antakya merkezde gezilecek yerler / Antakya Gezilecek Yerler | Tarihi Yerler | Turistik Yerler

Antakya Merkezde Gezilecek Yerler

antakya merkezde gezilecek yerler

Antakya Gezilecek Yerler

Hatay, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri. Paleolitik çağdan beri aktif yaşam alanı olduğu söyleniyor. MÖ. 307 yılında Büyük İskender’in komutanı Seleukos Nikator tarafından bugünkü yerinin kuzeyine kurulan şehir, Antiochea olarak anılmaya başlanmış. İpek Yolu üzerinde olması sebebiyle kent konaklama ve depolama hizmetlerinden gelir elde ediyormuş. Birçok uygarlık ve krallık değiştiren Hatay, 1516 yılında Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında Osmanlı hakimiyetine girmiş.

Daha yakın bir tarihe bakacak olursak; 1921’de imzalanan Ankara Antlaşması ile Hatay, Türkiye sınırları dışında kalıyor, fakat yerli halk bu durumdan rahatsız olduğu için 1938 yılında Hatay Devleti kuruluyor.

Halkın ısrarla Türkiye sınırları içerisinde olmak istemesi sebebiyle Fransızlar ile Türkiye arasında 1939 yılında Hatay’ın Türkiye’ye iadesi antlaşması imzalanıyor ve aynı yıl Hatay, Türkiye’nin bir ili olarak kabul ediliyor.

Eski ismi Orontes olan; Lübnan Dağları’nı kendine kaynak bilen 380 km uzunluğundaki ünlü Asi Nehri, Hatay’ın ortasından geçiyor. Ancak nehir pek gözaçıcı değil, çamurlu ve bulanık bir havası var. Yine de şehir için önemli, çünkü Amik Ovası, Asi Nehri’nin suyuyla besleniyor.

Antakya gezilecek yerler

Eski Antakya Evleri

Asi Nehri ile Habib-i Neccar Dağı arasında kalan bölgede, ağırlıklı olarak Kurtuluş Caddesi ve çevresinde inşa edilmiş 350’ye yakın eski Antakya evi bulunuyor. Bu bölge Eski Antakya Evleri olarak tanımlanıyor.

Daracık sokaklarda tüm evler birbiriyle peşisıra inşa edilmiş. Sokaklarda avlu duvarlarıyla gizlenen evler, kendi içlerinde başka dünyalara sahip.

Büyük Antakya Parkı

Antakya’nın 500 metre uzunluğunda en büyük parkı olan Büyük Antakya Parkı, Asi Nehri’nin hemen yanında yer alıyor. Antakya’nın sıcağından kaçmak için en iyi mekanlardan biri olan park, havuzlarıyla insanları serinletiyor, çocuk parklarıyla çocukların eğlenceli vakit geçirmelerini sağlıyor. Çevredeki taze nohut satıcılarından demetini 1 liraya satın alarak yiyebilir, parkın keyfini çıkarabilirsiniz.

Hatay Ulu Camii

Eski Antakya evlerinden sonra kentin önemli bir mimari yapısı olan Ulu Camii görmeye gidiyoruz. Antakya’nun Ata Köprüsü yakınlarnda bulunan Antakya Ulu Camii‘nin girişindeki kitabede Hicri 1117 tarihi bulunuyor. 1872 depreminden sonra onarıldığını gösteren 1874 tarihli başka bir kitabeyi daha burada görmek mümkün.

Her şehrin bir çarşısı vardır, Antakya’nın da uzun çarşısı var. Renk renk birçok şeyin satıldığı çarşıda biz Güneş Gıda’dan kahvaltılıklarımızı alıyor ve üst yola doğru çıkıyoruz. Önce Habib-i Neccar Camii‘ni görmeye gidiyoruz.

Caminin dini anlamı büyük, o nedenle burayı ziyaret edenlerin sayısı az değil. Yine bu civarda 3 sokak yanında, Ayyıldız Sokak’ta bulunan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi de rotamızda yerini alıyor. Hatay yöresine özgü bitkilerin ve baharatların sergilendiği müze, yaklaşık 100 yıllık bir yapının içine kurulmuş.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi

Hatay ilinin zengin bitki örtüsünü tanıtmak amacıyla açılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, modern tıbba alternatif olan bitkileri sergilemek amacıyla kurulmuştur.

215 metrekarelik yapı müze olmadan evvel birçok farklı amaç için kullanılmış. Bir dönem İmam Hatip Lisesi olmuş, bir dönem ise düğün salonu. Şehitler Mahallesi’nde bulunan ve yaklaşık 100 yıllık bir yapı olan 12 odalı eski bir Antakya evinin restore edilmesiyle müzeye dönüştürülmüştür Antakya Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi.

İlk olarak 2013 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Merdivenlerden üst kata çıkarak ulaşabileceğiniz açık sergi salonundaki panolarda, Hatay il sınırları içinde yetişebilen 280 farklı bitki türünün yakından çekilmiş görselleri ve isimleri yer alıyor.

Girişi ücretsiz olan müzenin alt katındaki odalarda ise Hatay yöresine özgü bitkiler, baharatlar ile bunlardan elde edilen esans ve yağlar, kullanıma hazır halde, özel sepetlerde, cam kavanozlarda ve raflarda sergileniyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi nerede ve nasıl gidilir?

Kurtuluş Caddesi üzerindeki Habib-i Neccar Camii’nin üç sokak yanında yer alır bitki müzesi. Ayyıldız Sokak’a girerken sol tarafta müzenin girişini görebilirsiniz.

Harbiye Şelalesi

Neredeyse Antakya merkezi bitirdik, şimdi sıra kahvaltımızı yapmaya geldi. Ama kahvaltımızı Antakya merkezde değil, Harbiye’de yapacağız. Harbiye, şelaleleriyle ünlü bir semt ve şelaleler içerisine kurulmuş kafelerde kahvaltı keyfinizi yaşayabilirsiniz.

Uzun çarşının sonundan Harbiye Şelaleleri‘ne giden minibüslere biniyoruz ve yaklaşık 20 dakika sonra Harbiye’deyiz. Harbiye tabelalarını takip ederek kendimize uygun bir yer bakıyoruz. Zaten kafelerin girişlerinde sizi karşılayanlar olacaktır. Bir tanesine girip bir çaydanlık çay alıyoruz, kahvaltılıklarımızı çıkararak keyfimize bakıyoruz. Buraya mutlaka gidin, çok keyifli.

St. Pierre Kilisesi

Kahvaltı keyfinin sonuna geldikten sonra indiğimiz yere çıkarak ters yöndeki minibüslere biniyoruz. Hatay, Hıristiyanlık tarihinde ilk Hıristiyan kelimesinin kullanıldığı şehirdir ve Hıristiyanlık dünyaya Hatay’dan yayılmıştır. Hıristiyanlığın başlangıç noktası  sayılan St. Pierre Kilisesi‘ne yakın bir yerde iniyoruz.

St. Pierre Kilisesi, düynanın ilk katolik kilisesi ve 1983 yılında Papa VI. Paul tarafından hac yerlerinden biri kabul edilmiş. Bu nedenle, oyulduğu dağın ismine de Hac Dağı ismi verilmiş.

Kiliseden çıktıktan sonra Hatay’ın yeni inşa edilen arkeoloji müzesine doğru yol alıyoruz. Aşağıdaki yoldan minibüs kullanarak müzeye ulaşabilirsiniz. Hatay Arkeoloji Müzesi‘nde birbirinden kıymetli eserler yer alıyor.

Alalah Krallığı’nın kralı olan Kral İdrimi hologramından 1,5 ton ağırlığındaki mızraklı heykel Suppiluliuma heykeline kadar birçok önemli eseri burada yakından görmeniz lazım. Tarihe merakınız varsa buraya mutlaka gidin. Çünkü bu müze dünyanın önemli mozaik müzeleri arasında sayılıyor.

Antakya’da ne yenir?

Çınaraltı Künefe Yusuf Usta’nın Yeri

Künefesi ile meşhur Antakya’da popüler yerlerden biri Yusuf Usta’nın yeri. Uzun Çarşı’ya çok yakın, meşhur çınar ağacının altında yer aldığından bu ismi almış.

Antakya Çınaraltı Künefe Yusuf Usta

Arin 27

Fıstıklı ve dondurmalı künefesi ünlü. Bilinen künefelerden farklı olarak burada künefe közde yapılıyor. Közün kokusunu künefe yerken damağınızda hissedersiniz. Lezzetli künefeler ateşte pişen künefelerdir. Ek olarak kabak tatlısını deneyebilirsiniz.

Adres: Yeni Camii, Ayakkabıcılar Çarşısı, Pazar Sk. Ahmediye Camii D:No 2, 31060 Antakya/Hatay

Antakya’da konaklama ve nerede kalınır?

Antakya’ya gitmişken eski bir Antakya evinde kalmak isterseniz, Belkıs Ev Pansiyon, avlusuyla, avlusundaki havuzu ve salıncağıyla tam bir Antakya evidir. Eski Antakya evlerinin odalarında tuvalet ve banyo olmamasına karşın,

Pansiyon sahibi tatlı Belkıs Hanım burayı işletebilmek için sonradan yaptırmış, özellikle belirttiğiniz takdirde size tuvalet ve banyo içeren bir oda ayıracaklardır. Eski Antakya’lılar gibi bir konaklama deneyimlemek isterseniz de, avluya bakan odalardan birinde konaklayarak avludaki ortak tuvalet ve banyoyu kullanabilirsiniz.

Sevimli ve sıcak kanlı kedileri ile evcil kaplumbağa ailesi ile sizi ağırlayan pansiyon, Antakya’nın enfes tatlarından oluşan aynı masa etrafında sunulan kahvaltısıyla birlikte kalınabilecek güzel yerlerden biri.

Antakya Gezilecek Yerler (2021) - Antakya Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesi

Son Dakika Haberler

Gezilecek YerlerAntakya Gezilecek Yerler (2021) - Antakya Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesi

04.03.2021 - 17:20

2019 yılındaki nüfus sayımına göre 400 bine yaklaşan nüfusu ile Hatay’ın merkez ilçesi konumunda yer alan Antakya, sahip olduğu güzellikler ile ilçeyi ziyarete gelenleri ağırlamaya devam ediyor. İlçe içerisinde yer alan doğal güzellikler, ilçenin zengin tarihi ve parklar, çarşılar gibi eğlence mekânları, Antakya’yı ziyaret etmek için birbirinden farklı sebepler olarak karşımıza çıkıyor. İlçe, Hatay’ın en çok tanınan ve ziyaret edilen ilçesi konumunda olduğundan, yılın her döneminde yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor.

Antakya, Türkiye’nin en güney uçlarında yer alan ilçelerden biridir. Ilıman bir iklime sahip olan bu ilçede yazlar sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu yüzden yılın kış aylarında da tatil yapmak isteyen veya belli turlara çıkmak isteyen geziciler için Antakya, uğrak mekânlardan biri haline gelmiştir. İlçe içerisinde gezilebilecek pek çok farklı doğal güzellik ve tarihi yapı vardır. Antakya Kalesi, Antakya Mozaik Müzesi (Arkeoloji Müzesi), Saint Pierre Kilisesi, Habib-i Neccar Camii, Harbiye Şelalesi, Antakya Uzun Çarşı ve Büyük Antakya Parkı ilçeyi ziyaret edenler tarafından gidilebilecek yerler arasındadır. Bu yerleri ziyaret ederek Antakya’nın doğal güzelliklerini görebilir ve tarihi yapısına dair pek çok bilgiyi öğrenebilirsiniz.

Antakya Kalesi

Antakya’da merkezi bir konumda yer alan Antakya Kalesi, ilçeyi kuşbakışı izleyebileceğiniz noktalardan biridir. Yüzlerce yıllık tarihi ile dikkat çeken bu kaleye gitmek için İzmir Caddesi’ne giden toplu taşıma araçlarına binebilir, özel taksi hizmetinden yararlanabilirsiniz.

M.Ö. 300 yıllarında Büyük İskender’in generallerinden biri olan Seleucos I. Nikator tarafından kurulduğu bilinen Antakya Kalesi, sadece Hatay’ın değil; Türkiye’nin ve dünyanın da önemli yapıları arasında yer almaktadır. Surların 12 kilometre uzunluğunda olduğu ve kalenin 360 kuleden oluştuğu, tarih araştırmacıları tarafından ortaya konmuştur. Gerçekleşen pek çok deprem ve savaşın ardından önemli zararlar gören yapının Antakya’da bugün ziyaret edilebilen kısmı, Bizans İmparatoru Justianus tarafından M.S. 6. yüzyılda yapılmıştır.

Orijinal yapısının son derece devasa olduğu bilinen bu kalenin bugün ziyaret edilebilen ve günümüze ulaşan bölümü, hem Antakya halkı hem de gelen turistler tarafından çok sevilmektedir. Habib Neccar Dağı’nın yamaçlarında yer alan bu kalenin ilçe merkezine olan uzaklığı yalnızca 3 kilometredir.

Antakya Mozaik Müzesi (Hatay Arkeoloji Müzesi)

Antakya ilçe merkezinde yer alan ve uluslararası bir üne sahip olan Antakya Mozaik Müzesi, ilçeyi ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. İlçe merkezinden yürüyerek veya toplu taşıma araçları ile birlikte Antakya Mozaik Müzesi’ne gidilebilmektedir.

Bu müzenin diğer ismi Hatay Arkeolojik Müzesi’dir. Ünü Antakya ve Hatay sınırlarını aşmış olan bu müze, uluslararası anlamda da çok önemli bir yerdir. Türkiye’nin en büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyan Hatay Arkeoloji Müzesi’nde Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Helenistik, Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine dair pek çok önemli esere rastlanabilir. Müze içerisinde yer alan mozaiklerin kapladıkları toplam alan 3.250 metrekareyi bulduğu için bu müze aynı zamanda dünyanın en büyük mozaiklerinin sergilendiği müze olarak da bilinmektedir.

Müthiş detay ve işletmelere sahip olan devasa mozaiklerin yer aldığı bu müze içerisinde Terkedilmiş Ariadne Mozaiği, Yakto, Satyr ve Hermaphroditos Mozaiği, en çok ilgi gören mozaiklerden yalnızca birkaçıdır. Özellikle Roma döneminden müthiş eserlerin çıkartıldığı Antakya Mozaik Müzesi, ilçeyi ziyaretinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir.

Müze kapılarını yaz ve kış dönemi olmak üzere 2 farklı zaman diliminde ziyaretçilerine açmaktadır. Yaz dönemi 1 Nisan ile 1 Ekim arasını kapsamaktadır. Bu dönemde müzeye girişler saat 10:00’da başlarken 17:00’de sona ermektedir. Kış dönemi 1 Ekim ile 1 Nisan tarihleri arasındadır. Bu dönemde müzenin kapıları 08:30’da açılır ve 17:00’da kapanır. Müze haftanın her günü açıktır.

Saint Pierre Kilisesi (St. Pierre Anıt Müzesi)

Hatay’da yer alan en önemli tarihi ve gezilecek yerlerden biri olan Saint Pierre Kilisesi, Habib-i Neccar Dağı yakınlarında, ilçeye yalnızca 2 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İlçe merkezinden kalkan otobüs ve minibüslerin yanı sıra özel taksi hizmeti ile de kısa sürede bu kiliseyi ziyarete gidebilirsiniz.

Bilinen kiliselerden ayrı olarak ilginç bir yapıya sahip olan Saint Pierre Kilisesi, doğal bir mağaraya yapılan eklemeler ile bir kilise haline dönüştürülmüştür. Kesin inşa tarihi henüz bilinmemektedir. Fakat bu kilisenin hristiyanlık ve dünya tarihi için önemi büyüktür. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olarak bilinen Aziz Petrus’un ilk vaaz verdiği yer olduğuna inanılan bu kilise, “Hristiyan” adının da ilk olarak alındığı yerdir. Bu yüzden tarihin ilk kilisesi olma unvanını taşıyan Saint Pierre Kilisesi, Roma Devleti’nin hristiyanlığa geçmesinin ardından Aziz Petrus’un ilk Papa olması ile bu dinin yayılmasında çok önemli bir etkiye sahiptir.

Mağaranın yani kilisenin tabanlarında M.S. 4 ve 5. yüzyıllara ait olan mozaik kalıntıları bulunmaktadır. Kutsal sayılan su, gizli tünel ve Saint Pierre heykeli, mağara içerisinde yer alan önemli bölümlerdendir. Ayrıca Saint Pierre Kilisesi, 1983 yılında Papa VI. Paul tarafından Hristiyanlar için Hac yeri olarak ilan edilen bir bölgedir ve bu yüzden her yıl 29 Haziran’da burada ayin düzenlenir.

Yaz döneminde (1 Nisan – 1 Ekim) 10:00 ile 17:00 saatleri arasında açık olan bu kilise, kış döneminde ise (1 Ekim – 1 Nisan) 08:30 ile 17:00 saatleri arasında ziyaretçileri ağırlamaktadır. Pazartesi günleri kapalı olan ve diğer tüm günlerde açık olan müzeyi sizler de ziyaret edebilirsiniz.

Hatay’ın portakal ve limon kokularıyla çevrili ilçesi Antakya’nın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Antakya Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Habib-i Neccar Camii

Antakya ilçe merkezinde yer alan önemli tarihi yapılardan biri olan Habib-i Neccar Camisi, ilçeyi ziyaretinizde görmek isteyebileceğiniz yerler arasındadır. Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan bu camiye ilçe merkezinden yürüyerek veya toplu taşıma araçları ile birlikte rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Antakya’nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçmesinin ardından inşa edildiği bilinen Habib-i Neccar Camii, Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olarak kabul edilmektedir. Hz. İsa’nın yaverlerine ilk inanan ve bu uğurda ölen bir Antakyalı’nın ismini alan bu cami, son derece önemli bir yapıdır. Camiye ismini veren bu olay, Kur’an-ı Kerim’deki Yasin Suresi’nde geçmektedir.

Memlük Hükümdarı Baybars tarafından eski bir tapınağın yerine yapıldığı bilinen bu caminin kuzeydoğu bölümünde, yerin 4 metre aşağısında Habib Neccar’ın, girişte ise Yuhanna ve Pavlos’un türbeleri yer almaktadır. Etrafında medrese odalarının yer aldığı bir cami olan Habib-i Neccar Camii’nin avlusu içerisinde yer alan şadırvan da 19. yüzyılda yapılan eserlerden biridir.

Harbiye (Daphne) Şelalesi

Antakya’ya 6 km mesafede yer alan Harbiye Şelalesi, Hatay’ın çağlayanlar bölgesinde yer almaktadır. İlçe merkezinden kalkan otobüs ve minibüsler veya özel taksi hizmeti ile şelaleye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Helenistik ve Roma dönemlerinde Daphne ismi ile bilinen bu şelale, kaynak suyunun vadinin güney kısmından çıkması ile oluşmaktadır. Roma dönemlerinde soylu ve zengin kesimin köşklerinin, tapınaklarının ve eğlence yerlerinin bulunduğu bu yer, günümüzde de müthiş manzaralı bir şelale olarak ziyaretçilerini çekmektedir. Harbiye Mahallesi içerisinde yer alan bu şelale, yeşilliklerin arasında bulunan bir doğa harikasıdır. Şelale içerisinde eski zamanlardan kalma 3 farklı su kemeri bulunmaktadır. Bu su kemerlerinden biri günümüzde köprü olarak halen kullanılmaya devam etmektedir.

Harbiye Şelalesi’nde herhangi bir saat sınırlaması yoktur. Haftanın her günü istediğiniz saatte bu doğa harikasını görmeye gidebilirsiniz.

Antakya Uzun Çarşı

Antakya ilçesinin merkezinde yer alan ve ticaretin kalbi olarak adlandırılan Antakya Uzun Çarşı, ilçe merkezindeyken yürüyerek dahi gidebileceğiniz bir konumda yer almaktadır.

Hatay’ın ticaret merkezi olarak bilinen bu çarşı içerisinde el işçiliği, yemekler, giyim ve teneke işçiliği gibi pek çok mesleğe dair parçalar yer almaktadır. Uzun Çarşı, Antakya’da yer alan Atatürk Heykeli’nden Belediye Meydanı’na kadar uzanan bir bölgeyi kapsamaktadır. Her ara sokak ve caddenin farklı meslek grupları için ayrıldığı bilinmektedir. Dokumacılar çarşısı, el işi çarşısı, kunduracılar çarşısı ve tüccarlar çarşısı gibi bölümlere ayrılan Antakya Uzun Çarşı’da Antakya peynirleri ve tuzlu yoğurt gibi yöresel lezzetleri de bulabilirsiniz.

Büyük Antakya Parkı

Antakya ilçesinde yer alan Büyük Antakya Parkı, ilçenin merkezinde bulunmaktadır. İlçe köylerinden kalkan otobüsler ve minibüsler ile parka gidebildiğiniz gibi eğer ilçe merkezindeyseniz yürüyerek dahi ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

52.000 metrekareye yayılmış bir park olarak dikkat çeken Büyük Antakya Parkı, Hatay’ın en büyük parkı olma özelliğini taşımaktadır. Şehrin simgesi haline gelen defne ağacının yanı sıra pek çok farklı bitki ve ağaç türünün yer aldığı bu parkta oyalar, palmiyeler, aşılı akasyalar ve süs eriği gibi ağaç türleri bulunmaktadır. Park içerisinde çay bahçeleri, koşuyolu, oda tiyatrosu, havuzlar, oyun alanları ve nikâh salonu gibi yerler bulunduğu için sosyal açıdan da son derece hareketli bir alan olarak görülebilir. 2. Abdülhamit döneminde açıldığı tahmin edilen bu parkın en son bölümünde ise çeşitli heykeller yer almaktadır.

Antakya’da Günübirlik Gezilecek Yerler

Antakya, Hatay’ın en merkezi ilçesidir. İçerisinde pek çok farklı doğal güzellik ve tarihi yapı bulunduran ve gezilecek yerler bakımından son derece zengin olan Antakya, çevresinde de birbirinden farklı görülmesi gereken alan barındırmaktadır. İlçe merkezinden yaklaşık olarak 1 saatlik bir yolculuk ile çevredeki güzellikleri görme şansına da sahipsiniz.

Titus Tüneli ve Beşikli Mağara

Hatay’ın Samandağ ilçesi içerisinde yer alan Titus Tüneli ve Beşikli Mağara, Antakya ilçe merkezine 55 kilometre mesafede bulunmaktadır. İlçe merkezinden Samandağ ilçesi Çevlik Örenyeri’ne giden otobüs, minibüs ve taksi hizmetlerinden yararlanarak rahatlıkla bu mağarayı ziyaret edebilirsiniz.

İ.Ö. 1’inci yüzyılda yapılmış olan Titus Tüneli, Roma İmparatoru Vespasian tarafından dağlardan gelen sel ve taşkın tehditlerini başka yöne çevirmek amacıyla inşa ettirilmiştir. Yapımının yaklaşık olarak 90 yılda tamamlandığı bilinen bu yapının 100 metre uzaklığında ise Beşikli Mağara bulunmaktadır. Bu mağaranın içerisinde kaya mezarlarının en geniş ve en ünlü örnekleri bulunmaktadır. Birbirlerinden duvarlar ile ayrılmış olan 12 ayrı mezarın yer aldığı bu mağarada yukarıdan aşağıya taş merdivenler ile birlikte inebilmek mümkündür. Oyulan kayaların oluşturduğu mükemmel görsel ve asırlık Titus Tüneli’ni görmek için Samandağ bölgesine gitmeniz yeterli olacaktır.

Antakya Otelleri sayfamızı inceleyerek seyahatiniz boyunca ilçenin tüm güzelliklerini yerinde göreceğiniz tatili planlayabilirsiniz.

Vakıflı Köyü

Antakya ilçe merkezine 29 km mesafede yer alan Vakıflı Köyü, Antakya çevresinde gitmek isteyebileceğiniz yerlerden biridir. İlçe merkezinden kalkan otobüs ve minibüsler ile gidebileceğiniz bu köye, özel taksi hizmetini kullanarak da ulaşabilirsiniz.

Samandağ ilçesine 3 km mesafede yer alan Vakıflı Köyü, Türkiye’nin son Ermeni köyü olma özelliğini taşımaktadır. Tüm nüfusu Ermeni olan bu köy, adeta bir “portakal cennetidir.” Her yıl Ağustos ayında hristiyan âlemi için kutsal kabul edilen Meryem Ana Yortusu, köy içerisinde dinsel bir şölen halinde kutlanmaktadır.

İçindekiler

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Akdeniz’in en güneyinde konumlanan Hatay şehri, Türkiye‘deki en eski şehirlerden biri olup yıllar boyu ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izleriyle doludur. Yalnızca tarihi ile değil sahip olduğu doğal güzellikleri ile de kendine hayran bırakan şehir eskiden kendi başına bir devlet iken 1939 senesinde Türkiye’ye katılmıştır. Ülkemizin en kalabalık 13. şehir olma niteliğine sahip olup Gaziantep, Adana, Osmaniye ile komşudur. 1 milyon 628 bin 894 kişilik nüfusu olan ilimizin güzelliklerini keşfetmeniz adına sizler için Hatay gezilecek yerler listesi hazırladık;

Kaç Günde Gezilir; Hatay’ı ziyaret etmek için 2-3 gününüzü ayırmanız gerekmektedir.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü şehirde yaz ayları sıcak kış ayları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Yılın her mevsimi gezmek için uygundur. Bu sebeple her zaman gidebilirsiniz. Ancak yaz ayları çok sıcağından bunalmamak için ilkbahar ve sonbahar aylarında seyahat planı yapabilirsiniz.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Havaalanından şehir merkezine nasıl gidebileceğinize dair bilgi almak için Ulaşım Rehberi Ulaşım Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Hatay’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Lezzetli yemekleriyle dillere destan olan şehirde; şişperek çorbası, oruk, İskenderun döneri, fellah köftesi, biberli ekmek, Hatay usulü kağıt kebabı, ıspanak borani belen tava ve daha fazlası için Hatay’ın yöresel yemekleri Hatay’ın yöresel yemekleri yazımızı okumalısınız.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 45-50 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 7-10 TL

*Hatay’da Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler 

-Sembolik Yapılar

1- Musa Ağacı

musa ağacı

Burası Neresi? Musa Ağacı, Hatay yöresinde en fazla ziyaret edilen yer olup geçmişi oldukça köklüdür. 3 bin yıldır hayatta olduğu düşünülen ağaç, Hıdırbey Köyü’nün turizminin gelişmesine oldukça katkı sağlamaktadır. Anlatılan efsaneye göre denilen o ki; Hz. Hızır ve Hz. Musa ile beraber Musa Dağı’na çıkacaklarmış. Şuan ki ağacın bulunduğu noktaya gelirler. Bu esnada Hz. Musa çok susar ve bastonunu buraya bırakarak dereye su içmek için gider. Yola devam ederken bastonunu unuttuğunu fark ederek geri döner. Bir de ne görsünler bastonun bulunduğu yer yeşererek fidan haline gelmiştir. O günün ardından fidan büyüyerek bir ağaç olur ve Musa Ağacı olarak anılır. Şimdilerde yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bu yeri mutlaka görmelisiniz!

2- Eski Antakya Evleri

eski antakya evleri

Burası Neresi? Asi Nehri ile Habib-i Neccar Dağı arasında konumlanan Kuruluş Caddesi ve etrafındaki bu evler, yaklaşık olarak 350’ye yakın sayıdadır. Bu yer eski Antakya Evleri olarak tanımlanmaktadır. Dar sokaklarda bütün evler birbiri ardına inşa edilmiş olup sokaklarda avlu duvarlarının arkasına gizlenmiş şekilde kendine has dünyaya sahiptirler.

3- İskenderun Körfezi

iskenderun körfezi

Burası Neresi? Hatay ve Adana şehirlerinin arasında bulunan en doğu nokta olan İskenderun Körfezi, kara ve deniz ulaşımlarının oldukça iyi düzeyde geliştiği bu yerde ticaretin önemi de büyüktür. İsmini bulunduğu İskenderun ilçesinde alan liman ise, Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki en en büyük üçüncü liman olma niteliğini taşımaktadır. Geçmiş dönemlerde Ortadoğu’da yaşanılan bunalımlar sebebiyle Beyrut eski önemini bir hayli yitirmiştir. Bu durumun neticesinde hem İskenderun Körfezi hem de çevresi epeyce değer kazanmıştır. Yolunuz buraya düştüğü takdirde burada tekne turlarına katılabilirsiniz.

4- Affan Kahvesi

affan kahvesi

Burası Neresi? Çarşıya yakın bir noktada bulunan Affan Mahallesi’ndeki aynı ismi taşıyan  Affan Kahvesi fotoğraf çekmeyi sevenler için oldukça severek ziyaret ettikleri bir nokta haline gelmiştir. Tarihi bir binanın giriş katında yer alan kahvede Hatay’ın yöresel lezzetleri arasındaki “haytalı” ile de ziyaret edilmesi mühim olan yerler arasında bulunuyor.

  • Konum: Fevzi Çakmak, Kurtuluş Cd. No 42/a, 31100 Antakya/Hatay
  • Giriş Saatleri: 08:00-24:00
  • Telefon: 0326 215 12 48
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Kaplıcalar

5- Erzin Başlamış Kaplıcaları

Burası Neresi? Hatay’ın Erzin ilçesine bağlı Başlamış Köyü’ndeki bu kaplıca ve içmeler yaz dönemlerinde şehirdeki turizmi hareketlendirmektedir. İlçe merkeze 3 kilometre mesafede yer alan bu kaplıcalar Amanos Dağı’nın yamaçlarında sıcak suyu içerisinde yer alan sülfat, bikarbonat, magnezyum ve karbondioksit bulunuyor olup idrar yolları, metabolizma ve sindirim sistemine iyi geldiği bilinen bilgiler arasındadır. Kaplıcalara gelmek istiyorsanız burada belediyeye ait olan ve kapasitesi 150 yataklı olan  motellerde konaklayabilirsiniz.

  • Konum: Başlamış, 31960 Erzin/Hatay

6- Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları

Burası Neresi? Yüzyıllardır ayakta kalmayı başarmış olan Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları, Hatay’ın Kumlu ilçesine yakın olup Amik Ovası’nda konumlanmaktadır. Bu kaplıca sularının içerisinde; bol miktarda klorür vardır ve buna nazaran toksit maddeyi de barındırmamaktadır. Suyun bu özelliklerinden yola çıkarak Hindistan‘da da bu kaplıcanın bir benzeri bulunmaktadır. Turistler tarafından merak edilen ve tercih edilen kaplıcalarda oldukça fazla otel ve tesis mevcuttur.

-Müzeler

7- Antakya Mozaik Müzesi

antakya mozaik müzesi

Burası Neresi? Mitolojik izlerini üzerinde  bugün bile taşımaya devam eden eserler, ihtişamlı yıllarından günümüze kadar ulaşarak Antakya Mozaik Müzesi’nde yerini almıştır. Müzede sergilenen mozaiklerin gerek sayısı gerekse kalitesi yönünden dünyanın en zengin ikinci mozaik müzesi olarak nitelendirilmektedir. Mozaiklerin üzerilerine işlenen mitolojik simgeler, 1932 senesinde yapılmış olan kazıların sonucunda tekrardan gün yüzüne çıkarılmıştır. Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini görebilececeğimiz hamamlar, evler ve kiliselerin mozaikleri Samandağı, Antakya ve Harbiye’de varlıklarını sürdürmeye devam etmektedirler. Bunların yanı sıra heykellerde bulunuyor olup Güneş Tanrısı Apollon’un görkemli heykeli bunlar arasında en önemlisidir. Olimpos Tanrıları hakkında detaylı bilgiyi bu mozaiklere işlenen mitolojik konulardan edinerek ufkunuzu ve bilginizi genişletebilirsiniz.

  • Konum: Küçükdalyan, Antakya Reyhanlı Yolu No:117, 31120 Antakya/Hatay
  • Giriş Saati: 08:30–16:30
  • Telefon: 0326 225 10 60
  • Giriş Ücreti: 15 TL
  • Yol tarifi al >

8- İskenderun Deniz Müzesi

iskenderun deniz müzesi

Burası Neresi? Ulu Önderimiz Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ün Büyük Ülküsü Yapmak”  sözünden hareketle açılan müze, İstanbul ve Çanakkale’den sonra açılan üçüncü deniz müzesi olma niteliğine sahiptir. 1930 senesinde malikane olarak yapılan bu bine 1942 senesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca satın alınarak Karargah Binası ve Satınalma ve Muayene Komisyonu olarak kullanılmıştır. 2008 senesinde binanın müzeye dönüştürülmesine karar verilmiş olup ona uygun olarak restore edilmiş ve 2009 senesinde ise ihtişamlı bir tören eşliğinde Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç tarafından faaliyete açılmıştır.

  • Konum: Süleymaniye, Atatürk Blv., 31200 İskenderun/Hatay
  • Telefon: 0326 613 14 25
  • Giriş Saatleri:  10:00-18:00
  • Giriş Ücreti: Öğrenciler, TSK mensupları ile 65 yaş ve üstü ücretsiz / Yetişkin 7 TL
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9- Antakya Aromatik Bitkiler Müzesi

Burası Neresi? Hatay şehrinin zengin bitki örtüsünü gelen ziyaretçilerine tanıtmak gayesiyle hizmete açılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, modern tıbba ek olarak alternatif bitkileri sergilemek amacıyla kurulmuştur. 215 metrekarelik bir alanı kaplayan yapı müzeye dönüştürülmeden önce çok farklı amaçlar için kullanılmıştır. Şehitler Mahallesi’nde yer alan 100 yıllık bu yapı toplam 12 odalı eski bir Antakya Evi’nin restore edilmesiyle müzeye çevrilmiştir.  İlk olarak 2013 senesinde kullanıma açılan müzede merdivenlerden üst kata çıkarak açık sergi salonundaki panolara ulaşabilirsiniz. Toplamda 280 farklı türdeki bitkinin yakından çekilmiş görselleriyle isimleri yer alıyor. Hatay 2 bin üzerinde endemik bitkisiyle Türkiye’nin şifalı bitki ihtiyacının %20’sini karşılayarak adından epey bir söz ettirmektedir. Aynı zamanda zaman zaman şifalı bitkiler ile tadım etkinlikleri yapılabilmektedir.

  • Konum: Kurtuluş Caddesi, Ayyıldız Sokak, Antakya/Hatay
  • Telefon: 0326 213 81 10
  • Giriş Ücreti: Girişte ziyaretçilerden ücret talep edilmemektedir.
  • Yol tarifi al >

10- Antakya Cam Müzesi

Burası Neresi? Tarih kitaplarında camın tesadüf sonucu ilk olarak Akdeniz Bölgesi’nde Antakya ve güneyinde Kuzey Suriye, Beyruti Sayda sahillerinde bulunduğu hakkında bilgiler yer alıyor. Yaklaşık 5 bin yıl önce keşfedilen ve parıltılı madde insan eliyle oldukça fazla şekle girmiştir. Binlerce seneden beridir Antakya ve çevresinde yapılan camlar Anadolu’nun pek çok yerine ve diğer ülkelere gönderilmiştir. Antakya ve etrafında sıvı ve kuru gıda saklanması amacıyla kullanılan çeşitli formlardaki kavanozlar, şişeler, damacanalar,  yoğurt kapları, cam tabaklar vs. eski camların eritilmesiyle tekrar şekillendirerek elde edilirmiş.

1940 senesine deyin bu tarz işleri çok gezgin atölyeler yaparken gezin cam ustaları Antakya’nın uygun yerlerinde kurmuş oldukları atölye ve cam ocaklarında köylerden topladıkları kırık camları bir araya getirip eriterek yeni cam objeler imal ederlermiş. Bu tarihten itibaren işletmeler kurularak pek çok aile için geçim kaynağı olmaya başlamıştır. Bölgede yetişen yeşil camlar Türkiye’nin pek çok yerine ulaştırılmış ve pek çok evin mutfağında kilerinde kendine yer bulmuştur.

Sabir bir cam atölyesi 1940’lı yıllarda Asaf Asfuroğlu tarafından kurulmuş olup binlerce senelik Antakya cam kültürünü son fabrikanın da kapanması üzerine son bulmuştur. Tekrar üretim faaliyetlerine başlamayacağı için müze dönüştürülen bina,  yeşil Antakya cam örnekleri 140 yıllık tarihi Antakya evinde Antakya Camları Müzesi’nde sergilenmektedir. Bu kültürü devam ettiren Şadi Asfuroğlu antik cam evinde kurmuş olduğu  üfleme ve rölyef cam Roma, Bizans, Fenike döneminde yapılmış ve Arkeoloji müzelerinde bulunan gözyaşı şişesi, koku şişeleri ve ilaç, zehir saklama kapları, sıvı saklama kapları, cam bilezik ve yüzükleri ile cam sikkelerin röprodüksiyonlarını yapmaktadır.

  • Konum: Kurtuluş Caddesi Orhanlı Mahallesi Habib Çıkmazı No: 22, Kubilay Sk., 31000 Antakya
  • Giriş Saatleri: 09:00-19:30
  • Telefon: 0326 212 27 26
  • Web sitesi
  • Giriş Ücreti: 10 TL
  • Yol tarifi al >

-Plajlar

11- Samandağ Sahili

samandağ sahili

Burası Neresi? Yerel halkın sıkla ziyaret ettiği Samandağ Sahili, Hatay-Antakya’da bulunuyor. Antakya’ya 22 kilometre mesafede bulunan sahilin uzunluğu 16 kilometre uzunluğa sahip olup yalnızca halk tarafından değil bölgeye gelen turistlerinde gelerek keyifli zaman geçirmeleri için ideal bir noktadır. Sahil kumsalı ince kumlardan oluşuyor olup meltem ve lodos rüzgarlarının etkisinin yaşanmasıyla sörf yapılabilinmektedir. Yanınıza gerekli malzemeleri getirdiğiniz takdirde sörf yapmanın tadını çıkartabilirsiniz burada.

12- Karaağaç Plajı

Burası Neresi? Hatay İskenderun’un Karaağaç Mahalesi’nde bulunan aynı isimdeki Karaağaç Plajı, ilçeye en yakın konumda bulunan plajlardan biri olma niteliğini taşıyor. Hatay’da denize girilen yerlerin başında tercih edilen Karaağaç, yumuşacık kumlara ve sıcacık sulara sahip. Öyle ki kasım ayına kadar kolaylıkla denize girilebiliyor olup çocuklu aileler de rahatlıkla gidilebilir. Doğal dalga kıranların olması sebebiyle çok fazla dalga görülmemektedir. Plajın kenarında çok sayıda piknik, kamp ve restoran da bulunuyor.

13- Arsuz Hatay Plajı

Burası Neresi? Hatay’da denize girmeyi düşünüyorsanız aklınıza gelebilecek ve listenize alabileceğiniz en iyi noktaların başında gelen Arsuz Pajı, Büyükdere Köyü, Gülcihan Köyü bu bölgede denize girmek için tercih edebilecek önemli plajlar arasında yerini almaktadır.

14- Burnaz Plajı

Burası Neresi? Hatay merkeze 110 kilometre mesafede yer alan Erzin Plajı, merkezden kalkan dolmuşlar ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu bölge portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi narenciyesiyle ünlü bir yerdir. Yolunuz buraya düşerse ekşili çorba ve tav yemeğini yemeği ihmal etmeyin. Burnaz Plajı 22 kilometre yer alıyor olup günü birlik gelinen bir tatil beldesidir. 6 kilometrelik sahil şeridi ile arkadaşlarınız ve sevdikleriniz ile beraber çadır kampı kurarak doğa içerisinde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Yalnız bunun içinde resmi makamlardan gerekli izinleri almanız gerektiğini belirtelim.

-Caddeler

15- Uzun Çarşı Caddesi

uzun çarşı plajı

Burası Neresi? Cami, kilise ve havra üçlüsünün arasında kalan önemli bir hoşgörü merkezi olan Uzun Çarşı Caddesi’nin tarihi en az kent kadar eski olup geleneksel el işçiliğinden yemeklere giyimden teneke işçiliğine kadar her mesleğin icrasına burada rastlayabilirsiniz. Atatürk Heykeli’nin yer aldığı Belediye Meydanı’na kadar devam eden ediyor olup bağlandığı sokakla bir uyum oluşturmaktadır. Her bir sokak ayrı bir meslek grubuna ayrılmış durumda. Belirli iş kolları, farklı inanç ve kökenden gelen Antakyalılar tarafından sürdürülmeye devam etmektedir. Osmanlı Dönemi’nden lonca örgütlenmesini anımsatan bu iş bölümü ile gelen misafirler kunduracılar çarşısından çıkıp el işi çarşısına yönelebilir. Oradan tüccarlar çarşısına ve dokumacılar çarşısına geçebilirsiniz. Buraya gelmişken; nar ekşisi, biber salçası, domates salçası, kırma yeşil zeytin, tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri (yassı, dil, örgü, çökelek), taze kekik almadan dönmeyin.

16- Kurtuluş Caddesi

kurtuluş caddesi

Burası Neresi? Antakya’nın Adi Nehri ile Habib-i Neccar Dağı arasında kalan bölümde Kışla binası ile Dörtayak Mahallesi arasında konumlanan Kurtuluş Caddesi, kuzeydoğu ve güneybatı olmak üzere uzanarak kenti ikiye bölmektedir. Güneybatı yönünden esen rüzgar sayesinde kentin nefes almasını sağlayan ana arter olma özelliğini taşıyor. Antakya’nın kurulduğu tarihten bu yana eski haritalara bakıldığı zaman hep aynı yerde olduğu ve doğrultuda boylu boyunca uzanan bir aksın varlığı dikkat çekmektedir. Bu aks, günümüze kadar bazı değişimlere uğramış olsa da hala varlığını sürekli korumuştur.

Roma Dönemi’ndeki Antakya’nın uzunluğu 1478 metre olan Büyük Sütunlu Caddesi olarak adlandırılan cadde ile birleştirmektedir. Antik Çağ’ın Sütunlu Caddesi’nde zaman içinde yer yer toprağın altında kalıp esas doğrultusunu kaybetse de kenti boydan boya geçen aks olarak Osmanlı’nın son dönemlerine dek ulaşmıştır. Bu dönem içerisinde Osmanlı kentinin kendiliğinden oluşan dokusu ile şekillenmiştir. Evlerin kimisi yolun ortasına kadar sokulmuş halde yol güzergahı ve girintili çıkıntılı bir hal almıştır. Bu sebeple yol bazı noktalarda hayli daralmış olup geçişi zorlaştırmaktadır.

Şehir Fransız işgali altındayken Halefzade Süreyya Bey’in Belediye Başkanlığı yaptığı sıralarda gerekli tüm çalışmalar planlanmış ve 1928 senesinde ise hazırlıklar tamamlanmıştır. O zamanlar ki ismi ile Kışla-Dörtayak Caddesi olan bu cadde Fransız tarafından ise haritalarda Rue Jadid adı ile geçiyordu. Cadde üzerinde yeni teknik ve malzemeler ile bilinen anlayıştan uzaklaşarak değişik yeni evler yapılmıştır. Bu yeni caddenin sınır kısmında kalan bazı eski evler ve diğer yapılar halen varlığını korumaktadır.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Nehirler

17- Asi Nehri

asi nehri

Burası Neresi? Antik Dönemde Orontes olarak bilinen Asi Nehri’nin toplamdaki uzunluğu 380 kilometre olup Türkiye sınırları içerisinden geçmektedir. Lübnan’daki Bekaa Vadisi’nden doğan nehir, özellikle Antakya çevresindeki tarım alanları için oldukça önemli bir yere sahiptir. Yer adlığı coğrafyada benzersiz bir parça haline gelen Asi Nehri, sahip olduğu manzara ile kendine hayran bırakıyor.

-Göller

18- Yenişehir Gölü

yenişehir gölü

Burası Neresi? Reyhanlı ilçesinin güneyinde Suriye sınırında konumlanan Yenişehir Nehri köprüsü, sandalları, etrafındaki okaliptüs, çınar ve selvi ağaçlarıyla adeta bir şelale görünümüne sahip olup bulunduğu ilçede sayfiye görevi görmektedir. Yaklaşık 60 yıla yakın bir zamandır sade mimari özellikler taşıyan ve restoranları, çay bahçeleri, gölün alt kenarındaki tarihi değirmeni ve hala işlemekte olan su kanalıyla, göl üzerine kurulan asma köprüsüyle, kavurucu Hatay sıcaklarını unutturma konusunda iddialı çöl ikliminin dikenli tellerle ayırdığı sınır ilçede cennetten bir köşedir.

-Parklar

19- Antakya Belediye Parkı

antakya belediye parkı

Burası Neresi? Şehir merkezinde yer alan Asi Nehri’nin kıyısındaki 52 kilometrekarelik Antakya Belediye Parkı, şehirde görebileceğiniz en geniş park olma özelliğinde. Bu sebeple diğer bir adı Büyük Park olan bı parl içerisinde şehri simgeleyen defne ağacı başta olmak üzere Toroslarda yetişen çamlar, süs eriği, aşılı akasyalar, palmiyeler ve oyalar gibi pek çok bitki türü yer alıyor. Parktan içeri girdiğinizde defne ağaçlarınım yanındam geçerek koşu yoluna varıyorsunuz. Burada sizi Hatay ilinin alınmasında büyük rol oynayan Türk askeri ve diplomatlarının büstleri bulunuyor. Buraya gelen Antakyalılat her defasında geçmişleriyle gurur duyarak tarihlerini anımsıyor.

İçerisinde çok sayıda çay bahçesi, koşu alanı, oda tiyatrosu, nikah salonu ve çocuk oyun alanlarıyla hem bir gezi rotası hem de sosyal etkinlik alanı oluşturuyor. Parkın hangi  tarihte yapıldığı bilinmese de II. Abdülhamit döneminde açıldığı düşünülüyor. Antakya’da izlerini bırakan Fransızlar parkım genişletilmesi be peyzajında önemli katkıları olmuştur. Parkım sonunda göze çarpan heykeller simgesel anlatım özelliğime sahip olduğu için herkes istediğini görebiliyor. Parkı ziyaret ederek Asi’nin kıyısında bir bardak demli çay içme keyfini çıkartabilirsiniz.

20- Belen Geçidi Tabiat Parkı

belen geçidi tabiat parkı

Burası Neresi? Topamda 45 hektarlık bir alanı kapsayan Belen Geçidi Tabiat Parkı, 2014 senesinde tescil edilmiştir. Göçmen kuşların yolu haline gelen bu park Türkiye’nin ve Dünyanın sayılı darboğazlarından birisidir. Belen ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan park 740 metrelik bir rakımda bulunması sebebiyle kuş gözlemciliği ve manzara yönüyle oldukça elverişlidir.

Her sene sonbahar aylarında güneye kışlama bölgelerine göç eden, ilkbahar aylarında ise kuzeye üreme bölgelerine gitmek için binlerce kuş Belen Geçidi üzerinden geçiyor. Belen Geçidi Tabiat Parkı sahip olduğu bu özelliği nedeniyle “Kuş Gözlem Temalı Tabiat Parkı” olarak nitelendirilmekte olup, ülkemizdeki ilk örneğini teşkil eder.

Park; çocuk ve gençlerde doğada gözlem ve inceleme yapabilme bilgi ve becerisi noktasında kendilerini geliştirebileceği, doğayı yakından tanıyan, doğaya saygı duyma ve koruma hususundaki sorumluluğunun bilincinde olan bireylerin yetiştirilmesini ve parkın doğal, kültürel, görsel kaynak değerlerinin korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasında büyük rol oynayıcı.

-Yaylalar

21- Batıayaz Yaylası

Burası Neresi? Doğal su kaynakları ile popüler olan Batıayaz Yaylası, Hatay Samandağ’da konumlanıyor. Piknik yeri olarak kullanılan bu yayla, son zamanlarfa turistler tarafından oldukça tapbet görmektedir. Aynı zamanda bir yerleşim alanı olarakta kullanılan Antakya merkeze 15 kilometre mesafede buluyor. Gerek sahip olduğu kaliteli oksijeni ve temiz doğası ile Hatay geziniz sırasında ziyaret edilmeyi hal ediyor.

-Mesire Alanları

22- Güzel Yayla Piknik Alanı

Burası Neresi? Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan Güzelyayla Piknik Alanı bilinen diğer adıyla Soğukoluk, yaz dönemlerimde bunaltıcı sıcakşardan kaçarak nefes alabileceğiniz be doğa ile kucaklaşabileceğiniz bir yer olarak siz ziyaretçilerini bekliyor. Denize olan yakınlığı ile tüm ilgiyi üzerine çeken yayla, İskenderun Körfezi’nin seyir terası olmakla birlikte çam ağaçları ve kır çiçekleri ile süslenmiş durumdadır. Öyle ki tüm güzelliği ile adıma pek çok şiir ve türküler yazılmış. Kısa orman keşifleri, piknik ve kamp yapmaya elverişli olan bu yaylada konaklamak için pansiyon tipi evler ve günlük yeme-içme olanakları bulunmaktadır.

-Şelaleler

23- Harbiye Şelaleleri

harbiye şelaleleri

Burası Neresi? Hatay’ın ikonu haline gelen şelale, son zamanlarda ziyaret edenlerin hayallerini suya düşürmektedir. Birkaç sene önceki gürültü ve ihtişamla akan şelale günümüzde işletmelerim ticari amaçları uğruna ne yazık ki harap edilmiş durumda. Doğanın kucağına inşa edilen yapılar her ne kadar gölge güzelliğine gölge düşürse de mutlaka ziyaret edip geriye kalanları görmenizde fayda var.

  • Konum: Harbiye, Harbiye Bucağı Yolu, 31080 Defne/Yayladağı/Hatay
  • Telefon: 0537 684 02 38
  • Yol tarifi al >

24- Kapılı Değirmenli Şelale

Burası Neresi? Amandos Dağları’nın yamaçlarında yer alam Kapılı Değirmenli Şelale, yer aldığı bölgenin yaşam koşullarının zorlu olması nedeniyle çok fazla bilinirliliğe sahip değil. Hatay’da yer alan bu şelale dağlarım önemli bir parçası olup son dönemlerde turizme kazandırılması için çalışmalar yapılmakta olup çevresi bitki örtüleri ile kendime hayran bıraktırmaktadır. Kapılı Değirmenli Şelale, Dörtyol ilçesindeki Kapılı Köyü’nün sınırları içerinde bulunan şelale, toplamda 15-20 metreden dökülüyor.

-Mağaralar

25- Sarıseki Mağarası

Burası Neresi? Hatay bölgesinde en güzel panoramik mağaraları görüntüleyebileceğiniz Sarıseki Mağarası, denizden 1300 metre yükseklikte olup içerisinde çok sayıda yarasanın yaşaması sebebiyle Kuşlar Mağarası olarak da adlandırılmaktadır. Günümüze kadar bilimsel bir çalışma yapılmamış olan mağara sarkıt ve dikitleriyle göz dolduran güzelliği ile dikkat çekmeyi başarıyor.

26- Beşikli Mağarası

beşikli mağarası

Burası Neresi? Roma Dönemi’ne ait olan ve tarihi eser olarak nitelendirilen Beşikli Mağarası’nı Titus Tüneli’ni ziyaret ettikten sonra keşfedebilirsiniz. Tarihim ve doğanın muhteşem birleşimine tanık olabileceğiniz bölgede Roma kralının ve halkın mezarlarını da görebilirsiniz.

27- Kara Mağarası

Burası Neresi? Hatay’a 1 buçuk saat uzaklıkta yer alan Karamağara, denilenlere göre öncedem korsanların ganimetlerini sakladıkları cam gibi bir koy. Buraya Samandağı’ndan kalkan tekneler ile veya kara yoluyla seyir tepesine ulaşarak gidebilirsiniz. Eğer tekne ile giderseniz yüzme şansına sahipsiniz. Merkeze uzak olduğu için genelde Hataylılar tarafından bilinen bu yerde tesis de yer alıyor. Buraya gelip de akvaryum gibi olan koya ve mağaranın manzarasına hayran olmamak elde değil.

*Yakınındaki Tatil Yerleri

28- Vakıflı Köyü

vakıflı köyü

Burası Neresi? Samandağı’na 22 kilometre uzaklıkta bulunan Vakıflı Köyü, Türkiye sınırları içerisindeki son Ermeni Köyü olma özelliğine sahip olup, huzurlu ortamı ve temizliği ile adından söz ettiriyor. Köyü ziyaretiniz sırasında gözünüze çarpan temiz yolları, evler ve sokaklar hemen dikkatinizi çekecek. insanların birbiri ile olan hoşgörülü iletişimine bayılacaksınız. Emekli hayatınızı burada geçirmeyi bile düşünebilirsiniz. 🙂 sahip olduğu organik gıdalarından elde edilen ürünlerden satın almadan dönmeyin derim.

*Vakıflı Köyü ile Hatay arasında 28 kilometre mesafe vardır. 

29- Samandağ

Burası Neresi? Hatay’daki önemli ilçeler arasında yer alan Samandağ, Lübnan’dan gelen Asi Nehri’nin deniz ile kavuştuğu yerdir. Bu bölgede yetişen kamışlardan dünyanın em iyi neyleri elde ediliyor. Ayrıca Samandağ Hz. Musa ile Hz. Hızır’ın buluştuğu yer olarak bilinen Hz. Hızır Türbesi’de bulunuyor. Antakya’dam bineceğiniz minibüsler ile buraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Samandağ çevresinde görülmeye değer birçok yere ulaşımın olması sebebiyle de jeoplotik bir öneme sahiptir. Samandağ’a gelmeden önce erkenden Vakıflı ve Hıdırlı tarafına gidip orada Titüs tünellerine gitmenizi tavsiye ederim çünkü Vakıflı tarafına giden araç sayısı çok sık değil öğleden sonra sorun yaşayabilme ihtimaliniz var.

*Samandağ ile Hatay arasında 24 kilometre uzaklık vardır. 

30- Hıdırbey Köyü

Burası Neresi? Samandağı’na bağlı olan Hıdırbey Köyü, merkeze 6 kilometre mesafede yer alıyor olup Hz. Musa Ağacı ile ön plana çıkıyor. Ağacın Hz. Musa ile Hızır Aleyhisselam’ın buluştuğu yer olduğuna dair inanışlar mevcut. Hz. Musa’nın asasını yere vurarak ektiği söylenen 3 bin yıllık ağaç burayı cazibe merkezi haline dönüştürmüş. Asasını vurduğunda yerden çıkan suyun da ağacın karşısındaki Ab-ı Hayat çeşmesi olduğu varsayılıyor.

*Hıdırbey Köyü ile Hatay arasında 25 kilometre mesafe vardır. 

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Ünlü yapılardan Arkeoloji Müzesi, St. Pierre Kilisesi, Habib-i Neccar Cami’yi,
  • Tarih kokan eski Antakya evlerini,
  • Şehri donatan Antakya Kalesi, Bakras Kalesi, Koz Kalesi’ni,
  • Muhteşem plajlarını görmeden dönmeyin!

*Tarihi Yerler

Hatay’da gezmeniz gereken en önemli yer dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olan kuşkusuz Antakya Mozaik Müzesi. Bunun yanında Antakya Cam Müzesi’side bir diğer ilgi çekici yerlerden biri. En ünlü eserlerin biri olan St. Pierre Kilisesi tabanındaki mozaik işlemeler ile mağara kilisesi oldukça göz kamaştırıcı. Bunlar gibi çok daha fazlasına ulaşıp bilgi edinmek için devam Hatay’ın tarihi yerleri Hatay’ın tarihi yerleri yazımıza.

*Alışveriş

Yerel lezzet ve ürünleri bulabileceğiniz oldukça fazla alışveriş noktası mevcut. Bunlardan biri Uzun Çarşı olup şehirde dünyaca ünlü markaları satın alabileceğiniz alışveriş merkezleri de bulunuyor. Yemeklerin lezzetlerini taçlandıran baharatlarından alabileceğiniz Aktarcılar ve Baharatçılar Çarşısı’da bir diğer seçeneğiniz.

*Gece Hayatı

Şehirde doyasıya eğlenebileceğiniz çok fazla bar, kafe ve restoranlar bulunuyor. Eğer canlı  müzikten hoşlanıyorsanız Hatay’ın en hareketli caddesi Atatürk Caddesi’nin yanı sıra Hürriyet Caddesi ve Saray Caddesi tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Akşam yemekleri için ise Zenginler Mahallesi’ndeki restoranları değerlendirebilirsiniz.

*Şehir İçi Ulaşım

Hatay yöresinde şehir içi ulaşım otobüs ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Genel olarak merkezi alan tek bir yerde toplandığı için her yere tek vasıta ile ulaşabilirsiniz. Halk otobüslerinde kullanmak üzere Kent Kart satın alarak indirimli olarak yararlanabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.