asgari ücret mesai ne kadar / Fazla mesaide bu ayrıntıya dikkat - Sosyal Güvenlik Haberleri

Asgari Ücret Mesai Ne Kadar

asgari ücret mesai ne kadar

Fazla Mesai Nedir? Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Fazla mesai ücreti, bir çalışanın belirli bir süreden fazla çalışması durumunda alacağı ek ücrettir. Bu süre genellikle haftalık çalışma süresi aşıldığında veya günlük belirli bir saatten sonra çalışıldığında devreye girer. Belirlenen bu ücret, normal çalışma saatlerindeki ücrete ek olarak ödenir ve çalışanın performansına ve iş yerinin politikalarına bağlı olarak değişebilir. Fazla mesai ücreti hesaplaması, işçinin normal saatlik ücreti ile çarpılır ve belirli bir oranı temsil eden bir katsayı ile çarpılarak hesaplanır. Ancak bazı ülkelerde, özellikle de yasal düzenlemeler farklı ise, bu hesaplama yöntemi değişebilir.

Çalışanlar ile işverenin en çok anlaşmazlık yaşadığı durumlardan biri olan fazla mesai ücretleri kanunlarla belirlenmiş bir çerçevede hesaplanır. Normal çalışma saatlerinin dışında çalışan bir personelin alacağı fazla mesai ücreti ve hesaplaması ile ilgili bilmedikleriniz ve merak ettiklerinizi yazının devamında bulabilirsiniz.

Fazla Mesai Ücreti Nedir?

Fazla mesai ücreti, bir işçinin normal çalışma saatleri dışında çalışması durumunda alacağı ek ücrettir. Tam zamanlı çalışan bir işçinin normal çalışma saatleri, genellikle haftada en çok 45 saat olarak belirlenir. Normal çalışma saatleri dışındaki çalışmalar, fazla mesai olarak kabul edilir.

Fazla mesai ücreti, işverenlerin personellere yaptığı ek ödemedir. Yani normal çalışma saatlerindeki ücretten ayrı olarak personele ödenir. Ülkemizde fazla mesai ücretleri, çalışma saati başına normal ücretin en az %50 fazlası olarak ödenir. Yani bu durumda

katı fazla mesai ücreti ödenir. Ancak, bazı iş yerleri, fazla mesai ücretlerini daha yüksek oranda ödemeyi tercih edebilirler.

Fazla Sürelerle Çalışma Nedir?

Fazla sürelerle çalışma, belirli bir iş gününde veya haftalık çalışma saatlerindeki kanuni sınırı aşan çalışma süreleridir. Kanunlarda belirtilen sınırları aşan çalışma süreleri, fazla mesai olarak kabul edilir. Fazla mesai, haftalık 45 saatlik çalışma süresini aşan bütün

çalışmaları kapsar ve çalışanların ek ücret alması gerektiği bir uygulamadır.

Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Fazla mesai ücreti, işçinin belirlenen çalışma saatleri dışında çalıştığı saatler için ödenen bir ek ücrettir. Türkiye'de fazla mesai ücreti hesaplaması, işçinin normal saatlik ücreti ile belirli bir katsayı çarpılarak hesaplanır. Normal saatlik ücret, işçinin aylık brüt ücretinin ile bölünmesiyle hesaplanır. Katsayı ise fazla mesai çalışma saatlerinin hangi saat aralığında gerçekleştiğine ve işçinin normal çalışma saatlerindeki ücretine göre belirlenir.

Saatlik fazla mesai ücreti, saatlik brüt ücretin ile çarpılması ile hesaplanır. Çıkan sonuç saatlik fazla mesai ücretini gösterir. Ne kadar saat ek mesai yapıldıysa hesaplanan saatlik fazla mesai ücretiyle çarpılır ve bu durum fazla mesai ücretini ortaya çıkarır. güncel verileriyle bir çalışan yıllık olarak maksimum saat ek mesai yapabilir. Bu süre kanunlarla belirlenmiş yasal bir süredir. Fazla mesai ücreti ise bu hesaplamaların dışında işçiyle işveren arasında varılan mutabakat sonucu da ortak olarak hesaplanabilir.

Fazla Mesai Hesaplama Örneği

Fazla mesai hesaplaması, genellikle saatlik ücretin belli bir katsayı ile çarpılması yöntemiyle yapılır. Türkiye'de de bu yöntem kullanılmaktadır.

Örneğin, yılında belirlenen net asgari ücret ,80 TL iken, brüt asgari ücret ise TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda, asgari ücretli bir çalışanın saatlik ücreti hesaplanırken TL'nin 'e bölünmesi gerekmektedir.

TL / = 44,48 TL

Buna göre, yılı itibarıyla belirlenen asgari ücret üzerinden hesaplanan saatlik asgari brüt ücret 44,48 TL’dir. Bu durumda saatlik fazla mesai ücreti ise 66,75 TL olacaktır. Ancak, belirtilmelidir ki bu tutar sadece asgari ücretli çalışanlar için geçerlidir ve brüt maaşı daha yüksek olan bir çalışanın fazla mesai ücreti de maaşıyla doğru orantılı olarak artacaktır.

Örneğin, aynı hesaplama yöntemi kullanılarak bir çalışanın normal saatlik ücreti 60 TL olsun ve fazla mesai ücreti hesaplanırken

normal saatlik ücrete 1,5 katsayısı uygulansın. Bu durumda, çalışanın saatlik fazla mesai ücreti 90 TL olacaktır.

Fazla Mesai Yasal Düzenlemesi Nedir?

Yasal çalışma süresi, İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği ile belirlenmiştir. İlgili yönetmeliğin 3. fırkasına göre, ''Çalışma süresi, işçinin çalıştığı, işte geçirdiği süredir. İlgili kanunun maddesince, dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. İş Kanunu'nun sayılı başlıklı maddesi gereği ile haftalık çalışma saatleri belirlenmiştir. İlgili maddeye göre; ''Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.''

Asgari Ücret Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

yılında belirlenen brüt asgari ücret TL'dir. Aylık çalışma saatleri ise kanunlarla sınırlandırılmıştır ve 45 saattir. Bu sınırı aşan her çalışma fazla mesai olarak kabul edilir ve saatlik ücret 1,5 katına çıkar.

yılı için saatlik brüt asgari ücret hesaplaması ise şu şekildedir:

TL / = 44,48 TL

Yani yılı için saatlik asgari brüt ücret 44,48 TL'dir. Bir asgari ücretli çalışan, haftalık 45 saat çalıştığında aylık 22,5 saat fazla mesai yapmış olur. Fazla mesai ücreti ise saatlik ücretin 1,5 katı üzerinden hesaplanır.

Bu hesaplamaya göre, bir asgari ücretli çalışanın aylık fazla mesai ücreti şu şekilde hesaplanabilir:

44,48 TL x 1,5 x 22,5 saat = ,80 TL

Memur Fazla Mesai Ücreti

yılı güncel memur maaşına uygulanan tarife üzerinden hesaplanan saatlik fazla mesai ücreti TL’dir.

Saat Fazla Mesai

İşçiyi koruma odaklı hazırlanan kanunlar çerçevesinde yıllık maksimum yapılabilecek fazla mesai saati olarak belirlenmiştir. Bu bir üst sınırdır ve üst sınırın geçilmesi yasal olmamakla birlikte idari yaptırımları bulunmaktadır.

Sağlık Bakanlığı Fazla Mesai Hesaplama

Sağlık Bakanlığı fazla mesai ücretleri birimler bakımından ayrı ayrı tutulmuştur. Farklı birimler için belirlenen ücretler ışığından en genel olarak sağlık personeli yılı itibarıyla belirlenmiş saatlik nöbet ücreti ile TL arasında değişmektedir. Bu durum, uzman doktor, hemşire ve diğer sağlık birimleri arasında değişkenlik göstermektedir.

Resmi Tatillerde Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Hafta sonları ve resmi tatil günlerinde yapılan mesailer de ayrıca hesaplanır ve çalışana ne olursa olsun tam gün ücreti ödenmelidir. Yani, çalışma süresi 9 saati geçmese bile bu ödemenin yapılması zorunludur. Bu durumda bir çalışanın saatlik brüt ücreti TL ise resmi tatillerde çalışması halinde ödenecek olan saatlik ücret TL olmalıdır. Bu şekilde işverenlerin çalışanlarına adil ve uygun bir ücret ödemesi sağlanır.

Yıl içinde en fazla kaç saat fazla mesai yapılabilir?

Günlük çalışma saatleri, yasalarla belirlenir ve ek mesai süreleri de bu sınırlandırmaya tabidir. yılında da geçerli olan kanunlara göre haftalık çalışma süresi 45 saat olarak düzenlenmiştir ve bu sürenin üzerinde yapılan bütün çalışmalar fazla mesai olarak kabul edilir. Bu hesaba göre aylık fazla mesai sınırı yaklaşık olarak günlük 2 saattir. Bir çalışanın gün içerisinde en fazla 11 saat çalışma hakkı vardır. 11 saatten fazla çalıştırılması, kanunlara aykırı bir durumdur ve işçinin rızası olsa bile bu durum hukuken kabul edilemez ve bu durumda işveren yaptırıma maruz kalır. Yıllık fazla mesai sınırı maksimum saattir ve aylık olarak bu süre 22,5 saate denk gelir. Bu nedenle işverenlerin çalışanların haklarına saygı göstererek yasal sınırlar içerisinde çalışma saatlerini planlamaları gerekir.

Ek mesai için yasal olarak belirlenmiş sınırlar bulunur ve işçi ile işveren arasında yapılan anlaşmalar bile bu sınırları aşmamalıdır. Başka bir deyişle, ek mesai ancak kanunun belirlediği sınırlar dahilinde yapılabilir. Bir çalışan, bu sınırların üzerinde çalıştırılırsa haklı fesih nedeni sayılır ve iş sözleşmesini feshedebilir. Ayrıca tazminat davası açma hakkına da sahiptir.

Fazla mesainin geçerli olmadığı meslek grupları hangileridir?

Tabanınızın üzerinde çalışan üst yöneticiler, fazla mesai kapsamında değerlendirilmezler. Çünkü üst yöneticiler kendi mesai sürelerini belirler ve ek mesai gibi bir durum ortaya çıkmaz.

Konutlara hizmet veren apartman görevlileri, esnek çalışma saatlerine sahip oldukları için kesintisiz bir çalışma süresi söz konusu değildir. Apartman görevlilerinin iş yeri aynı zamanda konutları olduğu için kapıcıların fazla mesai ücreti talep hakkı bulunmaz.

Tıbbi mümessiller de esnek çalışma saatleriyle çalışan bir meslek grubudur. Bu mesleği yapan çalışanların kendi çalışma saatlerini belirledikleri kabul edildiğinden dolayı fazla mesai talep hakkında bulunması genel olarak kabul edilmez. Ancak tıbbi mümessiller, çalışma planlarını göstererek fazla mesai konusunun incelenmesini talep edebilirler.

Fazla Mesai Hesaplaması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Fazla Çalışma Ücreti Hesaplama &#; Fazla Mesai

fazla calisma ucreti hesaplama

 

 

Fazla çalışma ücreti hesaplama (fazla mesai hesaplama) işlemlerinizi Kadim Hukuk ve Danışmanlık güvencesiyle yapabilir, fazla çalışma ücretinizi kolaylıkla programdan öğrenebilirsiniz. Fazla çalışma ücreti hesaplama ekranında, hesaplanmasını istediğiniz net maaş tutarını, haftanın kaç günü çalıştığınızı ve çalışma saatinizi girerek fazla mesai ücret tutarınızı hesaplayabilirsiniz. Hesaplama yılı yılı olup bu yılın yasal parametrelerine göre hesaplama yapılmaktadır. Tek yapmanız gereken programda belirtilen yerleri yazmak.

Çalışma süresi İş Kanunu kapsamında haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yani 6 gün çalışma yapılıyorsa 45/6= saat . Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir. Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle işyerinde fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde 2 türlü olabilir. İlki haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. Bununla birlikte haftalık 45 saati aşmamış olsa dahi günlük 11 saati aşan çalışmalar da fazla çalışmadan sayılıp zamlı olarak ödenmesi gerekir.

Fazla çalışma ücreti hesaplama için programımızı kullanabilirsiniz.

fazla calisma ucreti hesaplama formulu

Fazla Çalışma Ücreti Nedir?

Çalışma süresi İş Kanuna İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir. Yönetmeliği 3. fıkrasına göre &#;Çalışma süresi, işçinin çalıştığı işte geçirdiği süredir. İs Kanunun maddesinin birinci fıkrasında yazılı süreler de çalışma süresinden savılır. Aynı Kanunun maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri ise çalışma süresinden sayılmaz.

Fazla çalışma; fazla çalışan işçinin ilgili kanunlarda ve iş sözleşmesinde belirtilen süreden daha fazla çalıştırılmasına denir. İş Kanunu’nda yer alan ilgili maddeye göre işçi haftalık olarak en fazla 45 saat çalışabilir. 45 saatin üzerinde yapılan çalışmalar fazla mesai olarak geçer. Fazla mesai çalışmalarının ücreti normal çalışma süresindekine göre daha fazladır. Fazla mesai prosedürü fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma olarak ikiye ayrılır ve ücretlendirmeleri de farklıdır:

  • Fazla çalışma: Çalışanın haftalık olarak 45 saatten daha fazla çalışmasına verilen isimdir. Haftalık 45 saat çalışılması gereken bir yerde bir çalışan 50 saat çalışıyorsa, söz konusu 5 saat fazla mesai niteliğindedir.
  • Fazla süreli çalışma: İşçinin haftalık olarak 45 saatten az çalışmasına, fakat işyerinin normal şartlar altında belirlediği çalışma saatinden daha fazla çalışmasına verilen isimdir. Haftalık olarak 35 saat çalışılan bir işyerinde işçi 40 saat çalışıyorsa söz konusu 5 saat fazla süreli çalışma olarak nitelendirilir.

Fazla Çalışma Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

Fazla çalışma ücreti hesaplama belirlenen oranların brüt ücret üzerine eklenmesi ile gerçekleşir. Fazla çalışma ücreti normal mesaiden %50 daha fazla ücretlendirilir. Fazla süreli çalışma kapsamında yer alan çalışma süreleri ise %25 oranında daha fazla ücretlendirilir. Fazla çalışma ücreti hesaplama örneği şu şekildedir:

Ahmet işçisi aylık olarak TL maaş alır, günde 7,5 saat çalışır ve bir ay içerisinde toplamda 7 saat fazla mesai yapmıştır.

Aylık brüt maaş: TL

Bir ay içerisindeki toplam fazla mesai süresi: 7 saat

İlk başta aylık brüt ücret kullanılarak saatlik ve günlük mesai ücretinin bulunması gerekir. Saatlik brüt ücretini bulmak için aylık brüt maaş, bir aylık çalışma gününe bölünür. Sonrasında ise bu rakam bir günlük olağan çalışma saatine bölünür.

/30/7,5 = saatlik çalışma ücretidir. X işçisinin brüt mesai ücreti 1,5 ile çarpılır ve fazla mesai ücreti bulunur.

x 1,5 =,6 ,6TL X işçisinin çalıştığı 7 saatlik fazla mesai için alacağı saat başı ücrettir. Yani toplamda ,6 TL.

İşçinin aylık TL maaş aldığını varsayarsak ve günde 8 saat çalışmasından hareketle bir ayda toplam 10 saat fazla mesai yapması durumunda fazla mesai hesaplama şu şekilde olur:

  • Aylık brüt ücret üzerinden saatlik ve günlük mesai ücreti hesaplanır. Aylık brüt maaşın bir aylık çalışma gününe bölünmesi ile saatlik brüt ücret hesaplanır. Bu hesaplamanın ardından ise bulunan rakam bir günlük olağan çalışma saatine bölünmelidir.
  • =40 TL
  • 40 TL, saatlik çalışma ücretine karşılık gelen rakamdır. Bu rakam 1,5 ile çarpıldığında fazla mesai ücreti hesaplanabilmektedir. 40×1,5=60 TL
  • 60 TL işçinin bir saat fazla mesai ücreti olurken bu işçi ayda 10 saat mesai yapıyorsa alacağı fazla mesai ücreti toplamı aylık 60×10= TL’dir.
fazla calisma ucreti hesaplama nasil yapilir

Fazla Çalışma Ücreti Hesaplama Yasal Düzenleme

Çalışma süresi İş Kanuna İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir. Yönetmeliği 3. fıkrasına göre &#;Çalışma süresi, işçinin çalıştığı işte geçirdiği süredir. İs Kanunun maddesinin birinci fıkrasında yazılı süreler de çalışma süresinden savılır. Aynı Kanunun maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri ise çalışma süresinden sayılmaz.

İş Kanunu&#;nun “Çalışma süresi” sayılı başlıklı 63 üncü maddesi; &#;Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. (Ek cümle: 10/9//7 md.; Değişik cümle: 4/4//36 md.) Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi: günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.

Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir (Ek cümle: 6/5//3 md) Turizm sektöründe dört aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz: denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile altı aya kadar artırılabilir.&#;

Fazla Çalışma Ücreti Hesaplama Örneği

sayılı İş Kanunu&#;nun 41 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, fazla çalışma saat ücreti, normal çalışma saat ücretinin yüzde elli fazlasıdır. Fazla çalışma yaptığı saatler için normal çalışma ücreti ödenmişse, sadece kalan yüzde elli kısmı ödenir. Kanunda öngörülen yüzde elli fazlasıyla ödeme kuralı nispi emredici niteliktedir. Tarafların sözleşmeyle bunun altında bir oran belirlemeleri mümkün değilse de, daha yüksek bir oran tespiti olanaklıdır.

Taraflar kendi aralarında yapacağı bir anlaşma ile bu oranı daha da yükseltebilirler. Taraflar arasında sözleşme ile başkaca kararlaştırılmamışsa saat ücreti şu şekilde bulunur:

  • Fazla çalışma ücretinin hesaplanabilmesi için öncelikle işçinin 1 saatlik normal çalışma ücretinin bulunması gerekir. İşçinin 1 saatlik normal çalışma ücreti şu şekilde hesaplanır: 1 Saatlik Normal Çalışma Ücreti Hesaplama: İşçinin aylık maktu ücreti/30 gün/7,5… Örneğin, aylık TL ücret alan bir işçinin, günlük ücreti 70 TL, 1 saatlik normal ücreti TL olacaktır.
  • İşçinin 1 saatlik normal çalışma ücreti bulunduktan sonra, sayılı İş Kanunu’nun md/2 uyarınca, normal çalışma süresi 45 saatin altında olan işyerlerinde normal çalışma ücretinin %25 fazlası; normal çalışma süresi 45 saat olan işyerlerinde normal çalışma ücretinin %50 fazlası, fazla mesai ücreti olarak belirlenir. Mesela, 1 saatlik normal çalışma ücreti TL olan ve normal çalışma süresi haftalık 45 saat çalışılan işyerlerinde 1 saatlik mesai ücreti TL olacaktır.
  • İşçinin izinli ya da raporlu olması nedeniyle çalışamadığı günler çıkarılmalıdır. Fazla çalışma süresinin belirlenmesinde değerlendirme haftalık bazda yapılıp rakam yediye bölüneceğinden hafta tatili günleri çıkarılmamalıdır. Ancak, yıllık izin gibi çalışılmayan ya da ayrıca hesaplanacak olan ulusal bayram-genel tatil günleri çıkarılmalıdır.
  • Fazla çalışma ücretinin son ücrete göre hesaplanması doğru olmayıp ait olduğu dönem ücretiyle hesaplanması gerekir. Bu durumda fazla çalışma ücretlerinin hesabı için işçinin son ücretinin bilinmesi yeterli olmaz. Konusu dönemler açısından da ücret miktarlarının tespit edilmesi gereklidir.
  • İşçinin geçmiş dönemlere ait ücretinin belirlenememesi halinde, bilinen asgari ücrete oranı yapılarak buna göre tespiti gerekir.
  • Ancak işçinin işyerinde çalıştığı süre içinde terfi ederek çeşitli unvanlar alması veya son dönemle toplu iş sözleşmesinden yararlanılması gibi durumlarda, meslek kuruluşun bilinmeyen dönemler için ücret araştırması yapılmalı ve dosyadaki delillerle birlikte değerlendirmeye tabi tutularak bir karar verilmelidir.
Fazla mesaiFazla çalışma ücreti hesaplama formülü
İşçinin haftalık 45 saati aşan çalışmasıdır.İşçinin ücreti / * 1,5

Fazla çalışma ücreti hesaplama formülü bu kadar kolay olsa da hesaplaması bazen kafa karıştırıcı olabilir. Nedenini yukarıda detaylıca anlattığım üzere; fazla mesai kural olarak haftalık hesaplansa bile, bazı özel durumlarda günlük/gecelik hesaplanması da gerekebilir.

Fazla çalışma ücreti hesaplama örneği; işçinin aylık maaşı brüt ,00 TL olsun . Bu işçinin bir saatlik fazla mesai ücreti şöyle hesaplanır: ,00 /=21,33*1,5= 64,00 TL.

64,00 TL bu saatlik fazla çalışma ücretidir. Bu rakam kaç saat fazla çalışma yapıldıysa o saat ile çarpılır. Kişi 10 saat fazla çalıştıysa 64,00 * 10 = ,00 TL fazla çalışma ücreti hesaplanır.

fazla calisma ucreti hesaplama ornegi

Fazla Çalışma Ücreti İspatı

Fazla çalışma ücreti yazılı delil veya tanıkla ispat edilebilir. Tanık beyanı iş mahkemesinde çok önemlidir. Aynı veya farklı işyerinde çalışan tanıkların somut veya görgüye dayalı ifadeleri davanın ispatında geçerlidir. İşyeri hakkında bilgisi olmayan tanığın anlatımları dikkate alınmaz. Yargıtay’a göre, fazla çalışma ispatı işçidedir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Fazla çalışmanın ispatı için işyeri giriş çıkış kayıtları, işyeri iç yazışmaları ve HTS baz kayıtları delil niteliğindedir. Fakat fazla çalışmanın illaki yazılı delil ile ispatlanması gerekmez. İşçinin bir yıl içerisinde en fazla saat boyunca fazla mesai yapabilir. İşçinin bu sayıyı geçebilecek sürede fazla mesai yapması yasalara aykırıdır. Burada amaç işçinin çalışma performansı ve sağlığını düşünmektir.

Bir işçinin çalışması ve saatleri arasına denk gelirse bu mesai ‘gece çalışması’ olarak nitelendirilir. Gece çalışması fazla mesai hükümlerine tabidir. Bir işçi 7,5 saatten daha fazla gece çalışması yapamaz. İşçi haftalık saat sınırını geçmemiş olduğu halde gece çalışması yapsa da ücretlendirilir. Gece çalışması ücreti ise normal mesai ücretinden %50 yüksek olarak hesaplanır. Yani fazla çalışma ücreti hesaplama ile gece çalışma hesaplaması aynıdır.

En Fazla Kaç Saat Fazla Mesai Yapılabilir?

Haftalık mesai saati süresi, iş kanununda 45 saat olarak belirlenmiştir. Haftada 45 saati aşan bütün çalışmalar fazla mesai olarak tanımlanır. Ek mesai için geçerli olan bazı yasal sınırlar vardır. Personel ile işçi mutabakata varmış olsa bile, bahsedilen yasal sınırların aşılması mümkün değildir. Başka bir ifadeyle; ek mesai ancak kanunda belirtilen sınırlar dâhilinde mümkün olabilir. Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir. Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle işyerinde fazla çalışma yapılabilir.

Yıllık fazla mesai saati maksimum saattir. Bu limit, aylık olarak ise 22,5 saate tekabül eder. Bahsedilen sürelerin aşılması, çalışan hakkının ihlâli olarak yorumlanır. Bir çalışan, söz konusu sürelerin üzerinde çalıştırılmaya zorlanırsa haklı fesih nedeni sayılır. Personel, böyle bir durumda şirket ile olan iş sözleşmesini feshedebilir ve tazminat davası açabilir.

Kimlerin Fazla Mesai Yapması Kanunlara Aykırıdır?

Fazla mesai, tam zamanlı çalışanlar için geçerli bir durumdur. Günde 7,5 saatten daha az çalışma saatine sahip olan kişiler ek mesai alamaz. Yarı zamanlı çalışanlar da fazla mesai kapsamında değildir. Kısmi süreli çalışma sözleşmesinde haftalık mesai süresi en fazla 30 saat olarak belirlenir. İşçinin herhangi bir sebepten ötürü bu sürenin üzerinde çalışması mümkün değildir.

  • Fazla mesai yönetmeliği, bazı kişilerin ekstradan çalışmasını açıkça yasaklar. 18 yaşını tamamlamayan sigortalılar, yasak kapsamındadır. Henüz reşit olmayan çalışanların fazla mesai yapmaları kanuna aykırı bir durum teşkil eder. Böyle bir durum tespit edildiğinde işveren için cezai müeyyide söz konusu olabilir. İşveren ile işçi arasındaki mutabakat bu durumda tamamen geçersizdir. Yani 18 yaşından küçükler mesaiye kalamaz.
  • Hamileliğin belirli dönemlerinde çalışmanın devam etmesi mümkündür. Ek mesai ise bu kişiler için mümkün olmayan bir durumdur. Hamileler ve yeni doğum yapan kişiler sınırlı saatlerle çalıştırılabilir. Bu saatlerin aşılması, kişilerin sağlığını tehdit ettiği için kanuna aykırı olarak kabul edilir. Söz konusu kişiler, kendi istekleriyle dahi olsa belirlenen sınırlar dahilinde çalıştırılamaz.
  • Bazı çalışma alanlarında uzun süre kalmak sağlık açısından risk teşkil eder. Maden ocakları, tünel inşaatları ve kanalizasyonlar bu duruma örnek gösterilebilir. Söz konusu alanlarda çalışan kişilerin mesai süreleri kesin sınırlarla belirlenir. Bu sürelerin aşılması hiçbir koşulda mümkün değildir. Tehlikeli alanda çalışan kişilerin fazladan çalıştırılması, çalışan hakkının ihlâli olarak kabul edilir.

Fazla Mesai Ücreti Hesaplama

Okurumuz Canan Can, "fazla mesai hesaplamaları net ücret üzerinden mi, yoksa brüt ücret üzerinden mi yapılmalıdır? Fazla mesaiyle ilgili bilgi verebilir misiniz?" diyor.

Fazla çalışma veya bilinen adıyla fazla mesai işçi-işveren arasındaki en önemli anlaşmazlıklardan birisidir. Özellikle işten ayrılan işçilerin 5 yıla ilişkin fazla çalışma ücretlerini istemelerine ilişkin davalarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle fazla çalışma konusunu ayrıntılı olarak ele almak istedik.

İş Kanunu'nda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalar fazla çalışma ve haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırk beş saatin altında belirlendiği durumlarda ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırk beş  saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışma olarak adlandırılmaktadır.

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş-çıkışları gösteren belgeler, fazla mesai yapıldığına ilişkin işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, belge bulunmaması halinde mahkemeler tanık beyanlarıyla da karar vermektedirler. Yargıtay, işyerinde mesaisini kendisi belirleyen üst düzey yönetici çalışanın fazla çalışma alacağına hak kazanmadığı kabul edilmektedir.

Bazı iş sözleşmelerinde, fazla çalışma ücretinin ödenen ücretin içinde olduğuna ilişkin hükümler yer almaktadır. Yargıtay, bu tür hükümlere itibar etmektedir. İşçinin, yıllık saatin üzerinde bir çalışmayı kanıtlaması gerekmektedir. Ancak, asgari ücret üzerinden düzenlenmiş bir ücret bordrosunda fazla çalışma ücretinin ödenen ücretin içinde olduğuna ilişkin hüküm hayatın gerçekleriyle bağdaşmayacağı açıktır.

***
Yıllık üst sınır saat  ( Fazla Mesai Ücreti Hesaplama )

Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda saatten fazla olamayacaktır. Bu süre sınırı, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkindir.

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sürelerinin hesabında yarım saatten az olan süreler yarım saat, yarım saati aşan süreler ise bir saat sayılır.

İşçilerin fazla çalışmaya muvafakat etmeleri gereklidir. Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz.
Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır. İşveren, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırdığı işçilerin bu çalışma saatlerini gösteren bir belge düzenlemek, imzalı bir nüshasını işçinin özlük dosyasında saklamak zorundadır. İşçilerin işlemiş olan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma ücretleri normal çalışmalarına ait ücretlerle birlikte, İş Kanunu uyarınca ödenir. Bu ödemeler, ücret bordrolarında ve ücret hesap pusulalarında açıkça gösterilir.

***
Brüt ücretten hesaplanır  ( Fazla Mesai Hesaplama )

Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma brüt ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenmesi gereklidir. Örneğin, brüt saat ücreti 10 TL olan bir işçinin ay içinde 5 saat fazla çalışma yapması halinde normal ücretine ilave olarak 5 x 15 TL üzerinden 75 TL fazla çalışma ücreti alması gereklidir.

Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına miktarının yüzde yirmi beş yükseltilmesi ile ödenecektir. Örneğin, iş sözleşmesinde haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenen işçinin o hafta 45 saat çalışma yapması halinde fazla sürelerle çalışma söz konusu olacaktır. Bu durumda brüt saat ücreti 10 TL olan bu işçinin ay içinde 5 saat fazla sürelerle çalışma yapması halinde normal ücretine ilave olarak 5 x TL üzerinden TL fazla çalışma sürelerle çalışma ücreti alması gereklidir.

***
İşçi serbest zaman kullanabilir

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat on beş dakikayı serbest zaman olarak kullanabileceği belirtilmiştir.
İşçi hak ettiği serbest zamanı, 6 ay zarfında işverene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla ve işverenin, işin veya işyerinin gereklerine uygun olarak belirlediği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.

İşçinin bu kanundan ve sözleşmelerden kaynaklanan tatil ve izin günlerinde serbest zaman kullandırılamaz. Bu durumda işçi isterse yaptığı günlük çalışma süreleri üzerindeki çalışması için zamlı ücret alabilecek, isterse çalıştığı sürelerin karşılığını serbest zaman olarak kullanabilecektir.

Resul Kurt / haber 7

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

Fazla Mesai Nasıl Hesaplanır?

Çalışma saatleri, yasal mevzuatlarla belirlenen bir konudur. Bu mevzuatlarda belirtilen sürenin üzerinde yapılan çalışmalar fazla mesai olarak adlandırılır. Fazla çalışma, bazı durumlarda iş akışına bağlı bir zorunluluk olarak ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda, fazla çalışma saatlerinin işçinin hakkı gözetilerek düzenlenmesi gerekir. Bu konuyla ilgili kanunlar, söz konusu hakkın gözetilmesini amaçlar.

Fazla çalışma, işveren ile işçi arasındaki bir mutabakat ile söz konusu olabilir. Bu mutabakatın çeşitli yasal sınırları vardır. Ek mesai bu açıdan her iki tarafın da dikkat etmesi gereken bir konudur. Söz konusu çalışma düzeni ancak belirlenen yasal sınırlar ve koşullar ile gerçekleştirilebilir. Ek mesai ücretleri ve prosedürleri hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz yazının devamını okuyabilirsiniz.



Fazla Çalışma (Fazla Mesai) Nedir?

Personelin standart çalışma saatlerinin dışında iş ile meşgul olduğu zaman dilimi fazla mesai olarak tanımlanır. İşlerin yetiştirilmesi ve üretim süreçlerinin tamamlanması için bazen fazla çalışmaya gerek duyulabilir. Söz konusu zaman dilimi, kanunda özel olarak ele alınan bir konudur. Fazla çalışma, ücretlendirme bakımından rutin mesai saatlerinden ayrı olarak değerlendirilir.

Ek mesai, çalışanın onayına bağlı olan bir durumdur. İşverenin çalışanı kendi onayı dışında rutin mesai saatlerinin dışında çalıştırması mümkün değildir. Personel, ek mesai için mutabakat sağlanması hâlinde fazladan çalıştığı her saat için ücret alır. Ücretlendirme ve çalışma sistemi, icra edilen mesleğe göre değişebilir. Diğer yandan, fazladan çalışan personele ek ücret verilmesi hemen hemen her iş kolunda zaruridir.

Fazla Çalışma Ücreti Yasal Düzenlemesi Nedir?

Çalışma saatleri ile ilgili konular, İş Kanunundaaçıkça belirtilir. Çalışan ve işveren, bu kanunla uyumlu bir iş planı izlemekle yükümlüdür. Sayılı İş Kanunu Madde’de fazla çalışma koşulları şu şekilde belirtilir: “Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.”

İş Kanununa göre, işçi fazla mesai yapmak istemezse işverenin herhangi bir yaptırım gücü olmaz. İşveren, ek mesai yapan çalışana standart saatlik rakamın üzerinde ücret ödeyeceğini kabul eder. Bu ücret, hafta sonu ve diğer resmî tatil günlerinde değişiklik gösterebilir. Personel ile işveren, bu hususlarda anlaşırsa ek mesai söz konusu olabilir.

En Fazla Kaç Saat Fazla Mesai Yapılabilir?

Haftalık mesai saati süresi, çalışma kanunlarında 45 saat olarak belirlenmiştir. Haftada 45 saati aşan bütün çalışmalar fazla mesai olarak tanımlanır. Ek mesai için geçerli olan bazı yasal sınırlar vardır. Personel ile işçi mutabakata varmış olsa bile, bahsedilen yasal sınırların aşılması mümkün değildir. Başka bir ifadeyle; ek mesai ancak kanunda belirtilen sınırlar dâhilinde mümkün olabilir.

Yıllık fazla mesai saati maksimum saattir. Bu limit, aylık olarak ise 22,5 saate tekabül eder. Bahsedilen sürelerin aşılması, çalışan hakkının ihlâli olarak yorumlanır. Bir çalışan, söz konusu sürelerin üzerinde çalıştırılmaya zorlanırsa haklı fesih nedeni sayılır. Personel, böyle bir durumda şirket ile olan iş sözleşmesini feshedebilir ve tazminat davası açabilir.

Hangi Mesleklerin Fazla Mesai Ücreti Talep Hakkı Yoktur?

Üst yöneticiler, fazla mesai kapsamında değerlendirilmez. Çünkü üst düzey çalışanların kendi mesai sürelerini belirledikleri kabul edilir. Böyle bir durumda, fazla mesai gibi bir durum söz konusu olmaz.

Konutlara hizmet veren apartman görevlileri, esnek çalışma saatlerine sahiptir. Bu iş kolunda kesintisiz bir çalışma süresi söz konusu değildir. Yapılacak işler, günün geneline yayılır. Diğer yandan, apartman görevlilerinin konutları çalıştıkları işyerinin içindedir. Bu sebepten ötürü, kapıcıların fazla mesai ücreti talep hakkı bulunmaz.

Tıbbî mümessiller de esnek çalışma saatleriyle çalışan bir meslek grubudur. Bu mesleği icra eden kişilerin kendi mesai saatlerini belirleme tasarrufuna sahip oldukları kabul edilir. Söz konusu meslekte fazla mesai kavramı genel olarak kabul edilmez. Diğer yandan, tıbbî mümessiller çalışma planlarını göstererek fazla mesai konusunun incelenmesini talep edebilirler.

Kimlerin Fazla Mesai Yapması Kanunlara Aykırıdır?

Fazla mesai yönetmeliği, bazı kişilerin ekstradan çalışmasını açıkça yasaklar. 18 yaşını tamamlamayan sigortalılar, yasak kapsamında yer alır. Henüz reşit olmayan çalışanların fazla mesai yapmaları kanuna aykırı bir durum teşkil eder. Böyle bir durum tespit edildiğinde işveren için cezai müeyyide söz konusu olabilir. İşveren ile işçi arasındaki mutabakat bu durumda tamamen geçersizdir.

Hamileliğin belirli dönemlerinde çalışmanın devam etmesi mümkündür. Ek mesai ise bu kişiler için mümkün olmayan bir durumdur. Hamileler ve yeni doğum yapan kişiler sınırlı saatlerle çalıştırılabilir. Bu saatlerin aşılması, kişilerin sağlığını tehdit ettiği için kanuna aykırı olarak kabul edilir. Söz konusu kişiler, kendi istekleriyle dahi olsa belirlenen sınırlar dahilinde çalıştırılamaz.

Hamile çalışanlar ile ilgili süreçleri öğrenmek için “Doğum İzni Nedir?” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Bazı çalışma alanlarında uzun süre kalmak sağlık açısından risk teşkil eder. Maden ocakları, tünel inşaatları ve kanalizasyonlar bu duruma örnek gösterilebilir. Söz konusu alanlarda çalışan kişilerin mesai süreleri kesin sınırlarla belirlenir. Bu sürelerin aşılması hiçbir koşulda mümkün değildir. Tehlikeli alanda çalışan kişilerin fazladan çalıştırılması, çalışan hakkının ihlâli olarak kabul edilir. 

Fazla mesai, tam zamanlı çalışanlar için geçerli bir durumdur. Günde 7,5 saatten daha az çalışma saatine sahip olan kişiler ek mesai alamaz. Yarı zamanlı çalışanlar da fazla mesai kapsamında değildir. Kısmi süreli çalışma sözleşmesinde haftalık mesai süresi en fazla 30 saat olarak belirlenir. İşçinin herhangi bir sebepten ötürü bu sürenin üzerinde çalışması mümkün değildir.

Fazla Mesai Ücreti Ödemesi Ne Zaman Yapılır?

Ek çalışma bedelleri, işçinin normalde aldığı ücrete eklenerek ödenebilir. Bu ödeme, maaşa ek yapma yoluyla veya ekstradan yapılabilir. Söz konusu ödemeler, işçi ile işveren arasındaki prosedüre bağlıdır. İşveren, fazla mesai ücretini sözleşmede belirtilen tarihe kadar ödemekle yükümlüdür. Personel, söz konusu ücretlerin verilmemesi hâlinde belirli bir süre içinde talepte bulunabilir. 

Fazla Çalışma Ücreti Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?

Sayılı İş Kanununa göre, fazla mesai zaman aşımı 5 yıl olarak belirlenir. Personel, ek mesai yapması ücretleri ödenmediyse bu süre içinde başvuru yapmalıdır. İşveren, yasal yükümlülüğünü yerine getirmediyse bu durum yetkili makamlar tarafından incelenir. Böyle bir durumda, personelin hakkı olan ücretin işverenden tahsil edilmesi mümkün olur. Kanunda resmî tatillerde yapılan mesai için herhangi bir zaman aşımı söz konusu değildir. Bahsedilen koşullar, iş günlerinde yapılan ek mesai için geçerlidir.

Fazla Mesai Ücretinin Serbest Zaman ile Ödenmesi Mümkün mü?

Fazla mesai şartları, işçinin fazladan çalıştığı sürenin telafi edilmesine bağlıdır. Bu süre, belli bir paranın yanı sıra serbest zamanla telafi edilebilir. Çünkü yasalara göre ek çalışma anlaşmasının serbest zaman ile de yapılabileceğini söyler. Personel, böyle bir durumda para yerine hakkı olan zamanın verilmesini talep edebilir.

Ek mesai yapan işçi, fazladan çalıştığı her saat karşılığında 1,5 saatlik serbest zamana sahip olur. Örneğin, ayda fazladan 9 saat çalışan bir işçinin sonraki ay bir gün tatil yapma hakkı olur. Böyle bir durumda, personelin maaşından herhangi bir kesinti yapılamaz. 

İşçiye Fazla Mesai Ücreti Nasıl Ödenir?

Ek çalışma süreleri, fazla mesai kanunu uyarınca saatlik bazda ve brüt ücret üzerinden hesaplanır. Çalışanın fazla mesai yaptığı toplam saatin ücreti maaşa dâhil edilerek ödenir. Örneğin, brüt maaşı TL olan bir işçi TL’lik ek mesai ücreti almaya hak kazandıysa ödeme brüt TL şeklinde yapılır. Bu ücret, personele rutin maaş günlerinde ödenebilir.

Çalışanların tamamı fazla mesai yapmayı kabul etmeyebilir. Bu nedenle de fazla mesai yapan çalışanlar için kimi haklar tanımlanması yararlı olur. Kurumsal hediyelerin dijital platformu MultiFlex ile çalışanlarınıza gelişmiş esnek yan haklar sunmanız mümkündür. Çalışanlarınız, yatırdığınız bakiyeyi seçtiğiniz markalarda harcayabilirler. Ayrıca MultiFlex ile çalışanlarınız, markalar arasında seçim yapma hakkına da kavuşur. Böylece ihtiyaçlarına göre alışveriş yapmış olurlar. 

Fazla Mesai Ücreti İspatı Nasıl Yapılır?

Fazla mesai, ispat yükü getiren bir durumdur. Personel, ek ücret almak için fazladan çalıştığını ispat etmek durumundadır. İşverenin söz konusu ücreti ödememesi durumunda personel, ispat yükümlülüğünü yerine getirerek mahkemeye başvurabilir. Ek mesai, aşağıdaki yollarla ispat edilebilir.

Bordrolar ile İspatlama

İşçinin çalıştığı her saatin bordroya kaydedilmesi gerekir. Bordro tutmak, işveren için kanunî bir zorunluluktur. Personelin fazladan çalıştığı her saat bu sayede belgelenebilir. Çalışma süresi ve mesai gibi hususlar bordroda yer alır. Söz konusu kayıtlar, fazla mesai ispatı için kullanılabilir. Ek mesai sürelerinin bordroya işlenmemesi, cezai yaptırıma sebep olabilecek bir durumdur. İşveren, çalışanın aktivitesini fazla mesai hesaplama çizelgesine yükümlüdür.

Tanık Beyanının Delil Değeri ile İspat

İşverenin ek mesaileri bordroya işlemediği durumlar olabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda işçi tanık beyanına dayanarak ek mesai talep edebilir. Personelin mesai saatleri dışında çalıştığına tanık olan herkesi (çalışma arkadaşı ya da müşteri) tanık olarak gösterilebilir. Tanıklığın mahkeme tarafından kabulü hâlinde işçinin hakkı olan ek mesai ücretlerinin ödenmesine hüküm verilir.

Tanık beyanıyla ek mesai başvurusu, dikkat edilmesi gereken bir konudur. Tanık ifadesinin fazla mesaiye dair sağlam ve ikna edici kayıtlar içermesi gerekir. Güvenlik kamerası kayıtları, böyle bir durumda delil olarak incelenebilir. Çalışma amaçlı yazışmalar ve dokümanlar da ek mesaiye kanıt olarak gösterilebilir.

Fazla Mesai Ücreti Ödenmeyen İşçinin Yasal Hakları Nelerdir?

Ek çalışma ile ilgili hususlar ve sınırlar İş Kanununda açık bir biçimde belirtilir. Fazla mesai ücreti ödenmemesi, işveren açısından kanuni bir problem yaratır. Mesai ödemesi yapılmamışsa işçinin iş görme borcunu yerine getirme zorunluluğu doğal olarak ortadan kalkar. Böyle bir durumda, personel için fesih hakkı doğar. 

Personel, ödenmeyen mesai ücretleri için iş mahkemesine gitme hakkına sahiptir. Söz konusu ücretlerin ödenmemesi, kanunda haklı fesih nedeni olarak tanımlanır. İşveren, ücretlerin ödenmemesinden doğan zararın tazmininden yükümlü olur. İşçi, işverenden mesai ücretlerine ek olarak tazminat talep edebilir. Sonuç olarak; fazladan çalışma ücretlerinin ödenmemesi personele işverene dava açma ve tazminat talep etme hakkı verir.

Fazla Çalışma Ücreti Alacak Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangisidir?

Ek çalışma ücretlerinin ödenmemesi durumunda iş mahkemeleri yetkilidir. İşveren ile personel arasındaki anlaşmazlıklar bu mahkemelerde çözülür. Personel, geriye dönük fazla mesai talebi ve ödenmeyen ücretlerin tazmini için iş mahkemelerine başvurabilir. Ücret tazmini gibi konularda dava açılmadan önce bir arabulucuk süreci olması mümkündür. Personel ile işveren arasındaki anlaşmazlık arabuluculuk yoluyla giderilmezse dava süreci başlar. İşçi, iş yerinin bağlı bulunduğu il veya ilçedeki mahkemeye başvurabilir.

Bir Çalışan 12 Saat Çalışabilir mi?

Günlük çalışma saatleri, kanunlarla sınırlandırılmıştır. Ek mesai süreleri de bu sınırlandırmaya dâhildir. Aylık fazla mesai sınırı, yılında da geçerli olan kanunlara göre yaklaşık olarak günlük 2 saattir. Bir çalışan, gün içerisinde en fazla 11 saat çalışabilir. Personelin 11 saatin üzerinde çalıştırılması, kanunlara aykırı bir durumdur. Böyle bir durum, işçinin rızası olsa dahi kanun dışı olarak kabul edilir ve yaptırıma konu olur.

12 Saat Çalışmanın Cezası Nedir?

İş Kanununun ’nci maddesi, fazla mesai sınırının aşılması durumunda geçerlidir. Bu maddeye göre, aşırı çalışma işçiye haklı fesih hakkı doğurur. Personel, böyle bir duruma zorlandığında tazminat talebinde bulunabilir. İşveren, tazminata ek olarak aşırı çalıştırdığı her işçi için idari para cezası ödemekle yükümlüdür.

Fazla Mesai Ücreti Ne Kadardır?

Personel maaşı, saatlik çalışma ücretlerinin toplamından oluşur. Fazla mesai saat ücreti hesaplanırken bahsedilen bedeller dikkate alınır. Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. yılında asgari ücret için saatlik ücret 44,48 TL’dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar. Bu nedenle de asgari fazla mesai saatlik ücreti 66,72 TL olarak hesaplanır. 

Fazla Mesai Hesaplama Formülü Nedir?

Fazla mesai ücret hesaplama için öncelikle brüt maaşı ’e bölmek gerekir ve böylece saatlik ücrete ulaşılır. Fazla mesai ücreti ise elde edilen tutarın 1,5 ile çarpılmasıyla elde edilir. 

  • Saatlik brüt ücret = Aylık brüt ücret /  
  • Fazla mesai ücreti = (Saatlik brüt ücret x 1,5) x fazla mesai süresi)

Örnek hesaplamalar için aşağıda yer alan tabloları kontrol edebilirsiniz. 

Çalışanın Aylık Brüt Ücreti

Saatlik Brüt Ücret

Saatlik Fazla Mesai Ücreti

TL

44,48 TL

66,72 TL

TL

53,33 TL

80,00 TL

TL 

66,67 TL

TL

TL

88,89 TL

TL

TL 

,11 TL

,67 TL

Fazla Mesai Neden ’e Bölünür?

Yasal çalışma süresi günde 9 saat olarak kabul edilir. Bir personelin aylık ortalama çalışma süresi ise 25 gündür. Söz konusu rakamlar, aylık çalışma saatinin (9x25) olduğunu gösterir. Bu sebepten ötürü, saatlik ücret toplam maaşın ’e bölünmesiyle bulunur. Fazla mesai ücreti ise saatlik ücretin 1,5 ile çarpılmasıyla elde edilir. Yani aslında ’e bölünen tutar, çalışanın aylık çalışma süresidir. Fazla mesai ücreti, burada elde edilen sonucun 1,5 ile çarpılmasıyla elde edilir. 

Asgari Ücret Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Fazla mesai hesaplama, saatlik ücretin 1,5 ile çarpılmasıyla yapılır. yılında belirlenen net asgari ücret ,80 TL’dir. brüt asgari ücret ise TL’dir. Fazla mesai hesaplamasında ise , ’e bölünür. Böylece yılı için asgari ücretli bir çalışanın saatlik ücretine ulaşılır. 

TL / = 44,48 TL

Yani yılı için saatlik asgari brüt ücret 44,48 TL’dir. Aynı çalışanın fazla mesai ücreti ise 66,72 TL’dir. Ancak bu tutar sadece asgari ücret için geçerlidir. Brüt maaşı daha yüksek olan bir çalışanın, maaşıyla doğru orantılı olarak fazla mesai ücreti artış gösterir.

Resmi Tatil Mesaisi Nasıl Hesaplanır?

Ek mesai, hâlihazırda iş günü olan günlerde yapılan fazla çalışmayı ifade eder. Hafta sonlarında ve resmî tatil günlerinde yapılan çalışmalar ise ayrıca hesaplanır. Söz konusu günlerde çalışan işçiye her koşulda tam gün ücreti ödenir. Çalışma süresi 9 saati bulmasa bile bu ödemenin yapılması zaruridir. Bu konuda detaylı bilgi edinmek isterseniz “Resmi Tatil ve Mesai Hesaplama” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Fazla Çalışma (Mesai) Ücreti Faizi Hesaplanması Nasıl Yapılır?

Ek mesai ücretlerinin zamanında ödenmemesi durumunda personelin mahkemeye başvurma hakkı vardır. Böyle bir durumda, söz konusu ücretler faizli olarak ödenir. Fazla mesai faiz başlangıcı, işçinin şikayetinin kabul edilmesiyle gerçekleşir. İşverenin mesai ücretlerini ödemediği her gün ekstra faiz işler. Bu rakama personelin tazminat talebi de eklenebilir.

Fazladan çalışma ücretlerinde en yüksek mevduat faizi işlenir. Bu oran, davanın açıldığı zamanın mevduat faiz miktarlarına göre değişebilir. Faiz hesaplaması, farklı değişkenlere göre yapılır. İşçinin çalışma süresi ve şikayetçi olduğu tarihe kadar aldığı ek mesai ücretleri faiz miktarını etkiler. Sonuç olarak, faiz hesaplaması için net bir rakam veya formül vermek mümkün değildir.

Pazar Mesaisi Saate Dâhil midir?

Hafta sonu ve resmî izin günlerinde yapılan çalışmalar, ek mesai dışında hesaplanır. Dolayısıyla bu günler, saat fazla mesaiye dâhildir. Pazar günü yapılan çalışmalar bu kapsamda değerlendirilmez. Hafta sonu mesaisi de dâhil olmak üzere toplam çalışma süresinin haftada 45 saati geçmesi durumunda farklı bir durum söz konusudur. Bu durumda, Pazar mesaisi saate dâhil edilir. İşveren her koşulda hafta sonu çalışan personele ek ücret ödemek durumundadır.

Multinet Up Hizmetlerini Kullanarak Çalışanlarınıza Eşsiz Fırsatlar Sunabilirsiniz!

Çalışanlarınıza mesai ücretlerinin yanında eşsiz haklar sunmak isterseniz Multinet Up çözümlerinden yararlanabilirsiniz. MultiFlex ile çalışanlarınıza, Türkiye’nin en sevilen markalarında kullanabilecekleri harcama bakiyesi tanımlayabilirsiniz. 

MultiFlex ile çalışanlarınızın, fazla mesai ücretine ek olarak aldıkları yan hak sayesinde motivasyonları artabilir. Böylece hem iş verimliliğiniz artar hem de MultiFlex ile ödeme yaptığınız için %45’e varan vergi tasarrufundan faydalanabilirsiniz. Kısacası MultiFlex ile hem çalışanlarınız hem de siz kazanırsınız. 

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası