi bölümünün sorumluluğu dâhilinde gerçekleşen bu tedavi yöntemleri, hemoroid sorununu kısa bir süre içerisinde ortadan kaldırır. Özellikle geçirebilecek olası probleme karşı erken zamanda Uzman doktora başvurmak en önemli husustur.

BASUR MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle hastanın herhangi bir şekilde utanmasını sebep olmayacak bir biçimde basur muayenesi gerçekleşir. Makat bölgesi ve kalın bağırsağın olduğu noktaya, uzman doktor parmak yöntemi üzerinden muayene gerçekleştirir. Böylece akla gelebilecek olan diğer farklı sağlık sorunları konusunda da teşhis gerçekleştirme imkânı elde edilir. Erken zamanda tedavi edilmesi gereken önemli sağlık sorunları arasında bulunur.

İlgili Haberler

Hemoroid (Basur) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Hemoroid Nedir?

"Hemoroid nedir?" sorusu, kalın bağırsaktan sonra yer alan anüse ya da makata ait damarlarda var olan problemlerden kaynaklanan hastalık olarak yanıtlanabilir. Bacaklarda bulunan varislere benzer bir hastalık olan hemoroid, anüs ya da makat bölgesinde bulunan damarların büyümesi veya şişmesiyle oluşur. Damar yumakları oluşmasına neden olan hastalıkta zaman zaman damar yumakları anüsten dışa sarkabilir. Bazı vakalarda ise damar yumakları sıkışmaya bağlı olarak kanama yapabilir. Hemoroid, tedavisi olan bir hastalıktır ancak tedavi edilmediğinde zamanla damarların oluşturduğu yumaklar makatın dışına çıkarak basur memesi olarak adlandırılan yapının ortaya çıkmasına neden olur. Merak edilen sorulardan biri olan "Basur ne demek?" sorusu da bu şekilde de cevaplanabilir. Hemoroid türleri, internal ve eksternal olmak üzere ikiye ayrılır. İnternal hemoroid ya da farklı bir deyişle iç hemoroid, çoğunlukla ağrıya yol açmazken eksternal olarak tanımlanan dış hemoroid, genelde sancılıdır. Genişleyen damarlarda pıhtı oluşur, şiddetli ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi basur belirtisi görülür. Sıkça sorulan "Basur nedir?" sorusu bu şekilde de yanıtlanabilir.

Hemoroid Evreleri Nelerdir?

Basur tedavisi, hastalığın evresine göre farklı şekillerde yapıldığından hemoroid evrelerinin bilinmesi son derece önemlidir. Basur nedir resimli olarak incelendiğinde, bölgedeki sarkmanın şiddeti ve basurun evreleri görülebilir. Hemoroid toplam 4 evreden oluşur:

  • 1. Evre: Tuvalet kağıdını kirletecek nitelikte kanama ile karakterize olan 1. evredeki bazı vakalarda, damlama şeklinde basur kanaması da görülebilir. Rektoskopi ile görülebilen hemoroid dokusu çıplak gözle görülmez. Farklı bir deyişle bu evrede hemoroid makat dışına sarkma yapmaz.
  • 2. Evre: Hemoroid, dışkılama sırasında dışarı sarkar ve sonrasında kendiliğinden içeri girer. Bu yüzden kişi, basur memesini fark etmeyebilir.
  • 3. Evre: Basur memesi olarak tanımlanan oluşum, anüs dışındadır. Ağrıya yol açan hemoroid sıklıkla ödeme yol açar. Basur memesi ancak parmakla itildiğinde anüsün içine girer.
  • 4. Evre : Basurun makattan dışarı sarktığı evre olan 4. evrede hemoroid memesi, genellikle büyük ve ıslaktır. Dışkılama sonrasında kişi tam olarak temizlenemez. Buna bağlı olarak kişi sıklıkla iç çamaşırında lekelenmeler görür. Oturma esnasında ağrı oluşabilir.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Basur, anüs çevresindeki damarların gevşemesine bağlı olarak oluşan damar topağının, makat dışına sarkması ile karakterize olan hastalıktır. Basur; anüs içinde, kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun alt kısmında ya da anüs çevresindeki derinin alt katmanında oluşur. Kadın ve erkeklerde yaygın olarak görülen hemoroide, her 4 kişiden birinde rastlanır. Basur belirtileri, hemoroid türüne göre farklılık gösterir:

Dış Hemoroid Belirtileri

Vücudun dışına sarkan basur türü olan eksternal hemoroid; zorlanmayla, ıkınmayla ve temizlenme sırasında kötüleşebilir. Sıklıkla görülen dış hemoroid belirtileri şu şekildedir:

  • Dışkıda kan görülmesi,
  • Anüs yakınlarında kaşıntıya yol açan şişlik ya da ağrılı yumru,
  • Anüs çevresinde kaşıntı ve rahatsızlık hissi,
  • Oturmakla artan ağrı.

İç Hemoroid Belirtileri

Makatın iç tarafında oluşan basur türü olarak tanımlanabilen internal hemoroid, çoğunlukla ağrıya yol açmaz. İç hemoroid, şu belirtilere yol açabilir:

  • Dışkıda kan görülmesi,
  • Tuvalet kağıdına lekelenme şeklinde kan olması,
  • Makattan basur memesinin sarkması.

Hemoroid belirtileri, basur haricinde sindirim sistemine ait farklı hastalıklarda da görülebilir. Özellikle makattan kan gelmesi, ülseratif kolit, Crohn hastalığı, kolon ya da rektum kanserlerinde de görülebilir. Bu yüzden hemoroid, bitkisel tedavi yöntemleriyle ya da hekime danışılmadan kullanılan basur ilacı ile tedavi edilmeye çalışılmamalıdır. Hemoroid ilaçları ya da "hemoroid kremleri, yalnızca hekimin reçete etmesi durumunda, önerilen doz ve süreyle kullanılmalıdır. "Basur memesi nasıl geçer? sorusunu yanıtlamadan önce sıklıkla sorulan "Hemoroid neden olur?" ya da diğer bir deyişle "Basur neden olur?" sorularına yanıt vermek gerekir.

Hemoroid Neden Olur?

Anal kanalda bulunan toplardamarlar hemoroid olarak tanımlanır. Toplardamarların genişlemesi ya da şişmesiyle birlikte kişide kanama, ağrı ve / veya kaşıntı gibi belirtilere yol açar. 20 yaşından önce nadiren görülen hastalık çoğunlukla 45 ila 65 yaş arasındaki kişilerde görülür. Toplumda oldukça sık görülen basur, çoğunlukla uzun süren kabızlığa ve tuvalette fazla vakit geçirmeye bağlı olarak oluşur. Dışkılama sırasında zorluk yaşanması, bölgedeki kan akışı etkiler. Zamanla damarlardaki kan, bölgede havuzlanarak hemoroid oluşumuna yol açar. Bu durum aynı zamanda gebelik sırasında görülen basurun da sebebidir.

Hemoroid Tanısı Nasıl Koyulur?

Hemoroid problemi yaşayan kişilerin büyük bir bölümü, doktora gitmekten çekinir. Bu yüzden kişi, çevresinden duyduğu, basur kremi ya da hemoroid ilacı kullanarak rahatsızlığını gidermeye çalışır. Hemoroid kanaması gibi yaygın görülen basur belirtileri varlığında, doktor tavsiyesi olmaksızın hemoroid kremi kullanılması, hastalığın tedavi sürecinin uzamasına ya da altta yatan farklı hastalığın geç tanı almasına yol açabilir. Bu noktada sıklıkla karşılaşılan sorulardan biri de "Basur için hangi doktora gidilir?" şeklindedir. Hemoroid rahatsızlığı için kişinin genel cerrahi polikliniğine başvurması gerekir. Hekim, öncelikle kişinin öyküsünü dinler ve ardından fizik muayenesini yapar. Dış hemoroid varlığında tanı hızlıca koyulabilir. İç hemoroid tanısı içinse anal kanal, rektum muayenesi ya da kolonoskopi gibi ek tetkikler yapılması gerekebilir. Elde edilen bulguların sonucunda tanı koyulur.

Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eksternal hemoroid, kişide rahatsızlık oluşturmuyor ya da kişinin yaşam kalitesini düşürmüyorsa tedavi edilmesi gerekmeyebilir. İç hemoroidler ise ilaçlı olarak tedavi edilir. Hemoroid evresi de hastalığın tedavi yönteminin farklılaşmasına neden olur. 1. ve 2. evre hemoroidlerin tedavisi çoğunlukla ilaçlı olarak yapılır. Tedavi için hekim, krem, pomat ya da tablet şeklinde ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar makat bölgesindeki yanma, ağrı ya da şişliğin giderilmesini, makat kasların gevşemesini ve hemoroidin rahatlamasını sağlar. Basur ameliyatı olmaksızın yapılan bir diğer tedavi yöntemi de oturma banyosudur. Kişinin ılık su dolu küvete oturmasıyla uygulanan bu tedavi şeklinde, hemoroidin rahatlaması sağlanır. Skleroterapi ile yapılan tedavide ise bölgeye enjeksiyon yapılarak oluşan sarkmalar giderilebilir. Bunların dışında 2. ve 3. evre hemorodilerde çeşitli günübirlik girişim gerektiren işlemler de yapılabilir. Hangi işlemin yapılacağına muayene ve değerlendirmeler sonrası karar verilir. 3. ve 4. evre hemoroidlerde ise tedavi, hemoroid ameliyatı ile yapılır. Genel ya da lokal anestezi altında yapılan operasyonlar, hemoroid tedavisinde en etkili yöntemlerdir. Hemoroid ameliyatı sonrası basurun tekrarlama ihtimali son derece düşüktür.

Eğer sizde ya da bir yakınınızda hemoroid varsa tanı ve tedavi yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.

Hemoroid (Basur) Tedavisi

Hemoroid Basur TedavisiHemoroid makat bölgesinde yer alan damarların genişlemesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Halk arasında basur yada mayasıl olarak bilinir.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir ?

  • Makatta ele gelen şişlik
  • Makattan kanama ( taze kırmızı renkli)
  • Ağrı
  • Yanma
  • Makatta ıslaklık hissi

Hemoroid Neden Oluşur ?

  • Kabızlık ve ishal
  • Gebelik ve doğum
  • Dar kıyafetler
  • Uzun süre çömelmek
  • Uzun süre ıkınmak
  • Ağır kaldırmak
  • Hareketsiz yaşam

Bu durumlar makat bölgesindeki basıncı artırarak hemoroid oluşumuna neden olur.

Bilgi Al

Mayasıl Nedir?

Mayasıl, hemoroid (basur) hastalığının diğer adıdır. Makat bölgesindeki damarların genişleme ile ortaya çıkan bir durumdur. Uzun süre çömelme, ıkınma, ağır kaldırma, tuvalette oturma, kabızlık, gebelik, ağır kaldırma risk faktörleridir.

Hemoroid Tanısı Nasıl Konulur ?

Genellikle rektal bölge muayenesi ile tanı konulur. Fakat kanamaya neden olan durum muayene ile net olarak ortaya konulamayan hastalara “Rektoskopi” adı verilen, makatın muayene sırasında görülemeyen iç kısmına bakılması işlemi önerilir.

Tedavi aşamasından önce şikayetlere neden olabilecek perianal fistül , perianal apse , anal fissür, kolonoskopi ve rektal bölge kanserleri mutlaka ayırt edilmelidir.

Unutmayınız ki makattan kanama hemoroide bağlı olabileceği gibi makat bölgesi ya da kalın barsak kanserinin bir belirtisi de olabilir.

Basur (Hemoroid, Mayasıl) Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hemoroid ağrıları çok ciddi sıkıntılara neden olabilir. Bu ağrıların şiddetli olmaması için bol sıvı almak, lifli gıdalara ağırlık vermek, ağrı kesiciler kullanmak veya makat bölgesine krem sürmek gerekebilir.

Öncelikli olarak oluşumun önlenmesi oldukça önemlidir. Eğer oluştuysa da mutlaka muayene bulgularına göre erken evrelerde uygun ilaç tedavileri faydalı olacaktır. Eğer ileri evre bir durum söz konusuysa, lazer vb. tedavi yöntemleri ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Çetin Altunal Ödül

2021 Yılı Genel Cerrahi Ödülü 
Yılın Genel Cerrahi Ödülü’nü kazananÇetin ALTUNAL‘dan Mide Botoksu, Hemoroid ve Kıl Dönmesi başta olmak üzere tiroid hastalıkları, meme kanseri, safra kesesi hastalıkları, fıtık tedavileri ve bimodal mide botoksu tedavileri için randevu ve detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.
Direkt iletişime geçmek için;
Tel : +90 (212) 706 87 97
Mail : [email protected]

Basur (Hemoroid, Mayasıl) Ne Çare Ameliyat mı?

Tedavi seçeneklerine muayene bulgularına göre karar verilir. Erken dönemde yaşam tarzı ve beslenme değişiklikleri ile ilaç tedavisi fayda sağlarken, ileri evrelerde lazer vb. teknolojilerle dikişsiz olarak hastalıktan kurtulmak mümkündür.

Basur (Hemoroid, Mayasıl) Bitkisel Tedavi İle Geçer mi?

Tedavi aşamasında kullanılan kremler ve ilaçlar çoğu zaman bitkilerden elde edilir ve birçok ön çalışma ile etkinliği ve yan etkileri ortaya konulmuştur. Bu nedenle doktor kontrolünde güvenle kullanılabilirler. Standardize edilmemiş ve yan etki profili bilinmeyen otlardan ve kremlerden uzak durmak gerekir.

Hemoroid Kendi Kendine Geçer mi?

Eğer ileri evre değilse o zaman yaşam tarzında ve beslenme tercihlerinde yapılacak değişimler sayesinde hemoroidin geçmesi sağlanabilir.

Sıcak Oturma Banyosu Basura İyi Gelir mi?

Sıcak oturma banyosu basur hemoroid tedavisinden çok  anal fissür adını verdiğimiz makat çatlaklarında makat kaslarını gevşeterek fayda sağlayacaktır. Zaman zaman bazı hemoroidal hastalıklarda da bir miktar rahatlama sağlayabilir.

Hemoroidden Koruyan Beslenme Nasıl Olmalı?

Hemoroidal hastalıkların ana nedenlerinden birinin kabızlık ve çok ıkınma olduğu düşünüldüğünde; kabızlığı önleyici sebze ve posa ağırlıklı beslenme, su tüketimini arttırma ve acı içeren baharat ve yiyeceklerden uzak durulması fayda sağlayacaktır.

Hemoroid Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hemoroid Dereceleri

Hemoroid öncelikli olarak iç ve dış hemoroid olarak üzere 2’ye ayrılır.

Dış Hemoroid :

Makat dış kısmındaki damarlardan köken alan, şişlik ve ağrı ile kendini gösteren hemoroidlerdir.

İç Hemoroid :

İç hemoroid makat iç kısmındaki damarlardan köken alan ve 4 evreye ayrılan hemoroidlerdir;

Evre 1 : Makat içinde damarlar genişler fakat makat dışına çıkmazlar

Evre 2 : Genişleyen damarlar dışkılama veya ıkınma sırasında dışarı çıkar ve kendiliğinden içeri girer

Evre 3 : Makat dışına çıkan hemoroid kendiliğinden makat içine giremez ancak elle itilerek içeri girer

Evre 4 : Makat dışına çıkan hemoroidler hiçbir şekilde makat içine girmez

Hemoroid Tedavi Yöntemleri

Yaşam önerileri:

Liften zengin beslenilmeli
Düzenli egzersiz yapılmalı
Dar kıyafetlerden uzak durulmalı
Uzun süre çömelmemeli, çömelerek iş yapılmamalı (yer silmek, çapa yapmak vs.)
Ağır kaldırmamalı
Baharatlı gıdalardan uzak durulmalı
İlaç Tedavisi:

Damar büzücü ilaçlar

Makat bölgesine etkili kremler, pomadlar ve fitiller
Cerrahi Tedavi:

1- Skleroterapi

Makatta genişlemiş olan damarların içine uygulanan büzüştürücü ve damar duvarlarının birbirine yapışmasını sağlayan ilaç tedavisidir. İşlem 3-5 dakika sürer, hasta aynı gün yaşamına devam edebilir. İşlemin birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.

2- İnfrared Koagülasyon

Halk bu işlemi lazerle tedavi olarak bilir. Aslında lazer olarak bilinen durum, aslında kızıl ötesi ışın ile damarların yakılması işlemidir. İşlem ortalama 3-5 dakikadır. Hasta aynı gün taburcu edilebilir.

3- Bant Ligasyon Yöntemi

Hemoroidin köküne lastik bant uygulanması ve sıkışan damarın kuruyup düşmesi mantığına dayanır. Hasta aynı gün yaşamına dönebilir.

4-Longo Yöntemi Nedir?

Longo Yöntemi; evre 3-4 hemoroidlerin tedavisinde kullandığımız ve makat damarlarını iç kısımdan kesip, dışarı çıkan dokuları tekrar içeri asan bir zımbalama mekanizması olan cerrahi tekniktir. Bu yöntemin uygun olup olmadığına karar vermek için hemoroidal durumun muayene ile değerlendirilmesi gerekir.

5- Cerrahi Hemoroidektomi (Ferguson Tekniği)

Cerrahi yöntemle yani bistüri ile damarların kesilerek çıkarılması ve dikiş atılarak kalan dokunun bütünlüğünün sağlanmasının sağlandığı cerrahilerdir. Halen tüm dünyada sık kullanılan bir yöntem olup, dikişli olması diğer yöntemlere göre daha ağrılı bir iyileşme sürecine neden olabilmektedir.

6- Ultrasonik Hemoroidektomi

Yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak damarların yakılarak çıkarılması sağlanır. Operasyon kansız bir cerrahidir. Ultrasonik dalgalar kullanıldığı için doku hasarı koter benzeri cihazlara göre çok daha azdır ve ağrı çok daha az olmaktadır. Dikiş olmaması ve işlemin kısa sürmesi büyük avantajdır. Tarafımızca sık kullanılan bir yöntemdir.

7- Lazer Hemoroidolizis

Lazer çok şiddetli, tek renk ışık demetidir. Uygun hemoroid hastalarında lazer hemoroidolizis yöntemi ağrısız, kanamasız ve çabuk uygulanabilen güvenli bir tedavi yöntemdir. Tarafımızca da başarıyla kullanılan bir yöntemdir.

Hangi Hemoroide Hangi Cerrahi?

Hastanın genel durumu, tedaviden beklentileri, hastalığın evresi ve muayene bulguları sonucunda her hasta için önereceğimiz yöntem aynı olmayabilir. Yukarıda tarif edilen bütün yöntemler uygun hastalarda tarafımızca kullanılmaktadır. Hasta ameliyat öncesi muayene edilerek o hasta için en uygun yöntem belirlenir. Yöntemin avantaj ve dezavantajları hastaya ayrıntılı olarak anlatılır. Böylece hasta bütün tedavi süreci hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmuş olacaktır.

Unutulmamalıdır ki, makattan kanama önemli bir bulgudur. Mutlaka ayırıcı tanının yapılması gerekir. Anal fissür, perianal fistül, perianal apse, makat bölgesi kanserleri ile hemoroidin tedavi öncesi karışmaması sağlanmalıdır.

Katıldığım TV Programları

Sık Sorulan Sorular

Hemoroidin Kesin Tedavisi Var mı?

Hemoroid tedavisi konusunda farklı yöntemler vardır. Bu konuda mutlaka uzman doktorlardan yardım alınmalı ve bilinçsiz bir şekilde işlem yapılmamalıdır.

Hemoroid Tedavisini Hangi Bölüm Yapar?

Hemoroid belirtileri ortaya çıktığı zaman gerekli tedaviler genel cerrahi bölümü tarafından yapılır.

Basur Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Makat bölgesinde kanama, kaşıntı veya ağrı şikâyetleri olduğunda basur olma ihtimali yüksektir. Kesin tanı muayenenize göre belirlenir.

Basur Memesi Ne Kadar Sürede Geçer?

Eğer hemoroid 1. ve 2. evre ise o zaman basur memeleri kendiliğinden yok olabilir. Ancak 3. ve 4. evreler için cerrahi müdahaleler gerekebilir.

Basurda Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Dışkılamada zorluk yaşanması, kan gelmesi ve acı hissedilmesi durumunda zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Kadınlarda Basur Neden Olur?

Kadınlarda görülen basurun temel nedenlerinden biri gebelik döneminde makat bölgesinde yaşanan baskıdır.

Kadınlarda Basura Ne İyi Gelir?

Kadınlarda basura iyi gelen uygulamalar şunlardır;

  • Stresten uzaklaşmak
  • Egzersiz
  • Bol su ve lifli gıda tüketmek
  • Sıvı gıdalar tüketmek

Dış Basur Memesi Nasıl İner?

Dış hemoroid sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) veya bazı kremler vasıtası ile azalabilir.

Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir?

Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta)  yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.

Dış Hemoroid Patlarsa Ne Olur?

İç hemoroid  veya dış hemoroid patlarsa az ya da çok kanamaya neden olabilir.

Basur Memesi Patlar mı?

Basur memesi yüksek basınca maruz kaldığında patlayabilir.

Basur Memesi Kaşıntı Yapar mı?

Özellikle dış basur memeleri kaşıntı yapabilir.

Basur İçin Hangi Doktora Gidilir? Hemoroid Basura Hangi Doktor Bakar, Nereden Randevu Alınır?

Günümüzde yayın olarak görülen ve yetişkinlerin ortalama dörtte birinde rastlanan basur, günlük yaşantıyı oldukça çok etkilemektedir. Tuvalet yaparken, ağır bir cismi kaldırmaya ya da itmeye çalışırken, otururken ağrıya neden olur. Hastalığın yaygın olarak görülmesi nedeniyle çoğu kişi basur için hangi bölüme gidilir sorusunu sormaktadır. Gelişen teknoloji ile bu hastalığın tedavisinde pek çok farklı yöntem uygulanmaktadır. Ayrıca cerrahi operasyonların yanı sıra hastalığın ilerlemediği vakalarda evde tedavi yöntemleri de etkili olmaktadır. Bunun için önce uzman bir doktora görünerek tedavi sürecini başlatabilirsiniz. Hemoroid basura hangi doktor bakar ve hangi bölüme gidilir? Merak edilen soruların yanıtlarına şimdi bakalım.

Basur İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Basur için gideceğiniz Genel Cerrahi doktoru tıbbi geçmişi ve semptomlar hakkında çeşitli sorular soracaktır. Sonra mevcut olan birkaç muayeneden birisini veya vakaya göre tamamını gerçekleştirecektir. Hemoroid (basur) için Genel Cerrahi bölümüne gitmeniz gerekecektir. Genel Cerrahi doktoru hemoroid (basur) hastalığına bakmaktadır.

Basur İçin Hangi Doktora Gidilir?

Dışkıda açık kırmızı renkte kanama, kaşıntı, ağrı, anüs çevresinde akıntı ve ıslaklık, anüs çevresinde ağrılı şişlik gibi belirtiler varsa hemoroid (basur) hastalığından şüphelenebilirsiniz. Hastalığın yerleşim yerine ve evresine göre farklı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu konuda hastanelerin Genel Cerrahi bölümünden uzman bir doktordan randevu alabilirsiniz.

Hemoroid (Basur) İçin Evde Uygulanabilecek Çözümler

  • Lif tüketimi besinlerin bağırsaklardan geçişini kolaylaştıracaktır.
  • Meyve, sebze ve tahıllara ağırlık verilerek diyet yapılabilir.
  • Daha fazla su tüketmek ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Ilık su ile yapılan banyolar basura iyi gelmektedir.
  • Sorunlu noktalara buz ile masaj yapmak ağrı ve kaşıntıyı hafifletebilir.
  • Zeytinyağı içmek iyi gelebilir.
  • Kabız olmamak için uygun beslenmelidir.
  • Fındık, kuruyemiş, tam buğday, nohut, fasulye ve baklagiller tüketebilirsiniz.
  • Her gün yarım saat yürümek gibi fiziksel aktiviteler bağırsakları harekete geçirebilir. Bağırsak hareketlerinde zorlanma riskini azaltır.
  • Tuvalete ihtiyaç anında uğramakta gecikmemek önemlidir.
  • Çeşitli bitkisel kremler ve pomatlar doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.

Basur tedavisi için muhakkak uzman doktor tavsiyesi ile hareket etmelisiniz. Cerrahi operasyon gerekliyse uzman doktor gerekli tetkikleri yaparak sizi yönlendirecektir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır