folik asit saç dökülmesi / Folik Asitin Saça Faydaları Ve Saç Dökülmesine Etkisi - Mavi Kadın

Folik Asit Saç Dökülmesi

folik asit saç dökülmesi

2 aydan uzun süren saç dökülmesine dikkat

Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği ve hormon bozuklukları saç dökülmesinin nedenlerinden yalnızca birkaçı. Ancak saç dökülmelerinin kaynağında ciddi hastalıklar da yatabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Hande Ulusal, saç dökülmesi ve tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:

“Saçlı deride ortalama bin adet saç bulunmakta ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama adet saç teli dökülebilmektedir. Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruziyet, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir. Yılda 3 kez tekrarlanan saç dökülme süresinin 2 ayı aşması ise bazı ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi uzman yardımı alınmasını gerektirebilir. Saç dökülmesi genellikle tetikleyici faktörden ay sonra başlamakta ve bu faktörler tedavi edildikten ay sonra normale dönebilmektedir.

UZUN SÜRELİ HİPOTİROİDİ KALICI KÖK KAYBINA YOL AÇABİLİR
Tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidi durumunda yaygın saç kaybı ya da vücut kıllarında kayıp görülebilmektedir. Tiroid hormonu tedavisi sonrası ortalama 8 haftada saçlar normal haline dönmeye başlamaktadır. Uzun süreli hipotiroidide kalıcı kök kaybı gelişmekte olup tiroid bezinin çok çalışması yani hipertiroidizm ise saç dökülmesi sebebi olabilmektedir.

DEMİR EKSİKLİĞİ OLAN KADINLARIN %70’İNİN SAÇI DÖKÜLÜR
Doğum sonrası özellikle aydan itibaren hormonal değişimlere bağlı olarak saç dökülmesi başlar ve genellikle 6 aydan kısa sürer. Kadın hastalarda özellikle saçların ön bölgelerinde seyrelme, akne, adet düzensizliği, tüylenmede artış gibi problemler olduğunda cinsiyet hormonlarının düzeyini kontrol etmek gerekmektedir. Diffüz yani tüm saçlı deriyi kapsayan saç kaybından yakınan kadınların %70’inde demir eksikliği saptanmaktadır. Kansızlık olmadan sadece demir depolarının azalması bile saç dökülmesine neden olabilmektedir.

ÇİNKO, B12 VE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ OLABİLİR
Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği ve D vitamini eksikliği de saç dökülmesine neden olmaktadır. Sıkı diyetlere başladıktan yaklaşık ay sonrasında saç dökülmesi oluşabilmektedir. Vücuttaki protein depolarının azalması, kıl hücrelerinde yetersiz protein üretimine ve kıl kaybına yol açmaktadır. Yüksek ateşli hastalıklar veya geçirilen cerrahi müdahalelerden ay sonra saç dökülmesi görülebilmektedir.

STRESİN DERECESİ İLE SAÇ KAYBI MİKTARI DOĞRU ORANTILI
Bazı tansiyon ilaçları, kolesterol düşürücü ilaçlar, tiroid hormonunu düşürücü ilaçlar, doğum kontrol hapları, psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar, A vitamini ve türevi bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabilmektedir. Saç kaybının kendisi de stres düzeyini artırabilmekte ve bir kısır döngüye neden olabilmektedir.

Uzun süren saç dökülmesi durumunda altta yatan farklı hastalıkların olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.”

Folik asit saç uzatır mı? Sağlıklı ve hızlı uzayan saçlara sahip olmak pek çok kişinin hayalidir. Ancak hem dış faktörlerin hem de yaşın ilerlemesi ile birlikte saç foliküllerinin yapımından sorumlu hormonların azalmasının etkisiyle zamanla saçın uzaması yavaşlayabilir. Ancak beslenme ve yaşam tarzında yapılan bazı değişiklikler saçların yeniden sağlıklı bir biçimde uzamasına yardımcı olabilir. Folik asit bir diğer adıyla B9 vitamini düzenli olarak kullanıldığında saçın uzamasına yardımcı olan vitaminlerden bir tanesidir.

GIDA TAKVİYELERİ İÇİN TIKLAYINIZ


Magnezyum Takviyesi&#x;Youtube Videomuzu İzleyerek Detaylı Bilgi Alabilirsiniz.


Folik Asidin Saça Faydaları Nelerdir?

Halk arasında sıklıkla hamilelik dönemi ve bebek sağlığı ile ilişkilendirilen folik asidin faydaları sadece bunlarla sınırlı değildir. B kompleks vitaminlerinden bir tanesi olan B9 vitamini iki form halinde bulunur. Bunlardan bir tanesi olan folat besinlerin içerisinde doğal olarak bulunan bir vitamindir. Bir başka ifadeyle B9 vitamininin doğal formudur. Folik asit ise folatın gıda takviyesi olarak üretilen sentetik adına verilen isimdir. Bu bağlamda hem folatın hem folik asidin metabolizma üzerindeki etkileri aynıdır. {1*} Folik asidin insan vücudundaki temel görevlerinden bir tanesi saç ve tırnaklarda da bulunan hücrelerin bölünmesi ve yeni hücrelerin yapımıdır. Bu nedenle folik asit bakımından fakir beslenen kişilerde saç dökülmesi, saçların yavaş uzaması ya da tırnaklarda kırılma gibi problemler ortaya çıkabilir. Bunlara ek olarak folik asit kemik iliğinde üretilen oksijen taşımakla görevli kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı bir şekilde üretilmesinde de görev alır.

Folik asidin saça olan faydalarının ön plana çıkması ile birlikte bu konuda yapılan çalışmaların da hız kazandığı görülür. yılında, erken dönemde saçları beyazlayan kişiler üzerinde yapılan bir araştırma B kompleks vitaminlerinden bazılarının saç sağlığı üzerinde çarpıcı etkileri olduğunu göstermektedir. Bu araştırmaya göre saçları erken dönemde beyazlayan kişilere yapılan tahliller sonucunda B7, B12 ve folik asit eksikliği tespit edilmiştir. {2*} Ancak bu vitaminlerin tüketilmesinin saç uzamasına faydalı olup olmadığı ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Folat ve Folik Asit Arasındaki Fark Nedir? Folat ve Folik Asit Aynı Mı?

Günlük Alınması Gereken Folik Asit Miktarı Nedir?

Vitaminler insan sağlığı için gerekli olan mikro besin ögeleridir. Ancak insan vücudunda vitaminler üretilemez, bu nedenle sağlıklı bir yaşam için gerekli olan bu besin maddelerinin dışarıdan vücuda alınması gerekir. Folik asit ya da folat da mutlaka beslenme listeleri içerisinde yer alması gereken bir vitamin çeşididir.

Kadın ve erkeklerin günlük tüketmesi gereken folik asit miktarı yaklaşık olarak mikrogram (mcg) olarak düşünülür. {3*} Folik asit adını yeşil yapraklı sebzelerden alan bir vitamin çeşididir. Bu nedenle dengeli ve düzenli beslenen kişilerde folik asit eksikliğine az rastlanır. Ancak folat bakımından zengin beslenmeyen kişilerde folik asit eksikliği anemisi olarak da bilinen bir çeşit kansızlık ortaya çıkar. {4*} Folik asit eksikliği anemisi ise fizyolojik ve psikolojik semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir. Folik asit eksikliği belirtilerinden bazıları şunlardır;

  • Asabiyet,
  • Cildin solgun ve yorgun görünmesi,
  • Halsizlik, sürekli uyuma isteği,
  • Saçlarda beyazlama,
  • Saç dökülmesi,
  • Saç uzamasının yavaşlaması,
  • Tırnaklarda renk değişimi,
  • Tırnaklarda kırılma ve zayıflama,
  • Tırnakların zor uzaması,
  • Baş ağrısı,
  • Ağızda ağrı

Sıralanan belirtilerden bazılarının olması kişide folat eksikliğinin göstergesi olabilir. {5*} Bu durumda folik asit takviyeleri kullanarak eksikliğin giderilmesi önerilir. Ancak günlük olarak tüketilmesi önerilen mcg’den fazla folik asit takviyesi kullanmak saçların hızlı uzamasına yardımcı olmaz. Vitamin ve mineralleri önerilen dozundan fazla kullanmak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğinden genellikle tavsiye edilmez. Vücudun ihtiyacı olan folat besinlerle alındığında genellikle doz aşımı gibi bir sorun yaşanmaz. Ancak takviyeleri kullanırken dikkatli olmak gerekir. Örneğin mikrogram üzerinde folik asit takviyesi kullanmak, sağlıklı bir yaşam için elzem olan B12 vitamini eksikliğine bağlı belirtilerin ortaya çıkmasını geciktirebilir. Yani aşırı dozda folik asit alımı, B12 vitamini eksikliğini gizleyebilir. Vücut, kırmızı kan hücreleri yapmak için B12 vitaminini kullanarak kalp, beyin ve sinir sisteminin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur. B12 eksikliği tedavi edilmediğinde, beyin normal çalışma yetisini kaybeder ve kalıcı sinir hasarı oluşur. {6*}

Folik asit takviyelerini tek başına bulmak mümkündür. Ancak karma olarak B kompleks vitaminlerini içerisinde bulunduran gıda takviyeleri de folik asit içerir. Bu durumda seçim yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kişinin günlük alması gereken folik asit miktarıdır. Bu konuda yapılacak en iyi şey alanında uzman bir doktordan yardım almaktır.

Folik asidin hücre büyümesi ve çoğalmasındaki rolü onu hamilelik dönemi için önemli olan vitaminlerden biri haline getirir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi hamile kadınların günlük olarak mcg folik asit almasını önerir. {7*} Planlı gebeliklerde de folik asit alımına gebelikten mümkünse 1 ay önce başlanmalıdır. Anne adaylarının çoğu hamilelik döneminde saçlarının daha hızlı uzadığını fark eder. Bu durum hamilelik döneminde değişen hormon düzeyleri ile ilgili olduğu gibi, kullanılan folik asit ile de yakından ilgilidir. Ayrıca, hamilelik öncesinde ve hamilelik döneminde anne adaylarının folik asit kullanması, bebeklerde ortaya çıkması muhtemel doğum anomali riskini en aza indirir. Genellikle gebelik öncesi dönemde anne adaylarına doktorlar folik asit içeren prenatal vitaminler önerir. {8*}

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?

B9 vitamini eksikliğinde, eksikliğin gıda takviyesi yardımıyla giderilmesi gerekebilir. Ancak dengeli ve sağlıklı beslenen bireylerde folik asit eksikliğine az rastlanır. Folat bakımından zengin gıdaların bazıları şunlardır:

  • Brokoli,
  • Yeşil yapraklı sebzeler,
  • Kırmızı et,
  • Fasulye,
  • Beyaz et,
  • Turunçgiller,
  • Buğday,
  • Fındık.

Folat bakımından zengin besinleri tüketmek isteyenlerin işlenmiş gıdalardan uzak durması gerekir. Çünkü işlenmiş gıdalarda bulunan folat miktarı yok denilecek kadar azdır. Ayrıca, tüketilmesi gereken folik asit miktarı fazla ise tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir. Portakal gibi turunçgillerin suları da yüksek oranda folat içerir, ancak içeriğinde bulunan şeker miktarı da bir o kadar fazladır. Bu nedenle tüketimi sırasında dikkatli olmak gerekir.

Folik asidin sağlık üzerine faydaları saymakla bitmez. Ancak, saç uzamasına tek başına çözüm olamaz. Eğer ani gelişen bir saç dökülmesi problemi yaşarsanız ya da saçlarınızın uzaması ile ilgili ciddi bir sorununuz varsa sebep sadece folik asit eksikliği olmayabilir. Bu nedenle en yakın sağlık kuruluşuna giderek kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.

Portakalın Faydaları Nelerdir? Portakalda Hangi Vitaminler Var?

B Vitamininin Saça Faydaları Nelerdir?

B vitamini, saçları ve saç derisini içeriden destekleyen bir vitamindir. Saç derisinin sahip olduğu kan dolaşımını hızlandıran B vitamini, saç köklerinin her zamankinden daha fazla miktarda oksijen almasına yardımcı olur. Saç köklerinin fazla miktarda oksijen alması saçların daha güçlü, daha parlak ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Buna bağlı olarak saçlar dinlenme dönemine girdiğinde daha az dökülmeler görülür. Saçlardaki kırılmalar da azalır.

Saç derisini ve saçları bu kadar güçlü bir şekilde besleyen ve destekleyen B vitamininin yeterli düzeyde alınması son derece önemlidir. B vitamini hem besinlerden hem de hazır kapsüllerden alınabilir. B vitamini, içerisinde vitaminler topluluğunu barındırır. B2, B3, B5, B6, B9 ve B12 vitaminlerini içeren B vitamini saç bakımı ve saç sağlığı için oldukça önemlidir.

Yoğun saç dökülmesi ve saç kayıpları yaşayan kimselerde B vitamini eksikliğine rastlanır. Besinlerden alınan B vitamini saçlar ve vücut için yeterli değilse mutlaka bir uzman veya doktor kontrolünde dışarıdan alınarak vücudun ihtiyaç duyduğu destek sağlanmalıdır. Ağır saç kayıplarının yaşanması durumunda saç ekimi yaptırarak, bu durumu telafi ve tedavi etmek mümkündür. İğne fobisi olan kişiler için geliştirilen İğnesiz Saç Ekimi tekniğini de inceleyebilirsiniz.

Hangi B Vitamini Neye İyi Gelir?

Kompleks bir vitamin olan B vitamini, içerisinde birçok vitamini barındırır. Bu vitaminlerin her biri saçları ve vücudu farklı şekilde destekler. B vitaminin önemini daha iyi anlayabilmek için daha iyi tanımak gerekir.

  • B2 vitamini (Riboflavin); saç derisinin yağını dengeler. Antioksidan özelliğine sahip olan bu vitaminin eksikliğinde saç derisi çabuk yağlanır ve saç uçları çabuk kurur. Yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, et, süt ve süt ürünlerinde bulunur.
  • B3 vitamini (Niyasin); saç rengini korur. Eksikliğinde saçlar hızlı şekilde ve erken yaşlarda beyazlar. B1 ve B2 vitamini ile işlevini gösteren bu vitamin, kahve, ton balığı, incir, et, yumurta, süt ve süt ürünlerinde bulunur.
  • B5 vitamini (Pantotenik); suda eriyebilen vitamindir. Eksikliğinde saçlar uzamaz, cansızlaşır ve öbek öbek dökülür. B5 vitamini, buğday, mısır, karides, kırmızı et, yumurta ve patateste bulunur.
  • B6 vitamini (Piridoksin); suda çözünen ve depolanmayan bir vitamindir. Bu nedenle düzenli olarak alınması önemlidir. Saç derisinde hücre yenilenmesine yardımcı olan bu vitamin egzama ve sedef hastalığının tedavisinde de kullanılır. Yeşil yapraklı sebzeler, hindi ve tavuk eti, mercimek, buğday tohumu, havuç, muz, süt ve peynirde bulunur.
  • B9 vitamini (Folik asit); suda çözünen bu vitaminin eksikliğinde saç dökülmeleri, hızlı beyazlama ve geç uzama görülür. Kuşkonmaz, Brüksel lahanası, ıspanak, brokoli, karnabahar, mercimek, bezelye, semizotu ve portakalda bulunur.
  • B12 vitamini (Siyanokobalamin); suda çözünen bu vitamin saç çıkmasına ve saçın uzamasına yardımcı olur. Eksikliğinde, cilt ve saç derisi kuruluğu, kaşıntı, döküntü görülür. Yeterli miktarda alınmaması saç dökülmesine neden olur. Deniz ürünleri, et, maya, süt, yumurta ve peynirde bulunur.

B Vitamini Eksikliğinde Neler Olur?

Vücudun, varlığını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için kırmızı kan üretiminin sorunsuz bir şekilde devam etmesi gerekir. Bunun için vücut B vitaminine ihtiyaç duyar. B vitamini sadece dışarıdan alınabilen bir vitamindir. Eksikliğinde, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, çarpıntı, cilt renginde solgunluk, saç dökülmesi, saçların beyazlaması, saç derisi iltihaplanmaları kendini gösterir. Buna benzer sorunlar yaşayan kişilerin mutlaka bir doktora başvurması gerekir. Eksikliğinde, ağır saç kayıplarının görülmesi mümkündür. Saç ve ile ilgili çarpıcı yenilikler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için “Saç Klonlama Uygulaması Nedir ve Nasıl Yapılır” yazısını okuyabilirsiniz. Sağlıklı bir vücuda ve saçlara sahip olabilmek için B vitaminini yeterli miktarda almaya özen göstermeniz faydalı olur.

Saç dökülmesinde B12, D ve demir eksikliğine dikkat

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin anlattı: Prof. Dr. Engin; “Saç dökülmesi genetikten ya da bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa vitamin-mineral eksikliğine dikkat edilmeli” dedi.

Nazan DOĞANER HALICI

Yayınlanma: - 13 Ocak Güncellenme:

Saç dökülmesinde B12, D ve demir eksikliğine dikkat

Saçlı deride ortalama bin adet saç bulunmakta ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama adet saç teli dökülmesi normaldir. Genetik ve bazı hastalıklar dışında vitamin-mineral eksikliği saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden biridir. İşte bu eksikliği gidermede etkili besinler:

Prof. Dr. Burhan Engin

A VİTAMİNİ: A vitamini saçların uzamasına yardımcı olur. Eksikliğinde saçlarda dökülme, saç derisinin kuruması ve kepeklenme görülür. Yumurta sarısı, patates, ıspanak, brokoli, havuç ve mercimek A vitamini açısından zengindir.

B VİTAMİNLERİ:B3 vitamini eksikliğinde saçlar güçsüzleşir, kırılır ve daha çabuk dökülür. Karaciğer, ton balığı, tavuk ve kırmızı et zengin B3 vitamini kaynağıdır. B7 vitamini saç için gerekli protein yapısının, keratinin oluşabilmesi için gereklidir. B7 (biotin) vitamininden zengin gıdalar olarak yumurta sarısı, karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler ve dut sayılabilir. B9 (folik asit) saç üreten hücrelerin yenilenmesini sağlar ve eksikliğinde saçlar geç uzar. Portakal, baklagiller, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler yüksek oranda folik asit içerir. B12 vitamini ise hücrelerin oksijenasyonu için gerekli olan bir vitamindir, bu yüzden saçın kök hücrelerinin beslenmesi için önemlidir. En önemli B12 vitamin kaynağı kırmızı ettir.

Foto Sözcü

C VİTAMİNİ:Kollajen üretimi için gerekli olan C vitamini eksikliğinde saçlar çabuk kırılmaya başlar, görsel olarak parlaklığını yitirir ve güçsüz görünür. Portakal, greyfurt, mandalina, kivi, brokoli, çilek ve domates bol miktarda C vitamini içerir.

D VİTAMİNİ:Düşük vitamin D düzeyleri ile saç dökülmesi arasında ilişki var. Çünkü D vitamini yeni saç köklerinin oluşumuna yardımcıdır. D vitamini vücutta güneş ışığı sayesinde üretilir. Ayrıca yağlı balıklarda ve bazı mantar çeşitlerinde de D vitamini bulunur.

E VİTAMİNİ: Yeni saç hücrelerinin üretimine, var olanların ise onarımına katkıda bulunur. Eksikliğinde saçlar geç uzar, dökülür ve kırılır. Buğday, yulaf, marul, kereviz, ıspanak, soya fasulyesi yağı, mısır yağı, ceviz, arı sütü, tere, mısır, maydanoz ve lahana E vitamini kaynaklarıdır.

DEMİR: Demir eksikliği kansızlığa neden olur ve bu da saç dökülmesinin temel nedeni olarak bilinir. Demir bakımından zengin gıdalar; yumurta, kırmızı et, ıspanak, mercimek ve midyedir.

Foto Sözcü

ÇİNKO:Saçların uzamasında, onarımında keratin oluşumunda önemli role sahiptir. Eksikliği gibi fazla tüketimi de saç dökülmesine neden olabilir. Et, ıspanak, mercimek, kabak çekirdeği ve buğday tohumu çinko bakımından zengindir.

BAKIR:Saç gelişiminde, özellikle saç renginde önemli olan bir mineraldir. Vücutta bakır eksikliği varsa saçlar çabuk kırılır ve parlaklığını kaybeder. Sarımsak, maydanoz, ıspanak, karalahana, pazı, kuşkonmaz, pırasa, rezene, patlıcan, karabiber, böbrek, ciğer, ay çekirdeği, bal kabağı, mercimek, lahana, fesleğen, kivi, brokoli, ceviz, tofu, kabak çekirdeği, frambuaz, pancar bakır yönünden zengindir.

balbuğdayD vitaminigenetikGüneşMısırSözcüyumurta

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası