hilal göründü mü 2022 suudi arabistan / Hilal göründü mü? İran'da Ramazan Bayramı bir gün sonra başlayacak

Hilal Göründü Mü 2022 Suudi Arabistan

hilal göründü mü 2022 suudi arabistan

Hilal görüldü mü şevval hilali göründü mü?

Hilal görüldü mü şevval hilali göründü mü, Ramazan ayının bittiğini ve Şevval ayının başladığının gösteren hilal gözüktü veya göründü mü?

Hilal göründü mü sorusu ilk olarak Ramazan ayına günler kala gündeme geldi. Şimdi ise Şevval ayının başlaması ve doğal olarak da Ramazan ayının bitişine işaret eden hilalin görünüp görünmediği sorgulanıyor.

“Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayınız ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram ediniz. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayınız.” (Buhârî, Savm, 5, 11; Müslim, Sıyâm, 3-4, 7-9) 

Ramazan ayının girip girmediğini belirleyen Hilal Kuzey ve Güney Amerika Kıtalarının ortalarından itibaren görülmeye başlayacağı Diyanet tarafından bildirildi. İslam ülkelerinin bazıları hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil kendi ülkelerinde görülebilirliğini esas alması nedeniyle de ramazanın başlangıcında farklılıklar yaşanabiliyor. Peki, oruca başlamak için hilalin görülmesi şart mıdır? İşte, Ramazan Hilali ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

Din İşleri Yüksek Kurulu, Hicri 1443 yılı Ramazan ayı hilalinin ilk kez Atlas Okyanusundan, Kuzey ve Güney Amerika Kıtalarının ortalarından itibaren görülmeye başlayacağını duyurdu. Buna göre 1 Nisan 2022 Cuma günü Greenwich saatiyle 06:25´de İÇTİMÂ, aynı gün Greenwich saatiyle 21:21´de RU´YET olacak. 01 Nisan Cuma’yı 2 Nisan Cumartesiye bağlayan gece ülkemizde ilk teravih namazı kılınacak, ilk sahura kalkılacak ve aynı gün ilk iftar yapılacak.

ORUCA BAŞLAMAK İÇİN HİLALİN GÖRÜNMESİ ŞART MIDIR?

Kamerî aylar, adından anlaşıldığı gibi başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenen aylardır. Ramazan orucu, Ramazan ayında tutulduğundan ve Ramazan ayı da ay takvimine göre her sene değiştiğinden, oruca başlayabilmek için öncelikle, Ramazan ayının başladığını tespit etmek gerekmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayınız ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram ediniz. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayınız.” (Buhârî, Savm, 5, 11; Müslim, Sıyâm, 3-4, 7-9) buyurmuştur.

Bu hadis ilk bakışta hilali çıplak gözle görmedikçe oruca başlanmayacağı ve bayram edilmeyeceği fikrini uyandırmaktadır. Konu ile ilgili diğer rivayetler değerlendirildiğinde, bu hadislerin amacının günün şartları içinde en uygun uygulamanın öğretilmesi olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Biz ümmî bir toplumuz; hesap ve okuma yazma bilmeyiz. Şunu biliriz ki ay, ya 29 ya 30 gündür.” (Buhârî, Savm, 13; Müslim, Sıyâm, 15; Ebû Dâvûd, Savm, 4) buyurarak, kamerî aybaşlarının belirlenmesinde hesap yöntemine de başvurulabileceğine işaret etmiş olmaktadır.

Çıplak gözle görülsün ya da görülemesin, ay mutat hareketlerine devam etmektedir. Kur’an-ı Kerim’de güneş ve ayın bir hesaba göre hareket ettiği (Rahmân, 55/5), bunların, diğer fonksiyonlarının yanında aynı zamanda birer hesap ölçüsü kılındığı (En'âm, 6/96), yılların sayısını ve hesabı bilmemiz için aya menziller tayin edildiği (Yûnus, 10/5), gökler ve yer yaratıldığı zaman on iki ay meydana gelecek şekilde bir nizam konduğu (Tevbe, 9/36), ayın yeryüzünden hilal şeklinde başlayıp kademe kademe farklı şekillerde görülmesinin insanlar ve hac için vakit ölçüleri olduğu (Bakara, 2/189) ifade edilmektedir.

Buna göre Hz. Peygamber (s.a.s.), kamerî aybaşlarının belirlenmesi konusunda çıplak gözle görmeyi, başvurulacak yegâne yöntem olduğu için değil, belki o günkü şartlar içinde en sağlıklı sonuç veren yöntem olduğu için öngörmüştür. Hilali gözlemlemenin amacı Ramazan ayının girip girmediğini belirlemektir. Bu sebeple, hilali çıplak gözle görme dışında, bizi bu amaca ulaştıracak başka yöntemlerden yararlanmak da mümkündür.

Bugün, insanoğlunun ulaştığı teknolojik gelişmişlik, ayın hareketleri konusunda en ince ayrıntıyı bile izleme imkânı sunmaktadır. Artık ince astronomik hesaplar yoluyla, gelecek birkaç yıllık namaz vakitlerini gösteren takvimleri hazırlama imkânı bile doğmuştur. Dolayısıyla kamerî ayların başlangıçlarını hesap yöntemiyle belirlemek meşrudur. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu henüz Şevval hilalinin göründüğüne dair bir açıklama yapmadı.

Türkiye'de hilal görülmedi; ancak Afganistan'da Taliban yönetiminin hüküm sürdüğü ülkede hilalin görüldüğü açıklandı. 

Afganistan'da şahitler huzurunda görülen hilal nedeniyle yarın Ramazan Bayramı ilane dildi. Ülkede yarın bayram kutlanacak. 

Türkiye ve diğer İslam ülkelerinde ise Pazartesi günü Ramazan Bayramı kutlanacak. 

SUUDİ ARABİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, hilalin bugün (cumartesi) görülemediğini, yarın (pazar) ise ramazan ayının bittiğini açıkladı.

Açıklamada, pazartesi gününün şevval ayının ve Ramazan Bayramı’nın ilk günü olduğu belirtildi.

Katar, Mısır, Filistin, Sudan, Suriye, Tunus, Kuveyt, Lübnan, Irak Sünni Vakfı, BAE, Yemen, Bahreyn, Cezayir ve Libya'da da yetkili merciler tarafından yapılan açıklamalarda, ramazan ayının son günü olarak 1 Mayıs Pazar gününün tespit edildiği ve 2 Mayıs pazartesi günü ise şevval ayının ilk günü, yani bayram olduğu duyuruldu.


 

ŞevvalRamazan

Ramazan hilali göründü mü? Hilal görünmesi ne anlama geliyor?

Yurt içinde 38, yurt dışında 41 şehirde hilal gözlem çalışması yapılacak

Kameri ay başlarını, yurt içi ve yurt dışındaki hilal gözlem noktalarıyla belirlediklerini açıklayan İşlek, "Diyanet İşleri Başkanlığının yurt içi ve yurt dışında müftülük, ataşelik, müşavirlik ve din hizmetleri koordinatörleri vasıtasıyla hilal görülebilirlik hattının içinde kalan yerlerde hilal gözlemleri yaptırıyoruz. Bu sene yurt içinde 38, yurt dışında ise 41 şehirde bu gözlem çalışmaları yapılacak." dedi.

Hümeyra Nur İşlek, Diyanet tarafından tespit edilen namaz vakitleri, bayram namaz vakitleri, kameri ay başları ve hilal gözlemlerinin içinde yer aldığı 2023 takvimlerinin, Avustralya'dan Amerika'ya kadar dünyanın her tarafına gönderildiğini kaydetti.

Diyanet tarafından basılan takvimin, yurt içinde 39, yurt dışında 25 olmak üzere 64 bölgede, 1454 şehrin imsakiye bilgilerini içerdiğini, ayrıca web sayfasında ve mobil ortamda yaklaşık 10 bin yerleşim yerinin namaz vakitlerini yayımladıklarını anlatan Hümeyra Nur İşlek, "Olmayan yerlerde de vatandaşlar bize mail veya telefonla ulaşarak talep ediyor, biz oraların koordinatlarını çıkartıp sisteme yerleştiriyoruz." bilgisini verdi.

Hilal göründü, müslümanlar aynı gün bayram yapacak

Dünyanın dört bir yanında Müslümanların beklediği Ramazan ayı için geri sayım başladı. Merakla beklenen "Ramazan bayramı ne zaman başlıyor?" sorusu hilalin görünmesiyle yanıt buldu. Hilalin gözüktüğünü (Türkiye saatiyle gündüz) vakitlerinde Avustralya, Endonezya gibi ülkeler açıkladı. Akşam saatlerinde ise Türkiye dahil Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin çoğunda görüldüğü bilgisi paylaşıldı. Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkelerinde hilal görüldüğü için Ramazan Bayramı'nın yarın idrak edileceği açıklandı.

Arap ülkelerindeki dini otoritelerin yayımladığı fetvalar doğrultusunda, Ramazan Bayramı'nın başlangıcını simgeleyen hilalin görülmesi sebebiyle, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Yemen, Filistin, Ürdün, Umman, Mısır, Sudan, Irak, Lübnan, Suriye, Libya, Tunus, Fas ve Cezayir Ramazan Bayramı'nı yarın kutlayacak.

Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Mısır ve diğer bölge ülkeleriyle, Asya ve Batı ülkelerinin tamamına yakınında ramazan bayramı yarın (15 Haziran Cuma). Mali, Fildişi Sahilleri, Nijer ve Liberya, bugün (14 Haziran Perşembe) bayram yaptı. Sudan ve birkaç ülke ise cumartesi.

Irak'taki Şii merci Sistani bayram ilan etmedi

Öte yandan Irak'ta Sünni Vakfı, yarın Ramazan Bayramı'nın ilk günü olacağını duyururken, en yüksek Şii dini merci Ali es-Sistani ise yarını bayram ilan etmedi.

Necef'te bulunan 5 ayrı dini merci yarının Ramazan Bayramı'nın ilk günü olacağını bildirdi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde de (IKBY) yarın bayramın birinci günü olduğu duyuruldu.

Bazı İslam ülkeleri, hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil kendi ülkelerinde görülmesini esas alıyor bu nedenle Ramazan ayının veya bayramın başlangıç gününde farklılık yaşanabiliyor

Bu Habere Tepkiniz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası