hamilelikte kaplıca / Hamilelikte sauna tehlikeli mi? - Hamilelik

Hamilelikte Kaplıca

hamilelikte kaplıca

Hamilelik ve Sauna

Saunalar genelde rahatlama ve stres gidermek için tercih edilen ortamlardır. Hamile bir kadın da bu tür rahatlamalara çoğu zaman gereksinim duyar. Daha önceden düzenli olarak sauna, kaplıca gibi sıcak ve sıcak suyun rahatlatıcı etkisini kullanan ve bu ortama alışkın kişiler gebeliklerinde de bu alışkanlıklarını devam ettirip ettiremeyeceklerini merak ederler.

Ancak ne yazık ki hamilelik sırasında sauna, kaplıca, sıcak su banyosu gibi ortamlara girilmesi sakıncalıdır. Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekologlar cemiyetinin (ACOG) de dahil olduğu pekçok bilimsel dernek ve doktor sauna ve sıcak su banyolarının hamilelik sırasında kullanımını onaylamamaktadır.

Yüksek sıcaklık değerleri özellikle bebeğin organ gelişiminin devam ettiği ilk 3 aylık dönemde teratojen yani sakatlık yaratabilecek etkilere sahiptir. Bebek gelişimi üzerindeki bu olumsuz etki azalmakla birlikte ikinci ve üçüncü üçaylık dönemde de devam etmektedir. Amerikan Teratoloji İnformasyon Servisi on dakikadan uzun süren 39 santigrad derece ve üzerindeki sıcaklıkların gebelik sırasında sorun yaratabileceğini belirtmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda gebeliğin erken döneminde maruz kalınan sıcaklık artışının bebeğin beyin ve omurilik gelişiminde sorunlara neden olabileceği gösterilmiştir.

Saunaların hepsi aynı değildir. Genelde benzer olmakla birlikte farklı saunaların farklı sıcaklık ve nem oranlarında tutulmaları söz konusu olabilir. Bununla beraber hemen hepsinde sıcaklık gebelik açısından kabul edilebilir değerlerin üzerindedir.

Hamile bir kadının vücut sıcaklığını arttıracak hertürlü eylem anne karınındaki bebek üzerinde potansiyel zararlara sahiptir. Benzer şekilde gebelik sırasında ateşin kontrolsüz yükselmesi de bebeğe zararlı olabilir.

Hamilelikte sauna önerilmemesinin tek nedeni bebek üzerindeki teratojen etki değildir. Hamilelik sırasında kadının kan hacmi yaklaşık %40 civarında artar buna karşılık tansiyonu yani kan basıncı azalma gösterir. Sıcaklık olduğunda vücut terleme yolu ile ısı kaybetmek ve sıcaklığı artan vücudu soğutmak amacı ile cilde yakın damarlarda genişleme yaratarak kan akımının buralara yönelmesini sağlar. Ayrıcaa terleme yolu ile sıvı kaybı meydana gelir. Gebe bir kadının sıvı kaybına tahammülü gebe olmayan bir kadın ile aynı değildir. Sıvı kaybı ve kanın cilt damarlarına yönelmesi nedeni ile anne adayının beynine giden kan azalcağından ani bayılmalar olabilir. Anne adayında hafif bir kansızlık yani anemi olması durumunda bu etki daha dramatik olabilir. Yine aynı nedenlerle böyle bir ortamda bebeğe giden kan miktarında da azalma olabilir.

Bütün bu bulgulara rağmen sauna kullanımın çok yaygın olduğu Finlandiya&#;da yılında yapılan bir araştırmada gebeliği sırasında saunaya gitmeye devam eden kadınların davranış şekilleri incelenmiş ve bu kadınların gebelik sırasında öncesine göre sauna kullanım sürelerinin daha kısa, tercih ettikleri sıcaklıkların ise daha düşük olduğu ortaya konmuştur. Bu çalışmada baz alınan deneklerin sayısının az olması ve sonuçların başka çalışmalar ile desteklenmemesi nedeni ile bilimsel geçerliliği çok fazla değildir. Bununla birlikte Fin popülasyonunda sauna kullanımı çok yaygın olmasın akarşın sıcaklık yükseliğine bağlı artış göstermesi beklenen bebekle ilgili sorunların görülme sıklığı dünyadaki diğer toplumlardan farklı değildir. yılında yayınlanan Finlandiya kökenli bir başka çalışmada da saunanın gebelik üzerinde olumsuz bir etkisi gösterilememiştir. yılında yayınlanan bir başka çalışmada ise yine sauna ve sıcak banyo ile bebekte malformasyon oluşması arasındaki risk belirsiz olarak bulunmuştur. Bilimsel gelişmelerin çok hızlı seyrettiği günümüz koşullarında bu çalışmaların pekçoğu eskimiş ve geçerliliği tartışmalı durumdadır ancak konu ile ilgili net bilgi veren yeni çalışmalar olmaması nedeni ile yine de temkinli olmakta yarar vardır.

Hamile olduğunu bilmeden sauna, buhar odası ya da hamama giden kadınların çok fazla endişelenmelerine gerek yoktur. Pekçok kişi bebeğe zarar verebilecek yükseklikteki vücut sıcaklıklarına ulaşmadan önce rahatsızlık hissetmekte ve ortamı terk etmektedirler dolayısıyla bebeklerde sorun ortaya çıkma olasılığı çok yüksek değildir. Yapılan çalışmalar egzersize bağlı vücut sıcaaklığındaki artışın daha bebekte anomali yaratma açısından daha riskli olduğunu düşündürmektedir. Ancak yine de öyküde sauna kullanımı gibi bir durum varsa gebelik takipleri sırasında bebeğin beyin ve omurgasının incelenmesine özen gösterilmelidir.

 

Kaynaklar

  1. Kukkonen-Harjula K, Kauppinen K. Health effects and risks of sauna seafoodplus.info J Circumpolar Health. Jun;65(3)
  2. Waldenström U. Warm tub bath and sauna in early pregnancy: risk of malformation seafoodplus.info Obstet Gynecol Scand. Jul;73(6)

Gebelik, hızla atlatılması gereken bir hastalık dönemi değildir. Her anne adayı, gebeliğini doyasıya ve eğlenceli bir şekilde yaşamalıdır. Bebeğinizi büyüttüğünüz bu dönemde dinlenme ve tatil, mutluluğunuzu artıracaktır. Tatiliniz sağlığınızı kötü etkilememeli. Gebelik tatilinde neler yapılabilir?  Gebelikte kaplıca tatili size neler verir ve sizden neleri alır?

Gebelikte kaplıca tatili

Gebelik sırasında kaplıca tatili, çok da uygun bir tatil olmayacaktır.

Gebelik, aktiviteleriniz ve yaşam şeklinizde çok köklü değişiklikler yapmanızı gerektirmez. Ancak bazı şeylere daha fazla dikkat ederiz. Örneğin büyüme çağında bir çocuğun uyku saatlerine özen göstermesi, menopozdaki bir kadının düzenli yürüyüş yapması gibi hamileler de yaşam şekillerinde minik düzenlemeler yapmalıdır.

Kaplıca, termal ve SPA gibi merkezler gebelik sağlığı açısından risk meydana getirebilir.

Gebelik, östrojen düzeyinin düşmesine neden olduğundan vajina için enfeksiyondan koruma görevi yapan vajina içi ortamı bozulur. Bu ortam bozukluğu, daha kolay vajina enfeksiyonu olabilmek anlamına gelecektir. Normal vajina içi pH değeri 4 olduğu halde herhangi bir suyun pH değeri 7&#;dir. 4 ile 7 pH arasında kat hidrojen iyon yoğunluğu farkı bulunur. Bu nedenle termal, kaplıca gibi SPA merkezlerinde suda uzun süre kalmak vajina içi enfeksiyonlara ve özellikle de mantar enfeksiyonuna davetiye çıkarır. Gebelik sırasında geçirilen vajina enfeksiyonları, erken su gelmesi ve erken doğum riskini de beraberinde getirir.

Böbrek taşı düşürürken ılık bir küvette dakikalarca yatarsınız. Çünkü ılık bir su, kanalları gevşeterek taşın düşmesini kolaylaştırır. Aynı şekilde anne adayı da uzun süre ılık suda kaldığında rahim ağzında gevşeme olabilir. Bu nedenle hiç bir sıcak su banyosunun uzun tutulmaması gerekir.

Yine vücut sıcaklığındaki birkaç derecelik artış, bebeğin kalp atışını hızlandıracaktır. Kalp atışı hızlanarak metabolizması hızlanan bebek, mevcut besin ve oksijenini verimli kullanamaz. Oksijen ve besin yetersizliği çeken bir bebeğin kaybına dahi neden olabilir.

Kaplıca ve termal SPA merkezlerinde havuz kenarları kaymayı önleyecek şekilde dizayn edilmelidir. Islak seramik zeminler kayarak düşmeler açısından ciddi riskler içerir. Gebelik sırasında karın öne doğru çıktığından denge merkezi öne doğu yer değiştirir. Bu da dengeyi korumayı zorlaştırır. Denge bozuklukları tehlikeli düşmelerle sonuçlanabilir. Bu konuda güvenli olmayan yerlerden kaçınmak gerekir.

Bütün bunları göz önüne aldığımızda, hamile bir hanım için termal veya kaplıca gibi SPA merkezleri vereceği sağlıktan daha fazla risk oluşturur. Gebelikte tatil planlarınızı daha güvenli ortamlara kaydırmalısınız.

Hamileyken sıcak suya girmek zararlı mı? Hamilelikte sıcak su torbası kullanılır mı?

Hamileyken sıcak suya girmek zararlı mı? Hamilelikte sıcak su torbası kullanılır mı?

Günlük hayatımızda sıklıkla yer verdiğimiz hatta bazı dönemlerimizde elimiz ayağımız olan sıcak su torbaları, ağrıları dindirmede ve vücudu rahatlatmakta birebir çözümdür. Hamilelikte sıcak suya oturmak zararlı mı? Hamilelikte sıcak su torbası kullanmak zararlı mı, sıcak su torbasında nelere dikkat edilmeli? Hamileler banyo yaparken nelere dikkat etmeli?

Kış aylarında tercih edilen tatil beldelerinden birisi de kaplıcanın olduğu bölgelerdir. Kas ağrılarını hafifletmek için sıcak su ile dolu küvetleri ya da kaplıcaları tercih eden hamilelerde gevşeme niyetiyle girilen sıcak sularda dikkat edilmesi gereken bazı önemli kriterler vardır. Suyun aşırı derecede sıcak olması hipotermiriskini arttırarak, bebeği ve anne adayını tehlikeye atabilir. Kış dönemi hamileliğinde sıcak suyun olduğu bölgelere seyahat etmek isteyen anne adaylarının hem kendi sağlıkları hem de karınlarındaki bebeklerinin hayatı için uygulayabilecekleri her hareketinde dikkatli olmaları gerekmektedir. Gündelik yaşantı içerisinde özellikle de ay başı döneminde ortaya çıkan sancıları dindirmek için kullandığımız sıcak su torbalarının hamilelikte sakıncalı olup olmadığını bilmeli ve ona göre davranmalıyız. Hamilelikte sıcak su ve sıcak su torbasının kullanımına dair bilinmesi gerekenleri sizlere derledik

TIKLA OKU:  HAMİLELİKTE KASIK AĞRILARI EN KOLAY NASIL GEÇER?

SICAK SUYUN HAMİLELER İÇİN RİSKLERİ NELER?

Yapılan araştırmalara göre, hamileliğinin ilk üç ayında uzun süreli sıcak suda kalan anne adaylarının bebeklerinde doğum kusurları tespit edilmiştir. Uzmanlar, hamile kadınlarda kaplıcayı ve sıcak suyu önermiyor. Ayrıca banyo yaparken bile su sıcaklığının derecenin altında olması gerektiğine dikkat çekiyor.  Bebeğe olan sakıncalarının dışında, tansiyon veya kalp hastalığına sahip anne adaylarının daha fazla dikkat etmelidir. Aşırı sıcak su ciltte deformasyonlara yol açabilir.

HAMİLELİKTE SICAK SUYA OTURMAK ZARARLI MI?  HAMİLELER BANYO YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Normal zamana göre daha fazla çalışan ter bezleri özellikle de kavurucu sıcakların arttığı yaz aylarında ciddi cilt problemlerini tetikler. Bu durumdan dolaylı olarak olumsuz etkilenen bebek için de annenin vücudunun temiz ve bakımlı olması oldukça büyük bir önem taşır. Banyo yaparken uzun süreli durmamaya gayret göstererek en fazla 15 dakikada duşunuzu alıp çıkmalısınız. Aksi halde yine cilt sorunları görülebilir. Her ihtimale karşılık evde tek olun ya da olmayın kesinlikle kapıyı kilitlemeyin ve ıslak zemine ayağınızla basmayın!

Enfeksiyon riskine karşılık ayakta alınması gereken duş sırasında kullandığınız ürünlerin tamamen organik olmasına da dikkat edin

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE BEL VE SIRT AĞRILARINA ETKİLİ ÇÖZÜMLER

hamilelikte sıcak su torbası kullanımı

hamilelikte sıcak su torbası kullanımı

HAMİLELİKTE SICAK SU TORBASI KULLANMAK ZARARLI MI?

Hamilelik döneminde sağ ve sol kasık bölgelerinde oluşan ağrılar  kimi anne adaylarını sıcak su torbasına zorlamaktadır. Özellikle de sırtta oluşan ağrılar için pek tavsiye edilmeyen ilaç kullanımı dışında uygulanabilecek alternatif yöntemler mevcuttur. Hamile kadınların sıklıkla başvurdukları bu yöntemler arasında sıcak su torbaları gelmektedir. Vücudun genel sıcaklık seviyesini yükseltmeye yarayarak ağrıları dindiren ve rahatlık hissi veren sıcak su torbasında bu hissiyatı sağlayan etmenler şöyledir:

-Elektrikli battaniye kullanımı
-Saunaya girme
-Çok sıcak su ile banyo yapma
-Sıcak su torbası kullanma
-Sıcak küvette uzun süre durma
-Kaplıcada vakit geçirme

HAMİLELİKTE SICAK SU TORBASI KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Vücut ısısını yükseltmek hamilelik döneminde bazı sıkıntıları beraberinde getirebileceği için pek önerilmeyen ama çok gerekli olduğu durumda da kullanılabilen sıcak su torbasını rahime yakın yerde tutmamaya özen göstermek gerekir. Doğum kusurlarına kadar ciddi sıkıntılar verebilen sıcak uygulamalar sonucunda ortaya çıkan durumları takip etmek gerekir.

Kan akışını hızlandırmaya yarayan sıcak su torbası, kasların gevşemesini sağlayarak rahatlık hissi sağlar. Doğru yere uygun aralıklarla uygulanan sıcak su torbası hamileler için faydalı olurken kasların rahatlaması sonucunda erken doğum riskinin de olabileceği unutulmamalıdır.

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE ÖDEM NASIL ATILIR? EL-AYAK ŞİŞMESİNE ÇÖZÜMLER

hamilelikte sıcak su torbası kullanılmalı mı? Hamilelikte sırt ağrısı için sıcak su torbası

hamilelikte sıcak su torbası kullanılmalı mı? Hamilelikte sırt ağrısı için sıcak su torbası

HAMİLELİKTE SICAK SU TORBASI NASIL KULLANILMALI?

Suyun yeterli sıcaklıkta olup olmadığına bakın. Aşırı miktarda sıcaklık vermemeli, rahatlık sağlamalıdır. 
Sıcak su torbası sırtta kullanacaksa nazikçe yerleştirin. 
dakikalık uygulamalar yaptıktan sonra torbayı alın. İhtiyaç halinde her dört saatte bir tekrarlanabilir.
Bir sakatlık olmaması için su sızdırıp sızdırmadığına devamlı bakın.
Sırtta sıcak su torbası dururken asla sırt üstü uzanmayın.
Sıcak su torbasını ağzına kadar değil de, tercihen yarısına kadar doldurun.

Sezonun en şık kazak etek kombinleri

İLİŞKİLİ HABER

Sezonun en şık kazak etek kombinleri

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir