güneş yanığına ne yapmalı / Güneş Yanığı için Hızlı ve Uygulanabilir Öneriler - NIVEA

Güneş Yanığına Ne Yapmalı

güneş yanığına ne yapmalı

Güneş Yanığı Nasıl Geçer? Güneş Yanığına İyi Gelen 8 Şey

güneş yanığı nasıl geçer

Güneşin o iç ısıtan ışınlarını cildinde hissetmeyi kim sevmez? Ancak her şeyin fazlası zarar olduğu gibi güneş ışınlarına aşırı derecede maruz kalmanın sonu da güneş yanığıdır. Peki acı verici bir rahatsızlık yaratan ve cildin hoş olmayan kızarık bir görüntüye bürünmesine neden olan güneş yanığı nasıl geçer?

Koruyucu kullanmadan uzun bir süre güneşe maruz kalındığında oluşan güneş yanıkları; hafif, orta ve ciddi seviyede olabilmektedir. Hafif güneş yanıkları, bir miktar kızarıklık ve ağrı ile kendini gösterir ve çoğu zaman cildin soyulması ile sonuçlanır. 

Orta seviye güneş yanıkları, tipik olarak daha ağrılıdır ve cilt yüzeyine dokunulamayacak kadar hassasiyet yaratır. Şiddetli güneş yanıkları ise çok ağrılı ve cilt yüzeyinde su kabarcıklarının oluştuğu durumlardır. Bu gibi ileri derece güneş yanığı durumunda doktora gitmek dahi gerekebilir.

Eğer siz de güneş yanığından muzdaripseniz ve kızarık cilt görünümü ile yaşadığınız acıdan bir an önce kurtulmak istiyorsanız, sizin için bir araya getirdiğimiz güneş yanığı iyileştirme önerilerini incelemenizde fayda var. 

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Güneş yanığı nasıl geçer

Kötü güneş yanıkları, cildinizin önemli derecede hasar gördüğüne işaret etmektedir. Neyse ki güneş yanığının neden olduğu acıyı hafifletecek ve yanık bölgenin hızla iyileşmesini sağlayacak birkaç tedavi yöntemi bulunmaktadır. 

Ancak güneş yanığı sorunu ile karşı karşıya kalmamak için gereken önlemleri almanın en iyi tedaviden daha akıllıca olduğunu mutlaka belirtmemiz gerekiyor. Uyarımızın ardından dilerseniz, güneş yanığı yaşamanız halinde uygulayabileceğiniz en iyi tedavi yöntemlerini sıralayalım. İşte güneş yanığına iyi gelen 8 şey ve güneş yanıklarını iyileştirme yöntemleri

1. Yanan Cilt Yüzeyine Soğuk Kompres Yapın

Alnına soğuk kompres uygulayan kadın

Aşırı güneş ışığına maruz kalındığı için güneş yanığı olan cildin acilen soğutulması gerekmektedir. Fakat bunun için buz küplerini doğrudan cilt yüzeyi ile temas ettirmekten kaçınmanızı tavsiye ederiz. Aksi halde cilt hücrelerinin daha fazla zarar görmesine yol açabilirsiniz.

Bunun yerine birkaç buz küpünü yumuşak bir bez veya havlu içine sarıp bu şekilde cilt yüzeyine soğuk kompres uygulama çok daha mantıklı bir adım olacaktır. Bu sayede güneş yanığı acısını hafifletmek ve cildin yeterince soğumasını sağlamak mümkün hale gelecektir.

Öte yandan buz küpü yerine soğuk suya batırılmış bir havlu ile de cilde soğuk kompres yapabilirsiniz. Soğuk kompres uygulamasını yanık bölgedeki ağrı kesilinceye kadar sürdürmeniz yararınıza olacaktır.

2. Aloe Vera İçeren Nemlendirici Kullanın

Aloe vera bitkisi ve jeli

Aloe vera bitkisi, güneş yanığı nasıl geçer sorusuna alternatif bir yanıt oluşturmaktadır. Çünkü antienflamatuar özellik gösteren yapısı ile yanık bölgenin iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Dolayısıyla güneş yanığı durumunda aloe vera içerikli nemlendirici kremler kullanmanızı öneririz. 

Hatta eğer mümkünse direkt bitkinin kendi jelini de seafoodplus.info için bitkinin saplarından birini kırmanız ve sapı boylamasına keserek açtıktan sonra içindeki jeli bir kaşık aracılığıyla çıkarmanız yeterli olacaktır.

Diğer yandan cildinize herhangi bir ürünü uygulamadan önce içerisindeki bir maddeye karşı hassasiyetiniz olup olmadığını anlamak için ilk olarak cildinizde küçük bir alana sürmeniz, daha kötü sonuçlar yaşamanızın önüne geçecektir. Eğer herhangi bir hassasiyet durumu yaşamazsanız, günde birkaç defa güneş yanığı olan bölgeye ürünü uygulayarak ciltteki sıvı kaybını en aza indirebilirsiniz. 

3. Cilde Elma Sirkesi Uygulayın

elmalar ve elma sirkesi

Elma sirkesi de aloe vera ile benzer şekilde iltihap giderici özelliğe sahiptir. Bu nedenle aloe vera bitkisi veya aloe vera içerikli bir ürün bulamadığınızda alternatif olarak elma sirkesine de başvurabilirsiniz.

Hem güneş yağının iyileşmesini hızlandırmak hem de acınız hafifletmek için elma sirkesini bir pamuk yüzeyine damlattıktan sonra cildinize uygulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra dilerseniz bir sprey aparatı olan bir şişe içerisine doldurduğunuz elma sirkesini yanık bölgeye doğrudan sıkarak da tedaviye başlayabilirsiniz. 

Ancak cilt yüzeyinin elma sirkesine karşı bir hassasiyet göstermeyeceğinden emin olmak için öncelikle cildinizin küçük bir bölümünde uygulama yapmanızı tavsiye ederiz. 

4. Yanık Yüzeye Yoğurt Sürün

Kasede duran yoğurt ve tahta kaşık

Güneş yanığını iyileştirmek için en çok başvurulan yöntemlerinden biri olan yoğurt uygulamasının aslında güneş yanığı nasıl geçer sorusuna bir yanıt oluşturmadığını, yani tedavi edici bir etkisi olmadığını baştan belirtmiş olalım. Çünkü yoğurt veya herhangi bir süt ürünü, güneş yanığından dolayı ciltte oluşan iltihabi durumu iyileştirme özelliğine sahip değildir. 

Buna karşın soğuk yoğurt, serinliği ile güneş yanığı acısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Yine de yoğurt ya da diğer süt ürünlerini acıyı hafifletme amacıyla uygularken dikkatli olmakta fayda var. Çünkü süt ürünlerinde bulunan bakteriler enfeksiyon riski yaratabilmektedir.

5. Bol Su İçin

Bir bardak su içen kadın

Güneş yanığı, sıvı kaybı yaşanmasına ve cildin kurumasına yol açar. Bu durumun önüne geçmek için ise güneş yanığı olduğunuzda her zaman tükettiğiniz su miktarını daha da artırmanız gerekmektedir.

Böylece vücudun su kaybı yaşarken tekrar normal su seviyesine ulaşmasına yardımcı olabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Ayrıca iyileşme sürecinde vücutta dehidrasyona yol açabilecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmanızı da tavsiye ederiz.

6. Kabaran ve Kızaran Yüzeyle Oynamayın

güneş yanığı

Güneş yanığı olduğunuzun en temel belirtileri, cildin aşırı kızarıp kabarmasıdır. Ciltte pul pul bir görünüme neden olan güneş yanığının kısa sürede iyileşmesi için yanan bölgeye dokunmamalısınız. 

Aksi halde cilt yüzeyinde iz kalmasına ve hatta enfeksiyon sorunlarının yaşanmasına yol açabilirsiniz. Kabaran ve su toplayan bölge, zamanla kendiliğinden soyulup dökülecektir. Cildiniz normal rengine dönüp hassasiyetiniz geçtiğinde ise dilerseniz yumuşak bir lif yardımıyla ölü derilerinizden kurtulabilirsiniz.

7. Yanık Hissini Salatalık ile Yatıştırın

Kasede duran salatalık dilimleri

Salatalık, su kaybı yaşayan cildi biraz olsun rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bunun için dilimlediğiniz salatalığı yanan bölgeye yerleştirebilirsiniz. Hatta aloe vera bitkisinden elde ettiğiniz jel ile blender’da çektiğiniz salatalığı birbiri ile karıştırıp güneş yanığı olan bölgeye sürerek iyileşme sürecin hızlandırabilmeniz de mümkün.

8. Bol ve Pamuklu Kıyafetler Giyin

Bol siyah tshirt giymiş kadın

Güneş yanıklarınız varken cildinize yapışacak kadar dar kıyafetler giymek, yalnızca daha fazla acı çekmenize neden olacaktır. Ayrıca çok ince kumaşa sahip kıyafetler de güneş ışığını kolayca geçireceğinden cildinizin hassasiyet duymasına yol açacaktır.

Bunların önüne geçmek ve iyileşme sürecinin sekteye uğramasını önlemek için ise cildinizle fazla temas etmeyecek, hafif, bol ve pamuklu giysiler tercih etmenizi öneririz. Bu sayede cildiniz de rahatlıkla nefes alabilecek ve iyileşmeye devam edecektir.

Tüm bu yöntemlere ek olarak, termal sular ile cilt sağlığını destekleyebilmeniz de mümkün. 5 yıldızlı otel konforunda termal tatil deneyimi için Çam Otel’deki yerinizi hemen şimdi ayırtın!

Güneş Yanığı Kaç Günde İyileşir?

Güneş yanığı nasıl geçer sorusuna 8 maddede yanıt verdik. Ancak bu rahatsızlığın ne kadar süreceğini kestiremiyor olabilirsiniz. Hafif güneş yanıkları, ortalama 3 ila 5 gün içerisinde iyileşmektedir. İlk birkaç gün ağrılı olan hafif güneş yanıklarının acısı son günlerde cilt yenilendikçe iyiden iyiye hafifler ve tamamen ortadan kalkar. 

Orta şiddette güneş yanıklarının iyileşmesi ise genellikle bir hafta sürer. Çok şiddetli güneş yanıklarının tamamen iyileşmesi, biraz daha uzun sürmektedir. Ortalama iki haftaya yakın bir süre içerisinde tamamen iyileşemeyecek kadar şiddetli güneş yanıkları için medikal destek almanızı tavsiye ederiz. 

Güneş Yanığından Nasıl Korunabilirsiniz?

Omzuna güneş kremi süren kadın

Güneş kremi, güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden korunmayı sağlayan bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Tam da bu nedenle güneş kremleri yalnızca tatildeyken değil, dışarı çıkılacağı her zaman cilde uygulanmalıdır. Yani güneş kremini günlük bakım rutininin bir parçası olarak görmeniz yararınıza olacaktır.

Diğer yandan cildinizin hassasiyetlerine kulak vermeniz de önemlidir. Örneğin cildinizin gerilip kurumaya başladığını fark ettiğinizde nemlendirici uygulayıp kendinizi güneşten koruyabileceğiniz bir yere geçmeniz en mantıklı adım olacaktır.

Ek olarak, baş bölgesini güneş ışınlarından korumak için ise şapka takmanızı öneririz. Bu sayede başınızı yanıklardan korurken yüzünüzü de daha iyi koruyabilirsiniz. 

Güneşin kavurucu etkilerini sıfırlamayı sağlayan SPA keyfi hakkında bilgi almak için de buraya tıklayabilirsiniz.
 

Güneş Yanığına Karşı Mısır Unu…

Tatile gittiniz, güneşin keyfini çıkarayım derken biraz abartıp güneş yanığı problemiyle karşılaştınız; üstelik gittiğiniz yerin yakınında da bir sağlık merkezi yok! Ne yapacağım şimdi diye düşünüyorsanız bu sorunun yanıtını Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Ataman’dan öğrendik…

Güneş yanığı fark edildiği anda hemen kapalı bir alana girmek gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ataman; ‘Pencere camının arkasında da cildinizin yanabileceğini unutmayın. Güneş yanığının en iyi tedavisi korunarak hiç yanmamaktır. Buna rağmen yanık oluşursa basit yanıklarda hekiminizin önereceği ev tedavilerini uygulayabilir; şiddetli ise sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz’ açıklamasında bulundu.

Hangi durumlarda hekime başvurmak gerekir?

Geniş alanlarda kızarma, şişme, mor lekeler, su toplaması, kabarcıklar varsa, şiddetli ağrı ve kaşıntı görülüyorsa; bu belirtilere bulantı, kusma, ateş ve halsizlik eşlik ediyorsa en yakındaki sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Serum tedavisi, kortizonlu iğne ve kremler, özel yanık kremleri, alerji hapları ve iğneleri, ağrı kesiciler ve antibiyotikler kullanılır.

Hafif yanıklarda uygulanabilecek ev tedavileri

Güneşte yanan kişinin, karanlık, sessiz, serin bir ortamda bacaklarını yukarı kaldırarak istirahat etmesi, bol sıvı tüketmesi, hafif gıdalarla beslenmesi ve alkolden kaçınması gerekir. Cildin güneş yanığına bağlı kuruluğunu gidermek için;

  • Öncelikle serin bir banyo yapın ve yanık bölgelerine soğuk kompres uygulayın.
  • Kesinlikle sabun ve şampuan kullanmayın.
  • Cildinizi nemlendirmek için küveti serin suyla doldurup, içine 1 bardak elma sirkesi veya 1 bardak soda ya da 1 kase yulaf unu eklenip içinde 15 dakika kalın.
  • Yağsız 1 bardak soğuk sütü, 4 bardak soğuk suyla karıştırıp derinize sürerek cildinizin nem ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
  • Mısır ununu soğuk suyla lapa haline getirip deriye uygulamak çok rahatlatıcı olacaktır.
  • Özellikle yüz ve göz çevresi yanıklarında siyah çayı demleyip soğuk ıslak kompres yapmak etkili bir tedavidir.
  • Salatalığı püre haline getirip cilde sürmek yine evde uygulanabilecek bir yöntemdir.
  • Aloe veralı ve özellikle E vitamini içeren nemlendiricileri, buzdolabında soğutup sürerseniz daha başarılı sonuçlar alırsınız.

Güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığı sızısına ne iyi gelir?

D vitamini için en iyi kaynak olan güneş, yaz mevsimlerinde yeryüzüne daha dik gelen ultraviyole (UV) ışınların olumsuz etkileri, bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Özellikle Temmuz ve ağustos aylarında ışınların daha dik geldiği öğle saatlerinde uzun süre güneş altında kalmak, özellikle açık tenli insanlarda ciltte alerji, kalıcı leke ve izlere, birinci hatta ikinci derece yanıklara neden olabilmektedir.

Uzmanlar güneşin altında 30 dakikanın üzerindeki sürelerde kalındığında güneş kremleri ve güneş gözlükleri kullanmak gerektiği konusunda uyarıyor.

GÜNEŞ YANIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Güneş yanığının tipik bir belirtisi, genellikle her hareketle acı veren, kızarmış bir cilttir. Ek olarak cilt hafifçe şiş ve kaşıntılı da olabilir. Ciddi yanıklarda ciltte içi sıvı dolu kabarcıklar da bulunabilir. Şiddetli ağrı veya kabarma varsa, doktora başvurmak gerekir.

Güneş yan&#x;ğ&#x; nas&#x;l geçer? Güneş yan&#x;ğ&#x; s&#x;z&#x;s&#x;na ne iyi gelir? - 1

GÜNEŞ YANIĞINA NE İYİ GELİR?

Güneş yanığı durumunda, cildin yeterince soğutulması önemlidir. Cilde soğuk tatbiki, acıyı hafifletir ve iltihabı önler.

Bununla birlikte, buz küpleri gibi aşırı soğuk maddeler tedavi için uygun değildir. Soğuk suya batırılmış havlu kullanmak yeterli olacaktır.

Soğuk kompres uygulamasına en az yarım saat ve mümkünse yanık bölgedeki ağrı kesilinceye dek devam edilmelidir. Ek olarak bol sıvı alımı önemlidir; çünkü güneş yanığı nedeniyle ciltten fazla miktarda sıvı kaybı olur.

GÜNEŞ YANIĞINA YOĞURT SÜRMEYİN

Güneş yanığı için evde popüler olarak uygulanan yanık cilde yoğurt soğuk sürülmesi, soğuk olduğundan sadece acıyı hafifletebilir,fakat ciltte yanık nedeniyle oluşan iltihabi durumu iyileştirici bir etkisi yoktur.

Süt ürünlerindeki bakteriler enfeksiyonları tetikleyebildiğinden, yoğurt, peynir gibi besinleri cilde sürmekten kaçınmak gerekir. Cilde diş macunu sürmek de faydadan çok zarar getirecek bir uygulama olduğundan, asla yapılmaması gereken bir uygulamadır.

Güneş yan&#x;ğ&#x; nas&#x;l geçer? Güneş yan&#x;ğ&#x; s&#x;z&#x;s&#x;na ne iyi gelir? - 2

GÜNEŞ KREMİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

• Hem UVA hem de UVB dalgalarına karşı geniş etkili koruyucu kremlerin olması çok önemlidir. Sadece UVB’yi bloke eden koruyucu kremler deride güneş yanığını engelledikleri için güneşte uzun süre kalınmasına olanak sağlayacak ve zararlı UVA ışınlarından da korumadıkları için faydadan çok zarar verecektir.

• Koruma faktörü en az 30 (SPF 30) olan bir ürün seçilmelidir.

• Cildi yağlı olanlar jel veya yağsız ve su bazlı ürünleri, cildi kuru olanlar krem bazlı ürünleri seçebilir. Vücut korumasında ise sprey ürünlerin kullanımı daha pratik olabilir. Suya dayanıklı ürünler, terleyince ve suda etkinliklerini daha uzun süre devam ettirebilir.

• Koruyucu kremin güneşe çıkmadan dakika önce uygulanması gerekir.

• Ürünün kutu üzerinde yazan faktör kadar koruyabilmesi için kalın tabaka olarak sürülmesi gerekir. Bu doz 2 mg/cm² olmalıdır. Çalışmalar genellikle bu miktarın dörtte biri kadar dozun kullanıldığını göstermektedir. Yüz, ense, kulak, kol ve bacakları korumak için gerekli koruyucu miktarı 2 çorba kaşığı kadar olmalıdır.

• Koruyucunun iki saatte bir tekrar sürülmesi gerekir.

• Güneşten koruyucu krem yüzme ve kurulanma sonrasında tekrar sürülmelidir.

• En önemlisi güneş koruyucular bize gereksiz bir güven vermemeli ve güneşte kalma süremizi arttırmamalıdır.

D VİTAMİNİ İÇİN 15 DAKİKA KREMSİZ GÜNEŞLENİN

Vücudumuza yeterli D vitamini almak için öğle saatlerinde kol ya da bacak bölgelerimizin bir kısmının dakika kadar güneş ışını alması yeterli oluyor.

DEZENFEKTAN KULLANIMI SONRASI GÜNEŞE ÇIKMAK ZARARLI MI?

Farklı Dereceleri Olan Güneş Yanığının Belirtileri Nelerdir?

Farklı Dereceleri Olan Güneş Yanığının Belirtileri Nelerdir?

Güneş yanığı bulunduğu bölgeye ve bıraktığı etkiye göre farklı derecelerde olabilir. Bunlar; birinci, ikinci ve üçüncü derece şeklinde ifade edilir. Birinci derece yanıklar, cildinizin üzerinde kızarıklık oluşmasına sebep olur. Deride gerginlik ve aşırı hassasiyet de bu noktada öne çıkan belirtilerin arasındadır. Bu tip yanıkların tedavi süreci kısa zamanda tamamlanabilir. İkinci derece yanıklarda ise saydığımız belirtilere ek olarak deri üzerinde içi su dolu kabarcıklar gözlemlenir. Bunlara dokunduğunuzda ağrı hissetmeniz mümkündür. Bu gibi durumlarda cildinizin iyileşmesi için özel kremler kullanabilirsiniz.

Üçüncü derece yanıklarda ise belirtilere deride kabuklanma ve acı da eklenir. Bu durum, ender rastlansa da tıbbi tedavi gerektiren önemli bir süreçtir. Güneş yanığının belirtilerine uygun tedavi yöntemleriyle sağlıklı sonuçlar elde edilebilir. Cildinizin durumunu değerlendirerek öncelikle evde doğal yollarla çözüm üretmeye çalışabilirsiniz. Ciddi durumlarda ise muhakkak uzman bir doktora başvurmalısınız.

Güneş Yanığını En Hızlı Geçiren 5 Yöntem

Güneş Yanığını En Hızlı Geçiren 5 Yöntem

Güneş yanığının etkisinden kurtulmak için çeşitli yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Bu süreci kısa sürede atlatmanızı sağlayacak olan 5 yöntemi sizin için sıraladık.

  • Güneş yanığı tedavisinde etkili sonuçlar elde edebilmek için nemlendirici içeriği bulunan kremlerden yardım alabilirsiniz.
  • Ciltteki yanma hissinden ve acıdan kurtulmak amacıyla bir havluya veya beze birkaç parça buz koyup sorunlu bölgenin üzerine kompres yapabilirsiniz.
  • Cildin nem dengesinin yerine gelmesi için bol miktarda su içebilirsiniz.
  • Elmasirkesi cildi hem onarmak hem de ferahlatmak için kullanılabilir. Bir miktar suyu ve sirkeyi küçük bir şişeye döküp sprey başlıkla yanık olan bölgeye uygulayabilirsiniz.
  • Güneş yanığını gidermeye yardımcı olan salatalık, cilt bakımı ürünlerinin çoğunun içeriğinde bulunur. Bu sebze, ferahlatıcı ve nemlendirici etkisi sayesinde güneş yanığına iyi gelir.

Güneş yanığına ne iyi gelir sorusunun cevabını merak eden kişiler, yukarıda yer alan yöntemleri gönül rahatlığıyla uygulayabilir. Bu noktada yanığın derecesini göz önünde bulundurmanızda da fayda var.

Güneş Yanığından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Güneş Yanığından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Güneş yanığından korunmak için dikkat etmeniz gereken birkaç unsur bulunur. Bunların arasında yer alanlardan biri de UV ışınlarının zararlı etkilerini azaltan yüz güneş kreminin ve koruyucu ürünlerin kullanılmasıdır. Bu ürünlerin barındırdığı özel bileşenler, cildin sürekli nemli kalmasını sağlar ve yanık oluşumunu engeller. Bu noktada cilt tipinizi göz önünde bulundurarak bir seçim yapmanız, çok daha verimli sonuçlar elde etmenizi sağlar.

Yazın sıcak günlerinde denize ve havuza girmediğiniz zamanlarda gölgede kalmaya da dikkat etmelisiniz. Bu sayede güneşin etkilerinden kendinizi koruyabilirsiniz. Öğlen saatlerinde dışarı çıkacaksanız, zararlı ışınlardan korunmanıza yardımcı olan özel tekstil ürünlerini de kullanabilirsiniz. Güneşin tepede olduğu zamanlarda uzun kollu ve pamuklu giysilerle cildinizi korumanız mümkündür. Özellikle yaz mevsiminde güneşe çıkmadan önce gözlük ve şapka takmanız, yanıkların meydana gelme ihtimalini bir hayli azaltır. UV ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için ihtiyaç duyabileceğiniz cilt bakımı, tekstil ve güneş ürünü çeşitlerini Trendyol&#;dan satın alabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir