tümel evetleme önermesi / Sembolik (modern) Mantık | funduszeue.info

Tümel Evetleme Önermesi

tümel evetleme önermesi

Sembolik (modern) Mantık

Modern mantık, matematiksel kesinlikle hareket eden bir disiplindir. Matematiğin kesinliği, konusuna giren nicelikleri sembolleştirip bu semboller aracılığıyla işlem yapmasından kaynaklanmaktadır. Modern mantık da kendi kavramlarını sembolleştirerek son amaç olan çıkarımların geçerliliğini denetler. Sembolik Mantıkta Kullanılan Önerme Eklemleri
Önerme eklemleri, basit önermeleri birleştirerek bileşik önerme yapan mantık değişmezleridir. Ayrıca önermelerin ve çıkarımların denetlenmesini de sağlar.

Önerme

  •  Sembolik mantıkta semboller p, q, r, s, t şeklinde önerme eklemi almış önermeler sembolik mantıktla önerme adını alır.

Örneğin; &#;~p&#;, &#;p a q&#;,~p v ~q&#; gibi y Önerme eklemi almamış olanlar ise önerme adını alır. Örneğin; &#;p&#;, &#;q&#;, &#;r&#; gibi

Bileşik Önermelerin Evetleme Eklemi

a. Tümel Evetleme Eklemi

Günlük dilde iki veya daha fazla önermenin &#;ve&#;, &#;ile&#; bağlaçlarıyla bağlanarak dile getirilmesini sağlayan eklemlerdir. işareti &#;a &#; dir.
Örneğin; &#;Ayşegül ve Nuray çalışkandır.&#; (p a q) “Ne Ayşegül ne de Nuray çalışkandır. ” (~p a ~q) &#;a &#; eklemiyle kurulan bileşek önermelerin, doğruluk tablosunda gösterilmesi
p q
Bir tümel evetlemenin doğru olabilmesi için bileşenlerinin tümünün doğru olması gerekir. Bileşenlerden en az biri yanlış olan bir tümel evetlemenin kendisi de yanlıştır.

b. Tikel Evetleme Eklemi

iki veya daha çok önermeyi birleştiren &#;veya&#; , &#;ya da&#; gibi bağlaçlarla ifade edilen önermelerdir. işareti &#;v&#;dir. Örneğin: “Altan İzmir'e veya Antalya'ya gitti”. (p v q) &#;v&#; eklemiyle kurulan bileşik önermenin doğruluk tablosunda gösterilmesi.
q p
Bir tikel evetlemenin yanlış olabilmesi için bileşenlerinin tümünün yanlış olması gerekir.

c. Şart (Koşul) Eklemi

Günlük dilde &#;ise&#; , &#;se&#; , &#;sa&#; gibi sözlerle ifade edilen eklemdir. işareti &#; f i &#; dir. Örneğin; &#;Nem artarsa yağmur yağar.&#; (p f i q) &#; f i &#; eklemiyle kurulan bileşik önermenin doğruluk tablosunda gösterilmesi
p veye q

Bir koşul önermesinin yanlış olabilmesinin tek koşulu, ön bileşenin doğru, ard bileşenin yanlış olmasıdır. Bunun dışındaki her durumda koşul önermesi doğru değer alır.

d. Karşılıklı Koşul Eklemi

Günlük dilde &#;ancak ve ancak&#;ın karşılığıdır. işareti &#;o &#; dir. Örneğin; “Murat ancak ve ancak ders çalışırsa sınavı kazanır.” &#; o &#; ekleminin doğruluk tablosunda gösterimi
q pq

Bileşenlerin aynı doğruluk değerine sahip olduğu durumlarda karşılıklı koşullu da doğrudur.

e. Değilleme Eklemi

Günlük dilde &#;değil&#; gibi deyimlerle ifade edilir. işareti &#;~ &#; dir. &#; ~ &#; in doğruluk tablosunda gösterimi
ppq

Bir önermenin değilinin değili yine kendisidir. Önermelerin Tutarlılık ve Geçerliliği Tek önermenin tutarlılığı En az bir doğrulayıcı yorumlaması olan önerme tutarlıdır.
Doğrulayıcı hiçbir yorumlaması olmayan önerme ise tutarsızdır.
ppp

Önermeler mantığında her yorumlamada doğru olan önermeye &#;totoloji&#; her yorumlamada yanlış olan bir önermeye ise &#;çelişki&#; denir. Önermelerin Birlikte Tutarlılığı Birkaç önermenin birlikte tutarlı olabilmesi için bu önermeleri birlikte doğru kılan bir yorumlamanın bulunması gereklidir. Yani, eğer önermelerin ortak doğrulayıcı yorumları varsa tutarlıdır. Ortak doğrulayıcı yorum, doğruluk çizelgesinin aynı satırında önermelerin doğru değer almaları demektir.
qqqqq

Bu yorumlama çizelgesinde son satır DDD yer aldığı için p, q, r önermeleri birlikte tutarlıdır.
qpqpq

Bu yorumlamada hiçbir DDD satır olmadığı için p, q, r önermeleri birlikte tutarsızdır. Önermelerin Geçerliliği Tüm yorumları doğru olan önerme geçerlidir. Yorumlamada yanlış bulunan önerme ise geçersizdir. Geçerli olan önerme aynı zamanda tutarlı bir önerme olma özelliğine de sahiptir. Ama her tutarlı önerme geçerli değildir.
gecerli

Önermelerin Eşdeğerliği

Doğruluk çizelgesinde aynı satırda aynı doğruluk değeri alan önermeler eşdeğerdir. Çıkarımların Geçerliliği Bir çıkarımın geçerli olup olmadığı denetlenirken sonuç önermesinin değilmesi alınır.
Elde edilen önermeler birlikte tutarsızsa çıkarım geçerli, tutarlı ise geçersizdir. Çıkarımların geçerliliği iki yoldan denetlenir.
I. yol:
Örneğin; q f i q ve ~p v q \ q çıkarımının geçerliliğini denetleyelim.
qqqqqqqq

Denetleme sonucu öncüller ile sonucun değeili birlikte tutarlı olduğundan çıkarım geçersizdir.
II. yol:
Bu yolla denetlemede, çıkarımın öncülleri tümel evetleme eklemi (a ) ile birbirine bağlanır. Elde edilen tümel evetleme önermesi koşul eklemi ( f i) ile sonuç önermesine bağlanır. Böylece çıkarım bir koşul önermesine dönüştürülmüş olur. Koşul önermesi geçerli ise çıkarım da geçerli demektir.
Örneğin, q f i q ve p v q \ q çıkarımının geçerliliğini denetleyelim.
qqqqqqqqqqq

Çözümleyici Çizelge

Çözümleyici çizelge yolu ile önermeler denetlenirken iki temel kural vardır: Çatal açma ve alt alta yazma. Şimdi bu kurallara göz atalım.

Temel çözümleme kuralları

a) Tümel Evetleme

pAq, gibi bir önermenin doğru değer alabilmesinin tek koşulu vardı. Bu da her ikisinin de doğru değer almasıydı. işte bunu biz çözümleyici çizelgede alt alta yazarak ifade ediyoruz.
qqqp

b) Tikel evetleme

pvq önermesinin doğru değer alması için bileşenlerden birinin doğru değer alması yeterlidir. Çözümleyici çizelgede bu, çatal açma kuralıyla ifade edilir.
pvq

Türetilmiş Değilleme Kuralları

Türetilmiş çözümleme kuralları tümel evetleme (a) ve tikel evetleme (v) kurallarından hareketle, tümel evetleme değillemesi, tikel evetleme değillemesi, koşul, koşulun
değillemesi, karşılıklı koşul ve karşılıklı koşulun değillenmesinde uygulanır. Bu önermeler dengi olan tümel evetleme ve tikel evetlemeye dönüştürülür. Bu denkliklere De Morgan Kuralları denir. Bu denklikler şöyledir.
es degeri

c) Tümel Evetlemenin Değillemesi

Bu işlemde çatal açılır ve önbileşen ile ard bileşenin değilleri alınır.
p^q

d) Tikel Evetlemenin Değillemesi

Bu işlemde bileşenler alt alta yazılır ve ön bileşen ile ard bileşenin değilleri alınır.
pvq .

e) Koşul Önermesi

Bu işlemde çatal açılır ve ön bileşenin değili ile ard bileşenin kendisi alınır.
p^q..

 

f) Koşul Önermesinin Değillemesi

Bu işlemde bileşenler alt alta yazılır ve ön bileşenin kendisi ile ard bileşenin değili alınır.
p ise q

 

g) Karşııklı Koşul Önermesi

Bu işlemde önce çatal açılır ve açılan yollara ön bileşen ve ard bileşen alt alta yazılır. Çatalın sol tarafına bileşenlerin kendisi diğer tarafına ise değilleri alınır.
q ve p

h) Karşılıklı Koşulun Değillemesi

Bu işlemde önce çatal açılır ve açılan yollarda ön ve ard bileşenler alt alta yazılır. Çatalın sol tarafına ön bileşenin kendisi ve ard bileşenin değili; sağ tarafına ön bileşenin değili ve ard bileşenin kendisi alınır.
p ve q

Çözümleyici Çizelgede Denetleme Kuralları

funduszeue.info eklem ve bileşenler belirlenir.
funduszeue.info alta yazma kuralına öncelik verilir.
funduszeue.infoı kural ile çözümlenecek önerme varsa çözümlemeye en üsttekinden başlanır.

4. Çatal açmadan sonra işlem devam ediyorsa çatalın sol tarafından işleme devam edilir.
5. Alt alta yazılan önermeler dizisine yol denir. Çatal açma kuralı uygulandığında iki ayrı yol oluşur.
6. Her çözümlemeden sonra yol üzerinde çelişki olup olmadığına bakılır. Çelişki, aynı yol üzerinde hem değilinin hem kendisinin birlikte bulunmasıdır. Eğer çelişki varsa o yol x işareti ile kapatılır.
7. Çözümlenen önermelere sıraya göre adım numarası verilir. Aynı numara çözümlenmiş önermeye kaynak numarası olarak yazılır.

Bir Önermenin Tutarlılığı

Çözümleme sonunda en az bir açık yol varsa önerme tutarlıdır.
ÖRNEK:
PPQQQ
Önerme tutarlıdır.

Birden Fazla Önermenin Tutarlılığı

Birden fazla önermenin tutarlılığı, bu önermeleri birlikte doğru kılan bir yorumun bulunmasına bağlıdır. Bunun için önce önermeler alt alta yazılır ve çözümleme gerçekleştirilir.
Tek bir açık yol bile varsa önermeler birbirleriyle tutarlıdır. Önermelerin Geçerliliğinin Denetlenmesi Bu işlemde önce, verilen önermenin değili alınır ve çözümlenir. Önermenin değilinin doğrulayıcı yorumu yani açık yol varsa önerme geçersizdir.
ÖRNEK: (pA~q) f i p önermelerinin tutarlılığını denetleyelim.
pxq
Önerme geçerlidir.

Çıkarımların Geçerliliğinin Denetlenmesi

Bir işlemde çıkarımın öncülleri ile sonucun değili alt alta yazılır ve çözümleme gerçekleştirilir. Tüm yollar kapalı ise çıkarım geçerlidir. p f i r, pAq 5 r çıkarımının geçerliliğini denetleyelim.
2.p

Çıkarım geçerlidir.

Önermelerin Eşdeğerliliği

Bu işlemde önermeler karşılıklı koşul (o ) eklemiyle bağlanır. Elde edilen önermenin değili alınır ve değillenmiş hali çözümlenir. Tüm yollar kapalıysa önermeler eşdeğerdir.
ÖRNEK:
pxqx

Karşılıklı koşul önermesinin değillenmiş hali tutarsız olduğu için önermenin kendisi geçerlidir. O halde bu iki önerme eşdeğerdir.

Niceleme Mantığı

Niceleme mantığında önermelerin iç yapısı da nicelikleri de çözümlemelere dahil edilir. Önermeler sembolleştirirken özne a, b, c&#; gibi, yüklemeler ise F, G, H gibi sembollerle gösterilir. Örneğin; &#;Defne çalışkandır.&#; önermesi &#;Fa&#; şeklinde gösterilir. Bileşik önermelerde ise yine eklemler devreye girer. Örneğin; &#;Öğretmen gelirse ders başlar.&#; önermesi &#;Fa f i Gb&#; şeklide gösterilir.

Açık Önermeler

Öznesi belli olmayan önermeler açık önermelerdir. &#;X mavidir.&#; dediğimizde önermemiz doğru ya da yanlış değer alamaz çünkü içinde değişken barındırır. içinde değişken
barından önermeler açık önermelerdir.

Özelleme

Bir açık önermeyi, önerme haline getirme işlemidir. Bunun için değişkene bir değer verilir.

Niceleyici

iki tür niceleyici vardır. Tümel niceleyici; &#; sembolüyle gösteriliri. Tikel niceleyici; $ sembolüyle gösterilir.
Önermeler
Tümel niceleyici değilleme kuralı
~ &#;x Fx f i $x ~ Fx
Tikel niceleyici değilleme kuralı
~$x Fx f i &#; x ~ Fx
NOT: Bir kurallarla aynı zamanda eşdeğerlikler de bulunmaktadır.

Özelleme Kuralları

a) Tümel Özelleme Kuralları
Çözümleyici çizelgede işlem yaparken açık bir yolda Fx gibi bir önerme varsa, o önermenin özellemesini yapmak için o yol üzerinde bulunan bir ad sembolü, eğer daha önce geçen bir sembol yoksa herhangi bir ad sembolü seçilerek değişlenin yerine koyulur ve çözümleme yapılır.
b) Tikel Özelleme Kuralı
Bir yolda $x Fx gibi bir tikel önerme varsa, bu önermenin özellemesini yapmak için, o yol üzerinde bir ad sembolü bulunup bulunamadığına bakılır. Varsa o sembolden farklı bir sembol değişkenin yerine koyulur ve çözümleme yapılır.
Çözümleme işlem Akışı
1. Tümel niceleyici değilleme kuralı
2. Tikel niceleyici değilleme kuralı
3. Alt alta yazma kuralı
4. Tikel özelleme kuralı
5. Çatal açma kuralı
6. Tümel özelleme kuralı
Önermenin Tutarlılığmm Denetlenmesi
Çözümleme sonunda en az bir açık yol varsa önerme tutarlıdır.
ÖRNEK:
ornek

ÖRNEK:

ornek .
önermeler tutarsızdır.
Önermelerin Birlikte Tutarlılığının Denetlenmesi
Bu işlemde önermeler alt alta yazılır ve çözümlenir. Açık yol varsa önermeler tutarlıdır.
Önermelerin Geçerliliğinin Denetlenmesi
Bu işlemde önce önermenin değili alınır. Çözümleme sonunda
tüm yollar kapalıysa önerme geçerlidir.
Çıkarımların Geçerliliğinin Denetlenmesi
Oncüller ve sonucun değili alt alta yazılır. Çözümleme
sonunda açık yol varsa çıkarım geçersizdir.
fa

Çıkarım geçerlidir.
Önermelerin Eşdeğerliliğinin Denetlenmesi önermeler karşılıklı koşul ( f i) eklemiyle bağlanır. Elde edilen önermenin değili alınır ve değili çözümlenir. Tüm yollar kapalıysa önermeler denktir.

ters e

ÖRNEK: Aşağıdakilerden hangisi (p a q) sembolü ile gösterilir?
A) Bu deney yapılırken dikkat edilmezse patlama olabilir?
B) Bütün arkadaşları sinemaya gitmişse o da gitmiştir.
C) Yolculuğa ya otobüsle ya da trenle çıkacağım.
D) Bazı hastalıkların ortaya çıkışında kalıtım kadar beslenme de etkilidir.
E) Otobüs yahut minibüs sayısının artırılması, bu kentin ulaşım sorununu çözemez.
ÖYS
ÇÖZÜM: Verilen sembol tümel evetlemedir. Buna uygun önerme D seçeneğinde verilmiştir.
Yanıt D
ÖRNEK: Aşağıdaki günlük dilde verilmiş olan önermelerin hangisinde koşul ( ^ ) eklemi yer almaz?
A) Başarılı olmak için düzenli çalışmak gerekir.
B) Başarırsın, yeter ki azimli ol.
C) Çalışmazsan başarılı olamazsın.
D) Çalış ki başarılı olasın.
E) Çok çalışmasına karşın başarılı olamadı.
ÖYS
ÇÖZÜM: E seçeneğinde verilen önerme koşul önermesi değildir.
Yanıt E
ÖRNEK: Spor beden gelişimini etkiler. (p) Dengeli beslenme beden gelişimini etkiler. (q)
Buna göre, aşağıdaki önermelerden hangisi (-p a -q) biçiminde sembolleştirebilir?
A) Ne spor ne de dengeli beslenme beden gelişimini etkiler.
B) Sporun ve dengeli beslenmenin beden gelişimini etkilediği doğru değildir.
C) Spor beden gelişimini etkilemezse, dengeli beslenmede etkilemez.
D) Spor kadar dengeli beslenme de beden gelişimi için gerekli değildir.
E) Spor beden gelişimini etkilemediği zaman, dengeli beslenme etkiler.
ÖYS
ÇÖZÜM: Verilen önermeler değillenmeli ve temel evetleme eklemiyle birleştirilmelidir.
Yanıt E
ÖRNEK: Günlük dilden seçilmiş aşağıdaki önermelerden hangisi tümel evetleme biçiminde değildir?
A) Zekâyı hem kalıtım hem de çevre etkiler.
B) Zekâyı ya kalıtım ya da çevre belirler.
C) Zekâyı kalıtım belirlediği gibi çevre de belirler.
D) Zekâyı kalıtım ile çevre belirler.
E) Zekâ üzerinde kalıtım kadar çevre de etkilidir.
ÖYS
ÇÖZÜM: B seçeneğindeki önerme tikel evetleme (V) önermesidir.
Yanıt B

Felsefe YGS- LYS Konu Anlatımı ve Konu Testine Geri Dön

bahar yayınevi uyarı

Tümel Evetleme Eklemi: Ve (Λ)

Günlük dilde konuşurken &#;ve&#;, &#;hem&#;hem de&#;, &#;da&#;da&#; gibi sözcüklerle ifade ettiğimiz ekleme, tümel evetleme eklemi adı verilir. Kısaca, iki basit önermenin &#;ve&#; (Λ) eklemiyle birleştirilmesinden oluşmuş bileşik önermeye tümel evetleme önermesi adı verilir.

Tümel evetleme önermesinde bileşik önermenin doğruluğu, bu bileşik önermeyi oluşturan bütün bileşenlerin aynı anda doğru olmasına bağlıdır. Örneğin, &#;Doğa ve Nil sınıfını geçti.&#; önermesinde, &#;Doğa sınıfını geçti.&#; ve &#;Nil sınıfını geçti.&#; olmak üzere iki bileşen vardır. Bu önermelerin doğru değer alması her ikisinin de sınıfını geçtiği, yanlış değer alması her ikisinin de sınıfını geçemediği anlamına gelir.

Yukarıdaki &#;Doğa ve Nil sınıfını geçti.&#; önermesinin doğru olabilmesi için her ikisinin de sınıfını geçmiş olması, yani her iki önermenin de doğru değer almış olması gerekir. Bir önerme yanlışsa bu bileşik önerme de yanlış olur. Çünkü, &#;Doğa ve Nil sınıfını geçti.&#; önermesinde, aradaki eklem &#;ve&#; olduğuna göre her ikisinin de sınıfını geçtiği evetlenmektedir. Bu nedenle hepsinin evetlenmesi anlamında &#;tümel evetleme&#; adını veriyoruz.

Tümel evetleme ekleminin çözümleme kuralı aşağıdaki gibi olur.

Tek bir önermenin (p) alacağı doğruluk değeri doğru ya da yanlış olmak üzere iki tanedir. Ancak, iki önermenin (p ve q gibi) bir arada alabilecekleri doğruluk değerlerini aynı anda düşünürsek dört olasılık ortaya çıkar: İkisi de doğru, birincisi doğru ikincisi yanlış, birincisi yanlış ikincisi doğru ve her ikisi de yanlış. Eğer üç önermenin bir arada doğruluk değerine bakılırsa o zaman da sekiz farklı değer ortaya çıkar. Yukarıdaki tabloda iki önerme olduğu için dört farklı değer ortaya çıkmıştır. Bunu daha basit bir biçimde şu şekilde kavrayabiliriz: 2önerme sayısı. Örneğin 4 önermemiz varsa, doğruluk değerini toplamda 24=16 olarak buluruz.

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM&#;ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 3. Sınıf &#;Klasik Mantık&#; ve &#;Modern Mantık&#; Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM)

Tweetle

Tümel Evetleme Önermesinin Çözümleme Kuralı

Tümel evetleme önermesi, &#;ve&#; eklemi ile kurulan önermelerdir. Yani p Λ q gibi bir tümel evetleme önermesi çözümlenirken doğruluk tablosunda kullanılan kurallardan yararlanılır. Bu önermenin doğru olabilmesi için p ve q önermelerinin doğru olması gerektiğini daha önce görmüştük. Çözümleyici çizelgede her iki önermenin de doğru olduğunu belirtmek için alt alta yazılarak çözümlemesi yapılır. Yanına çözümleme sırasını belirtmek için numara verilir. Aynı numara, geldiği önermenin önüne kaynak numarası olarak yazılır. Buradaki çengel işareti ( ] )&#;ve&#; eklemini sembolize eder. Burada anlatılanları daha açık anlayabilmek için aşağıdaki örnekleri takip edebilirsiniz.

Aşağıda bir önermenin tümel evetleme önermesinin çözümleme kuralı ile nasıl çözümlendiği örneklendirilmiştir. Lütfen örneği dikkatle inceleyiniz.

Yukarıdaki örnekte göreceğiniz gibi (p Λ q) önermesi ile (q Λ p) önermesi birbirine tümel evetleme eklemi olan &#;ve&#; (Λ) ile bağlanmıştır. Demek ki bu önerme çözümlenirken tümel evetleme önermesinin çözümleme kuralı uygulanmalıdır. Bunun için (p Λ q) önermesi ile (q Λ p) önce alt alta yazılmış ve çengel işareti ( ] ) ile birbirine bağlanmış, bu çengel, 1 numaralı işlem yapıldığı için 1 ile numaralandırılmıştır. Ardından da ana eklemin bağladığı ana bileşenlerimiz olan (p Λ q) önermesi ile (q Λ p) önermesinin her ikisi de tümel evetleme eklemi ile bağlandığından, bunlara da aynı işlemler sırasıyla uygulanmıştır.

 

Tweetle

1-A&#;a&#;&#;da , günlük dilde verilmi&#; olan önermelerden hangisi evetleme (^) önermesidir?

A)Günümüzde çevre kirlenmesi bilim adamalar&#;n&#; da, kamuoyunu da çok ilgilendiriyor

B)Çevre kirlenmesini önleyeceksek gençlere do&#;a sevgisini a&#;&#;l&#;yal&#;m.

C)Çevre kirlenmesi önlemek için bu konuda kamuoyu olu&#;turmas&#;na önem verilmelidir.

D)Çevre kirlenmesi önlenmelidir, yoksa yeni ku&#;aklara ya&#;anacak

E)Yersiz kullan&#;lan tar&#;m ilaçlar&#; çevre kirli&#;inin her gün daha fazla artt&#;rmaktad&#;r.

 

2-Günlük dilden seçilmi&#; a&#;a&#;&#;daki önermelerden hangisi tümel evetleme biçiminde de&#;ildir?

A)Zekây&#; hem kal&#;t&#;m hem çevre etkiler.

B)Zekây&#; ya kal&#;t&#;m ya çevre belirler.

C)Zekây&#; kal&#;t&#;m ile çevre belirler.

D)Zekây&#; kal&#;t&#;m belirledi&#;i gibi çevre belirler.

E)Zekâ üzerinde kal&#;t&#;m kadar çevrede belirleyicidir.

 

3-A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi (p ^ q) sembolü ile gösterilir?

A)Bu deney yap&#;l&#;rken dikkat edilmezse patlama olabilir

B)Bütün arkada&#;lar&#; sinemaya gitmi&#;se oda gitmi&#;tir

C)Yolculu&#;u ya otobüsle yada trenle ç&#;kacam

D)Baz&#; hastal&#;klar&#;n ortaya ç&#;k&#;&#;&#;nda kal&#;t&#;m kadar beslenmede etkilidir

E)Otobüs yahut minibüs say&#;s&#;n&#;n art&#;r&#;rmas&#; bu kentin ula&#;&#;m sorununu çözemez

 

4-A&#;a&#;&#;daki önerme eklemlerinden hangisinin bile&#;eni vard&#;r?

A)De&#;illeme

B)Tümel evetleme

C)Ko&#;ul

D)Kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ul

E)Tikel evetleme

 

5-A&#;a&#;&#;daki günlük dilde görülmü&#; olan önermelere hangisinde ko&#;ul ( à) eklemi yer almaz. ?

A) Ba&#;ar&#;l&#; olmak için düzenli çal&#;&#;mak gerekir

B)Ba&#;ar&#;rs&#;n yeter ki azimli ol

C)Çal&#;&#;mazsan ba&#;ar&#;l&#; olamazs&#;n

D)Çal&#;&#;k&#; ba&#;ar&#;l&#; olas&#;n

E)Çok çal&#;&#;mas&#;na kar&#;&#;n ba&#;ar&#;l&#; olamad&#;

 

6-Su,deniz k&#;y&#;s&#;nda C s&#;cakl&#;kta ise buharla&#;&#;r.(p^q è r) Bu önerme a&#;a&#;&#;daki de&#;erlerden hangisi ald&#;&#;&#;nda yanl&#;&#; olur ?

A)p do&#;ru,q yanl&#;&#;, r do&#;ru ise

B)p do&#;ru, q do&#;ru, r yanl&#;&#; ise

C)p yanl&#;&#;, q yanl&#;&#;, r do&#;ru ise

D)p do&#;ru, q do&#;ru, r do&#;ru ise

E)p yanl&#;&#;, q yanl&#;&#;, r yanl&#;&#; ise

 

7- I.Bütün yorumlar&#; do&#;ru olan bir önerme kal&#;b&#; geçerlidir.

    funduszeue.info az bir yorumu do&#;ru olan bir önerme kal&#;b&#; tutarl&#;d&#;r.

Buna göre a&#;a&#;&#;daki ifadelerden hangisi yanl&#;&#;t&#;r?

A)Bütün geçerli önerme kal&#;plar&#; tutarl&#;d&#;r.

B)Her tutarl&#; önerme kal&#;b&#; olmaya bilir.

C)Her tutars&#;z önerme kal&#;b&#; ayn&#; zamanda geçersizdir.

D)Geçersiz her önerme kal&#;b&#; tutars&#;z de&#;ildir.

E)Bir önerme kal&#;b&#; tutarl&#; ise geçerlidir.

 

8-Bir önerme kal&#;b&#;, hangi durumda tutarl&#;d&#;r?

A)Ancak de&#;illemesi tutars&#;z ise

B)E&#;de&#;er bir önermeye sahip ise

C)Kar&#;&#;t bir önermeye sahip ise

D)Ancak tüm yorumlamalar&#; yanl&#;&#; ise

E)En az bir yorumlamas&#; do&#;ru de&#;ilse

 

9-&#;ki kavramdan yaln&#;z biri, di&#;erinin bütün bireylerini içine al&#;rsa bu kavramlar aras&#;nda ‘’tam giri&#;imlilik” vard&#;r.Buna göre a&#;a&#;&#;dakilerden hangisinde verilen kavramlar aras&#;nda tam giri&#;imlilik vard&#;r?

A)Tutarl&#; önerme, tutars&#;z önerme

B)Geçerli önerme, tutarl&#; önerme

C)Geçerli önerme, geçerli olmayan önerme

D)Geçerli önerme, tutars&#;z önerme

E)Geçerli olmayan önerme, tutarl&#; önerme

 

Do&#;ruluk de&#;eri analiz sonucunda tüm yorumlamalar&#; do&#;ru olan önerme geçerli, en az bir yorumlamas&#; do&#;ru olan önerme geçersizi,fakat tutarl&#;, tüm yorumlamalar&#; yanl&#;&#; olan önerme ise tutars&#;zd&#;r.Buna göre a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi her yorumlamada e&#;de&#;erdir?

A)Bir geçersiz, bir tutars&#;z önerme

B)&#;ki tutarl&#; önerme

C)Bir geçerli, bir tutarl&#; önerme

D)&#;ki geçerli önerme

E)&#;ki geçersiz önerme

 

‘’E&#;er Newton bir fizikçi ise o zaman bir bilim adam&#;d&#;r.’’Bu önermeden a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi ç&#;kar?

A)Newton fizikçi de&#;ilse, bir bilim adam&#; da de&#;ildir.

B)Newton bir bilim adam&#; olmasa bile fizikçidir.

C)Newton bir bilim adam&#; ise fizikçidir.

D)Newton bir bilim adam&#; de&#;ilse fizikçi de de&#;ildir.

E)Newton fizikçi olmasa bile bilim adam&#;d&#;r.

 

En az bir ortak do&#;ru yorumu olan önermeler tutarl&#;d&#;r.

    -Tüm ortak yorumlar&#; do&#;ru olan önermeler geçerlidir.

    -Her ortak yorumlamada ayn&#; do&#;ruluk de&#;erini alan önermeler e&#;de&#;erdir.Bu tan&#;mlara dayanarak a&#;a&#;&#;daki yarg&#;lardan hangisine ula&#;&#;l&#;r?

A)Bütün geçerli önermeler e&#;de&#;erdir.

B)Bütün e&#;de&#;er önermeler utarl&#;d&#;r.

C)Bütün tutarl&#; önermeler geçerlidir.

D)Bütün tutarl&#; önermeler e&#;de&#;erdir

E)Bütün e&#;de&#;er önermeler geçerlidir.

 

A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi p ve q önermelerinden e&#;de&#;er oldu&#;unu gösterir?

A) (p à q) önermesinin tutars&#;z olmas&#;

B) (p v ~ q) önermesinin tutarl&#; olmas&#;

C) (p v q) önermesinin geçerli olmas&#;

D) ~(pßà q) önermesinin tutarl&#; olmas&#;

E) ( pßàq) önermesinin geçerli olmas&#;

 

Hava kirli&#;i önlenemezse solunum hastal&#;klar&#; artacak. (~pàq)Bu önermeye e&#;de&#;er olan önerme a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir?

A)        Hava kirlili&#;i önlenecek ve solunum hastal&#;klar&#; artacak. (~p ^ q)

B)        Hava kirli&#;i önlenirse solunum hastal&#;klar&#; artmaz.(pà~q)

C)       Solunum hastal&#;klar&#;n&#;n azalmas&#;n&#;n tek yolu hava kirlili&#;ini önlemektir. (q<=>p)

D)       Hava kirlili&#;i önlenecek veya solunum hastal&#;klar&#; artacak. (p v q)

E)        Solunum hastal&#;klar artmayacak veya hava kirlili&#;i önlenemeyecek. (~p v ~ q)

 

Yüre&#;inin çal&#;&#;ma ritmindeki de&#;i&#;me, sinir sistemi veya hormonlarla sa&#;lan&#;r. (p v q)    Bu önerme a&#;a&#;&#;dakilerden hangisine e&#;de&#;erdir?

     A)Hem sinir sistemi hem de yüre&#;in çal&#;&#;ma ritmindeki de&#;i&#;meyi sa&#;lar.(p ^ q)    

     B)Yüre&#;i çal&#;&#;ma ritmindeki de&#;i&#;meye sinir sistemi sa&#;lamazsa hormonlar sa&#;lar. (~pàq)

     C)Yüre&#;in çal&#;&#;ma ritmindeki de&#;i&#;meyi sinir sistemi sa&#;lad&#;&#;&#;nda hormonlar sa&#;lamaz.(pà~q)

     D)Yüre&#;in çal&#;&#;ma ritmindeki de&#;i&#;meyi sinir sistemi sa&#;lar, ama hormonlar sa&#;lama.(p^~q)

     E)Yüre&#;in çal&#;&#;ma ritmindeki de&#;i&#;menin sinir sistemi ve hormonlarla sa&#;land&#;&#;&#; do&#;ru de&#;ildir.~(p^q)

 

‘’Ahmet do&#;ruyu söylemez’’bir önermedir.

     ‘’Ahmet yalanc&#;d&#;r’’bir önermedir.

     ‘’Ahmet do&#;ru söylemez, o halde o bir yalanc&#;d&#;r’’bir ç&#;kar&#;md&#;r.Buna göre ç&#;kar&#;m&#;n önermeden fark&#; nedir?

A)Bir do&#;ruluk de&#;eri olmas&#;

B)Öncüller ve sonuçtan olu&#;mas&#;

C)Birden fazla terimden olu&#;mas&#;

D)Bir yarg&#;da bulunmas&#;

E)Bildiri türü bir cümleden olu&#;mas&#;

 

 

 

 

 

 

 

 

‘’Bütün metaller &#;s&#;t&#;l&#;nca genle&#;ir’’ ifadesi bir önermedir.’’Bütün metaller &#;s&#;t&#;l&#;nca genle&#;ir.O halde &#;s&#;t&#;lan tel çubuk da genle&#;ir’’ifadesi bir ç&#;kar&#;md&#;r.Buna göre ç&#;kar&#;m olu&#;turmak için öncelikle a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi gereklidir?

                A)Bir olumlu önerme

                B)Birden çok yarg&#;

                C)Birden çok önerme eklemi

                D)Bir tümel önerme

                E)Bir do&#;ruluk de&#;eri

 

Geçerli bir ç&#;kar&#;m için a&#;a&#;&#;daki önermelerden hangisi do&#;rudur?

A)Öcüler do&#;ruysa sonuç do&#;ru olmayabilir.

B)Öncüller yanl&#;&#;sa,mant&#;ksal zorunluluk gere&#;i sonuçta yanl&#;&#; olmal&#;d&#;r

C)Öncüller yanl&#;&#;sa, mant&#;ksal zorunluluk gere&#;i sonuç do&#;ru olmal&#;d&#;r.

D)Öncüller do&#;ruysa sonuç yanl&#;&#; olamaz.

E)Öncüller, mant&#;ksal olarak do&#;ru olmal&#;d&#;r.

 

(2>1) o halde (1<2) geçerli bir ç&#;kar&#;md&#;r.(2>0),(3<0) o halde (2>3) bir ç&#;kar&#;md&#;r.Bu örneklere göre a&#;a&#;&#;dakilerden hangisinin bir ç&#;kar&#;m&#; geçersiz k&#;ld&#;&#;&#; söylenebilir?

A)Öncüllerin birden fazla olmas&#;

B)Öncülleri olu&#;turan önermelerin basit olmas&#;

C)Öncüllerin do&#;ru, sonucun yanl&#;&#; olmas&#;

D)Öncülleri olu&#;turan önemelerin tutars&#;z olmas&#;

E)Öncüllerden birinin yanl&#;&#; olmas&#;

 

A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi, ‘’Bir ülkede, ki&#;i ba&#;&#;na dü&#;en gelir yüksekse, o ülkede kalk&#;nm&#;&#;t&#;r’’önermesinin mant&#;ksal sonucudur?

A)Bir ülkede kalk&#;nmam&#;&#;sa, ki&#;i ba&#;&#;na dü&#;en yüksek de&#;ildir.

B)Kalk&#;nman&#;n bir ölçüdü de ki&#;i ba&#;&#;na dü&#;en gelirdir.

C)Kalm&#;&#; ülkelerde ki&#;i ba&#;&#;na dü&#;en gelir, kalk&#;nmam&#;&#; ülkelerden farkl&#;d&#;r.

D)Bir ülkede ki&#;i ba&#;&#;na dü&#;en gelir al&#;rsa o ülkede kalk&#;namaz.

E)Kalk&#;nmakta olan ülkelerin amac&#;, ki&#;i ba&#;&#;na dü&#;en geliri yükseltmektir.

 

Öncülleri,

                funduszeue.info&#;&#;ma yöntemini bilirsem, her tür dü&#;ünceye sayg&#; duyar&#;m.(pàq)

                funduszeue.info&#;&#;ma yöntemini bilirsem,ön yarg&#;lardan kurtulmu&#; olurum.(pàr)

                funduszeue.info türlü dü&#;ünceye sayg&#; duydu&#;um söylenemez ya da ön yarg&#;lardan kurtulmu&#; de&#;ilim.(~v~r)Önermeleri olan geçerli bir ç&#;kar&#;m&#;n sonucu a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir?

A)Her türlü dü&#;ünceye sayg&#; duyar&#;m.(q)

B)Tart&#;&#;ma yöntemini bilirim.(p)

C)Her tür dü&#;ünceye sayg&#; duydu&#;um söylenemez.(~q)

D)Önyarg&#;lardan kurtulmu&#; olurum.(r)

E)Tart&#;&#;ma yöntemini bilmem.(~p)

 

Öncülleri:

                funduszeue.info R&#;za, dolmu&#;la dönecek ya da Ali R&#;za trenle dönecek.(pvq)

                funduszeue.info R&#;za,dolmu&#;la dönerse saat 9’da köye var&#;r.(pàr)

                funduszeue.info R&#;za, tren dönerse saat 12’de köye var&#;r.(qàs)Önermeleri olan geçerli bir ç&#;kar&#;m&#;n sonucu, a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi?

A)Ali R&#;za saat 9’da ya da saat 12’de köye var&#;r.

B)Ali R&#;za saat 9’da köye var&#;rsa, dolmu&#;la dönmü&#;tür.(ràp)

C)Ali R&#;za 12’de köye var&#;rsa, trenle dönmü&#;tür.(sàq)

D)Ali R&#;za dönmezse sat 9’da köye varmaz(~pà~r)

E)Ali R&#;za tren dönmezse saat 12’de köye varmaz.(~pà~s)

 

Sigorta atm&#;&#; ya da ampul yanm&#;&#; ya da ak&#;m kesilmi&#;tir.(p vq vr)

     Sigorta atmam&#;&#; oldu&#;u anla&#;&#;ld&#;.(~p)

    Öyleyse…

Yukar&#;daki öncüllerin mant&#;ksal sonucu hangisidir?

A)Ya ampul yanm&#;&#; ya da ak&#;m kesilmi&#;tir.

                               (q ^ ~ r) v (~q ^ r)

B)Ampul yanm&#;&#; ya da ak&#;m kesilmi&#;tir.

                               (q v r)

C)Ampul yanm&#;&#; ak&#;m kesilmi&#;tir.

                               (q ^ r)

D)Ampul yanmam&#;&#;, ama ak&#;m kesilmi&#;tir.

                               (~q v r)

E)Ampul yanm&#;&#;, fakat ak&#;m kesilmemi&#;tir.

                               (q ^ ~r)

 

A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi ko&#;ullu önerme de&#;ildir?

 

A)        Bu gidi&#;le ekin k&#;t olacak ya da bahar ya&#;murlar&#; bol olacak

B)        Bol al&#;&#;t&#;rma yapmadan matematik ö&#;renilemez

C)       Havalar &#;s&#;ns&#;n k&#;&#;l&#;klar&#; kald&#;r&#;r&#;z

D)       Hüseyin k&#;zarsa,a&#;z&#;ndan ç&#;kan&#; kula&#;&#; i&#;itmez

E)        Ameliyat olmas&#; halinde hastan&#;n kurtar&#;lmas&#; mümkündür.

 

A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi bir kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ul önermesi de&#;ildir?

A)        Ancak ve ancak ekonomik denge sa&#;lan&#;rsa toplum huzura kavu&#;ur.

B)        Bir tek ekonomik denge sa&#;lan&#;rsa toplum huzura kavu&#;ur.

C)       Sadece ekonomik dengenin sa&#;lamas&#; durumunda toplum huzura kavu&#;ur.

D)       Ekonomik denge sa&#;lan&#;rsa toplum huzura kavu&#;ur.

E)        Yaln&#;zca ekonomik denge sa&#;lan&#;rsa toplum huzura kavu&#;ur.

 

 

 


        p           q           p?q

 


            D         D            D

            D         Y            Y

            Y         D            Y

            Y         Y            D

Yukar&#;daki do&#;ruluk tablosunda kullan&#;lan önerme eklemi a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir?

 

A) Tümel evetleme        B) Kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ul

C) Ko&#;ul  D) De&#;illeme            E) Tikel evetleme

 

       p         q         p?q

 


          D        D        D

          D        Y        Y

          Y        D        Y

          Y        Y        Y

 

Yukar&#;daki verilen do&#;ruluk tablosunda kullan&#;lan önerme eklemi a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir?

A) Kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ul            B) Ko&#;ul

C) Tümel evetleme           D) De&#;illeme

                     E) Tikel evetleme

 

Do&#;ruluk de&#;eri analizi sonucunda tüm yorumlar&#; yanl&#;&#; olan önerme tutars&#;z,en az bir yorumlamas&#; do&#;ru olan önerme tutarl&#; fakat geçersiz,tüm yorumlamalar&#; do&#;ru olan önerme ise geçerlidir.Buna göre a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi her yorumlamada e&#;de&#;erdir?

A)        &#;ki geçerli önerme

B)        &#;ki geçersiz önerme

C)       Bir geçerli,bir tutarl&#; önerme

D)       &#;ki tutarl&#; önerme

E)        Bir geçersiz,bir tutarl&#; önerme

 

iki önerme kal&#;b&#; hangi durumda tutars&#;zd&#;r?

A)        En az bir ortak do&#;rular&#; yoksa

B)        Ancak tüm yorumlamalar&#; do&#;ru ise

C)       Bile&#;ik bir önermeye sahiplerse

D)       Kar&#;&#;t önerme iseler

E)        Ancak e&#;de&#;er önerme iseler

 

29- A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi bir aç&#;k önermedir?

A)Ali R&#;za bir ö&#;rencidir

B)Lale, güzel bir çiçektir

C)X,bir hayvand&#;r

D)Birçok ki&#;i tatile gitti

E)Bu &#;ehirde hava kirli&#;i art&#;.

 

A&#;a&#;&#;daki yarg&#;lardan hangisi yanl&#;&#;t&#;r?

A)Bir tutarl&#; önerme kal&#;b&#; ayn&#; zamanda geçerlidir

B)Tutars&#;z önermeler ayn&#; zamanda geçersizdir

C)Bir önerme geçerli tutarl&#;d&#;r.

D)Geçersiz her önerme tutars&#;z olmayabilir.

E)Tutarl&#; önerme kal&#;plar&#; geçerli olmayabilir.

 

 

 

 

 

 

1-A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi p ve q önermelerinden e&#;de&#;er oldu&#;unu gösterir?

A) (p &#; q) önermesinin tutars&#;z olmas&#;

B) (p v ~ q) önermesinin tutarl&#; olmas&#;

C) (p v q) önermesinin geçerli olmas&#;

D) ~(p&#;&#; q) önermesinin tutarl&#; olmas&#;

E) ( p&#;&#;q) önermesinin geçerli olmas&#;

 

2-‘’AL&#; do&#;ruyu söylemez’’bir önermedir.

     ‘’Ali yalanc&#;d&#;r’’bir önermedir.

     ‘’Ali do&#;ru söylemez, o halde o bir yalanc&#;d&#;r’’bir ç&#;kar&#;md&#;r.Buna göre ç&#;kar&#;m&#;n önermeden fark&#; nedir?

A)Bir do&#;ruluk de&#;eri olmas&#;

B)Öncüller ve sonuçtan olu&#;mas&#;

C)Birden fazla terimden olu&#;mas&#;

D)Bir yarg&#;da bulunmas&#;

E)Bildiri türü bir cümleden olu&#;mas&#;

 

3- A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi bir kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ul önermesi de&#;ildir?

A)      Ancak ve ancak ekonomik denge sa&#;lan&#;rsa toplum huzura kavu&#;ur.

B)       Bir tek ekonomik denge sa&#;lan&#;rsa toplum huzura kavu&#;ur.

C)       Sadece ekonomik dengenin sa&#;lamas&#; durumunda toplum huzura kavu&#;ur.

D)      Ekonomik denge sa&#;lan&#;rsa toplum huzura kavu&#;ur.

E)       Yaln&#;zca ekonomik denge sa&#;lan&#;rsa toplum huzura kavu&#;ur.

 

4-       p           q           p?q

 

            D         D            D

            D         Y            Y

            Y         D            Y

            Y         Y            D

Yukar&#;daki do&#;ruluk tablosunda kullan&#;lan önerme eklemi a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir?

A) Tümel evetleme        B) Kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ul

C) Ko&#;ul                         D) De&#;illeme                  E) Tikel evetleme

 

5-A&#;a&#;&#;dakilerden hangisine niceleyici de&#;illeme uygulan&#;r?

       A) xFx      B) xFx      C) ~ xFx      D) x~Fx      E) x~Fx

 

7- A&#;a&#;&#;dakilerden hangisine özelleme yap&#;l&#;r?

A)      Do&#;ruluk de&#;eri belli olan önermelere

B)       &#;çindeki de&#;i&#;ken bulunan önermelere

C)       Bile&#;ik önermelere

D)      Basit önermelere

        E)    Kapal&#; önermelere

 

8-A&#;agidakilerden hangisi tümel evetleme önermesidir ?

A)Paramla gömlek ya da ayakkab&#; alaca&#;&#;m.

B)Hem çal&#;&#;&#;yorum hem okuyorum.

C)Ba&#;arman&#;n tek ko&#;ulu ba&#;araca&#;&#;na inanmand&#;r.

D)Hegel idealist veya meteryalist.

E)Özgür dü&#;ünü bilirsem felsefe yapar&#;m.

 

 

8-‘’Hiç &#;eyin canl&#; olmad&#;&#;&#; do&#;ru de&#;ildir.’’ Önermesinin e&#;de&#;eri a&#;ag&#;dekilerden hangisidir?

A)Her &#;ey canl&#; de&#;ildir.

B)Her &#;ey canl&#;d&#;r.

C)Baz&#; &#;eyler canl&#;d&#;r.

D)Baz&#; &#;eylerin canl&#; olmad&#;&#;&#; do&#;ru de&#;ildir.

E)Baz&#; &#;eyler canl&#; de&#;ildir.

 

9-A&#;agidakilerden hangisi tümel evetleme önermesidir ?

A)Paramla gömlek ya da ayakkab&#; alaca&#;&#;m.

B)Hem çal&#;&#;&#;yorum hem okuyorum.

C)Ba&#;arman&#;n tek ko&#;ulu ba&#;araca&#;&#;na inanmand&#;r.

D)Hegel idealist veya meteryalist.

E)Özgür dü&#;ünü bilirsem felsefe yapar&#;m.

 

10-A&#;ag&#;daki bilgilerden hangisi yanl&#;&#;t&#;r?

A)&#;ki geçerli önerme kal&#;b&#; birbiriyle e&#;de&#;erdir.

B)Tutarl&#; olmayan önerme ba&#;ka bir önermeyle de tutarl&#; olamaz.

C)&#;ki tutars&#;z önerme e&#;de&#;erdir.

D)&#;ki geçerli önerme birbiriyle tutarl&#;d&#;r.

E)E&#;de&#;er önermeler tutarl&#; olamaz

 

Önermenin   geçerlili&#;ini a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi sa&#;lar?

A)Bütün yorumlar&#;n&#;n do&#;ru olmas&#;

 B)En az bir yorumunun do&#;ru do&#;ru olmas&#;

 C)Bir ba&#;ka önermeyle tutarl&#; olmas&#;

 D)Ba&#;ka bir önermeyle tutarl&#; olmas&#;

 E)De&#;illemesinin doru de&#;er almas&#;

 

A&#;a&#;&#;daki yarg&#;lardan hangisi yanl&#;&#; olur?

 A)Geçerli önermeler tutarl&#;d&#;r.

 B)E&#;de&#;er tutarl&#;da olabilr tutars&#;z da

 C)Tutars&#;z önermeler geçersizdir

 D)Geçerli önermelerden elde edilen ç&#;kar&#;mlar geçerli olur

 E)Kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ulun bile&#;enleri ayn&#; do&#;ruluk de&#;erine sahipse önerme geçersizdir.

 

(pèq) V p önermesi için a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi do&#;rudur.

 

A)Tutars&#;z-geçerli

B)Tutars&#;z-geçersiz

C)Tatarl&#;-geçerli,

D)Tutarl&#;-geçersiz

E)Tutarl&#;-e&#;de&#;er

 

p:Oya güzeldir.

     q:Oya zekidir

Oldu&#;una göre ~(p^q)önermesi a&#;a&#;&#;dakilerden hangisine e&#;de&#;erdir.

A)Oya güzel ve aptald&#;r

B)Oya güzeldir veya zekidir

C)Oya güzeldir veya aptald&#;r

D)Oya çirkindir ve aptald&#;r

E)Oya çirkindir veya aptald&#;r

 

Ayn&#; zamanda hem felsefe hem tarih dersine devam edece&#;im do&#;ru de&#;ildir.     Önermesinin e&#;de&#;eri olan önerme a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir?

A)Ayn&#; zamanda hem felsefe veya tarih dersine devam edece&#;im do&#;funduszeue.info

B)Ayn&#; zamanda felsefe dersine devam edersem tarih dersine devam etmem.pè~q

C)Ayn&#; zamanda ne felsefe dersine ne tarih dersine devam edece&#;im do&#;rudur.~p^ ~q

D)Ancak felsefe dersine devam etmezsim tarih dersine devam edece&#;im do&#;rudur.~pèq

E)Ayn&#; zamanda ne felsefe ne tarih dersine devam edece&#;im dorudur.~pV~q

 

&#;ki önerme çe&#;idinin e&#;de&#;er olabilme ko&#;ulu a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir.?    

     A)Bir arada tutarl&#; olmalar&#;.

     B)Ayn&#; do&#;ruluk de&#;erine sahip olma.

     C)Bile&#;ik önerme olmalar&#;.

     D)Birer yorumlamalar&#;n&#;n do&#;ru olmas&#;

     E)Ayn&#; önerme eklemine sahip olmalar&#;.

 

Önermenin geçerlili&#;ini a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi sa&#;lar? 

      A)Bütün yorumlar&#;n&#;n do&#;ru olmas&#;.

      B)En az bir yorumunun do&#;ru olmas&#;.

      C)Bir ba&#;ka önermeyle e&#;de&#;er olmas&#;.

      D)Ba&#;ka bir önermeyle tutarl&#; olmas&#;.

      E)De&#;illenmesinin do&#;ru de&#;er almas&#;.

 

A&#;a&#;&#;daki önermelerden hangisi kesinlikle tutarl&#; olmaz.

       A)pV~q    B)pè~q   C)pè~p             D)p^q         E)pó~q

 

’Ne a&#;layabildim ne gülebildim.’ önermesinin sembolik gösterimi a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir.     

      A)póq      B) ~pV~q      C) ~p^~q      D) p^q       E) ~p^~p

 

A&#;a&#;&#;daki yarg&#;lardan hangisi yanl&#;&#; olur?

      A)Gecerli önermeler tutarl&#;d&#;r.

      B)E&#;de&#;er önermeler tutarl&#;da olabilir tutars&#;zda.

      C)Tutars&#;z önermeler geçersizdir.

      D)Geçerli önermelerden elde edilen ç&#;kar&#;mlar gecerli olur.

      E)Kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ulun bile&#;enleri ayn&#; do&#;ruluk de&#;erine sahipse önerme geçersizdir.

 

 

( ~pVq) önermesinin e&#;de&#;eri a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir.?

 A)pVq              B)pèq          C) ~pèq                

             D) ~p^~q     E) ~pV~q

 

A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi kapal&#; önermedir?

A)       Dünya hareketlidir.

B)       X dünyan&#;n uydusudur

C)      X, Z ye e&#;ittir

D)      2x+y=0

E)       Y>

 

A&#;a&#;&#;dakilerden hangisine niceleyici de&#;illeme uygulan&#;r?

       A) xFx      B) xFx      C) ~ xFx

     D) x~Fx         E) x~Fx

 

A&#;a&#;&#;dakilerden hangisine tikel özelleme uygulan&#;r?

A)        Tümel niceleyicili aç&#;k önermelere

B)        Tikel niceleyicili aç&#;k önermelere

C)       Do&#;ruluk de&#;eri bilinen önermelere

D)       Kapal&#; önermelere

E)        Do&#;ruluk de&#;eri bilinmeyen önermelere

 

Aç&#;k önermelere ili&#;kin a&#;a&#;&#;daki bilgilerden hangisi yanl&#;&#;t&#;r?

A)        &#;çinde de&#;i&#;ken bulunan önermelerdir.

B)        Özellemesi yap&#;larak kapal&#; önermeye dönü&#;türülebilir.

C)       Do&#;ruluk de&#;eri belli olmayan önermeler

D)       Aç&#;k önermeyi,evrendeki elemanlar gerçekle&#;meyebilir.

E)        Aç&#;k önermede ancak bir de&#;i&#;ken bulunabilir.

 

A&#;a&#;&#;dakilerden hangisine özelleme yap&#;l&#;r?

A)        Do&#;ruluk de&#;eri belli olan önermelere

B)        &#;çindeki de&#;i&#;ken bulunan önermelere

C)       Bile&#;ik önermelere

D)       Basit önermelere

E)        Kapal&#; önermelere

 

26))"Bu yil yagmur yagmazsa kurakhk olur ve ekinler kurur."5.    Asagidakilerden hangisi tumel evetleme eklemi (A)onermesinin sembollestirilmis bicimi asagidakilerile kurulan bir onerme deqikJir?

den hangisidir?                                                                                       A)   Hem spor hem de diyet zayiflatir.

A) ~p => (q A r)                  B) p •» q   B)   Spor ya da diyet zayiflatir.

C) p V q V r                        D) ~(p q)                                                                 C)   Spor ve diyet zayiflatir.

E) ~p A q A r

 

(2>1) o halde (1<2) geçerli bir ç&#;kar&#;md&#;r.(2>0),(3<0) o halde (2>3) bir ç&#;kar&#;md&#;r.

Bu örneklere göre a&#;a&#;&#;dakilerden hangisinin bir ç&#;kar&#;m&#; geçersiz k&#;ld&#;&#;&#; söylenebilir?

A)Öncüllerin birden fazla olmas&#;

B)Öncülleri olu&#;turan önermelerin basit olmas&#;

C)Öncüllerin do&#;ru, sonucun yanl&#;&#; olmas&#;

D)Öncülleri olu&#;turan önemelerin tutars&#;z olmas&#;

E)Öncüllerden birinin yanl&#;&#; olmas&#;

 

28-Sigorta atm&#;&#; ya da ampul yanm&#;&#; ya da ak&#;m kesilmi&#;tir.(p vq vr)

     Sigorta atmam&#;&#; oldu&#;u anla&#;&#;ld&#;.(~p)

    Öyleyse…

Yukar&#;daki öncüllerin mant&#;ksal sonucu hangisidir?

A)Ya ampul yanm&#;&#; ya da ak&#;m kesilmi&#;tir.

                               (q ^ ~ r) v (~q ^ r)

B)Ampul yanm&#;&#; ya da ak&#;m kesilmi&#;tir.

                               (q v r)

C)Ampul yanm&#;&#; ak&#;m kesilmi&#;tir.

                               (q ^ r)

D)Ampul yanmam&#;&#;, ama ak&#;m kesilmi&#;tir.

                               (~q v r)

E)Ampul yanm&#;&#;, fakat ak&#;m kesilmemi&#;tir.

                               (q ^ ~r)

 

       p         q         p?q

 

          D        D        D

          D        Y        Y

          Y        D        Y

          Y        Y        Y

 

Yukar&#;daki verilen do&#;ruluk tablosunda kullan&#;lan önerme eklemi a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir?

A) Kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ul            B) Ko&#;ul

C) Tümel evetleme           D) De&#;illeme

                     E) Tikel evetleme

 

Do&#;ruluk de&#;eri analizi sonucunda tüm yorumlar&#; yanl&#;&#; olan önerme tutars&#;z,en az bir yorumlamas&#; do&#;ru olan önerme tutarl&#; fakat geçersiz,tüm yorumlamalar&#; do&#;ru olan önerme ise geçerlidir.

Buna göre a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi her yorumlamada e&#;de&#;erdir?

A)      &#;ki geçerli önerme

B)       &#;ki geçersiz önerme

C)       Bir geçerli,bir tutarl&#; önerme

D)      &#;ki tutarl&#; önerme

E)       Bir geçersiz,bir tutarl&#; önerme

 

31- iki önerme kal&#;b&#; hangi durumda tutars&#;zd&#;r?

A)      En az bir ortak do&#;rular&#; yoksa

B)       Ancak tüm yorumlamalar&#; do&#;ru ise

C)       Bile&#;ik bir önermeye sahiplerse

D)      Kar&#;&#;t önerme iseler

        E)    Ancak e&#;de&#;er önerme iseler

 

32-Öncülleri,

                funduszeue.info&#;&#;ma yöntemini bilirsem, her tür dü&#;ünceye sayg&#; duyar&#;m.(p&#;q)

                funduszeue.info&#;&#;ma yöntemini bilirsem,ön yarg&#;lardan kurtulmu&#; olurum.(p&#;r)

                funduszeue.info türlü dü&#;ünceye sayg&#; duydu&#;um söylenemez ya da ön yarg&#;lardan kurtulmu&#; de&#;ilim.(~v~r)

Önermeleri olan geçerli bir ç&#;kar&#;m&#;n sonucu a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir?

                A)Her türlü dü&#;ünceye sayg&#; duyar&#;m.(q)

                B)Tart&#;&#;ma yöntemini bilirim.(p)

                C)Her tür dü&#;ünceye sayg&#; duydu&#;um söylenemez.(~q)

                D)Önyarg&#;lardan kurtulmu&#; olurum.(r)

                E)Tart&#;&#;ma yöntemini bilmem.(~p)

 

En az bir ortak do&#;ru yorumu olan önermeler tutarl&#;d&#;r.

    -Tüm ortak yorumlar&#; do&#;ru olan önermeler geçerlidir.

    -Her ortak yorumlamada ayn&#; do&#;ruluk de&#;erini alan önermeler e&#;de&#;erdir.

Bu tan&#;mlara dayanarak a&#;a&#;&#;daki yarg&#;lardan hangisine ula&#;&#;l&#;r?

A)Bütün geçerli önermeler e&#;de&#;erdir.

B)Bütün e&#;de&#;er önermeler utarl&#;d&#;r.

C)Bütün tutarl&#; önermeler geçerlidir.

D)Bütün tutarl&#; önermeler e&#;de&#;erdir

E)Bütün e&#;de&#;er önermeler geçerlidir.

 

34-Hava kirli&#;i önlenemezse solunum hastal&#;klar&#; artacak. (~p&#;q)Bu önermeye e&#;de&#;er olan önerme a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir?

A)Hava kirlili&#;i önlenecek ve solunum hastal&#;klar&#; artacak. (~p ^ q)

B)Hava kirli&#;i önlenirse solunum hastal&#;klar&#; artmaz.(p&#;~q)

C)Solunum hastal&#;klar&#;n&#;n azalmas&#;n&#;n tek yolu hava kirlili&#;ini önlemektir. (q<=>p)

D)Hava kirlili&#;i önlenecek veya solunum hastal&#;klar&#; artacak. (p v q)

E) Solunum hastal&#;klar artmayacak veya hava kirlili&#;i önlenemeyecek. (~p v ~ q)

 

35-‘’E&#;er Newton bir fizikçi ise o zaman bir bilim adam&#;d&#;r.’’

Bu önermeden a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi ç&#;kar?

A)Newton fizikçi de&#;ilse, bir bilim adam&#; da de&#;ildir.

B)Newton bir bilim adam&#; olmasa bile fizikçidir.

C)Newton bir bilim adam&#; ise fizikçidir.

D)Newton bir bilim adam&#; de&#;ilse fizikçi de de&#;ildir.

E)Newton fizikçi olmasa bile bilim adam&#;d&#;r.

 

I.Bütün yorumlar&#; do&#;ru olan bir önerme kal&#;b&#; geçerlidir.

    funduszeue.info az bir yorumu do&#;ru olan bir önerme kal&#;b&#; tutarl&#;d&#;r.

Buna göre a&#;a&#;&#;daki ifadelerden hangisi yanl&#;&#;t&#;r?

A)Bütün geçerli önerme kal&#;plar&#; tutarl&#;d&#;r.

B)Her tutarl&#; önerme kal&#;b&#; olmaya bilir.

C)Her tutars&#;z önerme kal&#;b&#; ayn&#; zamanda geçersizdir.

D)Geçersiz her önerme kal&#;b&#; tutars&#;z de&#;ildir.

E)Bir önerme kal&#;b&#; tutarl&#; ise geçerlidir.

 

-Günlük dilden seçilmi&#; a&#;a&#;&#;daki önermelerden hangisi tümel evetleme biçiminde de&#;ildir?

A)Zekây&#; hem kal&#;t&#;m hem çevre etkiler.

B)Zekây&#; ya kal&#;t&#;m ya çevre belirler.

C)Zekây&#; kal&#;t&#;m ile çevre belirler.

D)Zekây&#; kal&#;t&#;m belirledi&#;i gibi çevre belirler.

E)Zekâ üzerinde kal&#;t&#;m kadar çevrede belirleyicidir.

 

a&#;a&#;&#;daki önerme eklemlerinden hangisinin bile&#;eni vard&#;r?

A)De&#;illeme

B)Tümel evetleme

C)Ko&#;ul

D)Kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ul

E)Tikel evetleme

 

-Su,deniz k&#;y&#;s&#;nda C s&#;cakl&#;kta ise buharla&#;&#;r.(p^q &#; r)

Bu önerme a&#;a&#;&#;daki de&#;erlerden hangisi ald&#;&#;&#;nda yanl&#;&#; olur ?

A)p do&#;ru,q yanl&#;&#;, r do&#;ru ise

B)p do&#;ru, q do&#;ru, r yanl&#;&#; ise

C)p yanl&#;&#;, q yanl&#;&#;, r do&#;ru ise

D)p do&#;ru, q do&#;ru, r do&#;ru ise

E)p yanl&#;&#;, q yanl&#;&#;, r yanl&#;&#; ise

 

-A&#;a&#;&#;daki günlük dilde görülmü&#; olan önermelere hangisinde ko&#;ul ( &#;) eklemi yer almaz. ?

A) Ba&#;ar&#;l&#; olmak için düzenli çal&#;&#;mak gerekir

B)Ba&#;ar&#;rs&#;n yeter ki azimli ol

C)Çal&#;&#;mazsan ba&#;ar&#;l&#; olamazs&#;n

D)Çal&#;&#;k&#; ba&#;ar&#;l&#; olas&#;n

E)Çok çal&#;&#;mas&#;na kar&#;&#;n ba&#;ar&#;l&#; olamad&#;

 

 

41-A&#;a&#;&#;da , günlük dilde verilmi&#; olan önermelerden hangisi evetleme (^) önermesidir?

A)Günümüzde çevre kirlenmesi bilim adamalar&#;n&#; da, kamuoyunu da çok ilgilendiriyor

B)Çevre kirlenmesini önleyeceksek gençlere do&#;a sevgisini a&#;&#;l&#;yal&#;m.

C)Çevre kirlenmesi önlemek için bu konuda kamuoyu olu&#;turmas&#;na önem verilmelidir.

D)Çevre kirlenmesi önlenmelidir, yoksa yeni ku&#;aklara ya&#;anacak

E)Yersiz kullan&#;lan tar&#;m ilaçlar&#; çevre kirli&#;inin her gün daha fazla artt&#;rmaktad&#;r.

 

A&#;a&#;&#;daki önerme eklemlerinden hangisinin bile&#;eni vard&#;r?

A)De&#;illeme

B)Tümel evetleme

C)Ko&#;ul

D)Kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ul

E)Tikel evetleme

 

-Do&#;ruluk de&#;eri analiz sonucunda tüm yorumlamalar&#; do&#;ru olan önerme geçerli, en az bir yorumlamas&#; do&#;ru olan önerme geçersizi,fakat tutarl&#;, tüm yorumlamalar&#; yanl&#;&#; olan önerme ise tutars&#;zd&#;r.Buna göre a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi her yorumlamada e&#;de&#;erdir?

A)Bir geçersiz, bir tutars&#;z önerme

B)&#;ki tutarl&#; önerme

C)Bir geçerli, bir tutarl&#; önerme

D)&#;ki geçerli önerme

E)&#;ki geçersiz önerme

 

-Yüre&#;inin çal&#;&#;ma ritmindeki de&#;i&#;me, sinir sistemi veya hormonlarla sa&#;lan&#;r. (p v q)

    Bu önerme a&#;a&#;&#;dakilerden hangisine e&#;de&#;erdir?

     A)Hem sinir sistemi hem de yüre&#;in çal&#;&#;ma ritmindeki de&#;i&#;meyi sa&#;lar.(p ^ q)    

     B)Yüre&#;i çal&#;&#;ma ritmindeki de&#;i&#;meye sinir sistemi sa&#;lamazsa hormonlar sa&#;lar. (~p&#;q)

     C)Yüre&#;in çal&#;&#;ma ritmindeki de&#;i&#;meyi sinir sistemi sa&#;lad&#;&#;&#;nda hormonlar sa&#;lamaz.(p&#;~q)

     D)Yüre&#;in çal&#;&#;ma ritmindeki de&#;i&#;meyi sinir sistemi sa&#;lar, ama hormonlar sa&#;lama.(p^~q)

     E)Yüre&#;in çal&#;&#;ma ritmindeki de&#;i&#;menin sinir sistemi ve hormonlarla sa&#;land&#;&#;&#; do&#;ru de&#;ildir.~(p^q)

 

‘’Bütün metaller &#;s&#;t&#;l&#;nca genle&#;ir’’ ifadesi bir önermedir.’’Bütün metaller &#;s&#;t&#;l&#;nca genle&#;ir.O halde &#;s&#;t&#;lan tel çubuk da genle&#;ir’’ifadesi bir ç&#;kar&#;md&#;r.

Buna göre ç&#;kar&#;m olu&#;turmak için öncelikle a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi gereklidir?

                A)Bir olumlu önerme

                B)Birden çok yarg&#;

                C)Birden çok önerme eklemi

                D)Bir tümel önerme

                E)Bir do&#;ruluk de&#;eri

 

Geçerli bir ç&#;kar&#;m için a&#;a&#;&#;daki önermelerden hangisi do&#;rudur?

A)Öncüllerdo&#;ruysa sonuç do&#;ru olmayabilir.

B)Öncüller yanl&#;&#;sa,mant&#;ksal zorunluluk gere&#;i sonuçta yanl&#;&#; olmal&#;d&#;r

C)Öncüller yanl&#;&#;sa, mant&#;ksal zorunluluk gere&#;i sonuç do&#;ru olmal&#;d&#;r.

D)Öncüller do&#;ruysa sonuç yanl&#;&#; olamaz.

E)Öncüller, mant&#;ksal olarak do&#;ru olmal&#;d&#;r.

 

“Ali okula gelir ve ders çal&#;&#;&#;rsa s&#;n&#;f&#;n&#; geçer” Bile&#;ik önermesi sembolik mant&#;kta nas&#;l ifade edilir?

A)        pq

B)        p

C)       pq

D)       (pq)r

E)        (pvq)r

 

48: Önermeleri sembollerle ifade etmenin birçok yarar&#; vard&#;r.A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi bu yararlardan biri de&#;ildir?

A)        Günlük dilin yol açt&#;&#;&#; çok anlaml&#;&#;&#; ve belirsizli&#;i önlemesi.

B)        &#;fadelerin anla&#;&#;lmas&#;n&#; zorla&#;t&#;rarak anlam karga&#;as&#;na yol açt&#;&#;&#;.

C)       Dü&#;ünme yükünü azaltmas&#;

D)       Dü&#;ünmeyi etkin k&#;larak somut olgu veya ili&#;kilerin dar çerçevesini a&#;ma imkan&#; sa&#;lamas&#;.

E)        Günlük dilde anlat&#;lmas&#; zor ve soyut olan kavramlar&#;n k&#;sa ve aç&#;k bir &#;ekilde ifade edilmesini sa&#;lamas&#;.

 

49. (pq) (pq) önermesinde ana eklem hangi eklemdir?

     A)       B)         C) v      D)      E) pq

 

 Ana bile&#;enlerin do&#;ruluk de&#;erine bile&#;ik önermenin do&#;ruluk de&#;erini bulmam&#;za yarayan çizelgelere ne ad verili?

A)        Do&#;ruluk çizelgeleri

B)        Yorumlama

C)       Tutarl&#;l&#;k

D)       Geçerlilik denetlemesi

E)        E&#;de&#;erlilik denetlemesi

 

51. P yerine D(do&#;ru) q yerine Y(yanl&#;&#;) de&#;erleri verildi&#;inde a&#;a&#;&#;daki önermelerin hangisi do&#;ru de&#;erini al&#;r?

A)        pq

B)        pq

C)       ~pvq

D)       pq

E)        ~pq

 

52. Bu tabloya göre a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi söylenemez?

A)        P önermesi yaln&#;z ba&#;&#;na tutarl&#;d&#;r.

B)        q önermesi yaln&#;z ba&#;&#;na tutarl&#;d&#;r.

C)       P ile ~p önermesi birlikte tutarl&#;d&#;r.

D)       P ve q önermesi birlikte tutarl&#;d&#;r.

E)        (~pVq) bile&#;ik önermesi yaln&#;z ba&#;&#;na tutarl&#;d&#;r.

 

53. Önermelerin tutarl&#;-tutars&#;z geçerli-geçersiz olmas&#; ile ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanl&#;&#;t&#;r?

A)        Her geçerli önerme tutarl&#;d&#;r.

B)        Her tutars&#;z önerme geçersizdir.

C)       Tutarl&#; önerme geçerli veya geçersizdir.

D)       Her tutarl&#; önerme geçerlidir.

E)        Her tutarl&#; önerme geçerli olmayabilir.

 

Do&#;ruluk çizelgesinde verilen ~qvq önermesi geçfunduszeue.info göre bir önermenin geçerli olmas&#; a&#;a&#;&#;dakilerden hangisine ba&#;l&#;d&#;r.

A)        Önerme eklemi bulundurulmas&#;na

B)        De&#;il eklemi olmas&#;na

C)       En az bir do&#;ru de&#;eri almas&#;na

D)       Baz&#; yorumlar&#;n&#;n yanl&#;&#; de&#;eri almas&#;na

E)        Tüm yorumlar&#;n&#;n do&#;ru de&#;er almas&#;na

 

 

Önermenin geçerlili&#;ini a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi sa&#;lar? 

      A)Bütün yorumlar&#;n&#;n do&#;ru olmas&#;.

      B)En az bir yorumunun do&#;ru olmas&#;.

      C)Bir ba&#;ka önermeyle e&#;de&#;er olmas&#;.

      D)Ba&#;ka bir önermeyle tutarl&#; olmas&#;.

      E)De&#;illenmesinin do&#;ru de&#;er almas&#;.

 

2.( ~pVq) önermesinin e&#;de&#;eri a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir.?

 A)pVq              B)p&#;q          C) ~p&#;q                

             D) ~p^~q     E) ~pV~q

 

A&#;a&#;&#;daki yarg&#;lardan hangisi yanl&#;&#; olur?

 

      A)Gecerli önermeler tutarl&#;d&#;r.

      B)E&#;de&#;er önermeler tutarl&#;da olabilir tutars&#;zda.

      C)Tutars&#;z önermeler geçersizdir.

      D)Geçerli önermelerden elde edilen ç&#;kar&#;mlar gecerli olur.

      E)Kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ulun bile&#;enleri ayn&#; do&#;ruluk de&#;erine sahipse önerme geçersizdir.

 

4- Hiç &#;eyin canl&#; olmad&#;&#;&#; do&#;ru de&#;ildir.’’ Önermesinin e&#;de&#;eri a&#;ag&#;dekilerden hangisidir?

 

A)Her &#;ey canl&#; de&#;ildir.

B)Her &#;ey canl&#;d&#;r.

C)Baz&#; &#;eyler canl&#;d&#;r.

D)Baz&#; &#;eylerin canl&#; olmad&#;&#;&#; do&#;ru de&#;ildir.

E)Baz&#; &#;eyler canl&#; de&#;ildir

 

5--A&#;a&#;&#;daki yarg&#;lardan hangisi yanl&#;&#; olur?

 A)Geçerli önermeler tutarl&#;d&#;r.

 B)E&#;de&#;er tutarl&#;da olabilr tutars&#;z da

 C)Tutars&#;z önermeler geçersizdir

 D)Geçerli önermelerden elde edilen ç&#;kar&#;mlar geçerli olur

 E)Kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ulun bile&#;enleri ayn&#; do&#;ruluk de&#;erine sahipse önerme geçersizdir.

 

6--A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi (p ^ q) sembolü ile gösterilir?

A)Bu deney yap&#;l&#;rken dikkat edilmezse patlama olabilir

B)Bütün arkada&#;lar&#; sinemaya gitmi&#;se oda gitmi&#;tir

C)Yolculu&#;u ya otobüsle yada trenle ç&#;kacam

D)Baz&#; hastal&#;klar&#;n ortaya ç&#;k&#;&#;&#;nda kal&#;t&#;m kadar beslenmede etkilidir

7)Otobüs yahut minibüs say&#;s&#;n&#;n art&#;r&#;rmas&#; bu kentin ula&#;&#;m sorununu çözemez Asagidaki onermelerinn &#;angisinde degilleme eklemi      "

(~) yer almaz?                                                                              7.    "Hem yagmur yagiyor, hem de yagmur yagmiyor." (pA~p)

A)      Voleybolcular iyi oynamadi.                                                                onermesi icin asagidakilerden hangisi dogrudur?

B)      Seyirciler salonda yer bulamadi.                                                         A) Dogrudur.                                     B) Gecerlidir.

C)     Isi&#;acak yer yoktu.                                                                           C) Esdegerdir.                                  D) Tutarsizdir.

D)     Kuyrukta bekleyenler yagmurda islandi.                                               E) Tutarhdir.

 E)Karsilasma sonunda oyuncular gok sessizdi.

 

8-- A&#;a&#;&#;dakilerden hangisine tikel özelleme uygulan&#;r?

 

A)      Tümel niceleyicili aç&#;k önermelere

B)       Tikel niceleyicili aç&#;k önermelere

C)       Do&#;ruluk de&#;eri bilinen önermelere

D)      Kapal&#; önermelere

E)       Do&#;ruluk de&#;eri bilinmeyen önermelere

 

Soru 9.  

                I              II              III             IV

                D             Y              D             Y

                D             Y              Y              Y

                D             Y              D             Y

                Y             D             Y              D

Ayn&#; anda ayn&#; de&#;erleri olan önermeler

E&#; de&#;funduszeue.info&#;daki önermelerden hangileri e&#;de&#;erdir?

A)        I,II         B)II,IV      C)I,IV    D)II,III    E)III,IV

 

Soru 10. Bir önerme kal&#;b&#; hangi durumlarda tutars&#;zd&#;r?

A)        En az bir yorumu do&#;ru ise

B)        Tüm yorumlar&#; do&#;ru ise

C)        Tüm yorumlar&#; yanl&#;&#; ise

D)        Bir e&#;de&#;er önermeye sahip ise

E)        Baz&#; yorumlar&#; yanl&#;&#; ise

 

Soru 11. A&#;a&#;&#;daki önermeler den hangisi p q önermesine e&#;de&#;erdir?

A)        pq

B)        pvq

C)       pq

D)       ~pvq

E)        p~q

 

Soru 12.   p              q              r

                     D        D             Y

                     D        Y              D

                     Y        Y              D

P,q,r önermelerinin bu yorumlama çizelgesine bak&#;larak a&#;a&#;&#;daki yarg&#;lardan hangisine var&#;lamaz?

     A) P önermesi tek ba&#;&#;na tutarl&#;d&#;r. 

     B) p ve q önermesi birlikte tutarl&#;d&#;r.

     C) q önermesi tek ba&#;&#;na tutarl&#;d&#;r.

     D) r önermesi tek ba&#;&#;na tutarl&#;d&#;r.

     E) p,q ve r önermeleri birlikte tutarl&#;d&#;r.

 

A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi ko&#;ullu önerme de&#;ildir?

A)      Bu gidi&#;le ekin k&#;t olacak ya da bahar ya&#;murlar&#; bol olacak

B)       Bol al&#;&#;t&#;rma yapmadan matematik ö&#;renilemez

C)       Havalar &#;s&#;ns&#;n k&#;&#;l&#;klar&#; kald&#;r&#;r&#;z

D)      Hüseyin k&#;zarsa,a&#;z&#;ndan ç&#;kan&#; kula&#;&#; i&#;itmez

E)       Ameliyat olmas&#; halinde hastan&#;n kurtar&#;lmas&#; mümkündür.

 

A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi bir aç&#;k önermedir?

A)Ali R&#;za bir ö&#;rencidir

B)Lale, güzel bir  çiçektir

C)X,bir hayvand&#;r

D)Birçok ki&#;i tatile gitti

E)Bu &#;ehirde hava kirli&#;i art&#;.

 

15- A&#;a&#;&#;dakilerden hangisine tikel özelleme uygulan&#;r?

A)      Tümel niceleyicili aç&#;k önermelere

B)       Tikel niceleyicili aç&#;k önermelere

C)       Do&#;ruluk de&#;eri bilinen önermelere

D)      Kapal&#; önermelere

E)       Do&#;ruluk de&#;eri bilinmeyen önermelere

 

A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi, ‘’Bir ülkede, ki&#;i ba&#;&#;na dü&#;en gelir yüksekse, o ülkede kalk&#;nm&#;&#;t&#;r’’önermesinin mant&#;ksal sonucudur?

                A)Bir ülkede kalk&#;nmam&#;&#;sa, ki&#;i ba&#;&#;na dü&#;en yüksek de&#;ildir.

                B)Kalk&#;nman&#;n bir ölçüdü de ki&#;i ba&#;&#;na dü&#;en gelirdir.

                C)Kalm&#;&#; ülkelerde ki&#;i ba&#;&#;na dü&#;en gelir, kalk&#;nmam&#;&#; ülkelerden farkl&#;d&#;r.

                D)Bir ülkede ki&#;i ba&#;&#;na dü&#;en gelir al&#;rsa o ülkede kalk&#;namaz.

                E)Kalk&#;nmakta olan ülkelerin amac&#;, ki&#;i ba&#;&#;na dü&#;en geliri yükseltmektir.

 

A&#;a&#;&#;daki yarg&#;lardan hangisi yanl&#;&#;t&#;r?

               A)Bir tutarl&#; önerme kal&#;b&#; ayn&#; zamanda geçerlidir

               B)Tutars&#;z önermeler ayn&#; zamanda geçersizdir

               C)Bir önerme geçerli tutarl&#;d&#;r.

               D)Geçersiz her önerme tutars&#;z olmayabilir.

               E)Tutarl&#; önerme kal&#;plar&#; geçerli olmayabilir.

 

Bir önerme kal&#;b&#;, hangi durumda tutarl&#;d&#;r?

           A)Ancak de&#;illemesi tutars&#;z ise

           B)E&#;de&#;er bir önermeye sahip ise

           C)Kar&#;&#;t bir önermeye sahip ise

           D)Ancak tüm yorumlamalar&#; yanl&#;&#; ise

           E)En az bir yorumlamas&#; do&#;ru de&#;ilse

 

A&#;a&#;&#;da , günlük dilde verilmi&#; olan önermelerden hangisi evetleme (^) önermesidir?

A)Günümüzde çevre kirlenmesi bilim adamalar&#;n&#; da, kamuoyunu da çok ilgilendiriyor

B)Çevre kirlenmesini önleyeceksek gençlere do&#;a sevgisini a&#;&#;l&#;yal&#;m.

C)Çevre kirlenmesi önlemek için bu konuda kamuoyu olu&#;turmas&#;na önem verilmelidir.

D)Çevre kirlenmesi önlenmelidir, yoksa yeni ku&#;aklara ya&#;anacak

E)Yersiz kullan&#;lan tar&#;m ilaçlar&#; çevre kirli&#;inin her gün daha fazla artt&#;rmaktad&#;r.

 

 

 

&#;ki kavramdan yaln&#;z biri, di&#;erinin bütün bireylerini içine al&#;rsa bu kavramlar aras&#;nda ‘’tam giri&#;imlilik” vard&#;r.

Buna göre a&#;a&#;&#;dakilerden hangisinde verilen kavramlar aras&#;nda tam giri&#;imlilik vard&#;r?

A)Tutarl&#; önerme, tutars&#;z önerme

B)Geçerli önerme, tutarl&#; önerme

C)Geçerli önerme, geçerli olmayan önerme

D)Geçerli önerme, tutars&#;z önerme

E)Geçerli olmayan önerme, tutarl&#; önerme

 

21-.A&#;a&#;&#;daki önermelerden hangisikesinlikle tutarl&#; olmaz.

       A)pV~q    B)p&#;~q   C)p&#;~p                D)p^q         E)p&#;~q

 

’Ne a&#;layabildim ne gülebildim.’ önermesinin sembolik gösterimi a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir.

            A)p&#;q       B) ~pV~q       C) ~p^~q       D) p^q       E) ~p^~p

 

A&#;a&#;&#;dakilerden hangisi kapal&#; önermedir?

A)      Dünya hareketlidir.

B)       X dünyan&#;n uydusudur

C)       X, Z ye e&#;ittir

D)      2x+y=0

E)       Y>

 

24Aç&#;k önermelere ili&#;kin a&#;a&#;&#;daki bilgilerden hangisi yanl&#;&#;t&#;r?

A)      &#;çinde de&#;i&#;ken bulunan önermelerdir.

B)       Özellemesi yap&#;larak kapal&#; önermeye dönü&#;türülebilir.

C)       Do&#;ruluk de&#;eri belli olmayan önermeler

D)      Aç&#;k önermeyi,evrendeki elemanlar gerçekle&#;meyebilir.

E)       Aç&#;k önermede ancak bir de&#;i&#;ken bulunabilir.

 

25-p:Oya güzeldir.

     q:Oya zekidir

Oldu&#;una göre ~(p^q)önermesi a&#;a&#;&#;dakilerden hangisine e&#;de&#;erdir.

A)Oya güzel ve aptald&#;r

B)Oya güzeldir veya zekidir

C)Oya güzeldir veya aptald&#;r

D)Oya çirkindir ve aptald&#;r

E)Oya çirkindir veya aptald&#;r

 

26&#;ki önerme çe&#;idinin e&#;de&#;er olabilme ko&#;ulu a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir.?    

     A)Bir arada tutarl&#; olmalar&#;.

     B)Ayn&#; do&#;ruluk de&#;erine sahip olma.

     C)Bile&#;ik önerme olmalar&#;.

     D)Birer yorumlamalar&#;n&#;n do&#;ru olmas&#;

     E)Ayn&#; önerme eklemine sahip olmalar&#;

 

27funduszeue.info&#; zamanda hem felsefe hem tarih dersine devam edece&#;im do&#;ru de&#;ildir.

     Önermesinin e&#;de&#;eri olan önerme a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir?

A)Ayn&#; zamanda hem felsefe veya tarih dersine devam edece&#;im do&#;funduszeue.info

B)Ayn&#; zamanda felsefe dersine devam edersem tarih dersine devam etmem.p&#;~q

C)Ayn&#; zamanda ne felsefe dersine ne tarih dersine devam edece&#;im do&#;rudur.~p^ ~q

D)Ancak felsefe dersine devam etmezsim tarih dersine devam edece&#;im do&#;rudur.~p&#;q

E)Ayn&#; zamanda ne felsefe ne tarih dersine devam edece&#;im dorudur.~pV~q

 

Aç&#;k önermelere ili&#;kin a&#;a&#;&#;daki bilgilerden hangisi yanl&#;&#;t&#;r?

A)      &#;çinde de&#;i&#;ken bulunan önermelerdir.

B)       Özellemesi yap&#;larak kapal&#; önermeye dönü&#;türülebilir.

C)       Do&#;ruluk de&#;eri belli olmayan önermeler

D)      Aç&#;k önermeyi,evrendeki elemanlar gerçekle&#;meyebilir.

E)       Aç&#;k önermede ancak bir de&#;i&#;ken bulunabilir.

 

29-p:Oya güzeldir.

     q:Oya zekidir

Oldu&#;una göre ~(p^q)önermesi a&#;a&#;&#;dakilerden hangisine e&#;de&#;erdir.

A)Oya güzel ve aptald&#;r

B)Oya güzeldir veya zekidir

C)Oya güzeldir veya aptald&#;r

D)Oya çirkindir ve aptald&#;r

E)Oya çirkindir veya aptald&#;r

 

&#;ki önerme çe&#;idinin e&#;de&#;er olabilme ko&#;ulu a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir.?    

     A)Bir arada tutarl&#; olmalar&#;.

     B)Ayn&#; do&#;ruluk de&#;erine sahip olma.

     C)Bile&#;ik önerme olmalar&#;.

     D)Birer yorumlamalar&#;n&#;n do&#;ru olmas&#;

     E)Ayn&#; önerme eklemine sahip olmalar&#;

 

31funduszeue.info&#; zamanda hem felsefe hem tarih dersine devam edece&#;im do&#;ru de&#;ildir.

     Önermesinin e&#;de&#;eri olan önerme a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir?

A)Ayn&#; zamanda hem felsefe veya tarih dersine devam edece&#;im do&#;funduszeue.info

B)Ayn&#; zamanda felsefe dersine devam edersem tarih dersine devam etmem.p&#;~q

C)Ayn&#; zamanda ne felsefe dersine ne tarih dersine devam edece&#;im do&#;rudur.~p^ ~q

D)Ancak felsefe dersine devam etmezsim tarih dersine devam edece&#;im do&#;rudur.~p&#;q

E)Ayn&#; zamanda ne felsefe ne tarih dersine devam edece&#;im dorudur.~pV~q

 

Önermenin geçerlili&#;ini a&#;a&#;&#;dakilerden hangisi sa&#;lar?

        A)Bütün yorumlar&#;n&#;n do&#;ru olmas&#;.

      B)En az bir yorumunun do&#;ru olmas&#;.

      C)Bir ba&#;ka önermeyle e&#;de&#;er olmas&#;.

      D)Ba&#;ka bir önermeyle tutarl&#; olmas&#;.

      E)De&#;illenmesinin do&#;ru de&#;er almas&#;.

 

33.( ~pVq) önermesinin e&#;de&#;eri a&#;a&#;&#;dakilerden hangisidir.?

 

 A)pVq              B)p&#;q          C) ~p&#;q                

             D) ~p^~q     E) ~pV~q

 

A&#;a&#;&#;daki yarg&#;lardan hangisi yanl&#;&#; olur?

      A)Gecerli önermeler tutarl&#;d&#;r.

      B)E&#;de&#;er önermeler tutarl&#;da olabilir tutars&#;zda.

      C)Tutars&#;z önermeler geçersizdir.

      D)Geçerli önermelerden elde edilen ç&#;kar&#;mlar geçerli olur.

      E)Kar&#;&#;l&#;kl&#; ko&#;ulun bile&#;enleri ayn&#; do&#;ruluk de&#;erine sahipse önerme geçersizdir.

 

Hiç &#;eyin canl&#; olmad&#;&#;&#; do&#;ru de&#;ildir.’’ Önermesinin e&#;de&#;eri a&#;a&#;&#;dekilerden hangisidir?

 

A)Her &#;ey canl&#; de&#;ildir.

B)Her &#;ey canl&#;d&#;r.

C)Baz&#; &#;eyler canl&#;d&#;r.

D)Baz&#; &#;eylerin canl&#; olmad&#;&#;&#; do&#;ru de&#;ildir.

E)Baz&#; &#;eyler canl&#; de&#;ildir

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası