manuel araba şanzıman yağı ne zaman değişir / Manuel şanzıman. Getz dişli kutusundaki yağ ne zaman değiştirilir?

Manuel Araba Şanzıman Yağı Ne Zaman Değişir

manuel araba şanzıman yağı ne zaman değişir

Şanzıman Yağı Hayati Derecede Önemlidir.

Günümüzde birçok kişi otomobil satın alırken kullanım kolaylığı sebebiyle otomatik vites tercih etmektedir. Otomatik vitesli şanzımanlar her ne kadar farklı türde olsalar da, Çalışma prensibi gereği, en önemli noktası şanzıman yağıdır. Yalnızca otomatik şanzımanlar için değil aynı zamanda manuel şanzımanlar için de şanzıman yağı hayati derecede önemlidir. Bu yazımızda sizlere şanzımanı ve yağ değişiminin önemini açıklayacağız.

Şanzıman Nedir ?

Şanzıman, otomobillerin motorunun oluşturmuş olduğu dönme momentini tekerleklere iletmeyi sağlayan aktarma organıdır. İçerisinde bulunan dişlilerin büyüklüğü vites aralıklarını belirler. Bu dişlilerin düzgün çalışması için yağa ihtiyacı vardır. Manuel şanzımanlarda eksik olmaması yeterliyken, otomatik vites sistemine sahip şanzımanlarda belirli periyotlarla bu yağın değiştirilmesi gerekir.

Şanzıman Yağı Nasıl Kontrol Edilir ?

Arabadan arabaya değişmekle birlikte, Otomatik vites sistemine sahip olan araçlarda, genelde motor kaputu altından erişimi olan bir yağ çubuğu vasıtasıyla kontrol edilir. Yağ çubuğundan kontrolü sağlamadan önce araç çalıştırılır. Optimum çalışma sıcaklığına ulaşınca, sırası ile tüm vites konumlarına getirip son olarak P (park) modunda bırakılır. Araç çalışır vaziyette iken şanzıman yağ çubuğu çekilir ve seviyesi kontrol edilir. Manuel Şanzımanlarda ise genel olarak motor kaputu altından kullanıcının erişimi yoktur. Araç yağcıya götürülür. Yağcı şanzımanın yan kısmında bulunan tıpa dan yağını kontrol eder. Eksik ise eksikliğini giderir.

 

Şanzıman Yağı Biterse Ne Olur ?

Manuel Şanzıman

Yukarıdaki paragrafta şanzıman yağının öneminden bahsetmiştik. Şanzıman yağının hayati öneme sahip olduğundan da söz ettik. Eğer aracın şanzıman yağı biterse manuel şanzımanlar için araç yağsız da hareket kabiliyetine sahiptir. Ancak çok kısa bir süre sonra şanzımanın içerisindeki dişliler yağlanamadığı için sürtünme nedeniyle yanacaktır. Eğer araç bu şekilde kullanılmaya devam ederse , yanmış olan dişli kırılıp şanzımanın kovan adı verilen dış kısmına da zarar verebilir. Bu durumda yapılması gereken, Şanzımanın sökülüp yanmış olan dişlilerin değişimidir. Kimi zaman sadece dişlilerin fiyatı komple şanzımanı da geçebilir. Bu durumda komple şanzıman almak daha mantıklıdır.

Otomatik Şanzıman

Otomatik şanzımanlar modelden modele değişmek üzere genel manada yağ basıncı ile çalışmaktadır. Eğer şanzıman yağı biterse basınç olamayacağı için araç harekete geçemez. Bir çekici çağırıp aracı gerekli servise götürmek gerekir.

 

Otomatik Şanzıman Yağ Değişim Fiyatları

Otomobiller markadan markaya değişmek üzere farklı türde şanzıman yağlarını farklı miktarlarda kullanırlar. Aşağıda bu yağların litre fiyatlarını görebilirsiniz. Aynı zamanda Otomatik şanzımanlarda yağ değiştirilirken filtre de değiştirmek gerekir.

Mobil Atf   34₺

Liqui Moly Atf   65₺

Swag ATF   85₺

Lubex ATF II  26₺

2. EL OTOMOBİL İLANLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ >>>

Motor Yağı &#; Şanzıman Yağı Değişimi Nasıl Yapılır?

Otomobiller birbiriyle etkileşim halinde çalışan çok sayıda hareketli parçadan oluşuyor. Mekanik parçaların kusursuz bir biçimde çalışabilmesi içinse sürtünmeyi en aza indiren sıvılara ihtiyaç duyuluyor. Bunlardan bazıları fren ve direksiyon hidroliklerinin yanı sıra hayati öneme sahip motor ve şanzıman yağlarından oluşuyor.

Yağ Değişimi Yapılan Parçalar Hangileridir?

Arabalarda yağ değişimi yapılan en önemli iki parçayı motor ve şanzıman oluşturuyor. İkisinde de benzer görevler üstlenen yağlar verimli ve sorunsuz bir araç performansı için son derece önemli. Bu sebeple kirlenen yağların kilometreye ve zamana bağlı olarak düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekiyor.

Motor Yağı Nedir? Ne Zaman Değiştirilir?

Motor yağı içten yanmalı motorlarda hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi en aza indirmek ve parçaların korozyonunu önlemek amacıyla kullanılıyor. Yüksek sıcaklıklara direnç gösterebilen bu yağlar sınıflarına ve viskozite derecelerine göre ayırt ediliyor.

Motor yağlarının kullanıma ve zamana bağlı olarak belirli zaman aralıklarıyla değiştirilmesi gerekiyor. Kirlenmiş motor yağı soğutma görevini yerine getirmeyerek parçaların aşırı ısınmasına ve verimsiz bir çalışmaya neden oluyor. Daha ciddi durumlarda ise motor bileşenlerinde yıpranmaya sebep oluyor ve motor arızalarını beraberinde getiriyor.

Motor yağı ne zaman değiştirilir diye merak ediyorsanız genellikle 10 bin kilometrede ve her yılda bir yağ değişimi yapılması gerekiyor. Üreticiler tarafından önerilen değişim zamanı marka ve modele göre değişebiliyor. Bu sebeple motorda herhangi bir arıza meydana gelmedikçe aracın el kitapçığında yazan değerlere sadık kalmakta yarar var.

Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Motor yağı değişimi birkaç basit adımdan oluşsa da özenle yapılması gereken bir işlem. Bu sebeple periyodik bakımların sırasında işinin ehli profesyonellerce yapılması gerekiyor.

Motor yağı değişimi şu şekilde yapılıyor:

  • Yağın akışkanlık kazanması için motor dakika normal sıcaklığında çalıştırılıyor.
  • Motor kapatıldıktan sonra yaklaşık dakika yağın soğuması bekleniyor.
  • Araç kriko yardımıyla kaldırılarak altında bulunan motor yağı karterinin tapası sökülüyor.
  • Atık yağın depolanması için karterin altına bir kap yerleştiriliyor.
  • Eski yağ tamamen süzüldükten sonra yağ filtresinin değiştirilmesi işlemine geçiliyor.
  • Yeni yağ filtresi takılmadan önce içine ve contalarına bir miktar yeni motor yağı dökülüyor.
  • Filtre değişimi tamamlandıktan sonra eski yağ tahliyesinin yapıldığı tapa yerine takılıyor.
  • Araç krikodan indirilerek düz bir zemine oturtuluyor.
  • Aracın marka ve modeline uygun yeni motor yağı huni yardımıyla yağ deposuna ekleniyor.

Şanzıman Yağı Nedir? Ne Zaman Değiştirilir?

Motor gibi şanzıman da sorunsuz ve pürüzsüz bir şekilde çalışabilmek için viskoz bir yağa ihtiyaç duyuyor. Şanzıman yağı iç kısımları yağlayarak ısı oluşumunu ve birbirine temas eden parçaların yıpranmasını önlüyor. Geleneksel motor yağlarından ayırt edilebilmesi için tipik olarak kırmızı veya yeşil renge sahip olarak üretiliyor.

Şanzıman sıvısının periyodik olarak değiştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, şanzımandaki yatak ve dişliler arasında kirlenen yağ ciddi ve maliyetli arızalar meydana getirebiliyor. Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.

Şanzıman Yağı Nasıl Değiştirilir?

Şanzıman yağı değişimi sıkça ihtiyaç duyulan bir işlem olmadığı için çoğu sürücü nasıl yapıldığına dair yeterli bilgiye sahip değil. Şanzıman yağını ilk kez değiştirecek sürücülerin bu işte profesyonel kişilere başvurmasında yarar var.

Şanzıman yağı değişimi şu şekilde gerçekleştiriliyor:

  • Kirli yağın tahliyesi için araç kriko yardımıyla kaldırılıyor.
  • Aracın altında yer alan şanzıman yağı karterinin yeri tespit ediliyor.
  • Tahliye tapası lokma anahtar yardımıyla sökülüyor.
  • Cıvata söküldüğünde kirli yağın boşaltılması için karterin altına bir kap yerleştiriliyor.
  • Yağ boşaldıktan ve tapa temizlendikten sonra tapa yerine takılarak iyice sıkılıyor.
  • Lokma anahtarla şanzımanın üst tarafında bulunan yağ doldurma tapası açılıyor.
  • Şanzıman yağı doldurma haznesine ulaşmak kolay olmadığı için ince bir hortum ve huni yardımıyla yeni yağ şanzımana dolduruluyor.
  • Dolum işlemi gerçekleştikten sonra temiz yağ deposundaki tapa yeniden takılarak iyice sıkılıyor.
Seviyenin kontrol edilmesi ve dişli kutusuna yağ eklenmesi

Şanzıman yağı değişimi ülkemiz sanayilerinde genellikle pek üzerine düşülmeyen bir konudur. Özellikle seviyesi kontrol edilmekte ve değişimi pek tavsiye edilmemektedir. Fakat bu yanlış bir tutumdur. Şanzıman yağı değişimi , araç üreticisinin belirttiği kilometrede veya yılda kesinlikle değiştirilmelidir. Aksi taktirde araç şanzımanı eskisi gibi çalışmayacak ve vites geçişlerinde takılmalar olacaktır. Çok yağsız kaldığı veya yağın eskidiği durumlarda ise vitesler tamamen geçmez hale gelecektir. Şanzıman yağı değişimi fiyatları manuel ve otomatik vitesli otomobillerde farklılık göstermektedir. Şimdi tabloda tek tek belirtelim.

Otomatik Şanzıman Yağı Değişimi Fiyatı

Otomatik şanzıman yağı değişimleri bir usta veya servis tarafından yapılır. Fiyatları ise yağın markasına göre değişir. Günümüzde ortalama bir şanzıman yağı fiyatı TL (3lt) olmaktadır. Usta veya servisin işçilik fiyatı ile birlikte ortalama TL gibi bir rakama şanzıman yağı değişimi yapılmaktadır.

Honda otomatik şanzıman yağı değişimi fiyatı
Audi a3 şanzıman yağı değişimi fiyatı
Audi a4 şanzıman yağı değişimi fiyatı
Peugeot şanzıman yağı değişimi fiyatı
Astra k otomatik şanzıman yağı değişim fiyat
Ford focus şanzıman yağı değişimi fiyatı
Renault clio 4 otomatik şanzıman yağı değişimi
Peugeot Otomatik Şanzıman Yağ Değişimi
Peugeot Otomatik Şanzıman Yağ Değişimi

Otomatik vites araçların şanzıman yağını belirtilen kilometrelerde değiştirmek çok önemli bir konudur. Değişmediği taktirde herhangi bir arıza durumunda masraf çok yüksek olabilmektedir. Manuel şanzımanlara göre otomatikler çok daha pahalıdır.

Manuel şanzıman yağı değişimi fiyatı

Manuel şanzıman yağları otomatik vites şanzımanlara göre daha ucuzdur. Litresini TL arasında bulmak mümkündür. 3 litre bir yağın TL olduğunu hesaplarsak değişim ile beraber TL gibi bir rakam ile şanzıman yağı değiştirilmektedir.

Şanzıman yağı kaç binde değişir?

Şanzıman yağı değişimi her km’de bir yapılmalıdır. Manuel veya otomatik iki şanzıman türünün en verimli şekilde çalışması km veya 4 yıl şeklinde uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Arabam kaç litre şanzıman yağı alır ?

Aracın şanzıman yağı kapasitesi marka ve modele göre değişecektir. Fakat motor standart bir manuel vites otomobil 3 litre şanzıman yağı almaktadır. Otomatik vites bir araç ise lt arasında değişebilmektedir.

Şanzıman yağı değişmezse ne olur ?

Şanzıman yağı değişmediği durumlarda viteslerde zorlanmalar olabilir. İlerleyen durumlarda ise hiç geçmeme veya dişli sıyrılması gibi durumlar yaşanabilir.

Şanzıman yağı bittiğini nasıl anlarız?

Aracınızda şanzıman yağıyla ilgili bir sorun varsa özellikle şanzıman bölümünde ses gelecektir. Bu ses mutlaka dikkatinizi çekecektir. Bir sorunun ilk belirtileri, herhangi bir vites değişikliği duymamanız veya gaz pedalına basmak ile hareket etmek arasında bir gecikme olmasıdır. Herhangi bir vites değişikliği duymuyorsanız, vites kutusu tutukluk yapmış olabilir. Bir aracınızın yakıt tüketiminde belirgin bir oranda artış yaşanıyorsa böyle bir durumda da şanzıman yağının bittiğini anlarsınız. Bu aşmada şanzıman yağınızı kontrol etmeniz gerekmektedir. Düz şanzımanda düşük yağ seviyesini kontrol etmenin en yaygın yolu yağ çubuğunu kontrol etmektir. Görünmüyorsa veya çıkarılmışsa, onu bulmak için aktarma organlarının etrafındaki bazı koruyucu kalkanları çıkarmanız gerekebilir.

En iyi şanzıman yağı hangisi?

Şanzıman yağı; aracınızın şanzımanının dişliler ve yataklar gibi iç parçalarını yağlar ve soğutur. Ayrıca şanzımandaki hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltarak ömrünün uzamasına yardımcı olur. Şanzıman yağı değişiminin amacı şanzımanın uzun süre sorunsuz çalışmasını sağlamaktır. Aracınızın en iyi şekilde çalışmasını istiyorsanız şanzıman yağını düzenli olarak değiştirmelisiniz.  Castrol Syntrans Multivehicle 75W, en popüler şanzıman yağları arasında yer almaktadır. Bir de Mobil 1 Sentetik ATF yağlama ve yüksek bir performans konusunda iddialı olan şanzıman yağı markaları arasında yer alır. Bu arada aracınız için en iyi şanzıman yağının hangisinin olduğunu öğrenmeyi isterseniz araç markanızın önermiş olduğu şanzıman yağı markasını kullanmanızı öneriyoruz. Ancak bu sayede tam olarak beklentinizi karşılayan bir performansı elde edebilirsiniz.

Manuel şanzıman yağı nasıl kontrol edilir?

Düz şanzıman yağı seviyesinin kontrol edilmesi zor değildir. Bu işlem her birkaç bin kilometrede bir yapılmalıdır. Düz şanzıman yağı kontrol işlemine aktarma organınızda herhangi bir sızıntı olup olmadığını görmek için aracınızın altını kontrol ederek başlamalısınız. Sızıntı yoksa artık aracınızın manuel şanzımanının yağı seviyesini kontrol etmeye devam edebilirsiniz. Burada yapmanız gereken ilk şey, ne sıklıkta yağ değişimine ihtiyaç duyduğuna ilişkin talimatlar için aracınızın kullanım kılavuzuna bakmaktır. Bu, aracınızın üreticisine ve herhangi bir şekilde tamir edilip edilmediğine bağlı olarak değişecektir.

Şanzıman yağı değişimi sonrası vites geçişlerini etkiler mi?

Şanzıman yağı, bir arabanın şanzımanında kullanılan bir çeşit yağlayıcıdır. Dişliler, pistonlar ve yataklar arasındaki sürtünmeyi ve aşınmayı azaltmaya yardımcı olur. Şanzıman yağı, çalışma sırasında bu parçaların ürettiği ısıyı da azaltır. Dolayısıyla şanzıman yağı değişimi sonrasında vites geçişleriniz de bu işlemden olumlu yönde etkilenecektir. Bazı arabalar, tasarımları veya kullanım biçimleri nedeniyle diğerlerinden daha sık değişiklik gerektirebilir. Bu nedenle, üreticiniz veya tamirciniz tarafından sağlanıyorsa bu talimatları yakından takip etmeniz önemlidir. Uzun vadede zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlayacağından, herhangi bir bakım işlemini kendiniz gerçekleştirmeden önce kullanıcı el kitabınızı da kontrol etmelisiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası