ölüm aylığı ne zaman kesilir / Ölüm Aylığı - AKSandık

Ölüm Aylığı Ne Zaman Kesilir

ölüm aylığı ne zaman kesilir

SGK'dan son dakika kararı! Sosyal G&#;venlik Kurumu resmen duyurdu, maaş kesintisi

SGK resmen duyurdu, ve değişti. Sosyal Güvenlik Kurumu önemli bir istisna getirdi. Maaş kesintileri ile ilgili değişikliğin detayları belli oldu. Anne-babasından ölüm aylığı alan çocukların çalışmaması ve emekli olmaması gerekirken, yapılan değişiklikle öğrenciyken çalışanlara bir istisna getirildi. Öğrenciyken geçici işlerde veya part-time çalışanların aylığı kesilmez.

Anne ya da babasından ölüm aylığı alan çocuklar, eğitimlerine devam ettikleri sürece hak kazandıkları ölüm aylığını almaya devam edebiliyor. Ancak bunun bazı şartları var. İşte ölüm aylığı alan gençlerin bilmesi gerekenler

ÖĞRENCİLİK SÜRÜYORSA AYLIK KESİLMEZ

Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre; çocuklara ölüm aylığı bağlanmasında çalışmamak ve emekli olmamak ana şart. Kız çocuklarda evli olmamak aylık almaya yeterliyken erkek çocuklarda 18 yaşını, liseye devam ediyorsa 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşını aşmama şartı var.

YÜKSEKÖĞRENİM YAŞ ŞARTINI UZATIYOR

Erkek çocuk 18 yaşını geçtiğinde ölüm aylığının kesilmesi gerekiyor. Ancak liseye devam ediyorsa 20, üniversiteye devam ediyorsa 25 yaşını dolduruncaya kadar ölüm aylığı alabilir. Erkek çocuk 25 yaşını geçtiğinde, üniversite sürüyor olsa bile aylığı kesilir.

SGKdan son dakika kararı Sosyal Güvenlik Kurumu resmen duyurdu, maaş kesintisi

DİSİPLİN CEZASI ÖLÜM AYLIĞINI KESEBİLİR

Ölüm aylığı alan erkek çocukları, bir dönemi geçen ceza alırsa, bu süre içerisinde öğrenci sayılmayacağından ölüm aylığını kaybedecektir. Diğer yandan eğer öğrencinin cezası bir dönemden daha az ise, cezalı olduğu sürede de ölüm aylığı alabilecektir.

ÇALIŞANLAR İÇİN DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Ölüm aylığı için genel şart, çocukların çalışmaması ve emekli olmamasıdır. Ancak yapılan değişiklikle öğrenciyken çalışanlar, hem çalışıp, hem ölüm aylığı alabiliyor. Yani öğrenciyken geçici işlerde veya part-time çalışan bir öğrencinin aylığı kesilmiyor.

BURS VE KREDİ BAŞVURUSU YAPABİLİRLER

Ölüm aylığı alan öğrenciler, kredi ve burs başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin KYK burs ve kredileriyle ölüm aylıklarını birlikte almalarının önünde bir engel yok. Bu nedenle ölüm aylığı alan öğrenciler rahatlıkla burs ve krediye başvurabilir.

BİR DÖNEM KAYIT DONDURMADA KESİNTİ OLMAZ

Kazandığı üniversitede herhangi bir nedenle kaydını dondurmak zorunda kalan erkek öğrencilerin, bir dönem kayıt dondurmaları ve bir sonraki dönemde yeniden kayıt yaptırmaları halinde, bu dönem içerisinde de ölüm aylığını almaları mümkün. Ancak bir dönemden uzun kayıt dondurmalarda ölüm aylığı kesilecektir.

ÜNİVERSİTEYİ KAZANAMAYAN 2 YIL SAĞLIKTAN YARARLANABİLİR

Üniversiteyi kazanıp kayıt telaşı yaşayan öğrencilerin yanında, bu yıl herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen gençler de var. Bu durumda bulunan gençler bu yıl daha da fazla çalışarak gelecek sınavda başarılı olacaklardır. Ancak bu gençlerin iki yıl boyunca sağlık sigortası primi ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı var. Örneğin liseden 14 Haziran tarihinde mezun olmuş ve üniversiteye devam edemeyen bir gence bu muafiyet 15 Haziran tarihine kadar tanınıyor. Söz konusu gencin kendisi adına prim borcu bulunsa bile bu tarihe kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi mümkün. Dolayısıyla lise mezunu genç, iki yıl boyunca sağlık sigortası primi ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.

SGKdan son dakika kararı Sosyal Güvenlik Kurumu resmen duyurdu, maaş kesintisi

ÖLÜM AYLIĞINA HAK KAZANMA KOŞULLARI NELERDİR?

Kanunun yürürlük tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için;

a-) En az gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya,

b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,

olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.

Ayrıca;

a-) Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemleri tamamlanmamış,

b-) Bağlanmış bulunan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş,

durumda iken ölen sigortalıların hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde ölüm aylığı bağlanır.

Ölüm aylığı bağlanabilmesi için sadece 4/1-(a) sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartında; gerek ölen sigortalı tarafından, gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartların oluşmasında dikkate alınmamaktadır.

Ancak, 1/10/ tarihinden önce ölen sigortalıların gün hesabında borçlanılan tüm süreler dikkate alınmaktadır.

Ayrıca, kendi nam ve hesabına ( sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi) çalışan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalıların genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şarttı.

SGKdan son dakika kararı Sosyal Güvenlik Kurumu resmen duyurdu, maaş kesintisi

ÖLÜM AYLIĞI KİMLERE BAĞLANIR?

Ölüm aylığı, ölen sigortalının;

a-) Eşine,

b-) Çocuklarına,

c-) Anne ve babasına, bağlanır.

HAYATINI KAYBEDEN SİGORTALININ ÇOCUKLARINA AYLIK BAĞLANMASININ ŞARTLARI NELERDİR?

Ölen sigortalının çocuklarına aylık bağlanabilmesi için çocukların cinsiyeti, yaşı, malul olup olmaması, öğrenim durumu ve medeni hali gibi kıstaslar mevcuttur.

Hak sahibi çocuklara ölüm aylığı bağlama şartları aşağıda açıklanmış olmakla birlikte, 21/03/ tarihli ve sayılı Kanun ile hak sahibi çocuklar için yeni düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre, 27/3/ tarihinden itibaren ölüm aylığı bağlanması talebinde bulunan çocuklardan 4/1-(a) kapsamında sigortalı sayılanlara; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurana kadar aylık bağlanacaktır. Aylık almakta iken 4/1-(a) kapsamında sigortalılığa tabi çalışmaya başlayan hak sahibi çocukların da Kanunda belirtilen yaş ve öğrencilik nitelikleri devam ettiği sürece bağlanan aylıkları kesilmeyecektir.

Erkek çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için;

Evli olup olmadıklarına bakılmaksızın, erkek çocukların yükseköğrenim görmeleri halinde 25 yaşını doldurmamış olmamaları, ortaöğrenim görmeleri halinde 20 yaşını doldurmamış olmaları, herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim görmemeleri halinde ise 18 yaşını doldurmamış olmaları

Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları,

Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması, şarttır.

Kız çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için;

Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları,

Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması,

evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.

SGKdan son dakika kararı Sosyal Güvenlik Kurumu resmen duyurdu, maaş kesintisi

ÖLÜM AYLIĞI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR? GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

4(a) (SSK)kapsamında ilk ölüm aylığı bağlama işlemleri için Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğümüze, ölüm aylığı bağlandıktan sonraki ikincil işlemleriniz için ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhiye/ANKARA adresine Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile müracaat edilmesi gerekir.

4(b) (BAĞ-KUR) kapsamındaki ölüm aylığı bağlama işlemleri için sigortalının dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile müracaat edilmesi gerekir.

Gelir/Aylık/Ödenek Talep belgesine;

-Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu

-Vasi İlamı (Hak sahiplerine vasi tayin edilmesi durumunda) eklenir.

Sayılı Kanuna tabi kamu görevlisi olan (4/c’li) sigortalıların hak sahipleri ile Sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi sigortalıların hak sahipleri ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhiye/ANKARA adresine müracaat etmeleri gerekir.

Ayrıca, funduszeue.info adresi üzerinden başvuru imkanı bulunmaktadır.

SGKdan son dakika kararı Sosyal Güvenlik Kurumu resmen duyurdu, maaş kesintisi

ÖLÜM AYLIĞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Türk Vatandaşlığından Çıkma/Çıkarılma

Evlenme: Yetim aylığı almakta iken evlenen erkek ve kız yetimin aylıkları kesilmektedir.

Çalışma Halinde Aylıkların Kesilmesi: sayılı Kanuna göre yetim aylığı bağlananların sayılı Kanunun 4/1-a, ve 4/1-b statüsünde çalışmaya başlamaları halinde yetim aylıkları kesilmemektedir. sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince yetim aylığı alanların sayılı Kanunun 4/1-c statüsünde çalışması halinde, yetimin aylığı göreve girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilmektedir. Ayrıca çalışmaya başlayanların hangi sigorta kapsamında çalıştığına bakılmaksızın ek 81 inci ve ek 84 üncü madde kapsamında yapılan ek ödemeleri, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilecektir.

Öğrenim Durumu Değişikliği Nedeniyle Aylıkların Kesilmesi: Erkek yetimlerin ölüm tarihinde (18), ortaöğrenim yapmakta ise (20), yükseköğrenim yapmakta ise (25) yaşını doldurması halinde aylıkları kesilmektedir. Ayrıca, 25 yaşını doldurmayan erkek yetimin Bir yüksek öğrenimi bitirmesinden sonra ikinci bir yüksek öğrenimde geçen süreleri ile doktora veya ikinci defa yapılan master veyahut lisans üstü uzmanlık öğreniminde geçen süreleri için aylık bağlanmamakta, ödenen aylıklar kesilmektedir.

GÜNCEL DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR?

Yeni yılla birlikte maaşlara gelen zam oranları merak konusu oldu. Asgari ücrete zam yapılması ve emekli maaşlarıyla ilgili düzenlemenin gündeme gelmesi dul ve yetim aylıklarının ne kadar olduğu sorusunu doğurdu. Dul ve yetim aylıkları şu şekilde güncellendi. En düşük dul ve yetim aylığı lira olurken, en yüksek aylık da lira oldu.

Ölen babadan kızına maaş ne kadar ?

Babanın vefatı durumunda ölüm aylığı bağlanabilecek kişiler arasında bekar ya da dul kızı da yer alır. Tabi dul ya da yetim maaşı olarak adlandırılan bu maaşı alabilmek için birtakım şartların sağlanması gerekmektedir. ’de kıza dulluk maaş miktarı, maaş alan kişi sayısına göre değişiklik gösterir.

Ölen babanın emekli maaşını kimler alabilir?

Vefat eden babanın maaşı ya da anne emekli ise annenin maaşını alabilecek olanlar şunlardır;

  1. 18 yaşı tamamlamış ve lisede okuyan ve 20 yaşını tamamlamamış çocuklar,

  2. 18 yaşını tamamlamış, üniversitede okuyan ve 25 yaşını tamamlamamış çocuklar,

  3. SGK heyet kararı ile malul olduğuna karar verilen malul çocuklar,

Ölen babadan dul kızına maaş ne kadar?

Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50’sidir.

  • Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişi değilse ve kardeş, anne gibi maaşa bağlanan bir başka aile üyesi varsa alacağı miktar yüzde 25’tir.

Yukarıdaki kriterlere ek olarak ödenecek dul maaşı ölen babanın sigorta giriş tarihi ve prim ödemesi gibi konulara bağlı olarak farklılık gösterir. Dolayısıyla ölen babasından dul maaşı almak isteyen her kızın alacağı miktar farklılık gösterebilir.

Ölen babadan bekar kızına maaş ne kadar bağlanıyor, güncel tutar ne kadar. Bağlanacak maaş eğer kişi vefat ettiyse yukarıdaki hisse oranlarına göre hesaplanır. Eğer kişi emekli olmadan vefat ettiyse ve ilk defa yılında aylık bağlanacaksa;

  1. Tek başına maaş alacak kız çocuğu için SGK ve Bağkur kapsamında yılında bağlanacak en düşük emekli maaşı ,00 TL olacaktır.

  2. Başka hak sahibi varsa bu durumda kız çocuğuna bağlanacak olan en düşük babadan kızına maaş bağlanması ise yılında ,00 TL olacaktır.

Kızın Dul Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

Kızın dulluk maaşı koşullarını yerine getirmesi başvuru yapması için gereklidir. Ölen babadan dul maaşı almak isteyen kızın şu şartları sağlaması gerekir.

  1. Kızın Sosyal Güvenlik kurumu aracılığıyla kendi adına aldığı bir maaş olmaması gerekir.

  2. Kızın herhangi bir sigorta kapsamında olmaması gerekir.

  3. Kızın bir BAĞKUR kaydının bulunmaması gerekir.

  4. Kızın varsa eşinin vefat etmemesi ve ölen eşi üstünden dul maaşı almıyor olması gerekir.

Dul maaşına başvuru nereden, nasıl yapılır?

Kızın dulluk maaşı başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumu ya da internet üzerinden yapılır. Bizzat kuruma başvuracak kişilerin ilgili belgeler ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri gerekir. İnternetten yapılan babadan dul kızına maaş başvuruları e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmekte.

Babadan maaş alabilmek için gerekli şartlar nelerdir?

“Ölen babanın maaşı nasıl alınır?” sorusunun cevabı için bazı koşulların yerine getirilmesiyle verilir. Vefat eden babanın sosyal güvencesinin olması, ona bu sosyal güvenceyi sağlayan bir kurumda düzenli olarak çalışır durumda olmuş olması gerekmektedir.

  1. Vefat eden babanın emekli maaşı üzerinde hak iddia edecek olan çocukların da devlet memuru olmaları gerekmektedir. Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler. Kız çocuğun evlenmesi durumunda bu hak ortadan kalkacaktır. Ancak boşanan kız çocukları gerekli başvuruyu yaparak yeniden yetim aylığını almaya devam edebilir. Merhumun erkek çocukları için bu üst sınır yaşı, ortaöğrenime devam edilirken 20, yükseköğrenime devam edilirken ise 25’tir.

  2. Kişilerin babalarının vefat etmeleri durumunda maaşlarını talep edebilmeleri için gereken koşullar bunlardır. Bu koşulları karşılayan kimseler babalarının vefatının ardından gerekli belgelerle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunarak babalarının maaşlarını talep edebilirler.

Ölen babanın maaşını çalışan kızı alabilir mi?

Ölen babanın maaşından bazı istisna durumlarda sigortalı çalışan kız çocukları da yararlanabilmekte. Buna göre;

  1. 25 yaşını tamamlamamış ve üniversite öğrenimi gören çocuklar sigortalı çalışsalar bile emekli maaşları kesilmemekte.

  2. Emekli sandığı kapsamında yetim maaşı alan kız çocuklarında öğrenim şartı aranmaz. Emekli sandığı kapsamında çalışmadıkları ya da evlenmedikleri sürece aylık almaya devam ederler. SSK ya da bağkur kapsamında prim ödense bile aylık kesilmez.

Ölen babasının maaşının kızı yüzde kaçını alır?

Babası ölen dul kızı yüzde kaçını alır? Emekli babadan dul kızına maaş ne kadar bağlanacağı diğer hak sahiplerinin aylık alıp almadığına göre değişir.

  • Tek başına aylık alan dul ya da bekar kıza aylık Yüzde 50 olarak bağlanır. (Tek başınıza aylık alıyor olmanıza rağmen aylık oranı %25 ise bir dilekçe ile vakit kaybetmeden SGK’ya başvurun). Eğer maaş alan başka hak sahibi varsa bu durumda aylık bağlama oranı %25 olur.

Ölüm Aylığına Hak Kazanma Koşulları Nelerdir?

Kanunun yürürlük tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için;

  • a-) En az gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya,

  • b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.

  • a-) Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemleri tamamlanmamış,

  • b-) Bağlanmış bulunan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş durumda iken ölen sigortalıların hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde ölüm aylığı bağlanır.

Ölüm aylığı bağlanabilmesi için sadece 4/1-(a) sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartında; gerek ölen sigortalı tarafından, gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartların oluşmasında dikkate alınmamaktadır.

Ancak, 1/10/ tarihinden önce ölen sigortalıların gün hesabında borçlanılan tüm süreler dikkate alınmaktadır. Ayrıca, kendi nam ve hesabına ( sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi) çalışan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalıların genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şarttır.

Ölüm Aylığı Kimlere Bağlanır?

Ölüm aylığı, ölen sigortalının;

  • c-) Anne ve babasına bağlanır.

Hayatını Kaybeden Sigortalının Eşine Aylık Bağlanmasının Şartları Nelerdir?

Eşine aylık bağlanması için, ölüm tarihinde sigortalının eşi ile yasal evlilik bağı bulunması şarttır. Sigortalının dul eşine % 50 si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75 i oranında aylık bağlanacaktır.

Hayatını Kaybeden Sigortalının Çocuklarına Aylık Bağlanmasının Şartları Nelerdir?

Ölen sigortalının çocuklarına aylık bağlanabilmesi için çocukların cinsiyeti, yaşı, malul olup olmaması, öğrenim durumu ve medeni hali gibi kıstaslar mevcuttur.

  • Hak sahibi çocuklara ölüm aylığı bağlama şartları aşağıda açıklanmış olmakla birlikte, 21/03/ tarihli ve sayılı Kanun ile hak sahibi çocuklar için yeni düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre, 27/3/ tarihinden itibaren ölüm aylığı bağlanması talebinde bulunan çocuklardan 4/1-(a) kapsamında sigortalı sayılanlara; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurana kadar aylık bağlanacaktır. Aylık almakta iken 4/1-(a) kapsamında sigortalılığa tabi çalışmaya başlayan hak sahibi çocukların da Kanunda belirtilen yaş ve öğrencilik nitelikleri devam ettiği sürece bağlanan aylıkları kesilmeyecektir.

Erkek çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için;

  1. Evli olup olmadıklarına bakılmaksızın, erkek çocukların yükseköğrenim görmeleri halinde 25 yaşını doldurmamış olmamaları, ortaöğrenim görmeleri halinde 20 yaşını doldurmamış olmaları, herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim görmemeleri halinde ise 18 yaşını doldurmamış olmaları

  2. Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları,

  3. Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması şarttır.

  4. Kız çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için;

  5. Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları,

  6. Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.

Malul çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için;

  • Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirdiği tespit edilen malul çocuklara da evli olup olmadığına, yaşına veya cinsiyetine bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanır.

Malul çocuklara bağlanan ölüm aylıkları;

  • - Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başladıkları tarihi,

  • - Kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlandığı tarihi,

  • - Kanunun 94 üncü maddesine göre yapılan kontrol muayenesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirmediği tespit edilen çocukların yeni malullük durumuna esas tutulan rapor tarihini izleyen ödeme dönemi başından itibaren kesilecektir.

Hayatını Kaybeden Sigortalının Anne Ve/Veya Babasına Aylık Bağlanmasının Şartları Nelerdir?

sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra vefat eden sigortalının anne ve/veya babasına aylık bağlanabilmesi için de yine birtakım kıstaslar mevcuttur. Öncelikle anne ve/veya baba 65 yaşın altında ise, ölen sigortalının hak sahibi eş ve çocuklarından geriye artan hisse olmak zorundadır. Ayrıca anne ve/veya babanın her türlü kazanç ve irattan elde etmiş oldukları gelirleri asgari ücretin net tutarından az olmak zorundadır. Yine anne ve/veya babaya ölen çocuklarından ölüm aylığı bağlanabilmesi için, diğer çocuklarından hak kazanılan gelir/aylıklar hariç olmak üzere, gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması da şarttır.

  • Anne ve/veya baba 65 yaşın üstünde ise, yukarıda belirtilen şartları taşımaları halinde ölen sigortalının hak sahibi eş ve çocuklarından geriye artan hisseye bakılmamakta, artan hisse olmasa bile ölüm aylığı bağlanmaktadır.

Ölüm Aylığı Bağlanması İçin Nereye Ve Nasıl Başvurulur? Müracaat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

4(a) (SSK)kapsamında ilk ölüm aylığı bağlama işlemleri için Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğümüze, ölüm aylığı bağlandıktan sonraki ikincil işlemleriniz için ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhiye/ANKARA adresine Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile müracaat edilmesi gerekir.

4(b) (BAĞ-KUR) kapsamındaki ölüm aylığı bağlama işlemleri için sigortalının dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerimize Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile müracaat edilmesi gerekir.

Gelir/Aylık/Ödenek Talep belgesine;

  • -Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu

  • -Vasi İlamı (Hak sahiplerine vasi tayin edilmesi durumunda) eklenir.

Sayılı Kanuna tabi kamu görevlisi olan (4/c’li) sigortalıların hak sahipleri ile Sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi sigortalıların hak sahipleri ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhiye/ANKARA adresine müracaat etmeleri gerekir.

Kurumumuz ve MEB ve YÖK arasında yapılan protokol kapsamında öğrenci belgeleri elektronik ortamda temin edilmektedir. Öğrenci belgesinin güncel olup olmadığı konusunda tereddüt edilmesi durumunda hak sahiplerinden talep edilmektedir.

Dul aylığı hangi durumlarda kesilir?

  1. Türk Vatandaşlığından Çıkma/Çıkarılma

  2. Evlenme: Harp malulü ile evlenen kadının aylıkları kesilmemektedir. Sonradan evlendiği eşinin ölümü nedeniyle, ikinci eşinden de ölüm aylığına hak kazanan dul eşe, bu aylıklardan tercih ettiği aylığı bağlanmaktadır.

  3. sayılı Kanuna göre dul aylığı bağlananların sayılı Kanunun 4/1-a, 4/1-b ve 4/1-c statüsünde çalışmaya başlamaları halinde aylıkları kesilmemektedir. Ancak, çalışılan statüye göre aylık bağlama oranları değişmektedir. Ayrıca çalışmaya başlayanların hangi sigorta kapsamında çalıştığına bakılmaksızın ek 81 inci ve ek 84 üncü madde kapsamında yapılan ek/ilave ödemeleri, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilmektedir.

Kız ve Erkek Yetimin Aylığının Kesilmesini Gerektiren Haller:

  1. Türk Vatandaşlığından Çıkma/Çıkarılma

  2. Evlenme: Yetim aylığı almakta iken evlenen erkek ve kız yetimin aylıkları kesilmektedir.

  3. Çalışma Halinde Aylıkların Kesilmesi: sayılı Kanuna göre yetim aylığı bağlananların sayılı Kanunun 4/1-a, ve 4/1-b statüsünde çalışmaya başlamaları halinde yetim aylıkları kesilmemektedir. sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince yetim aylığı alanların sayılı Kanunun 4/1-c statüsünde çalışması halinde, yetimin aylığı göreve girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilmektedir. Ayrıca çalışmaya başlayanların hangi sigorta kapsamında çalıştığına bakılmaksızın ek 81 inci ve ek 84 üncü madde kapsamında yapılan ek ödemeleri, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilecektir.

  4. Öğrenim Durumu Değişikliği Nedeniyle Aylıkların Kesilmesi: Erkek yetimlerin ölüm tarihinde 18, ortaöğrenim yapmakta ise 20, yükseköğrenim yapmakta ise 25 yaşını doldurması halinde aylıkları kesilmektedir. Ayrıca, 25 yaşını doldurmayan erkek yetimin bir yüksek öğrenimi bitirmesinden sonra ikinci bir yüksek öğrenimde geçen süreleri ile doktora veya ikinci defa yapılan master veyahut lisans üstü uzmanlık öğreniminde geçen süreleri için aylık bağlanmamakta, ödenen aylıklar kesilmektedir.

Malul Erkek Yetimin Aylığının Kesilmesini Gerektiren Haller:

  1. Türk Vatandaşlığından Çıkma/Çıkarılma

  2. Çalışma Halinde Aylıkların Kesilmesi: sayılı Kanuna göre göre aylık almakta olan malul erkek yetimin sayılı Kanunun 4/1-c kapsamında çalışması durumunda sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince aylığı kesilmektedir. sayılı Kanunun 4/1-a ve 4/1-b kapsamında çalışmaları nedeniyle bağlanan aylıklarının asgari ücretin net tutarından fazla olduğu tespit edilenlerden muhtaç olmadıklarına karar verilenlerin aylıkları kesilmektedir.

  3. Evlenme: Malul erkek yetimin evlenmesi halinde aylıkları kesilmemektedir.

Anne ve Babanın Yetim Aylığının Kesilmesini Gerektiren Haller:

  1. Türk Vatandaşlığından Çıkma/Çıkarılma

  2. Çalışma Halinde Aylıkların Kesilmesi: sayılı Kanuna göre göre aylık almakta olan anne ve babanın sayılı Kanunun 4/1-c kapsamında çalışması durumunda sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince aylığı kesilmektedir. sayılı Kanunun 4/1-a ve 4/1-b kapsamında çalışmaları nedeniyle bağlanan aylıklarının asgari ücretin net tutarından fazla olduğu tespit edilenlerden muhtaç olmadıklarına karar verilenlerin aylıkları kesilmektedir.

  3. Evlenme: Aylık almakta iken evlenen babanın aylığı kesilmemektedir. Ancak aylık almakta iken evlenen annenin aylığı evlenme tarihini takip eden aybaşından itibaren kesilmektedir.

  4. Vazife ve harp malullerinin annelerine bağlanmış olan aylıklar evlenmeleri halinde ise kesilmemektedir. Ayrıca, vazife ve harp malullerinin baba ve annelerine bağlanmış olan aylıklar sayılı Kanunun 4/1-a, 4/1-b ve 4/1-c statüsünde çalışmaya başlamaları halinde de kesilmemektedir.

)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası