yumurtalık kisti için soğan kürü nasıl yapılır / One moment, please...

Yumurtalık Kisti Için Soğan Kürü Nasıl Yapılır

yumurtalık kisti için soğan kürü nasıl yapılır

Soğan Kürü Nasıl Kullanılmalı?




Soğan Kürü, Prof Saraçoğlu'nun üst solunum şikayetlerinde, adet düzensizliklerinde, prostatite bağlı ağrılarda ve çikolata kistlerine karşı yardımcı ve destekleyici olarak önerdiği başlıca kürleri arasındadır. Prostatit ve çikolata rahatsızlığına karşı "Soğan kürü" nasıl uygulanmalıdır?


Prostatit Şikâyeti Olanların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar


Prostatit şikâyeti olanların kendilerini soğuktan korumaları gerekir. Özellikle soğuk kış aylarında prostatit hastalarının karın bölgelerinden başlayarak ayak parmaklarına kadar kendilerini soğuğa karşı koruyacak şekilde giyinmeleri gerekir. Çünkü soğuk havalar prostatit ağrılarını artırmaktadır. 

Eğer prostatit rahatsızlığınız varsa ağırlık kaldırmayınız ve ağır eşya taşımayınız. Taşıyacağınız yük dört-beş kilogramı geçmemelidir.



Prostatit, Çikolata Kisti Soğan Kürü İbrahim Saraçoğlu


Prostatit  Ağrılara Karşı Soğan Kürü!

Bir hafta boyunca her gün sabah ve akşam ikişer adet orta boy kuru soğan preslenip yarım dilim ekmekle beraber tüketilir. Presleme esnasında çıkan soğanın suyunu ziyan etmeyiniz ve de kesinlikle tuzlamayınız. Soğanı presleme imkânı bulamıyorsanız, ağızda uzun uzun çiğneyerek beraberinde yarım dilim ekmekle beraber tüketebilirsiniz. Soğan suyunu çıkarmak için meyve sıkacağını kullanabilirsiniz. Kuru soğanın suda veya ateşte pişirilmeden çiğ olarak tüketilmesi gerektiğini de unutmayınız.


Polikistik over, Kist ve Polip Şikayetlerine Karşı Soğan Kürü Kullanımı!

Kaynamakta olan 1,5 (250-300 mL) su bardağı klorsuz suyun (içme suyu) içerisine ince kabuğu soyulmuş orta boy 1 kuru Soğan dörde bölüp atınız. Beş dakika kapağı kapalı olarak kaynatınız. Ilıyınca süzünüz ve içiniz. Boş mideye günde iki kez içilecektir (öğleden evvel ve öğleden sonra). Her aşamada taze yapılmalıdır. 

Uygulama adet (regl) bitiminden 3-7 veya 10 gün sonrasında başlanır ve ilk ay 15 gün diğer aylar 10'ar gün olmak üzere toplamda 4 ay boyunca yapılır ve kür sonlandırılır.


Kür kullanımı desteklemek ve olumlu sonuç alabilmek için 15 günlük soğan kürü ile birlikte testeredişli aslanpençesi bitkisinin günde 2 defa kullanılması gerekmektedir.  Sonrasında kullanılacak olan bitki karışımı için danışmanlarımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Not: Polikistik over, Kist ve Polip şikayetlerine karşı Soğan Kürü kullanımı tek başına yeterli değildir. Yardımcı diğer bitkilerin kullanımı ile ilgili danışmanlarımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
**Miyom şikayeti olan kişilerin soğan kürü kullanması önerilmemektedir.

*İlaç kullanmayan tiroit hastalarının Soğan kürü kullanması önerilmemektedir.


Çikolata Kisti Soğan Kürü İbrahim Saraçoğlu


Not: Her defasında taze hazırlanmalıdır. Kullanılacak olan kuru soğan, pazarlarda satılan açık kahverengi kabuklu yemeklik soğandandır. Özellikle bembeyaz soğan aramaya gerek yoktur. Beyaz, kırmızı ve mor soğan kullanılmamalıdır.

DİKKAT

Tüm bu kürleri kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus; bitkinin raf ömrüdür. İkincisi bitkinin doğru zamanda toplanmış olmasıdır. Üçüncüsü ise bitkinin nasıl kurutulmuş olduğudur. Her bitkinin özelliğine göre uygun koşullarda kurutulmuş olması gerekir. Bazı bitkiler gölgede, bazıları güneşte, bazıları ise karanlıkta kurulması gerekir. En önemlisi ise kullanacağınız bitkinin mutlak surette doğru tür olmasıdır. Eğer doğru bitki türü değil ise kürün etkisini büyük oranda azaltmaktadır.

Not: Hekiminizin verdiği ilaçlar varsa mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle bilmeniz gereken nokta, kullanacağınız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü alınız. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikâyetiniz ne olursa olsun, bu bilgilerle kendi kendinizi tedavi etmeyiniz. Buradaki bilgilerin kesinlikle bir hastalığı teşhis amacı yoktur.




Soğan Kürü Tarifi ve Soğan Kürü Faydaları

Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan soğanın birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Kokusunu pek sevmesek de soğanın mucizevi faydaları, ilaçlara taş çıkartan cinsten. Soğan, toksinleri arındırmasından zayıflamaya, cilt sağlığından depresyona her derde deva olarak biliniyor. Fakat soğanın faydalarından yararlanabilmek için, doğru kullanmak gerekiyor. Yiyeceklerin içerisinde yer verdiğimiz soğanı, bu kez kür yapımında kullanacağız. Peki, soğan kürü nasıl hazırlanır? Soğan kürü neye iyi gelir? Soğan kürünün faydaları nelerdir? Zayıflamak için soğan kürü kullanılır mı? Soğan kürü polikistik over'a iyi gelir mi? Soğan kürü hakkında merak edilen tüm soruları yazımızda derledik. İşte, soğan kürünün faydaları, kullanım şekli ve evde soğan kürü yapımı:

Soğan Kürünün Faydaları Nelerdir?

  1. Soğan kürü kadınlarda sık sık görülen adet düzensizlikleri giderme konusunda oldukça etkilidir. 
  2. Kadınlarda görülen miyom ve çikolata kisti (endometriosis) oluşmasına karşı tedavi edici özelliklere sahiptir.
  3. Soğan kürü polikistik over'a iyi gelir mi? diye merak edenler için cevabımız evet. Soğan kürü düzenli kullanıldığında, polikistik over sendromunun tedavisinde oldukça faydalıdır.
  4. Bununla birlikte vajinal akıntıları giderir.
  5. Menopoz döneminde düzenli bir şekilde kullanılırsa, menopoz şikayetlerinde azalmalar görülür.
  6. Cilt yüzeyinde oluşan akne ve iltihaplı sivilcelere karşı etkilidir.
  7. Kıl dönmesi tedavisinde etkilidir.
  8. Dolaşım sistemini düzenler ve bağışıklığın güçlenmesini sağlar.
  9. En çok merak edilen sorulardan biri de soğan kürü hamile kalmaya yardımcı olur mu? Uygun bir şekilde tüketildiğinde soğan kürü, hamile kalmak isteyenlere fayda sağlar.
  10. İçeriğinde sulfosid bulunur. Bu da antibiyotik özellikleri olduğunu gösterir.
  11. Prostatta oluşan ihtihapların azalmasını sağlar. Bu sayede prostat nedeniyle ortaya çıkan ağrılar da azalır.
  12. Balgam söktürücü özelliğindedir. Özellikle grip, nezle ve boğaz ağrısı gibi şikayetlerin tedavisinde tavsiye edilir.
  13. Stres ve uykusuzluk gibi problemlerin giderilmesinde etkilidir, sakinleştirici özelliği vardır.
  14. Vücuttaki yağlanmaları azalttığı için, zayıflamaya yardımcı olur.
  15. Sinüzit tedavisinde önerilen besinlerden biridir.

doğranan soğan

Soğan Kürü Nasıl Hazırlanır? Soğan Kürü Tarifi

Soğan kürü hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler, 2 adet kahverengi soğan ve 2 bardak içme suyudur. Öncelikle soğanları kabuklarını soymadan yıkayın ve sirkeli su içerisinde 15-20 dakika bekletin. Bu sayede soğanların dezenfekte edilmesini sağlayabilirsiniz. Ardından bir tencere içerisinde suyu kaynatın. Su kaynamaya başladığında içerisinde dörde bölünmüş soğanları da ilave edin. Soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen soğanların suyunu cam bir kavanoz içerisine süzün. Soğan kürü suyunu, ılıttıktan sonra tüketebilirsiniz.

Soğan Kürü Nasıl Uygulanır?

  1. Soğan kürü hakkında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kullanım süresidir. Soğan kürü 6 ayda bir kez 15 günlük süreyle uygulanmalıdır. 15 gün düzenli kullanıldıktan sonra, 6 ay sonra tekrar kullanılabilir.
  2. Hazırladığınız kürü mutlaka ılık bir şekilde tüketin.
  3. Soğan kürünün taze olması için, günlük olacak şekilde hazırlayın. Daha önceden hazırlayarak saklarsanız, aynı etkileri elde edemezsiniz.
  4. Soğan kürü öğle ve akşam yemeklerinden önce aç karna bir bardak olarak tüketilmelidir.
  5. Kür yapımında kullanacağınız soğanların taze olmasına dikkat edin. Köklenmiş ve çimlenmiş soğanlar bayattır.
  6. Kürü hazırlarken kabuğu açık kahverengi, içi ise beyaz soğanlar kullanılmalıdır.

soğan

Kıl Dönmesi İçin Soğan Kürü Nasıl Kullanılır?

Soğan kürünü kıl dönmesi için kullanacaksanız, bir adet soğanı tavada ya da fırında ısıtın. Ardından soğumaya bırakın. Soğan uygun sıcaklığa geldiğinde sorunlu bölgenin üzerine koyun ve 20-25 dakika bekletin. Daha sonra kıl dönmesi görülen bölgeyi gül suyu ile temizleyin. Kıl dönmesi için soğan kürünü haftada 4 kez uygulayabilirsiniz.

Hamile Kalmak İçin Soğan Kürü Nasıl Kullanılır?

Hamile kalmak için soğan kürü kullanılmaya adet günü bittikten sonra 7 gün içerisinde başlanmalıdır. Kürü uyguladıktan sonra ise , 2. adet gününe 10 gün kala soğan kürü 5 gün tekrar uygulanmalıdır.

Soğan kürünün etkilerinden faydalanabilmek için açık kahverengi kabuklu beyaz soğan kullanılmalıdır. Kür yapımında kırmızı ve mor soğan kullanılmamalıdır. Soğan kürü en fazla 15 gün uygulanmalı, uygulama bittikten sonra 6 ay boyunca tekrar edilmemesi gerekir. 

Soğan kürü, kronik rahatsızlığı olan kişilerde, hamilelerde, emziren annelerde ve alerjik bünyeye sahip olan kişilerde ciddi yan etkilere sebep olabilir. Bu yüzden kullanılmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir.

Şunlara da göz atın:

  1. Soğanın kötü olduğu nasıl anlaşılır?
  2. Soğanın faydaları nelerdir?
  3. Soğan ve sarımsak kabuğu nasıl değerlendirilir?
  4. Soğan nasıl doğranır?
  5. Soğan kokusu nasıl geçer?

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu: Soğan kürü kadınların bir numaralı kurtarıcısı

PROF. DR. İBRAHİM ADNAN SARAÇOĞLU İLE DOĞANIN DİLİNDEN

Bu hafta sizlerle soğan, sarımsak ve pırasa ailesi hakkında pratik bilgiler paylaşacağım...
Başlangıç, soğandır. Sarımsak soğandan türemiştir. Pırasa da sarımsaktan türemiştir. Soğan, polikistik over, yumurtalık kisti, miyom, endometriozis dediğimiz çikolata kisti, PMS dediğimiz postmenstrual (adet sonrası) sendrom ve prostatit'e bağlı ağrı şikayeti çeken erkekler için bulunmaz bir nimettir. 18-19 yaşlarında onlarca genç kız tanırım; yolda beni durdururlar. 'Hocam polikistik overim vardı, sizin soğan kürüyle geçti' derler.
Bugün onlarca tıp doktoru teşekkür ediyor, 'Hocam ben ilaç yazmadan önce gidin, Saraçoğlu hocanın soğan kürünü uygulayın diyorum' diyorlar. Çünkü burada genç kızlarda yumurtalık kistlerinin bazılarında insülin direnci de gelişebiliyor, ağrı yapabiliyor, adet düzensizlikleri oluyor. İşte soğan kürü, bütün bunları düzene sokarken yumurtalık kistini de ortadan kaldırıyor.

İLAÇLAR TÜYLENME YAPABİLİR
Tıp, adet düzenleyici olarak ilaç veriyor. Beş-altı ay doğum kontrol hapları veriyor. Dolayısıyla bu ilacı bıraktıklarında genç kızlarda tüylenme başlıyor. Soğan kürü, 3-4 cm.'lik miyomların ortadan kaldırılmasında, çikolata kistinin gelişmesini önlemede ve menopoza bağlı şikayetlerin ortadan kaldırılmasında iyi bir destekleyicidir.
Şiddetli prostat içi iltihaplanmaya bağlı ağrı şikayeti olan erkekler de soğan kürü yapmalıdır. Ama prostatite bağlı şikayeti olan erkeklere soğanı çiğ olarak da tüketmelerini öneririm.
Tüm saydığımız bu şikayetlere karşı soğan kürü nasıl uygulanacak? Orta boy bir yemeklik soğan kullanılacak; kırmızı soğan olmaz. Dış kabuğu hafif kahverengimsidir. İnce kahverengi kabuğunu soyacaksınız, ondan sonra dörde böleceksiniz. Dörde bölünmüş soğanı beş, en fazla yedi dakika 1.5 bardak suda ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte kaynatacaksınız. Kesinlikle soğuk içmeyeceksiniz. Ilıktan sıcak olacak, yudum yudum içeceksiniz; mümkünse aç karnına!



ÜLSERİ OLANLAR UYGULAMAMALI!
Soğan kürünü kimler uygulayamaz? Gastrit ve ülser şikayeti olanlar bu kürü uygulayamazlar.
Soğan kürü, 15 gün uygulanır, maksimum beş gün ara verilir, sonra tekrar 15 gün uygulanır. Bir aylık bir kürdür. Kadınlar, polikistik overlarının, çikolata kistlerinin, miyomlarının ortadan kalktığını, menopoz şikayetlerinin nasıl hafiflediğini hayretle gözlemleyecekler.
Soğan kürü; sabahakşam günde iki defa, içebiliyorlarsa aç karnına, yoksa en erken yemekten 1.5-2 saat sonra içilmelidir. İçimi çok kolaydır. Ben mutlaka yılda iki defa soğan kürünü, yılda iki defa lahana kürünü uygularım.
Soğan kürü koku yapar mı diye düşünenler olacaktır. Soğan kürü, asla kötü koku yapmaz. Zaten soğanı kaynatmış oluyorsunuz. Brokoli, lahana ve karnabaharda, mirosinaz glikosinolat enzim substrat reaksiyonu vardır. Yani kükürtlü bileşiktir. Soğan, sarımsak ve pırasada ise alliin ve alinaz enzimi vardır. Alinaz enzimi, soğanda kaynatıldıktan sonra inaktif olduğu, deproteinize olduğu için yani enzim yapısı, protein yapısı bozulduğu için koku yapan özelliği ortadan kalkmış oluyor.
Aynı aileden gelen sarımsak, saçkırana iyi gelir. Sarımsak, bilinen bir Anadolu kültürüdür. Sarımsağı tüketirken dikkat etmeniz gereken şey şudur: Eğer akne, sivilce problemi yaşıyorsanız, lütfen çiğ sarımsak tüketiminden uzak durun. Genç kızlar şöyle düşünür; 'Sarımsağın içerisinde doğal antibiyotik var. İşte bunun için de iltihap kurutucudur. Yani benim sivilcelerimi geçirir.' Aksine sivilcelerinizi azdırır.

BAHARATTAN UZAK DURMALISINIZ
Sivilcelerinizin azmasını istemiyorsanız; başta sarımsak, domates, portakal suyu, greyfurt suyu, turşu ve acı baharattan uzak duracaksınız. Her şeyi bir kürle tedavi edemezsiniz. Destekleyici olarak mutlaka o rahatsızlığı tetikleyen beslenme şeklinizi değiştirmek zorundasınız.
Saçkıran için özellikle Taşköprü sarımsağı veya Tunceli sarımsağı kullanmalısınız. Tunceli sarımsağı ile Taşköprü sarımsağının ne farkı vardır? Tunceli sarımsağı tek diştir ama Taşköprü sarımsağı yedi-sekiz dişlidir. Sakın Çin sarımsağı kullanmayın. Taşköprü veya Tunceli sarımsağından bir diş alın. Sarımsağı ortadan ikiye bölüp saçkıranın olduğu bölgeye sabah, öğle, akşam sürün. Ağız yoluyla bir şey almıyorsunuz, dolayısıyla kokusu geçer, kalıcı olmaz. Bir hafta, 10 gün uygulamanız yeterli olacaktır.



KABIZLIĞIN İLACI: PIRASA
İnsanlar kabızlık şikayeti çekerler ki, günümüzde en büyük problemlerden bir tanesidir. Bunun çözümü o kadar basit ki! Ne yapacaksınız? Zeytinyağlı pırasa yapacaksınız. Zeytinyağlı pırasa gerçek bir mucizedir. Ancak bu pırasa, pirinçsiz ve havuçsuz olacak. Öğünlere başlamadan önce bir avuç dolusu zeytinyağlı pırasayı tüketip öyle öğünlerinize başlayın. Günde iki defa öğlen ve akşam bunu yapın. Bakın kabızlığınız nasıl düzene girecek. Bunu düzenli 15 gün yapın, kabızlık sorununun ortadan nasıl kalktığına şahit olacaksınız. Ayrıca pırasa, kum döktürür. Antilitogendir; böbrek taşı oluşumunu engeller.

GÜNDE BİR BARDAK DOMATES SUYU!
Hibrit bir domatesin içeriğiyle doğal (hibrit olmayan) domatesin içeriği tamamen farklıdır. Glokom yani göz tansiyonu varsa, kardiyomiyopatide yani kalp büyümesi şikayetiniz varsa domates suyu içeceksiniz.
50 yaşından sonra erkekler, çok sık görülen prostat hiperplazi dediğimiz yani iyi huylu prostat büyümesine bağlı olarak idrar yapma zorluğu çekerler. Buna karşı da domates suyu tüketilmeli. Ama hangi domatesin suyu? Doğal olan, hibrit olmayan bir domatesin suyu tüketilmeli.
Kalbi dıştan yağlanan bir kişiye de yine aynı şekilde domates suyu önerilir. Bir ay boyunca, günde bir bardak kürü uygulayabilirsiniz.

Yumurtalık kisti nedir?  Yumurtalık Kisti neden olur?

Op.Dr. Zeki SalarJinekoloji26027 Okunma
Yumurtalık Kisti Nedir Belirtileri Tedavisi

Bu yazımız birçok kadının genç kızlık döneminden menopoz dönemine kadar sıklıkla karşısına çıkan kimi zaman kasık ağrısı kimi zaman adet düzensizliği kimi zamanda hamile kalma sorunlarına neden olan yumurtalık kistleri hakkındadır.

Bu yazıda;

yumurtalık kistlerinini belirtileri,

 yumurtalık kisti nedenleri,

 yumurta kistleri çeşitleri,

yumurtalık kistlerinin bitkisel ya da ilaç tedavileri,

ve Kapalı ameliyat ( Laparoskopi ) ile tedavisi konularında açıklamalar yer almaktadir.

 

  • Kistler,  içi su dolu  keseciklerdir. Etrafı zar şeklinde  kist duvarı ile çevrilidir. Yumurtalık kistleri çoğunlukla  zararsızdırlar.
  • Yumurtalıklar normal adet gören bayanlarda yapısal yumurta kisti geliştirirler.
  • Adetin bitmesi ile yumurtalıkta bulunan yumurta hücrelerinden biri büyümeye başlar ve kist halini alır. Bu kiste “folikül” adı verilir.
  • Adetin ortalarında bu kist patlayarak içerisinde bulunan yumurta hücresi  tüplere atılır.
  • Bu patlama esnasında çoğu zaman karın içine çok az bir kanama olur ve vücut bu kanamayı kendisi sınırlandırır.
  • Normalde  "folikül" adı verilen kistler yaklaşık 2 cm çapa erişince patlar,  içerisindeki yumurta tüpe atılır.
  • Geride kalan boş folikül, “ Korpus Luteum”  adı verilen yapıya dönüşür.  Bu yapınında ameliyatla alınmasına gerek yoktur. Normal bir yapıdır.
  • Diğer yandan bazen  yumurta içeren folikül adı verilen kistler patlayamaz ve aşırı büyüyen yumurtalık kistlerine dönüşür.  5-6 cm büyüklüğe kadar şişebilirler .Bunlara "Hemorajik kist" adı verilir. Bunların çoğu adetle atılır .Adet  döneminde ultrason yapılır . Atılmamış ve hala duruyor ise o zaman ağızdan ilaç tedavisi verilir. 

 

Yumurtalık kisti tanısı nasıl konulur?

  • Genellikle  jinekolojik muayene esnasında tesadüfen tanı konulur. Vajinal yolla veya karından yapılan  ultrasonografi ile değerlendirme çoğu zaman kistin tipi ve kötü huylu olup olmadığı hakkında bilgi verir.
  • Nadiren bilgisayarlı tomografi, MR gibi ileri tetkiklere ihtiyaç olur.
  • Kistin iyi huylu ya da kötü huylu olduğunun ayırımında kanda tümör testleri yapılabilir. Yumurtalık kistlerinin çoğu iyi huyludur. Bu tümör testlerinden  Ca-125  özellikle yumurtalık kanserlerinde ve endometrioma denilen iyi huylu çikolota kistlerinde yükselebilir.
  • Tüm bu değerlendirmelerle tanı konulamamışsa laparoskopi denilen  işlemle anestezi verilerek  bir kamera vasıtası ile kist değerlendirilebilir.

 

Yumurtalık Kisti Belirtileri  nelerdir?

  • Yumurtalık kistleri çoğu zaman belirti vermezler. Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri veya birkaçı bir arada görülebilir;
  • Adet düzensizliği, lekelenme veya adet görememe
  • Ağrılı adet görme
  • Kasıklarda ağrı
  • İlişki esnasında ağrı
  • Karında şişlik
  • Göğüslerde dolgunluk
  • İdrar ve barsak şikayetleri
  • Kilo alma
  • Bulantı, kusma
  • Tüylenme  artışı
  • Gebe kalamama
  • Ani şiddetli keskin karın-kasık  ağrısı

Yumurtalık kistinde Soğan Kürü Bitkisel Tedavi:

Son yıllarda yumurtalık kisti sorunu yaşayan hastaların çoğu ilaç tedavisi yerine soğan kürü başta olmak üzere bitkisel tedavilerle çözüm aramaktadırlar. Az öncede değindiğimiz üzere kistlerin çoğu adet döneminde kendiliğinden geçmektedir. Soğan kürü almasa da kaybolacaktır. Bu bitkisel tedavinin zararı olduğuna ya da etkili olduğuna dair bilimsel bir delil yoktur. İsteyen hastalar deneyebilir. Ama mide yakınması gibi başka bir sorun olursa küre devam edilmemelidir. 

Günümüzde soğan kürü kısırlık menopoz adet sancısı bağ ağrısı bel ağrısı sinuzit gibi birbiri ile ilgisiz birçok hastalık için denenmektedir. Bu küre olan inancı ve güveni sarsmaktadır. Çünkü hiçbir ilaç herşeye iyi gelmez. Bu nedenle önerimiz öncelikle etkinliği ispatlanmış ilaçların alınmasıdır. Bitkisel tedaviler bu tedavilere destek olarak denenebilir.

 

Folikül Kistleri

  • 20-50 yaş arasındaki bayanlarda görülen en sık rastlanan kist tipidir.
  • Gelişen yumurta hücresinin çatlamaması ve büyümeye devam etmesi ile oluşur. Kenarları düzgün sınırlı, gergin ve içinde berrak sıvı içeren kistlerdir.
  • Ultrasonda siyah olarak saptanırlar.  Genellikle 5 cmden küçük çapta olup  genellikle belirti vermezler.
  • Bu kistler  doğum kontrol  haplarının 2-3 kutu kullanılması ya da  kendiliğinden kaybolurlar.  Tedaviye rağmen küçülmeyen ya da büyüme gösteren kistler için ameliyat gerekli olabilir.

 

Hemorajik Kist  – Korpus Luteum Kisti
Hemorajik Kist Neden olur?

  • Yumurtlama sonrasında folikül, değişikliğe uğrayarak “Korpus Luteum”  adını alır ve hormon üretirler. Bu yapının aşırı büyümesiyle veya bu yapının içine kanama olmasıyla “Korpus Luteum Kistleri veya Hemorajik Kistler”  ortaya çıkar. Bu kistler folikül kistlerine göre genelde daha ağrılı ve büyüktürler.
  • Kendiliğinden veya doğum kontrol ilaçları ile genellikle küçülürler.  
  • Hormon salgılanmasına devam ettikleri  için adet gecikmelerine neden olabilirler.  
  • Nadiren rüptür (kistin yırtılması, patlaması) veya torsiyon (kistin kendi etrafında dönerek kan dolaşımının durması) nedeniyle karın içerisine kanama ve şiddetli ağrı neticesinde bazen ameliyata kadar gidebilecek durumlara neden olabilirler.

 

Hemorajik Kist rüptürü

  • Aşırı büyüyen kistin yırtılması ya da patlamasına   “Hemorajik Kist Rüptürü” denilir. Çoğu zaman karın boşluğunda yırtılmaya bağlı oluşan kanama kendiliğnden dursa da kimi zaman yaşamı tehdit edecek boyutlara erişebilir.

Kanamanın şiddetli olduğunu gösteren belirtiler;

  • Soğuk terleme
  • Genel durum bozukluğu
  • Şiddetli kasık karın ağrısı
  • Bulantı, kusma
  • Çarpıntı
  • Göz kararması
  • Baş dönmesi

Hemorajik Kist Gebeliğe Engel mi?

  • Hormon üretimine yol açabildiği için hemorajik kist varlığında gebelik oluşması güçleşebilir.

Hemorajik Kist Tedavisi:

  • Bu kistlerin çoğu adetle kendiliğinden atılır. Çoğu zaman ameliyat gerektirmez. Kist kendi etrafında dönerse, şiddetli kasık ağrısı yaparsa, kanser şüphesi varsa Laparoskopi ile alınabilir.
  • Ağrı yok ise ilac verilmeye bile gerek yoktur. Kendiliğinden kistlerin geçmemesi durumunda kısa sureli ilaç tedavileri ile kistler çoğu zaman kaybolur.
  •  

Endometrioma (Çikolata Kisti)
Sıklıkla ağrılı adet görme, birliktelik esnasında ağrı, gebe kalamama, kasık ağrısı gibi yakınmalara neden olabilirler.

Nedeni;  Rahmin  iç kısmını kaplayan endometriyum adı verilen  dokunun yumurtalıklar üzerine yerleşerek burada çoğalmasıdır.  Yumurtalıklara göç eden  endometriyum dokusuna “endometriozis” adı verilir.  Küçük noktasal olan endometriozis odakları zamanla  kendi içine kanayıp içi koyu kahverengi  içerikli  kist  haline döner. Ve  bu  oluşan kistik oluşuma endometriyoma  adı verilir.

Kistin içi koyu kahverengi sıvı ile doludur. Bu nedenle “çikolata kisti” de denilir.

Endometriozis karın içi organlarını, yumurtalıkları, tüpleri birbirlerine yapıştırabilir. Bu yapışıklıklar kasık ağrılarına  ve gebe kalmamaya neden olabilir.

Bu konuda daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız: 

https://www.zekisalar.com/tr/article/desc/52202/endometriozis-cikolata-kisti.html

 

Dermoid Kist (Teratom)

  •  20 yaşından küçüklerde en sık görülen tümördür. Bu  kistler  kıl,saç, kemik, diş ve yağ gibi dokular içerebilir. Bu nedenle dermoid kist tanısını koymak ultrasonografi ile kolaydır.
  • Bu kistler yumurtlama dönemiyle ilgili bir sorundan değil  hasta daha anne karnında iken  meydana gelen  sorunlardan dolayı  ortaya çıkar. Kist tespit edildiğinde  laparaskopik yolla kapalı yöntemle yumurtalığa zarar vermeden ve içerisindeki kıl, saç, yağ ve diş gibi oluşumlar karın içine dağılmadan dikkatlice çıkartılmalıdır.
  • Dermoid kist %12 oranında her iki yumurtalıkta da görülebilir. Bu nedenle diğer yumurtalıkta çok dikkatli değerlendirilmelidir.

Kistadenom

  • Yumurtalık dokusunu dıştan saran yüzey tabakasından gelişen iyi huylu tümöral yapılardır.

 

  • Kistler daha öncede sözü edildiği üzere içi sıvı dolu keseciklerdir. Etrafı zar ile çevrilidir. Zamanla sıvı içeriğinin artması ya da ince zar yapısının incelmesi sonucu nadiren kistler açılabilir. Bu durumda kist içeriği, sıvı karın içine dökülür. Bu da ani çok şiddetli karın ağrısı ile kendini belli eder.

Yumurtalık Kistleri Kanserleşir mi?

  • Yumurtalık kistleri % 80- 85 olasılıkla  iyi huyludur .
  • Ancak aşağıdaki hallerde kistin kötü huylu olabilme ihtimali artar:
  • İleri yaşlarda ortaya çıkan kistler,
  • Her iki yumurtalıkta kist varlığı,
  • İçi sıvı dolu kist yanında  solid (katı, patates gibi içi dolu) yapının saptanması,
  • Etrafa yapışık, kenarları, sınırları düzensiz  kistler,
  • Hızlı büyüme gösteren kistler,
  • Birden fazla sayıda, içlerinde katı kısımlar bulunan kistler,
  • Karın içinde sıvı birikmesine (asit) neden olan kistler,
  • Takiplerde kendiliğinden kaybolmayan veya büyüme gösteren kistler,
  • Tümör markeri adı verilen  kan testlerinde yükselmelerle beraber olan kistler.
     
  • Yumurtalık kistinin kanser olduğundan şüphelenilmesi durumunda ameliyatın, deneyimli kadın doğum uzmanı tarafından ve ameliyat esnasında alınan parçanın hemen tanısını koyup iyi ya da kötü huylu olup olmadığı bilgisini verebilen (Frozen Patoloji)  bir merkezde yapılması gerekir.
  • Ameliyat esnasında hemen inceleme yapılarak kötü huylu olduğu saptanırsa ameliyatin içeriği genişletilir. Lenf bezlerinden biyopsi yapmak gerekebilir.

 

Yumurtalık Kistinin Torsiyonu ne demektir?

  • Kistin kendi etrafında dönerek kendi kan dolaşımını bozmasıyla ortaya çıkar. Kan dolaşımı bozulur ve dokular canlılığını yitirir.  Bu oldukça ağrılı bir durumdur.
  • Torsiyon riski özellikle çapı büyük kistlerde ve dermoid kistlerde daha fazladır.
  • Bu durumda operasyon için erken davranılmalıdır. Laparoskopi tercih edilmelidir. Gecikilirse yumurtalık kaybedilebilir.

 

Yumurtalık Kistleri Ameliyatı nasıl yapılır?

  • Kistin boyutu, ultrason görüntüsü, iyi yada kötü huylu olma şüphesine göre cerrahi yöntem seçimi yapılır.

Laparoskopi ile yumurtalık kisti ameliyatı

  • Yumurtalık kistlerinde ilk tercih olmalıdır.
  • Çok büyük kistler, kanser ihtimali yüksek kistler dışındaki  kistlerde her zaman tercih laparoskopi denilen kapalı endoskopik yöntemdir.
  • Göbek deliğinden ve 1-2 tane karın cildinden 1- 2 cm lik kesilerle ameliyat gerçekleştirilir.
  • Karın içerisine karbondioksit gazı verilerek kamera yardımı ile kapalı yöntemle kist çıkarılır. Hasta  4 saat sonra ayağa kalkar bir şeyler yer içer, ortalama 1 gece hastanede kalır.
  • Bu yöntem daha az ağrılı olup, hastanede yatış süreleri ve işe dönüş süreleri daha kısadır.
  • Ciltte çok küçük izler kalır, hasta spora devam edebilir. Bu ameliyat sonrası hastlarda omuz ağrısı olabilir.  Estetik olarak açık ameliyata (Laparatomiye) göre sonuçları daha iyidir.

 

Op Dr Zeki Salar, Memorial Ataşehir Kadın Doğum ve Tüp Bebek Merkezi, İstanbul


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır