yavru kedi zor nefes alıyor / Güvenlik görevlisi, nefes alamayan kediyi kalp masajı yaparak hayat döndürdü - Dailymotion Video

Yavru Kedi Zor Nefes Alıyor

yavru kedi zor nefes alıyor

Kedi yoğun bir şekilde nefes alıyor: neden ve ne yapmalı?

Makalenin içeriği

Evimize bir evcil hayvan aldığımızda, bunun büyük bir sorumluluk olduğunu anlamalıyız. Sahipleri, yaşamı için en uygun koşulları yaratmak için evcil hayvanın iyi beslendiğinden emin olmalıdır. Ve elbette, her sahibin evcil hayvanın sağlığını izlemeli. Kedilerin sahipleri birçok sorun ve durumla karşı karşıyadır ve bazen ne anlama geldiğini ve bunlara nasıl tepki vereceğini bilmemektedir. Bu durumlardan birini düşünün.

 Kedi ağır nefes

Bazen kedi sahipleri evcil hayvanlarının ağır nefes aldığını fark ederler. Aynı zamanda ağzı açık. Böyle bir semptom sıklıkla görülürse ve zaman geçmediyse, bunun nedenini belirlemek gerekir. Büyük olasılıkla, bu, hayvan vücudundaki herhangi bir değişiklikten kaynaklanmaktadır.

nedenleri

Normalde bir kedi, dakikada yaklaşık kez nefes alır ve nefes verir. Ancak bazen sahipleri, nefes alma sürecinin normların ötesine geçtiğini fark ederler.Örneğin, bir kedi bir göğüs ile değil, bir mide ile nefes alır. Bu işaret göğsün işlevlerinde ihlal olduğunu gösterir. Eğer hayvanın nefesi iyi ise, göğüs boşluğunda, organlara ihtiyaç duydukları boş alanı veren bir vakum görünmelidir. Bir kedinin iç organlarının çalışması bozulursa, sadece yaşam için gerekli olan hava değil, aynı zamanda bu boşluğa belirli miktarda kan da girebilir.

Bir kedi nefes alırken niye hırpalayabilir? Bu yoğun fiziksel efor nedeniyle olabilir. Böyle bir fenomen iklime uygun değilse veya stres altındaysa oluşabilir. Ayrıca vücuttaki çeşitli patolojik süreçlerden de kaynaklanabilir.

Kedinin ağır nefes alması, bir çeşit hastalığın gelişebileceğini gösterir. Uzmanlar, kedilerde solunumla ilgili değişikliklerin nedenlerinin hem fizyolojik hem de patolojik olabileceğini söylüyor. Sonuçta, solunum organlarının ana işlevi vücudun ihtiyacı olan miktarda oksijen almasıdır. Bu süreç bozulursa, organ sistemi kötü çalışır. Sonuç olarak, vücut en azından bir şekilde oksijen almak için solunum tipini değiştirir.

Fenomen özellikleri

Sık sık bir kedi yıkadığını görürüz. Bunu yaparken dilini çıkarır. Bu durum oldukça normal. Ancak bazen evcil hayvan sadece yıkama sırasında değil, başka durumlarda da açık bir ağızla nefes almaya başlar. Bu sahipleri uyarmalıdır.

Bu fenomen her zaman sahipler için endişe yaratıyor mu? Hayır. Bu gibi durumlarda kedinin sağlığı hakkında endişelenmenize gerek yoktur.

  1. Bir hayvan, yıkandıktan sonra dilini gizlemeyi unutabilir. Bu tüm kediler için tipiktir.
  2. Bir kedi uyurken, kasları rahatlar ve ağzı biraz açık olabilir.
  3. Bir kedi dışarıda veya dışarıda sıcak olduğunda dilini yapıştırabilir. Bu da büyük bir anlaşma değil.

Kedilerin, insanlar gibi, sıcak çarpmasından muzdarip olabileceğini hatırlamak önemlidir. Evcil hayvan çok sıcak olduğu koşullarda ise, daha serin bir yere taşımak daha iyidir. Suya erişebildiğinden emin ol.

Eğer kedi yukarıdaki durumlarda ağzını açarsa, bu endişe yaratmamalıdır. Ancak, bu fenomen sık sık ortaya çıkarsa ve bunun nedenini görmezseniz, harekete geçmeniz gerekir. Sonuçta, normal gaz değişiminin gerçekleşmesi için ve yeterli miktarda oksijen verildiğinde, kedinin sık ve derin nefes alması monash.pw kedi bunu normal şekilde yapamazsa, ağzını açması gerekir. Bunun için çeşitli nedenler olabilir, ancak hepsi bir çözüm gerektirir.

Böyle bir olay ciddi hastalığın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında uzmanlar, kalp yetmezliğini, gıda zehirlenmesini ve hatta beyindeki çeşitli bozuklukları ayırt ederler. Zehirlenme belirtileri başka semptomlar olacaktır. Bu gag refleksi, ishal, vb. Beyninde bir ihlal varsa - bu daha ciddi. Sonuçta, bir hayvanın vücudunun hareketlerini kontrol etmesi zorlaşır.

Eğer bir kedinin dilinin takıldığı ve ağzı açık olan pantolonu sizi ciddiye aldırırsa ve bunun görünür bir sebep olmadan ortaya çıktığını görürseniz, hayvanı veterinere gösteriniz. Bu durumda, sadece sorunu tanımlayabilir. Bu belirtiyi ortadan kaldırmak, ancak neden doğru bir şekilde tanımlanmışsa mümkün olacaktır. Sonuçta, çok olabilir ve rastgele hareket edemezsiniz.

Kötüleşme: belirtiler

Bir hayvanda solunum problemleri eşlik eden semptomlarla karakterizedir.

 Kedi ağır nefes

  1. Hayvan endişelenmenize sebep olan garip pozlar alır.
  2. Pet biraz sıvı kullanmaya başladı ve zayıf yiyor.
  3. Ondan daha önce duymadığınız çeşitli garip sesler üretebilir.
  4. Hayvanın dudakları mavi oldu.
  5. Ağız açıkken nefes, sık, ağırdır.

Bu kastrasyon, herhangi bir kalp hastalığı, metabolik bozukluklara bağlı olabilir. Göğüs boşluğunda bakteri, zararlı maddeler ve hatta nesneler olabilir. Örneğin bir kedinin bir bitkinin veya yiyeceğin solunması.

tanılama

Bir tanı koymadan önce, bir veteriner bir evcil hayvanı muayene etmeli ve hastalığın geçmişine aşina olmalıdır. Alt solunum yolunun durumunu değerlendirmek için, bir röntgen genellikle reçete edilir.

Üst yolları denetlemek için veterinerler bu amaç için özel olarak tasarlanmış cihazları kullanırlar. Şüphelenirse, trakea yıkanır ve daha sonra içerik analiz edilir.

Plevral bölgede çok miktarda birikmiş sıvı bulunursa hemen bir iğne ile pompalanmalıdır. Bu sıvı, doğasını belirlemek için analiz için gönderilir. Böyle bir sıvı çok miktarda biriktiğinde, büyük olasılıkla kalp hastalığından kaynaklanır.

Kedilerde hastalıklar uygun iklim koşullarından dolayı başlayabilir. Ev çok nemli ve taslaklar varsa hastalanabilirler. Çoğu zaman hastalık stresin sonucudur.

Birçok problemden kaçınmak için, zamanında aşılama yapılması gerekmektedir. Hayvan iyi beslenmeli, temiz ve normal koşullarda tutulmalıdır.

İlk yardım

Durum kritik hale gelirse bir kediye ilk yardım nasıl verilir?

 Kedi aşırı derecede nefes alırsa ilk yardım

  1. İlk önce hayvanın vücudunu düzeltin, böylece boyun düzdür. Hayvan tükürüğünün ağzını temizleyin, kapatın.
  2. Bundan sonra, derin bir nefes alın ve hayvanın burnuna doğru nefes verin, elinizi bir tüp şeklindeki ağzına katlayın. Pet'in namlu bir parça bezle kaplanabilir.
  3. Evcil hayvanınızın kalp yetmezliği varsa, yine de kaydedebilirsiniz. Suni teneffüs sonuç vermediyse, dakika içinde bir kalp masajı yapılmalıdır. Bundan sonra kalp atışı geri yüklenir.
  4. Hayvanın göğsünü elinizle sarın, böylece her iki tarafa dayayın. Aynı zamanda, bir yandan başparmağımla, diğerinde, diğer her şeyde sıkılmalıdımonash.pwın göğüs bölgesi 5 kez sıkılmalıdır, daha sonra kedinin burnuna hava üflememiz gerekir. Bu hareketler, kalp hızı ve solunum normale dönene kadar tekrarlanır.

Zamanla cevap verir ve her şeyi doğru yaparsan, evcil hayvanını kurtaracaksın.

Video: Bir kedi içinde akciğerlerin şişmesi - ana belirtiler ve nedenleri

Kedilerde solunum zorluğu

Konu Başlıkları

Solunum sistemi pek çok parçadan oluşur. Burun, boğaz yolu, soluk borusu ve akciğerler bu parçaları oluştururlar. Hava burun tarafından alınarak akciğerlere iletilir ve burada hava hem nemlendirilir, hem de temizlenerek hücrelere verilir. Hücrelere gitmesi için havanın kırmızı kan hücrelerine transferi, yine akciğerlerde sağlanır. Bu kırmızı hücreler, oksijeni vücuttaki tüm organlara götürürler. Tüm bu anlatılan solunum sistemi, sağlıklı bir vücut için geçerli olan koşulları barındırır.

Oksijen kırmızı kan hücrelerine, yani alyuvarlara transfer edilirken, kandaki karbondioksit de akciğerlere verilir. Ardından içerideki nefes burun yolu ile dışarı atılır. Bu durum da nefes verme işlemini açıklar. Nefes alıp verme döngüsü, aynı bu şekilde ve monotonlaşmış halde, beyindeki solunum merkezi ile göğüsteki sinirler tarafından kontrol edilir. Beyni etkileyen bir takım hastalıklar ise, kimi zaman solunum zorluğu sıkıntılarını ortaya çıkartabilmektedir. Nefes alırken acı çekilmesi ve zorluk yaşanmasına, tıp dilinde “dispne”, halk dilinde ise nefes darlığı adı verilmektedir. Eğer soluk alıp verme haddinden fazla ve tıpkı bir çarpıntı gibi ise, bu hastalığa da “takipne” yani hızlı solunum denmektedir.

Kedilerde nefes alıp verme zorlukları, tür ya da yaş fark etmeksizin görülebilmektedir. Üstelik bu sıkıntılar, kedinin canını da tehdit etmektedir. O nedenle, eğer kedinizin nefes alıp vermesinde bir sorun görüyorsanız, mutlaka veterinerinize giderek kedinizi göstermelisiniz.

Kedilerde solunum zorluğunun belirtileri nelerdir?

Nefes darlığı (dispne);

  • Nefes alırken karın ve mide hareket etmektedir
  • Burun delikleri nefes alırken sonuna kadar açılabilir
  • Ağız açarak nefes almaya çalışılabilir
  • Nefes alma sırasında dirsekler vücuttan açılabilir
  • Boyun ve baş nefes alıp verirken vücudun ön tarafında tutulabilir
  • Nefes alırken bir problem oluşabilir (inspiratuar dispne)
  • Nefes verirken bir problem oluşabilir (ekspiratuar dispne)
  • Gürültülü bir şekilde nefes alınıp verilebilir (Stridor)

Hızlı solunum (takipne);

  • Nefes alıp verme durumu normalden çok daha hızlıdır
  • Ağız genellikle kapalı tutulmaktadır

Nefes nefese kalma;

  • Hızlı nefes alıp verme
  • Genel olarak hava yutma
  • Ağzı açık tutma

Nefes alma sorunları ile ilgili diğer belirtiler;

Kedilerde solunum zorluğunun sebepleri nelerdir?

Nefes darlığı (Dispne) sebepleri;

  • Burun hastalıkları
  • Küçük burun delikleri
  • Bakteri ya da virüs enfeksiyonları
  • Tümörler
  • Kanama
  • Boğaz ve üst soluk borusu hastalıkları
  • Ağzın tavanının çok uzun olması
  • Tümörler
  • Boğazda kalan yabancı maddeler
  • Akciğerler ve alt soluk borusu hastalıkları
  • Bakteri ya da virüs enfeksiyonları (zatürre)
  • Kalp sorunları ile beraber akciğerlerde sıvı bulunması (Pulmoner ödem)
  • Kalp genişlemesi
  • Kalp kurdu enfeksiyonu
  • Tümörler
  • Akciğerlerde kanama
  • Akciğer bronş ve bronşit hastalıkları
  • Bakteri ya da virüs enfeksiyonları
  • Tümörler
  • Alerjiler
  • Astım
  • Göğüs boşluğu hastalıkları (akciğer zarı)
  • Kalp sorunları nedeni ile sıvı oluşumu
  • Hava kaçırma (Pnömotoraks)
  • Göğüste kanama (Hemotoraks)
  • Göğüste tümör
  • Göğüs duvarı hastalıkları
  • Göğüs duvarı sakatlanması (travma)
  • Kene sokmasına bağlı felç edici toksinler
  • Göğüs duvarını bakterilerin zehirlemesi (Botulizm, gıda zehirlenmesi)
  • Karın boşluğunu genişleten hastalıklar
  • Karaciğer genişlemesi
  • Karnın hava ile dolması
  • Karın boşluğunda sıvı toplanması (ascites)

Hızlı solunum (Takipne) sebepleri;

  • Kanda düşük oksijen seviyesi (hipoksemi)
  • Kanda düşük kırmızı kan hücresi seviyesi (anemi)
  • Astım
  • Kalp yetmezliği nedeni ile akciğerlerde sıvı oluşması (Pulmoner ödem)
  • Göğüs boşluğunda sıvı oluşması (Plevral efüzyon)
  • Akciğerlerin kanaması
  • Tümörler

Nefes nefese kalma sebepleri;

Kedilerde solunum zorluğu nasıl teşhis edilir?

Eğer kedinizin nefes alıp vermesinde bir anormallik, bir zorlanma ya da bir gariplik söz konusu ise, mutlaka ortada bir problem vardır. Bu problem hayati önem taşıyan ve acil müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlığı işaret edebilir. Bu nedenle de olabildiğince hızlı bir şekilde kedinizi bir veterinere götürmeniz çok önemlidir. Bu noktada sizin de veterinerinize kediniz ile ilgili sağlık bilgilerini, kedinizin özellikle solunum konusunda geçmişte yaşadığı sıkıntıları, kazaları ve solunum zorluğu çektiği belirtileri anlatmanız büyük önem taşımaktadır. Veterineriniz bu aşamada kedinizi dikkatle izleyecek, nefes alıp vermesine bakacak, kalbini dinleyecek ve ciğerlerindeki sıvı durumunu inceleyecektir.

Kedinizin diş eti renkleri de bu anlamda oldukça kritik bir noktayı oluşturur. Çünkü veteriner, diş etlerinin pembeliğine bakarak kan hücrelerindeki oksijen yoğunluğunu tahmin etmeye ve oksijenin hücrelere dağılıp dağılmadığını anlamaya çalışmaktadır.

Veteriner, kedinizi yakalayarak soluk borusunu hissetmeye çalışır. Burada nefes alıp verme konusunda bir problem olup olmadığı ile ilgili çalışan veterineriniz, eğer kediniz düzgün bir şekilde nefes alıp vermiyor ise ona oksijen verecektir. Böylece kediniz, diğer testlerin de yapılabileceği bir hale getirilir.

Standart testler kan alma, idrar tahlili ve biyokimyasal profilin çıkartılmasını içerir. Bu testler, veterinerinizin kediniz hakkındaki sıkıntıyı belirlemesinde yardımcı olacaktır. Kedinizde enfeksiyon sorunu mu, yoksa kırmızı kan hücrelerinin düşük olması sorunu mu olduğu, bu sayede ortaya çıkacaktır. Söz konusu testler, aynı zamanda kedinizin iç organlarının normal şekilde çalıştığı ile ilgili bilgiler de verecektir.

Veterineriniz aynı zamanda kanınızdan örnek alıp oksijen ve karbondioksit ölçüm testleri de yapabilmektedir. Bu testler de kedinizin nefes almasından ciğerlerinde ya da göğüs bölgesinde bir aksaklık olup olmamasına kadar pek çok bilgiyi ortaya çıkartabilir.

Tüm bu testlerin yanında, veterinerinizin kalp kurtçuğu testi ile birlikte x-ray cihazlarının yardımı ile ultrason testleri yapabilmesi de olasıdır. Bu testler ise şüphesiz ki göğüs bölgesindeki sıvıları, kalp krizi geçmişini ve benzer sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Eğer çeşitli sıvılar bu bölgelerde bulunursa, bu sıvılardan numune alınıp ayrıca test işlemleri de yapılabilmektedir.

Eğer testler sonucunda veterineriniz kalp ile ilgili sorunlar tespit ederse, EKG çekilmesi ile ilgili size tavsiyede bulunabilir. Bu test sonucunda ise kedinizin kalp ritm grafiği ile birlikte kalpteki hareketlenmeler de görülebilir.

Eğer veterineriniz sorunun kedinizin solunum yolları ya da burnu ile ilgili olduğunu düşünüyor ise, endoskopi adı verilen yönteme başvurularak, yani burnun içinden bir kamera sokularak doğrudan hava yollarına ve solunum sistemine daha yakından bakılabilir.

Kedilerde solunum zorluğu nasıl tedavi edilir?

Solunum zorluğu çeken kedilerin tedavisinde, koyulan teşhise göre hareket etmek oldukça önemlidir. Veteriner ne tespit ettiyse, buna uygun bir tedavi yöntemine başvurulur. Çoğu solunum problemi ve hastalığı, hastanelerde çözülmek istenir. Çünkü gerek hava verilmesi, gerek ise diğer materyallerden ötürü hastaneler bu konuda oldukça etkindirler.

Kedinizin solunumunu kolaylaştırmak, organlara oksijen gitmesini sağlamak ve ilaç verilmesini gerçekleştirmek için kimi işlemler burada uygulanır. Hava verme işlemi ağızdan olduğu gibi damardan da sağlanabilir.

Tedavi sırasında nefes aldığını hisseden ve kendine gelen kediniz hareket etmek isteyebilir. Bu anlamda eğer onun hareketlerini sınırlayamıyorsanız, bir kafes oldukça gerekli olacaktır.

Kedilerde solunum zorluğu tedavisi sonrasında ne yapılmalıdır?

İlk defa sizinle birlikte eve gönderilen kediniz için, veterinerin verdiği tüm tavsiyelere harfiyen uymanız gerekmektedir. Bu doğrultuda, verilecek olan ilaçlardan zamanlı kontrollere kadar her bakım adımı titizlikle sürdürülmelidir. Kedinizin alacağı ilaçlar uzun vadeli de olabilir. Bu nedenle ilaç kısmına dikkat etmek gerekir.

Veterineriniz belli bir zaman sonra yeni testler yapmak isteyebilir. Bu nedenle de bakım sürecinde veterinerin dedikleri mutlaka uygulanmalıdır.

Eğer kedinizin nefes alış verişinde bir aksilik ile karşılaşır ya da bir takım anormal durumlar görürseniz, mutlaka veterinerinize acilen ulaşmanız gerekmektedir.

Etiketler: kedilerde hızlı solunum • kedilerde nefes darlığı • kedilerde solunum güçlüğü • kedilerde solunum yolu hastalıkları

Kedilerde Hızlı Nefes Alıp Verme Nedenleri Nelerdir?

Sağlık sorunlarını belli etmek doğada saldırılara açık hale gelmek ve av olma potansiyelini artırmak anlamına gelebildiğinden, kediler hastalandıklarında veya sağlık sorunları yaşadıkları zaman genellikle bu durumu hayatta kalma iç güdüsüyle normalleştirme eğiliminde olurlar. Halsizlik, saklanma, miyavlama tonundaki farklılık ve davranış değişiklikleri ile maskelemeye çalıştıkları hastalık semptomlarının yakından gözlemlenmesi önemlidir. Kedilerde dikkate alınması gereken belirtilerden biri de hızlı nefes alıp vermedir. Bu yazımızda "kedim çok hızlı nefes alıyor" ve "kedim ağzı açık hızlı nefes alıyor" gibi şikayetleri olanların en çok merak ettikleri soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

yerde yatan gözleri açık genç tekir kedi

"Kedim Hızlı Nefes Alıyor" Gözlemi Dikkate Alınmalı

"Kedi hızlı nefes alıp veriyor" şikayeti dikkate alınması gereken ciddi bir semptomdur. Kedinin solunum hızını değiştiren neden solunum sistemindeki işlev bozukluğu olabilir. Kedilerde solunum sistemi sorunları vücutlarındaki oksijenin azalmasına yol açabilir ve vücuttaki oksijen miktarındaki azalma yaşamı tehdit edebilecek seviyeye düşebilir. Bu nedenle "kedim çok hızlı nefes alıyor ne yapmalıyım?" sorusu gündeme geldiğinde kedilerin veteriner hekimlere götürülmesi gerektiği bilinmelidir. Her ne kadar "kedim çok hızlı nefes alıyor" söyleminin ardında stres ve alerji gibi daha kolay yönetilebilen durumlar olabilse de ciddi sağlık sorunlarının bulunabileceği gerçeğinin de göz ardı edilmemesi gerekir.

Kedilerde Normal Solunum Hızı Nedir?

Kediler uyurlarken ya da dinlenme esnasında dakikada defa nefes alıp verirler. Nefes alırken göğüslerinde belli belirsiz bir hareket olur. Kedinin nefes alıp vermesi sırasında göğüs bölgesi belirgin ölçüde hareket ediyorsa solunum sıkıntısı yaşadığı ihtimalinin sorgulanması gerekir. Kedilerde solunum sorunları hızlı nefes alıp verme haricinde solunum sırasında hırıltı ya da çok yavaş nefes alıp verme ile de kendini gösterebilir.

Kedilerde Hızlı Solunum Semptomları

Normal şartlar halinde dinlenme halindeki kedilerin bir dakikada kez nefes alıp vermeleri normaldir. Bazı durumlarda kedilerin nefes alıp verme hızı kademeli olarak bazı durumlarda ise aniden artabilir. Bu gibi bir semptom gözlemlendiği takdirde acil tıbbi müdahale gereksinimi ortaya çıkabilir.

Kedilerde solunum hızının artmasına bağlı olarak şu belirtilere rastlanabilir;

  • Solunum sırasında kedilerin göğüs bölgesi hızla yükselip iniyorsa,
  • Kediler ağızları açık şekilde nefes alıyorlarsa,
  • Öksürüyorlarsa,
  • Nefes alırken hırıltılı bir ses çıkarıyorlarsa,
  • Nefes almakta zorluk çekiyorlarsa,
  • Diş etlerinde mavimsi bir renk gözlemleniyorsa,
  • Hareket etmekten kaçınıyorlarsa kedilerde hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken solunum sorunları olabileceği ihtimalinin değerlendirilmesi gerekir.

beyaz zeminde yatan yeşil gözlü kedi

Neden Kedim Hızlı Nefes Alıyor?

Kedilerde hızlı nefes alıp verme birçok farklı sağlık sorununun göstergesi olabilen bir belirti olarak düşünülebilir. Kansızlık, alerji, astım, duygusal stres, kalp hastalıkları, ateş, ağrı, göğüs boşluğunda sıvı birikmesi ile karakterize plevral efüzyon, akciğer ödemi, soluk borusuna ya da hava yollarına kaçan yabancı cisimler, solunum yolu enfeksiyonları, travmalar ve boğazda ya da göğüste tümör varlığı kedilerde solunum hızının artmasına neden olabilir.

Bu sorunlardan bazıları doğru tedavi yöntemleri ile zaman içerisinde kontrol altına alınabilir. Örneğin kedilerde astım hava yollarındaki iltihabın kontrol altına alınması için reçete edilen ilaç kullanımı ile başarılı bir şekilde yönetilebilir. Kedilerde Astım Nedir? Belirtileri ve Tedavi Süreçleri içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde kedilerde anemi teşhis edilirse kedilerde kansızlığa yol açan temel sorunun tedavisi de zamana yayılabilir. Bu konuda sizler için hazırladığımız Kedilerde Kansızlık (Anemi) Hakkında Bilinmesi Gerekenler içeriğimizde detaylı bilgi bulabilirsiniz. Hızlı nefes alıp verme ile sonuçlanan nedenin tedavisi her zaman sürece yayılamaz, solunum yollarına yabancı cisim kaçması ve travma sonucu solunumdaki değişmeler gibi durumlarda acil tıbbi destek alınması şarttır.

veteriner hekim muayenesinde tekir kedi

Teşhis ve Tedavi Süreci

"Kedim çok hızlı nefes alıyor ne yapmalıyım?" sorusu gündeme geldiğinde veteriner hekimlere ulaşılması için mümkün olduğunca hızlı hareket edilmelidir. Ziyaret gerçekleştiğinde veteriner hekimler kedilerin solunum yollarını değerlendirirler, kalp atışlarında anomali olup olmadığını kontrol ederler, diş etlerine bakarlar ve genel muayene yaparlar. Kedinin hastalık öyküsü ile ilgili sorular sorarak teşhislerini netleştirmek için gereken tetkikleri belirlerler. Bu doğrultusunda ultrason çekilmesi ya da kan testi yapılması altta yatan nedenin belirlenmesi adına gerekliliğe dönüşebilir.

Kedilerde hızlı nefes alıp vermenin tedavisi bu şikayete neden olan temel soruna göre değişiklik gösterebilir. Kediler nefes alıp vermekte zorlanıyorsa öncelikle oksijen desteği ile buluşturulmaları ve gerekli ilaçların vücutlarına verilmesi gereklilik halini alabilir.

Kedilerde hızlı nefes alıp vermenin nedeni plevral efüzyon olarak belirlenirse torasentez ile göğüs boşluğundan sıvı alınması gerekir. Neden kalp sorunları ise kedilerin durumu stabilize edildiğinde kalp fonksiyonları değerlendirilir. Enfeksiyonlar ya da solunum yolu hastalıkları teşhis edilirse anti eflamatuarlar veya antibiyotikler reçete edilebilir. Veteriner hekimlerce reçete edilmediği takdirde kedilerde antibiyotik tedavisine başlanmaması önemlidir. Konu hakkındaki detaylar için Kedilerde Antibiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Tüm bu olumsuz senaryolar haricinde kediler strese girdiklerinde de hızlı nefes alıp vermeye başlayabilirler. Taşınma, yolculuk, veteriner hekim ziyaretleri, evde uzun süre yalnız kalma, ilgisizlik gibi durumlar kedilerin strese girmesine neden olabilir. Bu gibi bir durumda kedilerle daha çok zaman geçirmek, gerekirse veteriner hekim önerileri ile sakinleştirici etkisi olan takviyeler kullanmak gerekebilir. Kedi vitamin ve ek besinlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Sonuç olarak her zamankinden farklı olarak kedinizin hızlı hızlı nefes aldığını gözlemliyorsanız güvenli tarafta kalmanız en iyisi olacaktır. Evet, belki acil bir durum olmayabilir ama eğer kedinizin solunum hızını artıran ciddi bir sağlık sorunu yaşanıyorsa tedbirli olunması en doğrusu olacaktır. Belirtileri ilk fark ettiğiniz andan itibaren kedinizi gözlemlemelisiniz, arada ortaya çıkan semptomları kaydetmeli ve olası bir veteriner hekimi ziyareti sırasında sorulabilecek sorulara en kapsamlı yanıtları verebilmelisiniz. Böylece teşhis sürecini kolaylaştırabilir, dostunuzun sağlığına kavuşmasını kolaylaştırabilirsiniz.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba DağdelenTüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için monash.pw blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır