göz tansiyonu ölçümü okuma / Göz tansiyonunuz kaç? - Sağlık Haberleri

Göz Tansiyonu Ölçümü Okuma

göz tansiyonu ölçümü okuma

Normal G&#;z Tansiyonu Değeri Ka&#; Olmalıdır? Ka&#; Mmhg Normal Sayılır?

Dünya genelinde en yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan birisi de göz tansiyonudur. Pek çok kişi göz tansiyonunun normal değerlerinin ne kadar olduğunu merak etmektedir. Göz tansiyonu dikkate alınması gereken önemli rahatsızlıklardan birisidir.

Normal Göz Tansiyonu Değeri Kaç Olmalıdır?

Göz tansiyonu optik sinirlere zarar veren bir göz hastalığı olarak bilinmektedir. Günümüzde anormal yüksek tansiyonun sonucu oluşur. Zaman içerisinde artan tansiyon ile beraber görme sinir dokuları zarar görür ve bunun sonucunda görme kayıpları oluşabilir. Bu nedenle erken teşhis görme kaybının
yaşanmaması için oldukça önemlidir. Göz tansiyonu mm Hg cinsinden ölçülmektedir. Vatandaşlar için normal göz tansiyon değeri 12 ile 22 mm Hg aralığında olması gerekir. 22 mm Hg'den büyük göz tansiyonu yüksek olarak kabul edilmektedir. GİB yüksek olduğu zaman kişiler glokom belirtileri göstermez ise buna oküler hipertansiyon adı verilmektedir.

Yüksek göz tansiyonları tek başlarına glokoma neden olmaz. Fakat önemli bir risk faktörü olmaktadır.

Yüksek göz tansiyonu teşhisi konan vatandaşların glokom başladığını gösteren belirtileri kontrol etmek amacıyla mutlaka bir göz uzmanı tarafından düzenli bir şekilde muayene edilmesi gerekir. Dar açılı göz tansiyonu olarak bilinen akut açı göz tansiyonu oldukça önemli bir durumdur. Bu rahatsızlığın belirtileri ise şunlardır:

- Çok şiddetli göz ağrıları
- Mide bulantısı ve kusma
- Gözlerde oluşan kızarıklık
- Ani görme bozuklukları
- Işıkların etrafında renkli halkalar görmek
- Ani bir şekilde bulanık görme



Göz Tansiyonu Teşhisi

Glokom tedavi edilmediği zaman körlüğe yol açabilen önemli bir hastalıktır.

  • Glokom her iki cinste eşit oranda görülür (kadın ya da erkek ayırt etmez).
  • Her yaşta görülebilir, ancak görülme sıklığı ilerleyen yaşla birlikte artar.
  • Tüm dünyada yaklaşık 70 milyon insanda bulunduğu (dünya nüfusunun kabaca yüzde biri) hesaplanmaktadır. Bunların yaklaşık onda biri olan 7 ila 10 milyon kişide körlük söz konusudur. Glokom gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde körlüğün en önemli nedenidir.
  • Glokom hastalığına yola açan ana neden “Genetik yatkınlık” tır.

Glokom çok sinsi bir hastalıktır, önemli bir belirti vermeden kalıcı hasar yapabilir.

Glokomda görme kaybı genellikle yavaş (göz tansiyonunun seviyesine bağlı olarak aylar ya da yıllar içinde) gelişir. Genellikle tek gözde başlar, daha sonra diğer gözde de ortaya çıkar. Glokomda keskin görme ve okuma fonksiyonları en son evrede etkilenirken öncelikle görüş alanı daralmakta ve hareketli cisimlerin algılanması bozulmaktadır. Görüş alanı iyice daraldığında yürürken eşyalara takılma, basamakları fark etmeyerek düşme gibi bulgular ortaya çıkmakta; son evrelerde ise görüş alanı iyice daralarak adeta dar bir boru içinden bakma gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde yaklaşık bir milyon kişide glokom bulunmaktadır, ancak bunların yarısından çoğuna doktora başvurmadıkları için tanı konamamıştır. 

Glokoma bağlı görme bozukluğu kalıcıdır ve düzeltilemez; bu nedenle glokom tedavisinde ilk amaç hastalığın olabildiğince erken evrede teşhis edilmesidir.

Glokomun genellikle tek gözde başlaması (diğer göz tamamen normal olabilir), genellikle ağrı, kızarıklık gibi belirtiler vermemesi ve oluşan görme kaybının hastalığın başlangıcında merkezi görmeyi fazla bozmaması gibi nedenlerle birçok hastada ancak bir miktar görme fonksiyonu bozulduktan sonra tanı konabilmektedir. Glokom hastalarının önemli bir kısmı tesadüfen sağlam gözlerini kapattıklarında bozuk gözdeki görme kaybını fark edip doktora başvurmaktadırlar. Yapılan araştırmalarda glokom tanısının hastaların %10’unda körlük oluştuktan sonra konabildiği belirtilmektedir. Bu evrede başvuran hastaların ne yazık ki bozulan görmelerini geri getiremiyoruz.

Glokomda erken evrede tanı koymak için periyodik tarama muayeneleri gereklidir.

Glokomun yaşla birlikte arttığını ve genetik yatkınlığın önemli olduğunu belirtmiştim. Bu nedenle ailesinde (birinci ya da ikinci derece akrabalar) glokom bulunan kişilerin özellikle otuzlu yaşlardan itibaren yılda bir düzenli olarak göz tansiyonlarını ölçtürmeleri önerilmektedir. Ailesinde hiç glokom olmayan bireylerin ise kırk yaşından itibaren düzenli olarak iki yılda bir göz tansiyonunu ölçtürmeleri erken tanı için gereklidir.

Glokomun daha sık olarak görüldüğü önemli bir hasta grubu miyop kırma kusuru olan bireylerdir; miyoplarda glokom sıklığı normal bireylere göre yaklaşık beş kat artmıştır. Genetik olarak miyop ile glokom birlikte görülme eğilimi taşır, ayrıca miyop derecesi yükseldikçe glokom görülme sıklığı daha da artar. Bu nedenle miyopların (yaşa bağlı olmaksızın) yılda bir göz tansiyonunu ölçtürmeleri gereklidir.

Hipermetrop kırma kusuru olan bireylerde ise daha seyrek görülen, ancak daha tehlikeli bir glokom türü olan “dar açılı glokom” görülmektedir. Genellikle normalden daha küçük olan bu gözlerde glokomun nedeni göz içi sıvısının dolaşımı ile ilgili sorunlardır; sıvı arka odacıktan öne geçemez ve renkli tabaka olan irisin arkasında birikip onu öne doğru bombeleştirir, ve sıvının gözü terk etmesini sağlayan kanalların ağzını kapatmasına neden olur. Bu durumda çok tehlikeli bir durum olan ve bazen çok kısa süre içinde kalıcı görme kaybı yapabilen “glokom krizi” ortaya çıkabilir. Arzu edilmeyen böyle bir durumun ortaya çıkmaması için dar açılı gözlerin saptanması çok önemlidir. Hipermetrop bireylerde sadece göz tansiyon kontrolü yeterli olmayabilir, şüphelenilen durumlarda mutlaka deneyimli bir uzman tarafından gerekli muayenelerin yapılarak riskli bir durum olup olmadığının kesin olarak ortaya konması gerekir.

Göz tansiyonu ölçümleri “kornea” kalınlığından önemli oranda etkilenir.

Kornea göz küresinin en önünde yer alan saydam tabaka olup göz içi sıvısı ile doğrudan temas halindedir. Göz tansiyonu ölçümleri kornea üzerinden yapılmaktadır ve bu nedenle korneanın kalınlığı ya da sertliğinden büyük oranda etkilenmektedir. Kornea normalden ince ise ölçüm ile bulunan göz tansiyonu değeri gerçekte olduğundan düşük çıkar, kornea kalın ise bu kez ölçülen değer gerçekte olduğundan daha yüksek bulunur. Özellikle miyop ya da hipermetrop nedeniyle korneaya uygulanan lazer ameliyatlarında korneanın inceltilmesi bu gözlerde göz tansiyonu ölçümlerinin gerçekte olduğundan düşük bulunmasına neden olur. Bu nedenle lazer ameliyatı olmuş gözlerde göz tansiyonu ölçümlerine güvenilmemesi ve glokomdan şüphelenilen durumlarda mutlaka görme sinirine yönelik değerlendirme yöntemlerinin de kullanılması gerekmektedir.

Glokom tanısı için sadece göz tansiyonu ölçümü çoğu olguda yeterli değildir, hastalığa bağlı olarak görme sinirinde ortaya çıkan değişikliklerin de saptanması gerekir.

Glokom hastalığı göz tansiyonunun normalden yüksek oluşu nedeniyle gelişir, ancak kesin tanı koyabilmek için görme sinirinde hastalığa bağlı olarak oluşan zedelenmenin kanıtlanması gerekir. Göz tansiyonu bir miktar yüksek olan, ancak görme sinirinde hasar bulunmayan bireyleri “glokom şüphesi” ya da “oküler hipertansiyon” olarak adlandırıyoruz ve herhangi bir tedavi vermeden izliyoruz.

Görme sinirinde glokoma bağlı olarak ortaya çıkan değişiklikleri saptamak için duyarlı bir yöntem “Optik koherens tomografi-OCT”.

On yıl kadar öncesine kadar glokomun oluşturduğu hasarı teşhis etmek ve hastalığı takip için tek inceleme yöntemimiz “görme alanı incelemesi” idi. Tamamen hastanın uyumuna bağlı olan bu yöntem görüş alanında glokoma bağlı olarak gelişen daralmayı saptamaya yönelikti. Test yaklaşık yarım saat sürmekte, yaşlı ve uyum sorunu olan hastalarda oldukça hatalı sonuçlar verebilmekteydi. Hastaların verdiği hatalı cevaplar sonucu bazen gerçekte glokomu olmayan normal bireylere hatalı olarak glokom tanısı konabilmekteydi.

OCT ise tümüyle objektif bir tanı yöntemi olup lazer ışını yardımıyla görme sinirinde glokoma bağlı olarak ortaya çıkan değişiklikleri duyarlı ve güvenilir olarak gösterebilmektedir. Benim OCT ile ilk tanışmam yılında ABD’de Boston kentinde Tufts Üniversitesindeki “New England Medical Center”’da oldu. Burada dünyadaki ilk prototip cihaz ile çalışmalar yaptım, ve dünyadaki ilk ticari cihazlardan birini yılında Türkiye’ye getirerek kullanmaya başladım. OCT teknolojisindeki gelişmeler baş döndürücü hızla devam etti, cihazın duyarlılığı gelişti ve hızı arttırıldı. Günümüzde OCT glokomun erken tanısı için altın standart olarak kabul edilmektedir. Muayenehanemizde spektral teknolojiyle çalışan ve göz bebeğini genişletmeden teşhis olanağı sağlayan Zeiss Cirrus HD cihazı kullanılmaktadır.



OCT’nin erken tanı için referans olmasının nedeni glokomda saptanabilen en erken bozukluğun görme sinirinde ortaya çıkması ve OCT cihazının da bu hasarı güvenilir olarak gösterebilmesidir. Görme alanı muayenesi ile ancak sinir hücrelerinin %’ı tahrip olduktan sonra glokom teşhis edilebilmektedir. OCT ise çok daha erken devrede (%10 hasar gibi) glokomun teşhisini mümkün kılmaktadır. OCT ayrıca glokom tanısı konmuş hastalarda takip sırasında gelişebilen bozuklukları da görme alanı muayenesine göre daha erken saptama olanağı sunmaktadır.



OCT tamamen zararsız bir tanı yöntemidir, radyasyon yaymaz. Göze teması ya da herhangi bir ilaç verilmesini gerektirmez. Görüntülerin alınması saniyeler içinde gerçekleşir.



Aşamalar

Genel Göz Muayenesi Ne Sıklıkla Gerçekleştirilmelidir?

Genel göz muayenesini herhangi bir görme problemine sahip olmayan kişiler için her yıl düzenli olarak yapılmalıdır. Rutin göz muayenesi, hayatın güzelliklerini sağlıklı gözler ile uzun yıllar boyunca görmeye devam etmenizi sağlayacaktır. Kapsamlı göz muayenesi yaptırmak; diyabet, beyin tümörü, AIDS, Alzheimer, hipertansiyon, kan ve kalp hastalıkları, metabolik bozukluklar ve Parkinson gibi birçok farklı hastalığın erken teşhis edilmesine yardımcı olacaktır.

  1. Görme Keskinliği Testi

Detaylı göz muayenesinin ilk aşamasında görme keskinliği testi yapılır. Harflerin, okuma yazması olmayanlarda da şekillerin ince detaylarının görülüp görülemediği foropter ile kontrol edilir.

Büyükten küçüğe doğru giden harf ve rakamların kullanıldığı bu test, yakın ve uzak görme problemlerinin anlaşılmasına yardımcı olur.

  1. Gözlük Muayenesi

Gözlerde oluşan miyopi, hipermetropi ve astigmat gibi kırma kusurlarının varlığı kontrol edilir. Gözlük ihtiyacı olup olmadığının anlaşılması için refraktometre ile ölçümler yapılır.

Ardından saptanan bu değerler, hasta üzerinde otomatik cihazlarla gözlük camı olarak denenerek sübjektif en iyi görme tespit edilir.

  1. Göz Kapağı Muayenesi

Göz kapakları, gözyaşı bezleri, gözyaşı kanalı sistemi ve göz kapağının çevresindeki bölgelerin durumu incelenir.

  1. Göz Kaslarının Muayenesi

Göz bebeğinin hareketlerini kontrol eden göz içi kaslar ve gözün paralel durmasını sağlayan dış kasların fonksiyonları test edilir. Özellikle şaşılık ve çift görme şikâyetleri bulunan hastalarda uygulanması önem taşır.

Hızlı veya yavaş hareketli bir cismin gözler ile takibi prensibine dayanan bu testte saptanan rahatsızlıklar, okuma yetisi ve diğer motor becerilerinin ölçülmesinde kullanıldığı gibi nörolojik hastalıklarda da temel bir muayene yöntemidir.

  1. Göz Tansiyonu Ölçümü

Göz tansiyonu (glokom) ölçümü ile gözlerin içerisindeki basınç oranları saptanır. Temassız bir tonometreden göze hava iletilerek yapılan bu test, herhangi bir ağrı hissettirmez ve tonometre göz ile temas etmeden ölçüm tamamlanır.

Gözün havaya karşı direnci, göz içi basıncının anlaşılmasına yardımcı olur. Eğer göz basıncınız normal seviyelerin üstünde ise, glokom olma şansınız yükselir. Glokom ile ilgili bu temel testte anormallik saptanırsa görme alanı, göz siniri ölçüm testi ve kornea kalınlığı muayenesi yapılır.

  1. Biomikroskopik Muayene

Slit lamp adı verilen, birçok farklı cihazın bir araya gelmesi ile oluşan cihaz kullanılarak, gözün kornea, iris, lens ve retina tabakaları detaylı bir şekilde incelenir ve göz ile ilgili hemen hemen tüm hastalıkların belirtileri araştırılır.

  1. Göz Dibi Muayenesi

Gözlere göz bebeğini büyütücü damla damlatılarak uygulanır. Böylece göz içi lensi ve retina tabakası daha ayrıntılı muayene edilebilir. Gözün iç yapısının incelendiği bu yöntemde, göze damlatılan damlaların etkili olmaya başlaması dakika gibi bir süre alır. Çocuklarda ise göz bebeği büyütülerek gizli kalmış görme kusurları saptanır.

Damla damlatılıp göz bebeği büyütülerek yapılan bu muayene ile retina dekolmanı, glokom, hipertansiyon, beyin tümörü ve vücuttaki çeşitli hastalıklara ait belirtiler saptanabilir.

Kapsamlı bir göz muayenesi en az 30 dakika sürer. Muayene sırasında damla damlatılarak mutlaka göz dibine bakılmalıdır.

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dünyagöz Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Son Güncelleme -


Göz muayenesine gittiniz ve karşınızdaki sizden belli bir mesafede olan harfleri okumaya çalıştınız ve elinize karmaşık yazılarla, rakamlarla dolu reçete verdiler. Elbette Tekrar Tam görüşe giderken, miyopunun üzerinde kontrol sağlamak istiyorsanız reçetedeki ifadelerin ne olduğunu bilmemiz, reçete okuma yapabilmemiz gerekir.

Göz reçete okuma

 Örnek gözlük reçetesi

Göz muayenesi sonucunda reçteniz şu şekilde olacaktır.

Örnek göz ölçüm değerleri:

SPH CYL AXE

R: &#;

L: 45&#;

Gözlük reçetesi okuma

Göz numaralarının sol tarafında bulunan R> RİGHT > Sağ göz numarasıdır. Bu ifadenin yanında bulunan rakamlar sağ göze ait göz numaralarıdır.

Yine göz numaralarının sol tarafında bulunan L> LEFT> Sol göz numarasıdıfunduszeue.info ifadenin yanında bulunan rakamlar ise sol göze ait numaralardır.

SPH nedir

[SPH]: Bu değer (-) ise miyop , (+) ise hipermetrop olduğunuzu belirtir. Bu kısım boş veya [plan] yazıyorsa gözünüzde herhangi bir SPH bozukluğu yok demektir(çok iyi). Eğer (-) bir değer bulunuyorsa miyopi derecenizin ne olduğunu (uzağı net görememe) , (+) varsa hipermetrop derecenizin (yakını net görememe) ne olduğunu belirtir. Buradan hareketle net görüş için ihtiyaç duyduğunuz mercek gücünün ne kadar olacağı anlaşılır.

CYL nedir

[CYL]: (CYL) nin yanı sıra diğer bir adı olan (SİL) değeri astigmatizma değerini belirtir. CYL ifadesi boş bırakılmışsa gözlerde astigmatizma olmadığı ve torik düzeltici lenslere ihtiyaç duyulmadığı belirtilir. (CYL) değeri (-) veya (+) olabilir. (CYL) deki (-) veya (+) değerler, SPH deki (-)&#;nin uzağı veya (+)&#;nın yakını göremediğimizi ifade ettiği gibi iki olguyu ifade etmez. Burada (-) ve (+) birbirinden farksız olup ikisi de astigmatı temsil eder. Avrupa da (-), Amerika da (+) gösterim kullanılırken Türkiye de (-) gösterim kullanılır. Bu gösterimlerin farklılığı hiç bir şeyi değiştirmez ve aralarında basitçe dönüştürme yapılabilir. Meraklılar için dönüştürmenin nasıl yapılacağını wikipedia açıklamış: Reçetende (+) gösterimle karşılaşmadığın sürece bu kısmı es geçebilirsin. (wikipedia)

[AXE]: Eğer CYL&#; e değerine sahipseniz bunun yanında mutlaka (AXE) yada ( AKS) değeri bulunur. Bu değer gözlerinin hangi derecede astigmat olduğunu belirtir. Astigmat açısı 0 ila derece arasında değişebilir. Astigmatın ne olduğuna ve eğer SPH değeri diyoptriden küçük ise astigmat düzeltmesine (bazı istisnalar dışında) ihtiyacınızın olmadığına burada daha öncesinde konuştuk.

yıl öncesinde miyopi üzerine bilinçsizce denemeler yaparken bu kavramları bilmeden hareket ettiğim için ekstra miyopi derecemi yükseltmiştim.

Göz numaranı düşürebilirsin. Sayfalar bu yüzden oluşturuluyor.

Gerçeği olduğu gibi aktarıyorum.

Ne yaptığını bilmeden göz numaranda değişiklik yapmamak en iysi! Bilgileri al, zihninde idrak et, doğru adımları at.

Görüşmek üzere.

Göz numarası düşürmeyle ilgili kılavuz sitenin kurslar bölümünde. O sayfaya ulaşmak için tıkla.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası