tüller nasıl beyaz olur / Zamanla grileşen tül perdelerinizi beyazlatmak artık hayal değil!

Tüller Nasıl Beyaz Olur

tüller nasıl beyaz olur

Evde beyaz tül nasıl beyazlatılır. Evde tül nasıl hızlı bir şekilde ağartılır

Kar beyazı tül ile süslenmiş pencereler eve özel bir hafiflik, ferahlık ve şıklık katıyor. Ancak, tüm beyaz kumaşlar gibi, sentetik tül de kir biriktirir ve parıltısını oldukça çabuk kaybeder. Güneş ışınları kumaşın yapısını "yanar", içeriye giren sokak tozu kirliliği, mutfak isi parçacıkları ve yanma, sonunda tülün beyazlığını donuk grimsi sarı bir renk tonuna değiştirir ve sigara içenler varsa sigara dumanıyla doyurulur. hane arasında.

En radikal ve sabırsız ev kadınları tül perdeleri değiştirmeyi düşünmeye başlıyor. Ama aceleci alışverişlerden kaçınalım. En sevdiğiniz tülü evde halk ilaçları ile minimum finansal maliyetle nasıl beyazlatacağınızı öğretecek, zamanla test edilmiş ipuçlarını takip ederseniz, tülün parlaklığı kesinlikle geri dönecektir.

Bu makaleyi okuyun:

Beyazlatmanın sırları ortaya çıkıyor

Kirliliğin kritik kütlesi ve düzgün bir ev hanımının sabrı sınıra ulaştığında, perdeler yıkamaya gider. Ancak tül ile paradoksal olarak kalıcı yıkama durumu kurtarmaya yardımcı olmaz, ancak tam tersi sonuca yol açar. Kumaşın beyazlığı geri yüklenmez, aksine tam tersine inatla dumanlı bir gölge kazanır.

İster endüstriyel ev kimyasalları, ister annelerimizin ve anneannelerimizin halk yöntemleri tülü beyazlatmamıza yardımcı olacaktır.

kimyasal ağartıcılar

Modern kimya endüstrisi, hem ağartıcı hem de leke çıkarıcı etkilere sahip çok çeşitli ağartıcılar sunmaktadır.

Ağartma yaparken, satın alınan ürün için talimatlara ve kimyasal koruma kurallarına uyun. Ancak, kimyasalların sık kullanımının kumaşın liflerini delik oluşumuna kadar yok ettiğini unutmayın.

Makine tepsisine çamaşır tozu ile birlikte kimyasal ağartıcı eklenir veya tül yıkandıktan sonra ağartıcıda dakika ayrı olarak ıslatılır. İyice durulayın.

Evde çamaşır suyu ve bunların nasıl kullanılacağı

Tüm beyazlatma ürünleri genellikle her evde bulunur. Ucuzdurlar, acemi ev kadınları için bile uygulama yöntemi basittir, çabalar minimumdur ve sonuç kar beyazı ve parlaktır.

Ev tipi ağartıcıların alerjik sonuçlara yol açmaması çok önemlidir.

Tuz

Sadeliğin dehası, alerjen olmadan kirliliği mükemmel bir şekilde ortadan kaldıran sıradan sofra tuzu ile doğrulanır. Tülü ağartmak için 3 yemek kaşığı gerekir. 10 litre su ve yarım bardak (göz başına) çamaşır tozu ile karıştırdığımız iyotsuz tuzun kaba öğütme kaşıkları. Tülü ideal olarak bütün gece veya en az 3 saat bu solüsyonda bırakın. Zaman geçtikten sonra elde veya çamaşır makinesinde yıkayın ve birkaç kez iyice durulayın.

Zelenka

“Parlak yeşil ile beyazlatmanın” komik bir kombinasyonu Yine de şaka yapmıyoruz, çünkü sonuç tam olarak tülün gerçekten kar beyazı ve hatta çok sararmış perdeler için ortaya çıkması.

10 damla miktarında ml su farmasötik parlak yeşil (parlak yeşil) içinde karıştırın. 2 yemek kaşığı etkisini arttırmak için ekleyebilirsiniz. yemek kaşığı tuz. Bir çökelti oluşup oluşmadığını görmek için birkaç dakika sonra bakarız. Cevabınız evet ise, ağartma sırasında yeşil çizgilerin oluşmasını önlemek için tamamen homojen çözünene kadar karıştırın. Bitmiş konsantreyi suyla dolu bir leğene dökün ve tül perdeyi son kez durulayın. Periyodik olarak dönerek pelviste 5 dakika tutabilirsiniz. Tülü çıkardıktan sonra sıkmıyoruz, asıyoruz ve suyun akmasına izin veriyoruz ve ardından düzleştirilmiş bir biçimde sonuna kadar kurutuyoruz.

Mavi

Önceden yıkanmış tülü, bir kapak mavinin 10 litre suda çözüldüğü bir ağartma kabına batırıyoruz. Çözümü kumaşta leke bırakabilecek tortul topakların olmaması için kontrol ediyoruz. Tülü dönüşümlü olarak mavi, sonra suda durularız. Otomatik makinede yıkarken, parlatıcı tepsisine bir mavi kapak ekleyin.

amonyak ve hidrojen peroksit

Hassas naylon tül ve organze ağartmak için mükemmel bir halk ilacı, hidrojen peroksit ile karıştırılmış amonyaktır. Herhangi bir eczanede bulunurlar ve ucuzdurlar. Zamanın uygunluğuna bağlı olarak, farklı beyazlatma yöntemleri seçiyoruz.

Ekspres yöntemi. 50 derecenin üzerindeki suda 1 yemek kaşığı dökün. bir kaşık amonyak ve 2 yemek kaşığı. kaşık hidrojen peroksit. Bir kaşıkla iyice karıştırın. Ağartılmış kumaşı, periyodik olarak ters çevirerek yarım saat boyunca ıslatırız. Ardından güzelce durulayın. Düzeltilen tülü sıkmadan kuruması için asıyoruz.

gece yöntemi. Beyazlatıcı tülü bütün gece bir su ve bir şişe amonyak çözeltisi içinde bekletiyoruz. Sabah iyice durulayın ve kuruması için asın.

Otomatik makinede yıkama ile ağartma. Onunla birlikte çamaşır deterjanı tepsisine 20 ml hidrojen peroksit solüsyonu ekleyin. Yıkama modunu "hassas" olarak ayarlayın.

Nişasta

Elle veya makinede önceden yıkanan tülü, gram nişasta ve 10 litre su karışımı ile bir leğene durulamak için indiriyoruz. Perdeleri 5 saat bekletiyoruz, ardından şınav çekmeden kurumaları için asıyoruz. Nişastanın avantajı sadece ağartma özelliğinde değil, aynı zamanda tüllere rölyef formlar vermesidir.

Çamaşır sabunu

Kaba bir rende üzerine bir briket çamaşır sabunu rendeleyin ve suyla metal bir kaba dökün. Karışımı kaynatın ve ocaktan alın. Sabun solüsyonunu ılık bir karışım elde edilene kadar hafif soğuk suyla seyrelterek soğutun. Gece boyunca tülü ıslatın. Tülü sabah yıkayın ve iyice durulayın.

beyazlatma naylon perdeler

Naylon tül, tüm yapısal gücü için yıkama ve ağartma sırasında dikkatli bir yaklaşım gerektirir. Kimyasallara karşı son derece hassastır, bu nedenle çamaşır suyu ile yıkanamaz.

Yıkama sırasında su sıcaklığının 30 dereceyi geçmediğinden ve makine yıkama modunun rpm'de yapıldığından emin olun.

Genel temizlik sırasında tülün nasıl ağartılacağı probleminden önce durduysanız, bunun için en iyi seçim tuz çözeltilerine (10 litre su başına bir bardak) batırmak veya sulu bir parlak yeşil veya mavi çözeltisinde durulamaktır. . Bir potasyum permanganat çözeltisi ile ağartma, günlük yaşamda benzer şekilde çalışır - potasyum permanganat. Hafif pembe bir ton elde edilene kadar potasyum permanganat tanelerini üç litrelik bir su kavanozunda seyreltiyoruz. Yarım bar rendelenmiş çamaşır sabunu ekleyin ve pürüzsüz ve köpürene kadar karıştırın. Tülü yarım saat boyunca çözeltiye yerleştiriyoruz. Ardından otomatik makinede "Elde yıkama" veya "Hassas yıkama" modunda yıkıyoruz.

Organze perdelerin ağartılması

Organze tül çok hassastır, bu nedenle hem yıkarken hem de ağartırken dikkatli bir yaklaşım gerektirir. Her iki işlem için de suyu 40 derecenin üzerinde ısıtmayın. Ağartma için parlak yeşil, mavi, tuz veya amonyak ile hidrojen peroksit içinde bekletmek uygundur.

Nişasta ağartma organze için en iyisi olarak kabul edilir ve ona formların rahatlamasını ve parlak beyaz bir renk verir.

Durulandıktan sonra tül bükülmeden hemen asılır.

Eski tül perdeleri beyazlatma

Eski ve çok sararmış tül perdelerin üzerinde, onları orijinal beyazlığına kavuşturmak için daha uzun süre çalışmanız gerekecek. Burada birkaç sıralı tekniği birleştirmelisiniz:

  • ilk - makinede yıkayın;
  • güçlü bir çamaşır sabunu çözeltisinde kaynatarak kaynatın;
  • hidrojen peroksit ve amonyak karışımına batırarak ağartın;
  • tuzlu suda durulayın;
  • bir nişasta çözeltisinde durulayın - sonunda.

Çamaşır makinesinde beyazlatma

Eforu en aza indirmek ve zaman sıkıntısı ile tülü çamaşır makinesinde ağartmak mümkündür. Bunun için ihtiyacınız olan:

  • tülü elle önceden yıkayın;
  • makineyi kullanmadan önce, kazara lekelenmeleri önlemek için tamburun temiz olduğundan ve son döngüden sonra içinde unutulmuş renkli çamaşırlar olmadığından emin olun;
  • kumaş deformasyonunu önlemek için tülü özel bir file torbaya yerleştirin;
  • 40 dereceyi aşmayan bir sıcaklıkta ve hızında "hassas" modda yıkayın.

  • perdeyi çıkardıktan sonra, toz parçacıklarını mümkün olduğunca uzaklaştırmak için tülü evin dışında iyice sallayın, böylece daha sonra kumaşın liflerine batmazlar;
  • çok kirli perdeleri gece boyunca tozlu suda yıkamadan önce ıslatın;
  • tül, 40 dereceden yüksek olmayan bir su sıcaklığında yıkanmalıdır, böylece sarılık kumaşın liflerini kalıcı olarak yemez;
  • perdeleri her zaman ağartmadan önce yıkayın;
  • elde yıkama sırasında kumaşı ovalamayın, sadece ters çevirerek hafifçe sıkın;
  • nispeten yeni tül, mağaza ağartıcı ilavesiyle yıkanabilir;
  • ağartılmış perdeler, çamaşır makinesinin sıkma programı da dahil olmak üzere elle bükülmemeli ve sıkılmamalıdır. Tülü lavabodan çıkardıktan sonra, suyun akması için asarız ve ardından yarı ıslak halde saçaklara asarız. Kıvrımlar, tülün kendi ağırlığının altında düzleşir;
  • Ütü yaparken, sentetiklerin yüksek sıcaklıkların etkisi altında tekrar sararmaması için hafif ısıtılmış bir ütü kullanıyoruz;

Bilinen ev ilaçlarına dayanan halk teknolojilerinin, tülü evde beyazlatmanıza ve yeni göz kamaştırıcı beyazlığı solumanıza, tazelik hissi ve estetik zevk vermenize yardımcı olacağını umuyoruz.


Tül, iç mekana benzersiz bir rahatlık verir, "soğuk alanları" görsel olarak aydınlatır, pencere alanını arttırır ve odayı daha parlak hale getirir. Bununla birlikte, zamanla tül, en iyi hostesle bile sararabilir. Bu neden oluyor?Tülün sararmasının 3 ana nedeni vardır:

  • kurum ve yağ;
  • zaman;
  • sıcak su.

İlk iki durumda tül ağartılabilir, ancak sarılığın nedeni yıkama sırasında çok sıcak su ise, kumaşın yapısı değişir. Ne yazık ki, bu süreç geri döndürülemez.
Artık tasarımcılar, tül için geniş bir kumaş yelpazesi ve onu süslemek için birçok fikir sunuyor. En sıra dışı kumaşlar ve cesur kararlar kullanılır. Bununla birlikte, tül için klasik malzeme seçimi azdır:

  • organze;
  • Kafes;
  • muslin;
  • duvak.

Genellikle bu kumaşlara sentetik iplik eklenir: simli, polyester, naylon. Varsayılan olarak, tüm bu malzemelerin benzer bakım gereksinimleri vardır: yıkama sıcaklığı, ütüleme modu, kimyasal deterjan kullanımı. Bu nedenle, burada özetlenen tüm öneriler herhangi bir tül için uygundur. Elbette, ürününüzün etiketinde herhangi bir özel kısıtlama belirtilmediği sürece.

halk yolları
Büyükannelerimiz perdeleri ağartmak için hangi maddeleri kullandı?

  • sindirim;
  • parlak yeşil;
  • mavi;
  • amonyak;
  • hidrojen peroksit;
  • potasyum permanganat;
  • nişasta.

Sindirim

Sindirim herhangi bir ek fon gerektirmez. Bunu uygulamak için büyük bir tencere, bir stroganina çamaşır sabunu (artık veya çamaşır tozu) ve su hazırlamak yeterlidir. Ateşe bir tencereye su ve sabun koyun ve çözülmesini bekleyin, ardından perdeler doldurulur ve bir saat kaynatılır.

Zelenka beyazlatma

Ağartma için genellikle mavi veya yeşil kullanılması önerilir. Kendi başlarına, bu ürünler ağartıcı değildir. Son durulama suyunu renklendirir ve tülün sarı tonunu maskelerler. Bu fonlar, herhangi bir şekilde sarılıkla baş edemiyorsanız iyidir, ancak en sevdiğiniz perdeyle ayrılmak istemezsiniz. Tül kumaşı evde ağartmak için önce 5 damla parlak yeşili az miktarda suyla seyreltmelisiniz (bir çökelti belirirse, çözelti süzülür). Normal bir yıkamadan sonra, durulama suyuna önceden hazırlanmış bir çözelti dökülür, birkaç dakika tutulur ve fazla sıvıyı boşaltmak için asılır, bir bardak su içinde damla parlak yeşili seyreltin, iyice karıştırın ve birkaç dakika bekletin. dakika. Bir çökelti dökülürse, tekrar karıştırın. Ardından, elde edilen sıvıyı bir su kabına dökün ve önceden yıkanmış tülü birkaç dakika durulayın, ardından süzülmesine ve kurumasına izin verin.

Not! Karışımda tortu varsa tül üzerinde yıkanması zor lekeler oluşacaktır.

beyazlatma mavi

Perdelerin orijinal görünümünü eski haline getirmek için sıvı mavi kullanırken, durulama suyuna bir kapak dolusu eklenmesi yeterlidir. İlke yeşillik ile aynıdır.

amonyak ile beyazlatma

İhtiyacın olacak:

  • amonyak - 1 yemek kaşığı. Bir kaşık;
  • hidrojen peroksit (% 3) - 2 yemek kaşığı. kaşıklar;
  • ılık çamaşır tozu çözeltisi - 3 litre.

Tül, dakika bu solüsyonda tutulmalı, maşa veya çubukla çevrilmelidir. Daha sonra soğuk suda birkaç kez durulayıseafoodplus.info kuruması için asın.

Potasyum permanganat ile beyazlatma

Potasyum permanganat başka bir etkili ağartma maddesidir, ancak onunla çalışırken dikkatli olun, çünkü çok güçlü bir çözelti tülü pembeye çevirir ve cildinizi yakabilir. Potasyum permanganatı bir bardak ılık suda zengin, ancak çok koyu olmayan bir renge seyreltin. Çözülmemiş parçacık kalmayacak şekilde iyice karıştırın. Daha sonra solüsyonu litre ılık su ile bir kaba boşaltın ve karıştırın. Sarı tülü çamaşır sabunu veya tozu ile köpürtün ve ardından hazırlanan çözeltiye dakika daldırın. Bundan sonra, dışarı çekin, tülü durulayın ve kurulayın.

Nişasta ile ağartma

Perdeyi nişasta ile ağartmak için kumaşı birkaç dakika soğuk bir çözeltiye batırmak ve saçaklara asmak yeterlidir. Nişasta kullandıktan sonra sonraki yıkamalarda kiri çıkarmak daha kolay olacaktır.

tuz beyazlatma

Bu beyazlatma yöntemi için ihtiyacınız olacak:

  • sıcak su - 3 litre;
  • kaba sofra tuzu - bir avuç;
  • çamaşır tozu - 1 yemek kaşığı. Bir kaşık.

Elde edilen salin solüsyonunda tül 3 saat bekletilmelidir. Ardından durulayın, yeni bir tuz çözeltisi yapın ve tülü saat içinde bekletin. Bir gecede ıslatmak daha iyidir. Sabah tülü durulayıp hemen asmak yeterli olacaktır.

Bu yöntem sadece açık sarılığı gidermek için uygundur. Bununla birlikte, tuz aynı zamanda nişasta rolünü de oynayabilir ve tülü daha esnek ve kirlenmeye daha az eğilimli hale getirebilir. Bunu yapmak için, yıkanmış ve ağartılmış tül, 2 yemek kaşığı ekleyerek suyla durulanmalıdır. kaşık tuz. Bundan sonra, suyun boşalmasına izin verin ve kurumaya bırakın.

Kıvrılmış sütün ağartılması

Bu beyazlatıcı ajan kozmetik maskelerde ve prosedürlerde aktif olarak kullanılmaktadır ve bu durumda da yardımcı olacaktır. Yıkanan tül yoğurtta bir gün bekletilir. Daha sonra tercihen güneşte durulanmalı ve kurutulmalıdır. İşlem çok basit, tek şart kesilen sütün doğal olması. Mağazadan ekşi süt veya oradan az yağlı kefir işe yaramaz. Ve bu tür ağartmalardan sonra ortaya çıkan spesifik ekşi koku, yumuşatıcı yardımıyla kolayca giderilebilir.

En inatçının yolu

Bu % etkili seçenek, tülünüzün beyaz parlamasını sağlayacaktır, ancak gerçekleştirmesi yukarıdakilerden daha zordur.

  • Tülü 12 saat ılık suda bekletin.
  • Daha sonra yıkama tozunu sıcak suda seyreltin ve 3 saat tül koyun, ardından iyice durulayın.
  • Bir tuz çözeltisi hazırlayın (1 litre, 6 yemek kaşığı kaba yemek veya deniz tuzu için) ve üzerine damla yeşillik ekleyin.
  • Tül içinde bir saat bekletin.
  • Durulayın ve kuru malzeme

Bu manipülasyonlardan sonra tül beyaz ve elastik hale gelir.

.

Naylon perdelerin ağartılmasının özellikleri

Naylon malzeme daha yumuşak ağartma gerektirir. Etikette böyle bir kumaş üzerinde SMS kullanma olasılığını okuyun ve halk yöntemlerini kullanırken sadece soğuk suda etkili olanlar uygun olabilir.

Yukarıdakilerden parlak yeşil, mavi veya potasyum permanganat kullanabilirsiniz, tuzlu su da uygundur Hem yıkama hem de durulama sırasında. Naylon tülün şeklini koruması ve güzel bir kaskadda pencereye düşmesi için işlenmesi ve işlenmesi gerekir. nişasta.

Organze perdelerin ağartılmasının özellikleri

Organze perdeler naylon perdelerden bile daha kaprislidir. Bükülemezler ve sıcak sudan korkarlar ve gri toz parçacıkları onlara yapışmış gibi görünür. Çoğu zaman organze materyali boyanır ve dökülebilir, bu nedenle bir yıkama ve ağartma yöntemi seçerken bu nokta da dikkate alınmalıdır.

Bu tür ürünler ılık suda (40 dereceye kadar) ve soğukta yıkanabilir, bu nedenle ağartıcı da olabilir. Parlak yeşil, mavi, tuzlu su ve amonyak ile bir hidrojen peroksit çözeltisi kullanabilirsiniz.

Eski perdeleri beyazlatmak

Eski perdeler özel bir entegre yaklaşım gerektirir. Onları beyazlatmak için aşağıdaki canlandırma önlemleri setini uygulamanız gerekir:

  • sindirim;
  • peroksit ve amonyakta ağartma;
  • durulama sırasında tuzda ağartma;
  • nişasta çözeltisinde durulayın.

Eski perdelerin görünümünden memnun değilseniz, doğaçlama yöntemlerle onlarla canlandırma önlemleri almaya çalışın (zaten daha da kötüleşmeyecek). Etkisizlerse, pişmanlık duymadan bu şeyden ayrılın. Tüm ürünlerin bir ömrü vardır.

Modern yollar

Bunlar, ağartıcıların ve leke çıkarıcıların kullanımını içerir.

En basit ve en uygun fiyatlı "Beyazlık" aracıdır.. Beyazlık birkaç litre suda seyreltilir (talimatlara göre) ve elde edilen çözeltiye 30 dakika boyunca tül yerleştirilir. Ancak, onu kullanarak dezavantajları bilmeniz gerekir:

  • klima veya başka yollarla maskelenmesi gereken istenmeyen çamaşır suyu kokusu;
  • Başarılı bir uygulamadan sonra, belki de gelecekte sadece bu araç size yardımcı olacaktır.

Evde de çeşitli markaların endüstriyel ağartıcıları kullanılmaktadır. Uygulama, belirli bir oranda toz veya sıvının su içinde (ılık veya sıcak) seyreltilmesine ve elde edilen çözeltide perdelerin ıslatılmasına birkaç saatten yarım güne kadar azaltılır.

Leke çıkarıcı, tülü evde beyazlatmaya yardımcı olur. Ağartıcıdan daha pahalıdır, ancak daha az klor içerir veya hiç içermez. Leke çıkarıcıdan sonra hoş olmayan bir koku olmayacak ve malzeme yıpranmayacaktır.
Konsantre bileşimi doğrudan yoğun kirlilik alanına uygulanır ve daha seyreltilmiş olanda perdeler ıslanır.

Reklamı yapılan araçlardan hangisini tercih etmek size kalmış. Her tülün deterjanlarla ağartılamayacağı unutulmamalıdır - bazı malzemeler için bu tür müstahzarlar ölümcüldür. Bu nedenle, bu tür sentetik deterjanların (SMC) etiketini dikkatlice incelemeniz ve talimatlara göre seyreltmeniz gerekir. Seçtiğiniz çamaşır suyu şişesinin üzerinde sentetik kumaşlarda kullanılabileceğini belirten bir etiket olduğundan emin olun. Bu ürünü talimatlara göre seyreltin, tülü üreticinin belirttiği süre boyunca ıslatın, durulayın.

Ancak birçok ev hanımı, endüstriyel ağartma maddelerinin yalnızca ilk kez kullanıldıklarında işe yaradığını belirtmektedir. Ayrıca, eylemleri sıfıra indirgenir ve tülü kar beyazı yapmak için başka yollara başvurmanız gerekir. Bu ürünleri durulama ile değiştirerek kombinasyon halinde kullanırsanız tülü beyazlatmak daha kolay olacaktır. Daha fazla zaman alır, ancak sonuç tüm beklentileri aşacaktır.

  • ağartmadan önce tül temiz suda yıkanmalı ve durulanmalıdır. Ancak bundan sonra çamaşır suyu içeren bir çözeltiye batırabilirsiniz;
  • asla kaynatmayın! Yıkama ve ağartma düşük sıcaklıklarda, maksimum 40°C'de yapılmalıdır;
  • tülü çamaşır makinesinde ağartıp yıkayacaksanız, birkaç kez katlamak daha iyidir. Eğirmenin bir su tahliye modu ile değiştirilmesi gerekecektir;
  • tülü ütülemeye gerek yok. Sadece bir ipe atıp suyunun akmasına izin vermek ve ardından bir perdeye asmak yeterlidir. Kurutma, tül kendi ağırlığı altında düzleşir;
  • tülü kontaminasyondan korumak ve sonraki yıkamasını kolaylaştırmak için son durulama sırasında bir tuz veya nişasta çözeltisi kullanabilirsiniz.

Artık tülü sarılıktan nasıl beyazlatacağınızı biliyorsunuz. Ve bu iç detayın size uzun süre hizmet etmesine izin verin, zarafeti ve göz kamaştırıcı beyazlığı ile sizi memnun etsin.

Tül uzun zamandır modern yaşamın bir parçası olmuştur. Dairelerin tasarımı için en son tasarım çözümleri bile nadiren tül olmadan yapılır. Ancak zamanla çekici görünümünü kaybedebilir, sararabilir vb. Bu makale, bu materyali orijinal görünümüne nasıl hızlı ve kolay bir şekilde geri yükleyebileceğinizi açıklamaktadır.

Güzel kar beyazı dantellerle perdelenmiş bir pencere harika görünse de, tüm ev kadınları tülü nasıl beyazlatacağını bilmiyor. Ancak, bu her zaman olmaz.

Kelimenin tam anlamıyla iki veya üç yıl sonra, bu tür çok daha kötü hale gelir - bu tür perdeler zaten tamamen beyaz olmaktan uzak görünüyor. Kırmızı veya turuncu lekelerle çevrelenmiş gri ürünlere dönüşürler. Bu bağlamda, çoğu ev hanımı, tülün evde nasıl beyazlatılacağı konusunda oldukça makul bir soru soruyor.

Tülün evde nasıl beyazlatılacağı ile ilgili olarak, birkaç yol vardır. Birçok ev hanımı tülü ağartmak için çeşitli ağartıcılara veya leke çıkarıcılara başvurmaktadır.

Tülü aslına döndürebilen en popüler maddelerden biri de "Beyazlık" adı verilen bir üründür. Tülü niteliksel olarak ağartmak için doğru konsantrasyonda bir çözelti hazırlamak gerekir.

Bu ürün için geçerli olan mevcut talimatlara göre, birkaç litre su ile seyreltilmelidir. Gerekli konsantrasyona sahip bir çözelti hazırlandığında, oraya perdeler yerleştirilir, ancak yarım saatten fazla olmamalıdır.

Beyazlığı kullanırken, bu ürünün perdeleri ağartmadan önce dikkate alınması gereken bir takım önemli dezavantajları olduğunu hemen anlamalısınız. Örneğin:

  • bu ürün, gelecekte bir oda spreyi veya bir dizi başka benzer ürün yardımıyla atılması gereken çok özel ve genellikle hoş olmayan bir ağartıcı kokusuna sahiptir;
  • beyazlığın etkili bir araç olduğu ortaya çıkarsa, o zaman sadece onun yardımıyla yüksek bir olasılıkla tülü gelecekte prezentabl bir forma getirmek mümkün olacaktır.

Aktif ağartıcı kimyasalların kullanımı

Birçok ev hanımının evde genellikle ticari olarak üretilmiş ürünleri kullandığını belirtmekte fayda var. Aynı zamanda, böyle bir aracın markası her zaman önemli olmaktan uzaktır.

Bir ağartma maddesinin kullanımı genellikle belirli bir oranda sıcak veya soğuk suda seyreltme ile sınırlıdır. Çözelti hazırlandıktan sonra tül içine batırılır. Islatma süresinin birkaç saatten bir güne kadar değişebileceği akılda tutulmalıdır.

Tüldeki her türlü leke ve sararmalardan kurtulmak için çeşitli leke çıkarıcılar kullanabilirsiniz. Bu ürünler genellikle çok konsantredir ve bu nedenle doğrudan belirli bir miktarda kontaminasyonun fark edildiği alana uygulanmalıdır.

Bununla birlikte, bunu başka bir şekilde yapabilirsiniz: farklı bir konsantrasyonda bir çözüm yaparsanız, perdeleri belirli bir süre içinde ıslatabilirsiniz. Bundan sonra, yıkanmaları gerekecek. Kuruduklarında, olumlu etki kesinlikle çok belirgin olacaktır.

Bu durumda leke çıkarıcıların her tül çeşidine uygun olmadığı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı benzer doku türleri, bu tür ajanların etkilerine dayanamaz ve basitçe yok edilir.

Bu sentetik temizlik maddelerinin kullanımından olumlu bir etki elde etmek için satın almadan önce talimatları dikkatlice incelemek gerekir. Bu, bu veya bu ürünün hangi kumaş türü için uygun olduğunu hemen belirlemenizi sağlayacaktır. Ek olarak, talimatlar sayesinde, maddeyi seyreltme sürecini incelemek çok daha kolay hale gelecektir.

Tülü beyazlatmak için çeşitli halk ilaçları

Birçok ev hanımının, tülü beyazlatmaya yönelik endüstriyel ürünleri çeşitli halk yöntemleri lehine kullanmayı reddettiğini belirtmekte fayda var. Bugün bunlardan birkaçı var:

  • sindirim;
  • mavi;
  • parlak yeşil;
  • amonyak;
  • hafif hidrojen peroksit;
  • nişasta;
  • potasyum permanganat veya sıradan potasyum permanganat.

Perdeler için ağartma teknolojisi olarak sindirimi kullanırken herhangi bir ek madde kullanmanıza gerek kalmayacaktır.

Böyle bir teknolojiyi uygulamak için, iyi bir hacme sahip bir tencereye alıp içine sabun kesmek yeterli olacaktır. Bunun yerine kalıntılar veya çamaşır tozu ekleyebilirsiniz. Daha sonra tava tamamen su ile doldurulur, oraya perdeler yerleştirilir. Bundan sonra, tüm karışım ateşe verilir ve sabun veya çamaşır tozu tamamen eriyene kadar kaynatılır. Bu olduğunda, perdeler bir saat kaynatılmalıdır.

Unutulmamalıdır ki beyazlatma tülü, özellikle evde yapılırsa, parlak yeşil pahasına yapılabilir.

Bu teknolojiyi doğru kullanmak için beş damla parlak yeşil alın, belirli bir miktar suda eritin. Çözeltide aniden bir çökelti oluşmaya başlarsa, birkaç kez süzülmelidir.

Normal yıkama bittiğinde, parlak yeşil su ile durulanır, perdeleri birkaç dakika orada bırakın. Bundan sonra, sıkmadan, camın ve perdelerin tüm fazla sıvısının normal şekilde kuruması için iplere asarlar.

Tülü orijinal beyazlığına döndürmek için, durulama amaçlı suya önce standart bir kapak sıvı mavi eklenir. Buradaki eylem ilkesinin parlak yeşil ile aynı olacağını belirtmekte fayda var.

Amonyak ve peroksit dışındaki diğer ağartma yöntemlerinin bazı kumaş türleri için uygun olmadığı sıklıkla görülür. En etkili çözüm, her iki bileşenin de ekleneceği çözüm olacaktır.

İki ila bir oranında alınırlar - iki kısım amonyağa bir kısım hidrojen peroksit eklenir. Gelecekte, bu maddelerin her ikisi de bir kova sıcak suda seyreltilir, iyice karıştırılır. Yıkayıp duruladıktan sonra tül burada yarım saat bekletilir. Çıkarıp tekrar durulayın, iyice sıkın ve kuruması için asın.

Oldukça orijinal bir yöntem, potasyum permanganat nedeniyle ağartma tülü ile ilişkilidir.

Bu bileşiği burada kullanma teknolojisi aşağıdaki gibi olacaktır - öncelikle, bunun için sadece çamaşır sabunu kullanarak tülün iyice ıslatılması ve iyice köpürtülmesi gerekecektir.

Daha sonra, tülün yaklaşık yarım saat boyunca indirildiği, ancak bazen daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğu, ancak kırk dakikadan fazla olmadığı oldukça konsantre bir çözelti hazırlanır. Bundan sonra durulayın, sıkın ve kuruması için asın.

Tülü ağartmak için nişasta gibi bir bileşik kullanabilirsiniz. Bu durumda prosedür çok basit olacaktır - nişasta soğuk suda seyreltilir, tül birkaç dakika oraya yerleştirilir, ardından yerine asılır.

Kelimenin tam anlamıyla bir veya iki gün içinde tekrar yıkanmalıdır. Nişasta nedeniyle, çeşitli kirletici maddeler oldukça basit bir şekilde çıkarılabilir.

Orijinal beyazlatma yöntemleri

Günümüzde birçok insan oldukça inatçı kirleri bile temizlemek için tuzlu su kullanıyor. Bu durumda, iki teknoloji vardır.

  1. İlk önce, kumaştan toz alınır (durulama veya çalkalama ile yapılır), daha sonra perdeler bir toz tuz çözeltisine yerleştirilir - beş yemek kaşığından fazla sofra tuzu ve beş litreye az miktarda çamaşır tozu eklenir suyun. Daha sonra tül, birkaç saat kaldığı yere yerleştirilir, ancak gece boyunca bırakmak en iyisidir. Yeterli zaman geçtikten sonra kumaş iyice yıkanır ve ardından durulanır ve kurutulur.
  2. İkinci yol ise şu şekildedir: Yıkama tamamlandıktan sonra perdeler daha önce yaklaşık dört yemek kaşığı tuzun eklendiği bir solüsyona konulmalıdır. Perdeleri en fazla 15 dakika orada tutun. Böyle bir işlemden sonra kumaş durulanmamalıdır, basitçe sıkılır ve asılır.

Tül naylon bazlı malzemeden yapılmışsa, daha yumuşak bir modda ağartılmalıdır. Bu durumda, kimyasal bileşikler kullanmamalısınız, çünkü onlardan sonra kumaş çok belirsiz hale gelecektir. Geleneksel yöntemler arasında en etkili olanı soğuk suda kullanılabilenler olacaktır.

Özellikle parlak yeşil, mavi veya potasyum permanganat kullanmak oldukça kabul edilebilir. Tuz çözeltisi kullanmanın oldukça mümkün olduğunu ve hem yıkama işleminde hem de durulama sırasında kullanılabileceğini belirtmekte fayda var.

Ek olarak, şekli korumak için naylon tül, bir nişasta çözeltisi ile dikkatlice işlenmelidir. Aksi takdirde, tül kıllanır, genellikle lekelere girer, bu yüzden onunla dikkatli çalışmalısınız.

Sonuçlar: Hem çeşitli özel kimyasal bileşimler kullanarak hem de kanıtlanmış halk yöntemleriyle tülü çeşitli yöntemlerle ağartabilirsiniz. Ağartma işleminde asıl olan kumaşın yapısını, kullanılamaz hale gelmemesi için korumaktır.

Fransa'da ilk kez tül çelikten yapılmış hafif, kar beyazı perdeler yardımıyla evlerin pencerelerini süslemek için. Bu tür perdelerin modası hızla Rusya'ya ulaştı. Hafif tül perdeler artık ülkemizde çoğu apartmanın camlarında yer almaktadır. Hafif, dantelli kumaş odayı rahatlatır ve ferahlık verir. Ne yazık ki, zamanla tül solabilir, sarımsı veya gri bir renk tonu alabilir. Perdelerin orijinal beyazlığına birkaç basit yolla geri dönebilirsiniz.


Hızlı ve verimli el yıkama yöntemleri

Makinede yıkama her zaman tül kontaminasyonu ile baş edemez, bu nedenle yıllar içinde kanıtlanmış yöntemler kurtarmaya gelecektir. Kumaş yıkama seçimi, ele alınacak soruna bağlı olacaktır. Her türlü tül kirliliği ile başa çıkmak için halk yöntemleri vardır. Çok fazla çaba veya zaman gerektirmezler ve bu tür yıkama için gerekli bileşenler evde herhangi bir ev hanımında bulunabilir. Ve sonra tül kar beyazı olacak.

Beyazlık için eski gri bir perde nasıl yıkanır?

Genellikle perdenin dikildiği kumaş beyazlığını kaybederek griye döner. Bu, biriken tozdan, yerleşik tütün dumanından olabilir. Kanıtlanmış birkaç yöntemle perdelere orijinal beyazlığı geri kazandırabilirsiniz.

Tuz

Fransa'da tül perdelerin anavatanında bile tuzla beyazlatma biliniyordu. Normal kaba tuz, tülün gri tonundan kurtulacak ve fazla çaba harcamadan onu kar beyazı yapacaktır.

Ağartmanın mümkün olduğunca etkili olması için yıkamadan önce kumaşın ipliklerinin yumuşatılması önerilir. Bunu yapmak için perdeyi otuz dakika soğuk suya indirmeniz yeterlidir. Mümkünse, kumaş her on ila on beş dakikada bir musluk altında durulanabilir.


Bu işlemden sonra perdeler, içinde çamaşır tozu ve birkaç büyük kaşık tuzun çözüldüğü bir su kabına indirilmelidir. Sıvının sıcaklığı yeterince yüksek olmalıdır.

Kumaş en az sekiz saat suda bırakılmalıdır. Optimum ıslatma süresi saat olarak kabul edilir. Bundan sonra perdeler akan suda yıkanır. Bu adım, tuz izlerini ve artık köpüğü kumaştan kurtaracaktır.



Perdeleri tuzla tazelemek için başka bir seçenek daha da az zaman alacaktır. Önceden yıkanmış kumaşı birkaç saat tuzlu su çözeltisine batırmak ve hemen pencereye geri döndürmek yeterlidir. Perdeler gerçekten kar beyazı ve gevrek olacak, bu da tüm odaya tazelik verecektir.


Hidrojen peroksit

Hidrojen peroksit ve amonyak kombinasyonu, ev tozundan ve üzerine çöken zamandan griye dönüşen pamuklu tülün korunmasına yardımcı olacaktır.

Bu yöntemin yalnızca doğal kumaşların bakımı için uygun olduğunu ve sentetiklerin kalıcı olarak mahvedebileceğini belirtmekte fayda var.

Karışımı hazırlayın: bir büyük kaşık amonyak ve iki hidrojen peroksiti soğuk suya dökün. Tülü otuz dakika bir kaba daldırın ve ardından akan su altında durulayın. Ellerinizin derisinde kimyasal yanıkları önlemek için lastik eldiven kullanın.


limon asidi

Bir sitrik asit çözeltisi, kiri temizlemeye ve zamanla ortaya çıkan gri renk tonunun tülünü temizlemeye yardımcı olacaktır. Bu yöntem biraz zaman alacaktır. Kumaş, çamaşır sabunu ile yıkanmalı, daha sonra durulanmalı ve çözünmüş bir sitrik asit poşeti ile suda birkaç saat ıslatılmalıdır.

Alternatif olarak sirke kullanabilirsiniz.

İlk yıkamadan sonra perdeler kar beyazı görünmüyorsa, prosedür iki veya üç kez daha tekrarlanabilir. Sitrik asit, güçlü bir gri renk tonu veya inatçı tozla bile başa çıkmaya yardımcı olacaktır.



Soda

Gri kumaştan kurtulmak için harika karbonat. Bu yöntem ucuzdur, yapılması kolaydır ve biraz zaman alır. Karışımı hazırlamak için üç litre suya bir yemek kaşığı toz ve kabartma tozu gerekir. Islanmış perdeler çözeltide bir saat bırakılır. Bundan sonra, kumaş durulanmalıdır.


Perdelerde zamanla biriken yağ ve tozu temizlemek için mükemmeldir. soda külü. Alkali içeriği yüksek gıdalardan farklıdır.

Bu tür soda dikkatli kullanılmalıdır: madde ciltte yanıklara veya alerjiye neden olabilir.

Ek olarak, ipek perdeler için soda külü ile ağartma kontrendikedir: ipliklere zarar verme riski yüksektir.


Sarılıktan nasıl kurtulur?

Perdenin dikildiği kar beyazı kumaş zamanla sararabilir. Tülün rengi çok sayıda faktörden etkilenir. Bir zamanlar beyaz olan tül, tütün dumanından, ısınmadan sararabilir ve güneşte yanabilir.

Sadece son çare olarak güçlü klor bazlı ağartıcılara başvurmanız gerektiğini belirtmekte fayda var. Bu sınırlama, malzemenin yapısı ile ilgilidir: tül, agresif bir ortamın etkisi altında kolayca tahrip olan çok sayıda ince iplikten dokunmuştur.

Perdeleri orijinal görünümlerine döndürmek için basit halk ilaçları yardımcı olabilir.

Mavi

Mavi likit, tül perdelere birkaç dakika içinde taze bir görünüm kazandırabilir. Bunu yapmak için, yıkandıktan sonra, içinde çözülmüş iki yemek kaşığı mavi ile kumaşı on dakika suya batırmak yeterlidir. Etkiyi daha güçlü hale getirmek için tülü her iki ila üç dakikada bir döndürmeniz önerilir.


Zelenka

Bunu yapmak için, elde yıkanan perdeler, içinde çözülmüş parlak yeşil ile suda bırakılır. İki veya üç litre sıvı için on damla yeterlidir.

Etkiyi arttırmak için, kaba on yemek kaşığı sıradan tuz dökülebilir. Kumaşı suya daldırmadan önce tüm bileşenlerin çözünmesini bekleyin.



Nişasta

Sıradan patates nişastası, sentetik kumaşlardan yapılmış güneşte ağartılmış tülü nazikçe ağartabilir. İplere zarar vermez ve perdeler kar beyazı olur, şeklini daha iyi korur. Bunu yapmak için gram patates nişastasını bol suda eritin.

Ağartmadan önceki perdeler elle yıkanmalı, hafifçe sıkılmalı ve hazırlanan karışıma çeyrek saat daldırılmalıdır. Bundan sonra kumaş tekrar fazla nişastadan durulanır ve hemen asılır.

Bu yöntem sadece sarılıkla başa çıkmakla kalmayacak, aynı zamanda gelecekte oluşmasını da önleyecektir. Yerleşen toz, ipliklerin yapısına girmeyecektir, bu nedenle perdelere orijinal görünümlerini vermek için onları yıkamak yeterli olacaktır.


Beyaz

Tül tazeliğini geri kazanmanın en yaygın yolu beyazlık ile durulamaktır.

Unutulmamalıdır ki bu yöntem sadece bir kez kullanılabilir. Kumaşın daha sonra ıslatılması istenen etkiyi vermeyecektir. Ayrıca bu yöntem perdeleri olumsuz etkiler ve iplerin tahribatına yol açar.

Bu ağartıcı ile perdelerdeki kirden kurtulmak için paket üzerindeki tavsiyelere uymanız yeterlidir. Ve genellikle kumaşta kalan özel koku, yumuşatıcıların yardımıyla kolayca giderilebilir.


Aspirin

Aspirin tabletleri, yalnızca SARS belirtileriyle başa çıkmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sararmış perdeleri orijinal taze görünümlerine geri döndürür. Doğru, sadece sıradan, efervesan olmayan tabletler bu yöntem için uygundur. Ağartma için, litre sıvı sayısına eşit tablet sayısını suda çözmeniz gerekecektir. Perdeler üç saat bekletildikten sonra yıkanır.

Bu yöntem, perdelerin sararmasına ve donuklaşmasına karşı eşit derecede etkilidir.


Potasyum permanganat

Perdeleri ağartmanın bir başka ucuz ve hızlı yöntemi, bir potasyum permanganat çözeltisi kullanmaktır. Önce perdelerin yıkanması, ardından içinde çözülmüş bir bardak toz ve az miktarda potasyum permanganat ile suya batırılması önerilir. Sıvının rengi koyu pembe olmalıdır.

Kumaşı birkaç saat sıvı içinde bırakın, nazikçe sıkın ve pencereye asın. Ek yıkama gerekli değildir.


Pas nasıl kaldırılır?

Tül perdelerde çeşitli nedenlerle pas lekeleri oluşabilir. Çoğu zaman kumaş ve metal arasındaki temas noktalarında meydana gelirler. Örneğin, bağlantı elemanlarının nerede olduğu.

Bu tür kirleticiler alkalidir, bu nedenle çeşitli asitlerin yardımıyla giderilebilirler. En yaygın pas giderme yöntemi sitrik asit veya sirkedir. Bu maddelere batırılmış bir pamuklu pedin kirlenmiş yerlere bir saat süreyle uygulanması tavsiye edilir. Daha sonra perdeleri tozla yıkamak yeterlidir.

Ancak, halk yöntemleri yardımcı olmadıysa, teknik sıvılara başvurabilirsiniz. Genellikle sürücüler için departmanlarda satılırlar. Böyle bir madde, aktif bileşenlerin çalışmaya başlaması için kumaşa bir şırınga ile birkaç saat uygulanır. Özel sıvılar eski pas lekeleriyle bile başa çıkabilir.


Kurum nasıl beyazlatılır?

Kurum lekeleri, çıkarılması en zor lekelerden biri olarak kabul edilir. Kumaşı yıkamak zordur ve tül perdeler söz konusu olduğunda, agresif deterjanlar ve sıcak su kullanılamaması nedeniyle işlem karmaşıklaşır. Ancak, kurumu perdelerden çıkarmanın birkaç yolu vardır. Öncelikle perdeler ılık suda çamaşır sabunu ile yıkanmalıdır. Daha sonra kirlenen alanlar bulaşık deterjanı veya soda külü ile muamele edilir ve yarım saat bekletilir.

Perdelerdeki isi temizlemenin alternatif bir yolu da terebentin kullanmaktır. Kirliliğe noktasal olarak uygulanır, ardından tül normal şekilde yıkanır. Kirliliği çamaşır suyu ile de kaldırabilirsiniz.


Bir çamaşır makinesinde evde uygun şekilde ağartma

Perdeleri elle ağartmak mümkün değilse, otomatik bir çamaşır makinesine başvurabilirsiniz.

Bunu yapmak için, kumaşa zarar vermemek için birkaç incelik bilmeniz gerekir:

  • Saçaklardan çıkarılan tül, biriken tozlardan silkelenmelidir. Kumaşı makinenin tamburuna yerleştirmeden önce küçük bir dikdörtgen şeklinde katlamanız önerilir. Çocuk kıyafetlerine uygun, yıkama için yumuşak tozlar kullanmak daha iyidir.
  • Katkı bölmesine Vanish gibi hassas bir ağartıcı eklenebilir. Kumaşa zarar vermez ancak kirle çok iyi baş eder. Çamaşır suyu yerine kabartma tozu ve kabartma tozu kullanabilirsiniz.
  • Yıkama sırasında perdelere zarar vermemek için, düşük sıcaklıkta hassas modu seçin ve dakikada en fazla dört yüz devir ayarlayın. Perdelerin aşırı ıslanmasını önlemek için çift durulama yönteminin seçilmesi tavsiye edilir.
  • Bu temizleme yöntemi ile kumaş çok fazla zarar görmez veya kırışmaz, bu da ütülemeyi kolaylaştıracak veya onsuz yapılmasına yardımcı olacaktır.



Tül perdeleri orijinal kar beyazı rengine döndürmeye yardımcı olacak bir yöntem seçmeden önce perdelerin hangi malzemelerden yapıldığını bilmekte fayda var. Bazı kumaşlar için uygun olan yıkama yöntemleri diğerlerine ciddi şekilde zarar verebilir.

  • Naylon tül. Naylon perdeler dikkatli kullanım gerektirir. Klor bazlı ağartıcı bunları yıkamak için uygun değildir. Ayrıca, bu tür perdeler sadece soğuk suya batırılabilir. Zelenka, mavi veya potasyum permanganat ile yıkamak naylon perdelerin yenilenmesine yardımcı olacaktır. Ürünü formda tutmak için suya patates nişastası ilave edilmesi önerilir.
  • Organze tül. Organze, ipek iplikler, viskon ve polyesterin iç içe geçmesiyle elde edilen bir kumaştır. Bu malzeme kaprisli olarak kabul edilir ve bunun için dikkatli bakım gerekir. Organze perdeler yüksek su sıcaklıklarına ve güçlü yıkama kimyasallarına tolerans göstermez. Bu tür perdeleri, amonyak ile hidrojen peroksit ile birlikte kullanarak yenileyebilirsiniz ve bunları sadece soğuk suyla durulamak daha iyidir.


  • Peçe tül. Bir örtüden perdeler, herhangi bir odaya tazelik verebilir. Ancak bu tür perdeleri evde ağartmak oldukça zordur. Peçe, kolayca zarar gören ince ipliklerden dokunmuştur. Birçok ev hanımı, tül tülünü yenilemek için uzmanlara başvurmayı tercih ediyor. Bu tür perdeleri evde yıkamak için çamaşır sabunu, hidrojen peroksit kullanın veya maviye batırın. Bu durumda, sıvının sıcaklığı kırk dereceden fazla seçmemek daha iyidir.
  • Şifon tül.Şifon kumaş, ipek veya pamuk ipliklerden yapılabilir. Diğer tül türleri gibi, bu perdeler de çok dayanıklı değildir. Makine yıkamada kontrendikedirler. Şifon perdeleri ağartmak için tuzla ıslatma en iyisidir. Bundan sonra, malzeme sabunla nazikçe yıkanabilir.


  • Naylon tül. Naylon perdeler, düşük fiyatları nedeniyle artık çok popüler. Bu sentetik kumaş, tıpkı organze perdeler gibi bir odayı aydınlatabilir. Naylon sıcak suda yıkamayı tolere etmediği unutulmamalıdır. Bu kumaş için önerilen sıcaklık otuz derecedir. Naylon perdeleri salin, nişasta veya mavi ile ağartabilirsiniz. Ve yıkandıktan sonra ütülenmeleri gerekecek: bu kumaşlar çıkıntıda kendi kendine şekillenmeyecek. Hasar olasılığı önemli ölçüde azaldığından, sentetik perdelerin gazlı bez veya pamuklu kumaşla ütülenmesi önerilir.
  • Pamuklu tül. Pamuklu perdeler bakımda en az talepkardır. Sıcak suda yıkanabilir ve hatta kaynatılabilirler. Bu tür perdeleri ağartmak için yukarıda listelenen yöntemlerden herhangi biri yapacaktır. Islatma ve durulama sırasında suya biraz patates nişastası eklenmesi tavsiye edilir. Böylece perdeler gevrek, taze olacak ve şeklini mükemmel bir şekilde koruyacaktır.

Tülü evde ağartmanın 7 yolu

Tül nasıl hızlı ve kolay bir şekilde ağartılır: sırlar ve ipuçları

Kar beyazı tül ile süslenmiş pencereler eve özel bir hafiflik, ferahlık ve şıklık katıyor. Ancak, tüm beyaz kumaşlar gibi, sentetik tül de kir biriktirir ve parıltısını oldukça çabuk kaybeder.

Güneş ışınları kumaşın yapısını "yanar", içeriye giren sokak tozu kirliliği, mutfak isi parçacıkları ve yanma, sonunda tülün beyazlığını donuk grimsi sarı bir renk tonuna değiştirir ve sigara içenler varsa sigara dumanıyla doyurulur. hane arasında.

En radikal ve sabırsız ev kadınları tül perdeleri değiştirmeyi düşünmeye başlıyor. Ama aceleci alışverişlerden kaçınalım. En sevdiğiniz tülü evde halk ilaçları ile minimum finansal maliyetle nasıl beyazlatacağınızı öğretecek, zamanla test edilmiş ipuçlarını takip ederseniz, tülün parlaklığı kesinlikle geri dönecektir.

Beyazlatmanın sırları ortaya çıkıyor

Kirliliğin kritik kütlesi ve düzgün bir ev hanımının sabrı sınıra ulaştığında, perdeler yıkamaya gider. Ancak tül ile paradoksal olarak kalıcı yıkama durumu kurtarmaya yardımcı olmaz, ancak tam tersi sonuca yol açar. Kumaşın beyazlığı geri yüklenmez, aksine tam tersine inatla dumanlı bir gölge kazanır.

İster endüstriyel ev kimyasalları, ister annelerimizin ve anneannelerimizin halk yöntemleri tülü beyazlatmamıza yardımcı olacaktır.

kimyasal ağartıcılar

Modern kimya endüstrisi, hem ağartıcı hem de leke çıkarıcı etkilere sahip çok çeşitli ağartıcılar sunmaktadır.

Ağartma yaparken, satın alınan ürün için talimatlara ve kimyasal koruma kurallarına uyun. Ancak, kimyasalların sık kullanımının kumaşın liflerini delik oluşumuna kadar yok ettiğini unutmayın.

Makine tepsisine çamaşır tozu ile birlikte kimyasal ağartıcı eklenir veya tül yıkandıktan sonra ağartıcıda dakika ayrı olarak ıslatılır. İyice durulayın.

Evde çamaşır suyu ve bunların nasıl kullanılacağı

Tüm beyazlatma ürünleri genellikle her evde bulunur. Ucuzdurlar, acemi ev kadınları için bile uygulama yöntemi basittir, çabalar minimumdur ve sonuç kar beyazı ve parlaktır.

Ev tipi ağartıcıların alerjik sonuçlara yol açmaması çok önemlidir.

Tuz

Sadeliğin dehası, alerjen olmadan kirliliği mükemmel bir şekilde ortadan kaldıran sıradan sofra tuzu ile doğrulanır. Tülü ağartmak için 3 yemek kaşığı gerekir.

10 litre su ve yarım bardak (göz başına) çamaşır tozu ile karıştırdığımız iyotsuz tuzun kaba öğütme kaşıkları. Tülü ideal olarak bütün gece veya en az 3 saat bu solüsyonda bırakın.

Zaman geçtikten sonra elde veya çamaşır makinesinde yıkayın ve birkaç kez iyice durulayın.

Zelenka

“Parlak yeşil ile beyazlatmanın” komik bir kombinasyonu Yine de şaka yapmıyoruz, çünkü sonuç tam olarak tülün gerçekten kar beyazı ve hatta çok sararmış perdeler için ortaya çıkması.

10 damla miktarında ml su farmasötik parlak yeşil (parlak yeşil) içinde karıştırın. 2 yemek kaşığı etkisini arttırmak için ekleyebilirsiniz. yemek kaşığı tuz. Bir çökelti oluşup oluşmadığını görmek için birkaç dakika sonra bakarız.

Cevabınız evet ise, ağartma sırasında yeşil çizgilerin oluşmasını önlemek için tamamen homojen çözünene kadar karıştırın. Bitmiş konsantreyi suyla dolu bir leğene dökün ve tül perdeyi son kez durulayın. Periyodik olarak dönerek pelviste 5 dakika tutabilirsiniz.

Tülü çıkardıktan sonra sıkmıyoruz, asıyoruz ve suyun akmasına izin veriyoruz ve ardından düzleştirilmiş bir biçimde sonuna kadar kurutuyoruz.

Mavi

Önceden yıkanmış tülü, bir kapak mavinin 10 litre suda çözüldüğü bir ağartma kabına batırıyoruz. Çözümü kumaşta leke bırakabilecek tortul topakların olmaması için kontrol ediyoruz. Tülü dönüşümlü olarak mavi, sonra suda durularız. Otomatik makinede yıkarken, parlatıcı tepsisine bir mavi kapak ekleyin.

Hassas naylon tül ve organze ağartmak için mükemmel bir halk ilacı, hidrojen peroksit ile karıştırılmış amonyaktır. Herhangi bir eczanede bulunurlar ve ucuzdurlar. Zamanın uygunluğuna bağlı olarak, farklı beyazlatma yöntemleri seçiyoruz.

Ekspres yöntemi. 50 derecenin üzerindeki suda 1 yemek kaşığı dökün. bir kaşık amonyak ve 2 yemek kaşığı. kaşık hidrojen peroksit. Bir kaşıkla iyice karıştırın. Ağartılmış kumaşı, periyodik olarak ters çevirerek yarım saat boyunca ıslatırız. Ardından güzelce durulayın. Düzeltilen tülü sıkmadan kuruması için asıyoruz.

gece yöntemi. Beyazlatıcı tülü bütün gece bir su ve bir şişe amonyak çözeltisi içinde bekletiyoruz. Sabah iyice durulayın ve kuruması için asın.

Otomatik makinede yıkama ile ağartma. Onunla birlikte çamaşır deterjanı tepsisine 20 ml hidrojen peroksit solüsyonu ekleyin. Yıkama modunu "hassas" olarak ayarlayın.

Nişasta

Elle veya makinede önceden yıkanan tülü, gram nişasta ve 10 litre su karışımı ile bir leğene durulamak için indiriyoruz. Perdeleri 5 saat bekletiyoruz, ardından şınav çekmeden kurumaları için asıyoruz. Nişastanın avantajı sadece ağartma özelliğinde değil, aynı zamanda tüllere rölyef formlar vermesidir.

Çamaşır sabunu

Kaba bir rende üzerine bir briket çamaşır sabunu rendeleyin ve suyla metal bir kaba dökün. Karışımı kaynatın ve ocaktan alın. Sabun solüsyonunu ılık bir karışım elde edilene kadar hafif soğuk suyla seyrelterek soğutun. Gece boyunca tülü ıslatın. Tülü sabah yıkayın ve iyice durulayın.

beyazlatma naylon perdeler

Naylon tül, tüm yapısal gücü için yıkama ve ağartma sırasında dikkatli bir yaklaşım gerektirir. Kimyasallara karşı son derece hassastır, bu nedenle çamaşır suyu ile yıkanamaz.

Yıkama sırasında su sıcaklığının 30 dereceyi geçmediğinden ve makine yıkama modunun rpm'de yapıldığından emin olun.

Genel temizlik sırasında tülün nasıl ağartılacağı probleminden önce durduysanız, bunun için en iyi seçim tuz çözeltilerine (10 litre su başına bir bardak) batırmak veya sulu bir parlak yeşil veya mavi çözeltisinde durulamaktır. .

Bir potasyum permanganat çözeltisi ile ağartma, günlük yaşamda benzer şekilde çalışır - potasyum permanganat. Hafif pembe bir ton elde edilene kadar potasyum permanganat tanelerini üç litrelik bir su kavanozunda seyreltiyoruz. Yarım bar rendelenmiş çamaşır sabunu ekleyin ve pürüzsüz ve köpürene kadar karıştırın. Tülü yarım saat boyunca çözeltiye yerleştiriyoruz.

Ardından otomatik makinede "Elde yıkama" veya "Hassas yıkama" modunda yıkıyoruz.

Organze perdelerin ağartılması

Organze tül çok hassastır, bu nedenle hem yıkarken hem de ağartırken dikkatli bir yaklaşım gerektirir. Her iki işlem için de suyu 40 derecenin üzerinde ısıtmayın. Ağartma için parlak yeşil, mavi, tuz veya amonyak ile hidrojen peroksit içinde bekletmek uygundur.

Nişasta ağartma organze için en iyisi olarak kabul edilir ve ona formların rahatlamasını ve parlak beyaz bir renk verir.

Durulandıktan sonra tül bükülmeden hemen asılır.

Eski tül perdeleri beyazlatma

Eski ve çok sararmış tül perdelerin üzerinde, onları orijinal beyazlığına kavuşturmak için daha uzun süre çalışmanız gerekecek.

Burada birkaç sıralı tekniği birleştirmelisiniz:

  • ilk - makinede yıkayın;
  • güçlü bir çamaşır sabunu çözeltisinde kaynatarak kaynatın;
  • hidrojen peroksit ve amonyak karışımına batırarak ağartın;
  • tuzlu suda durulayın;
  • bir nişasta çözeltisinde durulayın - sonunda.

Çamaşır makinesinde beyazlatma

Eforu en aza indirmek ve zaman sıkıntısı ile tülü çamaşır makinesinde ağartmak mümkündür.

Bunun için ihtiyacınız olan:

  • tülü elle önceden yıkayın;
  • makineyi kullanmadan önce, kazara lekelenmeleri önlemek için tamburun temiz olduğundan ve son döngüden sonra içinde unutulmuş renkli çamaşırlar olmadığından emin olun;
  • kumaş deformasyonunu önlemek için tülü özel bir file torbaya yerleştirin;
  • 40 dereceyi aşmayan bir sıcaklıkta ve hızında "hassas" modda yıkayın.
  • perdeyi çıkardıktan sonra, toz parçacıklarını mümkün olduğunca uzaklaştırmak için tülü evin dışında iyice sallayın, böylece daha sonra kumaşın liflerine batmazlar;
  • çok kirli perdeleri gece boyunca tozlu suda yıkamadan önce ıslatın;
  • tül, 40 dereceden yüksek olmayan bir su sıcaklığında yıkanmalıdır, böylece sarılık kumaşın liflerini kalıcı olarak yemez;
  • perdeleri her zaman ağartmadan önce yıkayın;
  • elde yıkama sırasında kumaşı ovalamayın, sadece ters çevirerek hafifçe sıkın;
  • nispeten yeni tül, mağaza ağartıcı ilavesiyle yıkanabilir;
  • ağartılmış perdeler, çamaşır makinesinin sıkma programı da dahil olmak üzere elle bükülmemeli ve sıkılmamalıdır. Tülü lavabodan çıkardıktan sonra, suyun akması için asarız ve ardından yarı ıslak halde saçaklara asarız. Kıvrımlar, tülün kendi ağırlığının altında düzleşir;
  • Ütü yaparken, sentetiklerin yüksek sıcaklıkların etkisi altında tekrar sararmaması için hafif ısıtılmış bir ütü kullanıyoruz;

Bilinen ev ilaçlarına dayanan halk teknolojilerinin, tülü evde beyazlatmanıza ve yeni göz kamaştırıcı beyazlığı solumanıza, tazelik hissi ve estetik zevk vermenize yardımcı olacağını umuyoruz.

Kaynak: seafoodplus.info

Beyaz olması için tül evde nasıl yıkanır ve ağartılır

Perde modellerinin çeşitliliğine rağmen beyaz tül her zaman favori olmaya devam ediyor. Her durumda, uygun görünüyor ve görsel olarak odayı daha hafif ve ferah hale getiriyor.

Ne yazık ki, zamanla beyazlığı kaybolur ve grimsi veya sarımsı bir renk alır.

Tülleri evde otomatik makinede veya elde doğru şekilde ağartmayı ve yıkamayı bilirseniz bu sorundan kurtulabilirsiniz.

tül nasıl yıkanır

Tülün beyazlığına dönmeden önce grileşmiş veya sararmışsa yıkanması gerekir. Tülü bir daktiloda veya elle yıkayın, perdelerin özelliklerine ve yeteneklerinize göre kendiniz karar verin. Örneğin eski tül perdeleri elde yıkamak daha iyidir. Bu, onlara zarar verme riskini en aza indirecektir.

İlk prosedür her iki durumda da aynıdır:

  • İlk önce toz perdelerinden kurtulmanız gerekir. Bunu yapmak için pencereden çıkarılırlar ve sokakta veya balkonda dikkatlice sallanırlar.
  • Çok kirli tül 30 dakika ılık sabunlu suda ıslatılır ve en sorunlu bölgelere çamaşır sabunu ile işlem yapılır.

Bir çamaşır makinesinde tül nasıl düzgün bir şekilde yıkanacağını bulmadan önce, bununla ilgili sık sorulan soruları cevaplayacağız:

  1. S. Tül çamaşır makinesinde yıkanabilir mi?
    C. Geçmişte tül perdeler sadece elde yıkanırdı: Aktivatör tipi makineler çeşitli modlarda farklılık göstermez ve hassas malzemeye zarar verebilirdi. Günümüzde tülü elle yıkamak hiç de gerekli değildir.
  2. S. Tül yıkamak için hangi mod?
    A. Her şey üretim malzemesinin bileşimine bağlıdır.

    Tül ve perdelerin evde narin kumaşlardan yumuşak bir döngüde, keten ve pamuktan düzenli bir programda, ancak sıkmadan ve ek durulama ile yıkanması önerilir.

  3. S. Tül hangi sıcaklıkta yıkanabilir?
    C. Burada da her şey yalnızca tekstil türüne bağlıdır.

    Ürün etiketi tülün kaç derecede yıkanacağını belirtmiyorsa, dereceden yüksek olmayan su ve sıkmadan hassas bir döngü kullanın.

  4. S. Tül çamaşır makinesinde nasıl ağartılır?
    A. Çamaşır suyu veya doğaçlama bir çare, örneğin, bir klima yerine bir kaba ml potasyum permanganat veya mavi çözeltisi dökülür.
  5. S. Tül perdeler ne sıklıkla yıkanmalıdır?
    A. Her ayda bir yeterlidir. Bu mod eski kirleri önleyecek ve özel bir ihtiyaç duymadan tekrar yıkayarak ince malzemeye zarar vermeyecektir.
  6. S. Tül ütülemeden nasıl yıkanır?
    Ö.

    Tül perdeler, önce üzerlerindeki suyu banyonun üzerinden süzüp sonra sıkmadan saçaklara asarsanız kendi ağırlıkları altında düzelecektir.

  7. S. Mutfak tülü yağlı lekelerden nasıl yıkanır?
    C. Bu, doğaçlama antioksidanlar olarak yardımcı olacaktır: tuz, peroksit ve amonyak, çamaşır sabunu ve herhangi bir bulaşık deterjanı.

    Sofra sirkesinden bahsetmeye değer. Sadece perdenin rengini sabitlemekle ve parlaklık kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda tül üzerindeki yağ lekelerini çıkarmanın da mükemmel bir yolu olacaktır.

  8. S. Tül kurum ve kurumdan nasıl yıkanır?
    A. Lekeye bulaşık jeli sürün ve tüm perdeyi sodalı ılık suda (5 litre suya bir yemek kaşığı) saat bekletin.
  9. S. Perdelerdeki pas nasıl temizlenir?
    A. Gazlı bezi limon suyuyla nemlendirin ve sorunlu bölgeyi ütüleyin. Leke gitmiş olmalı.

Otomatik yıkama

  • Tülü çamaşır makinesinde yıkamadan önce, kumaşın bileşimine göre hangi sıcaklıkta yıkayacağınıza karar verin. İstenilen modu, ancak sıkmadan ve ekstra durulama ile ayarlayın ve kaba deterjan ekleyin.
  • Perdeleri tambura yükleyin ve işlemi başlatın. Hassas perdelere zarar vermemek için özel torbalara tek tek yerleştirilir. Eğer yoksa beyaz pamuklu yastık kılıfı kullanabilirsiniz.
  • Yıkama tamamlandığında perdeler çıkarılır ve elle hafifçe sıkılır. Bunu bir havlu kumaşla yapmak daha iyidir. Perde dikkatlice bir kağıda sarılır ve üzerine bastırılarak fazla suyu giderilir.

Çıkıntıya temiz, yarı nemli perdeler asılır. Kendi ağırlıkları altında düzleşirler.

Otomatik yıkamada, perdeler doğrudan proseste özel bir toz kullanılarak veya saç kremi kabına ağartıcı ilave edilerek ağartılır.

El yıkamak

  • Ilık suyla bir leğende deterjan seyreltilir, ıslatılmış perdeler içine indirilir ve dakika boyunca nazikçe ve dikkatlice yıkanır.
  • Perdeler durulanır, su temiz olana kadar sürekli değiştirilir.

Ardından beyazlatmaya başlayabilirsiniz.

Bundan önce perdeleri kurutmak gerekli değildir, sadece biraz sıkmak yeterlidir. Ağartma işleminden sonra perdelerin ikinci kez yıkanması tavsiye edilir.

Hangi çamaşır deterjanı seçilir

Tül ve diğer perdeleri yıkamak için modern araçların seçimi oldukça geniştir:

  • Kumaş türüne göre çamaşır deterjanları. Kirlilik ile mükemmel bir şekilde başa çıkıyorlar ve sadece ağartmakla kalmıyorlar, aynı zamanda tuvalleri kolalayabiliyorlar. Eksi - yüksek maliyet. Onları yalnızca özel bakıma ihtiyaç duyan elit perdeler için satın almak mantıklıdır.
  • Hassas yıkama için şampuanlar ve jeller. dereceyi geçmeyen bir sıcaklıkta yıkamak için tasarlanmıştır. Soğuk suda bile kiri etkili bir şekilde çıkarır ve kalıntı bırakmadan kolayca durulanır.
  • Çocuk tozları ve jelleri. İyi beyazlatma özelliklerine sahiptirler ve hipoalerjeniktirler. Fidanlıktaki perdelerin açık bir şekilde yıkanmaları gerekir. Ek olarak, alerjisi olanların yaşadığı odayı temizlerken tercih edilmesi tavsiye edilir.
  • düzenli tozlar Uygun fiyatta farklılık gösterir. Bunları perdelerin renklerine göre (renkli için ayrı, beyaz için ayrı) seçmeniz, pakette önerilen dozu dikkatlice izlemeniz ve iyice durulamanız gerekir.

Halk ilaçları ile tül nasıl ağartılır

Tülü evde sarılıktan beyazlatmanın birçok yolu vardır. En kanıtlanmış ve uygun fiyatlı olanları tanıyalım.

Tuz

Büyük-büyük-büyükannelerimiz de bir tuvali tuzla nasıl beyazlatacaklarını biliyorlardı.

Prosedür:

  1. Bir leğende ılık su toplayın ve içinde 5 yemek kaşığı tuz ve 50 gr tozu çözün.
  2. Tülü gece boyunca (en az saat) tuzla ıslatın.
  3. Daha sonra perdeler az miktarda toz ile yıkanmalı ve iyice durulanmalıdır.
  • Beyazlatma neredeyse hiçbir şeye mal olmaz, çünkü tuz ve sıradan toz genellikle hiçbir evde sorun olmaz.
  • Tuzla yıkandıktan sonra perdeler güçlenir.

Tuzla ağartmanın dezavantajı, ıslatmanın birkaç saat sürmesidir.

Çamaşır deterjanı ve kabartma tozu

Toz seçerken, tülü çamaşır makinesinde yıkamak için değil, elde yıkamak için tasarlandığından emin olun. Aksi takdirde, durulamak zor olacaktır.

Prosedür:

  1. Bir leğende ılık su toplayın ve içinde bir çorba kaşığı soda ve tozu çözün.
  2. Tülü saat boyunca elde edilen solüsyona batırmadan önce, kırışıklıkları önlemek için dikkatlice katlayın.
  3. Daha sonra tuval iyice durulanmalıdır.
  • Uygun Fiyat.
  • Yöntem zahmetli ve yeterince hızlı değildir.

Perdeleri soda ve tozla ağartırken önemli bir dezavantaj yoktur.

Mavi

Mavi - tekstilleri mavileştirmek için tasarlanmış bir araç, özellikle gri kaplamalı perdeler için kullanmak iyidir.

Prosedür:

  1. Bir çay kaşığı mavi, 10 litre suda dikkatlice seyreltilir (topak kalmamalıdır).
  2. Perdeler elde edilen çözeltiye indirilir ve dakika durulanır.
  3. Mavili su boşaltılır ve tuvaller temiz akan suda birkaç kez durulanır.
  • Tülleri dakikalar içinde haşlayabilirsiniz.
  • Bugün indirimde mavi bulmak sorunlu.
  • Tülü yıkamadan önce, mavi az miktarda suda iyice çözülmeli ve ancak bundan sonra toz bölmesine veya bir su kabına eklenmelidir, aksi takdirde taneleri tuval üzerinde çıkarılması zor lekeler bırakacaktır.

Potasyum permanganat

Potasyum permanganat sadece beyazlatmakla kalmaz, aynı zamanda tüldeki yağlı lekeleri de giderir.

Prosedür:

  1. gr %72 çamaşır sabunu rendelenir ve ılık suda eritilir.
  2. Küçük bir miktar (kelimenin tam anlamıyla bir tutam) potasyum permanganat, tek bir tam tahıl bırakmadan bir kupa içinde seyreltilir. Su koyu kırmızı şarap rengi almalıdır.
  3. Elde edilen çözelti, derece sıcaklıkta sabunlu su içeren bir leğene dökülür ve karıştırılır.
  4. Bezler dakika ıslatılır ve ardından durulanır.
  • Böyle bir işlemden sonra kar beyazı tül çok uzun süre kalır.
  • Potasyum permanganat ve çamaşır sabunu ucuzdur.
  • Yöntem oldukça zahmetli.
  • Potasyum permanganat tamamen çözülmezse, tül perdeleri yıkamak sorunlu olacaktır: üzerlerinde çıkarılması zor lekeler kalacaktır.

Zelenka

Parlak yeşilin yardımıyla sararmış kumaş dakikalar içinde orijinal beyazlığına kavuşur.

Prosedür:

  1. Bir alkol solüsyonunda parlak yeşil bir şişeden bir bardak suya damla ekleyin, karıştırın ve 5 dakika bekletin.
  2. Elde edilen sıvı, ılık su içeren bir leğene dökülür. Bir çökelti varsa, çözelti dökülmeden önce süzülür.
  3. Lavabodaki su, rengi homojen olacak şekilde karıştırılır ve 5 dakika perdeler indirilir. Islatma sırasında, birkaç kez çevrilmeleri gerekir.
  4. Daha sonra perdeler hafifçe sıkılır ve saçaklara kuruması için asılır.
  • Zelenka çok ucuz.
  • Yöntem basit ve emek yoğundur.
  • Beyazlatma sadece birkaç dakika sürer.

Tek olumsuz yanı, tülü parlak yeşil ile ağartmadan önce yeterince çözmezseniz, perdede çıkarılması zor yeşilimsi lekelerin kalmasıdır.

Çamaşır sabunu ve nişasta

Kumaşı beyaz yapmanın bir başka eski ve sorunsuz yolu.

Prosedür:

  1. gr %72 çamaşır sabunu rende üzerine sürülür, bir tencereye suya batırılır ve gaza konur. Su kaynar kaynamaz sabun tamamen eriyene kadar karıştırılır ve gaz kapatılır.
  2. Sabunlu çözelti bir leğene su dökülür, perdeler 5 saat içinde ıslatılır ve sonra durulanır.
  3. gr nişasta bir kase ılık suda karıştırılır.
  4. Durulanan perde dakika nişasta suyuna batırılır.
  5. Kolalı perdeler sıkılmadan banyonun üzerine kuruması için asılır.
  • Nişasta ve sabun ucuzdur ve her zaman bulunur.
  • Hassas kumaşlardan yapılan perdeler sadece kar beyazı olmakla kalmaz, aynı zamanda şeklini de iyi tutar.

Yöntemin dezavantajı, sabunlu bir çözeltiye batırmanın birkaç saat sürmesidir.

Tülü hafifçe yenilemek yeterliyse, sabunla yapılan tüm manipülasyonlar atlanabilir ve ona şekil vermek için basitçe kolalanabilir.

amonyak ve hidrojen peroksit

Ellerde cilde zarar vermemek için tüm çalışmaların tıbbi eldivenlerde amonyak ve peroksit ile yapılması tavsiye edilir.

Prosedür:

  1. 60 dereceye kadar ısıtılmış su bulunan bir leğene bir yemek kaşığı amonyak, 3 yemek kaşığı %3 hidrojen peroksit ekleyin ve karıştırın.
  2. Ortaya çıkan çözeltide, tuval dakika ıslatılır.
  3. Ardından iyice durulayın, hafifçe sıkın ve kuruması için asın.
  • Eski tül perdeler bile kar beyazı olur.
  • Tüm bileşenler ucuzdur.
  • Yöntem kolay ve hızlıdır.

Bu yöntemin dezavantajı sadece pamuklu ve keten kumaşlar için uygun olmasıdır.

Kaynamak

Bu yöntem eskimiş olarak kabul edilir. Ancak var olma hakkı da vardır.

Birçok ev hanımı tül kaynatmanın mümkün olup olmadığından şüphe ediyor mu? Prensip olarak, pamuklu veya keten olması mümkündür. Sentetik veya doğal ancak ipek veya şifon kumaşlar kaynatılmamalıdır.

Prosedür:

  1. gr toz veya rendelenmiş çamaşır sabununu ılık suda eritin.
  2. Bir kova sabunlu su ateşe verilir, kaynatılır ve gazı azaltılır.
  3. Perde suya indirilir ve bir saat kaynatılır, sürekli karıştırılır ve döndürülür.
  4. Daha sonra çıkarılır, durulanır, hafifçe sıkılır ve kuruması için asılır.
  • Kaynatıldığında, tuvalden eski lekeler bile çıkar.
  • Bazen eski tülü ağartmanın başka bir alternatifi yoktur.

Kusurlar:

  • Kaynama sürekli mevcudiyet gerektirir.
  • Dikkatli olmazsanız yanabilirsiniz.

Eski tülü evde ağartmak için birkaç yöntemin bir kombinasyonunu kullanmanız gerekecektir. Örneğin, önce kaynatın ve ardından bir hidrojen peroksit ve amonyak çözeltisine batırın.

Beyazlık ve kimyasal ağartıcılar

Kumaşın kar beyazı olması için tülün "eski moda" yöntemlerle yıkanmasına gerek yoktur. Endüstri, tülü evde beyazlatmak için çok sayıda etkili müstahzar üretmektedir. Ancak dezavantajları da var:

  • Beyazlık ve diğer klor bazlı ürünler kumaşa zarar verir. Zaten uygulamadan sonra incelir ve donuk sarımsı bir renk alır.
  • Ev kimyasalları, yalnızca ilk kullanımda tül beyazlığını geri verir. Bir dahaki sefere beyaz yapmak için doğaçlama halk ilaçlarına ihtiyacınız olacak.
  • Doğal olarak yenilikçi müstahzarlar kumaşı bozmaz ve tülü onların yardımıyla tekrar tekrar tazeleyebilirsiniz. Ancak çok pahalıdırlar ve onlardan elde edilen sonuç, pratik olarak ücretsiz doğaçlama araçlarla tamamen aynıdır.

Gri tülü evde beyazlatmak için mükemmel bir çözüm, içerdiği yansıtıcı parçacıklar nedeniyle perdelerin rengini tazeleyen optik efektli bir jel kullanmaktır.

Yukarıdaki tül perdeleri ağartmak ve yıkamak için faydalı ipuçları, zamanın testini yaptı. Annelerimiz ve ninelerimiz evde tülleri bu şekilde yıkar, siz de güvenle hizmete alabilirsiniz. Bu özen sayesinde narin ve ince perdeler uzun süre çekiciliğini kaybetmeyecek ve evinizi uzun yıllar süsleyecektir.

[Derecelendirme: 7 Ortalama derecelendirme: 3,6]

Kaynak: seafoodplus.info

Evde tül nasıl ağartılır - farklı malzemeler için etkili yollar

Ultraviyole, sokak tozu, egzoz dumanları, tütün dumanı ve diğer kirleticiler yavaş yavaş kar beyazı tüllere gri veya sarı bir renk verir. Aynı zamanda, düzenli yıkama sorunu çözmez, sadece sorunu şiddetlendirir. Tabii ki, böyle bir kumaş düzensiz görünüyor ve evin içini dekore etmiyor. Gelin tülü evde hızlıca nasıl beyazlatacağımızı öğrenelim ki temiz parlasın.

Tül ağartma yöntemleri

Zelenka

Parlak yeşil bir çözüm, tül sarılıktan kurtulmaya yardımcı olacaktır. Uygulama adımları:

  1. Bir bardağa ılık su ( ml) dökün ve damla parlak yeşil ekleyin. Karışım.
  2. Kabı birkaç dakika masanın üzerine koyun. Bir çökelti oluşup oluşmadığını görmek için yakından bakın. Göründüğünde, sıvıyı süzün.
  3. Parlak yeşil çözeltiyi ılık su içeren bir leğene dökün (hacim - litre). İçine dakika temiz bir perde indirin. Bu süre zarfında, tülün birkaç kez döndürülmesi gerekir.
  4. Kumaşı sudan çıkarın, biraz sıkın ve kuruması için bir ipe asın. Durulayın ve yıkayın gerekli değildir.

Not: Ağartma yöntemi ne olursa olsun perde elde veya makinede uygun modda önceden yıkanmalıdır.

Evde grileşmiş bir tülün nasıl ağartılacağını anlarken, pigment ve nişastadan oluşan ev mavisinin yardımına başvurabilirsiniz. Hem elde hem de makinede yıkama için kullanılabilir.

El yıkamak:

  1. 0,5 küçük kaşık mavi tozu litre ılık suda eritin.
  2. Tülü birkaç dakika sıvıya batırın.
  3. Perdeyi temiz suyla iyice durulayın.
  4. Kumaşı hafifçe sıkın ve kuruması için asın.

Makine yıkama:

  1. Tülü tambura yükleyin.
  2. Normal çamaşır tozunu (jel) dökün (dökün).
  3. Saç kremi bölmesine 1 çay kaşığı yaban mersini ekleyin.
  4. Uygun çift durulama döngüsünü başlatın.

İpucu: Mavi ve yeşil boya kullanırken boyaları suda dikkatli bir şekilde çözmek çok önemlidir, aksi takdirde kumaşta lekeler oluşur.

Tuz

Tülü evde ağartmanın en iyi yolunu seçmek zordur, ancak kumaşı tuzlu bir çözeltiye batırmak garantili bir sonuç verir ve hassas ürünlere zarar vermez.

algoritma:

  1. Beyaz çamaşırlar için çamaşır tozunu (50 g) ve sofra tuzunu (6 yemek kaşığı) litre sıcak suda eritin. Karıştırmak.
  2. Su biraz soğuduktan sonra içine tül koyun. saat bekletin.
  3. Suyu boşaltın ve kumaşı tozla makinede veya elde yıkayın. İyice durulayın.

Tül çok kirli değilse, durulama için tuz kullanılabilir: maddeyi ılık suda (5 litre başına 5 yemek kaşığı) çözün ve 15 dakika boyunca temiz perdeyi indirin. Aynı yöntem doku kararmasının önlenmesi için de uygundur. Tuz soda ile değiştirilebilir. Daha az miktarda almak gerekir - 5 litre suya 1 yemek kaşığı.

Hidrojen peroksit ve amonyak

Pamuklu tülün evde hızlı bir şekilde nasıl beyazlatılacağı sorunu ile hidrojen peroksit ve amonyak yardımcı olacaktır. Bu yöntem sentetik kumaşlar için uygun değildir.

  1. 5 litre sıcak suya (60°) amonyak (1 büyük kaşık) ve %3 hidrojen peroksit solüsyonu (2 büyük kaşık) ekleyin ve karıştırın.
  2. Tülü dakika çözeltiye batırın.
  3. Eldiven giyin, kumaşı durulayın, çıkarın, biraz sıkın ve kuruması için asın.

Çamaşır sabunu

Tülü çamaşır sabunu ile tazelemenin üç yolu vardır. İlk ikisi hassas kumaşlar, üçüncüsü ise pamuk için uygundur.

İlk seçenek sırılsıklam:

  1. Sabunu rende üzerine öğütün. Bir bardak talaş almalısın.
  2. litre suyu kaynatın. İçine sabun dökün. Çözülene kadar karıştırın.
  3. Toplam hacmi litre olan ılık bir sıvı elde etmek için sıcak suyu soğuk suyla birleştirin.
  4. Tülü saat sabunlu suda bekletin.
  5. Kumaşı elde yıkayın ve durulayın.

İkinci seçenek potasyum permanganat eklemektir:

  1. gr sabunu rendeleyin. 1 litre sıcak suda eritin.
  2. ml ılık suda bir tutam potasyum permanganatı karıştırın. Tüm kristallerin çözüldüğünden emin olun.
  3. Her şeyi ılık suyla ( l) bir leğene dökün. Karışım. Köpüklü uçuk pembe bir sıvı almalısınız.
  4. Tülü çözeltide 30 dakika bekletin.
  5. Elde veya makinede yıkayınız, iyice durulayınız.

Üçüncü seçenek sindirimdir:

  1. litre suyu bir tencerede kaynatın, üzerine bir bardak rendelenmiş çamaşır sabunu ekleyin, karıştırın.
  2. Tülü alçaltın ve ara sıra tahta bir çubukla karıştırarak 1 saat pişirin.
  3. Perdeyi çekin ve soğuk suya koyun. Durulmak.

Nişasta

Patates nişastası sadece tül beyazlığını vermekle kalmaz, aynı zamanda güzel kıvrımlar oluşturmaya da yardımcı olur. Ayrıca lifler üzerinde kiri iten ince bir film oluşturur.

Hareket planı:

  1. Bir bardak nişastayı aynı miktarda ılık su ile birleştirin. Topak kalmayacak şekilde karıştırın. Gerekirse filtreleyin.
  2. Çözeltiyi ılık su ( l) içeren bir leğene dökün.
  3. Perdeyi saat sıvıya batırın.
  4. Tülü dışarı çekin, hafifçe sıkın (kırıştırmayın) ve kuruması için asın.

eski tül

Çok sarı veya gri hale gelen eski bir tülün nasıl ağartılacağı sorununu çözerken, aşamalı olarak birkaç yöntem kullanmaya değer. Perde pamuk liflerinden yapılmışsa, aşağıdaki gibi hareket edilmesi önerilir:

  • sabunlu suda kaynatın;
  • hidrojen peroksit ve amonyak ilavesiyle kısaca suya batırın;
  • tuzlu su çözeltisinde birkaç saat bekletin;
  • nişasta ile durulayın.

Sentetik tül bu şekilde işlenemez. Beyazlatma adımları:

  • çamaşır sabununa batırın ve yıkayın;
  • bir tuz ve toz çözeltisine batırın;
  • yeşilliklerle işlem;
  • nişasta.

Ticari beyazlatma ürünleri var. Ancak çok agresif olduklarını ve sık kullanımda lifleri yok ettiklerini hatırlamakta fayda var. Ayrıca klor bazlı müstahzarlar kumaşa sarı bir renk verir.

makinede beyazlatma

Perdeleri elinizle ağartmak mümkün değilse çamaşır makinesi kullanmalısınız. Kumaşı yenilemek için şunları kullanabilirsiniz:

  • tül için oksijen ağartıcılar – Bingo tül, Dr. Beckmann, Pilotex tül, Frau Schmidt;
  • 1 yemek kaşığı kabartma tozu (tuz) ile karıştırılmış 1 poşet kabartma tozu.
  1. Bezdeki tozu silkeleyin. Katlayın ve tambura yükleyin. İçinde renkli madde olmadığından emin olun.
  2. Toz ve kabartma tozunu ve tuzu (soda) aynı bölmeye dökün.
  3. "Hassas" veya "Manuel" yıkama modunu ayarlayın. Sıcaklık - 30 °, devir sayısı - maksimum , durulama - çift.

Tül, üretimi için doğal veya sentetik liflerin kullanılabileceği ince şeffaf bir kumaştır. Ağartma sırasında malzemenin bileşimi dikkate alınmalıdır.

  1. Organze. Bu sert şeffaf malzeme, ipliklerin özel bir bükülmesiyle ipek, viskon ve polyesterden yapılmıştır. Sıcak su ve agresif ajanlar onun için kontrendikedir. Organze tülü tuz, parlak yeşil, mavi ile tazeleyebilirsiniz.
  2. kapron. Bu kumaş polyesterden yapılmıştır. Kaynatılamaz, maksimum sıcaklık 30 ° 'dir. Naylon tülün evde nasıl beyazlatılacağı sorusu ortaya çıkarsa, tuzlu su veya soda çözeltileri, mavi, potasyum permanganat, parlak yeşil, çamaşır sabunu, nişasta uygundur.
  3. şifon. Akan yarı saydam bir malzeme ipek, pamuk veya sentetik liflerden yapılabilir. İpliklerin küçük kalınlığı nedeniyle, düşük mukavemet ile karakterizedir. Çamaşır sabunu ve tuz şifon perdeyi beyazlatmaya yardımcı olacaktır. Soğuk suda elde yıkamak en iyisidir.
  4. Duvak. Keten dokuma ile yoğun bir ağdır. Çoğu zaman pamuk ve polyester kombinasyonundan yapılır, bazen ipek iplikler eklenir. Peçe kolayca zarar görür. Maksimum yıkama sıcaklığı °, sıkma istenmez. Sabun, tuz, soda, parlak yeşil, mavi, nişasta perdeyi beyazlatmaya yardımcı olacaktır.
  5. Pamuk. Pamuk liflerinden yapılmış perdeler, bakımı en az tuhaf olanlardır. Çamaşır sabunu ile kaynatılabilir, peroksit ve amonyak ve ayrıca nişasta çözeltisi ile işlenebilirler.

Tül beyazlatma işleminin parlak bir sonuca yol açabilmesi için aşağıdaki kurallara uymalısınız:

  1. Temizlemeden önce perdelerdeki tozu silkeleyin.
  2. Kumaşı, çamaşır makinesi tamburuna veya lavaboya sığacak şekilde birkaç kez yavaşça katlayın. Tülü buruşturursanız, kırışıklıklar olacaktır.
  3. Perde çok kirliyse, gece boyunca toz suda bekletin.
  4. Çamaşır yıkamak. Makineyi kullanırken, minimum devir sayısı olan veya hiç sıkmayan hassas modu seçin. Ürün küçükse, bir çantaya veya yastık kılıfına koymak daha iyidir. "Yaramaz" kumaşlar, yoğun sürtünme olmadan elde yıkanmalıdır.
  5. Yıkama ve ağartma için optimum su sıcaklığı ° dir (belirli yöntemler hariç). Tül daha sıcak bir sıvıya daldırılırsa sarılık ve kir oluşabilir.
  6. Ağartmadan sonra, tülü sirke ilavesiyle (1 litre başına 1 büyük kaşık) suyla durulayın. Bu malzemeye bir parlaklık verecektir.
  7. Perdeleri bükmeyin. Sadece su camsı olacak şekilde asın ve ıslakken saçakların üzerine yerleştirin. Yerçekiminin etkisi altında hizalanacaklar.
  8. Ütüleme ihtiyacı varsa, ütüde en yumuşak modu ayarlayın.

Kar beyazı tül en iyi pencere çerçevesidir. Kumaş temizliğini nişasta, mavi, parlak yeşil, hidrojen peroksit, amonyak, çamaşır sabunu ve diğer yollarla geri verebilirsiniz. Taze kirden kurtulmak daha kolay olduğu için düzenli olarak yıkamak ve ağartmak önemlidir. Tülün işlenmesini çok pahalı bir malzemeden profesyonellere emanet etmek daha iyidir.

serin

artı

Kategoride popüler:

Şeritler ile yeni yıl için şişelerin dekorasyonu Şampanya Noel Baba

Şeritler ile yeni yıl için şişelerin dekorasyonu Şampanya Noel Baba

okuman
Plastik kaşıklardan el işleri: Kendin yap takıları nasıl yapılır (78 fotoğraf)

Plastik kaşıklardan el sanatları: kendi ellerinizle nasıl süslemeler yapılır

okuman
Kendin Yap sapan boncuklar: Yeni başlayanlar için bir tığ işi ana sınıfı Sapan boncukları nasıl monte edilir

Kendi elinizle slingo boncukları: tığ işi ustalık sınıfı

okuman
kendin yap popik bebek: ana sınıf

kendin yap popik bebek: ana sınıf

okuman

Tüllerde islenme ve sararma sorunu: Kolay temizlemenin püf noktaları

Tüllerde islenme, tüllerin sararması ya da kararması, sık yaşanan bir temizlik sorunu. Özellikle kışın petek üzerindeki perdelerde, tüllerde kararmalar oluyor. İster doğalgaz peteklerinden kaynaklı olsun, ister kirli hava, toz, sigara dumanı ya da güneşten kaynaklı olsun, tül perde temizliği zor değil.

Bembeyaz perdelere yıpranma sorunu yaşamadan sahip olmak istiyorsanız yapabileceğiniz birkaç farklı temizlik yöntemi var. İşte tüllerde islenme ve kolay temizlik yolları&#;

TÜL PERDE KARARMASI NASIL GEÇER?

Tül perde kararması ve perdedeki is lekelerini çıkarmak için karbonat kullanabilirsiniz. Çamaşır makinesine perdenizi atın, deterjan gözüne hem deterjan hem de 2 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Perdelerinizdeki kararmalar beyazlayacaktır.

Daha inatçı bir is lekesi ile karşı karşıya iseniz, büyük bir leğeni ılık suyla tamamen doldurun ve yarım su bardağı amonyak ekleyin. Amonyaklı suya perdenizi batırın ve yaklaşık 2 saat bekletin. Sonrasında çamaşır makinesinde hassas yıkama ayarında 30 veya 40 derecede yıkayın.

PERDEDE KÜF LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Perdedeki küf lekesini çıkarmak için öncelikle perdenin küf lekesinin olduğu alanı süt dolu bir kaba batırmayı deneyin. Sonrasında bulaşık tableti ile çamaşır makinesinde 30 derecede yıkayın. Leke çıkmazsa aşağıdaki yöntemleri de deneyebilirsiniz.

Bir başka yöntem ise karbonat ile temizlik. 4&#;te 3 oranında karbonat ve dörtte bir oranında suyu karıştırarak cıvık bir hamur oluşturun ve küflenmiş yüzeye yedirerek fırçalayın. Sonrasında yarı yarıya sirke ve su karıştırın ve yıkayın. Sonrasında perdeyi çamaşır makinesinde yıkayın.

BULAŞIK TABLETİ İLE PERDE TEMİZLEME

Çamaşır makinenizin içine perdelerle birlikte bir bulaşık tableti koyun. 30 derece sıcaklıkta çalıştırın. Perdeleriniz tertemiz olacaktır.

SARARMIŞ TÜLLERİ, PERDELERİ TOZ ŞEKER İLE TEMİZLEME

Sarı lekelerin oluştuğu perdeleri toz şeker ile temizleyebilirsiniz. Çamaşır makinenizin yıkama haznesine 2 tatlı kaşığı toz şeker koyun ve perdedeki sararmalardan kurtulun.

Tüllerde islenme ve sararma sorunu

SİRKE İLE PERDE, TÜL TEMİZLİĞİ

Sararmış tül perdelerinizi beyazlatmak için sirke de kullanabilirsiniz. Sirkeli su içinde perdelerinizi bir gece bekletin, ya da makinenizin deterjan gözüne bir ölçek sirke ekleyin. Perdeleriniz sararmalardan kurtularak tertemiz olacaktır.

Elma sirkesi nasıl yapılır

Dikkat: Sirkenin polyestere zararı yoktur ancak keten kumaşları yakar. Bu yöntemi denemeden önce perdenizin kumaşına dikkat edin. Eğer perdeniz keten ise sirke kullanmayın.

KARBONAT İLE TÜL PERDE BEYAZLATMA

Tüllerde islenme ya da sararma sorunu yaşıyorsanız, karbonat en iyi çözüm yollarından biridir. Sararmış ya da islenmiş tül perdelerinizi karbonat ile bembeyaz yapabilirsiniz. Çamaşır makinenizin deterjan gözüne 2 çorba kaşığı karbonat ekleyin ve doğal yollardan perdeniz tertemiz olsun.

TUZLU SU İLE PERDE BEYAZLATMA

Perdenizi tamamen örtecek kadar bir kovaya ılık su doldurun ve yemek kaşığı tuz ekleyin. Tül perdelerinizi tuzlu suya batırın ve sabaha kadar bekletin. Sonrasında da çamaşır makinesinde her zamanki gibi yıkayın.

TÜL PERDE ÇAMAŞIR MAKİNESİNDE HANGİ AYARDA YIKANIR?

Perdelerinizi çamaşır makinesinde yıkayacaksanız hassas programı seçmelisiniz. Elde yıkama ya da hassas programı olmayan bir makineye sahipseniz, &#;sentetik&#; ayarda yıkayabilirsiniz. Ayrıca çamaşır makinesinde perdeleri yıkarken 30 derece sıcaklık ve devir seçebilirsiniz.

DİKKAT: Perdelerinizin hemen kirlenmesini istemiyorsanız, asmadan önce camları ve duvar kenarlarını silmelisiniz. Perdeler nemliyken tozu ve kiri hemen çeker. Bu nedenle daha kısa sürede kirlenir.

TÜL PERDE KARARMASI VE SARARMASINI ÖNLEME YOLLARI

Tül perde kararması ya da sararmasının nedeni kirliliktir. Kalorifer petekleri, sigara dumanı ya da çeşitli etkenlerle perdelerde sararmalar ve kararmalar meydana gelir. Bunu tamamen önlemenin bir yolu olmasa da, daha uzun süre beyaz kalmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için;

  • Perdelerinizin haftada bir kez vakumlu süpürge ile tozunu alın. Hassas ve ince tüller için süpürge ucunda yumuşak bir fırça kullanarak zedelenmesini önleyin.
  • Perdeleri haftada bir kez havalandırmaya çalışın.
  • Her altı ayda bir kuru temizlemeye verin ya da elde yıkayın. Düşük ısıda santürfüj yapın ve hafif nemliyken ütüleyin.
  • Küçük lekeler ve inatçı kirler için buharlı el süpürgesi kullanın.
  • Eğer perdeleri nemli olarak asıyorsanız tozun içeri girmemesi için pencereleri sıkıca kapatın.

Perde ölçüsü nasıl alınır? Tül, stor, fon, pileli perde ölçümü

Perde ölçüsü nasıl alınır? Tül, stor, fon, pileli perde ölçümü

Perde modelleri: Salon ve odalar için en iyi tercih nasıl olmalı?

Perde modelleri: Salon ve odalar için en iyi tercih nasıl olmalı?

Birkaç temizlik hilesi ile perdeleriniz ilk günkü gibi yeni ve temiz kalsın

Birkaç temizlik hilesi ile perdeleriniz ilk günkü gibi yeni ve temiz kalsın

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir