gebelikte 11 hafta 2 gün / 11 Haftalık Gebelik - Hafta Hafta Gebelik | MUSTELA

Gebelikte 11 Hafta 2 Gün

gebelikte 11 hafta 2 gün

Bahçeci Sağlık Grubu

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte Hafta

11 haftalık gebelik, bebeğin artık tıbben fetüs olarak anıldığı dönemdir. Fetüsün boyutu yaklaşık olarak 2,5 ile 3 cm. aralığında ve ağırlığı yaklaşık 8 gr. kadardır. Bu hafta anne adayının gıdalardan aldığı kalsiyum, vitamin ve mineraller, bebeğin kemiklerinin oluşumunda ve özellikle sertleşmesinde önemli rol oynar. Bebeğin diyaframı, iç ve dış kulağının oluşumu, hamilelikte 11 hafta boyunca devam eder. Kendi bedenine dokunabilen bebeğin, el ve ayak tırnaklarının oluşumu tamamlanır. Anne adayı ise haftaya gelindiğinde hormonal değişime ayak uydurmaya başlar. Mide bulantıları yavaş yavaş azalır. İştah artışı ile birlikte aşermede bir miktar artış olur. Göbek bölgesinde belli belirsiz bir büyüme görülebilir.

11 Haftalık Gebelik

11 haftalık bebek, hızla gelişimine devam eder. Bu hafta, diş ve kemik gelişimi hızlanan bebeğin artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması için ıspanak, fasulye ve bakliyat, badem ve süt ürünleri bolca tüketilebilir ya da doktor tavsiyesiyle takviye olarak haricen kalsiyum alınabilir. Mide bulantılarının azalmaya başladığı gebelikte 11 hafta, sindirim zorluğunun başladığı dönem olarak kabul edilir. Mide ve yemek borusunda yanma sıklıkla görülen 11 haftalık gebelik belirtileri arasında yer alır. 11 haftalık bebek anne karnında kendi bedenine dokunabilir. Cinsel organ gelişiminin başladığı bu dönemde bebeğin kalbi dakikada kez atar. Dil, damak ve ağız yapısı, burun delikleri ile bağlantı kurar ve gelişimini sürdürür. 11 haftalık bebek boyu yaklaşık 2,5 ile 3 cm kadardır. Sıklıkla sorulan &#;11 haftalık gebelik kaç aylık?&#; ya da &#;11 hafta kaç ay?&#; soruları, yaklaşık olarak iki buçuk ay olarak yanıtlanabilir.

11 Haftalık Hamilelikte Neler Yaşanır?

Bütün organların oluşumunun tamamlandığı bu dönemde, organların bir kısmı işlevini kazanmış olsa da hâla gelişimlerini sürdürür. Oluşumu devam eden kulaklar, başın yan taraflarına doğru, gözler de yüzün ortasına doğru hareket eder. Doku tomurcuğu hâlinde olan dış genital organlar, penis ya da klitoris olarak şekillenmeye devam eder. Kol ve bacak hareketlerinin hız kazandığı hamilelikte 11 hafta, hormonların etkisiyle memelerde büyüme ve duyarlılığın devam ettiği, baş ağrısı, baş dönmesi, uyku açlığı ve idrara çıkma ihtiyacında artışın sürdüğü dönemdir. Hafif şiddette kasık ve karın ağrısı şikayeti de, rahmi destekleyen bağ dokularının büyümesine bağlı olarak görülebilir. Ancak bu şikayetlerin şiddetli olması durumunda doktorla iletişim kurulmalıdır.

Gebeliğin Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hormonların etkisiyle, hazımsızlık ve kabızlık şikayetlerinin artış gösterdiği 11 haftalık hamilelik döneminde sindirimi kolay besinler tüketmek ve bol miktarda mevsim meyvesi yemek önemlidir. Bu dönemde daha canlı rüyaların görülmesi son derece normaldir. Baş ağrısı şikayetleri de bu dönemde artış gösterebilir. Bunun sebebi de kan hacmindeki artıştır. Kan hacmindeki bu artış, kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Bu durum; baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerin temel sebebidir. Gebeliğin haftasında da az pişmiş ya da çiğ et ürünleri tüketilmemelidir. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden de uzak durulmalıdır. Yüksek miktarda kafein içeren, gazlı ve asitli içecekler de tüketilmemelidir. Günlük olarak yarım saatlik yürüyüş, yüzme ya da egzersiz, anne adayının iyi hissetmesini ve kilosunu kontrol altında tutmasını kolaylaştırır.

11 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

11 haftalık bebeğin ultrason görüntüsü incelendiğinde bebeğin, rahim içinde amniyon kesesi olarak tanımlanan içi sıvı dolu kese içinde yer aldığı görülebilir. Farklı bir deyişle rahim içinde yer alan amniyon kesesi, plasenta, bebek ve amniyotik sıvıyı içinde barındırır. Amniyotik sıvı, bebeğin rahatça hareket etmesini sağlarken bebeği ısı değişimlerinden ve dışarıdan gelen darbelerden korur. Plasenta ise bebeğin ve annenin dolaşım sistemlerini ayıran geçici bir organdır. Bu doku, gerekli besin maddelerini anneden bebeğe geçirirken, bebeğin de metabolik atıklarının anneye geçirmesini sağlar. &#;11 haftalık bebek, anne karnında nerededir?&#; sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

11 Haftalık Bebek Gelişimi

11 haftalık gebelik anne karnı içinde son derece hızlı gelişimlerin yaşandığı dönemdir. Bu dönemde bebek, kendisine dokunmaya başlar. Dokunduğu yeri kaydeder ve tekrar dokunduğunda o bölgeyi tanır. Beyin artık kaydetmeye ve hatırlamaya başlar. El ve ayak tırnakları, iç ve dış kulak oluşumu devam eder. Sesleri duyabilse bile henüz onları ayırt edemez ve anlamlandıramaz. Cinsel organ gelişimi de hız kazanmıştır ancak 11 haftalık gebelik ultrason görüntüleri ile cinsiyetin belirlenmesi için henüz çok erkendir. Bu yüzden 11 haftalık erkek bebeğin ultrason görüntüleri ile kız bebek görüntüleri arasında hiçbir fark bulunmaz. 11 haftalık bebek gelişimi, kemiklerin sertleşmeye, dişlerin diş eti içinde oluşmaya başladığı dönemdir. Dolayısıyla kalsiyum yönünden zengin beslenmek ve eğer gerekiyorsa dışarıdan kalsiyum takviyesi almak önemlidir.

11 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

11 haftalık ultrason görüntüsü incelendiğinde bebeğin kafası, vücuduna oranla daha büyüktür ve ön kısmı şiş bir görünüme sahiptir. Bu, aynı zamanda beyin gelişiminin sürdüğünün de bir göstergesidir. 11 haftalık gebelik, ultrason ile incelendiğinde bebeğin genital organları henüz fark edilemez. Cinsel organlar, tomurcuk düzeyindedir ve gelişimleri devam etmektedir. Bu nedenle bebeğin cinsiyetinin haftada ultrasonla belirlenmesi mümkün değildir. 11 haftalık bebek görüntüsü bebeğin, el, kol, ayak, bacak ve kafasının belirgin olarak gözlemlenebilmesine olanak tanır. Şanslı anne ve baba adayları, bebeklerinin hareketlerini de görebilir.

11 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Bu dönemde anne adayının bulantıları ve koku hassasiyeti azalır. Koku hassasiyetinin azalması ve hormonların da etkisiyle anne adayının iştahında artış olur. Özellikle sabahları anne adayı kendini çok aç hissedebilir ancak kilonun kontrol altında tutulması son derece önemlidir. Ara öğünlerde meyve ve kuru yemiş tüketimine ağırlık verilmeli; ana yemeklerde kalorisi yüksek ve besin değeri düşük yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Gebeliğin haftasında anne adayı, su tüketimine de dikkat etmelidir. 11 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler, hazımsızlık, mide yanması, reflü ve kabızlık gibi şikayetlerin artması ile karakterizedir. Ciltte aşırı yağlanma ya da kuruma da oluşabilir. Gebeliğin haftasında anne adayının karnı bir miktar büyüyebilir.

11 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?

Bu dönemde bebek, el, ayak, kol, bacak, diz ve dirsek gibi pek çok bölgesini hareket ettirebilir. Şanslı anne ve baba adayları, 11 haftalık gebelik ultrason görüntüsünde bu hareketleri yakalayabilir. Sıklıkla sorulan &#;11 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi?&#; sorusunun yanıtı, henüz hissedilemez olarak verilebilir. Erken dönem hareketlerin hissedilmesi sıklıkla gaz hareketleri ile karıştırılabilir. Bebeğin hareketleri ile haftalar arasında ilk kez hissedilir ancak özellikle ilk gebeliklerde bebeğin hareketlerini hissedebilmek için ya da haftaya kadar beklemek gerekebilir.

11 Haftalık Bebek Kaç cm Olur?

Kendi bedenine dokunarak, dokunduğu yeri hatırlayan ve pek çok organı çalışan ve gelişmekte olan bebeğin boyu yaklaşık 2,5 ile 3 cm, ağırlığı ise yaklaşık 8 gr. kadardır. Hızla gelişimi devam eden fetüsün bir sonraki haftada ağırlığı neredeyse ikiye katlanarak yaklaşık grama ulaşacaktır.

Gebelik hakkında aklınıza takılan tüm sorular için 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Gebelikte Hafta

Bu hafta ana rahminde ki bebeğin gelişim olarak pik yaptığı bir haftadır. Bebeğiniz en çok bu hafta da geliştiği için bu hafta tüm jinekoloji uzmanları tarafından literatürlere not düşülmüştür.
11 haftalık gebelikten itibaren bebeğinizin vücut taslağı oluşmuş tüm organları gelişimlerini tamamlamaya devam ediyorlar. Taslağı tamamlanmış her organ aynı zamanda çalışmaya da başlar. Bebekte en belirgin organ beyin olmasına rağmen bebeğin vücudu da büyümeye başladığı için kafası artık çok dikkat çekmeyecektir. Bebeğiniz artık tam bir minik bebek görünümünü elde etmiştir.
11 haftalık gebelikte bebeğinizin dış kulak yolu gelişimi tamamlanmıştır. Bebeğinizin kulak aksamı iç ve dış olarak hazır hale gelmiştir. Henüz daha tam olarak duyamasa da duymaya hazır hale gelmiş olur. Bebeğiniz bu hafta sesleri işitir ama ayırt edemez tam olarak duyma işlemi ise haftadan itibarendir. Bu haftaya kadar bebek sesleri karışık uğultu şeklinde duyar ve anlam veremez.
11 haftalık gebelikte bebek artık her yerine dokunmaya başlar. Bebek dokundukça öğrenir. Bu haftadan itibaren beyin kaydetmeye başlar. Bebek neresine dokunuyorsa o bölgeyi kaydeder ve bir daha ki sefere dokunduğunda orayı tanır. Artık anne karnında ki bebekte ciddi bir eğitim başlamıştır. Bu haftadan itibaren bebek her dakika yeni bir şey öğrenir ve kayıt eder.

GEBELİKTE HAFTADA BEBEĞİN ULTRASON GÖRÜNTÜLERİ NASILDIR?

GEBELİKTE HAFTA

GEBELİKTE HAFTADA BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU NE KADARDIR?

11 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 8 gramdır. Boyu ise tam olarak 7 cm’ dir.

GEBELİKTE 11 HAFTADA HAMİLE ANNE ADAYINDA OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?

Hamile anne adayında bu hafta mide bulantıları azalır. Baş dönmesi hala devam etmektedir. Psikolojik değişiklikler gerçekleşmektedir. Anne adayının hamilelik süresi boyunca psikolojisi sürekli değişkendir. Bir bakarsınız ağlamış, bir bakarsınız gülmüş hiç belli değildir. Oldukça duygusal davranışlar içerisine girer. Hem duygusal olarak hem de bedensel olarak oldukça hassas davranışlar sergiler. Alıngandırlar ve çabuk incinirler. Bu dönemde dikkatli ve özenli davranıp anne adayını üzmemek gerekir. Hamilelikte yaşanan stresler bebekte olumsuz etkilere yol açabileceğinden anne adayının üzülmemesine gayret gösterilmelidir
 

Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

Elleri yakında açılacak ve yumruk şeklinde duracak bebeğinizin diş kökleri de oluşuyor. Sizden aldığı vitamin ve mineraller sayesinde kemiklerinin bazıları sertleşmeye ve vücuduna şekil vermeye devam ediyor.

Gebelik Hesaplama

Tekmelemeye ve gerinmeye bol vakit ayırsa da bu güçsüz hareketleri henüz hissedebildiğiniz söylenemez. Bebeğin vücudu geliştikçe ve büyüdükçe bu hareketler de sıklaşacaktır. ay daha hareketlerini hissedemeyeceksiniz. Bebeğinizin diyaframı gelişmeye başladığı için bu aralarda hıçkırık tutuyor olabilir.

 Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Hayatınız ne yönde değişiyor?

Müjde! Mide bulantınızın şiddeti yavaş yavaş azalıyor. Kendinizi daha enerji dolu ve keyifli hissediyorsunuz. Ancak hormonların seviyesindeki değişiklikler sebebiyle sindirim zorluğu yaşayabilirsiniz. Mideniz veya yemek borunuzda da yanmalar meydana gelebilir. Bunlar oldukça sıradan sorunlardır. Yapmanız gereken sindirimi rahatlatan ve dinlendiren yiyecekler seçmektir.

Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde genellikle kilo alınır. Ancak mide bulantısı nedeniyle bu kadar kilo almadıysanız da endişelenecek bir şey yok. Çünkü hamilelikte öncelikli olan ne kadar çok yediğiniz ve kilo aldığınız değil, bebeğinizin ihtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri sağlayacak şekilde beslenmenizdir.

Hamileliğin bu dönemlerinde dikkat edilmesi gereken semptomlar

Gecenin bir saatinde yaşadığınız ağrının normal mı yoksa acil bir durum mu olup olmadığını nasıl anlarsınız? İşte hamilelik boyunca asla göz ardı etmemeniz gereken belirtiler:

  • Bebeğiniz sürekli hareket etmeye başladıktan sonra normalde olduğundan daha az hareket ediyor ve tekmeliyorsa doktorunuzu arayın.
  • Ani, şiddetli ve sürekli karın ağrısı veya hassasiyet
  • Vajinal kanama veya akıntı
  • Vajinal akıntıda artma veya akıntının dokusunun değişmesi. Eğer sulu, sümüksü veya kanlı bir akıntı söz konusuysa doktora danışmanızda fayda vardır. (Hamileliğin haftasından sonra vajinal akıntının artması normaldir ve doğumun yakın olduğunu işaret edebilir)
  • Bebeğinizin aşağıya doğru bastırdığını hissettiren baskı, bel ağrısı ve adet sancısına benzer kramplar saatte 4 kereden fazla ise doktorunuzu arayın.
  • Hiç idrar yapmıyorsanız, çok az yapıyorsanız veya yaparken ağrı ve yanma söz konusuyla doktorunuza danışın.
  • Sürekli kusuyorsanız ve ateşiniz varsa
  • Gözleriniz bulanıyor, görmede sıkıntı çekiyor, başınız dönüyor ve noktalar görülüyorsanız
  • Sürekli ve şiddetli baş ağrısı çekiyorsanız
  • Yüzünüzde ve özellikle gözünüzün çevresinde şişkinlik varsa doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
  • Bacağınıza sürekli kramp giriyorsa ve rahatlatmaya çalışsanız da etkili olmuyorsa
  • Bayılma, sık baş dönmesi, hızlı kalp atışı yaşıyorsanız
  • Nefes almada güçlük çekiyor, kan kusuyor ve göğüs ağrısı tecrübe ediyorsanız
  • 24 saatten fazla süren şiddetli ishal, sindirim sorunu ve karın ağrısı varsa
  • Vücudunuzun her tarafının kaşındığını hissediyorsanız doktora gidiniz.
  • Basit bir grip virüsü bile hamileler için büyük risk oluşturabilir. Grip belirtileri başladığında doktorunuzla temasa geçin.
  • Salgın hastalıklardan kızamıkçık ve suçiçeği gibi bir hastalığın belirtileri varsa acil olarak doktora gidin.
  • Depresyon ve ağır endişe durumları da bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Mutsuzluğunuz geçmiyorsa doktordan yardım istemeniz gerekmektedir.
  • Vücudunuzun çok sık değişimlere maruz kaldığı hamilelik döneminde kendinizi tanımanız bebeğiniz ve kendi sağlığınız için çok önemlidir. Hangi durumun geçici ve normal, hangisinin endişe gerektiren olduğunu tespit etmek biraz zaman alsa da tedbiri elde bırakmamak gerekebilir. Basit bir gaz sancısını doğum kasılması sanmanız mümkündür. Ancak ciddi bir durumun basit bir ağrı olduğunu düşünerek doktora danışmayı ertelemek istenmeyen ve üzücü sorunlara neden olabilir.


Hamilelikle ilgili 3 önemli soru!

 Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

1. Hamilelik esnasında hangi besinlerden uzak durmalıyım?

Özellikle içerisinde yüksek miktarda metil civa içerebilen büyük yırtıcı balıkların etlerinden uzak durmakta fayda vardır. Metil civa, bebeğin beyninin gelişimini engeller. Balıklarda bu maddenin bulunması ise denizlerdeki kirlilikten kaynaklanır.

Ancak deniz canlılarından tamamen uzak durmamak gerekir. Nitekim balık gibi deniz canlılarında gelişim için gerekli omega-3 yağ asitleri bulunur. Omega-3 yağ asitleri, bebeğin beyni ve görme duyusu için çok önemlidir.


2. Hamilelikte uzak durmam gereken içecekler nelerdir?

Alkollü içecekler hamilelik süreci boyunca uzak durmanız gereken içecekler listesinde ilk sıradadır. Kana hemen karışan alkol, bebeğe de en kısa sürede iletilir. Hamilelikte güvenli bir alkol miktarı söz konusu değildir. Bir yudum alkol bile zararlıdır.

Hamilelikte alkol dışında uzak durulması gereken diğer içecekler ise pastörize edilmemiş meyve suları ve süt gibi hijyenik olarak temiz olmayan içeceklerdir. Bu içeceklerde funduszeue.info gibi bakterilerin bulunma riski vardır.

Kafein, uzak durmanız gereken diğer bir maddedir. Makul miktarlarda tüketildiğinde fazla zararlı olmasa da yine de tedbirli davranmakta fayda vardır. Kafeinin sadece kahvede değil çayda, kolada ve çikolatada da olduğunu unutmamak gerekir. Günlük mg’dan daha az kafein alınmalıdır.

3. Besin zehirlenmesinden nasıl korunurum?

Besin zehirlenmesi normalde olduğu gibi hamilelikte de çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

Özellikle iyice pişmemiş et ve balıktan uzak durulmalıdır. Pişmemiş et, diğer besin maddelerinden ayrı bir şekilde saklanmalıdır. Meyve ve sebzeler bol su ile iyice yıkanmalıdır. Çiğ et ve balığa dokunduğunuzda ellerinizi ve kesme tahtası gibi mutfak eşyalarını sıcak su ve sabun ile yıkayın. Yıkamadan başka bir işlem için kullanmayın. Yiyecekleri taze iken tüketmeye özen gösterin.


Kaynak: funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası