powerbank uçak / ekşi duyuru - Uçakta El Bagajına powerbank alınıyor mu?

Powerbank Uçak

powerbank uçak

Keyifli ve rahat bir yolculuk yapmanın incelikleri, kuralları Kovid sürecinde epeyce değişikliğe uğradı. Uçağın içine alınacak el bagajları ve uçak altına, kargoya verilecek bavulları artık yeni normallerle, dikkatle hazırlamak gerekiyor. Özellikle iyi hazırlanan bir kabin içi el bagajının seyahatinizde konforu üst seviyeye çıkaracağının altını çizmek istiyorum.

Havayoluna ve uçulan sınıfa göre küçük farklılıklar olsa da kabine alabileceğiniz eşyalarınızın hem boyut hem de ağırlık limitleri bulunuyor. Genelde 8 kilograma kadar izin verilen kabin bagajı hakkınızı uçuştan önce mutlaka havayolunun internet sitesinden kontrol edin.

Mesela Türk Hava Yolları kabin içine alınan bagajların boyut olarak 55x40x23 ebatlarını aşmamasını istiyor. Birçok havayolunda da uygulama bu şekilde, ancak bazen aktarmalı uçuşlarda bu ölçüler yüzünden sıkıntı yaşama ihtimaliniz var. Küçük gövdeli, bölgesel uçakların kabinine bu büyüklükte el bagajı alma şansınız yok. Elinizdeki çantayı uçak altına teslim etmeniz istenecektir. Bu sebeple uzun uçuşlarda her halükârda yanınızda ikinci bir çanta bulundurun.

Uçak içine alınacak el bagajının ağırlığı konusunda zaman zaman ilginç tartışmalar da yaşanıyor. Ryanair, ’de 10 kg’lık bir el bagajından 8 Euro ücret talep etti. Bu duruma tepki gösteren yolcu Lee Cimino (30) özel bir ceket diktirerek, eşyalarını el çantasına değil, ceketine doldurarak, Manchester Havalimanı’na gitti. Güvenlik kontrollerini sorunsuz geçip uçağa bindi. Böylece kendi yöntemiyle uçak içine soktuğu eşyalar için ücret ödemedi.

Ancak bazı havayolları önümüzdeki yıllarda yolcuların ağırlığına göre ücret almak için çalışma başlatırsa şaşırmamak lazım. Hatta bazı düşük maliyetli havayollarının (Low Cost Carrier - LCC) yolcuları uçuş öncesi tartarak, 80 kg üstüne ekstra ücret talep etmek için nabız yoklamaya başladığı da söylenebilir.

Netice itibariyle havayoluyla seyahatlerinde her zaman ağırlık dikkat edilmesi gereken bir konudur. Sıkıntılı durumlarla karşılaşmamak için uçmadan önce mutlaka bir araştırma yapın. Pratik, hafif ve kullanışlı el bagajı olmalı ve hazırlamak için de yeterli zamanı ayırmalısınız. Yaşadığımız günleri de dikkate alarak yaptığım araştırmaya göre el bagajlarınızda olmazsa olmaz 6 eşya ise şunlar;

  • 1) Yedek güç, şarj cihazı, seyahat adaptörü

Dijital çağın bu üçlüsünü seyahatlerinizde bulundurursanız rahat edersiniz. Artık hemen her şeyin mobil cihazlar, telefonlarımız üzerinden görüldüğü düşünülürse ne kadar hayati önem taşıdıklarını tartışmaya gerek kalmaz. Evden, uçağa bininceye kadar olan süre yaklaşık saat sürer, aynı şekilde varacağınız havalimanından ulaşacağınız son nokta için de zamana ihtiyacınız var. Hareket halindeki bu zaman dilimlerinde en önemli ihtiyacınız mobil cihazlarınız için enerji olacaktır. İletişim sorunu yaşamamak, stresiz zaman geçirmek için yanınızda yedek güç kaynağı ve uygun kabloları bulundurmalısınız. Uçağınız gecikme yaşayabilir, bağlantılı uçuşu kaçırabilirsiniz. Bu durumlarda şarj cihazı, elektrik adaptörü ve yedek güç kaynağı (power bank) hayati önem taşımaktadır. Bunları mutlaka el bagajınızda bulundurun. Ayrıca uzun veya kısa olsun tüm uçuşların keyifli geçmesine de bu üçlüye katkı sunar.

  • 2) Pasaport, kimlik, belge

Seyahatiniz esnasında pasaport, nüfus cüzdanı, ehliyet, işinizle ilgili belgeler, dokümanlar yanınızda olsun. Yolculuk esnasında size lazım olacak her türlü kıymetli dokümanları, el bagajınızda kolay ulaşabileceğiniz belli bir bölümde, gözde bulundurun. Yolculuklarınızda kıymetli dokümanlarınızı sürekli aynı yerde bulundurun. Üzerinizdeki kıyafetlere sığdıramayacağınız veya düşürme ihtimali olan ceplerinize önemli dokümanlarınızı, kimliklerinizi koymayın. El bagajınız değişmez adresiniz olsun.

  • 3) Yedek kıyafet, kulaklık, su şişesi

El bagajlarınızda hafif, ihtiyaçlarınızı karşılayacak yedek kıyafetler olsun. Böylece hem uçak içinde hem de gideceğiniz yerin ortamın uyum sağlamakta rahat edersiniz. El bagajınızda mümkünse gürültü kesen bir kulaklık bulundurmak seyahatiniz tüm aşamasında size ciddi konfor sağlayacaktır. Havalimanında bekleme sürelerinde, uçak içinde hem gürültüden kendinizi korursunuz hem de keyifle izleme, dinleme yapabilirsiniz. El bagajınızda doldurulabilir uygun bir su şişesi bulundurma fikrini da yabana atmayın. Seyahatinizde hayat kurtarabilir. Sadece havalimanı güvenlik kontrollerinde içindeki suyu boşaltmanız gerekir. Arındırılmış bölüme, hava tarafına geçtiğiniz an ilk fırsatta doldurursunuz. Uçakta böylece kabin personelinin yolunu gözlemezsiniz.

  • 4) Kovid hijyen malzemeleri

Her ne kadar havayolları uçuşta size dezenfektan mendil ve yedek maske temin ediyor olsa da bu her zaman mümkün olmayabilir. Veya her havayolunda değişik prosedürler karşınıza çıkabilir. Bu sebepten hijyen önlemlerinizi kendiniz alın. El bagajınızda ıslak mendil, maske ve dezenfektan bulundurun.

ABONE OL

Havayolları, salgın başladıktan yaklaşık bir yıl sonra endişeli yolcuları geri kazanmak için yeni bir avantaj sunmaya başladı. Aşılanmış pilotlar ve kabin ekipleriyle yolculuğa davet ediyorlar. Önünüzde bir tercih imkânı olsa, aşılanmış mürettebat ile mi seyahati tercih edersiniz, yoksa maskeli, Kovid testleri negatif olan havayolu personeliyle mi?

Bu hafta Etihad ve Singapur havayolları aşılı uçuş mürettebatlarıyla sefer gerçekleştiren ilk havayolları oldular. Bunun yanı sıra Singapur, alt markaları Scoot ve SilkAir de aşılanan ekiplerle ilk seferlerini icra etti. Etihad’ın tüm ekipleri, Singapur’un ise büyük bir bölümü yani yüzde 90’a yakını aşılandı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) diğer şirketi Emirates de ekiplerini aşılamaya başladı.

Diğer taraftan bazı havalimanları da personelini aşılamaya öncelik tanıyor. Mesela Singapur Changi Havalimanı çalışanları geçtiğimiz ay itibariyle terminalde açılan merkezde aşılanmaya başladı. Abu Dabi merkezli Etihad, dünya genelinde kabin ve kokpit ekibinin tamamını aşılayan ilk havayolu olduğunu açıkladı. Şirket tüm personelinin ise yüzde 75’den fazlasına en az bir doz aşı yapıldığını duyurdu.

Türkiye’de ise havayolları çalışanlarının Kovid aşılama sürecinde öncelikli guruplar içinde yer almadığı açıklanmıştı. Fakat bir süre önce bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları sevindirici haberi vererek uçuş ekiplerini aşılayacağını açıkladı. Akabinde 8 Şubat’ta ise planlanan aşılanma süreci ötelendiği bilgisi yayıldı. THY yönetimi, kokpit ve kabin ekiplerine herhangi bir bilgi geçmedi. Galiba Sağlık Bakanlığı havacılığa ayrılan aşıları, eğitim tarafına kaydırmış.

ABD’de ise aşı işi biraz farklı ilerliyor. Kokpit ve kabin ekipleri isterlerse aşı olabiliyorlar. Herhangi bir zorunluluk yok. Ancak United Airlines CEO’sunun aşılanmayı çalışanları için zorunlu hale getirmek istediği bilgisini paylaşayım.

Yolcuların havayolu tercihlerinde aşılanmış ekiple uçmaları farklılığa sebep olabilir. Hatta rekabetin bir parçası haline gelirse tablo hızla değişebilir. Böylece sürekli hareket ve temas halinde olan uçuş ekipleri hem sağlıklı kalır hem de evlerine hastalık götürme ihtimalleri azalır. Endişeleri azalacağından, psikolojileri daha fazla bozulmaz, bilakis düzelme yoluna girer.

ABONE OL

Sevgililer Günü sebebiyle kürenin güneyinden kuzeyine, özellikle de Afrika ve Amerika’dan Avrupa’ya hava kargo ile çiçek taşınması bu yıl daha zor oldu. Her türlü çiçeği yetiştirmek için yıl boyunca ideal iklime ve şartlara sahip olan Kenya, Bolivya ve Ekvador bu anlamda hava kargo şirketlerinin de düzenli güzergâh noktasında yer alıyor.

Çiçeklerin tam çiçek açmış halde alıcılarına ulaşmasını sağlamak için de tüm lojistik zinciri boyunca sıcaklığın 2 ile 4 santigrat arasında olması gerekiyor. Çiçeklerin hızlı, dikkatli ve belli ısıda taşınması hususunda ciddi tecrübeler oluşmuş durumda.

Mesela Lufthansa Cargo üç haftada Güney Amerika ve Afrika’dan yaklaşık 10 milyon adede denk gelen tam ton gülü Avrupa’ya taşımış. Türk Hava Yolları (THY) Turkish Cargo’nun da Afrika ve G. Amerika’dan Avrupa’ya yönelik çiçek trafiğinin arttığını, ilave seferler koyduğunu biliyorum. Turkish Cargo, Sevgililer Günü öncesi son iki haftada 2 bin ton çiçek taşıdı. ’de ise yıl boyunca yaklaşık 30 bin ton çiçek taşınmıştı.

Bu süreçte tıbbi malzeme taşınması için çaba sarf eden havayollarının yolcu ve kargo uçaklarında çiçek ve güller için kapasite tahsis etmekte de zorlanmışlar. Rekabet, daha fazla kazanma ve başarılı olma çabası ‘Sevgililer Günü’nünde Avrupalıları gülsüz ve çiçeksiz bırakmamış. Sadece Kovid öncesine göre yaklaşık yüzde 25 oranlarında daha fazla ücret ödemek durumunda kalmışlar.

Ancak bir yandan Kovid aşısı, diğer taraftan enjektör, maske gibi çeşitli tıbbı malzeme lojistiği için ülkeler birbiriyle yarışırken, gelişmiş ülkelere ev sahipliği yapan Avrupa ise çiçek temini arayışı içine girdiğini duyuyordum. Merakla neler olacağını bekliyordum.

Kovid döneminde yolcu uçakları az, kargo uçakları ise yoğunlukla uçuyor, ama yolcu uçaklarının altında taşınan kapasite düştüğü için havacılık sektörü kargo taşımacılığında zorlanıyor. Her yıl şubat ayında Afrika ve G. Amerika ile Avrupa arasında ciddi bir çiçek nakliyesi bir önceki yıla göre katlanarak gerçekleşiyordu. Bu sene malum sebeplerden çiçek trafiğinin nasıl yöneticiliğe merak ediliyordu. Sevgililer Günü’nde Avrupa çiçeksiz mi kalacaktı? Kalmadı.

Salgının küresel yoğunluğuyla birlikte, Hollanda üzerinden Avrupa’ya çiçek taşıyan Air France, KLM ve Martinair Cargo şirketleri için operasyonlar kısmen aksamış. Kovid krizi nedeniyle bazı operasyonlarda kesintiye gidilmiş. Ancak çiçekçilik sektörünün dinamizmi ve tedarik zincirindekilerin taleplerinin biliniyor olması riskleri aşağı çekmiş. Mesela Air France, 9 Şubat ve sonrasında çiçek trafiğinde aksama yaşanmaması için Afrika’dan Boeing kargo uçaklarıyla ek seferler düzenlemiş.

Bagaj

Bagaj

Bagaj

Genel Bagaj Bilgisi

  • Bagaj, seyahat edecek yolcuya ait giysi ve özel eşyalar anlamına gelir. Kayıtlı ve kayıtsız (kabin bagajı) olmak üzere iki tür bagaj vardır.
  • Bagajınız, gideceğiniz ülkenin gümrük kuralları uyarınca son noktaya kadar taşınır. Bagajınızı son varış noktasında alıp alamayacağınızı öğrenmek için lütfen check-in görevlisine danışınız.
  • Bagajınızda taşınması yasak olan tehlikeli maddelerin olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz.
  • Lütfen güvenliğiniz için bagajlarınızı kendiniz hazırlayınız ya da hazırlanmasına nezaret ediniz. Bagajlarınızı hazırlarken kapalı kutu, paket ve tüm ambalajları kontrol etmeye özen gösteriniz. Lütfen başkasına götürülmek üzere size verilen hiçbir eşyayı kesinlikle kabul etmeyiniz.
  • Kayıtlı veya kayıtsız bagajda kabul edilmeyen maddeler ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Lütfen uçak biletinizi alırken varış ve kalkış ülkelerindeki uygulamalarla ilgili bilgi talep ediniz.
  • Mücevher, para, cep telefonu, bilgisayar, doküman vb. değerli eşyalarınızı kabin bagajlarınızda taşıyabilirsiniz.
  • Vardığınız havalimanında bagajınızı bulamamanız veya herhangi bir hasarla karşılaşmanız durumunda sunduğumuz hizmetlerle ilgili bilgiyi bagaj aksaklıkları başlığımızın altında bulabilirsiniz.

Hangi durumlarda bagajınız uçuşlarımıza kabul edilmez?

Bagajınız,

  • Uçağı, yolcuları ve diğer yükleri tehlikeye düşürebilecek nitelikteyse,
  • Düzgün ve güvenli taşımayı sağlayacak şekilde paketlenmemişse,
  • Kalkış yapılan, varılacak veya üst geçiş yapılacak herhangi bir devletin kanunları ya da kurallarıyla taşınması yasaklanmış yükler içeriyorsa,
  • Ebatları bakımından uygun değilse,
  • 1 parçanın ağırlığı 32 kg’ı geçiyorsa,
  • Taşınması yasak olan tehlikeli madde(ler) içeriyorsa, uçuşlarımıza kabul edilmeyecektir.

Ücretsiz Bagaj Hakkı ve Fazla Bagaj

Yolcularımıza yurt içi uçuşlarında uçağın kargo bölümünde taşınabilecek belirli bir bagaj hakkı verilmektedir. Yurt dışı uçuşlarında ise bagaj hakları satın alınan uçuş paketine ve uçuş parkuruna göre değişmektedir.

Ücretsiz bagaj hakkı menüsünden yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda geçerli olan ücretsiz bagaj haklarını görüntüleyebilirsiniz.

Yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda geçerli olan fazla bagaj ücretlerini ise fazla bagaj sayfasında bulabilirsiniz.

Kabin Bagajı

Kabin Bagajı (El Bagajı) Yolcunun kendi denetim ve sorumlulukları altında olan, yolcu kabininde ücretsiz taşınan, 55x40x23 cm ebatlarında ve 8 kg ağırlığında olan bagajlardır. Kişisel Eşya ise yolcunun kendi sorumluluğunda olan ve yolcu kabininde kabin bagajı hakkı doğrultusunda ücretsiz taşınan eşyadır.

Kabin Bagajı Taşıma Hakkı

Kabin bagajı olarak taşınmasını istediğiniz bagajınızın, baş üstü dolabına ya da koltuk altına sığabilecek ölçülerde ve ağırlıkta olması gerekir. Bu ölçüler, 55x40x23 cm ve 8 kg olarak belirlenmiştir. Diğer tüm kabin bagajlarınız check-in işlemi sırasında kayıtlı bagaj olarak yerleştirilmek üzere teslim alınacaktır.

Yolcu TipiAdetMaksimum AğırlıkBoyutlar
Yetişkin Yolcu1 adet8 kg55x40x23 cm
Bebek Yolcu ( yaş)1 adet8 kg55x40x23 cm
  • Takım elbise kılıfı (x60x11 cm) kabin bagajı olarak kabul edilir.
  • Duty free ürünleri kabin bagajı taşıma kuralları uygulaması dışındadır.

Uçuş sınıfı ve kart statüsü fark etmeksizin aşağıdaki tabloda yer alan eşyalar “kişisel eşya” olarak nitelendirilir ve bir (1) adet olmak şartıyla ücretsiz olarak taşınır.

Kişisel Eşya Sayılan Eşyalar

  • Bay/Bayan el çantası
  • Küçük kamera veya fotoğraf makinesi
  • Bebek Arabası - Puset vb.
  • Tablet, dizüstü bilgisayar
  • Şemsiye (sivri uçlu olanlar hariç)

Kabin Bagajı Kuralları

  • Kişisel eşyaların ebat ve/veya ağırlıklarının kabin bagajı limitlerine ulaşması durumunda kabin bagajı olarak kabul edilir.
  • Çanta tipi bebek pusetleri koltuk altına veya başüstü dolaplarına yerleştirilemiyor ve/veya koltuğa emniyetli bir şekilde bağlanamıyor ise ücret talep edilmeksizin uçak altına alınır.
  • Check-in sırasında ve uçağa alım aşamasında kabin bagaj kontrolü yapılmaktadır.
  • Yapılan kontrolde kabin bagajı ağırlık limitini aşıyorsa farkı kadar (kabin bagajı ağırlığı-8 kg) yolcumuzdan fazla bagaj ödemesi tahsil edilir ve kargo kompartımanında taşınmak üzere uçak altına verilir.
  • Kabin bagajı ağırlık olarak limitlere uygun olmasına rağmen boyut olarak limitlerin dışında ise; yolcumuzdan bagajın ağırlığı kadar fazla bagaj ücreti tahsil edilerek kargo kompartımanında taşınmak üzere uçak altına verilir.
  • Online/mobil/kiosk check-in işlemini tamamlamış yolcularımızın (kabin bagajı kontrolü uçağa alım esnasında yapılır. Yolcularımız bu kontrolde, online/mobil/kiosk check-in dokümanlarını ibraz etmek zorundadır.
  • Boarding sürecinde ebat kontrolleri için kabin bagaj ölçüm ünitesi, ağırlık kontrolü için dijital el tartısı ve/veya havalimanındaki tartılar kullanılır. Kabin bagajı etiketi olan ancak ağırlık ve ebatı uygun olmadığı düşünülen kabin bagajları tekrar kontrol edilir.
  • Etiketi olmayan kabin bagajlarının boyut ve ağırlık kontrolü görevli personel tarafından yapılır. “Kabin Bagajı Etiketi” takılı olmayan bagajlar kontrolü yapılmamış kabul edilir.
  • Yapılan kontrollerde kabin içerisinde taşımaya uygun bulunmayan ve etiketlenerek kargo kompartımanında taşınacak bagajlar hakkında kabinde taşınabilen ancak kargo kompartmanında taşınamayan tehlikeli madde sorgulaması yapılır. Kargo kompartmanında taşınması uygun olmayan tehlikeli maddeler kayıtlı bagaj olarak kabul edilmez. Ayrıca yolcunun kabin bagajında uçuşta gerekli seyahat dokümanları ve tıbbi ilaçlarının olup olmadığı sorgulanması mutlak surette yapılır.

Kabin Bagajında Sıvı Taşınması

Kabin bagajında taşınan tüm sıvı, jel, aerosol vb. maddeler, havacılık kuralları gereği, bazı kısıtlamalara tabiidir.

Kurallar:

  • Sıvılar her biri en fazla ml olan kaplarda taşınmalıdır.
  • Bu kaplar, büyüklüğü 1 litreyi geçmeyen 20x20 cm boyutlarındaki şeffaf ve kilitli poşetlerin içerisinde, ayrı olarak taşınmalıdır.
  • Her yolcu sadece 1 adet poşet taşıyabilir.
  • Son güvenlik kontrol noktasında sıvılarınızın içinde olduğu kilitli poşeti çantanızdan çıkarmanız ve x-ray cihazından geçirmeniz istenecektir.

İstisnalar:

  • İlaçlar (İlaçlar orijinal ambalajında bulunmalı. Üzerinde ilgili ilaçlarla yolcunun ad/soyadı yazılı olan bir reçetenin veya “bu ilaçların kullanılması gerektiğini” belirten bir sağlık raporunun da ibraz edilmesi gerekmektedir); ve
  • Bebek mamaları (Bebeğin de aynı uçakta seyahat ediyor olması ve bebek maması miktarının yalnızca yolculuk süresince ihtiyaç duyulabilecek kadar olması gerekmektedir)
  • Kontrol noktasında güvenlik görevlileri sizden istisnai durumu belgelemenizi veya ilacı/mamayı/sıvıyı tatmanızı talep edebilir.

Kısıtlamaya Dahil Sıvılar:

  • Su, şurup, içecekler dahil her türlü sıvı,
  • Kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), kolonya, parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç),
  • Traş köpükleri, deodorantlar, diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler,
  • Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler ve jeller,
  • Kontak lens sıvıları, şampuanlar, sprey ve aerosoller ve yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler.

El Bagajında Sıvı Kısıtlamaları:

  • En fazla 1 litre hacimli,
  • Kilitlenebilir ve
  • Şeffaf bir poşette taşınabilir
  • Uçuş süresince gerekli olan ilaçlar (reçeteli ve orijinal ambalajlı),
  • Bebek mamaları bu uygulamadan muaftır.

Duty-Free Mağazalardan Satın Alınan Sıvı Maddelerin Taşınması

  • Duty-free mağazalardan alınan sıvı maddelerin kapalı, özel poşetler içerisinde faturalarıyla birlikte taşınması gerekmektedir.
  • Lütfen seyahatinizin son noktasına kadar kapalı poşetleri açmayınız. Aksi takdirde güvenlik kontrol noktalarında poşetin içindekilere el konulabilir.
  • Kabin bagajında kapalı duty-free ürünleri dışında alkollü içecek taşınmasına ve seyahat esnasında tüketilmesine izin verilmemektedir.
  • Avrupa Birliği ülkeleri ya da ABD aktarmalı bir uçuşunuz varsa önceden satın aldığınız duty-free ürünler ( ml’yi aşan) kilitli poşetler içerisinde olsa dahi el bagajı olarak taşınamamaktadır.

Kabin Bagajı Taşımanın Reddi

Türk Hava Yolları olarak bir kabin bagajını,

  • Mal veya kişilere karşı tehlikeli olma ihtimali varsa,
  • Taşıma sırasında hasara uğrama ihtimali varsa,
  • Uygunsuz paketleme yapılmışsa,
  • İçeriğinin taşınması, seyahatin başladığı ve bittiği ülkelere ek olarak, hava sahası kullanılan ülkelerin yasalarına göre de suç teşkil ediyorsa,
  • Ağırlık, boyut veya yapısı itibarıyla hava taşımacılığına uygun değilse,
  • Koltuk altına veya baş üstü dolaplarına yerleştirilemiyor ise,

kabul etmeme hakkına sahibiz.

Zararda Sorumluluk

Kabin bagajınız, AnadoluJet’in ihmali sonucu zarar gördüyse ilgili kurallara göre zararınız karşılanacaktır. Ancak zararın meydana gelişinde AnadoluJet’in herhangi bir ihmali bulunmuyorsa zararın sorumluluğu sadece yolcumuza aittir.

Spor ekipmanı

Spor ekipmanı taşıma hakkı, satış ofislerine ya da havalimanına gitmeden AnadoluJet mobil uygulamasından veya web sitesinden satın alınabilir. Kural ve koşullara ulaşmak için tıklayınız.

Spor ekipmanı Serbest Bagaj Hakkı kapsamında değerlendirilmez. Taşınan her bir ekipman Spor Ekipmanı Ücret Tarifesi üzerinden ücretlendirilmektedir. Spor ekipmanı, ağırlık veya boyutuna göre kabinde veya uçağın bagaj bölümünde ücreti karşılığında taşınabilmektedir.

Spor Ekipmanı Ücretlendirme Tablosu

Yurt İçi (Ercan Uçuşları Dâhil)

SPOR EKİPMANI ÜCRETLENDİRME TABLOSU
SPOR EKİPMANIÜCRET
Snowboard
Kayak Takımı
Golf Takımı
Dalgıç Takımı
Sörf
Su Kayağı
Paraşüt
Hokey
Kano
Bisiklet
Okçuluk
Binicilik
Balıkçılık
Avcılık
Rafting / Şişme Bot
Dağcılık / Kamp Ekipmanları
Diğer Spor Ekipmanları

İç hat ve Ercan uçuşlarında spor ekipmanı taşıma hakkını satış ofislerine ya da havalimanına gitmeden satın almak içintıklayınız!

! Ankara varışlı/çıkışlı Belgrad seferlerimizde bir adet kayak takımınızın ücretsiz taşınabilmesi için satış ofisleri üzerinden işlem yapılması gerekmektedir.

Yurt Dışı (Ercan Uçuşları Hariç)

SPOR EKİPMANLARI ÜCRETLENDİRME TABLOSU
SPOR EKİPMANLARIÜCRET
Golf40 €
Kayak40 €
Snowboard40 €
Dalgıç40 €
Sörf40 €
Kamp40 €
Paraşüt40 €
Şişme Bot40 €
Hokey40 €
Kano40 €
Bisiklet40 €
Diğer Spor Ekipmanları40 €

Tenis ve Squash Ekipmanları

Tenis ve squash raketleri özel çantası ile birlikte (maksimum bir çift raket) el bagajı olarak kabul edilmektedir. Ancak birden fazla çanta ya da çanta içinde ikiden fazla raket olması durumunda tenis ve squash raketleri ‘Diğer Spor Ekipmanları’ başlığı altında ücretlendirilmektedir.

Golf Ekipmanları

Bir set golf takımı; golf sopası, golf topu, bir çift golf ayakkabısı, top yerleştirme aparatı ve golf çantasından oluşur. Golf çantası kişisel eşyaları içermemelidir. Bir set toplamda 23 kg’ı geçmemelidir.

Kar Kayağı / Snowboard Ekipmanları

Bir set takımı; bir çift kayak veya bir adet kayak tahtası (snowboard), bir çift kayak batonu (sopası), bir çift bot ve bir adet kasktan oluşur. Kayak çantası kişisel eşyaları içermemelidir. Bir set toplamda 23 kg’ı geçmemelidir.

Bisikletler

Bisiklet zarar görmeyecek şekilde sağlam mukavva/karton kutu veya özel paketinde taşınmalıdır.

Gerekli görüldüğü takdirde tekerleklerin havası indirilmelidir.

Bisikletin fazla yer işgal etmemesi ve yüklemeyi kolaylaştırmak için gidonlar boylamasına katlanır, selenin yükseklik ayarı en düşük seviyeye çekilir, ayrıca pedallar sökülür ve uzantılı tüm parçalar çıkarılır.

Motorlu veya elektrikli bisikletler, “tehlikeli maddeler kuralları” kapsamında belirlenen akü limitlerini aştıklarından uçuşa kabul edilmezler.

Su Kayağı, Sörf Tahtası, Rüzgâr Sörfü, Kano, Rafting, Şişme Bot Ekipmanları

Su kayağı ekipmanı; bir çift standart su kayağı veya bir adet slalom su kayağından (wakeboard) oluşur. Kayak çantası kişisel eşyaları içermemelidir.

Sörf tahtası ekipmanı; sörf tahtasının maksimum uzunluğu cm ( inç), genişliği ise 60 cm (24 inç) olmalıdır.

Rüzgâr sörfü ekipmanı; bir adet sörf tahtası, bir adet tahta seren, bir adet direk ve bir yelkenden oluşmaktadır. Maksimum uzunluğu cm ( inç), genişliği ise 60 cm (24 inç) olmalıdır. Rüzgâr sörfü çantası kişisel eşyaları içermemelidir. Rüzgâr sörfü direkleri/yelkenleri sökülebilir ve katlanabilir olmaları halinde kabul edilir.

Kano ekipmanı; bir adet kano ve bir set kürekten oluşur. Bir kanonun uzunluğu en fazla 3,5 m olmalıdır. (Kanolara ait motor ve elektrikli aksam kabul edilmemektedir.)

Şişme bot ve rafting ekipmanı; bir adet havası alınmış şişme bot, bir set kürek takımı ve bir adet şişirme aparatından oluşmaktadır. (Gazlı şişirme cihazları, motor ve elektrikli aksam kabul edilmemektedir.)

Dalış Ekipmanları

Dalış ekipmanları; dalış elbisesi, denge yeleği (BC), maske, palet, fener, bıçak, şnorkel, zıpkın, dalış patiği, dalış tüpü ve regülatörden oluşur.

Dalış tüpleri boş olmalıdır. (Sayaç sıfırı göstermelidir.)

Denge yeleğinin havası boşaltılmış olmalıdır.
Su altı feneri (dalış lambası) ve lehim havyası gibi aletler el bagajı ve kayıtlı bagaj olarak taşınabilir. Uçuş sırasında, beklenmeyen bir durumu engellemek için, aletin ısı üreten bölümü veya enerji kaynağı ayrılmalı ve seyahat boyunca aktif olmasını engellemek üzere paketlenmelidir. Çıkarılan pil veya bataryalar kısa devreye karşı korunmuş olmalıdır.

Zıpkın kurulmuş olmamalı ve zıpkın ucu ayrı paketlenmelidir.

Paraşüt, Yamaç Paraşütü, Yelken (Delta) kanat (Parachute, Paraglider, Hang-Glider) Ekipmanları

Bu ekipmanların koruyucu çantalarının olması ve çantanın kişisel eşyaları içermemesi gereklidir.

Hokey, Buz Hokeyi, Lakros Ekipmanları

Ekipmanlar; kask, çanta, bir çift paten, bir adet sopa, top (hokey topu, lakros topu) bir set vücut koruma malzemesinden (omuzluk, kolluk, dizlik vb.) oluşur. Toplam ağırlık 32 kg’ı geçemez. Çanta kişisel eşyaları içermemelidir.

Okçuluk Ekipmanları

Okçuluk ekipmanı; özel çanta, yay ve oklardan oluşur.

Dağcılık Ekipmanları

Dağcılık ekipmanları; özel korumalı çanta, bir çift baton, bir adet buz kırıcı balta, bir çift dağcılık bot veya ayakkabısından oluşur. Tehlikeli maddeler kapsamındaki malzemelerin taşınması yasaktır.

Çadır Ekipmanları

Çadır ekipmanı; çadır tentesi, metal çubuklar ve aparatlardan oluşur.

Balıkçılık Ekipmanları

Balıkçılık ekipmanı; olta çubuğu, makara, kepçe, bir çift balıkçı çizmesi ve balıkçı takımı çantasından oluşur.

Bowling Ekipmanları

Bowling ekipmanı; bir adet bowling topu, bowling çantası ve bir çift bowling ayakkabısından oluşur.

Avcılık Ekipmanları

Avcılık ekipmanı; av amaçlı bıçaklar, her türlü yivsiz av tüfeği, pompalı tüfekler ve çakı gibi aletlerden oluşur ve ‘Diğer Spor Ekipmanları’ kapsamında ücretlendirilir. Spor ve avcılık amaçlı kullanılan tüfek ve kesici aletlerinizi havalimanında taşımak için sırasıyla ne yapmanız gerektiğini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Yukarıda belirtilen spor ekipmanları dışında kalan diğer spor ekipmanları için IATA kural ve koşulları geçerli olacaktır.

Özel Ekipmanların Taşınması

Sağlık ekipmanı, müzik aleti ya da bebekler için kullanılacak araç gerecin taşınması ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki başlıklara tıklayınız.

Sağlık Ekipmanı

Tekerlekli Sandalye:

  • Tekerlekli sandalyeler engelli yolcunun aynı uçakta seyahat etmesi koşuluyla ücretsiz taşınmaktadır.

Oksijen Tüpü:

  • AnadoluJet seferlerinde medikal sertifikalı oksijen tüpü tarafımızca sağlanmaktadır. Ancak bazı istisnai durumlarda AnadoluJet tarafından uçakta oksijen tüpü temin edilememektedir.
  • Operasyonel sebeplerle zorunlu hallerde uçak tipi değişikliği yapılabilmektedir. Bu nedenle daha önce yapılmış rezervasyonlar için uçuş saatinden önceki 24 saate girildiğinde oksijen tüpü ile ilgili taleplerin onay durumunun çağrı merkezi aracılığıyla tekrar teyit edilmesi gerekmektedir. Detaylı bilgi için lütfen 2 numaralı telefondan çağrı merkezimize ulaşınız.
  • Çağrı merkezi üzerinden işlem yapıldıktan sonra ilgili sefer için oksijen tüpünün tarafımızca sağlanacağı belirtilmişse; yolcuya ait oksijen tüpü en fazla 5 Kg kadar doktor raporu* ile birlikte boş bir şekilde kargo bölümünde taşınabilir. Boş olmayan oksijen tüpleri kesinlikle kabul edilmeyecektir.
  • Çağrı merkezi üzerinden oksijen tüpünün tarafımızca sağlanamayacağı belirtilmişse; yolcumuzun doktor raporu* ile birlikte toplam ağırlığı en fazla 5 Kg olacak şekilde oksijen tüpünü kendisi temin etmesi gerekmektedir.
  • Bir seferde en fazla üç yolcu için yolcu başına maksimum beş litre kapasiteli oksijen tüpü alınabilmektedir. İlave olarak oksijen sıvı olmamalıdır.

* Her iki durum için de yolcunun uçakla seyahatinde sakınca olmadığını ve oksijen tüpü kullanımının dakikada kaç litre olması gerektiğini açıkça belirten bir doktor raporu olması gerekmektedir.

Diyaliz Makinesi:

  • Diyaliz makinesi ile seyahate izin verilmemektedir.

Solunum Cihazı:

  • Taşınabilir oksijen konsantratörleri (POC), solunum cihazları (respiratör, vantilatör) ve uyku apnesi cihazları (CPAP) yolcu beraberinde kabin içinde veya kargo kompartımanında taşınabilir.
  • Bu cihazların mutlaka RTCA standartlarında, FAA onaylı ve EMI uygunluğuna sahip olması gerekmektedir.
  • Türk Hava Yolları uçuşlarında kabul edilen solunum cihazı markaları: Airsep Lifestyle, Airsep Freestyle, Inogen One, Sequal Eclipse, Respironics Evergo, Delphi Medical Systems RS, Invacare XP02, Precision Medical Easy Pulse.
  • Solunum cihazlarıyla ilgili bilgilendirmeyi uçuştan 48 saat önce yapmalısınız. Detaylı bilgi için lütfen numaralı telefondan çağrı merkezimize ulaşınız.

Kuvöz:

  • Uçuşlarımızda kuvözde bebek taşınmamaktadır.

Sedyeli Yolcu:

  • Sedyeli yolcularımız yazılı bir doktor raporu ve yanlarında bir refakatçi olmadan seyahat edemezler.
  • Refakatçi yolcular yetişkin ve uçuş süresince yolcunun ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte olmalıdır. Refakatçi yolcudan da ücret tahsil edilir.
  • Refakatçisi olmayan yolcularımıza AnadoluJet tarafından ayrıca bir refakat hostesi sağlanmamaktadır.
  • Doktordan alınacak olan rapor sedyeyle seyahat edecek yolcumuzun hastalık türünü ve “bu hastalığın uçak yolculuğuna engel oluşturmayacağı” ibaresini içermelidir.
  • Raporun dili Türkçe veya İngilizce olabilir. Diğer dillerde hazırlanmış raporlar noter tarafından onaylanmadıkça kabul edilmez.
  • Rapor tarihi 10 günden eski olmamalıdır.
  • Detaylı bilgi için lütfen numaralı telefondan çağrı merkezimize ulaşınız.

Müzik Aletleri

Müzik aletlerinin taşınmasında standart kabin bagajı kurallarımız geçerlidir.

Taşıma kabıyla birlikte toplam boyutları cm’yi (en+boy+yükseklik) geçmeyen gitar, saz vb. gibi küçük müzik aletlerinizi kabin içinde ücretsiz taşıyoruz. Bu ölçülerin dışında çellonuzu da ekstra bir koltuk satın alarak kabinde taşıyabilirsiniz. En, boy ve genişliğin (kutusu dahil) x42x25 cm’yi ve ağırlığın 75 kg’ı aşmaması gerekmektedir. Çellonuzu taşımak için en az 48 saat önce rezervasyon yapmanız gerektiğini hatırlatalım. Daha büyük olan müzik aletleriniz ise kargo bölümünde ücreti karşılığında taşınmaktadır.

Bebek Arabası – Puset vb.

Yolcuya Ait Çanta Tipi Bebek Puseti

  • Bebek pusetleri kabin bagajı olarak kabul edilir.
  • Boyutlarının 70x30 cm’i geçmemesi gerekmektedir.
  • Bebek arabaları -bebek yolcu beraberinde olduğu takdirde- ücretsiz taşınır.

Araba Tipi Bebek Puseti

  • İki yaşını geçmemiş bebekler için kullanılır.
  • Bu tip pusetlerde taşınan bebekler için çocuk ücreti tahsil edilmektedir.
  • Boyutlarının 40X40 cm olması gerekmektedir.
  • Kendine ait bağlama kemeri olmalıdır.

Bebek Arabası

  • Bebek arabaları kayıtlı bagaj olarak kabul edilir ve kargo kompartımanında taşınır.
  • Yolcularımız bebek arabalarını kabine giriş sırasında görevliye teslim eder ve kabin çıkışında yine görevliden teslim alır.
  • Bebek arabaları -bebek yolcu ya da yaş aralığındaki çocuk yolcu beraberinde olduğu takdirde- ücretsiz taşınır.

Tehlikeli ve Yasak Maddeler

  • Silahlar ve Ateşli Silahlar

Her türlü çaptaki ateşli yivli silahlar, her türlü yivsiz av tüfekleri ve pompalı tüfekler, ateşli silahların taklit ve benzerleri ile imitasyonları, havalı silahlar, her türlü oyuncak silahlar, gizli ve kamufle edilmiş silahlar (çakmak ve kalem silahlar vb.), başlatma silahları, silah parçaları (teleskopik nişangâhlar ve nişangahlar hariç), bilye atan silahlar (plastik ve metal), işaret tabancaları, mancınık ve sapanlar, elektrikli şok aletleri, silah şeklindeki çakmaklar, endüstriyel cıvata, çivi ve zıpkın tabancaları, yay ve oklar, hayvan bayıltma araçları, boya atan silahlar, mantar tabancası ve kapsülleri.

  • Sivri /Keskin Uçlu Silah ve Eşyalar

Balta ve çeşitleri, ok ve dartlar, mızrak, kargın, zıpkın, kanca, buz baltası, satır, fırlatılan yıldızlar, kama, hançer, saldırma, sustalı ve kelebek bıçakları, pala, kılıç, kasatura, sivri uçlu ve oklu bıçakla, dalgıç malzemeleri (dalgıç bıçağı vb.), makaslar (ağzı sivri ve 6 cm’den büyük), buz kıracakları, tıraş jileti, bıçak ve usturalar, metal kesici, dikiş iğnesi, çakı, çok amaçlı çakı, tırnak makası (6 cm’den büyük), tirbuşon, dağcılık ile ilgili olan malzemeler (krampon, keser, çekiç, buz baltası vb.), kayak yürüme ve tırmanma bastonları, törpü (6 cm’den büyük), şiş, ucu sivri şemsiye, maket bıçağı, dövüş sanatında ve salt saldırı ve savunmada kullanılan her türlü malzeme (uzun sopalar, kılıçlar, teleskopik coplar, muşta, süngü, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zincir, şişli baston vb.), buz patenleri, kalem bıçaklar, av amaçlı bıçaklar, her türlü marangozluk aletleri (çekiç, tornavida, matkap, testere, şerit metre vb.), medikal kesici aletler (neşter, bisturi vb.), hipodermik iğneler (tıbbi amaçlı olduğuna dair kanıt gösterildiğinde taşınabilir), akülü vidalama ve matkaplar ile uçları, elektrikli testere, ucu 6 cm’den büyük her türlü bıçak (döner bıçakları ve seramik bıçaklar dahil).

  • Patlayıcılar ve Parlayıcı Maddeler

Patlayıcı ve patlayıcı sistemleri (bunların taklitleri dahil), fünye ve fitiller, dinamit ve gerçeğe uygun taklitler, havai fişekler, maytaplar, el bombası ve gerçeğe uygun taklitleri, plastik patlayıcılar, mayın barut ve diğer askeri patlayıcılar, cephane ve mühimmat, parlayıcı sıvılar (petrol, benzin, mazot, alkol, etanol, gaz yağı vb.), sprey boyalar, tiner ve terebentin, gazlar ve gaz tüpleri (fazla oksijen, propan gazı, bütan gazı, aseton), çakmak sıvıları ve gazları, meşale alevli çakmaklar (sadece abd uçuşları için), taklit yanıcı maddeleri, güvenli olmayan her türlü kibrit (her yüzeyde yanabilen kibrit ), alkol oranı %70’i geçen içecekler ve sıvılar (kolonya vb.),duman çıkartan ürünler (sis bombası vb.).

  • Keskin ve Sivri Uçlu Olmayan Maddeler

Kalın sopalar (golf, kriket, beyzbol, hokey, lakros sopaları), kürekler (kano vb.), kelepçeler, her türlü ıstakalar (bilardo), kaykay, balıkçılık malzemeleri ve olta takımları, her türden cop, sopa (yolcu profiline göre bu malzemelerin geçişine, tarandıktan sonra, izin verilebilir), kayaklar, urgan, halat, çelik halat, her türlü sörf tahtaları.

  • Kimyasal Biyolojik Nükleer (NBC) ve Zehirli Maddeler

Asitler ve sıvı bataryalar, radyoaktif maddeler (sağlık hizmetlerinde kullanılanlar hariç), kuru buz (2 kg’dan fazla), kendinden parlayan maddeler, yangın söndürücüler, köpek kovucu spreyler, zehirler ve zirai mücadele ilaçları (haşere ilaçları, fare zehirleri vb.), bulaşıcı ve biyolojik tehlike içeren maddeler (mikroplu kan, bakteri ve virüsler), kimyasal/biyolojik ajanlar (hardal gazı, sarin, şarbon, çiçek, siyanür, tularemi, botulism, ebola, marburg gibi yüksek ateşe neden olan v.h.f’lar), sakat bırakan ve hareket kısıtlayan spreyler (biber gazı, göz yaşartıcı gazlar, anahtarlık şeklinde olan cn ve cs gazları), çözücü, aşındırıcı ve sökücüler (klor, çamaşır suyu, tuzruhu vb. tahriş ediciler), basınçlı gaz tüpü, oksijen tüpleri (kimyasal oksijen üreticiler, dalgıç tüpleri, sıvı oksijen tüpleri), ısı üreten araçlar, ml’den daha fazla olmayan kaplarda ve bir litrelik şeffaf, açılıp kapanabilen plastik torbaya konulmamış her türlü sıvılar (jel, diş macunu, losyon, katı/sıvı karışımları, parfüm, tıraş köpüğü, aerosol, saç jölesi, içecekler, çorbalar, şuruplar vb.).

  • Uçak Altı Bagajlarda Taşınması Yasak Olan Maddeler

Fünye ve fitiller, her türlü patlayıcı ve patlayıcı sistemleri, havai fişekler, işaretleme fişekleri, mayın ve askeri patlayıcılar, el bombaları, maytaplar, yüksek riskli yanıcı ve parlayıcılar, duman çıkartanlar, kimyasal biyolojik nükleer (nbc) maddeler (tıbbi amaçlı olanlar hariç).

Silah Taşıma Hizmeti

Yurtiçi seferlerimizde seyahat edecek yolcularımızın beraberlerinde taşıyacakları ruhsatlı ateşli silah, tüfek ve/veya mühimmatların AnadoluJet uçuşlarında taşınmasına ilişkin alacakları hizmet karşılığında (muaf listesinde yer almayan) yolcularımızdan  TL ücret talep edilecektir. (Spor ve avcılık ekipmanları diğer spor ekipmanları kapsamında TL olarak ücretlendirilmektedir)

Bu kapsamda;

  • Silahları ile birlikte seyahat edecek yolcularımızın ilk aşamada havalimanındaki silah teslim noktasına uğrayarak silahlarını görevli memura teslim etmeleri gerekmektedir.
  • Yolcumuz, silah teslimi sonrasında görevli personel tarafından kendisine verilecek teslim kartı veya silah teslim tutanağının bir nüshası ile check-in işlemlerini de gerçekleştirecekleri kontuara gitmelidir.
  • Kontuarda görevli personel, yolcumuzun bilgilerini inceleyerek (yolcumuz taşıma ücretinden muaf değilse) ödemeyi kredi kartı ya da nakit ödeme yöntemleri ile kabul eder*.
  • Yolcumuz, ödeme ve check-in işlemlerinin ardından bagaj etiketi ile birlikte silah teslim noktasına giderek seyahat öncesi işlemlerini tamamlamalıdır.

*Yolcularımız diledikleri takdirde ödemeyi satış ofislerimizde de gerçekleştirebilirler. Ödemeyi satış ofislerimizde gerçekleştirecek yolcularımızın check-in işlemleri için kontuara gitmeleri gerekmektedir.

Muaf listesindeki yolcularımız;

  • Geçerli kimlik belgeleri ve silah ruhsatlarını uçuş kayıt işlemi sırasında check-in kontuarında ibraz etmek şartıyla,
  • Üst düzey devlet görevlileri listesinde yer alan VIP yolcular.
  • Vip yolcularla seyahat eden sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun hükümleri uyarınca yetkilendirilmiş veya bu görevle kamu çalışanı olarak kadrolu çalışan korumalar.
  • Kamu Görevlisi Taşıma Ruhsatı veya kamuya ait kimlik kartına tanımlı silah bilgisi dâhilinde yolcular.
  • Emekli Kamu Görevlisi Taşıma Ruhsatı sahipleri
  • Kimlik ibraz eden Emniyet ve TSK mensupları ile tarihli Sayılı Resmî Gazete’de Bakanlar Kurulu kararı ile yayınlanan; DK Geçici ve Gönüllü Köy Korucularının Ellerinde Bulundurdukları Ruhsatsız Silahların Teslimi Ve Ruhsata Bağlanması Hakkında Yönetmelik/3.Bölüm maddesinde belirtilen gerekliliklere uygun olarak hakları düzenlenen köy güvenlik korucuları.

Diğer hususlar;

  • Silahıyla yurt içinde aktarmalı seyahat edecek yolcularımız için; aktarma süresi 24 saatten uzun olmaması ve/veya aktarma noktasında silahını teslim almaması koşuluyla; tek bir ücret tahsil edilecektir.
  • Her bir silah için (mühimmat dahil) ayrı ücret tahsil edilecektir.
  • Silah ücreti; biletten bağımsız olarak silahın teslim edildiği her çıkış noktasında tahsil edilecektir.
  • Sefer iptali ve benzeri uçuş aksaklıkları gibi durumlar dışında yolcuya ücret iadesi yapılmayacaktır.

Bagaj Aksaklıkları

Nadiren de olsa meydana gelebilecek bagaj aksaklıklarıyla ilgili yapmanız gerekenler hakkında detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki başlıklara tıklayınız.

Bagaj aksaklık bildiriminde bulunmak ve bildiriminizi takip etmek için lütfen tıklayınız.

Kayıp Bagaj

İndiğiniz havalimanında bagajınız çıkmamışsa varış salonunu terk etmeden önce aşağıdaki belgelerle birlikte Kayıp ve Bulunan Eşya Ofisi’ne başvurmanız gerekmektedir:

  • Seyahat biletiniz,
  • Bagajın etiketi,

Burada bagajınız için “Kayıp Bagaj Raporu (PIR)” tutulacak ve ’ün üzerinde havalimanının üye olduğu WorldTracer sistemi üzerinden bagajın araştırmasına başlanacaktır.

Bagaj bulunduktan sonra en kısa süre içinde size ücretsiz olarak teslim edilecektir.

Kaybolan bagajın araştırılması ilk beş gün boyunca havalimanındaki Kayıp ve Bulunan Eşya Ofislerinin sorumluluğundadır. Ancak bagaj ilk beş günde bulunamazsa kayıp bagajın dosyası aşağıdaki belgelerle birlikte Bagaj Hizmetleri Yönetim Müdürlüğü'ne gönderilir.

Burada yapılacak olan detaylı araştırmaların da olumsuz sonuçlanması halinde kayıp bagaj dosyası, tazminat kapsamında değerlendirilir.

Hasar-Eksik

Bagajdaki hasar anında fark edilecek türdense (teker veya kulp kırılması, yırtılması, içinde eşya eksilmesi, vb.) varış salonunu terk etmeden önce aşağıdaki belgelerle birlikte Kayıp ve Bulunan Eşya Ofisi’ne başvurmanız gerekmektedir:

  • Seyahat bileti,
  • Bagaj etiketi,
  • Tamir Faturası (Hasar halinde),
  • Fotoğraf (Hasar halinde),
  • Alış Faturası (Var ise),

Burada bagajınız için hasarlı bagaj ve/veya eksik eşya raporu tutulacaktır.

Anında fark edilemeyen hasar ve eksik olayları için ise seyahat tarihinizden itibaren 7 gün içinde bizzat veya yazılı olarak müracaat etmeniz gerekmektedir.

İletişim

Bagaj aksaklıklarıyla ilgili iletişim için tıklayınız.

  • Türk Hava Yolları uçaklarında, CIP salonlarında ve kontuarlarında unutulan eşyalar kayıt altına alınmaktadır. Unuttuğunuz eşyanız ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.
  • Türk Hava Yolları yolcu sorumluluğunda uçakta unutulan eşyalardan sorumlu değildir.
  • Türk Hava Yolları kendi adına düzenlenmiş bagaj etiketini ibraz edemeyen yolculara karşı hiçbir sorumluluk kabul etmemektedir. Lütfen check-in işlemleri sırasında size verilen isim etiketini eksiksiz olarak doldurup bagajınızın üzerine takmayı unutmayınız.

Gümrüklü Havalimanları

İstanbul (IST)

İstanbul Sabiha Gökçen (SAW)

Ankara (ESB)

Eskişehir (AOE)

İzmir (ADB)

Antalya (AYT)

Adana (ADA)

Kayseri (ASR)

Bodrum (BJV)

Diyarbakır (DIY)

Dalaman (DLM)

Denizli (DNZ)

Edremit (EDO)

Erzincan (ERC)

Erzurum (ERZ)

Elazığ (EZS)

Alanya (GZP)

Gaziantep (GZT)

Hatay (HTY)

Kahramanmaraş (KCM)

Kars (KSY)

Kocaeli (KCO)

Konya (KYA)

Kütahya (KZR)

Malatya (MLX)

Nevşehir (NAV)

Ordu-Giresun (OGU)

Rize-Artvin (RZV)

Samsun (SZF)

Sivas (VAS)

Şanlıurfa (GNY)

Sinop (NOP)

Tokat (TKJ)

Tekirdağ/Çorlu (TEQ)

Trabzon (TZX)

Gümrüksüz Havalimanları

Adıyaman (ADF)

Ağrı (AJI)

Amasya Merzifon (MZH)

Batman (BAL)

Bingöl (BGG)

Çanakkale (CKZ)

Isparta Süleyman Demirel (ISE)

Iğdır (IGD)

Kastamonu (KFS)

Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar (MQM)

Muş (MSR)

Siirt (SXZ)

Şırnak (NKT)

Uşak (USQ)

Van (VAN)

Bursa (YEI)

Hakkari (YKO)

Zonguldak (ONQ)

*Yurt içi fazla bagaj indirimli ücretleri sadece AnadoluJet ve Türk Hava Yolları web veya mobil uygulamasından uçuşa son 3 saat kalana kadar yapılacak satın alımlarda geçerlidir. İndirim sadece AnadoluJet uçuşlarında geçerlidir.

Yurt dışından gelip aktarmalı bir seferle iç hat uçuşlarına devam edecek yolcuların; son varış noktası gümrüklü bir şehir ise Türkiye’ye ilk giriş noktasında pasaport işlemlerini tamamlayarak bagajlarını almadan iç hatlar terminaline gitmeleri gerekmektedir.

Örnek: Lefkoşa / Ankara / İstanbul

Yurt dışından gelip aktarmalı bir seferle iç hat uçuşlarına devam edecek yolcular; son varış noktası gümrüksüz bir şehir ise Türkiye’ye ilk giriş noktasında pasaport işlemlerini tamamladıktan sonra bagajlarını alacaklardır.

* Yolcular, Türkiye’ye ilk giriş noktası ANKARA ise bagajlarını iç hat transfer desk’e bıraktıktan sonra,

Örnek: Lefkoşa / Ankara / Bingöl

NOT:
1. Bu kural bütün uçuşların AnadoluJet seferleriyle yapılması halinde geçerlidir.
2. Devam uçuşları için biniş kartı olmayan yolcuların iç hatlarda check-in kontuarına gitmeleri gerekmektedir.

Geçtiğimiz ay yurtiçi seferinde Pegasus'a tek pb ile aldılar beni, sorun yapmadılar.


  • grup olalim grup  ( ) 

Çıkmaz. Teyitli bilgi. El bagajımda mah powerbank, 2 fotoğraf makinesi bataryası, fotoğraf makinesi, telefon şarj cihazı, makine şarj cihazı, aksiyon kamera ile hem yurt içi hem de yurt dışında THY, Pegasus, Atlasjet ve yabancı hava yollarıyla uçtum sorun olmadı.


  • razvan rat  ( ) 

Ben de hep taşıyorum, bir sorun olmadı şimdiye kadar.


  • peggy  ( ) 

herkes yazmis ama ben de yaklasik 10 gun kadar once aktarmali yurtdisi ucusu yaptim sikinti olmadi/.


  • icim urperiyor  ( ) 

X-ray geçişlerinde çantadan çıkarıp kutuya koyuyoruz ama değil mi?


  • oleoresinofcapsicum  ( ) 

Sadece laptop ve tabletleri çıkarttırıyorlar. Çok kıllandıkları başka bir şey olursa yine çıkarmanı isteyebilirler


  • razvan rat  ( ) 

ben de hep tasiyorum, bir sorun olmadi. laptop ve e-reader'i cikarttiriyorlar bana. powerbanki hic cikarin diyen olmadi simdiye kadar.


  • fraise  ( ) 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası