simetri 4 sınıf / 4. Sınıf Simetri Konu Anlatımı | İlkokul Dokümanları

Simetri 4 Sınıf

simetri 4 sınıf

4. Sınıf Matematik Simetri konu anlatımı

Haberin Devamı

Örnek: Defterimize bir kalp çizelim. Daha sonra kalbin tam ortasında yine aşağı doğru bir çizgi çekelim. Şimdi kalbin sağ ve sol tarafına baktığımız zaman birbirine benziyor mu? Eğer benziyor ise o zaman simetri elde etmiş oluruz.

Not: Her cisim simetri elde edemez. Mesela bir yamuk geometrik şekli ele aldığımız zaman, bunun ortasından bir çizgi çektiğimizde simetri oluşmaz. Çünkü oluşturduğunuz şekil içerisinde sağ ve sol taraflar birbirine benzemez.

 Simetri oluşabilmesi için bir cismin her iki tarafında hem benzerlik açısından hem de ölçü olarak birbirinin aynı olması gerekmektedir. Eğer bunlardan herhangi biri olmuyor ise o zaman simetri oluşmaz.

Örnek: Yine defterimize çizdiğimiz bir çember üzerinden de simetri oluşturabiliriz. Çünkü her çemberin bir merkezi vardır. Bu merkezi üzerinden cetvel ile bir doğru çizelim. Böylece hem sağ hem de sol tarafında aynı şekil elde edebiliriz. Yani bu sayede bir simetri elde etmiş oluruz.

Simetrik Şekiller Nasıl Yapılır?

 Elimizdeki araç ve gereçlerle kolay bir biçimde simetrik şekiller elde edebiliriz. Şimdi bunu aşamalı ve sıralı şekilde ele alalım, kolayca simetrik şekiller elde edelim.

 - Elinize bir kağıt alın.

 - Kağıdı tam ortasından ikiye katlayın.

Haberin Devamı

 - Kağıdı açmadan önce bazı bölümlerinden kesimler yapın. Bu sizin hayal gücünüze kalmış. Kağıdı birçok değişik yerinden kesebilirsiniz.

 - Şimdi kağıdı tekrar açın.

 - İşte harika simetrik şekil elde ettik.

 Bu şekilde siz de birçok farklı simetrik şekiller oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda evinizdeki değişik eşyalara bakabilir ve onların simetrik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Çünkü elimizde ya da okulumuz ile beraber dışarıda gördüğümüz pek çok araç gereç simetriktir.

 Mesela bir arabaya önden bakalım. Bu arabanın tam ortasından bir hayali çizgi çekelim. O zaman arabanın sağ ve sol tarafına baktığımız zaman aynı iki eşit parçaya bölündüğünü görürüz. Böylece bir simetri elde etmiş oluruz.

Haberin Devamı

 Üstelik bizim bütün vücudumuz da yine simetriktir. Mesela aynaya bakalım ve yine vücudumuzun tam ortasından bir hayali çizgi çekelim. Şimdi vücudumuza baktığımız zaman omuzlarımız, kollarımız, bacaklarımız, ayaklarımız ve daha birçok yerimiz iki eşit parçaya bölünmüş olur. Özellikle yüzümüze baktığımız zaman gözlerimiz, burnumuz, kulaklarımız ve ağzımız simetrik oluşturur.

Not: Doğru şekilde bir simetri oluşturmak için mutlak cisimlerin tam ortasından düz bir çizgi çekmeliyiz. Aksi takdirde bir simetri oluşturamayız.

İlkokul 4. sınıf matematik dersi, güncel müfredata uygun Simetri konu anlatımını bulabilir ve pdf olarak indirebilirsiniz.

SİMETRİ

BU KONUDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?
→ Simetri aynası nedir?
→ Simetri aynası nasıl kullanılır?
→ Verilen simetri doğrusuna göre şeklin simetriğini çizme

3. Sınıfta İki eş parçaya ayrılabilen şekillere simetrik şekiller denildiğini öğrenmiştik. Bir şeklin simetri olup olmadığını anlamak için simetri aynası da kullanılabilir.

Simetri Aynası

Simetri aynası hem ayna özelliği taşıyan hem de şeffaf olması sayesinde arkadaki görüntüyü görmemize olanak tanıyan bir materyaldir.

Simetri Aynasının Kullanımı

Bir şeklin simetri olup olmadığını simetri aynası yardımıyla anlamak için o şeklin simetri doğrusu üzerine simetri aynamızı koyarız. Aynadan yansıyan şekil ile aynanın arkasında kalan şekil aynı ise o şekil simetriktir.

Yukarıda verilen görselde simetri aynası iki simetrik üçgenin tam ortasına konulmuştur. Simetri aynasının arkasında kalan şekil parçası ile simetri aynasının bu tarafında kalan şeklin parçası eşittir. Dolayısıyla kağıda çizilmiş olan iki üçgen simetriktir. Simetri aynasının bulunduğu yer de simetri doğrusudur.

Yukarıda verilen görselde simetri aynası şeklin ortasına konulmuştur. Simetri aynasının arkasında kalan şekil parçası ile simetri aynasının bu tarafında kalan şeklin parçası eşit değildir. O halde yukarıda verilen şekil simetri değildir.

Bazı şekillerde, uygun yerlere simetri aynası yerleştirilip şekilden, eş parçalar elde edilebilir. Bu tür simetriye “ayna simetrisi”, “aynaya göre simetri” veya “doğruya göre simetri” denilir.

Bir Şeklin Doğruya Göre Simetriğini Çizme

Bir şekil ile simetriğinde karşılıklı her noktanın simetri doğrusuna olan uzaklığı eşittir. Bir şeklin verilen simetri doğrusuna göre simetriğini çizerken bu konuya dikkat etmemiz gerekir.

Yukarıda verilen görselde şekil 1&#;deki A noktası ile B noktasının, C noktası ile D noktasının simetri doğrusuna olan uzaklığı eşit ve 2 birimdir. O halde şekil 1 simetriktir.

Yukarıda verilen görselde şekil 2&#;deki M noktası ile N noktasının simetri doğrusuna olan uzaklığı eşit ve 2 birimken K noktası ile L noktasının simetri doğrusuna olan uzaklığı eşit değildir. K noktasının simetri doğrusuna olan uzaklığı 2 birimken L noktasının simetri doğrusuna olan uzaklığı 1 birimdir. O halde şekil 2 simetri değildir.

4. sınıf Simetri konusunu pekiştirelim.

Kategoriler 4. Sınıf Matematik

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır