araç kiralama sınırı 2022 / Araç Kiralamada KDV ve Muhasebe Kaydı () | Multinet Up

Araç Kiralama Sınırı 2022

araç kiralama sınırı 2022

Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazançlarla ilgili 40’ncı ve serbest meslek erbabı ile ilgili 68’inci maddesinde sayılı Kanun’la yapılan değişikliklerle, gerek ticaret erbabının gerekse serbest meslek sahiplerinin binek araçlarının gider ve amortismanları bazı kısıtlamalara tâbi tutulmuştur. Bu kısıtlamalar, kurumlar için de geçerlidir. Konuya ilişkin idari anlayış, sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile açıklanmıştır. Ben de konuyu ana hatları ile ve açıklanan idari anlayışla, ancak yılı için geçerli sınırlar itibariyle tekrar değerlendireyim dedim.

Konu söz konusu Tebliğde, hem ticari kazanç hem de serbest meslek kazancı açısından ortak olarak değerlendirilmiş ve gerek kiralama yoluyla edinilen gerekse işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan binek otomobillerin giderlerine ile bunların amortismanlarının giderleştirilmesine ilişkin yeni esaslar açıklanmıştır.

Konumuz açısından binek otomobil ifadesinden, Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin pozisyonunda yer alan motorlu taşıtların anlaşılması gerekmektedir. Ambulanslar, mahkûm taşımaya mahsus arabalar, para arabaları, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar ile trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilme zorunluluğu bulunmayan ve sadece havalimanı apron bölgesi gibi belli alanlarda kullanılan taşıtlar binek otomobili kapsamında değerlendirilmeyecektir. Bu bağlamda binek otomobiller, pozisyonunda tanımlanan binek otomobiller ile esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş ( pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dâhil) hem insan hem eşya taşıyabilen motorlu araçlar gibi çok amaçlı araçları da kapsamaktadır.

Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek araçlarının gider ve/veya amortismanlarının giderleştirilmesi, sayılı Kanun değişikliği dışındadır ve bunlar için sayılı Kanun öncesi eski uygulama aynen devam etmektedir.

Ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin yılı için (KDV hariç) Türk Lirası’na  kadarlık kısmını gider olarak dikkate alabileceklerdir. KDV ise indirim konusu yapılacaktır. Kira bedelinin aşan kısmı kanunen kabul edilmeyen gider (KKEG) olarak dikkate alınacak ve KDV’nin de KKEG’ olan kısma isabet eden kısmı indirim konusu yapılamayacaktır. Bu kısım da KKEG olarak dikkate alınacaktır. Bu esaslar, daha önce yapılıp ’de de devam eden kiralamaların, kira bedelleri için de geçerlidir.

Binek otomobillerin günlük şekilde kiralanmasında gider kısıtlaması, aylık sınırın o ayki gün sayısına bölünmek suretiyle bulunan tutar üzerinden uygulanacak, bu tutarı aşan günlük kira bedeli gider olarak kabul edilmeyecektir.

yılında iktisap edilen binek otomobillerinin iktisabında ödenen özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının yılı için en fazla Türk Lirası’na kadarlık kısmı ticari veya mesleki kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Aşan kısım ise kanunen kabul edilmeyen gider olarak ticari kazanca dâhil edilecektir. Serbest meslek uygulamasında ise KKEG düzenleme ve uygulaması olmadığından sadece liraya kadar olan kısım gider yazılabilecektir.

Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç ilk iktisap bedelinin TL’yi, söz konusu vergilerin gider yazılmayıp maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hâllerde amortismana tabi tutarı TL’yi aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı gelir ve kurumlar vergisi açısından safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Bu tutarları aşan kısma isabet eden amortismanın KKEG olarak dikkate alınması gerekmektedir.

sayılı Kanun hükümlerine göre, aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılan ve amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değerleri, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilebilen binek otomobiller için aktife alınan yılda gider konusu yapılamayan amortisman bedellerinin tamamı, itfa süresinin son yılında amortismana esas bedel uygulamasından bağımsız olarak safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.

Binek otomobillere ilişkin gider olarak dikkate alınabilecek amortismana esas bedelin tespitinde, binek otomobilin iktisap edildiği tarihte yürürlükte olan tutar dikkate alınacaktır.

7/12/ tarihinden önce iktisap edilmiş binek otomobillerde ise amortisman, değişiklik öncesi hükümlere göre gider yazılabilecektir.

Binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla %70’i, gelir ve kurumlar vergisi açısından safi kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilecektir. Bu giderler, genel olarak taşıtların tamir, bakım, yakıt, sigorta, kredi ile iktisaplarda iktisabı izleyen yıllarda maliyete eklenmeyip giderleştirilen faizler ve benzeri cari giderleridir. Yapılan giderlerin işletmeye veya envantere kayıtlı ya da kiralama yoluyla edinilen binek otomobillere ilişkin olup olmamasının bir önemi bulunmamaktadır.

Ben konuyu idari anlayışa göre aktardım. İdari anlayışın eleştirisine ilişkin görüşlerimi merak edenler 4 ve günlü DÜNYA gazetesinde yayınlanmış yazılarıma bakabilirler. Bumin Doğrusöz 

seafoodplus.info

More in this category: « Yabancı Para Cinsinden Kullanılan Kredilerin Değerlemesinde Meydana Gelen Kur Farkının Ödenen Taksit Tutarına Mı Yoksa Anapara Üzerinden Mi Hesaplanacağı KDV'de Sadeleştirme Çalışması »

Yılı Binek Araçlarda Gider Kısıtlaması ve Muhasebe Uygulamaları

Ahmet Solmaz
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
[email protected]



Mükelleflerin işletme amacı dışında aldığı veya kiraladığı binek otomobiller vergi mevzuatı açısından sürekli soru işareti olmuştur. Bunun birçok nedeni vardır ancak en önemli sebebi şirket aktifine kaydedilen otomobillerin kişisel kullanıma konu edilmesidir. İdare uygulamaya koyduğu kıst amortisman, gider kısıtlaması ve kira giderinde üst sınır belirlenmesi gibi uygulamalar ile bunu kısmen engellemeye çalışmaktadır.

Bu yazıda binek araç kiralamada gider yazma üst sınırı, binek otomobillerin alımında yüklenilen ÖTV’nin ve KDV’nin ne kadarlık kısmının gider yazılabileceği, gider kısıtlaması ve amortisman giderleri konuları ayrı başlıklar halinde ele alınacaktır. (Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariçtir.)

1) Kiralama Yoluyla Edinilen Binek Otomobillerin Her Birine İlişkin Aylık KDV Hariç TL’ye Kadarlık Kısmı Gider Olarak Dikkate Alınabilecektir. Bu Tutarı Aşan Kısmın KKEG Olarak Dikkate Alınması Gerekmektedir.

Örnek 1: X firması aylık TL + KDV’den 4 adet araç kiralamıştır.

Fatura tutarı: TL * 4 = TL

KDV tutarı:                                TL

Toplam tutar:                            TL

*4= TL gider ve TL KDV indirim olarak kaydedilecektir.

Geri kalan kısmı () TL matrah ve () TL KDV ile birlikte KKEG olarak kaydedilmesi gerekir.

Gen. Yön. Gid. Hs.                                           

İnd. KDV Hs.                                                        

Diğ. Ol. Dış. Gid. Ve Zar. Hs.                             

                                                                        Diğer Ticari Borçlar Hs.       

(Binek Otomobil Kiralama Kaydı)

/

Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hs.            

                                                                       Kan. Kab. Ed. Gid. Hs.      

(Kanunen Kabul Edilmeyen Gider Kaydı)

/

2) TL Kira Sınırını Aşan ve KKEG Olan Kira Tutarına İsabet Eden KDV İndirim Konusu Yapılamayacaktır.

KDV Kanunu’nun maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca, gelir ve kurumlar vergisi yönünden kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV, hesaplanan KDV’den indirilememektedir. Bu kapsamda, binek otomobillerin kiralanması durumunda, kira bedellerinin kanun maddesinde ilgili yıl için belirlenen azami tutarı aşması halinde, aşan kısma ait KDV gelir ve kurumlar vergisi yönünden kazancın tespitinde ayrıca gider olarak dikkate alınmayacaktır.

3) Binek Otomobil Alımında Maliyet veya Gider Olarak İndirim Konusu Olarak Kayıtlara Alınacak  KDV ve ÖTV Toplam Tutarı TL Olarak Belirlenmiştir.

Örnek 2: Y firması Tarihinde vergisiz TL binek otomobil satın almıştır. KDV ve ÖTV tutarı ise toplam TL’dir.

Binek oto alımında kıst amortisman uygulanması gerekir. Ocak ayında alındığı için böyle bir kısıtlama olmayacaktır.

KDV + ÖTV Gider Yazılması Durumunda; TL’lik kısmını gider olarak kullanıp kalan TL’si ise K.K.E.G olarak dikkate alınacaktır.

GENEL YÖNETİM GİDERİ                                    

TAŞITLAR                                                               

-Amortismanı KKEG olan tutar,00

DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR                                                                      

                                                                  BANKA                                   

(Binek Otomobil Alım Kaydı- KDV ve ÖTV’nin Gider Yazılması)

Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hs.            

                                                                       Kan. Kab. Ed. Gid. Hs.      

(Kanunen Kabul Edilmeyen Gider Kaydı)

/

4) Binek Otomobil Alımında Amortisman Olarak İndirim Konusu Yapılabilecek Tutar KDV ve ÖTV Hariç TL Olarak Belirlenmiştir.

Örnek 2 Devamı: Amortisman Olarak İndirim Konusu Yapılabilecek Tutar: TL olan araç bedeli maliyete atılarak amortisman yoluyla giderleştirilecek kısmı TL, kalan TL’nin amortismanı ise K.K.E.G olarak dikkate alınacaktır.

5) Vergilerin Maliyete Eklendiği veya Binek Otomobilin İkinci El Olarak Alınması Durumunda Amortisman Olarak Ayrılacak TL Olarak Belirlenmiştir.

Örnek 3: Y firması Tarihinde vergisiz TL binek otomobil satın almıştır. KDV ve ÖTV tutarı ise toplam TL’dir.

ÖTV + KDV + Araç Bedelini Maliyete Alınması Durumunda; toplam TL olan tutarın TL’lik kısmına amortisman hesaplanıp kalan kısmının yine K.K.E.G. hesabında dikkate alınacaktır.

TAŞITLAR                                                                 

-Amortismanı KKEG olan tutar:

                                                          BANKA                            

(Binek Otomobil Alım Kaydı – Vergilerin Maliyete Eklenmesi)

6) Binek Otomobile Ait Yapılan Yakıt, Sigorta, Tamir, Bakım ve Onarım Vb. Giderlerin %70’i Gider Olarak İndirim Konusu Yapılabilecek %30’u İse Yine K.K.E.G Olarak Dikkate Alınacaktır.

Örnek 4: Z firması tarihinde binek otomobile TL + KDV tutarında yakıt almıştır.

Fiş Yakıt Detayı:

Matrah: TL          (Gider olarak kullanılabilecek tutar: 70 TL   -           KKEG: 30 TL)

KDV (%18) : 18 TL       (İndirilecek KDV tutarı: 12,60 TL                   -           KKEG: 5,40 TL)

Genel Toplam: TL

GENEL YÖNETİM GİDERİ                                                 70,00

İNDİRİLECEK KDV                                                            12,60

DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR                  35,40

                                                            BANKA                                         ,00

(Binek Otomobil Gider Kaydı)

7) ve Yılları Binek Otomobil Gider Kısıtlaması Karşılaştırmalı Tablosu

İŞLEM

KISIT

KISIT

ÜSTÜ

AYLIK ARAÇ KİRALAMA (KDV HARİÇ)

TL

TL

K.K.E.G

ÖTV+KDV GİDER YAZILMASI DURUMUNDA

TL

TL

K.K.E.G

ÖTV ve KDV HARİÇ AMORTİSMAN AYIRMA

TL

TL

K.K.E.G

VERGİLER DAHİL MALİYETE EKLENMESİ

TL

TL

K.K.E.G

İKİNCİ EL OLARAK İKTİSAP EDİLMESİ

TL

TL

K.K.E.G

TAŞIT GİDER SINIRI (%)

%70

%70

K.K.E.G

           

Kaynak: seafoodplus.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir