31 haftalık gebelikte beslenme / Üçüncü Trimesterda Beslenmenin Önemi | Uni Baby

31 Haftalık Gebelikte Beslenme

31 haftalık gebelikte beslenme

31 Haftalık Gebelik

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>


hafta hafta 

 

 

hamilelik haftası

(30+0 - 30+6. GÜNLER)

Rüyalarınızın değiştiğini farkettiniz mi? Anne adayları bu gebelik haftalarında garip rüyalar görebilirler. Kısa bir uykuya dalsanız bile hemen rüya görmeye başlayabilirsiniz.

Belki de gebelik döneminiz yaşamınız boyunca en sık rüya gördüğünüz dönem olacak.

Bunları eşinizle ve arkadaşlarınızla paylaşın.

Bu kadar sık rüya görüyor olmanın muhtemel nedeni gebeliğin beyin biyokimyanız üzerinde yaptığı değişikliklerdir.

Rüyaları hatırlamanın en etkili yolu, yatağınızın başucunda bir not defteri bulundurmaktır. Kalkar kalkmaz hemen gördüğünüz rüyayı not edin, yoksa saniyeler içinde unutursunuz.



DOĞRUSUNU ÖĞRENELİM 

Bu yazıyı okuyan anne adaylarından bazıları her gebelik muayenesinde ultrasonografiye girebiliyor olabilirler ve bu durum bebeğe zarar vermez. Bazı anne adayları ise sadece belli aralıklarla ultrasonografi incelemesinden geçiyor olabilir. Her iki uygulama da doğrudur. 

Gebeliğin belli kritik noktaları hariç, her gebelik muayenesinde ultrasonografi yapılması mutlaka gerekli değildir. 

Her muayenede "ultrasona giriyor" olmak bebeğinizi her defasında görüyor olmanız açısından elbette güzeldir ancak dünya üzerinde düzenli olarak gebelik takiplerine giden anne adaylarının oldukça düşük bir yüzdesine her muayenede ultrason yapılabilmektedir ve bu özellikle ultrasonografi incelemesinin çok pahalı olduğu gelişmiş ülkelerin önemli bir gerçeğidir (örnek: ABD'de bir ultrasonografi incelemesi $$ arasında değişmektedir!).

Ultrasonografi incelemesinin yapılmadığı durumlarda doktorun (veya bazı yerlerde ebe hemşirenin) elindeki bir mezura ile karnınızın yüksekliğini ölçmesi bebeğin gelişimini takip etmek açısından çoğu durumda yeterlidir.

Bu takiplerde bir sorun saptandığında anne adayları mutlaka her durumda ultrason incelemesine tabi tutulurlar.


Video: Çeşitli gebelik haftalarında kliniğimizde yapılan ultrason görüntüleri (açıklamalı)

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Gebeliği bu şekilde takip ederken doktorunuz karnınıza elini koyarak bebeğin duruş şekli ve diğer çok önemli bazı bilgileri rahatlıkla edinebilir. Bu elle inceleme bebeğinize kesinlikle zarar vermez. Bazı yerlerde bebeğin kalp atışları için el doppleri adı verilen elektrikli bir cihaz kullanılırken (bu alet bebeğin kalp atışlarını sizin de duymanıza olanak verir), bazı yerlerde basit bir tahta boru yardımıyla kalp atışları dinlenmektedir.

Gebeliğin yukarıda anlatıldığı şekilde ultrasonsuz takibi dünya üzerinde giderek azalmakta olsa da bu sistem halen önemli bir takip yöntemi olarak uzun süre varlığını sürdürmeye devam edecek gibi görünmektedir.


Video: Bebek, anne adayının karnına dokunulmasından ve bastırılmasından rahatsız olur mu, risk yaratır mı?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Bebeğiniz önceki haftalarda oldukça hızlı büyüdü ve bu haftadan itibaren büyüme hızı nispeten azalacak. Beyin dokusu işlevsel gelişimini sürdürmeye devam ediyor. Akciğerde surfaktan yapımı bu gebelik haftasından itibaren daha da hızlanacak.


Bebeğiniz özellikle haftalar arasında diğer haftalara göre daha hareketlidir. Bunun en muhtemel nedeni amniyon sıvısının bu haftalarda nispeten daha fazla olması ve bebeğin yerinin nispeten fazla olmasıdır.

haftadan itibaren bebeğinizin içerideki yeri giderek azalacağından hareketlerin nitelikleri de değişecek. Bu durum bazı anne adayları tarafından bebeğin hareketlerinde azalma olarak algılansa da gerçekte sıklıkla normal gelişim sürecinin bir parçasıdır.



Yine de bebek hareketleri ile bebek sağlığı arasındaki önemli bağlantıyı her zaman hatırlayın. Doktorunuz bu nedenle size her muayenede ilk olarak "Bebek hareketleri nasıl?" diye soruyor.

Bebek hareketlerinizde bir azalma hissediyorsanız ilk olarak sakin bir odada istirahate çekilin. Karnınız açsa, birşeyler yiyin. Eğer hala azaldığından şüpheleniyorsanız bu testi uygulayın. Sıklıkla hareketlerin bir süre sonra normale döndüğünü göreceksiniz.

Bebek hareketlerinin gerçek anlamda azaldığından şüphelenirseniz doktorunuza haber verin.


Video: Bebek hareketleri nasıl olmalıdır? Rahim içinde bebek hareketlerinde artma ve azalma neden olur?


Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 40 cm. ve ağırlığı () gram!


HAFTANIN ÖNERİSİ

Depresyon (melankoli) çağımızın sık görülen bir hastalığıdır. Çoğu durumda belirtiler hafif olsa da bazen insan kendisinin depresyonda olduğunu anlayamayabilir.

Gebelik dönemi ve doğum beyin biyokimyasında önemli değişikliklerin meydana geldiği bir dönemdir ve buna bağlı olarak özellikle hassas bireylerde depresyona eğilim genellikle doğum sonrasında artış gösterse de bazen gebeliğin bu dönemlerinde de ilk belirtilerini vermeye başlayabilir. 

Gebelikte Duygusal Değişiklikler >>

Depresyon ağır olduğunda sizin yaşamdan zevk almanızı engeller ve bebeğinize bakma yetinizi azaltabilir. 

Gebelik döneminde de tedavi edilebilen bu durumun erken tanınması son derece önemlidir.

Aşağıdaki belirtilerin birkaçı sizde de varsa ve bunlar iki haftadan daha uzun süreden beri devam ediyorsa depresyon söz konusu olabilir:

  • Cinsellik de dahil olmak üzere önceden zevk alınan günlük işlevlerin zevk vermemesi ve bunlara ilginin kaybolması
  • Tedaviye cevap vermeyen eklem, kas ağrıları
  • Kendini "bitkin", yorgun hissetme
  • Uyku bozuklukları (uykusuzluk, sabah erken saatlerde uyanma ya da aşırı uyuma)
  • İştah bozuklukları (iştahın aşırı artması veya azalması)
  • Dikkati bir konuda toplayamama, hatırlama güçlüğü, karar vermede zorlanma
  • Suçluluk, değersizlik duyguları
  • Sinirlilik, kolayca ağlama
  • İntihar düşüncüleri veya intihar girişimi (bu belirti depresyonun ileri olduğunu gösterir ve asla ihmal edilmemelidir)
  • Kendini sürekli olarak keyifsiz ve "boşlukta" hissetme

Son dört belirti hariç diğerleri gebelik döneminde ruh sağlığı tümüyle yerinde olan anne adaylarında da hayret verici bir biçimde sık görülmektedir. Bu son dört belirti ön planda olmak üzere kendinizde (veya baba adayları için eşinizde) bu tür durumlar farkettiyseniz bir Ruh Sağlığı Uzmanına başvurmanız faydalı olabilir.




Video: Acelecilik ("9 ay 10 gün geçsin, bebek bir an önce doğsun") anne adayını ruhsal olarak nasıl etkiler?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

hafta hafta 

 

 


Hafta hafta hamilelik video ağırlıklı versiyon için tıklayın >>

Gebelikte Hafta

Gebelikte Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebelikte hafta ile birlikte bebeğinizin boy uzunluğu yaklaşık olarak 41 cm, kilosu ise 1 kilo gram ile 1 kilo gram arasındadır.

Gebeliğin haftasında bebeğinizin fiziksel gelişimi, diğer haftalara göre artık daha yavaş ve stabildir. Buna paralel olarak beyni gelişmeye devam ederken, sinirsel gelişimi hızlanır ve sinir hücrelerin sayısında artış meydana gelir.

Sindirim sistemi ve akciğerleri tamamıyla gelişmiştir.

Bebeğiniz bu haftadan itibaren sevimli tombul yanaklara sahip olacak duruma geldi ve daha hızlı kilo almaya devam ediyor. Göz pigmentleri oluşuyor ve bebeğinizin içinde bulunduğu sıvı artmaya başlıyor. Aynı zamanda cildinin altında yağın depolanması sayesinde gerçek ten rengine kavuşmaya başladı.

Gelişen elleri, kolları ve bacakları sayesinde oldukça hareketlenen bebeğiniz sürekli hareket halindedir. Bu nedenle sizi bazı geceler uyutmayabilir, tekme atabilir.

Başını sağa sola hareket ettirebilen bebeğinizin işitme duyusu da iyice gelişmiştir. Ona dinlettiğiniz müziği sevip sevmediğini anlamanızın tam sırası. Bu hafta ile beraber bebeğiniz gözleri ile bir şeyleri takip edebilme becerisi kazanmıştır. Göz kırparak gözün irisi bebeğinize gelen ışığa veya karanlığa tepki verebilir. İçeride sıkıldığını düşünseniz de bebeğiniz oldukça rahattır. İhtiyacı olan her şeye sahip olan bebeğinize bol bol sevgi vermeyi de ihmal etmeyin.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Tüm gebelik dönemi boyunca toplamda almanız gereken kilo yaklaşık olarak 12 kilo civarıdır.

Ancak bu her kadın için geçerli değildir. Rahminiz gittikçe büyümeye başladıkça solunum, sindirim ve dolaşım sisteminizdeki yüklenmeler de bir o kadar artar. Bu nedenle düzensiz, ağrısız ve kısa süreli kasılmalar hissedebilirsiniz. Yalancı doğum ağrıları, bu dönemlerde kendini göstermeye başlar. Ancak ağrıların artması, vajinada kanlı veya pembemsi akıntılar, karın boşluğunda basınç ve ağrı hissettiğinizde hiç vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz.

Çatlaklar daha da belirginleşiyor.

Karın ve kaçla bölgenizde oluşan çatlakların bu dönemde artması iyice canınızı sıkabilir. Düzenli olarak nemlendirici krem kullanmaya çalışın. Bu dönemde çatlakların yanı sıra kaşıntılar da devam eder.

Bu dönemde artık kendinizi yormamaya ve daha çok dinlenmeye çalışın.

Gebeliğin üçüncü dönemine girmenizle beraber kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz. Büyüyen karnınız eğilmenize bile izin vermeyecektir. Rahminizdeki baskıların artması ve büyüyen karnınız yürürken dengenizi koruyamamamıza neden olacak. Bu nedenle ani hareketlerden kaçının.

SAĞLIK & BESLENME

Bu dönemlerde vücudunuzun demir ihtiyacı artacaktır.

Yediğiniz birçok yiyeceklerle B vitaminini alabilirsiniz. Ancak besinlerle aldığınız demiri depolayabilmeniz için C vitamini tüketmelisiniz. Taze sıkılmış meyve suları, kırmızı et, yeşil yapraklı bitkiler, kuru meyve ve baklagiller demir açısından zengin besin kaynaklarıdır. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Beslenme

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

Erken doğum olabilir mi?

Gebeliğin haftası le hafta arasında doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Rahminizin nedensiz açılması ve tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bu nedenle bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum nedeni olabilir. Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin. Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğumun Belirtileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Gebeliğin ilk dönemine göre artık daha rahat hareket edemediğinizi fark etmişsinizdir.

Büyüyen karnınız spor yapmanızı zorlaştırıyor ve çabuk yorulmanıza neden oluyor olabilir. Doktorunuza spor yapıp yapamayacağınızı sormalısınız. Erken doğum ihtimali olan bir dönemde olduğunuz için daha hafif egzersizlere yönelmeniz gerekir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Cinsel hayatınızı bu dönemde de yaşayabilir, keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Büyüyen karnınız bazı pozisyonlar için artık size izin vermeyebilir. Bu nedenle doktorunuzla görüşerek bilgi alabilirsiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Cinsellik

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası