boğaz ağrısı geçmiyor / Uzun süren boğaz ağrısına dikkat! - Sağlık Haberleri

Boğaz Ağrısı Geçmiyor

boğaz ağrısı geçmiyor

 funduszeue.info 

Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Çoğu insan kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarından etkilenmektedir. Özellikle boğaz ağrısı kış aylarında daha çok görülür. Çünkü kapalı ortamlarda insanlar daha fazla vakit geçirir ve bulaşıcı hastalıklar daha kolay yayılır.

Boğaz ağrısı; alerji, reflü veya yüksek ses kullanma gibi nedenlerden ortaya çıkabileceği gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlarla birlikte de görülebilir. Virüse bağlı oluşan boğaz ağrısı kendiliğinden düzelirken, bakteriyel boğaz enfeksiyonunda antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulabilir.

Boğaz Ağrısı Nedir?

Boğazınız tahriş olduğunda, iltihaplandığında, kaşındığında, ağrılı olduğunda veya çok kuru olduğunda hissedilen rahatsızlığa boğaz ağrısı denir. Boğaz ağrısı etkilediği bölgeye göre larenjit veya farenjit olarakta adlandırılabilir.

Boğaz Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Enfeksiyonların çoğu viraldir; diğerleri Streptococcus pyogenes veya A grubu Streptococcus gibi bakterilerden kaynaklanabilir.

Boğaz ağrısının belirtileri;

  • Geniz yanması
  • Bademciklerde ağrı ve yanma hissi
  • Yutkunma esnasında acı
  • Ateş
  • Öksürük
  • Vücutta ağrı ve halsizlik
  • Seste bozulma
  • Şişmiş lenf düğümleri

Boğaz Ağrısına Ne Sebep Olur? Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Birçok durum ve faktör, farenjit olarak da adlandırılan boğaz ağrılarının sebebi olabilir ve boğaz ağrısına neden olur. Ağzınızın arkasında, bademciklerde ve boynunuzda herhangi bir yerde ağrı ve tahriş hissedebilirsiniz. Ayrıca boynunuzda ateş, şişmiş lenf düğümleri ve baş ağrısı veya kulak ağrısı olabilir.

Boğaz ağrısının yaygın nedenleri şunlardır:

Viral Enfeksiyon: Boğazdaki ağrı genellikle grip veya soğuk algınlığı gibi viral bir enfeksiyonun sonucu olarak ortaya çıkar. Ayrıca boğaz ağrısı; el, ayak ve ağız hastalığında ve öpücük hastalığında da görülür. Virüsün türüne bağlı olarak, semptomlar tipik olarak bir hafta ile 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Bazı virüsler birkaç ay boyunca semptomlara neden olur. Ayrıca, boğaz ağrısı için ilaçlar virüsler üzerinde işe yaramaz.

Boğaz İltihabı: Bademcikler boğazınızın arkasındaki iki küçük yumuşak doku topağıdır. Sizi hasta eden mikropları yakalarlar. Bakteriler ve virüsler bademcik ağrısı yapabilir ve bademcik iltihabına neden olabilir.

Bakteriyel Enfeksiyon: Franjit olarak bilinen boğaz ağrısı, grup A Streptococcus adı verilen bir grup bakterinin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Franjit semptomları arasında ateş, kırmızı ve şişmiş bademcikler bulunur. Doktorunuz boğaz ağrısı tedavisi için antibiyotik yazabilir. Bakteriyel boğaz ağrısının daha az yaygın nedenleri arasında, bel soğukluğu ve korinebakteri bulunur.

Alerjiler: Polen, toz akarları, evcil hayvanlar veya küf alerjileri boğazınızı kuru ve kaşıntılı hale getirebilir. Alerjiden kaynaklanan boğaz ağrısı, geniz akıntısından yani burnunuzdaki mukusun boğazınızın arkasına akmasından kaynaklanır. Mukus boğazınızı tahriş eder ve ağrıya neden olur.

Reflü: Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) denen bir rahatsızlığı olan kişiler boğazda yanma hissi ve ağrı hissederler. Mide ekşimesi adı verilen bu ağrı, mideden gelen asit yemek borusuna geri döndüğünde ortaya çıkar. Yemek borusu, yiyecekleri boğazınızdan midenize taşıyan tüptür.

Aşırı kullanım veya tahriş edici maddeler: Bağırmak, çığlık atmak, uygun biçimde şarkı söylemek veya dinlenmeden çok fazla konuşmak boğaz ağrısına neden olabilir. Baharatlı yiyecekler, sigara ve sıcak sıvılar boğazınızı yakabilir veya tahriş edebilir.

Aşırı Kuruluk: Geceleri ağzınız açık uyursanız, tek taraflı boğaz ağrısı, boğaz sağ tarafında ağrı veya genel boğaz ağrısıyla uyanabilirsiniz. Soğuk algınlığı, grip veya alerji nedeniyle tıkanma (tıkanma) sizi ağzınızdan nefes almaya zorlayabilir.

Boğaz ağrısının daha az yaygın ancak daha ciddi nedenleri apse (bademciklerin etrafındaki iltihap cepleri), epiglot enfeksiyonu ( yutma sırasında ses kutusu ve nefes borusuna girişi kaplayan küçük kanatçık) ve tümörlerdir.

Hamilelikte Boğaz Ağrısı ve Boğaz Yanması Neden Olur?

Yutkunurken boğaz acıması özellikle hamile kadınlar için endişe verici olabilir. Yutkunurken boğazın acıması tehlikeli olmasa da, yüksek ateş ile birlikte görülen ağrısı tehlikeli olabilir. Hamile kadınlara bebeği korumak için özel ilaçlar önerilir. Ayrıca evde yapılabilecek gargara, bal, limon gibi doğal besinler doktora danışılarak kullanılabilir. Hamilelikte boğaz ağrısı varsa doktorunuza danışmak en iyisidir.

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer ve Nasıl Tedavi Edilir?

Doğal yollarla boğaz ağrısını tedavi etmek en etkili yöntemlerdendir. Gün boyunca periyodik olarak ılık tuzlu suyla gargara yapmayı deneyin. Bol sıvı içtiğinizden emin olun ve ağrıyı gidermek için boğaz pastilleri kullanın.  Boğaz ağrınız bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, antibiyotiklerle tedavi olmanız gerekir.

Bakteriyel Enfeksiyon: Boğaz sürüntüsünü takiben test pozitif çıktıysa, doktorunuz enfeksiyonu temizlemek için bir antibiyotik yazacaktır. Strep boğazını tedavi etmek için yaygın antibiyotikler arasında penisilin ve klindamisin bulunur. Enfeksiyonun geri dönmemesi için doktorunuzun yazdığı antibiyotiği tam olarak bitirmek (birkaç dozdan sonra daha iyi hissetseniz bile) önemlidir.

Viral Enfeksiyon: Virüsler çoğu boğaz ağrısına neden olur. Doktorunuz bol miktarda sıvı içmenizi, reçetesiz satılan ağrı kesiciler almanızı ve bol bol dinlenmenizi önerebilir. Boğaz pastillerini de deneyebilirsiniz.

Alerjiler: Reçetesiz satılan antihistaminik ilaçlar, geniz akıntısına neden olan burun tıkanıklığını giderebilir.

Reflü: Reçetesiz satılan antiasitlere ek olarak, yaşam tarzı değişiklikleri mide ekşimenizi ve boğaz ağrınızı hafifletebilir. Sol tarafa yatarak, başınızı hafifçe yüksekte tutarak uyumayı deneyin. Uyumadan en az 2 saat önce yemek yemeyi bırakın. Belirtileriniz düzelmezse doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.

Sesin aşırı kullanımı: Sesinizi dinlendirmek boğazınızın iyileşmesine izin verecektir. Birkaç gün fazla konuşmamaya veya şarkı söylememeye çalışın. Ayrıca çay ve diğer sıcak sıvıları da içebilirsiniz. Duman / sigara ve baharatlı yiyecekler gibi tahriş edici maddelerden kaçının çünkü boğaz ağrınızı daha da kötüleştirebilirler.

Boğaz ağrısına neden olan enfeksiyonları önlemek için ellerinizi sık sık yıkayın, hasta, hapşıran ve öksüren insanlardan uzak durun. Mutfak eşyalarını ve yiyecekleri paylaşmaktan kaçının.

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Boğaz iltihabına ne iyi gelir? sorusunun cevabı, boğaz ağrınıza neyin sebep olduğuna bağlı olarak değişir. Genellikle ılık sıvılar içerek veya boğaz pastilleri alarak ağrıyı ve tahrişi giderebilirsiniz. Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz yanması ve ağrısı, genellikle birkaç gün dinlendikten sonra kendiliğinden geçebilir.

Bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı oldukça rahatsızlık verebilir. Genellikle bir hafta içinde kaybolur. Ancak, 1 hafta az gibi gözükse de bazen ağrılar dayanılmaz olabilir. Bu 1 haftayı daha rahat geçirebilmeniz için evde yapabileceğiniz ev ilaçları şunlardır:

Tuzlu Su: Tuzlu su size anında rahatlama sağlamasa da, mukusu gevşetirken ve ağrıyı hafifletirken bakterileri öldürmek için etkili bir çözümdür. Yarım çay kaşığı tuzu ılık suya fincan ılık suya karıştırın ve gargara yapın.

Bal: Bal, iyileştirici görevi görmesinden dolayı boğazdaki iltihabı azaltır ve ağrıyı hafifletir. Doğal antibakteriyel özelliği ile boğaz ağrısı için en iyi doğal ilaçlardan biridir. Bal aynı zamanda bakterileri öldürebilir ve viral enfeksiyonlarla mücadeleye de yardımcı olabilir.

Limon: Tuzlu su ve bala benzer şekilde limonda boğaz ağrısı için harika bir çözümdür. Çünkü mukusun parçalanmasına ve ağrının giderilmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda limon C vitamini içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirmek ve enfeksiyon ile savaşmak için daha fazla güç vermeye yardımcı olabilir. Bir çay kaşığı limon suyunu bir bardak ılık suya karıştırın ve hızlıca rahatlamak için yudumlayın.

Acı Sos: Ateşli bir boğazı rahatlatmak için acı sos kullanmak kulağa garip gelebilir, ancak acı sosun boğaz ağrısını hafiflettiği kanıtlanmıştır. Acı sos, iltihapla savaşmak ve ağrıyı gidermek için kullanılabilen, kapsaisin bakımından zengin olan biberden yapılır. Bu nedenle, gargara yapmak için ılık bir bardak suya birkaç damla acı sos damlatmak, boğaz ağrınızı iyileştirmek için doğru çare olabilir.

Çay: Boğaz ağrısını hızlı bir şekilde gidermek için deneyebileceğiniz birçok farklı bitki çayı vardır. Karanfil çayı ve yeşil çay, rahatlama sağlarken enfeksiyonlara karşı savaşmak için antibakteriyel ve antiinflamatuar özellikler içerir. Ahududu, papatya ve nane çayı ağrıyı hafifletmek ve iltihabı azaltmak için harika seçeneklerdir. Papatya çayı aynı zamanda doğal bir kayganlaştırıcı görevi görebilir, bu nedenle sesiniz kısıksa ve konuşmakta güçlük çekiyorsanız, bu en iyi seçeneğiniz olabilir. Ek olarak, nane çayı doğal olarak boğazınızı uyuşturabilir ve ağrınızı hafifletebilir.

Nemlendirici: Sık sık boğazda ağrı yaşıyorsanız bulunduğunuz odanın nemlenmesi için bir cihaz almanın vakti gelmiş demektir. Kuru hava, özellikle kışın sert ve soğuk günlerinde boğaz ağrınızın nedeni olabilir. Eğer bulunduğunuz odanın havasını nemli tutarsanız sinüslerinizi sürekli açık tutmayı başarabilirsiniz.

Boğaz Ağrısı için Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Çoğu zaman boğaz ağrısı ciddi bir durumun belirtisi değildir. Eğer geçmeyen boğaz ağrısı var ise ve birkaç günden uzun sürerse doktorunuzu aramalısınız. Doktorunuz geçmeyen boğaz ağrısı nedenleri ile semptomlarınıza neyin sebep olduğunu anlamak için sizden birkaç tahlil isteyecektir.

Aşağıdaki belirtilerden birine veya daha fazlasına sahipseniz hemen doktorunuza görünün:

  • Nefes almada zorluk veya yutkunurken boğaz ağrısı
  • Boğazın arkasında gözle görülür bir çıkıntı
  • Aşırı salya (küçük çocuklarda)
  • Tükürükte veya balgamda kan
  • Şiddetli boğaz ağrısı
  • Aşırı yorgunluk
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Mide ağrısı, bulantı / kusma (genellikle çocuklarda)
  • Uyumakta zorluk
  • Vücudunuzun herhangi bir yerinde döküntü
  • Vücut ağrıları ve öksürük gibi grip benzeri semptomlar
  • Kulaklarınızda ağrı

Tamamlayıcı Sağlık'dan Tavsiyeler..

Boğaz ağrısı kış aylarında hemen hemen herkesin başına gelebilir. Bağışıklık sistemimize göre bazen hafif bazen ağır olabilir. Rahatsızlığınız beklenenden uzun sürerse ve yukarıdaki belirtiler görülürse doktorunuza başvurmak en iyi seçenek olabilir. Alacağınız tedavi hayat kalitenizi arttıracaktır. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırırsanız sağlığınız için gereken herşey size ek yük getirmeden özel hastanelerde karşılanacaktır. Sizde sağlığınıza yatırım yapmak için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 12 Ekim Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

Sık karşılaşılan şikayetlerden biri olan boğaz ağrısı tek başına ya da ateş, öksürük, yutma güçlüğü ile de ortaya çıkabilir. Ağrının nedeni bazen basit bir enfeksiyon bazen de ciddi bir hastalık olabilir. ENT Tıp Merkezi K.B.B uzmanı Op. Dr. orhan Altıntaş konu hakkında bilgi verdi.

Boğaz Ağrısının Sık Görülen Nedenleri!

  • Enfeksiyonlar (Viral, Bakteriyel, Mantar Enfeksiyonları)
  • Alerji
  • İrritasyon
  • Travma
  • Reflü
  • Tümörler
  • Virüslerle Oluşan Boğaz Enfeksiyonları
    Burun tıkanıklığı, hapşırma, genel halsizlik, boğaz ağrısı, boğaz ve genizde kuruma, ateş, kas ve eklem ağrıları virüs enfeksiyonlarının üst solunum yolunda oluşturdukları hastalıkların genel belirtileridir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar virüslerle oluşur ve özellikle sonbahar-kış aylarında salgınlara neden olur. Kızamık, su çiçeği, boğmaca gibi virüslerin yol açtığı hastalıklarda da boğaz ağrısı ve ateş belirtileri görülür.
    Viral enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde yatak istirahatı, bol sıvı alma ve ateş düşürücü, ağrı kesici kullanılması yeterlidir. Genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonları 1 haftada geçerler. Enfeksiyon daha uzun sürerse mutlaka bir doktora gidilmelidir. Antibiyotikler etkisizdir. Bazı ağır durumlarda virüslere etkili antiviral ilaçlar kullanılabilir.

    ‘’Öpücük Hastalığı Ergenlikte Tehlikelidir’’
    Boğazda da bulgu veren bir diğer virüs enfeksiyonu, 'enfeksiyöz mononükleoz'dur. Lenf bezleri tutulur, bademcikte büyüme olur ve üzerini beyaz bir zar kaplar. Boyun, koltukaltı ve kasıktaki lenf bezlerinde şişme görülür. Bazen boğaz ağrısı solumayı bile zorlaştırır, karaciğeri etkileyerek sarılığa sebep olabilir. Aşırı halsizliğe yol açar, altı hafta veya daha uzun sürebilir. Bu hastalık yetişkin ve buluğ çağında daha ağırdır, çocukluk döneminde ise daha hafif geçer. Tükürük ile geçtiği için 'Öpücük Hastalığı' da denir. Ağızdan ele, oradan tekrar ağza geçerek de bulaşabilir. Bu nedenle hastalık döneminde aynı havlu ve yemek kaplarının kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Hastalık muayene ve laboratuvar testleriyle teşhis edilebilir. Tedavi mutlak yatak istirahatı, vitaminler, ateş düşürücü ve ağrı kesicilerle yapılır.

    Bakterilerle Gelişen Boğaz Enfeksiyonları:
    Üst solunum yollarında enfeksiyona neden olan birçok bakteri türü vardır (streptokoklar, stafilokoklar, pnömokoklar ve diğerleri). Bu bakteriyel enfeksiyonlardan beta hemolitik streptokoklarla oluşan boğaz enfeksiyonu ayrı bir öneme sahiptir. Tedavi ihmal edilirse kalpte, böbreklerde ve eklemlerde ciddi hastalıklara neden olur. Hastalık belirtileri şiddetli boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, eklem ağrıları şeklinde ortaya çıkar. Bademciklerin üstünde beyaz bir tabaka oluşumu, boğazın çok kızarık olması ve boyunda ele gelen lenf bezeleri beta enfeksiyonundan şüphelenmemize neden olur. Tanıyı doğrulamak için kısa sürede sonuç veren strep A testi veya saatte sonuç veren boğaz kültürü yapılabilir.
    Tedavi günlük antibiyotik (penisilin veya penisilin türevleri ile) verilerek yapılır. Diğer bakteriyel boğaz enfeksiyonlarında tedavi de antibiyotiklerle gün kullanılır.

    Reflü İle Olan Boğaz Rahatsızlıkları:
    Boğaz ağrısı, yanma, yutma güçlüğü, kronik öksürük, mide sıvısı ve midedeki besinlerin boğazımıza gelmesi reflü hastalığının belirtileridir. Nedeni beslenme alışkanlığına ve sindirim sistemi hastalıklarına bağlıdır. Hastaların büyük bir çoğunluğu KBB uzmanlarına başvurur. Tecrübeli bir hekim öykü ve detaylı KBB muayenesi ile tanı koyabilir. Daha ileri durumlarda bir gastroenteroloji uzmanına yönlendirilmelidir. Tanıyı desteklemek için PH monitörizasyonu, endoskopik muayene, radyolojik görüntüleme, sintigrafi yapılabilir.

    Reflü hastalarının uyması gereken kurallar:
    Sigara, alkol bırakılmalı, çay ve kahve azaltılmalı, asitli, gazlı içecekler içilmemelidir. Uykudan önceki 3 saat besin alınmamalı, baş yüksekte yatılmalı, doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır. Çok ileri vakalarda cerrahi tedavi uygulanabilir.

    Alerjik Ve İrritan Maddelerle Oluşan Boğaz Rahatsızlıkları:
    Saman nezlesi ve mevsimsel alerjisi olan kişilerde burun akıntısı-kaşıntı-tıkanıklık, hapşırık, geniz akıntısı gibi şikâyetler, ağız ve boğazın kuruması sonucu boğaz ağrısı olabilir.
    Alerjik hastalarda sık gelişen sinüzitler, geniz arkası akıntılara, boğazda tahrişe, ağrıya yol açabilir.
    Hava kirliliği, duman, sigara, kuru hava, aşırı sıcak ya da soğuk havanın tahrişiyle oluşan burun tıkanıklığı nedeniyle ağız solunumu yapan kişilerde sabahları daha çok hissedilen boğaz ağrısı olabilir.
    Kışın evlerin ısıtılması sonucu oluşan kuru havanın etkisi odanın nemlendirilmesi ve sıvı alımıyla önlenebilir. Sigara, alkol kullanan, hava kirliliği olan işyerlerinde çalışan kişilerde de tahrişe bağlı olarak boğaz ağrısı oluşur. Bir müsabakada veya aşırı bağıran kişilerde boyun kaslarının yorgunluğu ve boğaz tahrişinden dolayı boğaz ağrısı görülür.
    İyi eğitilmiş spiker ve şarkıcılar, boğazlarını nasıl koruyacaklarını bilir. Derin nefes alarak, boğaz kasları yerine göğüs ile karın kaslarını kullanarak, yüksek ses çıkarabilirler. Profesyonel olarak sesini kullanan kişiler bol su içmeli, sigara ve alkolden uzak durmalıdır.

    Tümörlerde boğaz rahatsızlıkları:
    Boğaz, dil, nefes borusunun tümörlerinde kulaklara da yansıyan boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü sık görülür. Boğaz ağrısı, çoğunlukla uzun sürelidir. Diğer önemli şikâyetler; ses bozukluğu, boyunda şişlik, açıklanamayan zayıflama, tükürük veya balgamda kan olmasıdır.
    Tanı; kulak, burun, boğaz hekimince konur. Endoskopik aletler ile muayene edilir. İki haftadan daha uzun süren ses kısıklığı, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü şikâyetleri ciddiye alınmalıdır. Çoğunlukla uzun süreli sigara ve alkol kullanımı bu bölgede tümör oluşunda önemli bir faktördür.

    Boğaz Ağrısında Neler Yapılabilir?
    Soğuk algınlığı veya nezlenin yol açtığı boğaz ağrısı bazı uygulamalarla biraz azaltılabilir;

    • Aşırı sıcak ve soğuk olmamak koşuluyla sıvı alınımı artırılmalı
    • Özellikle yatak odası kuru olmamalı, gerekirse nemlendirici buhar yapılmalı
    • Yatak istirahatı yapılmalı
    • 1 bardak suya 1 çay kaşığı tuz ile hazırlanan tuzlu su ile günde birçok kez boğaz gargarası yapılmalı
    • Hafif ağrı kesiciler, pastil ve gargaralar kullanılabilir ancak bazı grip ve soğuk algınlığı için üretilmiş ilaçlar tansiyon, kalp, prostat büyümesi ve göz tansiyonu olan hastalar için ciddi yan etkiler yapabilir. Bu nedenle kullanılacak ilaçlar mutlaka doktora danışarak alınmalıdır.

    Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?
    Boğaz ağrısı; basit bir soğuk algınlığına bağlı değilse, başka bir enfeksiyon hastalığı, alerji veya tahriş edici madde bulunmuyorsa ve 10 günden daha uzun sürüyorsa önemli olabilir.
    Şiddetli ve uzun süren boğaz ağrısı ile birlikte aşağıdaki şikâyetler varsa doktora gidilmelidir.

    • Nefes almada güçlük
    • Yutmada güçlük
    • Ağız açmada güçlük
    • Eklem ağrıları
    • Kulak ağrısı
    • Yüzde, gövdede, kol ve bacaklarda döküntüler.
    • 38 derecenin üzerinde ateş
    • Boyunda şişlik

    Ne Zaman Antibiyotik Alınmalıdır?
    Antibiyotikler; bakterilerin üremesini durduran veya onları öldüren ilaçlardır, virüslere etkileri yoktur.

    Boğaz enfeksiyonlarının %75’ i virüs hastalıklarıdır. Fakat virüslerin direnci zayıflatması sonucu ve bazı olgularda bakterileri de hastalığa katılabilirler. Bu durumlarda da antibiyotikler gerekli olabilir.
    Antibiyotiklerde en önemlisi hekimin tavsiye ettiği şekilde tam olarak kullanılmasıdır. Yetersiz ve kısa süre antibiyotik kullanmak mikroplarda direnç oluşturur. Hastalık yeniden alevlenir. Ülkemizde düzensiz antibiyotik kullanımı mikroplarda direnç gelişimine neden olmuş ve bu yüzden birçok antibiyotik artık etki etmez hale gelmiştir.
    Sık boğaz iltihabına yol açan halk arasında beta mikrobu olarak bilinen 'streptokok' türü bakterilere penisilin, eritromisin, azitromisin, amoksisilin içeren antibiyotikler tercih edilir. Diğer bakteri türlerinde başka antibiyotik gruplarını kullanmak gerekebilir.

    Ailenin Diğer Fertlerine Ne Yapılmalıdır?
    Boğazda sık görülen kalp, eklem ve böbreklerde romatizma yapabilen beta hemolitik streptokok mikrobu varlığında, mikrobun bulaşıcılığı ve bazı kişilerin hastalanmasa bile taşıyıcı hatta mikrobun kaynağı olabileceği dikkate alınarak diğer aile fertleri de değerlendirilmeli, birlikte tedavi edilmelidir. Aile fertleri arasında temas azaltılmalı, havlu, tabak ve bardak gibi malzemeleri beraber kullanılmamalıdır. Eller sık sık yıkanmalıdır.

    Birçok hastalıkta belirti olarak görülebilen boğaz ağrısı uzun süre devam ederse dikkatli olmak gerekiyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı , yapılan araştırmalara dayanarak, aile hekimlerinin uzun süren boğaz ağrısına eşlik eden nefes darlığı, yutma güçlüğü, kulak ağrısı gibi belirtilerin varlığında gırtlak (larenks) kanserinin de düşünmesi gerektiğini söyledi.

    Özellikle havaların soğumasıyla birlikte enfeksiyonlara bağlı olarak da sık karşılaşılan boğaz ağrısı sıradan bir belirti olabilmekle birlikte bazı durumlarda daha ciddi sorunlara işaret edebiliyor. Bunlardan biri de gırtlak (larenks) kanseri. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi KBB Hastalıkları uzmanı  konuyla ilgili yapılan bir araştırmada; uzun süren boğaz ağrısıyla beraber nefes darlığı, yutma güçlüğü, kulak ağrısı gibi belirtilerin birlikte bulunduğu durumlarda yüzde 5’in üzerinde gırtlak (larenks) kanseri tespit edildiğini söyledi.

    İki-Üç Haftayı Geçen Ağrılara Dikkat!

    “Yutma güçlüğüne sebep olan, yutkunurken kulakta ağrı hissedilen, tedaviyle düzelmeyen, nefes darlığının eşlik edebileceği, iki-üç haftayı geçen boğaz ağrılarında aile hekimleri ileri inceleme için hastaları kulak burun boğaz uzmanlarına yönlendirmeli” diye konuştu. Bu durumun farklı hastalıklarla karıştırılabileceğini anlatan uzmanımız sözlerine şöyle devam etti: “Kronik farenjit, gastroösefageal reflü, diş hastalıkları, tükrük bezi hastalıkları da benzer bulgular yapabilir. Ayırıcı tanıyı yapabilmek için hastanın ayrıntılı değerlendirilmesi gerekir. Tek başına ses kısıklığı belirtisi görüldüğü durumda gırtlak (larenks) kanseri riski yüzde 2,7 iken; uzun süren boğaz ağrısına eşlik eden nefes darlığı, yutma güçlüğü veya yutkunurken kulak ağrısı varlığında bu oran yüzde 5’in üzerine çıkıyor. Bu nedenle ses kısıklığı ve boğaz ağrısının birlikteliği de riski artıran bir durum.”

     

    Riskli Grup Kim?

    Gırtlak (larenks) kanserlerinin dünyada görülme oranı yaklaşık yüzde civarında gerçekleşiyor. Baş boyun bölgesinde deri kanserlerinden sonra ikinci sıklıkla görülüyor. verilerine göre gırtlak (larenks) kanserinin Türkiye’de görülme oranı erkeklerde yüzde 2,6 ile 8. sıklıkla görülen malign tümör olduğunu söyleyen, şunları anlattı: “Sigara ve alkol kullananlar, gastroösefageal reflüsü olanlar, meyve ve sebzeden fakir diyetle beslenenler, cinsel ilişki yoluyla bulaşabilen human papilloma virüsüne maruz kalanlar risk grubunu oluşturuyor. Bununla birlikte gırtlak (larenks) kanserleri tedavi edilebilir tümörlerdir. Birçok kanser türünden olduğu gibi gırtlak (larenks) kanserinde de erken tanı tedavi başarısını artırır. Geç tanı konulması ve tedaviye geç başlanması ise yaşam kaybı oranının artmasına neden olur. Her yıl dünyada 12 bin kişi gırtlak (larenks) kanseri tanısı alıyor ve 3 bin ’i buna bağlı olarak hayatını kaybediyor.”



    Tümörün Yerleşim Yeri Seyrini Etkiliyor

    Gırtlak (larenks) kanserlerinde tümörün yerleşim yeri tanı konulan evreyi ve belirtileri de etkiliyor. Ses tellerini tutan glottik tümörlerde ses kısıklığı nedeniyle tanı daha erken (evre 1) konulabilirken, ses tellerinin daha üst seviyesindeki gırtlak bölgesini tutan ve supraglottik olarak tanımlanan ve daha az görülen tümörler daha sinsi seyrettiğinden tanı daha geç evrede (evre 2,3) konulabiliyor. Bu tümörlerde yutkunma ve nefes alma güçlüğü gibi belirtilerin ön planda olduğunu anlatan uzmanımız “Supraglottik tümörlerde geç evrede tümör ses tellerine yayıldığında ses kısıklığı ortaya çıkar. Bunun yanında hastalık lenf nodlarına yayılırsa boyunda kitle de görülebilir. Bu bulgu da geç evre belirtisidir. Hastaların bu nedenle iki haftayı geçen ses kısıklığı, geçmeyen boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü, nefes almada güçlük ve boyunda kitle gibi yakınmalarında mutlaka kulak burun boğaz uzmanına giderek ses tellerini ve gırtlaklarını kontrol ettirmeleri gereklidir” diye konuştu.

     

    Gırtlak (Larenks) Kanserleri Tedavi Edilebilir

    Gırtlak (larenks) kanserlerinde erken tanı ve tedavi hem hastalığın başarılı bir şekilde tedavisi hem de yaşam kalitesinin temini açısından hayati önem taşıyor diyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı şu bilgileri verdi: “Erken tanı konulan gırtlak (larenks) kanserlerinde tedavi başarısı yükseliyor. Bunun yanında tümörün yerleşim yeri de metastaz açısından önem taşıdığından belirleyici rol oynuyor. Gırtlak (larenks) kanserlerinde 5 yıllık sağ kalım oranı yüzde 80 oranında seyrederken, ses tellerine yerleşmiş (glottik tümör) erken evre tümörlerde daha başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Buna karşılık ses tellerinin üst ve alt seviyesindeki gırtlak bölgesini tutan (supraglottik ve subglottik tümörler) ve  daha ileri evrede tespit edilen tümörlerde tedavi başarısı düşüyor. Bunun yanında tedavinin fonksiyonel sonuçları da tümörün tespit edildiği evreyle yakından ilişkili. Erken evre tümörlerde konuşma ve yutma fonksiyonlarıyla ilgili daha başarılı sonuçlar elde edilirken, geç evrede trakeostomi nedeniyle yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenebiliyor. Konuşmayı temin için ses protezleri kullanılabiliyor veya terapiyle ösefagus sesi kullanılarak konuşma yapılabiliyor.”

    Basın Yansımaları: funduszeue.info 

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

    © 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.