çütre balığı fiyatı / Domuz balığı - Vikipedi

Çütre Balığı Fiyatı

çütre balığı fiyatı

Domuz Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Domuz Balığı Faydaları Ve &#;zellikleri

Lezizz

Haber Giriş: -  

İnatçı Balık Çütre

Geçenlerde Belgrad Ormanlarından kaçan domuzun Tarabya’da denize girdiğini okuyunca hemen bana denizlerde yaşayan aynı isimde bir canlının olduğunu anımsattı. Ama o da isminin yarattığı çekingenlikten midir nedir çok geç tanıştı bizimle. Çütre balığı olarak anılan balığın halk arasındaki yaygın adı domuz balığıdır. Yakalandıktan sonra suyun dışında çok uzun süre canlı kalır çütre balığı. Ölmemek için oldukça direnir. Bu direnmesini inatçılık kabul eden yurdum insanı ona “domuz” ismini yakıştırmıştır. Ama Romalıların kullandığı dikenli bir savaş aracını (balistes) andırdığı için çütre adının takıldığı çok eski yıllardan bilinir. Balığın sırtındaki birinci büyük diken tehlike anında kalkar ve o pozisyonda kilitlenir, elle indirilemez. Bununla birlikte tetik görevi gören üçüncü küçük dikene bastırıldığında birinci dikenin kilit mekanizması açılır ve yüzgeç yana sarkar.

SICAK DENİZLERİN BALIĞI

Eşkenar dörtgen biçiminde, gövdesi yassı çütre balığı sıcak denizlerde görülür. Akdeniz’de bol bulunan çütreye nadiren Marmara’da da rastlanır. Kalın kırmızı dudakları olan çütre balıkları kumdaki yuvalarında koruma modunda iken oldukça agresif olurlar ve fazla yaklaşan dalgıçlara o güzel dudakları arasından dişlerini göstermekten çekinmezler. Çütre balıklarının değişken renkleri olmakla beraber en fazla sırt tarafları koyu menekşe, yanları mavimsi ve yeşilimsi gri, karın tarafları ise beyaza kaçan açık yeşilimsi gridir. Yüzgeç üzerinde bazen koyu lekeler bulunur.

ÇOK SERT DERİ

Çütre balığının biri çok kalın üç dikenden oluşan birinci sırt yüzgeci vardır. Derisi diken yığınından başka bir şey değildir. Çok etli ve kılçıkları zor ayırt edilen ikinci sırt yüzgeci on yedi diken ve yirmi üç kılçıktan ibarettir. Kuyruk yüzgeci hilal şeklinde oyuktur. Vücudu baştan aşağı, zımpara kâğıdındaki aşındırıcı, taneler gibi sert ve sık pullarla kaplıdır. Bu pulları temizlemek oldukça güçtür. Hatta pişirmeden önce deriyi yüzmek gerekir.

ÇİTF DOLAŞIRLAR

Denizde çift dolaşan çütre balıklarından birisini tekli oltayla yakalar ve biraz ağır davranırsanız diğeri keskin dişleriyle misinayı koparıp eşini kurtarır. Çotra veya çotira olarak da anılan çütre balığı farklı bir damak tadı sunduğu için lezzeti bazı damaklara değişik gelir. Lezzetini artırmak için balığı pişirmeden bir saat önce elma sirkesi, sebze tozu, soğan ve domates suyunun bulunduğu bir kapta dinlendirmek gerekir. İstanbul Balıkhanesinin eski Müdürü Karekin Deveciyan yılında balıkhaneye sadece iki adet çütre balığının geldiğini yazmakta, denizden çıkan tanıdık birkaç balığın dışındaki canlılara “yaratık” gibi bakmamızın en önemli göstergesini de bizlere hatırlatmaktadır.

Zaten uzun yıllar deniz ürünlerinden uzak kalmış bir toplumuz. Yemeyi bırakın adını duyunca irkildiğimiz isimleri balıklara koymak ayrı bir muamma. Domuz balığı, böcek, yılan balığı gibi! Domuz balığı olarak anılan çütreden Japonlar Kawahagi isimli suşi yaparlar ve çok beğenilir. Yılan balığının 7 Temmuz’da bayramını kutlarlar, suşileri çok prim yapar. Istakoz türlerinin en lezzetlisi bence böcek olarak adlandırılan langusttur. İnatçı diye balığa domuz balığı dedik ama biz de inat ettik yıllarca yememeye. Ama son zamanlarda balıkçı tezgâhlarında nadir de olsa görmeye başladık. Çütre balığının ekonomik değeri yüksek değil ama protein değeri yüksek. Denizden babam çıksa yerim diyenler için çok cömert bir balık.

iNATÇI BALIK ÇÜTRE

Çütre balığı, çok uzun süre suyun dışında canlı kalır; ölmemek için direnir. Bunu inatçılık kabul eden yurdum insanı ona ‘domuz’ ismini yakıştırmış

iNATÇI BALIK ÇÜTRE

Geçenlerde Belgrad Ormanları’ndan kaçan domuzun Tarabya’da denize girdiğini okuyunca; aklıma hemen aynı isimde denizde yaşayan bir canlının olduğu geldi. Ama o da isminden mi bilmem, çok geç tanıştı bizimle.
Çütre balığının halk arasındaki yaygın adı domuz balığıdır. Yakalandıktan sonra, çok uzun süre suyun dışında canlı kalır çütre balığı. Ölmemek için direnir. Bu direnmesini inatçılık kabul eden yurdum insanı ona ‘domuz’ ismini yakıştırmış. Ama Romalılar’ın kullandığı dikenli bir savaş aracını andırdığı için, çütre adını aldığı çok eski yıllardan beri bilinir.

TEHLİKE ANINDA
Çütre balığının sırtındaki birinci büyük diken, tehlike anında kalkar ve elle indirilemez. Bununla birlikte tetik görevi gören üçüncü küçük dikene bastırıldığında, birinci dikenin kilit mekanizması açılır ve yüzgeç yana sarkar.
Kalın kırmızı dudakları olan çütre balığı, kumdaki yuvalarında koruma modundayken oldukça agresiftir ve yanına fazla yaklaşan dalgıçlara, dudakları arasından dişlerini göstermekten çekinmez.
Çütre balığının vücudu sert pullarla kaplıdır; temizlemek güçtür. Pişirmeden önce deriyi yüzmek gerekir.
Uzun yıllar deniz ürünlerinden uzak kalmış bir toplumuz. Yemeyi bırakın, adını duyunca irkildiğimiz isimleri balıklara koymak ayrı bir muamma. Domuz balığı, böcek, yılan balığı gibi! Domuz balığı olarak anılan çütreden Japonlar Kawahagi isimli suşi yapar ve çok beğenilir. Yılan balığının 7 Temmuz’da bayramını kutlarlar, suşileri çok prim yapar.

ASIL DİRENEN BİZİZ
Istakoz türlerinin en lezzetlisi bence böcek olarak adlandırılan langusttur.
İnatçı diye balığa domuz balığı dedik ama biz de yıllarca yememeye inat ettik. Ama son zamanlarda balıkçı tezgahlarında nadir de olsa görmeye başladık. Çütre balığının protein değeri yüksek. “Denizden babam çıksa yerim” diyenler için çok cömert bir balık.

iNATÇI BALIK ÇÜTRE

ÇÜTRE SOTE


Malzemeler:

kg çütre balığı
- 1 adet dolmalık sarı biber
- 1 adet dolmalık yeşil biber
- 1 adet paprika
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet defne yaprağı
- 2 adet biberiye dalı
- 1 adet büyük boy domates
- 1 çay kaşığı sebze tozu
- Yeterince tuz

Yapılışı: Çütre balığının ensesine çizik atıp, derisini yüzün. Kılçıklarını çıkarıp, fileto yapın ve kuşbaşı doğrayın. Tavada tereyağını kızdırın. Balığı üç dakika çevirin, sebzeleri ve defne yaprağını ekleyip, iki dakika boyunca karıştırarak pişirmeye devam edin. Sebzelerin canlı kalmasına dikkat edin; sebze tozu, tuz ve biberiye dallarını karıştırıp, servis yapın. Afiyet olsun.

BALIĞIN LEZZETiNi ARTIRMAK iÇiN

Çütre balığının tadı bazılarına değişik gelebilir. Lezzetini artırmak için balığı pişirmeden bir saat önce; elma sirkesi, sebze tozu, soğan ve domates suyunun bulunduğu bir kapta dinlendirmek gerek.

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.