6 aylık bebeğin günlük beslenme tablosu / 6-8 ay beslenme tablosu | Gurme Bebek

6 Aylık Bebeğin Günlük Beslenme Tablosu

6 aylık bebeğin günlük beslenme tablosu

0-6 Ay Bebek Beslenmesi

Dokuz ay boyunca büyük bir heyecanla beklediğiniz bebeğiniz artık aranızda.

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için beslenmesinden bakımına kadar her şeyi en ince ayrıntısına kadar araştırıyor ve onun için en doğru tercihi yapmaya çalışıyorsunuz. İşte bebeğinizin ilk altı ayında beslenmesiyle ilgili bilmeniz gereken önemli ayrıntılar.

İlk 6 ay anne sütü

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından, anne sütü ile beslenmenin doğumdan itibaren ilk altı ay devam etmesi, ilk altı ay sadece anne sütü verilmesi ve emzirmenin altı aydan sonra uygun besin takviyeleriyle iki yaş ve üzerine kadar devam etmesi öneriliyor.

Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk altı ay sağlayabilen, her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besindir. Anne sütününün faydaları hakkında detaylı bilgi almak için Anne Sütünün Önemi ve Yararları Nelerdir? yazımıza göz atabilirsiniz.

Anne sütünün içeriği ve miktarı, bebeğin gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde sürekli değişim gösterir. Örneğin, bebeğin ilk ayı ile beşinci ayında aldığı anne sütünün formülü aynı değildir. Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlar dışında anne sütü ilk altı ay, bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetecektir.

Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda, doktorunuz bebeğinize takviye edici gıdalar vermenizi önerilebilir. Bu durumda mutlaka doktorunuzun söylediklerini dikkate almalısınız.

Yenidoğan bebeklerin beslenmesi

Bebeğiniz dünyaya geldiği ilk üç ay sık aralıklarla acıkacaktır. Yenidoğan bebeğinizi 2-3 saat aralıklarla beslemelisiniz. Bebeğinizi 15-20 dakika boyunca emzirmeniz yeterli olacaktır. Yenidoğan bir bebeğin günlük alması gereken anne sütü miktarı 400-500 ml arasındadır.

1 Aylık bebeklerin beslenmesi

İlk ayını tamamlayan bebeğinizi günde 7-8 kez emzirmeniz yeterli olacaktır. Bebeğiniz her öğünde yaklaşık 60-150 ml arası süt almalıdır. Bu ay günlük alacağı anne sütü miktarı 450-900 ml arasındadır.

2- 4 Aylık bebeklerin beslenmesi

İlk ayını bitiren bebeğinizin emme aralıkları yavaş yavaş düşecektir. 2. ayında bebeğinizi günde 6-7 öğün, 3. ve 4. ayında ise 5-6 öğün emzirmeniz yeterli olacaktır. Bebeğinizin emme refleksi güçlendiği için içtiği süt miktarı da artacaktır. Bebeğinizin bu aylarda alması gereken günlük anne sütü miktarı 700-1000 ml arasındadır.

5 Aylık bebeklerin beslenmesi

5. Ayına giren bebeğiniz artık ek gıdaya başlamaya çok yakın. Bebeğinizin ek gıdaya başlama sürecine hazır olup olmadığını iyi gözlemlemelisiniz. 5. Ayında bebeğinizi günde 6 öğün beslemeniz yeterli olacaktır. Bu ay bebeğinizin günlük anne sütü ihtiyacı 700-1200 ml arasındadır.

6 Aylık bebeklerin beslenmesi

6. Ayına giren bebeğiniz artık anne sütü ile birlikte ek gıda almaya hazır. Ancak unutmamanız gereken nokta, hala bebeğiniz için ana besin kaynağı anne sütüdür. Bu yüzden anne sütünü ana öğün, ek gıdaları da ara öğün olarak tercih etmelisiniz. Bu ay bebeğinizi günde 3-4 kez emzirmeniz yeterli olacaktır. Bu ay bebeğinizin alması gereken anne sütü miktarı 1000-1200 ml arasındadır.

Bebeğinizin ek gıdaya geçişiyle ilgili detaylı bilgi için Beslenme Süreci ve Ek Besinlere Geçiş Nasıl Olmalı? yazımıza göz atabilirsiniz.

6 Aylık bebeğiniz için örnek beslenme tablosu

  
KahvaltıAnne sütü
Ara öğünMeyveli tam tahıllı Eti Cicibebe’li muhallebi
ÖğleAnne sütü
Ara öğünSebze püresi
AkşamAnne sütü
Yatmadan önceAnne sütü
Kaynakça: www.unicef.org
Arlene Eisenberg, Heide E. Murkoff, Sandee E. Hathaway, Çeviri Dr. Dilek Tunalı, Epsilon Yayıncılık, Eylül 2013.

6-8 Ay Bebek Beslenmesi

6 aylık bebek beslenme tablosu nasıl olmalı?

Anne sütü 6 aylık bebekler için de en önemli besin kaynağı. Katı yiyecekler bu aydaki bebekler için yalnızca bir takviye. Unutmayın, bebeğinize hala bol miktarda anne sütü veya herhangi bir sebepten dolayı anne sütü almıyorsa formül mama mutlaka verilmelidir. Peki, 6 aylık bebek beslenme tablosu nasıl olmalı?

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 14:37 - 03 Aralık 2019 Güncellenme:

6 aylık bebek beslenme tablosu nasıl olmalı?

Geleneksel olarak, meyve ve sebzeler bebeğe verilen ilk yiyeceklerden bazıları olurken, ilk deneme için besleyici yiyeceklerden bazıları da muz ve avokadodur. Bebeğinizi yeni bir besinle tanıştırırken o besini en az 3 gün üst üste verin. Bu bebeğinizin hangi gıdalara alerjik olabileceğini tanımlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca, çocuğunuzun yemek yeme alışkanlıklarının çoğunun bebeklik çağında başladığını unutmayın. İşte 6 aylık bebek beslenme tablosunda bulunması gerekenler…

6 AYLIK BEBEK BESLENME PROGRAMI

Bebeğinize il kez katı yiyecek veriyorsanız, günün erken saatinde vermenizi, böylece çocuğunuzun herhangi bir reaksiyonunu görmenizi öneriyoruz. Bebeğinize katı gıdalar verirken, dik bir şekilde mama sandalyesine oturduğundan emin olun. Bebeğinize besinleri verirken eczanelerde satılan yumuşak kaşıklardan kullanmanız gerekebilir. Genellikle birçok bebek heyecanla ağzını açacak ve kaşığı alacaktır. Bazıları küçük oyunlara ihtiyaç duyabilir. Bebeğiniz yemek istemiyorsa asla zorlamayın. 6 aylık bebek beslenme programı nasıl olur merak ediyorsanız.

İşte meyve ve sebzelerle mükemmel besleyici yiyecek önerileri;

MEYVE SULARI/PÜRELERİ

Mevsiminde hazırlanan sebze ve meyveler bebeğiniz için besleyici yiyeceklerdir. Muz, armut, elma, avakado ve şeftali iyi bir seçenek olabilir. Bebeğinize püre ve meyve suları hazırlayarak bebeğinizi katı gıdalara geçirebilirsiniz.

SEBZE ÇORBALARI

Bebeğinize havuç, balkabağı, kabak, patates ve yer alması verebilirsiniz. Bunları tek başına haşlayıp püre yapabilir veya 2-3 sebzeyi karıştırarak çorba elde edebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin çorbasına yağsız kuzu eti veya kıymayı bebeğinizin çorbalarına ve yemeğine ekleyebilirsiniz.

YUMURTA

Kahvaltılarında yumurta sarısına tuzsuz peynir, bebe bisküvisi, yarım çay kaşığı pekmez ilave ederek lezzetli bir kahvaltı ile bebeğinizi tanıştırabilirsiniz.

BOĞULMA TEHLİKESİ RİSKİNİ UNUTMAYIN

Bebeğinize saf ve yumuşak, pişmiş havuçlar verebilirsiniz, ancak boğulabilecekleri büyük bir havuç parçası vermek bebeğinizi boğulma tehlikesiyle karşı karşıya bırakabilir. Henüz yeni katı gıdaya geçen bebekler için yemeleri ve sindirimi kolay besinler tercih edilmelidir.

HAZIR GIDALARDAN UZAK DURUN

6 Aylık bebeğe hazır gıdalar vermek bebeğin beslenme alışkanlıklarını değiştirebilir, aynı zamanda bu aydaki bebeğe meyve suyu vermekten kaçınmak en iyisi olabilir. %100 doğal meyve suyu adı altında satılan meyve sularının içinde bile çok fazla şeker bulunabilir. Bu yaşta aşırı şeker alımı, daha sonraki yaşamında bebeğin ilerleyen yaşlarında sağlık problemleri yaşamasına neden olabilir.

Bebek bisküvisi nasıl yapılır? Evde yapabileceğiniz bebe bisküvisi tarifi…İlginizi ÇekebilirBebek bisküvisi nasıl yapılır? Evde yapabileceğiniz bebe bisküvisi tarifi…Bebeklere ne zaman bal verilebilir? Kaç aylık bebek bal yiyebilir?İlginizi ÇekebilirBebeklere ne zaman bal verilebilir? Kaç aylık bebek bal yiyebilir?9 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı? Beslenme önerileri...İlginizi Çekebilir9 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı? Beslenme önerileri...

annebalBebekbüyümeÇaykuzu etinasıl yapılırpeynirSağlıkşekeryumurta

6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Tebrikler! Bebeğinizle geçirdiğiniz 6 ay boyunca hem kendi sütünüzle hem de devam sütü yardımı ile sağlıklı bir bebek gelişimi süreci yaşadınız. Ancak artık bu ürünlerdeki besinler bebeğinize yeterli gelmiyor ve 6 aylık bebek beslenmesinde sizi birçok değişiklik bekliyor. Gelin birlikte 6 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı, ek gıdaya geçişte neler yapılmalı gibi soruları, 6 aylık örnek beslenme tablosu ile inceleyelim.

6 Aylık Bebek Ek Gıdaya Geçmeli Mi?

Evet; 6 aylık beslenmesinde en önemli kural ek gıdaya geçişe yavaş yavaş başlamaktır.

  • 6 aylık olan bebeğinizin fiziksel becerileri ve hareketliliği hızla artar. Bu nedenle de daha fazla enerjiye ve besin değerine ihtiyaç duyar; anne sütünün içeriği ona yeterli gelmez.
  • Ayrıca, 6. aydan itibaren bebeğiniz doğumdan kalan antikorlar ile değil kendi bağışıklık sistemi ile korunmaya başlar ve bağışıklığı için güçlü bir beslenme tablosuna ihtiyaç duyar.

Bebeğinizin bütün bu sorunlarının çaresi ise belli: Ek gıdaya geçiş!

Ek gıdaya geçişin erken ya da geç olmasının bebeğinize etkileri hakkında bilgi almak için Ek Gıdaya Geçiş Dönemi yazımıza göz atabilirsiniz.

6. Ay Bebek Beslenme Tablosu

Öncelikle belirtmek isteriz ki bebeğinizin ek gıdaya geçiş dönemi adım adım olmalıdır. Bu nedenle, bebeğiniz 7 aylık olana kadar aşağıdaki 6 aylık beslenme tablosunda olduğu gibi yavaş yavaş geçiş yapmalısınız.

6 AYLIK BEBEK BESLENME TABLOSU

6 aylik beslenme tablosu


  • 6 aylık bebek beslenme tablosundan da anlaşıldığı gibi bebeğinizin beslenme listesine ek gıdaları yavaş yavaş eklemelisiniz.
  • Eğer bebeğinizi yeni bir gıda ile tanıştırdıysanız, 3 gün boyunca yeni bir besinle tanıştırmamalısınız.
  • Böylece bebeğinizin o besine alerjisi olup olmadığını 3 gün içinde anlayabilir ve ek gıdaya geçişte alerji sorunu yaşamazsınız.
  • Listede sebze püresi, meyve püresi gibi yazılmış olsa da bebeklerin 1 ya da 2 yaşına kadar yememesi gereken besinleri püreye eklememelisiniz.
  • Örneğin patlıcanı 2, yumurta beyazını ise 1 yaşına kadar bebeğinizin beslenme listesine eklememelisiniz.

Eğer ek gıda bulmakta zorlanıyorsanız, Ek Gıda Tarifleri rehberimizi ziyaret ederek 6 aylık ek gıda tarifleri bulabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Ne Kadar Devam Sütü İçer?

Bebeğinizin ek gıdaya geçmiş olması demek artık devam sütünü kesebilceğiniz anlamına gelmez; hatta devam sütünü 3 yaşına kadar kullanmaya devam etmeniz önerilir. Peki, 6 aylık bebek devam sütü miktarı nedir?

AySu miktarıÖlçekSıklık
6. Ay180 ml6 ölçekGünde 5 kez
6-9Ay180 ml 6 ölçekGünde 4-5 kez
  • 6 aylık bebek beslenmesinde anne sütü sıklığı da devam sütü ile aynı olmalıdır.

0-3 yaş, bebek devam sütü tablosu için Devam Sütü Rehberimize göz atabilirsiniz.

6 aylik ne yer

6 Aylık Bebek Ne Kadar Yer?

  • Öncelikle 6 aylık bebeğinizin ane öğünleri anne sütü iken ara öğünleri yerini yavaş yavaş ek gıdaya bırakmalıdır.
  • 6 aylık bebeğin öğün sayısı ise 5-6 arasında değişir. Bebeğinizin ihtiyaçlarına göre 3 ana öğün ve 2 ya da 3 ara öğün yapabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

Bebeğinizin ek gıdaya geçiş döneminde tüketebileceği besinlerin listesini sizler için hazırladık. Umarız 6 aylık beslenme tablomuz, listemiz ve ek gıda tariflerimiz ek gıdaya geçiş sürecinize yardımcı olur.

Katı gıdaya geçişle birlikte bebeğinizde kabızlık sorunları başlayabilir. Ancak, haşlanarak püre haline getirilen sebzeler sayesinde bebeğiniz ihtiyacı olan lifi alacak ve bağırsak sorunları çözülecektir.

Bebeğinizin bağırsaklarına iyi gelecek bir diğer besin grubu da meyvelerdir. Ayrıca, mevsim meyveleri vitamin zenginlikleri sayesinde bebeğinizin bağışıklık sistemini de destekleyecektir.

Ek gıdaya geçişte en çok önerilen meyve elmadır; dilerseniz rendelediğiniz meyveyi yoğurda katarak bebeğinizin ara öğünlerine ekleyebilirsiniz.

C vitamini zengini olan meyveler de 6 aylık bebek beslenmesinin olmazsa olmazlarındandır; çünkü bebekler 6. aydan itibaren en çok demir eksikliği sorunu yaşarlar, ancak C vitamini demir emilimini kolaylaştırır.

Bebeğinizin 6 aylık beslenme tablosundan ev yoğurdunu da eksik etmemelisiniz ki bebeğinizde kemik gelişimi ve persentil değeri gerilikleri olmasın.

6 Aylık Bebek İlk Meyve & Sebzeleri

6 Aylık Bebek İçin Meyveler6 Aylık Bebek İçin Sebzeler
ElmaHavuç
KayısıBalkabağı
Avokado*Patates
MuzIspanak
ŞeftaliKabak
Sarı armutYer elması

*Özellikle avokadoyu 6 aylık bebek beslenme listenizden eksik etmemelisiniz. Dilerseniz Bebeklere Avokado Verilir Mi? yazımıza göz atarak, avokadonun bebeklere faydaları hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

6 aylık bebek beslenmesi hakkında tüm bilmeniz gerekenler bu kadar! 3 gün kuralına dikkat ettiğiniz ve anne sütü / devam sütünü ana öğün olarak devam ettirdiğiniz sürece bebeğiniz son derece sağlıklı bir şekilde gerekli besinlerini sağlayacaktır. 

Kaynak: Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü

Sıkça Sorulan Sorular

6 aylık bebek ıspanak yer mi?

Evet. 6 aylık bebeklerin beslenme listesine ıspanak eklenebilir; hatta 6 aylık bebeklerde en çok görülen sorun demir eksikliğidir ve ıspanak sayesinde önlenebilir.

6 aylık bebek günde kaç öğün yer?

Ek gıdaya geçilen 6 aydan itibaren bebekler günde 3 ana öğün, 2 ya da 3 ara öğün yer. Yani 6 aylık bebek toplamda 5 ya da 6 öğün yer.

6 aylık bebek ne kadar emer?

Bebekler 6. aylarında günde 4 kez emerler. Ancak ihtiyaca göre bu sıklık 5'e de çıkabilir.

6 aylık bebek kahvaltısı nasıl olmalıdır?

Bebeğiniz ek gıdaya geçmiş olsa da 6. ay için en uygun kahvaltı anne sütü ya da formül mamadır. 

6 aylık bebek gece emer mi?

Hayır. 6 aylık bebekler gece emmezler, gündüz beslenirler. Ancak bebeğiniz henüz alışamadıysa endişelenmeyin; çünkü 6 aylık bebeklerin günde 6 öğüne kadar beslenmeleri normal kabul edilir.

1 Yaşındaki Bebekler İçin Örnek Beslenme Tablosu!

1 yaşındaki bebekler, artık neredeyse tüm besinleri tüketebilirler. Çünkü bu dönemde sindirim sistemleri epey gelişmiş olur. Alerji ihtimalleri de önceki döneme kıyasla biraz daha düşüktür. Bu sebeple 1 yaş bebek beslenmesine artık birçok ev yemeği ve et ürünleri dâhil edilebilir. Ancak alerjik bebekler için 1 yaş bebek menüsü içine inek sütü veya yumurta beyazı gibi alerji potansiyeli olan besinleri eklemek için acele edilmemelidir. Burada bebeği takip eden doktorun yönlendirmelerini dikkate almak çok önemlidir. Eğer bebek emziriliyorsa, 1 yaş bebek beslenme tablosu içinde anne sütüne mutlaka yer vermeye devam edilmelidir. Çünkü anne sütü, mucizevi etkilerini bu dönemde de gösteriyor ve zengin içeriği sayesinde birçok katı gıdadan daha faydalı bir besin olmaya devam ediyor.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda; 1 yaş bebek kahvaltısı örneğinden, 1 yaşındaki bebeklerin günde kaç kere beslenmesi gerektiğine kadar tüm merak edilenleri derledik, keyifli okumalar!

Bunu da Okuyun: 12 Aylık Bebek Gelişimine Dair Merak Edilen Her Şey!

1 Yaşındaki Bebeklerin Beslenme Sıklığı Nasıl Olmalı?

1 yaş bebek beslenmesi, bebeğin gelişimi ve sağlıklı beslenme alışkanlığının oluşması için oldukça önemlidir. Bu dönemde verilen besinler, güçlü bir bağışıklık sisteminin temelini oluşturmakla birlikte, ileri dönemdeki çocuğun beslenme alışkanlıklarını da belirleyecektir. Şimdi, annelerin en merak ettiği soru ile başlayalım; 1 yaşındaki bebekler günde kaç kere beslenmeli? Uzmanların genel görüşü, 1 yaşındaki bebeklerin günde 3 ana öğün, 2 ara öğün yapması şeklindedir. Buradaki ara öğün sayısı, bebeğin gelişim özelliklerine göre artırılıp azaltılabilir. Ancak ana öğünler mümkün olduğunca kaçırılmamalıdır. Eğer bebek anne sütü almaya devam ediyorsa, gün içinde emzirilmeye devam edilmelidir. Peki, 1 yaşındaki bebeklerin öğünlerinde hangi besinler olmalı?

1 Yaş (12 Aylık) Bebek Beslenmesinde Olması Gereken Besinler

12 aylık bebek beslenmesi içinde yer alabilecek gıdaları ve porsiyonlarını aşağıda listeledik. Ancak bu tablonun, çocuğun yeme alışkanlıkları, boy ve kilo gibi gelişim özelliklerine göre değişebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle beslenme konusunda, mutlaka bebeği takip eden doktorun önerileri dikkate alınmalıdır. İşte, 1 yaşındaki bebeklerin menüsünde olması gereken gıdalar;

1. Tahıl Grubu (Günde 3 – 4 Kez)

  • Makarna (2 – 4 yemek kaşığı)
  • Pilav (2 – 4 yemek kaşığı)
  • Ekmek  (1 dilim)

2. Protein Grubu (Günde 2 Kez)

  • Yumurta (Yarım veya 1 adet)
  • Tavuk veya et (1 but veya 30 – 60 gr et olabilir.)
  • Bakliyat (2 – 4 yemek kaşığı)

3. Süt Grubu (Günde 2 – 3 Kez)

  • Peynir (1 ince dilim)
  • Yoğurt (3 – 4 yemek kaşığı)
  • Ayran, süt veya mama (150 ml)

4. Sebze / Meyve Grubu (Günde 4 – 5 Kez)

  • Haşlanmış sebze (3 – 4 yemek kaşığı)
  • Sebze yemeği (3 – 4 yemek kaşığı)
  • Mevsim meyveleri (yarım veya tam)

1 Yaşındaki Bebekler İçin Örnek Beslenme Tablosu!

1 Yaşındaki Bebekler İçin Örnek Beslenme Tablosu

1 yaşındaki (12 aylık) bebekler için örnek kahvaltı, öğle yemeği, ara öğün ve akşam yemeği menüsünü aşağıda paylaşıyoruz. Anne sütü alan bebekler ara öğünlerde emzirilmeye devam edilmelidir.

Kahvaltı

  • Yarım veya 1 tam yumurta (Alerjik bebekler için doktora danışılmalı.)
  • Yarım su bardağı süt (Alerjik bebekler için doktora danışılmalı.)
  • 1 dilim az tuzlu peynir
  • 2 – 3 adet zeytin
  • Domates/salatalık/mevsim yeşillikleri
  • 1 ince dilim tam buğday ekmeği
  • 1 tatlı kaşığı pekmez

Öğle Yemeği

  • 2 – 3 yemek kaşığı kıymalı sebze
  • 2 – 3 yemek kaşığı bulgur pilavı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt

Ara Öğün

Akşam Yemeği

  • 1 ufak kase çorba
  • 1 adet ızgara köfte
  • Mevsim yeşillikleri

Ara Öğün

  • Anne sütü veya formül mama

1 Yaşında Bebekler İçin Beslenme Önerileri

  • Öncelikle bebeğiniz için en önemli rol modelin kendiniz olduğunu unutmayın. Bebeğiniz, her şeyde olduğu gibi beslenme konusunda da sizi örnek alacağı için ailece sağlıklı beslenmeye dikkat edin.
  • Bebeğinizi emziriyorsanız, 2 yaşa kadar emzirmeye devam edin. Anne sütü, 1 yaş bebek beslenmesinde de önemini ve yerini halâ koruyor.
  • 1 yaşındaki bebekler günde 3 ana, 2 ara öğün yiyebilirler. Ana öğün daha önemli olduğundan, eğer bebeğiniz istemiyorsa ara öğün konusunda ısrarcı davranmayın.
  • Bebeğiniz yeni gıdalarla tanıştığında başta bunları reddedebilir. Sabırlı olun ve zamana bırakın, yavaş yavaş alışacaktır. Zorlamanız, bebeğin o gıdadan daha da soğumasına neden olabilir.
  • Yemekleri mutlaka birlikte yemeye çalışın. Özellikle kahvaltılarda ve akşam yemeğinde masaya ailece oturun ve bebeğinizin size eşlik etmesini sağlayın.
  • Bebekler, yetişkinler kadar hızlı yiyemezler. Mutlaka sabırlı olun ve yavaş yavaş yemesine müsaade edin.
  • Bu dönede merakları daha da artacağı için yiyeceklerle oynamak isteyebilirler. Yemekleri beraber hazırlayıp onunla sohbet ederek merakını giderebilirsiniz.
  • Porsiyonları bebeğinizin yaşına uygun hazırladığınıza emin olun. Bu yaşlarda ufak porsiyonlar hazırlamak, bitirdikten sonra isterse biraz daha yemek eklemek doğru olacaktır.
  • Yaşına uygun çatal, kaşık ve bardak kullanmaya dikkat edin.
  • Gün içinde tüm besin gruplarından beslenmesine özen gösterin. Süt grubu, protein, karbonhidrat ve sebze/meyveye mutlaka yer verin.
  • Soluk borusuna kaçma ihtimali olan yiyeceklerden kaçının veya ufalayıp yedirin.
  • Çikolata ve şekerleme gibi gıdalardan olabildiğince uzak durun. Ev yapımı kek veya kurabiyeler yedirmek daha sağlıklı olacaktır.
  • Yeme hissini bastırabileceği için suyu yemeklerden önce içirmeyin. Ancak her yemekten sonra su teklif etmeyi unutmayın.
  • İnek sütüne 1 yaş civarı başlanılsa da alerjik bir bebeğiniz varsa doktorunuza danışmadan inek sütüne geçmeyin.
  • Sıvı alımını taze sıkılmış meyve suları ile destekleyebilirsiniz.
  • 1 yaş beslenmesinde anne sütü veya formül mamaya devam edilmelidir.

Bunu da Okuyun: Bebeklere Avokado Ne Zaman Verilir?

1 Yaşındaki Bebekler İçin Örnek Beslenme Tablosu!

1 Yaşındaki Bebekler İçin Yemek Tarifleri

1. Balıklı Bebek Çorbası

Malzemeler

  • 200 gr dil balığı
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • Göz kararı maydanoz ve dereotu
  • Kırmızı soğanın ¼ kadarı
  • 300 ml sıcak su
  • 2 yemek kaşığı kırmızı mercimek

Yapılışı

Balığı iyice yıkayıp temizleyin. Derin bir tenceye alıp üstünü çok az geçecek kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynayan suyu süzdükten sonra balığın üstüne 300 ml sıcak su ekleyin ve 10 – 15 dakika pişirin. Pişen balığın suyunu bir kaba süzün. Başka bir tencerede soğanları az yağ ile kavurun. Üstüne doğradığınız patates ve havucu ilave edin. Hafif kavrulduktan sonra balık suyunu ekleyin. Su kaynamaya başladığında doğradığınız maydanozu, dereotunu ve mercimeği koyun. Kısık ateşte pişirmeye devam edin. En son haşlanmış balığı ayıklayıp karışıma ekleyin ve çorbayı blenderdan geçirin. Çorbamız hazır, afiyet olsun!

2. Etli Makarna

Malzemeler

  • Yarım su bardağı kepekli makarna
  • 1 adet domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 50 gr. haşlanmış dana eti
  • 1 tatlı kaşığı erimiş tereyağı
  • 1,5 su bardağı et suyu

Yapılışı

Domatesin kabuklarını soyun, biberleri yıkayıp içindeki tohumları temizleyin ve doğrayın. Haşlanmış eti tiftikleyip diğer tüm malzemelerle birlikte tencereye koyun. Makarnalar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ilıdıktan sonra çatalla ezerek bebeğinize yedirebilirsiniz.

3. Elmalı Pankek

Malzemeler

  • 1 su bardağı tam buğday unu
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • ½ bardak süt
  • Yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
  • ¼ bardak elma püresi
  • 1 – 2 damla zeytinyağı

Yapılışı

Un ve kabartma tozunu geniş bir kapta karıştırın. Eritilmiş yağ, yumurta ve sütü ekleyip karıştırmaya devam edin. Elma püresini de ilave ettikten sonra malzemeleri iyice karıştırın. Tavaya birkaç damla zeytinyağı koyun ve tüm karışımı dökün. Spatula yardımıyla altılı üstlü iyice pişirin. Ocağın altını kapattıktan sonra pankeki bir süre dinlendirin ve ufak parçalara keserek servis edin.

Bunu da Okuyun: Evde Hazırlayabileceğiniz 4 Bebek Bisküvisi Tarifi!

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası