kayseri nin meşhur yemeği / Kayseri Yemekleri - Kayseri’nin En Meşhur 25 Yemeği Gezilecek Yerler TR

Kayseri Nin Meşhur Yemeği

kayseri nin meşhur yemeği

Kayseri’nin Neyi Meşhur? Kayseri’nin Nesi Meşhur, Hediyelikleri, Yöresel Yemekleri, Tatlıları, İçecekleri, Yiyecekleri Neler?

Kayseri mutfağı herkese hitap eden bollukta bir listeye sahiptir. Çevre illerde dahi Kayseri mutfağı ürünleri satan birçok işletmeyle karşılaşabilirsiniz. Eğer Kayseri'ye gitme fırsatınız olursa hamur işleri, et yemekleri, çorbalar ve tatlılarla tadına doyamayacağınız bir gezi yaşayabilirsiniz. Kayseri yöresel ürünleri ile ön plana çıkan şehirlerimizden birisidir. Gelin bu yazımızda Kayseri nesi meşhur, hangi yemekleri ile ünlüdür bunları inceleyelim.

Kayseri'nin Neyi Meşhur?

Kayseri neyi meşhur denilince hemen herkes ilk olarak Kayseri mantısını söyleyecektir. Ki gerçekten de bu özel mantı lezzetiyle akıllarda kalmayı kolaylıkla başarıyor. Lezzetinin yanı sıra hazırlık aşamasının da detaylı ve incelikli olması nedeniyle bir kaşığa kırk adet sığdırılır şeklinde söylemlerle de anılıyor Kayseri mantısı. Kayseri'nin yöresel ürünleri ve diğer lezzetleri ise şu şekilde sıralanıyor:

Yağlama: Neredeyse tadan herkesin bir kez daha yemek istediği harika lezzet. İnce hamur üzerine kıymalı harcın eklenmesiyle hazırlanır. Yoğurt ve yeşilliklerle birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.

Tepsi Mantısı: Mantı hamurlarının içerisi doldurulduktan sonra üst kısmı açık kalacak şekilde tepsiye dizilmesiyle yapılır. Görselliği de lezzeti kadar güzel olan Tepsi Mantısını pul biber, sumak, yoğurt ve salçalı sosla tüketebilirsiniz.

Pöç: Büyük baş hayvanların kuyruk kısmındaki etlerden hazırlanan bir çeşit sakatat türü yemek. Kayseri'de güveçte pişirilen Pöç oldukça sevilmektedir.

Kayseri'nin diğer meşhur lezzetleri: Yağ Mantısı, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Kayseri Katmeri, Kayseri Pastırması, Kayseri Sucuğu, Bamya Çorbası.

Kayseri'nin Hediyelikleri ve Tatlıları

Kayseri'ye bir yolculuk planlıyorsanız ya da hali hazırda Kayseri'de bulunuyorsanız yapılacak birçok şey sizi bekliyor. Tarihi dokusuyla da dikkat çeken Kayseri'de hem birçok tarihi ve doğal güzelliklerin olduğu yerleri gezerken hem de Kayseri'nin ünlü lezzetlerini tadabilirsiniz. Kayseri mutfağı et yemekleri ve hamur işi ürünler ile dikkat çekse de çok güzel tatlılarla şehri ziyaret edenlerin gönlünü fethediyor. Altın Kesesi, Yoğurt Tatlısı, Düğümlü Tatlı, Aside Tatlısı, Nevizene Tatlısı ve Elde Kesme Kadayıf Tatlısı gibi çeşitler bulunuyor. Gilaburu Suyu olarak bilinen Kayseri bölgesinde yetişen bir çalı bitkisinden yapılan içecek ise sağlığa ve vücuda oldukça faydalı.

Kayseri Yöresel Ürünleri

Kayseri'den alabileceğiniz doğal ve yöresel ürünler ise oldukça çeşitlidir. Kahvaltılık olarak pastırma ve sucuk, dondurulmuş olarak satılan paketli Kayseri Mantısı, siyez unlu tarhana, erişte, çemen ve çeşitli tatlılardan satın alabilirsiniz.

Kayserinin Yöresel Yemekleri: Kayseri Mutfağından 12 Tarif ve Kayseri'nin Tarihi

Kayseri yemekleri neredeyse her damak zevkine hitap edebiliyor. Mantı ve pastırma denince akıllara Kayseri geliyor… Peki Kayseri mutfağı ve Kayseri tarihini hiç merak ettiniz mi? Kayseri yemekleri, tarihi ve tüm detayları anlatıyoruz... Kayserili hanımlarının mantılarına doyum olmaz. Ustaların yaptığı pastırma ve sucukları da nam salmıştır dünyaya. İşte, pekmezi, ceviz sucuğu, gilaboru turşusu ve daha pek çok özgün lezzetiyle Kayseri mutfağı... 

İç Anadolu’nun Orta Kızılırmak bölümünün  en büyük kenti Kayseri. Başı dumanlı Erciyes Dağı’nın kuzey eteğinde, dağdan inen derelerin birleşerek Kızılırmak’ın kolu Ambarlı suyuna kavuştukları bir ovanın güney kenarında kurulmuş.

kayseri

Kayseri'nin Nesi Meşhur?

  1. Paşa
  2. Şebit
  3. Çerkez
  4. Piravu
  5. Yağ
  6. Tepsi mantısı
  7. Börek çorbası
  8. Kayseri mantısı (etli mantı)

Kanseri Mantısı Nasıl Bulundu?

Mantıya Osmanlı saraylarında rastlıyoruz. Hem de buharda pişirilen şekliyle. Mantının kökeni eskilere dayanıyor ya, yine de Kayserililer mantıyı sahiplenmekten vazgeçmiyorlar.
Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları’ndan çıkan “Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar” serisinin 9. cildinde “Kayseri Mantıları” baskılı bir yazı yayınlanmıştı. Erciyes Ünv. Atatürk Sağlık Y.O. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Nurten Budak, Uz. Dyt. Habibe Şahin ve Uz.Dyt. Betül Çiçek’in araştırmalarına göre Kayseri’de 8 çeşit mantı yapılıyor. 

Eskiden anneler oğullarına kız beğendirirlerken mantıyı nasıl yaptığına bakarlarmış. Gelin adayı kaşığın içine ne kadar mantı sığdırırsa (yaklaşık 40 tane) o kadar marifetli sayılırmış. Şimdi de bu gelenek sürüyor Kayseri’de.

Mantının ana malzemesi en iyi kalite buğday unu. Baklava hamuru inceliğindeki hamurla yapılan Paşa mantısında özlü un kullanılıyor. Çerkez mantısı, diğer adıyla Su mantısı; patatesli malzemeyle dolduruluyor. Piravu mantısı ise sivri biber, beyaz peynir ve soğanlı bir iç malzemeyle hazırlanıyor. Her ikisi de sarımsaklı yoğurtsuz yeniyor. Bunlardan Kayseri mantısı malumunuz.

kayseri

Kayseri'deki Mantı Çeşitleri

  1. Paşa mantısı

İç malzemesi kıyma ve maydanoz olan Paşa mantısı, muska şeklinde katlanıp fırında pişiyor. Sarımsaklı yoğurt ve domates sosuyla servis yapılıyor.

  1. Şebit mantı

Şebit mantısı bazlamaları, mayalı hamurdan yapılıyor. 20 cm çapında açılan hamurlar pişirilip aralarına hafif sulu kıymalı iç malzemesi yayılıyor. Üst üste dizilip dört parçaya kesilerek sarımsaklı yoğurtla sunuluyor.

  1. Çerkez mantısı

Patatesli içle hazırlanan Çerkez mantısı üçgen şeklinde kapatılıyor. Haşlanan mantılar tepsiye alınıp tereyağında kızdırılmış kırmızıbiberli sos gezdiriliyor üzerine. 

  1. Yağ mantısı

Yağ mantısı, adı üzerinde yağda kızartılarak hazırlanıyor. Mayalı hamur açılıp kare şeklinde kesiliyor; kıymalı içle doldurulup bohça şeklinde kapatılıyor. Kızartılan mantılar sarımsaklı yoğurt ve domates sosu ile servis yapılıyor. 

Kayseri Mutfağı Lezzetleri

  1. Börek Çorbası

Börek çorbası da bir mantı çeşidi. Kayseri mantısı gibi hazırlanan mantılar sıvıyağ, salça, haşlanmış yeşil mercimek ve kırmızı biberli suda pişiriliyor. Üzerine kuru nane serpiliyor, limon suyu gezdiriyor. Küçük küçük hazırlanan Kayseri mantısı rendelenmiş domates ve kırmızı biberli suda haşlanıp sarımsaklı yoğurt ve sumakla servis yapılıyor.

gilaburu

  1. Gilaboru Meyvesi

Kayseri’de ilginç bir meyve var: Gilaboru... 30-40 tanesi top top bir arada olan yeşil mercimek büyüklüğünde üzüm gibi yuvarlak bir meyvedir. Sonbahara doğru kızarmaya başlıyor. Ekim ayında toplanıp yıkanıyor ve çömleklere basılıyor. Su eklenip loş bir yerde muhafaza ediliyor ve kışın çıkarılarak tanesi yeniyor. Suyu sıkılıp içilebiliyor. Hafif ekşimsi, kendine özgü bir lezzeti olan gilaboru böbrek hastalıklarına da iyi geliyormuş.

  1. Pekmez ve Cevizli Sucuk

Eskiye oranla üretim az olsa da Duru pekmez, Ekşi pekmez, Çalma pekmez, köfter ve Ceviz sucuğu yapılıyor. Patlıcan ve kabakla hazırlanan reçellerin de tadına doyum olmuyor. Bunun için kabak ve patlıcanlar soyulup dilim dilim kesiliyor ve kireçli suya konulup biraz bekletiliyor. Katılaşan sebzeler kaynayan pekmeze atılıp pişiriliyor.

  1. Pastırma / Bastırma

Hun Türkleri sefere çıkarken tuzlanıp güneşte kurutulan etleri, sucuğun bağırsak içinde korunduğu gibi ince bir deri ya da zar içinde atın eğerinin iki yanına bağlar, sarkıtırlarmış. Binicinin bacakları altında sıkışıp kıvama gelen etler uzun süre dayanır, gerektiğinde bir parça kesip bu etten yerlermiş. Bu gelenek yüz yıllar boyunca devam etmiş.

Etler kemiğinden ayrılır, basdırma olacak kısımlar çıkarılır. Bastırmalık etler bıçakla delinip buralara kaya tuzu yerleştirilip leğenlere istif edilir. Ertesi gün çıkan su dökülüp etler bir güzel yıkanır. Tuzu iyice temizlenince üst üste dizilir üzerine ağırlık konur ve suyunun çıkması sağlanır. Buna denge koyma denir. (Bu durum “Yekte yavrum yekte, bastırmalar denkte” şeklinde türkülere de girmiştir.) 2-3 gün sonra etler yine yıkanır ve sergilere asılıp güneşte kurutulur. Daha sonra çemene yatırılarak hazır hale gelir.  

Kayseri Pastırması Çeşitleri

Kayseri’de 20 tür pastırma yapıldığı söyleniyor. Sırt, kuşgömü, kenar mehle, eğrice, omuz, dilme, şekerpare, kürek, kapak, döş, etek, bacak, ortabez, kavrama, meme, kelle, kanlıbez, arkabas ve tütünlük bunlardan bazıları. Bu çeşitli pastırmalardan sırt öncelikli sırada yer alıyor. Ardından kuşgömü ve sonra da kenar (dilme) geliyor. Sırtın uç kısmı olan tütünlük denilen yerinden yapılanın beylere layık olduğu söyleniyor. Bir hayvandan 1 kilo tütünlük ya çıkıyor ya çıkmıyor... Şekil olarak gösterişsiz olan Kuşgömü tüm pastırmaların tadını taşır; dil ile damak arasında eriyiverir yerken. Etek, kavrama, meme, kellegömü türündeki pastırmaları gelir düzeyi az olanların yediği söyleniyor.

Kayseri'nin Yöresel Yemekleri

  1. Kayseri Mantısı

kayseri mantısı

Kayseri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Kayseri mantısıdır. İç harcı kıyma ile doldurulan bu mantı, küçük küçük bohça şekli verilerek kapatılır. Üzerine yoğurt ve pul biberli sos dökülerek servis edilir.

  1. Kayseri Yağlaması

kayseri yağlaması

Bazlama hamuru ile hazırlanan yağlama yapımında, hamurlar üst üste konur. Hamurların üzeri kıymalı harç ile doldurulur. Kahvaltı sofralarında da servis edilir. 

  1. Kayseri Cıvıklı Pide

kayseri cıvıklı pide

İç harcında dana ve kuzu eti kullanılan cıvıklı pide, Kayseri'nin develi ilçesiyle özdeşleşmiştir. İnce uzun olacak şekilde hazırlanır. Dilimlenerek servis edilir.

  1. Gül Tatlısı

gül tatlısı

Kayseri ile özdeşleşen gül tatlısı, bayram ve özel günlerde servis edilir. Şerbetli olduğu için kaymak eşliğinde sunulabilir. Gül şekli verilen hamurun ortasına fındık eklenebilir.

  1. Kurşun Aşı

kurşun aşı

Nohut ve yeşil mercimek ile hazırlanan kurşun aşı, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İrmikle hazırlanan bulgur köfteleri, kurşun aşının içinde sunulur.

  1. Piravu Mantısı

piravu mantısı

Kayseri'de tüketilen mantı çeşitlerinden bir diğeri ise, piravu mantısıdır. İç harcında beyaz peynir ve biber kullanılan bu mantı, üçgen şeklinde kapatılır.

  1. Kirtimburt

kirtimburt

Kemikli et, nohut, asma yaprağı ve buğday ile hazırlanan kirtimburt, yöresel lezzetlerden biridir. Özellikle kalabalık sofralarda tercih edilir.

  1. Tava Katmeri

tava katmeri

Antep mutfağının eşsiz lezzeti katmer, İç Anadolu'da tavada pişirilerek sunulur. İç harcında kaymak, üzerinde ise antep fıstığı kullanılır.

  1. Pehli

pehli

Kuzu but ve tereyağı ile hazırlanan pehli, bayram sofralarında sunulabilecek tariflerden biridir. Yanında pilav yapılabilir.

  1. Nevzine Tatlısı

nevzine tatlısı

Tahin, yoğurt ve un ile hazırlanan nevzine tatlısı, Kayseri mutfağında rağbet gören tatlılardan biridir. Dondurma ile servis edilir.

  1. Pastırmalı Pide

pastırmalı pide

Pastırma, Kayseri'nin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Küçük porsiyonlar halinde hazırlanan pastırmalı pide, çayın yanında ikram edilebilir.

  1. Yoğurt Tatlısı

yoğurt tatlısı

Yoğurt, un ve irmik ile hazırlanan yoğurt tatlısı, Kayseri mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Kaymak, antep fıstığı ve orman meyveleri ile birlikte servis edilebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Sakarya yemekleri
  2. Mersin yemekleri
  3. Muğla'nın yöresel yemekleri
  4. Edirne yemekleri
  5. Eskişehir yemekleri
   Cevabın tamamını burada okuyun: neoldu.com

Dünyanın en güzel yemeği hangisi?

İlk sıraya çok şaşıracaksınız çünkü... Listede Türkiye'den birbirinden güzel 5 lezzet yer alırken birinci sıraya İtalya'dan Margherita pizzanın yerleşti. İkinci sırayı ise en sevilen lezzetlerimizden Adana kebap aldı. Listede, üçüncü sırada ise Japonya'dan ramen (erişte) yer bulunuyor.

Kaynak kaldırma talebi       Cevabın tamamını burada okuyun: kayseri.gov.tr

Kayseri'nin mantısı neden meşhur?

9. Kayseri Mantısı

Eski zamanlarda gelinlik kızların marifetini ölçmek için mantıyı nasıl yaptığına bakılır, bir kaşığa 40 mantı sığdıran kızın gelin olmaya hazır olduğu düşünülürdü. Günümüzde bu adet geride kalsa da mantının eşsiz tarifi nesilden nesile aktarılmayı sürdürüyora devam ediyor.

Kaynak kaldırma talebi   

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır