oransal halka arz nedir / Halka Arz Nedir? Halka Arz Çeşitleri Nelerdir? - Midas

Oransal Halka Arz Nedir

oransal halka arz nedir

Halka Arz'lara Katılmak
A1 Capital'de Çok Kolay!

A1 Capital’de hesap açarak halka arzlara katılabilir,
kişiye özel yatırım danışmanlığı hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Halka arz, bir şirketin paylarının (hisse senetlerinin) BIST Pay Piyasası’nda işlem görebilmesi için çok sayıda ve önceden bilinmeyen yatırımcılara çağrı ve ilan yoluyla pay (hisse senedi) satışı yapılmasıdır.

Halka arz sonrasında, şirketin hisse senetleri piyasada işlem görmeye başlar ve bu sayede yatırımcılar hisse senetlerini satın alarak şirkete ortak olabilirler.

Sonuç olarak, halka arz sayesinde şirketler alternatif finansman kaynağına ulaşmak suretiyle büyüme stratejilerini gerçekleştirilebilmek, yatırım yapabilmek gibi konularda kaynak ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

Şirketler Neden Halka Arz Olur?

Şirketler genel olarak finansman kaynağı yaratma, likidite, kurumsallaşma, kredibilite artışı, tanıtım ve itibar sağlamak amacıyla halka arz olurlar.

Halka arz, şirketlere şeffaf ve güvenilir bir piyasa üzerinden kaynak elde etme imkanı sunmaktadır.

Halka arzlar, şirketin nakit akışını zorlayabilecek anapara ve faiz ödeme zorunluluğu olan borçlanma yöntemine göre daha avantajlı finansman elde etmek için tercih edilir. .

Halka arz sonrasında şirketler; finansal tablolarını belirli dönemlerde bağımsız denetim kuruluşlarına denetlettirmekte, ortaklarını ve kamuyu düzenli olarak bilgilendirmekte ve SPK ve Borsa İstanbul’un sürekli denetimine tabi olmaktadırlar.

Bu noktada sermaye piyasası disiplini içerisinde mali ve diğer önemli bilgilerini kamuya açıklayan, düzenli ve zamanında raporlamalar yapan halka arz edilmiş şirketler hızlı bir şekilde kurumsallaşabilmektedir. Şirketin kurumsallaşma yolunda attığı adımlar yardımıyla şirketin organizasyonunun güçlenmesi, başarısı ve sürekliliği, kurucu ortak grubundan bağımsızlaşmasına önemli katkılar yapmaktadır.

Halka Arz Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Halka Arzlar ile ilgili sıkça sorulan sorulara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Halka Arz Yöntemleri Nelerdir?

Halka arz işlemlerinde 3 çeşit halka arz yöntemi kullanılabilmektedir.

  • Mevcut Hisse Senetlerinin Satışıyla Halka Arz

Şirket ortaklarının ellerinde bulundurdukları hisse senetlerinin tamamının ya da bir kısmının halka arz edilmesidir.

  • Sermaye Artırımı Yoluyla Halka Arz
  • Şirketler, mevcut sermayelerini arttırma yoluyla ortaya çıkan yeni hisse senetlerini halka arz ederek finansman kaynağı sağlayabilirler.
  • Her 2 Yöntemin Kullanılmasıyla Halka Arz

Şirketler hem mevcut ortaklarının paylarının satışı hem de sermaye artışı yoluyla oluşan yeni hisse senetlerini kullanarak halka arz işlemini gerçekleştirebilirler.

Halka Arz Dağıtım Yöntemleri Nelerdir?

Eşit Dağıtım ve Oransal Dağıtım halka arz işlemlerinde kullanılan dağıtım yöntemleridir.

  1. Eşit Dağıtım

Eşit Dağıtım yönteminde, halka arza katılan herkes, aynı sayıda hisse senedi alır.

  1. Oransal Dağıtım

Oransal Dağıtım yönteminde ise halka arza katılan yatırımcılar, halka arza katılmak üzere başvurdukları tutarın büyüklüğüne oranla şirketin hisse senetlerine sahip olurlar. Oransal dağıtımda, halka arza katılan yatırımcı ne kadar çok para yatırır ise yatırdığı paranın halka arz için yatırımcılar tarafından talep edilen toplam tutar içindeki payı oranında hisse senedi sahibi olabilir.

İkincil Halka Arz Nedir?

Şirket hisse senetleri Borsa İstanbul’da işlem görürken ortaya çıkabilecek ek finansman kaynağı ihtiyaçlarında, şirketler ikincil halka arza gidebilirler. Bu durumda şirketin borsada işlem gören hisse senedi sayısı, dolayısı ile şirketin halka açıklık oranı artmış olur.

Halka Arz Süreci Nedir?

Halka arz süreci, bir şirketin hisse senetlerinin ilk kez borsada işlem görmesini ve borsa üzerinden alınıp satılmasını sağlayan süreç olarak ifade edilebilir.

Bir şirketin hisse senetlerinin borsada işlem görebilmesi için borsanın izniyle borsaya kaydedilmesi işlemine kotasyon denir. Bu durumda olan hisse senetleri için kullanılan terim ise “borsaya kote olmak” terimidir.

Borsaya kote olmayan yani borsaya kaydedilmeyen hisse senetlerinin borsa üzerinden alım/satım işlemleri yapılamaz.

Şirketlerin halka arza hazır hale getirilmesi, tüm sürecin takip edilmesi ve sonrasında da halka arz işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için mutlaka konusunda uzman ve tecrübeli bir yatırım şirketi ile çalışması büyük önem taşımaktadır.

A1 Capital olarak, şirketlerin hisse senetlerinin halka arz edilmesi kararının verilmesi aşamasından başlayarak süreç içindeki tüm aşamalarda gerekli başvuruların yapılması ve takibi, SPK ya da Borsa İstanbul nezdindeki işlemlerin yürütülmesi, halka arz öncesi tanıtım çalışmaları da dahil olmak üzere her aşamanın koordine edilmesine yönelik profesyonel danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu danışmanlık hizmetimiz halka arz sürecinin tamamlanmasından sonraki aşamada da devam etmektedir.

Halka Arz Şartları Nelerdir?

Halka arz işleminin yapılabilmesi için şirketlerin yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır.

Halka arz sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için halka arz olacak şirketin öncelikle bu konuda uzman ve halka arza yetkili bir aracı kurum ile tüm sürecin yönetilmesi için anlaşması gerekmektedir.

Aracı kurum şirketi halka açılmaya hazır hale getirmek için istenen standartta finansal tablo ve raporların hazırlanması dâhil halka arz için gerekli tüm şart ve kuralların yerine getirilmesini sağlayacak yönlendirme ve işlemleri yapar ve bu sürecin sonunda şirketin SPK ve Borsa İstanbul’a halka arz başvurusunda bulunmasını sağlar.

SPK ve Borsa İstanbul yetkilileri hazırlanan belgeleri ve şirket ile ilgili tüm bilgi, rapor ve finansal dökümanları incelerler.

Gerekli şartlar sağlanmış ise, halka arz için gerekli onaylar verilerek, halka arz işleminin tamamlanması sağlanır.

Halka Arza Katılan Şirketler Hangileridir?

Halka arza katılan şirketlerin hisse senetleri Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. Türkiye’de borsada işlem gören şirketlerin bir listesi, Borsa İstanbul’un web sitesi olan Borsa İstanbul internet adresinde yer almaktadır. Bu listede, şirketlerin kısa bilgileri, hisse senetlerinin fiyatları ve diğer bilgiler yer almaktadır.

Halka Arz Edilen Hisse Senetleri Nasıl Alınır?

Öncelikle SPK tarafından sermaye piyasalarında faaliyet göstermek üzere yetkilendirilmiş bir aracı kurum nezdinde hesabınızın olması gerekmektedir.

Hesap açtığınız aracı kuruma halka arz için belirlenen tarihler arasında başvurarak, halka arz süreci tamamlandığında payınıza düşen kadar hisse senedini alabilirsiniz.

Güncel Halka Arzlar

CW Enerji Halka Arz Oluyor

Hızlı Emir İletimi

A1 Capital’in hızlı emir iletimi ile işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Kişiye Özel Yatırım Danışmanlığı

Uzman deneyimli kadrosu ile yatırımcılarımıza kişiye özel yatırım danışmanlığı hizmeti veriyoruz.

Rekabetçi Komisyon Oranları

Finansal yatırımlarınızda A1 Capital’in hızlı işlem ve rekabetçi komisyon oranı avantajlarından yararlanabilirsiniz

Günlük VİOP Analizleri

A1 Capital’in uzman araştırma kadrosunun hazırladığı günlük viop analizlerinden faydalanabilirsiniz.

Günlük İşlem Platformu

A1 Capital, güçlü teknolojik altyapısı ile yatırımcılarına güvenli bir işlem platformu sunar.

Yurtdışı Türev / Hisse

A1 Trader ile dünya borsaları hakkında bilgi sahibi olabilir, yatırımlarınızı uluslararası şirketlere ait hisse senetlerinde, vadeli işlemler gerçekteştirebilirsiniz.

Halka Arz Nedir? Halka Arz Çeşitleri Nelerdir?

Yatırım dünyasına henüz giriş yapmışsın ya da bu konuda planların var… Kendini, karşına sıklıkla çıkan “Halka arz” kavramının ne anlama geldiğini araştırırken mi buluyorsun? “Halka arzdan nasıl gelir elde edilir?”, “Halka arza nasıl katılınır?” diye merak mı ediyorsun? Hepsinin cevabı bu yazıda!

📢 Kısa ve öz: Halka arz nedir? 

Halka arz (ABD Borsalarındaki ismiyle IPO – Initial Public Offering), en basit tanımıyla şirketlerin, sermayelerini (anaparalarını) dışarıdan yatırımcılara açmasıdır. Bu yatırımcılar bireysel ve kurumsal olarak ikiye ayrılır ve her ikisi de şirketlerin sermayelerine önemli oranda finansal kaynaklar sağlar.

  • Eğer halka arza katılan taraf bir başka şirket veya kurum ise “kurumsal yatırımcı”, eğer sizin veya bizim gibi kişiler ise “bireysel yatırımcı” olarak adlandırılır. Hissedar çeşitleri hakkında detaylı bilgi için içeriğimize bakabilirsin.

Şirketler, hisse senetlerinin tamamını veya bir kısmını Nasdaq ve NYSE gibi başlıca ABD Borsalarında veya Borsa İstanbul (Pay Piyasası)’da halka arz edebilirler. Bir şirket, hisselerini birden fazla kez halka arz edebilir.

Şirketlerin “halka açık” bir şirket olabilmesi için hisse senetlerini ilk defa halka arz etmesine “İlk Halka Arz” veya “Initial Public Offering” adı verilir. Borsa İstanbul’da halka arz edilecek olan şirketleri Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’nun her perşembe yayınladığı bültenlerden ya da daha kolayı, Midas uygulaması üzerinden takip edebilirsin.

👥 Halka arzlara nasıl katılırsın?

Halka arzların talep toplama zamanlarında, aracı kurumların platformları üzerinden bu halka arzlara katılabilirsin. Halka arz olan şirketlerin hisselerine, borsada işlem görmeye başladıktan sonra Midas’ın mobil uygulaması üzerinden de yatırım yapabilirsin.

❓ Şirketler neden halka arz olur?

Şirketlerin halka arz olmalarının pek çok nedeni olsa da en temel sebepleri şu 5 başlık altında sıralayabiliriz: Finansman, likidite, kredibilite, tanıtım ve kurumsallaşma. Şimdi her birini kısaca açıklayalım.

Finansman: Hisselerini halka arz eden şirketler; gelecek yatırımları, iş planları ve operasyonları için para bulmayı hedefler. Yatırımları ve gelecek hedefleri için kaynak bulan şirketler, bu sayede daha hızlı ve yüksek oranda bir büyüme hedefler. 

  • Halka arz olarak finansman kaynağı bulan şirketler, borçlanma gibi finansman seçeneklerine göre daha düşük maliyetli ve geri ödemesi bulunmayan kaynak edinmiş olur. 
  • Şirketlerin hisselerini halka arz etme yoluyla finansman arayışına girmeleri, aşırı faiz gibi zorlayıcı koşulları olmayan bir kaynak alternatifi bulmalarına olanak sağlar.

Likidite: Mali araçların kısa süre içerisinde nakde çevrilmesine likidite diyoruz. Halka arz edilen hisseler, borsada arzu edilen zamanda, piyasadaki güncel fiyatları üzerinden, şeffaf bir şekilde kolaylıkla alınıp satılabilir. İlgili likidite, şirket ortaklarının (buna bireysel yatırımcılar olarak seni de katabiliriz) sahip olduğu hisseleri de kolayca paraya çevirmelerine veya diğer ortaklara bu hisseleri devretmelerine olanak sağlar.

Kredibilite: Halka arz olan şirketler, borsada işlem gören hisseleriyle, bankacılık ve para piyasasındaki kredibilitelerini, yani kredi güvenilirliklerini artırırlar. Böylece ilerleyen dönemlerde düşük maliyetli kredi bulma şansları artar.

Tanıtım: Hisseleri borsada işlemler gören şirketler; konferans, kamuyu aydınlatma platformları, bülten gibi yayın araçlarıyla sermaye piyasasında otoriter olan kurumlara ve kişilere adlarını duyurabilir. 

  • Ayrıca hisselerini alıp satan bireysel yatırımcılarda markalarına karşı bir bağlılık oluşturabilirler. İlgili şirketler bu şekilde ürün ve hizmetlerinin tanıtımlarını, maliyetsiz bir şekilde gerçekleştirmiş olur. 

Kurumsallaşma: Hisselerini halka arz eden şirketler; Nasdaq, NYSE gibi ABD borsalarının veya SPK ve Borsa İstanbul’un bağımsız denetimine de izin vermiş olurlar. 

Bu da şirketlerin mali yapılarını sürekli olarak gözden geçirmelerini ve kamuya düzenli olarak rapor vermelerini sağlar. Böylece şeffaflığını artıran şirketler kurumsallaşma adına önemli gelişmeler kaydeder.

Halka arz

💵 Halka arz çeşitleri neler? Halka arz olunan fiyat aralığı’ ne demek? 

Halka arzla ilgileniyorsan, mutlaka ‘fiyat aralığı’ kavramıyla karşılaşacaksın demektir. Bu kavramı daha iyi anlamak için, önce halka arz olan hisse senetlerinin satılmasında temel yöntemlere bakalım: 

  • Müzayede, borsada satış 
  • Sabit fiyat ile talep toplama 
  • Fiyat aralığı ile talep toplama

Fiyat Aralığı ile Talep Toplama

Bizi başlıktaki sorumuzun cevabına götürecek olan Fiyat Aralığı ile Talep Toplama yönteminde; aracı kuruluş, muhtemel yatırımcılarla görüşerek sabit bir fiyat üzerinden değil, “5 – 7 dolar” gibi bir fiyat aralığı üzerinden yatırımcılara sunulur.

Yatırımcılar kendilerine sunulan fiyat aralığı içerisinden herhangi bir fiyatı seçerek taleplerini iletirler. Ardından yatırımcıların fiyat aralığı içerisindeki taleplerine göre belirlenen sabit bir fiyat üzerinden, hisseler yatırımcılara dağıtılır ya da bir başka deyişle, halka arz edilmiş olur.

‼️ Yatırımcıların dikkat etmesi gereken önemli nokta, eğer talep ettikleri fiyat üzerinde yeterli talep oluşmazsa, halka arz olan hisseden alamayabilirler. 

  • Örnek olarak, 10-12 dolar aralığından halka arz olan bir hisseye, 12 dolardan çok yüksek talep geldi diyelim. Eğer siz talebinizi 10 dolardan yaptıysanız ve halka arz 12 dolardan gerçekleştiyse, sizin payınıza hiç hisse düşmez. Yani, halka arz emriniz gerçekleşmemiş olur.
  • Öte yandan, eğer 12 dolar üzerinden talep girdiyseniz ve halka arz fiyatı 11 dolar olarak belirlendiyse, bu sefer talebiniz 11 dolar üzerinden gerçekleşir.

Sabit fiyat ile talep toplama

Bir diğer yöntem olan sabit fiyat ile talep toplama yönteminde; satışa sunulan hisse senetlerine dair yatırımcılardan talepler toplanır, aracı bir kuruluş tarafından değerlendirilir ve sonrasında hisse dağıtım oranına göre hisse senetleri yatırımcılar arasında dağıtılır. Bu yöntemde fiyat sabit olduğu için herkes aynı fiyattan halka arza katılmış olur.

Bir aralık belirlemeden fiyat toplanıp daha sonra halka arz fiyatının belirlenmesi de mümkündür. Bu yöntemde toplanan teklifler, en yüksek rakamdan başlayarak sıralanır ve en çok hisse senedinin satılabildiği fiyat, ‘satış fiyatı’ olarak tespit edilir.

Öte yandan her zaman halka arzın iptal edilme olasılığı da bulunur. Eğer belirlenen fiyat üzerinden şirket hisselerine yeterli talep gelmezse şirket, hisselerini halka arz etmekten vazgeçebilir.

  • Örneğin; 2018 yılının mayıs ayında hisselerini Borsa İstanbul üzerinden halka arz etmeye hazırlanan lüks giyim markası Beymen, hisselerini 12,80-15,36 TL fiyat aralığından halka arz etmeye hazırlanmıştı.
  • Öte yandan, halka arz girişimi sonrası Beymen yeterli talebi bulamadığını düşündüğü için hisselerinin halka arzını ileri bir tarihte tekrar değerlendirmek üzere halka arzdan vazgeçmişti. Kaynak

🪄 Halka arzlarda hisse dağıtım şekilleri nelerdir? 

Halka arzlarda hisse dağıtımı iki şekilde olur: Eşit ve oransal dağıtım. Şimdi de bunlara kısaca bakalım.

  • Eşit dağıtımda her yatırımcı eşit miktarda hisse alır. 
  • Oransal dağıtımda ise yatırımcı, verdiği satın alım emri tutarının büyüklüğüne göre hisse alır. 

Bireysel yatırımcı perspektifinden bakacak olursak, eşit dağıtım genel olarak daha çok kazandırır. Neden mi? Aslında bu konunun birden fazla değişkeni var fakat yazının amacından çok sapmamak için bunu kısaca, madde madde açıklayalım. 

👉 Eğer küçük yatırımcıysan, eşit dağıtım senin için daha uygun olacaktır çünkü bu dağıtım tipinde her yatırımcıya eşit miktarda hisse gelir. Yani parası çok olan da az olan da eşit sayıda hisse senedi alabilir.

  • Örnek olarak; eğer toplam hisse sayısı, halka arza katılan kişi sayısına bölündüğünde 100 adet hisse çıkıyorsa, 1 milyon dolarlık hisse alım talebini veren kişi de, 1000 dolarlık emir veren kişi de 100 adet hisse senedi alabilir.

Oransal dağıtımda ise yatırdığın paranın büyüklüğüne göre küçük paylar veya tatmin edici büyük paylar elde edersin. Büyük yatırımcıysan bu senin için daha uygun olacaktır. Çünkü yatırdığın para büyüdükçe, halka arzdan aldığın hisse senedi adedi de artacaktır.

  • Örnek olarak; 1 milyon dolarlık bir hisse alım emrine 100 bin dolarlık hisse düşüyorsa, bin dolarlık hisse alım emrine sadece 100 dolarlık hisse düşer. 
  • Payların hangi oranlarda yatırımcılara dağıtılacakları her halka arzda farklılık gösterebilir.

Ayrıca bakınız; Halka Arz Takvimi

👨‍💼 Bireysel ve Kurumsal Yatırımcılar

Gördüğün gibi halka arzlarda iki tip alıcı karşımıza çıkıyor: Biri bireysel, diğeri ise kurumsal. Bir başka ifadeyle küçük ve kurumsal yatırımcılar. Kurumsal yatırımcılar, genelde yüksek alım yapabildikleri ve bilirkişiler oldukları için hisseleri analiz edebilir, şirketin sektörünü, şeffaflıklarını sorgulayabilir ve bunların sonucunda daha bilinçli bir şekilde yatırım yapabilirler. 

Bireysel yatırımcılarsa nispeten daha az sorguladıkları için yatırım yapacakları şirketi daha az değerlendirirler. İşte bu yüzden kurumsal yatırımcılar yaptıkları iyi araştırmalar sonucunda hissenin gerçek değerinin üstünde bir fiyat ödemezler. Küçük yatırımcılar genelde çok iyi araştırmadıkları ve borsanın dinamiklerine yeterince hakim olmadıkları için zaman zaman hisselere değerinden fazla para yatırabilirler. Bu bakımdan şirketler, büyük yatırımcılar yerine küçük yatırımcıların hisselerine ortak olmalarını daha fazla arzular.

📈 Halka arz sonrası fiyat istikrar politikaları nelerdir?

Halka arz işlemi sonlandıktan ve şirket hisseleri yatırımcılara dağıtıldıktan sonra hisse senetlerinin borsada işlem göreceği ilk zamanlar, 3 kesim için büyük önem taşır. Bunlar;

  1. Hisse senetlerini satın alan yatırımcılar
  2. Hisse senedi borsada işleme açılacak olan şirket
  3. Halka arza aracılık etmiş olan aracı kurumdur.

Önem sırasına göre sıraladığımız bu üç aktör içinde yatırımcı; alım ve satım işlemlerinden kâr elde etmek için aldığı hisse senetlerinin işleme tabi olduğu ilk gün, hisse senedi fiyatlarının düşmesiyle zarar etmek istemez. 

Dolayısıyla, ilgili şirketlerin hisseleri halka arz edildikten ve borsada alım-satıma açıldıktan sonra, hisselerin değer kaybetme ihtimallerine karşı halka arzı gerçekleştiren aracı kurum bir takım önlemler alır. İşte bu önlemlere fiyat istikrarı politikaları, aracı kurumun gerçekleştirdiği faaliyetlere ise fiyat istikrarı işlemleri denir.

  • Burada temel amaç, hisse senedi halka arz edildikten sonra borsada ortaya çıkan ani fiyat hareketleriyle hisse senedi fiyatlarının halka arz fiyatının altına düşmesini engellemek ve böylece yatırımcıların zarara uğramasının önüne geçmektir.

Şimdi, konuyu daha iyi anlamak için günümüzde yaygın olarak kullanılan fiyat istikrarı işlemlerini kısaca tanımlayalım.

💸 Fiyat İstikrarı İşlemleri

Doğrudan alım: Halka arzı gerçekleştiren aracı kurum, fiyat seviyesini korumak istediği hisse senedi için piyasa fiyatının üzerinde bir fiyat teklifi ile talepte bulunur ve bu sayede düşük düzeyde olan piyasa fiyatı, halka arz fiyatı seviyesine doğru yükseltir. Bu yöntemde hisse senedine olan talep artırılırken hissenin fiyatının da yükselmesi sağlanır. 

Ek alım hakkı: Aracı lider kuruluşla hisselerini arz eden şirket arasındaki anlaşmaya bağlı olarak, eğer halka arza talep yüksek olursa, aracı kuruluş toplam halka arz miktarının bir kısmını (genelde %15’ini) halka arzın tamamlanmasının ardından; kısıtlı bir süre sonuna kadar (genelde 30 gün) hisselerini arz eden şirketten halka arz fiyatından alıp piyasaya satma hakkına sahip olur.

Satış yasakları: Diğerleri gibi müdahale esaslı, fiyatların belirli bir seviyede kalmasını hedefleyen yöntemlerden değildir. Satış yasağı yönteminde halka arz olan hisse senetlerinin üzerindeki satış baskısı, satış yasakları konularak kontrol edilmeye çalışılır.

Halka arz edilen paylara olan talebin fazla olmaması nedeniyle hisseye yönelik satış emri artabilir. Bu da fiyatların düşmesine neden olacağı için satış yasağı yöntemiyle yatırımcıların elindeki hisse senetlerini belirli bir süre satmaları yasaklanır. Böylece ilgili hisse senedi fiyatının üzerindeki düşüş baskısının önüne geçilmesi hedeflenir.

Bu yazıda;

  • Halka arz kavramının ne anlama geldiğini
  • Halka arzlara nasıl katılındığını
  • Şirketlerin neden halka arz olduklarını
  • Halka arz olunan fiyat aralığını
  • Halka arzlarda hisse dağıtım şekillerini; eşit mi yoksa oransal dağıtımın mı daha çok kazandırdığını
  • Halka arz sonrası fiyat istikrarı politikalarını öğrendik.

Halka Arz Nedir? Halka Arz Çeşitleri Nelerdir?

Bu içerik, içeriğin yayınlandığı günkü veriler baz alınarak hazırlanmıştır. İçerikte geçen hedef fiyat tahminleri, uzman ve analist yorumları bu içeriğin yayınlandığı tarihte geçerlidir. Bu tahmin ve yorumlar zaman içinde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Kullanılan hisse işlem görselleri; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir.

Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

 

SPK'dan halka arzlarda "eşit dağıtım" kararı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 750 milyon liraya kadar halka arzların hepsinin borsada satış yöntemiyle, 750 milyon lira üstü talep toplama yoluyla gerçekleştirilecek arzlarda da bireysel yatırımcıya eşit dağıtım yapılmasına karar verdi.

SPK, son dönemde payların ilk halka arzındaki fazla talebin karşılanması noktasında yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması ve yatırımcıların arasında eşit uygulamaların sağlanması amacıyla kararlar aldı.

Halka açık olmayan ortaklıkların paylarının ilk halka arzında “II-5.2 sayılı Sermaye Piyasası Araçlarının Satışı Tebliği’nin (Tebliğ)” ilgili hükümleri yerine yeni bir karar alınıncaya kadar “Payların İlk Halka Arzında Uygulanacak Satış Yöntemleri ve Dağıtım Esaslarına İlişkin Kurul İlke Kararı” uygulanacak.

ORANSAL DAĞITIM YÖNTEMİ UYGULANMAYACAK

Buna göre, halka arz edilen payların piyasa değeri 750 milyon lira ve altı halka arzlarda borsada satış yönteminin uygulanması zorunlu olacak. Önceki ilke kararında bu tutar 250 milyon lira düzeyindeydi.

Halka arz edilen payların piyasa değeri 750 milyon lira üzeri olan halka arzlarda borsa dışında talep toplama yoluyla satış yönteminin kullanılması durumunda, bireysel yatırımcı grubundaki tüm yatırımcılara eşit dağıtım yapılacak, oransal dağıtım yöntemi uygulanmayacak.

Yatırımcı bazında talepte bulunulabilecek pay tutarı, söz konusu yatırımcının dahil olduğu gruba tahsis edilen toplam tutarın dörtte birini geçemeyecek.

Yeterli talep olması halinde, yurt içi kurumsal yatırımcı grubunda her bir yatırımcı bazında dağıtılacak pay tutarı, halka arz edilen payların toplam tutarının yüzde 1’ini aşmayacak şekilde belirlenecek. Bir portföy yönetim şirketinin (PYŞ) kurucusu ve/veya yöneticisi olduğu fonlar açısından söz konusu sınırlama PYŞ bazında ve yüzde 3 olarak uygulanacak.

BİREYSEL YATIRIMCI KAPSAMINA ALINANLAR

Karara göre daha önce kurumsal yatırımcı olarak değerlendirilen bazı kurum ve kuruluşlar, bireysel yatırımcı kapsamına alındı.

PYŞ’ler, aracı kurumlar ve yatırım ve kalkınma bankaları tarafından bireysel portföy yöneticiliği sözleşmesi imzalamış olduğu müşterileri adına iletilen talepler ile gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, unvanında serbest ve/veya özel ibaresi yer alan yatırım fonlarının ilettiği talepler, kurumsal yatırımcı grubu kapsamında değerlendirilmeyecek.

Aynı şekilde SPK, 19 Ocak’ta aldığı kararla aktif toplamı, yıllık net hasılatı ve öz sermayesi belirli bir yükseklikte olan kuruluşların kurumsal yatırımcı kapsamında sayılmaması uygulamasını devam ettirdi.

İzahnamelerde halka arzda içsel bilgiye ulaşabilecek kişiler listesinde yer alanlar ve bunların eşleri ile birinci derece kan ve sıhri hısımları, yalnızca yurt içi bireysel yatırımcı grubu kapsamında talepte bulunabilecek. Bu kişiler, artık çalışanlara ayrılan tahsisat grupları gibi diğer gruplardan talepte bulunamayacak.

Talep toplama süresi sonunda bir yatırımcı grubuna tahsis edilen tutarı karşılayacak tutarda talep gelmesi durumunda, anılan grubun tahsisat oranından diğer gruplara kaydırma yapılamayacak.

Yeterli talep gelmeyen yatırımcı grubu olması durumunda ise o gruba ait tahsisatın karşılanamayan kısmı öncelikle varsa karşılanamayan taleplerin karşılanması amacıyla yurt içi bireysel yatırımcı grubuna aktarılacak. Bu aktarım sonrasında veya yurt içi bireysel yatırımcı grubuna tahsis edilen kadar talep gelmemesi durumunda kalan kısım serbestçe diğer gruplara aktarılabilecek.

Kurumsal yatırımcıların kendi portföyleri için aldıkları paylar hiçbir suretle bireysel yatırımcı hesaplarına aktarılamayacak. Aracı kurumlar, yatırım ve kalkınma bankaları ile portföy yönetim şirketlerinin müşterilerinin portföyü için talepte bulunması durumunda, talebin müşterinin ait olduğu yatırımcı grubundan yapılması ve tebliğ maddesi 18/3 uyarınca müşterinin ilgili yatırımcı grubuna ilişkin aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin gerekli belgelerin talep formuna eklenmesi gerekecek.

HALKA ARZI TAKİP EDEN DÖNEM İÇİN BELİRLENEN ESASLAR

Sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanmasını temin etmek üzere halka arzı takip eden dönem için de bazı esaslar belirlendi. Dağıtımdan pay alan yatırımcılar, dağıtım listesinin kesinleşmesini takiben hesaplarına aktarılan payları, paylar hesaplarına geçtiği tarihten itibaren 90 gün boyunca borsa dışında satamayacak, başka yatırımcı hesaplarına virmanlayamayacak veya borsada özel emir ile ve toptan satış işlemine konu edemeyecek.

Payları halka arz edilen ortaklığın mevcut ortaklarının sahip oldukları paylar için (varsa halka arz edilen kısım hariç) bu kısıtlama, izahname onay tarihinden itibaren 180 gün boyunca ve borsada satışı da kapsayacak şekilde uygulanacak.

Kararda ayrıca mevcut düzenlemeler uyarınca taleplerin kabul edilmesi ve dağıtımın esaslara uygun olarak yapılmamasından ihraççı ve halka arz eden ile yetkili kuruluş ya da varsa konsorsiyum lideri ve eş liderler sorumlu olduğu hususuna vurgu yapıldı.

Konuya ilişkin daha önce 2021'de ve bu yılın ocak ayında alınan ilke kararları yürürlükten kaldırıldı.

İKİ ŞİRKETİN HALKA ARZI ONAYLANDI

Kurul, Koza Polyester Sanayi ve Ticaretin pay başına 24,50 liradan, CVK Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaretin pay başına 105 liradan ilk halka arzını onayladı.

Elite Naturel Organik Gıda Sanayi ve Ticaretin 75 milyon 600 bin lira, Türkiye Petrol Rafinerilerinin 1 milyar 651 milyon 539 bin 84 lira, Kron Teknolojinin 28 milyon 537 bin 26 lira, Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaretin 345 milyon lira, KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığının 29 milyon lira tutarındaki bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu onaylayan Kurul, Çağdaş Faktoringin 247 milyon 250 bin lira, Vakıf Faktoringin 1 milyar lira, MLP Sağlık Hizmetlerinin 500 milyon lira, Eko Faktoringin 120 milyon lira, Inveo Yatırım Holdingin 200 milyon lira, Kent Finans Faktoringin 235 milyon lira, Nurol Yatırım Bankasının 1,5 milyar lira, Aktif Yatırım Bankasının 7,5 milyar lira, Türkiye Halk Bankasının 15 milyar lira tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurusunu tasdikledi.

İDARİ PARA CEZALARI

SPK, Makro Gayrimenkul Değerlemeye 257 bin 577 lira, Plastikkart Akıllı Kart İletişim Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ pay piyasasında 26 Ağustos 2022-26 Eylül 2022 döneminde gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak yapılan inceleme sonucu bir kişiye 139 bin 566 lira, Yataş Yatak ve Yorgan Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından 15 Nisan 2022 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yapılan özel durum açıklaması öncesinde Yataş Yatak ve Yorgan Sanayi ve Ticaret AŞ pay piyasasında gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak yapılan inceleme sonucu iki kişiye toplam 141 bin 410 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

“Klas FX” uzantılı internet sitelerinin içerik sağlayıcısı 6 kişi hakkında izinsiz sermaye piyasası faaliyetinde bulunmaları nedeniyle suç duyurularının yapılmasına hükmeden Kurul, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 18 internet sitelerine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin gerçekleştirilmesini kararlaştırdı.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir