kitap okuyunca ne olur / Kitap Okumanın Kanıtlanmış 15 Faydası

Kitap Okuyunca Ne Olur

kitap okuyunca ne olur

Çok Fazla Kitap Okuyan Herkesin Er ya da Geç Başına Gelen Musibetler

Haberler

Genel Kültür

Kitap

Çok Fazla Kitap Okuyan Herkesin Er ya da Geç Başına Gelen Musibetler

İnsanlar vardır, kitapsız duramazlar. Ufacık bir yolculuklarında bile yanlarına bir kitap almazlarsa huzursuz olurlar. Onlar için şarj aleti kadar, kredi kartı kadar önemli bir şeydir yanlarında taşıdıkları kitaplar. İşte bunları tam olarak onlar anlar...

Düşünüp durma rahatsızlığı

Düşünüp durma rahatsızlığı

Çok fazla konuda fikir sahibi olma sorumluluğu.

Çok fazla konuda fikir sahibi olma sorumluluğu.

En basit şeyler üzerinde bile hayal gücünü devreye sokma aşırılığı.

Sırt, bel, omuz ağrısı. Yani bilumum ortopedik ağrılar...

Sırt, bel, omuz ağrısı. Yani bilumum ortopedik ağrılar...

Kontrolsüz büyüyen ve evde kapladığı alanı sürekli genişleten bir kitaplık.

Kontrolsüz büyüyen ve evde kapladığı alanı sürekli genişleten bir kitaplık.

Kaçan, mahvolan uykular.

Kaçan, mahvolan uykular.

"Buna vereceğim parayla kitap alırım" düsturundan dolayı hiçbir şey alamamak.

Tuhaf takıntılara sahip olmak.

Tuhaf takıntılara sahip olmak.

Hiç var olmamış insanları özlemek.

Hiç var olmamış insanları özlemek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Kitap okumanın faydaları: Kitap okumanın zihin sağlığına faydaları neler?

Bazı kişiler için bir hobi olarak başlayan kitap okumak zamanla düzenli hale gelip insana fayda da sağlamaktadır. Çocukluk döneminden yetişkinlikler devamlı olarak kitap okumanın ne kadar faydalı olduğunu söylerler. Bu kesinlikle doğrudur. Kitap okumak kişiyi günlük sıkıntı ve stresinden uzaklaştırıp aslında ona yeni bir dünyanın kapılarını aralamaktadır. Bu esnada da kişiye türlü faydalar sağlamaktadır. Bu içeriğimizde düzenli bir şekilde kitap okumanın faydalarını sizler için ayrıntılı bir şekilde ele aldık.

Kitap Okumanın Faydaları

Kitap okumanın faydaları saymakla bitmez. Kitap okumanın faydaları arasında öne çıkanları sizler için sıraladık;

  • Düzenli kitap okuyan kişilerin beyinlerindeki bağlantılar güçlenmektedir.
  • Düzenli bir şekilde kitap okumak kişinin empati yeteneğinin artmasını sağlamaktadır.
  • Düzenli kitap okuyan kişiler daha fazla kelime kullanırlar çünkü kelime dağarcıkları gelişir.
  • Düzenli kitap okuyan kişilerin stresleri azalır ve rahatlarlar.
  • Düzenli kitap okuyan kişiler geceleri daha rahat ve dingin uyurlar.
  • Düzenli bir şekilde kitap okumak depresyon belirtilerinin azalmasına destek verdiği gibi zamanla depresyonla baş etmeyi de sağlar.

Düzenli Kitap Okumanın Yararları

Düzenli kitap okumanın yararları çok fazladır. Zamanla kitap okuma alışkanlığını düzenli hale getiren kişilerde aşağıda sıralanan faydalar görülmeye başlar;

  • Düzenli kitap okumak kronik yorgunluk ve strese karşı zihni korur ve rahatlatır.
  • Düzenli kitap okuyan kişiler daha çeşitli kelimeler kullanır ve konuşmaları akıcı hale gelir.
  • Düzenli kitap okumanın en önemli yararlarından biri unutkanlık sorununu ortadan kaldırmasıdır.
  • Gece uyku sorunu olan kişiler düzenli kitap okuyarak bundan kurtulabilirler. Gece daha rahat ve hızlı uykuya dalarlar.
  • Düzenli kitap okuyan kişiler çocukları için de doğru bir örnek oluşturur.
  • Özgüveni güçlendiren düzenli kitap okumak aynı zamanda zekayı da geliştirmektedir.
  • Düzenli kitap okuyan kişiler hazır cevap ve pratik zekalı olurlar.

Kitap Okumanın Önemi

Kitap okumanın önemi büyüktür. Özellikle çocukluk döneminde kitap okumaya başlanırsa kişinin yaratıcılığı, problem çözme becerileri ve hayal gücü genişler. Kitaplar aynı zamanda kişinin yeni bilgiler de edinmesini sağlar. Görüntü olmadığı için kişi zihninde yeni ve güzel bir dünya oluşturarak okuduklarıyla bağlantı kurar. Ebeveynler kitap okudukça çocuklarının sorunlarını çözme, onları eğitme ve davranış kazandırma konusunda da daha becerikli hale gelirler.

Kitap Okumanın Beyne Faydaları

Kitap okumanın beyne faydaları oldukça dikkat çekicidir. Özellikle düzenli kitap okuyanlarda beyindeki bağlantıların güçlendiği fark edilmiştir.

Kitap Okumanın Bilimsel Faydaları

Kitap okumanın bilimsel faydaları arasında öne çıkanları sizler için sıraladık;

  • Kitap okumak kişinin empati yeteneğini güçlendireceği gibi yaşam süresinin uzamasını sağlar.
  • Kişide stresin azalmasına destek verir.
  • İnsanın daha doğru bir kişilik oluşturmasını sağlar.
  • Kişi kendinde olan yetileri okuyarak güçlendirir.
  • Kitap okuyan kişiler daha fazla kelimeyle konuşurlar ve ifadeleri daha güçlüdür.
  • Kitap okumak beyni değiştirir ve geliştirir.

İlkokulda Düzenli Kitap Okumak Çocuklara Faydalı Mı?

En önemlisi de ilkokulda düzenli kitap okumak çocuklara faydalı mı sorusudur. Çünkü bu dönemde daha yeni okumaya başlamış olan çocuklar konuşma ve okuma becerilerini ancak çok kitap okuyarak geliştirebilirler.

Kitap Okurken Beyninize Ne Olur?

4 dakika

Bazı insanlar okumanın sizi farklı dünyalara götürdüğünü ve aynı zamanda da size farklı rollere girme olanağını tanıdığını söyler. Buna ek olarak, bugün biliyoruz ki, bunlarla ilgili okuduğunuzda beyinde gerçekleşen birçok süreç de var. Aşağıda size bu süreçlerin nasıl işlediğini açıklayacağız.

Kitap Okurken Beyninize Ne Olur?

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Kitap okurken beyniniz uyaranlar ile dolu olur, çünkü bu aktivite beyninize hem kısa hem de uzun vadede bir sürü yarar sağlar. Örneğin stresi azaltır, uyku kalitenizi arttırır, hafızanızı ve kelime dağarcığınızı geliştirir ve hatta zekanızı bile arttırır. Ancak, çok az insan kitap okurken beyinlerine tam olarak ne olduğunu bilirler.

Genel olarak, okumak sonunda anlama ulaşan bir kelimeleri deşifre etme sürecidir. Ve, araştırmaların bakış açısından bakıldığında aynı anda gerçekleşen tüm küçük süreçleri bilmek ilginçtir. Bunun amacı, bilim insanlarının tüm adımları tanımlayabilmesi ve böylece öğrenme yetersizlikleri olan insanlara yardımcı olabilmesidir.

Yakın zamana kadar bir kişi kitap okuduğunda beyninde gerçekleşen süreçleri gerçek zamanlı bir şekilde bulabilmek çok zordu. Ancak şimdi nörobilim bir görev sırasında beynin aktivitelerini görmemize olanak tanıyor. Bu, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme ve diğer teknikler sayesinde mümkün olan bir şey. Buna ek olarak, daha küresel bir açıdan bakacak olursak, nörobilim okumak ile biliş, duygular, öğrenme ve bilişsel performans arasındaki ilişkiyi bilmekle de ilgileniyor.

Kitap okuyan bir kadın.

Kitap Okurken Beyniniz – Kelimelerden Anlama

Beynin basılı bir kelime ile karşılaştıktan sonra sol arka bölgesini aktif hale getirmesi sadece 400 milisaniye sürer. Burası, yazım ve fonolojik kodlama alanlarının bulunduğu yerdir. Eğer kelimeyi halihazırda biliyorsanız o halde morfolojik, sözdizimsel ve anlamsal tanımlama anında gerçekleşir.

Morfolojik tanıma en temel süreçtir. Burada, beynin sol ön bölgelerinin aktivasyonu sayesinde kelimeyi oluşturan harfleri tanıyabilir ve sonrasında tanımlayabilirsiniz. Benzer bir şekilde, söz dizimini tanımak söz konusu olduğunda da, bunun bir isim mi yoksa bir fiil mi olduğunu ve geçmişe mi, şimdiye mi, yoksa geleceğe mi atıfta bulunduğunu da anlayabilirsiniz. Böylece beyniniz, kelimeleri daha sonra tanıyabilmek için kelimeler arasında ilişkiler kurar.

Bu süreçler beynin farklı bölgelerinde, paralel ve birbirlerine bağlı bir şekilde gerçekleşir. Bundan dolayı, yukarıda açıkladığımız süreci de dikkate alarak, bir kelimeyi gördüğünüzde görsel korteks aktif hale gelir. Sonrasında da açısal rotasyona geçiş yapar.

Bu noktada kelime önceki iğbiçimli beyin kıvrımına yollanan fonetik bir temsil haline gelir. Bundan sonra ise Wernicke bölgesi gibi temporal ve frontal bölgelere, kelimelerin gelecekteki anlamları ve anlayışlarına ulaşılabilmesi için, geçiş yapar. İşte o zaman alt ön frontal beyin kıvrımındaki anlam bilgisi ve morfolojik tanımlamaları tekrar bulup birleştirirsiniz.

Metinleri Anlama

Okuduğunuz kelimeleri anlamanızdan sonra bu kelimelerin anlamsal ve sözdizimsel ilişkilerini analiz etme zamanı gelir. Bunlara kelimelerin sırası, zamanları, tamamlayıcılar ve konu hakkındaki bilgiler gibi şeyler dahildir.

Bu sözdizimsel tip işleme, sol frontal lob ve anterior temporal lobda gerçekleşiyor gibi görünmektedir. Sonrasında tematik ve sözdizimsel işlenme için sol alta hareket eder. Bu daha ziyade konu-fiil etkileşimi ile ilgilidir. Ayrıca tam cümlenin anlamsal niyetinin değerlendirmesi de burada gerçekleşir.

Aynı zamanda, alt frontal kortekse ait tutarsızlık ya da yenilik etkilerini tespit eden mekanizmalar da gerçekleşir. Bu durumun, tutarsız ifadeleri okuduğunuzda gerçekleşme ihtimali tutarlı ifadeleri okuduğunuzda olduğundan daha büyüktür.

Ne okuduğunuzu anlamak da bellek ile ilgilidir, çünkü daha geniş anlamlara ulaşabilmek için deneyimlerinizi de işin içine katmanız gerekir. Örneğin, beynin bazı temporal bölgeleri sadece insanlar ve araçlar ile ilgili bilgileri okuduğunuzda aktif hale gelir.

Bu açıdan, Güney Carolina ve California’dan bir araştırma grubu fonksiyonel manyetik rezonans ile yapılan bir çalışmada kelimelerin gerçek dünya ile bağlantılara neden olduğunu bulmuştur. Yani, kelimeler beyindeki bölgeleri sanki bu durumları gerçekten deneyimliyormuşuz gibi aktif hale getirir. Bunun bir örneği, manipüle edilebilir bir şey ile ilgili bir anlamı olan kelimelerin görevlerin planlanması ya da gerçekleştirilmesi ile ilgili olan bölgeleri, ya da motor bölgeleri aktif hale getirmiş olmasıdır.

Duygusal ve Bilişsel İşleme

Duygular esas olarak limbik sistemde gerçekleşen beyin süreçlerinin bir sonucudur. Hipotalamus bu bölgede bulunur. Beynin bu bölgesi hafıza ve öğrenme ile yakından ilgilidir. Bundan dolayı, duygular herhangi yeni bir bilgiyi pekiştirmek için temel olan bir süreçtir.

Buna ek olarak, kitap okurken aktif hale gelen duygular dikkat ağlarını da harekete geçirir. Aslında, duygusal sözlük için var olan spesifik mekanizmalar bulunmaktadır. Uzmanlar duygusal anlamda yüklü olan kelimeler okumanın, erotik ya da kaba olmaları fark etmeksizin, nötr olan kelimelere kıyasla onları okuyan kişinin bunun için harcadığı sürede bir artışa neden olduğunu gözlemlemişlerdir. Bundan dolayı duygusal anlamda uyarıcı hikayeler de motivasyonel ağlar ve dikkat ağlarını etkin hale getirmek için yararlıdır.

Bu açıdan, dorsolateral prefrontal korteks ve ön dorsal singulat korteks siz okurken aktif hale gelir. Diğer bir deyişle; dikkat, planlama, ilişkilendirme ve bilgi takip etme süreçlerine okurken başlayabilirsiniz.

Son olarak, prefrontal korteks tüm bilgileri entegre etmek için aktif hale gelir, bu sırada ön singulat dikkatli ve odaklı kalır ve okuduğunuz şeye daha harfiyen odaklanır.

“Bir okuyucu ölmeden önce binlerce hayat yaşar. Hiç okumayan bir insan ise sadece bir hayat yaşar.”

– George R.R. Martin

Kitap okuyan bir kadın.

Kitap Okurken Beyniniz

Kitap okurken beyninizde gerçekleşen uyarılma son derece yüksektir. Bunun nedeni okumanın beynin pek çok bölgesini aşağı yukarı aynı anda aktif hale getirmesidir, ki bu da bağlantılarınızın miktar ve kalitesini arttıran uzun vadeli bir avantajdır.

Ek olarak, nörobilim kitap okumanın (en azından serebral açıdan) daha fazla durum deneyimlemenizi sağladığını ve duygularınızın işlenme mekanizmasını da eğiterek sizi duygusal açıdan da daha zeki hale getirdiğini kanıtlamıştır.

İlginizi çekebilir ...

Kitap okumanın sınava faydaları var mı, kitap okumak neden önemli, bize ne kazandırır, zekayı geliştirir mi diye birçok merak edilen soru var. Evet kitap okumak faydalıdır ve hayatın birçok alanında bize pozitif etkileri olan bir etkinliktir. Böylece beyni sürekli zinde tuttuğundan zekayı da keskinleştirir. Özellikle de deneme sınavlarında, testlerde ve yazılı sınavlarda bir adım önde olmanın yollarından biridir kitap okumak. Kitap okumanın sınavlara etkisi pozitiftir, hangi sınava girerseniz girin, kitap okumak size artı bir değer katar. Bu şekilde başarınızın yükselmenize katkıda bulunur. Tabi burada kitap okumak derken düzenli olarak her gün 1 saat civarında kitap okumaktan söz ediyoruz.

Evet kitap okumanın sınavlara etkisi büyüktür. Bir sınav sorusunun yapılabilmesi için ilk şart sorunun anlaşılmasıdır. Soruyu tam anlamadan soruyu doğru cevaplayamayız. Kitap okumanın faydaları içinde en önemlisi, soruyu çabuk ve doğru anlamamızı sağlar ve bu sayede hemen çözüm aşamasına geçebiliriz.

Dershane veya okullarda yapılan sınavlarda zaman çok önemlidir, bu yüzden soruyu anlamakla geçireceğimiz zamanın minimum olması gerekir. Soruyu anladıktan sonra sıra soru çözme becerisine gelir ki, burada da yine kitap okumak büyük katkı sağlar.

Kitap okumak muhakeme ve çözüm becerisini, doğru karar alma becerisini geliştirdiği için soruyu doğru şekilde cevaplayabiliriz. Özellikle son dönemlerde mantık muhakeme sorularının bolca çıkması kitap okumanın önemini daha da arttırmaktadır.

Bir çok öğrencinin “Zamanım yetmedi, soruları yetiştiremedim.” sözünün arkasında yeterince kitap okumamaları yatmaktadır. Soruyu anlamak için yavaş okuyan, kelimeler arasında boğulup giden öğrenci, sınavını zamanında tamamlayamaz. Kitap okuyanlar ise kelimeleri değil, cümleleri görerek, hızlı göz sıçramaları sayesinde soruyu çabucak anlar ve hemen çözüme geçer.

kitap okumak sınavlarda ne kadar etkili?

Kitap Okumak & Deneme Sınavları

Deneme sınavlarında olsun, 8. Sınıf LGS ve 12. Sınıf TYT – AYT sınavlarında olsun kitap okumak çok kazanç sağlar. TYT için kitap okumak gerekir mi bu bir zaman kaybı mı diye düşünmeyin ve okuyun. Özellikle Türkçe ve matematik dersleri başarıyı ve sıralamayı belirleyici dersler. Bu sınavlardaki Türkçe paragraf sorularının uzun ve çok olması öğrencinin zamanı iyi kullanmasını gerektiriyor. Kitap okuyan öğrencilerin bu sorularda, okumayanlara karşı mutlaka avantajları olacaktır.

Kitap okumak mı paragraf sorusu çözmek mi diyerek ikilemde kalmayın. Hem kitap okuyun hem paragraf çözün çünkü kitap okuyunca zaten belli tipteki paragraf sorusu çözmüş gibi oluyorsun. Soru çözmek de önemli çünkü teknik anlamda da gelişmen gerekli.

Kitap okumak paragraf sorularına faydası var mı demeden kesinlikle okuyun diyorum, faydası vardır. Böylece yorum gücünüz gelişir. Bir örnekle konuyu pekiştireyim. Çok başarılı, derece beklediğimiz bir öğrenci, her deneme sınavı sonrası “Tüm soruları yaptığımdan eminim belki Türkçe testinden bir yanlışım çıkabilir.” diyor her seferinde. Buradan şu çıkarımda bulunabiliriz; “Türkçe sorularının bazıları yorum gerektirdiğinden, öğrenci tam emin olamıyor bu sorulardan. Aslında kimse yorum sorularından tam emin olamadığı için gerçek sınavlarda da o tip sorular kaçırılmamalıdır. Bunun yolu da, bol ve düzenli kitap okumak ve bu sayede yorum gücümüzü geliştirmek olmalıdır.”

Kitap okumak matematiği geliştirir mi evet hele son 5 yıldır öyle bir faydası oluyor ki tahmin bile edemezsiniz. Kitap okumanın matematiğe faydaları sorunun okunduktan sonra daha iyi analiz edilmesine faydası vardır. Matematik sorularının son sınavsistemine göre uzun metinlerle birlikte soruluyor olması, mantık ve muhakeme gerektiriyor olması, matematik dersi için de kitap okumanın gerekliliğini gözler önüne sermektedir.

İlginizi Çekebilir:Başarıyı Getiren 15 Ders Çalışma Tekniği

Sadece Türkçe ve matematik değil diğer derslerde de okuduğunu anlama çok önemlidir. Bu yüzden kitap okumak tüm derslerde etkilidir diyebiliriz. Az okuyan öğrenciler, soruyu yanlış anlamaktan kaynaklı en kolay sorularda dahi hata yapabilir. Yavaş okuduğu için zamanı yetiştiremeyebiliyor. Çok okuyan öğrenciler ise, hızlı okuyup çabuk anlama, çözüm aşamasında da mantık ve muhakeme gücü sayesinde bilgileri ölçüsünde doğru sonucu bulup başarıya ulaşıyorlar.

kitap okumak sınavlarda ne kadar etkili?

Kitap Okumak mı, Soru Çözmek mi?

Özellikle de sınav senesinde kitap okumak mı, mümkün değil, sadece soru çözmeliyim, diyenler epey var. Şunu söylemek gerekir ki; sınav senesi olsun veya olmasın, hem kitap okumak hem de soru çözmek gerekir, her ikisinin de yeri ayrıdır. Sadece birini yaparak başarıyı yakalamak zordur. Her ikisini de yapacak zamanı kendimize oluşturmalı ve zaman planlaması yapmalıyız. Hayatımızın içinde ders çalışma, soru çözme, kitap okuma, medya ve iletişim araçlarıyla zaman geçirme, oyun oynama, yeme içme, gezme hepsi olmalı ama hepsinin yeri, zamanı, süresi belli olmalı.

Beynimiz zaten aynı işi sürekli yaptığında yorulduğu için, güzel bir zaman planlaması ile ders-kitap-ders şeklinde geçişler yaparak kafa yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Düzenli kitap okunduğunda, zamanla kitap okumaktan zevk almaya başlanır. Bu ders aralarındaki kitap okumak dinlenmenizi sağlar.

Lisede sayısal branş seçenler, üniversite sınavına sayısal ağırlıklı çalışanlar, kitap okumayı sözel bir etkinlik olarak görüp uzak duruyorlar. Bu büyük bir hatadır. Sayısal veya sözel farketmez, herkesin kitap okumayı farklı bir etkinlik olarak görmesi gerekir.

Kitap Okumak ve Sınava Faydaları

  1. Kitap okumanın sınavlara faydaları arasında en önemlisi; kelimeler arası göz sıçramasını arttırması, böylece de uzun paragrafların hızlıca ve anlaşılır olarak okunmasını sağlamasıdır.
  2. Uzun metinleri iyi anlamanın yanı sıra dikkati toplamaya katkıda bulunarak yazıdaki detayları kaçırmaz.
  3. Beyni ve hafızayı güçlendirerek, bilgileri tazeler, ezber gereken konularda da yardımcı olur.
  4. Zamanla okuma hızının artması sonucu, sınavlardaki soru metninin daha çabuk anlaşılmasını sağlar.
  5. Soru metinlerini okurken farklı açılardan bakmayı ve doğru yorumlamayı sağlar.
  6. Mantık ve analiz gerektiren soruları yapabilme becerisini geliştirir.
  7. Anlatım bozukluğu sorularında, cümledeki bozukluğu hemen görmeyi sağlar.
  8. Kitap okumak eleştirel düşünceyi geliştirerek, farklı sorgulamalarla şaşırtmalı sorulara karşı hata yapmayı engeller.
  9. Hikayesi olan uzun matematik sorularında, asıl istenen çözümü çabucak farketmeyi sağlar.
  10. Sorularda neden sonuç ilişkisini iyi kurarak doğru cevaba ulaşır.

kitap okumak sınavlarda ne kadar etkili?

Nasıl Kitaplar Okunmalı, Kitap Tavsiyeleri

Okuduğunuz kitaplar akıcı bir üslubu olan, hayal gücünüze geliştiren, olayların neden-sonucunu düşünmenizi sağlayacak derecede merak ettiren, ilgi alanınıza hitap eden kitaplar olmalı. Öykü, roman, fantastik veya bilimkurgu hikayeleri yani bir akışı olan kitaplar size çok şey katacaktır.

Hikaye ve romanda geçen olayları irdeleyebilmeli, yazarın düşündüğünün dışında olaylara kendi bakışınızı da katabilmeli, kahramanların yerine kendinizi koyup empati yapabilmelisiniz. Bir kitap “Şimdi ne olacak acaba?” diyerek kitabın sonunu merak ettiriyorsa sana uygundur. Başladın ve bir türlü ilerlemiyorsa bu senin kitabın değildir.

Okuduğunuz kitaplar ne kadar çok ve çeşitliyse, siz de hayata ve sınavlara o kadar mental olarak hazırsınız demektir. Çok çeşit yapayım derken bulduğunuz her kitabı da okumayın tabi:) Araştırın, tavsiyeler alın, öyle seçin. Ayrıca, kitap okumak bir zevktir, hobidir. Sen de kitabını özelleştir, güzel bir ayraç kullan, özel bir kalemle altlarını çiz bazı cümlelerin. Hatta kısa kısa notlar al kitabın üstüne veya başka bir yere. Bu, kitapla bağını güçlendirecek ve kitaptan maksimum verim elde edeceksin.

Kitap Tavsiyeleri:

  • “Kuyucaklı Yusuf”, “Bütün şiirleri” ve “Kürk Mantolu Madonna”- Sabahattin Ali
  • “Kiralık Konak”  ve “Yaban” Yakup Kadri Karaosmanoğlu
  • “Yalnızız” – Peyami Safa
  • “Fareler ve İnsanlar”- John Steinbeck
  • “Beyaz Diş”- Jack London
  • “Hayvan Çiftliği”-George Orwell
  • “Labirent – Ölümcül Kaçış” serisi – James Dashner
  • “The 100” serisi-Kass Morgan
  • “Hush Hush” serisi “Fısıltı-Çığlık-Sessizlik-Final”
  • Tutunamayanlar” Oğuz Atay

( Bu 4 kitaplık Hush Hush serisini, 7. Sınıfa giden bir öğrenci 8 günde bitirmiş ve “İnanılmaz sürükleyiciydi, her 2 günde 1 kitap bitirdim.” demişti.)

Ülkemizde gençlerin kitap okuma oranı şu an yüzde 10, bunu arttırmaya ne dersiniz? Gelin şimdiden başlamak üzere düzenli olarak kitap okuyalım. Çünkü kitap sadece sınavlarda değil yaşamın her anında bize pozitif değer katar. Keyifli okumalar…

Daha önce de benzer bir konuda yazdığım “SınavlardaBaşarılı Olmanın Yolları“ adlı yazıma da bakmanızı öneririm.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası