omuz tendon yırtığı belirtileri / Omuz Tendon Problemleri - Alptekin Fizik Tedavi

Omuz Tendon Yırtığı Belirtileri

omuz tendon yırtığı belirtileri

ULTRASON ALTINDA OMUZ TENDON KİREÇLENMESİ TEDAVİSİ

Omuz tendon yırtığının sebepleri nelerdir?

Omuz eklemi vücudumuzun en hareketli eklemidir. Omuz ekleminin yuvası küçük, eklemi saran yumuşak dokular yönünden ise zengindir. Bu yüzden omuz ağrısının en sık görülen sebepleri yumuşak doku kaynaklı olanlardır. Omuz tendon yırtıklarının genç popülasyonda en sık sebebi kolun zorlayıcı hareketlere maruz kalmasıdır. Atma, fırlatma ters dönme gibi zorlayıcı aktiviteler omuz tendonlarında zedelenme ve yırtıklara neden olabilir. Yaşlılarda ise zorlayıcı bir aktivite olmadan da omuz yırtığı oluşabilmektedir.

Omuz ağrısı şikayeti nasıl teşhis edilir? Omuz ağrısı olan bir kişi hangi doktora başvurmalıdır?

Omuz ağrısı şikayeti olan birinde öncelikle ayrıntılı bir fiziksel muayene yapılmalıdır. Mümkünse muayene ile birlikte ultrason ile değerlendirme oldukça faydalıdır. Deneyimli bir hekim tarafından yapıldığında omuz ultrasonu ile hızlı bir teşhis konabilmektedir. Kas eklem ultrasonu günümüzde en çok omuz ağrısının teşhis ve tedavisinde kullanılmaktadır. Bazı hastalarda rutin radyografi ( röntgen ) ve manyetik rezonans ( MR ) görüntüleme de gerekli olabilmektedir.

Omuz tendon yırtığı nasıl tedavi edilir?

Omuz tendon yırtığı tedavisinde hastanın yaşına, mesleğine ve yırtığın tipine göre tedavi stratejisi belirlenir. Gençlerde, tendonun tamamiyle koptuğu durumlarda genellikle ameliyat gereklidir. Tendonun tamamiyle kopmadığı kısmi yırtık durumlarında ise ameliyatsız tedaviler ile sonuç almak mümkündür. Yaşlı hastalarda ise yırtığın tipine bakılmaksızın ameliyatsız tedaviler öncelikle uygulanmalıdır. Yaşlı hastalarda omuz tendon yırtığından dolayı nadiren cerrahi gerekir.

Omuz yırtığı tedavisinde öncelikle kısa süreli istirahat önerilir. Ödem ve iltihabın giderilmesi, iyileşme açısından önem arz etmektedir. Bu amaçla ödem ve iltihap giderici ilaçlar, kremler verilebilir. Ayrıca yırtığın olduğu bölgeye lokal kortizon enjeksiyonu da faydalı olabilmektedir. Hem yırtığın iyileşmesine katkı sağlamak hem de omuz kaslarının güçlendirmek için fizik tedavi uygulamaları faydalı olacaktır.

Omuz tendon yırtığı tedavisi için omuzdan iğne yapılır mı?

Evet. Özellikle parsiyel omuz yırtığı tedavisinde ultrason rehberliğinde tendona yönelik lokal enjeksiyon tedavileri önerilmektedir. Bu enjeksiyonlar hem ağrı, ödem ve iltihabın giderilmesinde faydalı olurken hem de yırtığın iyileşmesine katkıda bulunur.

Omuz yırtığında ameliyata ne zaman ihtiyaç duyulur?

Omuz eklemi diğer eklemlerden farklı olarak büyük oranda kaslardan oluşmaktadır. Bu kaslar eklemi yerinde tutar ve de omuza hareket verir. Omuz eklemi kemik desteği zayıf olduğu için dışarıdan yüklenmelerle yaralanmaya açıktır. İşte bu yüklenmeler neticesinde omuz kaslarının kemiğe yapışma yerinden sökülmesine omuz kası yırtığı denmektedir. Kas kemikten söküldüğü için iyileşmesi zor olur ve zaman alır.


Omuz yırtığı neden olur?

Omuz kası yırtığı tekrarlayan zorlanmalar ile zaman içerisinde ya da ani bir zorlanma sonrası birden oluşabilir. Tekrarlayan zorlanmalara karşı vücudumuzun iyileştirme gücü azaldıkça (yaş ilerledikçe) ya da kullanım arttıkça (omuzu zorlayan aktivitelerde artış) oluşan zedelenmeler zaman içinde kasın kemiğe yapışma yerinde sökülme ile sonuçlanır.

Omuz yırtığı belirtileri

Omuz kası yırtığı başlangıçta bulgu vermeyebilir. Ancak yırtık ilerledikçe omuz bölgesinde ağrı görülmeye başlar. Bu ağrı başlangıçta hareket ile oluşur. Sorun büyüdükçe istirahatte özellikle geceleri, uykudan uyandıran ağrı oluşur. Ağrıya değişik derecelerde hareket ve güç kaybı da eşlik eder.

Maalesef omuz kası kemikten yırtıldığında vücudumuzun bu yırtığı kapatma kabiliyeti sınırlıdır. O nedenle değişik tedavilerle şikayetler azalsa bile yırtık ilerleyebilir. Yırtığın zaman içerisinde büyümesi sonucu tüm kas yapışma yerinden sökülür ve omuz yerinden çıkmaya başlar. İşte bu durumda tüm eklem bozulur. Omuzda küçük bir kas yırtığı, zaman içinde ilerleyerek tüm eklemin kaybı ile sonuçlanabilir.

Bu hareketleri yapmayın

Yer seviyesinden ağır bir cismi tek el ile yükseğe kaldırmaktan kaçınmamız gerekir (ağır poşetler, uçakta valiz kaldırmak, arabanın arkasından çanta almak gibi). Aynı şekilde yüksekten ağır bir cismi indirmek (üst raflardan ağır tencere indirmek gibi) , silkeleme hareketi de omuzu zorlar. Ani çekme hareketleri (köpek gezdirenler) omuz kaslarını yırtabilir.

Spor yaparken özellikle ağırlık ya da dirence karşı kol çalışırken dikkatli olmak gerekir. Isınmadan yüksek kilo kaldırmak, ani çekme hareketleri veya kollar ile vücudu kaldırmak omuzlara çok yük bindirebilir. Spor amaçlı kas çalışmalarında hazırlık, teknik ve program çok önemlidir. Omuz kaslarını kuvvetlendirmek istiyorsak her kası dengeli bir şekilde çalıştırmak gerekir. Kaslar arasındaki güç dengesinin bozulması yırtığa zemin hazırlar.

Omuz kası yırtığı esas olarak en derin yerleşimli olan rotator kılıf kaslarında görülür. Biseps denilen pazu kasının üst ucu da kemikten kopabilmektedir.

Yırtığın yeri, çapı ve derinliği tedavi planında çok önemlidir. Bu değerlendirmeyi MR ile yada artroskopi dediğimiz eklemin içini kamera ile görerek yapmak mümkündür.

Omuz yırtığı tedavisi nasıl yapılır?

Tam kata ulaşmamış ve kopup geri kaçmamış yırtıklarda başlangıç tedavisi ameliyat dışı yöntemlerdir. Bu yöntemler hareket kısıtlaması, istirahat, ilaç tedavisi, eklem içi enjeksiyonlar, fizyoterapi veya bunların kombinasyonları şeklindedir. Genellikle en basit yöntem ile başlanır, yanıt alınamazsa veya alınan yanıtın düzeyine göre en kapsamlı yönteme doğru ilerlenir.

Omuz yırtığı ameliyatı

Tam kata ulaşan, kasın kemikten ayrılıp geri kaçtığı yırtıklar ile ameliyat dışı yöntemlere yanıt vermeyen hastalarda omuz yırtığı ameliyatı söz konusu olur. Cerrahi tedavide amaç ağrıyı kontrol altına almak, omuz hareketlerini geri kazanmak ve yırtığın büyümesini önlemektir. Bu ancak yırtılan kasın kemiğe dikilmesi ile mümkün olabilir. Kasın kemiğe dikişi açık ya da kapalı yöntemle yapılabilir. Ancak artroskopi denilen, eklemi açmadan kamera ile görüntüleyerek dikiş yöntemi daha iyi sonuçlar verir.

Omuz yırtığı ameliyatı sonrası toparlanma süreci

Ameliyat sonrası için en önemli belirleyici etken ameliyat öncesi yırtığın boyutu ve süresidir. Bekledikçe yırtık kronikleşeceğinden ve büyüyeceğinden ameliyat kararı alınan hastalarda gecikme olmaması gerekir. Yırtığın ebadına göre 4-6 hafta omuz kol askısı kullanılmalıdır. Ancak kol askıda iken dirsek ve el serbest olduğundan ağrı izin verdiğinde gündelik işler (duş, giyinme, yeme içme gibi hayati fonksiyonlar ile masa başı işler) yerine getirilebilir.

Omuz kası yırtığı sonrası harekete başlamak için öncelikle tamirin tutması beklenir. Yaklaşık 4-6 haftalık bir süre sonunda önce pasif ardından aktif egzersizlere başlanır. İyileşme ilerledikçe güçlendirme egzersizleri de programa eklenir. Böylece hasta 8 hafta civarında ağrısız normal yaşamına dönebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Omuz Yırtığı Nedir, Nasıl Anlaşılır? Omuz Yırtığı Kendiliğinden Geçer Mi, Ne Kadar Sürede İyileşir?

Omuz yırtığı her yaştan kişide görülen ortopedik bir sorundur. Kişiler günlük yaşamlarında omuz eklemlerini çok sık kullanırlar. Beden ve kolların birleştiği bu noktada da kas dokusundan oluşan omuz yırtığı meydana gelebilir. Omuz yırtığı için de farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Omuz Yırtığı Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Yediden yetmişe pek çok kişide görülen omuz yırtığı omuz eklemindeki 4 eklem, 3 kemik ve 26 farklı kas dokusundan meydana gelir. Anatomik bir karmaşadaki eklemlerde de çeşitli problemler ortaya çıkabilir. Omuz eklemi sürekli kullanıldığı için bu bölgede omuz yırtığı görülme sıklığı fazladır. Omuz yırtığı belirtileri şiddetli ve kronik ağrı ile ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra sızı ve yanma hissinin de oluşması ile birlikte kaslarda güçsüzlük de oluşur.

Omuz yırtığı olan bireylerde günlük aktivitelere katılım da zorlaşır. Kişinin hareketleri kısıtlanırken omuzu hareket ettirmede güçlük meydana gelir. Bu belirtilerden bir ve ya birkaçı görüldüğü takdirde mutlaka bir ortopedi uzmanına danışmak gerekir.

Omuz Yırtığı Kendiliğinden Geçer mi, Ne Kadar Sürede İyileşir?

Günümüzde pek çok kişide görülen omuz yırtığı belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren doktora başvurmak gerekir. Ayrıntılı bir fiziki muayenenin ardından hastalığın teşhisi konulur. Bu kapsamda hastanın sağlık geçmişi, yaşı ile mesleği de değerlendirilir. Omuz yırtığından şüphelenildiğinde radyolojik görüntüleme sistemlerinden yararlanılır. Hastalığın geçmişine göre omuz yırtığı ortalama 6 hafta sürer.

Özellikle bu sürede doku ile kemiğin iyileşme ve kaynaşma süreci olur. Hekimin tedaviye başlamasının ardından hastanın hastalık öyküsüne bağlı olarak bu süre artabilir. Omuz yırtığı ciddi bir rahatsızlık olduğu için kendiliğinden geçmez. Omuz yırtığı belirtileri ortaya çıktığı anda mutlaka bir uzman hekime görülmek gerekir. Buna göre hastalığın tedavi süreci başlar. Bu şekilde omur yırtığının da iyileşme süreci başlatılmış olur.

Omuz Yırtığı Tedavisi Nasıl Olur?

Omuz yırtığı tedavisinde hastanın genel sağlık durumu ve diğer tüm unsurlar göz önünde bulundurularak bir tedavi yöntemi belirlenir. Omuz yırtığı tedavisinde farklı yöntemler kullanılır. Buna göre özellikle ilaçla tedavi ve cerrahi yöntemler en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra enjeksiyon ve egzersiz gibi yöntemler ile omuz yırtığı tedavisinde önemli adımlar atılabilir.

Bazı hastalarda omuz yırtığı tedavisinde fizik tedavi yöntemlerinden de yararlanılmaktadır. Omuz yırtığı tedavisinde özellikle egzersizler mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Ayrıca hasta ağır kaldırmamalı ve omuzlarını da zorlamamalıdır. Omuz yırtığı rahatsızlığında yüzme gibi daha hafif sporlar yapılır.

OMUZ TENDON YIRTIKLARININ ARTROSKOPİK TAMİRİ

Omuz Rotator Kaf Yırtığı Tedavisi nasıl yapılır?

Hastanın yaşına ve yırtığın şekline göre cerrahi dışı veya cerrahi tedaviye karar verilir.

Kısmi veya küçük yırtıklarda fizik tedavi, ağrı kesici ilaç tedavileri, buz uygulaması, PRP gibi enjeksiyonlar ile ağrı giderilip, hareket açıklığı artırılır. Tüm bu tedavilerin yırtığı iyileştirme şansı yoktur. Yırtık MRI kontrolleri ile takip edilmelidir. Eğer hastanın ağrısı rahatlamaz veya MRI’da yırtıkta ilerleme olursa cerrahi tedavi gerekir.

Tam kat yırtıklar, genç hastalar, kolunu ağır zorlayarak iş yapanlar ve kolda kuvvet kaybı olan hastalarda  direk cerrahi tedavi tercih edilir. Çünkü dikilmeyen yırtık zamanla büyüyecektir. Hatta yırtık uzun süre tamir edilmez ise kullanılmayan kas yağlanarak zamanla görev görmez hale gelir. Bu durumda dikilen kas görev görmeyeceği gibi ameliyat sonrası erken dönemde yırtık tekrar yırtılabilir.

Cerrahi tedavi yırtığın durumu, hastanın yaş ve aktivitesine bağlı olarak kapalı yani artroskopik tamir veya tendon nakli şeklinde açık cerrahi olarak yapılabilir. Eğer ileri derecede ihmal edilmiş ve tamir şansı olmayan kas yırtıklarında hastanın yaşı ileri ve omuz ağrılı ise omuz protezi uygulaması tercih edilebilir. Omuz protezi ile hareketler tam eskisi gibi olmasa da ağrı giderilebilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası