çiriş otu zararları / Çiriş otu nedir, nerelerde yetişir? (Çiriş otunun faydaları nelerdir?) - Sağlık Haberleri

Çiriş Otu Zararları

çiriş otu zararları

Çiriş Otu Faydası Nedir? Yemeği Nasıl Yapılır?

Latincesi Asphodelus aestivus L olan çiriş otunun faydası nedir? Yemeği kavurması nasıl yapılır? Nerelerde bulunur? Neye iyi gelir? Yan etkisi zararı var mı? Bunların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Çiriş otunun faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından anlatıldı bir kez de biz anlatalım çünkü çiriş otunun faydası bir iki değil.

Neredeyse her derde deva. Özellikle kadınlar için harika bir ot bu. İbrahim Saraçoğlu adet düzensizliği için bu bitkiyi tavsiye ediyor.

Kadınlar için en sağlıklı içecek tarifi

Zaten şöyle bir bakacak olursak, her şeyin çaresi doğada var. Bilmek anlamak ve uygun şekilde kullanmak gerekiyor.

Çiriş otu nerelerde bulunur?

Çiriş otu Ovacık&#;ta, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde sıklıkla bulunur. Kış bitiminde ortaya çıkar. Nisan ayı ile Temmuz ayları arası, bitkinin en çok bulunduğu zamandır. Yabani pırasa, güllük veya golik olarak da geçer.

Çiriş otunun faydaları

Çiriş otu faydası nedir? Saymakla bitmeyen faydaları var

Çiriş otu neye iyi gelir? Hem şifa bulmak için hem de yemeği yapılarak tüketilebiliyor ve faydaları da oldukça fazla.

  • Kadınlarda doğal maya tedavisi için beyaz akıntıyı keser
  • Doğal basur tedavisi için
  • İdrar sökücüdür
  • Adet düzensizliğine iyi gelir
  • Regl ağrılarını azaltır
  • Regl söktürücüdür
  • Doğal saçkıran tedavisi için kullanılır
  • Saç dökülmesini engeller, yeni saç çıkmasını sağlar
  • Akne, egzama gibi hastalıkların tedavisinde
  • Bağırsak kurdu ve parazitler için kullanılır

Çiriş otunun faydaları hala bitmedi. Yılan sokması, böcek sokması gibi durumlarda da can kurtarıcıdır. Ayrıca doğal bir ağrı kesicidir ve hemoroidi tedavi eder. Cinsel gücü artırır ve eklem ağrılarını geçirmesi de diğer bir çiriş otun faydasıdır.

Çiriş otu yemeği ve kavurması nasıl yapılır?

çiriş otu nasıl kullanılır yemeği kavurması

Çiriş otunu kısa bir süre kaynattıktan sonra aynı ıspanak gibi gözlemenin arasına koyabilirsiniz. Veya soğan sarımsakla kaynatıp çiriş otu çorbası yapabilirsiniz. Yapraklarını doğrayıp yağ, soğan ve sarımsakla birlikte çiriş otu kavurması yapabilirsiniz. Üzerine yumurta kırabilirsiniz.

Çiriş otu yemeği yapmak isterseniz, aynı pırasa gibi hazırlayıp pişirmelisiniz. Doğal şifa kaynağı olan bu bitki neredeyse her derde deva ve her evde olması gereken bir doğal ilaç.

Çiriş otunun yan etkisi zararı var mı?

Güçlü bir idrar söktürücü olduğu için böbrek hastaları dikkatli kullanmalıdır. Çiriş otunun zararı ancak fazla miktarda kullanıldığında olabilir. Yan etki olarak çarpıntı yapabilir, cilt üzerinde yanlış ve fazla kullanılırsa tahrişe sebep olabilir. Bunlar dışında herhangi bir yan etkisi veya zararı gözlemlenmemiştir.

Çiriş Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Çiriş Otu

Çiriş Otu Asphodelaceae (Zambakgiller) ailesinden olan çiriş otu, beyaz renkteki çiçekleri ile hemen diğer bitkilerden ayırt edilir. Çiriş Otu, yabani pırasa, güllük ya da yeling otu isimleri ile farklı yörelerde anılır. Ülkemizin hemen her bölgesinde kolaylıkla yetişmektedir.

Çiriş otu yurdun Karadeniz bölgesi hariç bütün bölgelerinde yetişiyor. Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesinde, ayrıca doğu ve güney doğu Anadolu bölgesinde yaygın bir şekilde üretiliyor. Karadeniz bölgesi ve iç Anadolu bölgesinde ancak kişilere yetecek miktarda büyüyor. Çiriş otu bahar aylarının gelmesi ile birlikte canlanan bitki örtüsüne eşlik eder.

Bitki ilk çiçeklerini ilkbahar mevsiminde açar. Çok yıllık bir bitkidir. Hemen hemen her çeşit toprakta büyür. Kökünden alınmadığı müddetçe senelerce çiçek açarak canlılığını korur.

Görünüş itibari ile yeşil soğan ya da minik pırasaları andırır. Görüntüsü benzediği gibi aynı şekilde çiriş otunun tadı ve kokusu da soğansı bitkilerden olan pırasa ve yeşil soğana benzer.

Bitkinin uzunluğu en az 59 cm en uzun cm’yi bulur. Yaprakları bitkinin uç kısımlarına doğru sivrileşir. Zambak ailesinden gelen bitkilerin ana karakterleri uzun ve gittikçe sivrilen yapraklarının olmasıdır.

Çiriş otu genellikle beyaz renkte çiçekler açar. Nadiren de olsa sarı renkli çiçekleri de olabiliyor. Bitkinin her iki renkteki çiçeği de hafif ve koklayanların çok hoşuna giden cinstendir. Bitki kısa bir sürede satışa çıktığı için hemen alınıp saklanması tavsiye edilir.

Çiriş Otu Nasıl Saklanır?

Çiriş Otu Nasıl Saklanır?

Bir pırasa ya da yeşil soğana benzediği göz önünde bulundurulursa çiriş otunun ne kadar kolay temizlendiği tahmin edilir. Bitkinin önce sararmış yaprakları ayıklanır. Yeşil kısımlar güzelce eşit boyutlarda kesilerek buzdolabı poşetine alınır. Havası alınan poşet sıkıca bağlanır.

Derin dondurucuda ya da buzdolabının buzluğunda istenildiği kadar bekletilebilir. Dondurma işleminin daha uzun ve daha koruyucu olması için ürünlere şoklama yapılabilir. Çiriş otu nasıl saklanır bilmeyenler genellikle yanlış saklama yöntemleri kullanırlar.

Çiriş Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Çiriş otu yemeklerde nasıl kullanılır diye sorulacak olursa en çok kullanılan yöntemi pırasa gibi kavurma yapmaktır.

Yumurtalı çiriş otu kavurması gibi ayrıca börek harcı da yapılarak tüketilebilir. Vitaminlerinden yararlanmak için yapılan çorbalara az miktarda eklenebilir. Ayrıca sıcak su ile demlenerek çayı da içilebilir.

Çiriş Otu Faydaları

Çiriş Otu Faydaları

Çiriş otu faydaları oldukça fazladır. Çiriş otunun halk tarafından tespit edilen faydaları şunlardır;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı korunmaz mekanizmasını güçlendirir.
  • Düzenli tüketildiğinde bedende zindelik ve güçlülük hissi verir.
  • Genç kızların ve kadınların ay hali zamanlarında yaşadıkları sıkıntıları aza indirir.
  • Vajinal akıntıları kontrol altına alır. Düzenle kullanılmaya devam edilirse ilerleyen zamanlarda tamamen yok eder.
  • Sindirim sistemi iltihaplarını tedavi edicidir.
  • Romatizma benzeri kemik sistemi rahatsızlıklarında olumlu sonuçlar verir.

Kronik hastalıklarda tedavi edici özelliği vardır. Ciddi cilt sorunlarına iyi gelmektedir. Bu sorunlara egzama ve akneler örnek verilebilir.

Çiriş Otu Nelere İyi Gelir?

Çiriş Otu Nelere İyi Gelir?

Çiriş Otu Nelere İyi Gelir diye merak edenler için iyi geldiği durumlar vardır. Sadece çiriş otunun değil suyunun da pek çok faydası bulunuyor. Çiriş otundan elde edilen su rahatsızlıkların görüldüğü cilde uygulanır ise kısa sürede iyileşme olduğu görülür.

Sindirim sistemlerinde destekleyici unsur olarak görev yapar. Basurun önüne geçer. Hamileliğin ardından süt problemi yaşayan yeni annelerin düzenli olarak suyunu tüketmeleri ile sütlerinin çoğaldığı izlenmiştir.

Tamamen halkın tecrübesine dayalı bir bilgi olduğundan emziren anneler çiriş otu tüketmeden önce doktorlarına başvurmaları tavsiye edilir.

Pek çok saç problemine iyi gelmektedir. Saç dökülmesi, zayıflayan saç yapısı ve kökleri tedavide gücünü en iyi gösterdiği rahatsızlıklardır. Ayrıca kepeklenme sorunu da çiriş otunun demlenen suyu ile çözülüyor. Saçlar yıkandıktan sonra çiriş otunun suyu ile durulanır. Kısa sürede kepeklerin azaldığı fark edilir.

Pek çok kez ilaçların bile fayda etmediği saç kıran hastalığında tedavi edici olarak görev yapar. En az çiriş otu ve suyu kadar çiriş otunun tohumu da oldukça nadir karşılaşılan bir durumda hayati tehlikeden kurtarır.

Çiriş otu tohumu, zehirli akrep ısırığında bir miktar sirke ile birlikte tüketilirse öldürücü akrep zehrinin kısa sürede vücuttan atılmasını sağlar.

Çiriş Otu İçindeki Vitaminler

Yukarıda sayılan bütün faydalı etkilerini çiriş otu içindeki vitaminler ile sağlıyor. Otun içerisinde yoğun olarak C vitamini ve potasyum bulunuyor.

Çiriş otunda ayrıca demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum da bol miktarda bulunuyor. Beta karoten, A vitamini, niasin, riboflavin, tiamin, askorbik asit, C vitamini, çinko ve lif de hatırı sayılır şekilde bulunur.

Çiriş Otu Kalorisi

Çiriş otu kalorisi içindeki vitamin ve minerallere oranla oldukça azdır. gramlık çiriş otunun kalorisi ortalama olarak 26 değerindedir. Çiriş otunun yağ oranı da oldukça düşük, gram otta 0,46 gramlık oranda yağ bulunuyor.

Çiriş Otunun Zararları

Onlarca faydasının yanında elbette ki çiriş otunun zararları da bulunuyor. Ancak bilinmesi gereken şu ki doğru bir şekilde ve doğru miktarda tüketildiği müddetçe hiçbir zararı yoktur. Çiriş otu tüketmeden önce zararlarına göz gezdirmek de faydalı olabilir.

İdrar söktürücü özelliği bulunan çiriş otu tüketim miktarında ileriye gidildiğinde istenmeyen neticeler verebilir. Çok fazla tüketildiği zaman bedeni rahatsız eder. Aşırı halsizlik ve güç kaybı oluşturur.

Astım, bronşit gibi solunum yolu sıkıntıları dışında kalp damar, şeker, tansiyon gibi Kronik rahatsızlığı olanlar alternatif tıp uzmanları tarafından doktorlarına başvurmaları konusunda uyarılıyorlar.  Çiriş otunun fazla tüketimi ile oluşan çeşitli yan etkilerden korunmanın bir yolu da otu kurutup toz halinde kullanarak oranı iyi ayarlayabilmektir.

Etiketler: ANA • çiriş otu • Çiris otu faydaları • Çiriş Otu İçindeki Vitaminler • Çiriş otu kalorisi • çiriş otu kavurması • Çiriş Otu Nasıl Saklanır • Çiriş Otu Nelere İyi Gelir • Çiriş otu yemeklerde nasıl kullanılır • çiriş otunun kokusu • çiriş otunun tadı • Çiriş Otunun Zararları • tedavi

İlaç kadar faydalı! Doktorlar bile öneriyor: Çiriş otu nedir, çiriş otunun faydaları nelerdir? Çiriş otu neye iyi gelir?

Çiri&#; otunun ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#; güçlendirmesinden saç dökülmesine, cilt sorunlar&#;ndan enfeksiyonlar&#;n iyile&#;mesine kadar etkili oldu&#;u biliniyor. &#;&#;te çiri&#; otu ilgili merak edilenler

Türkiye'nin birçok ilinde yeti&#;en çiri&#; otu, &#;ifal&#; bitkilerden sadece biri. Çiri&#; otundan yemek yapan da var salata yapan da var.

iStock

Uzmanlar özellikle bu otun, C vitamini aç&#;s&#;ndan zengin olmas&#; nedeniyle ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendirdi&#;ini, idrar yolu enfeksiyonlar&#;n&#;n h&#;zla iyile&#;mesini sa&#;lad&#;&#;&#;n&#;, sivilce, egzama gibi cildiye rahats&#;zl&#;klar&#;n&#;n iyile&#;me sürecine önemli katk&#;lar sundu&#;unu aktar&#;yor.

Ç&#;R&#;&#; OTUNUN FAYDALARI

  • Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#; güçlendirir
  • Kas yorgulu&#;u ve burkulmalara iyi gelir
  • Suyu kulak iltihab&#; ve di&#; a&#;r&#;s&#;n&#; giderir
  • &#;urup &#;eklinde içilirse öksürük ve yan a&#;r&#;lar&#;na iyi gelir
  • Ha&#;ere ve akrep sokmalar&#;nda kullan&#;l&#;r
  • Kökü temizleyicidir
  • Suyu sivilceleri iyile&#;tirir
  • Saç dökülmesini önler
  • Adet düzensizliklerinin azalmas&#;na, regl döneminin düzenli bir &#;ekilde devam etmesine yard&#;mc&#; olur.
  • Hemoroid (Basur) rahats&#;zl&#;&#;&#;n&#;n tedavisinde olumlu etkileri vard&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Çiriş otunun faydaları nelerdir?

Çiriş otunun faydaları nelerdir?

Çiriş otu, pırasaya benzeyen görüntüsü ve sağlığa olan faydaları ile son zamanların en çok konuşulan bitkilerinden biridir. Bizde ''funduszeue.info Sağlık'' ekibi olarak sizler için Çiriş otunun faydalarını ve hangi hastalıklara iyi geldiğini araştırdık

Çiriş otu, zambakgiller ailesinden olup sarı çiçekleri olan yeşil yapraklı çok eski bir bitkidir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Mart ve Nisan aylarında yetişmeye başlar. Çiriş otunun diğer isimleri sarızambak, dağ pırasası, yabani pırasa, gülik, güllük, kirkiş otu, kirgiçtir ve çiviştir. İçerisinde bulunan yüksek miktarda C vitamini ile vücudun direncini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. 

ÇİRİÇ OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

-Basur tedavisinde kullanılır.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir. 

-Adet söktürücü özelliği vardır.

-Kadınlarda görülen vajinal akıntılara karşı faydalıdır.

-Saçkıran tedavisinde kullanılır.

- İdrar söktürücü özelliği vardır.

-Romatizma kaynaklı ağrıları geçirir.

- Emziren kadınların sütünü arttırır.

- İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı iyileşmesini sağlar.

-Egzama, sivilce ve çıbandan dolayı oluşan kaşıntıları dindirir.

- Akrep ve yılan sokmaları tedavilerinde kullanılır.

- Beyaz kan hücrelerinin artmasını sağlar.

- Akrep gibi zehirli hayvanların etkilerine sirke ile kaynatıldığında fayda sağlar. 

- Doğal ağrı kesici niteliğindedir.

- Vücuttaki mikropları öldürür.

ÇİRİÇ OTU İLE YAPILAN KÜRLER

Basur:

Çiriş otu kaynatılıp basur memelerine sürülüp yada aç karnına balla tatlandırılarak içilmesi tedavide faydalı olur.

Eklem Ağrılar

Çiriş otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.

Adet söktürücü:

Çiriş otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.

Saçkıran:

Çiriş otu sirke ile kaynatılıp saçlar sık sık yıkanmalı. 

Egzama, sivilce, çıban:

Çiriş otu kaynatılıp kaşınan yerler pansuman yapılır.

Akrep ve yılan sokmaları:

Sirke ile kaynatılmış çiriş otu çiçek ve yaprakları ile pansuman yapılması zehrin atılmasına ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Spor sonrası tüketilmesi gereken besinler

İLİŞKİLİ HABER

Spor sonrası tüketilmesi gereken besinlerD vitamini nedir ve hangi besinlerde bulunur?

İLİŞKİLİ HABER

D vitamini nedir ve hangi besinlerde bulunur?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası