diz kapağı ağrısı / Diz ağrısı nedenleri ve tedavisi | Anadolu Sağlık Merkezi

Diz Kapağı Ağrısı

diz kapağı ağrısı

Diz Önü Ağrısından Şikayetçi Misiniz?

Ortopedi ve Travmatoloji

Merdiven inip çıkarken, kısa süreli bir yolculuktan sonra arabadan inerken ve yokuş aşağı yürürken yaşanan diz önü ağrıları, sıklıkla diz kapağından kaynaklanan  problemleri işaret edebiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Uzmanlarımız, toplumda sıklıkla menüsküs ya da ön çapraz bağ kopması ile karıştırılan diz önü ağrısı hakkında bilgi verdi.

Diz önü ağrısı her yaşta görülebiliyor

Dizlere aşırı yük binmesi sonucu diz kapağının  kıkırdağı zaman içinde yumuşamakta ve kıkırdak altındaki sinir uçları biraz daha belirginleşip, diz önü ağrısını oluşturmaktadır. Her yaşta görülebilen diz önü ağrısında uzun süre oturduktan sonra özellikle atılan ilk adım ağrılı oluyorsa, kişi oturduğu yerden kalkmakta zorlanıyorsa veya dizlerini hareket ettirdiğinde sesler geliyorsa dikkatli olunmalıdır. Ayrıca herhangi bir ağrı olmaksızın da diz kapağı dejenerasyonunun gelişebileceği, ağrının daha geç oluşabileceği bilinmelidir.

Uzun süre dizler bükülü oturulmamalı

Yokuş aşağı yürürken ya da merdivenden inerken dizin ön tarafı, diz kapağı ile uyluk kemiği birbirine çok fazla yaklaştığı için bu süreçte bir dengesizlik varsa ağrı oluşur. Diz bükülü bir şekilde uzun süre oturmak da diz kapağına  basınç oluşturacağı için harekete geçildiğinde kişi ağrı duyar. Çömelerek ya da diz üstünde çalışan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Burada da ilk sırayı ev hanımları almaktadır. Bu ağrının sebebi diz kapağının yapısal bozukluğu, dizin üst kısmındaki uyluk  kasları veya alttaki tendon, diz kapağının orta hatta tutan bağlardan  ya da yakın zamanda geçirilmiş basit bir travmadan kaynaklanıyor olabilir. Basıncın diz kapağına farklı gelmesi ve erken kıkırdak  yumuşaması olduğunda “kondromalazi” gelişir, bu da dejenerasyona sebep olur.

Sert zeminde koşulmamalı, alçak taburede oturulmamalı

Alçak taburede oturmak diz kapağına aşırı yük bindirmektedir. Normalde sorun olmazken, bağda gerginlik, kasta güçsüzlük veya diz kapağı doğuştan birazcık yüksekte olan kişilerde yani diz kapağının orta hatta sabitleyemeyen kişilerde sorun yaratmaktadır. Ayrıca sert zeminlerde ya da asfaltta sportif amaçlı yürüyüşlerde diz kapağına fazla yük binmektedir. Mümkünse yürüyüş için uygun zemin bulunmalı, yürüme parkurları, orman arazisi ya da yada yürüyüşe uygun esneyen zeminler tercih edilmelidir.

Hayatı kolaylaştırmak sizin elinizde

Diz önü ağrısının etkilerini azaltmak çoğunlukla kişinin kendi elindedir. İlaç, ameliyat ya da fizik tedaviden önce yaşam tarzı değiştirilmelidir. Bu nedenle;

  • Alaturka tuvalet yerine alafranga tuvalet kullanmalıdır.
  • Yerde yemek yememeli, masaya oturulmalıdır.
  • Bacağını bükerek kalça altına alma gibi oturma alışkanlıklarından uzak durmalıdır.
  • Özellikle merdiven inerken mümkünse asansör tercih edilmelidir.
  • Mümkün olduğu kadar yokuş yerine düz yollar tercih edilmelidir.

Diz önü ağrısında son seçenek cerrahi müdahale

Hastalar uzun zamandır rahatsız edici veya şişliğin de eşlik ettiği şiddetli diz ağrısı ile doktora başvurmaktadır. Diz önü ağrısında öncelikle doğru tanı çok önemlidir. Diz kapağı hekim tarafından değerlendirilir ve değişik açılardan çekilen röntgenlerle diz kapağının hareketleri gözlenir. Kıkırdağın hasarlandığı düşünülen hastalarda daha sonraki süreçte MR istenir Şiddetli ağrı ve şişlik ile başvuran hastada tedaviye başlangıç aşamasında hastanın konforunu artırmak için inflamasyonu baskılayıcı ilaç verilir. İnflamasyon baskılandıktan sonra fizik tedavi süreci başlar. Özellikle kas dengesizliği veya kas gücü dengesizliği söz konusuysa fizik tedavi çok önemlidir. Diz kapağının çok fazla yana doğru hareketlendiği görülürse hastalara diz kapağının hareketlerini kontrol eden dizlikler verilir. Eğer tüm bunlardan istenilen sonuç alınmazsa cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabilir..

Diz kapağı dışa doğru yer değiştirmeye meyilli ise…

Özellikle diz kapağının bağlarının dengesizliği belirginse artroskopik gevşetme denen cerrahi işlem uygulanır, yaklaşık yarım saat sürmektedir. Gergin olan dıştaki bağlar cerrahi olarak gevşetilir. Diz kapağının yerleşim yerini değiştirmeye yönelik ameliyat ise genelde diz kapağı dışa doğru çıkmaya başlayan şiddetli ağrısı ve kıkırdak hasarı olan kişilerde tercih edilir. İyileşme süreci hastadan hastaya değişiklik gösterir. Bazı hastalara kısıtlama getirilip, dış cihazlarla bir süre bacak sabitlenebilir.

Diz Kapağı ve Çevresi Ağrıları

DİZKAPAĞI (PATELLA) VE ÇEVRESİ AĞRILARI DİZİNİZİN KABUSU OLMASIN!

SON YILLARDA SIKÇA RASTLANAN DİZKAPAĞI AĞRILARININ SEBEBİ NEDİR?

Dizkapağı ağrıları, diz eklemini ilgilendiren sorunların başında gelmektedir. Başlangıçta dizin belli pozisyonlarında ağrı olarak ortaya çıkan bu sorunlar, ciddiye alınmadığı ve tedavisi geciktirildiğinde ciddi kıkırdak aşınmalarına sebep olabilmektedir.

Bu problemlerin en başında dizkapağı kemiğinin pozisyonel olarak özellikle dışa doğru yerinden kayması veya dış bölgede sıkışması gelmektedir. Dizkapağı kemiği üstte uyluk ön kasına, altta patellar tendon adını verdiğimiz bağla, bacak kemiği üst ön bölümüne bağlıdır. Uyluk ön kasının kasılması ile katlı olan bacağımız düz hale gelir. Bu hareket esnasında dizkapağımız uyluk kemiği alt ön kısmında bulunan dizkapağı ön oluğu içinde kayarak hareket eder. Gerçekte dışa açılanmış durumda bulunan uyluk ön kası, her kasılışında dizkapağını bir miktar dışarı doğru çeker. Uyluk ön kasının iç ve dış kısmında bulunan ve dizkapağının iç ve dış kısımlarına yapışan “vastus lateralis ve medialis” kasları dizkapağını, dizkapağı oluğunda düzgün baskı yapacak şekilde tutar. Zamanla vastus medialis adı verilen uyluk iç kasının giderek zayıflaması, dizkapağımız dışa doğru kaymasına veya dizkapağı kemiğimizin dış kısmında bası artışına sebep olur. Bu durum klinik olarak özellikle merdiven inip çıkma, çömelip kalkma ve uzun süre diz bükük pozisyonda oturmada ağrıya sebep olabilir. Bu sorunu olan bazı insanlarda ağrı olmayabilir. Dizkapağının bu problemlerini ortaya koymak üzere geliştirmiş olduğum ve bilimsel uluslararası diz cerrahisi dergisinde yayınlanmış olan “Quadriceps bası – çekme” testim başlangıç halindeki hastalarda dahi doğru uygulandığında bulgu verebilmektedir. Dizkapağının dışa kayması ve dış kısımda sıkışması, dizkapağının dış kısmının arka kısmı ile karşısına gelen uyluk kemiği, alt dış kısım kıkırdaklarında aşırı bası artışına sebep olur. Normalin üzerindeki bu bası artışı, başlangıçta bu bölgede kıkırdak yumuşamasına ve şişmesine, eğer erken tedbir alınmazsa bu bölge kıkırdaklarının daha erken aşınması ile uzun dönemde bu bölgenin artrozuna yani halk deyimiyle kireçlenmesine yol açabilmektedir. Hasta erken dönemde kıkırdak aşınmalarının olmadığı veya henüz başladığı dönemde başvurmuşsa, hastaya kıkırdak güçlendirici ve ağrıyı azaltıcı bir tedaviye başlanır ve dizkapağı egzersiz programı verilir. Bu tedaviye yanıt alınamayan veya biraz daha ilerlemiş kıkırdak aşınması evresinde olan hastalarda cerrahi tedavi uygulanabilir. Cerrahi olarak dizkapağının dışa kaymasını ve sıkışmasını ortadan kaldıran kendi geliştirmiş olduğum daha önce de belirttiğim muayene yöntemi ile aynı makalede yayınlamış olduğum “full arthroscopic lateral retinaculer release” adını verdiğim cerrahi tekniğimle dizkapağı kayma ve sıkışmalarını düzeltebilmekteyim. Uzun dönemli takiplerimiz ameliyat uygulamalarımızın aşınma sorununu ciddi olarak geciktirmektedir.

DİZ ÖN BÖLGESİNDE AĞRIYA SEBEP OLAN BAŞKA SORUNLAR VAR MIDIR VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Diz ön bölgesinde ağrıya sebep olan sorunlar arasında, diz içinde dizkapağı çevresinde yer alan plika adını verdiğimiz dokular, dizkapağının enfeksiyon ve tümörleri, dizkapağı alt kısmında bulunan patellar tendon adını verdiğimiz bağın ve bu bağın arkasında ve dizin içinde yer alan Hoffa yağ dokusunu aşırı kullanmaya bağlı gelişen mikrobik olmayan iltihabı, dizkapağı kemiğinin ön, üst ve alt bölgelerinde yer alan içinde az miktarda sıvı barındıran keseciklerin değişik nedenlerle şişmesi sayılabilir.

Bunların içinde hastalarda en fazla görülen ve diz eklemine uzun dönemde zarar verecek oluşumlar plikalardır. Dizde dizkapağının üst kısmında, alt kısmında iç ve dış kısımlarında olmak üzere dört plika mevcuttur. Sırasıyla dizkapağının iç, dış ve alt kısmında bulunan plikalar sorun yaratabilir. Dizkapağının iç ve dış tarafındaki plikalar, dizkapağı ile uyluk alt ucunun iç ve dış eklem yüzeylerine sürtünen bant veya elbise katlantısı şeklinde tıbbi ismi sinovya olan diz iç zarı katlantılarıdır. Bu dokular dizin hareketleri esnasında, önden yana kayarak bu bölgelerdeki kıkırdak ve kemik dokuya sürtünürler. Değişik yaş gruplarında ağrıya sebep olabilen bu dokular, hastada çömelme ve kalkma esnasında dizde ağrı, diz içinde atlama ve çatlama sesi şeklinde şikayetlere sebep olabilir. Uzun süreli oturmada da hastayı rahatsız edebilir. Plikalar dizin aşırı ve zorlayıcı kullanılmasında ve sürtünme gücünü arttıran aşırı kilo gibi durumlarda daha erken ve hızlı kıkırdak aşınmalarına sebep olabilir. İç ve daha az sıklıkla dış plika, orta yaşlara doğru yaşıtlarına göre bu hastalarda daha erken yaşlarda diz kireçlenmesine sebep olur. Gerek plikaların sürtünmesiyle gerekse dizkapaklarının aşırı baskısı ile diz eklemine dökülen kıkırdak parçacıkları diz eklemi içinde hareket ve diz eklemi iç zarının salgıladığı parçalayıcı enzimler ile öğütülüp mikroskopik partiküller haline dönüşür. Bu partiküllerin büyük bölümü diz iç zarı tarafından emilir ve yok edilir. Bir kısmı ise menisküslerin özellikle arka ve arka iç kısmında içine girerek menisküslerin yapısını bozar ve kolay menisküs yırtıklarına sebep olur. Ağrılı plika rahatsızlığı olan hastaların klinik ve MRI bulguları değerlendirilir. Erken dönemde ve özellikle genç hastalarda, kıkırdaklarda fazla sorun yoksa, ilaç tedavisi uygulanabilir ve plikaların sürtünme etkisini azaltıcı önerilerde bulunulabilir. Tedaviye rağmen şikayeti geçmeyen ve kıkırdak aşınma sorunu ileri evrelere geçmiş hastalarda, artroskopik olarak plika dokusunun çıkarılması ameliyatı yapılır. Bu işlemin yanı sıra varsa aynı operasyon esnasında dizkapağı kaymasının düzeltilmesi ve menisküs ameliyatlarının birlikte yapılması uygun olur.

HASTALAR BU TEDAVİLERDEN SONRA NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

  • Dizde uygulanan plika ve dizkapağı gevşetme ameliyatlarından sonra hastalar verilen egzersizleri düzenli olarak yapmalı ve ilaç tedavilerine uymalıdır. Bu ameliyatlar, dizin mekanik olarak erken aşınmasına sebep olan sorunları ortadan kaldırarak, biyomekanik olarak daha uygun diz oluşturma ameliyatlarıdır. Bu nedenle hastalar iyileşme döneminde tedavilerine harfiyen uymalıdır.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • www.acibadem.com.tr sitesine veya www.acibadem.com.tr/AcibademOnline/TR/MainPage adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK MAH.FEZA SK.NO:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Dizin şişmesinin birçok çeşit sebepleri olabilmektedir. Dizin içerisinde bulunan sinovyal sıvının artışı, romatizmal hastalıklar, kıkırdak hasarları, menisküs yırtığı, bağ zedelenmeleri, kireçlenme ile dizde şişlik görülebilir. Yaşanan travmalar sonucu diz kapağı ağrısı ve şişlik oluşabilmektedir. Bu travmalar düşme, vurma, çarpma gibi durumlarda olabilmektedir.  Özellikle dizin iç kısmında kanama meydana gelirse dizde büyük bir şişlik oluşur. Bu duruma hemartroz (eklem içinde kanama) denir. Dizde oluşan eklemde uyuşma, sızlama ve sıcaklık hissi gibi belirtilerle kendini belli etmektedir. Diz ağrısının da aynı şekilde birçok farklı nedeni vardır. Bu nedenlerin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Diz Kapağı Ağrısı Ve Şişlik

  • Obezite
  • Hareketsizlik
  • Vitamin veya mineral eksikliği
  • Yaşlılık
  • Hamilelik
  • Travmalar
  • Romatizma
  • Menisküs
  • Diz kireçlenmesi
  • Yoğun ve zorlu egzersizleri
  • Kemik erimesi

Diz kapağı ağrısı ve şişlik genellikle sporcularda menisküs yırtığı nedeniyle görülmektedir. Dizin zorlanması sonucu oluşan menisküs yırtığı hastanın hayatını ciddi anlamda etkileyen bir sağlık sorunudur. Tedavi edilmediği taktirde ciddi sorunlar oluşabilmektedir.

Meniküs nedeniyle oluşan diz kapağı ağrısı ve şişlik geçmesi için bazı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler dinlenme, buz uygulaması, sargı ve dizin vücuttan yüksekte tutulmasıdır. Bu tedavi yöntemleri ile birlikte ağrı ve şişliğin geçmesini destekleyen ağrı kesici ilaçlar doktor kontrolü ile kullanılabilmektedir. Ağrının geçmemesi durumunda cerrahi müdahaleler önerilmektedir.

Diz Kapağı Ağrısı Ve Şişlik

Diz Kapağı Ağrısı Ve Şişlik İçin Neler Yapmamamız Gerekir

Diz problemine eğilimi olanlar için yapılmaması gereken hareketler aşağıda yazılan hareketlerdir. Aşağıda bahsedilen hareketler sonucu oluşan diz kapağı ağrısı ve şişlik, herkes için geçerli olmamakla birlikte sadece diz problemine eğilimi olanlar için daha çok etkilidir.

  • Diz üstü oturmak: Diz üstü oturunca diz kapağına binen yük hem alttaki hem de üstteki kasların ve bağların gerilmesiyle vücut ağırlığının on yedi katına kadar çıkabiliyor ve bu da diz kapağının aşınmasına sebep oluyor. İlerde merdiven inerken başlayan ağrıların en büyük sebebi genel olarak diz üstü oturmaktan kaynaklanmaktadır.
  • Bisiklet Hareketi: Bisiklet hareketi diz kapağı kıkırdağının aşınması ile diz kapağı ağrısı ve şişlik gibi ortaya çıkan problemlere neden olabilmektedir.

Diz Kapağı Ağrısı Ve Şişliğe İyi Gelen Egzersizler

  • Ayakta Dairesel Hareketler: Diz gergin bir şekilde olduğunuz yerde bacağınızı dairesel hareketlerle çeviriyorsunuz. Bu hareket belinde problem olanlara ufak bir bel ağrısı yaratabilir. Bu harekette önemli olan dizin üstündeki kuadriseps kasının gerildiğini hissetmektir. Kuadriseps kası insanların yürüyüşündeki en önemli kastır.
  • Adduktör Sıkıştırma: Bu harekette dizlerinizi düz bir şekilde tutarak oturun. Küçük bir yastık veya rulo havluyu dizlerinizin arasına alarak dizinizi bükmeden arasına aldığınız şeyi beş saniye kadar sıkıştırın ve bırakın.
  • Düz Bacak Kaldırma: Bu harekette bir bacağınızı ayak tabanı yerde olacak şekilde kaldırın, diğer hasta bacağınızın uyruk kaslarını kasın ve bir karış kadar havaya kaldırıp beş saniye boyunca havada tutup indiriniz
  • Hamstring Germe: Bu hareketi çarşaf gibi bir şeyle yapabilirsiniz. Yatar pozisyondayken çarşafı ayaklarınızın altına alıp uçlarından elinizle tutup ayağınızı havaya kaldırıp on saniye bekledikten sonra geri indirebilirsiniz. Hareketi yap

    Diz Kapağı Ağrısı Ve Şişlik

    arken kaldırdığınız bacağınızın düz olması ve diğer bacağınızın hiç kalkmaması çok önemlidir.

  • Kalça Abduksiyonu: Yan tarafınıza doğru yatarken altta kalan bacağınızı dizden arkada doğru kırın ve diğer bacağınızı yukarı kaldırıp beş saniye kadar bekledikten sonra geri indirebilirsiniz.
  • Terminal İzometrik: Oturmuş ve bacaklarınızı uzatmış bir şekildeyken dizin altına yastık veya rulo havlu alarak dizinizi havluyu sıkıştıracak şekilde bastırırken ayağınızı kendinize doğru çekin. Bu işlemi de beş saniye kadar yapıp bırakabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası