termera antik kenti / Termera Antik Kenti Gezisi ve Aspat Kalesi Tarihi - Yolcu Blog

Termera Antik Kenti

termera antik kenti

0 Yorum

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis Mahallesi’ndeki Aspat Mevkii’ nde M.Ö.6'ncı yüzyılda Leleglerin yaşadığı şehir olarak bilinen Termera Antik Kenti'nde 10 yıl önce kazı ev kurtarma çalışmaları başlatılmıştı.

BİN YILLIK KAYA MEZARLARI

yıllık antik kentin etrafından bulunan kaya mezarları ise son iki hafta da define avcılarının saldırısına maruz kaldı. Bölgeye ellerinde hilti, balyoz ve murçlarla gelenler kaya mezarlarını talan etti.

Tarih ve turizmci Necdet Gülayaz “Burada sık sık doğa yürüyüşlerine çıkıyoruz, bölgedeki kaya mezarlarına yapılan saldırılar özellikle kısıtlamanın olduğu günlerde daha çok oluyor. Çünkü hafta içerisinde yürüyüşe geldiğimizde burada tarihe karşı yapılmış büyük bir Vandallık ve saldırı görüyoruz. Eğer önlem ve tedbir alınmazsa birkaç ay içerisinde tarih yok olup gidecek” diye konuştu.

PANDEMİ DÖNEMİNDE SALDIRILAR ARTTI

Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Bodrum Yarımadası'nın Anadolu arkeolojisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Diler, "Yarımadanın en az araştırılmış bölgesinde, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından başlatılan çalışmalarda, Aspat tepesinin kuzey üst yamaçlarında ve tepe çevresinde M.Ö. 7'nci yüzyıla kadar giden önemli kalıntılar tespit edilmiştir. Konik bir tepe olan Aspat Tepesi ve çevresindeki antik yerleşimler Leleg döneminden Orta Çağ içlerine kadar uzanan tarihsel süreçte yer alır. Aspat, Akdeniz ve Başkent arasında ana deniz rotasından uzak olmayan bir noktada güçlü ve ıssız bir kale, sığınmaya ve sürgüne uygun mevkii olarak Orta Çağ boyunca önemini daima korumuş ve adından söz ettirmiştir. Termera'da, tarım terasları, işlikler, çiftlik evleri, yağmur sularını biriktirmek için su kanalları, kaya havanları, hamam, üzüm bağları, zeytinlikler, yağhaneler ve aynı zamanda dini binalar da bulunuyor. Bölgenin koruma altına alınması, arkeolojik çalışmaların yapılarak yerleşim yerlerinin gün ışığına çıkartılması ve kültür turizmine kazandırılması için ekonomik desteğin sağlanmasının yanı sıra Turgutreis halkının tarihi değerlerine sahip çıkması çok önemli. San günlerdeki etnik kentlere yönelik saldırıların dozu büyük ölçüde arttı adeta önlenemez hale geldi" diye konuştu.




Editör: Melis Anter




Termera Aspat Antik Kenti&#;nde Kurtarma Kazıları Başladı

Bodrum ilçesine ba&#;l&#; Turgutreis beldesinde bulunan Termera Aspat Antik Kenti'nde, kurtarma kaz&#;lar&#;na ba&#;land&#;&#;&#; bildirildi.

Termera Aspat Antik Kenti Kaz&#; Ba&#;kanl&#;&#;&#;'n&#; yapan Mu&#;la Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Ba&#;kan&#; Prof. Dr. Adnan Diler, gazetecilere yapt&#;&#;&#; aç&#;klamada, milattan önce 7. yüzy&#;la uzanan antik kentte, Turgutreis Belediyesi'nin deste&#;i ile kurtarma kaz&#;lar&#;na ba&#;lad&#;klar&#;n&#; söyledi.

Bugüne kadarki kaz&#;larda ortaya ç&#;kart&#;lan mezarlarda, önemli bulgulara rastland&#;&#;&#;n&#; belirten Diler, "Kaçak kaz&#;larla tahrip edilmi&#; alanlarda kaz&#;lar yaparak, baz&#; eserleri kurtar&#;yoruz" dedi.

Kaz&#;larda ilk olarak nekropol alan&#;n&#; (toplu mezar alanlar&#;) tespit ettiklerini ve bölgede yuvarlak bir mezar bulduklar&#;n&#; kaydeden Diler, bu mezar&#;n tip olarak Leleg tümülüslerinin öncüsü oldu&#;unu dü&#;ündüklerini dile getirdi. Kaz&#; alan&#;ndan ç&#;kart&#;lan önemli eserlerin Bodrum Kalesi ve Sualt&#; Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildi&#;ini anlatan Diler, "Bu bölgede y&#;llarca kaçak kaz&#;lar yap&#;lm&#;&#;. Termera'n&#;n çok önemli bir yerle&#;im yeri oldu&#;u anla&#;&#;l&#;yor" diye konu&#;tu.

Diler, tespit edilen mezarlarda kurtarma kaz&#;lar&#;n&#;n devam edece&#;ini ifade etti.

Turgutreis Belediye Ba&#;kan&#; Mehmet Dinçberk de bölgedeki kaz&#; çal&#;&#;malar&#;na 3 y&#;l önce ba&#;land&#;&#;&#;n&#; ve Turgutreis'te büyük bir kültür miras&#; bulundu&#;unu söyledi.

Muhabir: Ali Ball&#; / Hatice Özdemir

Anadolu Ajans&#; ve &#;HA taraf&#;ndan yay&#;nlanan yurt haberleri monash.pw editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajanslar&#;n yay&#;nlad&#;&#;&#; &#;ekliyle mynet sayfalar&#;nda yer almaktad&#;r. Yaz&#;m hatas&#;, hatal&#; bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatab&#;, haberi servis eden ajanslard&#;r. Haberle ilgili &#;ikayetleriniz için bize ula&#;abilirsiniz

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Aspat Kalesi & Termera Antik Yerleşimi

Akyarlar'da Karaincir ile Bağla arasında kalan Aspat, konik bir tepenin yamacında eşsiz bir koya sahip olmaktadır ve ziyaretine gelen misafirleri için eşsiz güzelliğinin yanında ufak sürprizleri ile de eşsiz deneyimler sunmaktadır. Özellikle heykel sergisi Aspat'ın klasiklerinden biri olmaktadır.

Gezi boyunca tarihi eserleri ve sergilenen heykelleri görmek mümkün olmaktadır. Her yıl önemli heykeltıraşların çalışmalarına mekân olan Aspat, bağrında o eserleri korumaya devam etmektedir. Ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin “Menteşe hakimiyetinde, yalçın kayalık üzerinde hünerli üstat elinden çıkmış küçük bir kale” sözlerinden Aspat'ı ziyaret ettiği anlaşılmaktadır. Aspat'a ekime elverişsiz olduğu dönemlerde bu tanıma uygun olarak Aspartos ismi verilmiştir. Topografik yapısı dolayısı ile bu alanı kapsayan bölgeye Yunanca kozalak ve koni anlamlarına gelen Strobilos olarak anılmaktadır. Strobilos adıyla tarihte Aspat'tan ilk söz eden kişi ise Piri Reis olmuştur.

Bodrum'un en eski tarihi buluntularından biri olan Termera Antik Kenti de Aspat Kalesi’nin ana şehri olarak bilinmektedir. Aspat (Çıfıt) Kalesi Aspat tepesinde yer almaktadır. Ancak konik tepenin üstünde bulunan kalıntılara ulaşmak oldukça zor bir süreç olmaktadır.

yüzyıla ait bulgularda Bizanslılar'ın sığındığı önemli bir kale ve liman görevi gören Aspat'ta bugün varlığını koruyan yapılar arasında Tarihi Bizans Hamamı vardır. Hamam, yılında Bodrum Müzesi başkanlığında Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü iş birliğinde Aspat Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı sponsorluğunda, restore edilerek turizme kazandırılan bir yapı olmuştur.

Pek kimsenin henüz keşfetmediği Aspat, kuzeybatı rüzgarlarına kapalı olduğundan tekneler için adeta bir liman görevi görmektedir.

Aspat Kalesi ve Termera Antik Kenti

Bunların yanı sıra Aspat Kalesi, Akyarlar Aspat koyuna bakan konik tepenin doruklarında; Termera antik yerleşimi ise 2 km yukarıda Mandra Köyü’nün 1 km üzerindeki Asarlık Tepe’de yer almaktadır. Aspat- Mandra köyü arasında yol bulunmamaktadır ve yürümek gerekmektedir. Ama Mandra Köyü’ne, Telmissos’un bulunduğu Gürece Köyü’nden başlayan yolu izleyerek araçla kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

Termera kenti de diğer Leleg kentleri gibi olmakta ve bugüne ulaşan kalıntı yok denecek kadar az olmaktadır. Doruktaki iç kale tümüyle yıkılmış, alttaki surların bir bölümü ise hala ayakta olmaktadır.

Termera Antik Kenti Gezisi ve Aspat Kalesi Tarihi

Eline tatil rehberi alıp tek tek mekan bakanlar için harika bir önerimiz olacak. Şimdi tatilcilerin ilk uğrak yerlerinden olan ve öve öve bitiremediği bir antik kentin eşsiz özelliklerini sizinle paylaşacağız. Yazımızda önce Termera Antik Kenti’ne daha sonra da Aspat Kalesi’ne yer vereceğiz. Öncelikle “Termera Antik Kenti Nerede?” sorusuna cevap verelim.

Termera Antik Kenti Gezisi ve Tarihi

termera-antikjpg

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Turgutreis Beldesi’nde M.Ö. altıncı yüzyılda Leleglerin yaşadığı şehir olarak bilinen Termera Antik Kenti, bu bölgede bulunan özel bir antik kenttir. Leleg yerleşimler arasında en zengini olarak bilinir.  Bölgede ilk bilimsel araştırmalar yılında başlatılmıştır. Bunun sonucunda da Termera Antik Kentinin lokalizasyonu büyük ölçüde yapılmıştır.

Termera Antik Kenti’ne, Turgutreis üzerinden toprak bir yolla ulaşım sağlanır. Başka bir ulaşım şekli daha vardır. Mandıra köyüne kadar asfalt yolla gidildikten sonra yarım saatlik bir yürüyüşle bölgeye ulaşabilirsiniz. Şehir Madran köyüne araçla 10 dakika uzaklıktadır. Tarihi kentin giriş kapısı ve surun bir kısmı dışında kalan yerler yıkılmıştır. Akropolisteki kale kalıntılarının üzerine daha sonraki dönemde sarnıç inşa edilmiştir.

Antalya Aspendos Antik Kenti Gezisi yazımız için tıklayın.

Atina Vergi Listeleri’nde yer alan kentte 2,5 talent gibi büyük bir miktar ödendiği biliniyor. Diğer Leleg şehirleri arasında en fazla vergi ödeyen kenttir.

Tarihi anlatıya göre; Mausolos, Bodrum’daki kentleri birleştirip hayalindeki devasa kenti kurmak için Termera halkını da Halikarnassos’a zorla getirtmiştir. Şehirde daha sonra hapishane ve çiftlik evleri kurulmuştur. Bizans döneminde şehrin limanına Strabilos kenti kurulmuştur.

Aspat Kalesi Nerede?

termera-antikjpg

Bölgeyi ziyaret edenlerin ne fazla merak ettiği konulardan biri de “Aspat Kalesi Nerede?” sorusudur. Kral Mausol döneminde gözetleme kalesi olarak inşa edilen kale, klasik döneme ait bir Termara şehri yapısıdır.

Termara şehri; Bodrum yarımadasındaki 12 antik şehirden biridir. Kalenin hakim olduğu koy, korsanların da sığınma limanı olarak biliniyor. Kayalık bir tepenin üzerine inşa edilen kalede beş adet gözetleme kulesi bulunuyor. Kale çevresi adım olup, iç bölümüm tamamen tahrip olmuştur. Güneşin batışı harika bir manzaraya şahitlik etmenizi sağlıyor. Ayrıca meşhur çökertme Türküsü de bu yöreye aittir. Yalıkavağın geçmişteki adı Çökertme&#;dir.

Anlatıya göre; Cumhuriyetin ilk yıllarında Bitez Yalısından Çakır Gülsüm, denizci Halil’e aşık olur. İkili nişanlanır ama Bodrum Kaymakamı da Gülsüm’e aşık olur. Kaymakam, jandarmalara Halil’in öldürülmesi için emir verir. Halil teknesi ile Çökertmeden Bodrum’a gelirken, Aspat  Burnu&#;nda jandarmalar tarafından vurulur. Böylece Kaymakam Gülsüm’ü elde etmiş olur.

Aspat Koyu Nerede?

Aspat Kalesi ve tarihinden sonra şimdi de Aspat Koyu’ndan bahsedelim. Muğla&#;nın en güzel ve en popüler ilçelerinden olan Bodrum&#;un Akyarlar mevkiinde yer alan Aspat Koyu, gözde tgatil mekanları arasındadır. Bodrum Akyarlar mevkiinde bulunan Aspat Koyu, doğal güzelliklerini ilk günkü gibi korumuştur. Tatilcilere sessiz, huzurlu, sakin, huzurlu bir gün geçirme imkanı sunan Aspat Koyu, eşsiz bir manzaraya sahiptir. Kaynak suları nedeniyle denizi hayli soğuktur. Plajı da yumuşacık kumlarla kaplı olduğundan ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Mavinin en güzel tonlarını bir arada harika bir manzaraya sahip olan Aspat Koyu’nda mükemmel doğa manzarası ile mavi kadar yeşile de doyabilirsiniz. Aspat Koyu’nın denizinde dalga yoktur. Uzun süre derinleşmemesi nedeniyle çocuklu aileler ve yüzmeyi yeni öğrenenler için oldukça ideal bir bölge olarak öne çıkar. Aspat Koyu’nun çok önemli bir kısmı, Aspat Beach ismi ile hizmet veriyor. Burada şezlong ve şemsiye kiralayarak diğer imkanlardan da yararlanabilirsiniz. Halka açık diğer plajlarda da palmiye ağaçlarının altında güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

Aspat Koyu&#;na Nasıl Gidiliyor?

Aspat Koyu’na Bodrum otogarından kalkan minibüslerle kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Araba ile gidecek olanlar ise Kara İncir istikametinden ilerleyerek koya rahatlıkla ulaşabilir. Akyarlar&#;a ulaşabilmek için de öncelikle Bodrum’a ulaşmak gerekiyor. Şehir merkezinden Turgutreis&#;e giden tabelaları takip ederek sola döndüğünüz zaman bölgeye kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bodrum otogarından Akyarlar minibüsleri ile yaklaşık olarak 20 km mesafede yer alan beldeye de kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Aspat Koyu Plajının Özellikleri

Akyarlar’da yer alan Aspat Koyu dağ bölgesinin en yüksek noktasında yer alır. Dağın tepesinden bakıldığı zaman Yunan Adalarını da görme imkanı buluyorsunuz. 1. dereceden bir sit alanı olduğu için koyun tüm doğal özellikleri korunmuştur. Cennetten bir köşe olan bu koyda sadece bir işletme yer alıyor. Koya girişler ücretli olduğu için genellikle çok kalabalık olmuyor. Huzur ve sakinlik arayanlar için mükemmel bir tercih olarak öne çıkıyor.

Sezon ortalarında ve resmi tatillerde tıklım tıklım olan plajların aksine daha az insan olduğu için rahatlıkla denize girip doğanın keyfini çıkarabilirsiniz. Mavinin en güzel tonlarının yer aldığı bu koyda doğanın her rengine şahit olabilirsiniz.

Tatil mekanlarında olduğu gibi Bodrum’un bu harika plajına girerken de ücret ödemeniz gerekiyor. Ödediğiniz ücreti ise, içerde yeme içme için kullanabiliyorsunuz. Plaja girerken alına ücrete şemsiye ve şezlong da dahil oluyor. Plaja hafta içi giriş ücreti 40 lira, hafta sonu giriş ücreti ise 50 liradır.

Aspat Dağı

Akyarlar sınırları içerisinde olan dağ, bölgenin en yüksek konumundur. Dağa çıkıldığı zaman ziyaretçiler, nefes kesen Akyarlar manzaraları karşılaşıyor. Ayrıca fotoğraf çektirmeye doyamayanlar için son derece ideal bir yerdir. Dağın tepe noktasından bakıldığında Yunan adalarını görmek de mümkün oluyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu ile dünyanın ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize ( 5 ) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır