askerliğini yedek subay olarak yapanların askerlik borçlanması / Yedek subay okulunda geçen 4 ayı borçlanmaya gerek var mı? / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

Askerliğini Yedek Subay Olarak Yapanların Askerlik Borçlanması

askerliğini yedek subay olarak yapanların askerlik borçlanması

Yedek subaylık hizmetinden kazanılan yıpranma payı işçi emeklilik yaşını etkiler mi?

Doğum tarihim olup, tarihinde 4/A statüsünde işe başlangıcım mevcuttur. tarihlerinde Yedek Subay Okulunda askerlik başlangıcım mevcut olup, - tarihleri arasında Asteğmen olarak görev yaptım.

Bugün itibariyle 4/A statüsünde gün 4/C statüsünde gün primim mevcuttur. Mevcut şartlarda tarihinde emekli olacağım. Ancak yedek subaylık süreme bakıldığında 3 ay 8 günlük FHZ ye istinaden emeklilik tarihim daha erken olup olmayacağı hakkında bilgi verebilmeniz hususunu onaylarınıza arz ederim.

Detaylar:

yılı Ekim ayından önce çalışmaya başlayanlar hakkında hizmet bütünleşmesi işlemlerinde sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

Yedek subaylık hizmet süresi memurluk hizmet süresidir ve 1 yıl için 3 ay, 1 ay süresi için 3 8 gün yıpranma payı vardır.

Ancak, yedek subaylık okul süresi memurluk hizmet süresi sayılmaz ve yıpranma payı verilmez. Bu süre şayet SGK na borçlanılırsa hizmetlere ilave edilir.

sayılı Kanun Madde 8 hükmü farklı statülerde geçen hizmet sürelerinin bütünleşmesini sağlamaktadır. Yani bütünleşen hizmet sürelerine göre hangi mevzuata tabi olarak aylık bağlanacağını da belirlemektedir.

Memur iken kazanılan yıpranma payı da memurlar için hizmet sayıldığından, yıpranma payları da bütünleşen hizmetler içerisine dahil edilmektedir.

Ancak, yıpranma payı hizmet bütünleşmesine konu olan hizmet toplamına dahil edilmesi mümkün olmakla birlikte, yıpranma payının emeklilik yaş haddinden indirilmesi işlemi, sadece kişilerin memur statüsünden emekli olması ile mümkün olabilmektedir. Bu da, sayılı Kanunda yer alan hükümler gereği mümkün olmaktadır. Yani, yedek subaylık hizmet süresi ile birlikte yıpranma payı işçi statüsündeki kişinin hizmet toplamına eklenerek hizmet bütünleşmesinde toplam hizmet süresini artırır iken, yıpranma süresi işçi statüsünde emekli olunması halinde ( sayılı Kanunda hüküm bulunmadığından) emeklilik yaş haddinden indirilmemektedir.

Not olarak; sayılı Kanuna tabi olanlarda, yani ilk defa çalışma hayatına 1 Ekim den itibaren başlayanlarda ise ister memur iken ister işçi iken kazanılmış olan yıpranma payları emeklilik yaş hadlerinden indirilmektedir. Bu durum sayılı Kanun Madde 40 hükmünde belirtilmiştir.

Açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz;

Yedek subaylık hizmetinizden kazandığınızı belirttiğiniz 3 ay 8 günlük fiili hizmet süresi zammı, yani yıpranma payı ancak memur statüsünden emekli olmanız halinde emeklilik yaş gruplarından indirilir.

Şu an işçi olarak çalıştığınızı belirttiğinizden yıpranma payınız sadece hizmet bütünleşmesi yoluyla işçi hizmetlerinizle bütünleşir, işçi statüsündeki emeklilik yaş haddinizi daha erkene almayı sağlamayacağını, değerlendirmekteyiz.

Yani, işçi statüsünde emeklilik şartlarınız olarak sayılı Kanun Geçici Madde 81 hükmüne tabi olursunuz ve bu hükme göre verdiğiniz bilgiler doğrultusunda yapmış olduğumuz değerlendirmemize göre emeklilik şartlarınız olarak 1/8/ başlangıç olarak 25 yıllık sigortalılık sürenizi + 51 yaşınızı tamamlamanız + gün hizmet toplamınız olması gerektiğini söyleyebiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Yedek Subaylık Emeklılığı Nasıl Etkıler?- Sadettın Orhan

Bugün Gazetesi

Sadettin ORHAN

[email protected]

YEDEK SUBAYLIK EMEKLILIĞI NASIL ETKILER?

Soru: Sadettin Bey, ben doğumluyum. SSK girişim var. tarih aralığında yedek subay hazırlık okulu eğitimi aldım. tarihinde sağlık yedek subay olarak terhis oldum. Ne zaman emekli olabilirim? Yedek subaylıkta geçen süre emekliliğimi nasıl etkiler? Temel eğitimde geçen süreyi borçlanmanın faydası olur mu? Şimdiden teşekkür ediyorum. Bilal Durmuş

Cevap: Bilal Bey, hazırlık okulu hariç yedek subay olarak görev yaptığınız süre, SSK prim gününüze dahil olacak. Ayrıca bir yıl yedek subaylıktan kazanmış olduğunuz 3 aylık fiili hizmet müddet zammı da sigortalılık sürenize ve prim gününüze eklenecek.

Verdiğiniz bilgilere göre günü doldurduktan sonra 54 yaşınızı tamamlayacağınız tarihinde emekli olacaksınız. Yedek subay hazırlık okulunda geçen süreyi borçlanmanız emeklilik tarihinizi değiştirmez.

Özürlü yeğenim için hangi imkânlar var?

Soru: Sadettin Bey, benim bir yeğenim var. Kendisi altı yaşında ve %96 özürlü. Bunun için ne yapmalıyım, nerelere müracaat etmeliyim? Kendisine ve annesine maaş bağlatmak için, hangi yoldan gitmeliyim? Çocuğa mı yoksa annesine mi maaş bağlanır? Ya da her ikisine de maaş bağlanması imkânı var mıdır? Muhammet Arslantürk

Cevap: Değerli okurum, yeğeniniz 18 yaşını doldurmadığı için kendisine Sayılı Kanun kapsamında özürlü aylığı verilmez. Ancak annesine aynı Kanun kapsamında (gelir seviyesi incelenerek) yaklaşık TL aylık verilir. Bu aylık için bulunduğunuz ildeki defterdarlığa başvurmanız gerekiyor. Diğer taraftan yine bakıma muhtaç özürlülere verilen bir diğer yardım da evde bakım ücretidir. Bu ücreti alabilmeleri için ailede kişi başı gelirin TL&#;den az olması gerekiyor. Evde bakım ücreti için bulunduğunuz ildeki Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü&#;ne başvurmanız gerekiyor. Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda aylık TL ücret verilecektir.

Stajyerliğim SSK başlangıcı olarak kabul edilir mi?

Soru: Sadettin Bey, iyi günler. Ben doğumluyum. İlk işe girişim yılı ticaret lisesinde 17 yaşında iken. prim günüm var. Ancak bu yıllara ait hiç prim günüm görünmüyor. Sonra tekrar yılında çalışmaya başladım ve prim günlerim bu tarihten sonra çıkıyor. Benim sorum SSK başlangıcım 18 yaşına girdiğim tarih olan tarihi midir yoksa staj dönemindeki tarihli ilk işe girişim midir? Ya da bu ikisi dışında tarihi mi başlangıç sayılıyor?

Öte yandan askerliğimi 26 Şubat Eylül tarihleri arasında yaptım. gün olarak askerlik borçlanmamı tarihinde müracaat edip gün ödedim. Bu bilgilere göre ne zaman emekli olabilirim? Ziya Çolak

Cevap: Değerli okurum, stajyer öğrencilikte yapılan sigorta girişi emeklilikte başlangıç olarak kabul edilmemektedir. Dolayısıyla sizin sigorta başlangıcınız tarihi olarak kabul edilecektir. Ancak yapmış olduğunuz askerlik borçlanmasıyla bu tarih gün geriye gidecek. Buna göre günü doldurduktan sonra 54 yaşınızı tamamlayacağınız tarihinde emekli olacaksınız.

Eşim nasıl emekli olur?

Soru: Sadettin Bey, eşimi (ev hanımı) isteğe bağlı sigortalı yaptırmak istiyorum.

Kendisinin yılında 1 senelik çalışması var ama ondan sonra çalışmadı. İsteğe bağlı sigortalı olursa SSK&#;dan mı yoksa Bağ-Kur&#;dan mı emekli olur? İsteğe bağlı için nereye başvurmam gerekir? Tolga Ada

Cevap: Tolga Bey, eşinizin hangi statüden (SSK, Bağ-Kur) emekli olacağı, emeklilik müracaatında bulunduğu tarihten geriye doğru, son 7 yıllık prim ödeme günü içerisinde en fazla hangi statüden prim ödediğine bağlıdır. Eğer bundan sonra sürekli isteğe bağlı prim öderse eski adıyla Bağ-Kur, yeni adıyla 4/b&#;li gibi gün üzerinden emekli olur. Bundan sonra isteğe

bağlı ödemekle birlikte, günü doldurduktan sonra bir işyerinden sigortalı olur da yıl ( gün) bu şekilde prim öderse, günle SSK&#;lı gibi emekli olur. İsteğe bağlı sigorta başlangıcı için, bulunduğunuz ildeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya merkez müdürlüğüne başvurmanız yeterli olur.

Yaşı beklemek için kıdem tazminatı alırsam, yeniden çalışabilir miyim?

Soru: Sadettin Bey ben senesinde işe başladım ve halen çalışmaktayım. 15 yıl sigorta günü doldurup, kıdem tazminatımı aldıktan sonra başka bir işyerinde sigortalı olarak çalışabilir miyim? Ali Şahin

Cevap: Evet, çalışabilirsiniz.

Print Preview

Askerlik Borçlanması Nedir?

Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin SGK hizmet süresine eklenmesi amacıyla yapılan SGK prim hizmet borçlanması kısaca Askerlik Borçlanması olarak adlandırılmaktadır.

Askerlik borçlanması nasıl hesaplanır?

Askerlik borçlanması başvurusunda bulunacağınız yıl geçerli olan brüt asgari ücretin %32’si en az askerlik borçlanması tutarı olacaktır. Asgari ücretin artışı ile paralel olarak askerlik borçlanması tutarı da her yıl artmaktadır. Örnek: Yılı Brüt Asgari Ücret : TL ve 30 günlük askerlik borçlanması tutarı ,76 TL’dir. yılı için bir günlük askerlik borçlanması tutarı 31,39 TL’dir. gün askerlik borçlanması yapan bir kişinin ödemesi gereken tutar yaklaşık TL’dir.

Asgari ücretin üstünde bir tutardan askerlik borçlanması yapabilir miyim?

Evet, Askerlik borçlanmasına esas tutarın alt sınırı (tabanı) başvurunun yapıldığı yıl geçerli olan asgari ücret, üst sınırı ise (tavanı) asgari ücretin 7,5 katıdır. yılı için taban, TL, tavan ise ,50 TL’dir. Buna göre yılı sonuna kadar 1 günlük en düşük askerlik borçlanması tutarı 31,39 TL ve en yüksek askerlik borçlanması tutarı ise ,44 TL’dir. İlerleyen yıllarda asgari ücrette yapılacak artışa paralel olarak bu tutarlarda artacaktır.

Askerlik Borçlanmasını istediğim ayda yapabilir miyim?

Evet, istediğiniz ayda yapabilirsiniz. Asgari ücret bir önceki yılın aralık ayında asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenmekte ve yıl boyunca açıklanan asgari ücret geçerli olmaktadır. Askerlik borçlanmasını Ocak-Aralık ayları arasında istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Askerlik borçlanması tutarında yıl boyunca herhangi bir değişiklik olmamaktadır.

Askerlik Borçlanma tutarını ne kadar sürede ödemeliyim?

Askerlik borçlanma tutarını tebliğ tarihten itibaren 1 ay içinde ödemeniz gerekir. 1 ay içinde ödeme yapamazsanız başvurunuz iptal olur. İptal olan başvurusu için herhangi bir ceza, gecikme zammı/faiz ödemezsiniz. Sonradan yeniden başvuru yapabilirsiniz.

Askerlik Borçlanma ödemesini iade alabilir miyim?

Askerlik borçlanma tutarını ödedikten sonra iade almanız mümkün değildir. Bu nedenle askerlik borçlanması yapmadan önce ne kadarlık prim gününe ihtiyacınız olduğunu tam olarak netleştirmeniz önemlidir.

Kimler Askerlik Borçlanması Yapmalıdır?

Emekli olmak için sigortalık süresi ve yaş şartını sağlayan, ancak prim günü eksik kalan kişiler askerlik borçlanması yaparak günlerini tamamlayabilirler. Prim gün şartını tamamlamış olan veya aktif çalışma hayatı devam ettiği için yaş ve sigortalılık süresi tamamlanana kadar prim gününü de tamamlayacağını öngören kişilerin askerlik borçlanması yapmasına gerek yoktur (sigorta girişini öne çekme seçeneği yoksa).

Kısmi askerlik borçlanması yapılabilir miyim?

Borçlanma başvurusuna istinaden Kurum tarafından bildirilen askerlik sürelerinizin istediğiniz kadarını borçlanabilirsiniz. Örnek: gün askerlik yaptıysanız isterseniz 1 gün isterseniz gün borçlanma yapabilirsiniz. Kısmi borçlanma için tek yapmanız gereken size bildirilen borçlanma tutarının borçlanmak istediğiniz süreye isabet eden kısmını ödemektir. Kısmi ödeme sonrası ikinci kez askerlik borçlanması yapabilir miyim? Evet, toplam askerlik sürenizin kalan kısmı için sonradan yeni borçlanma talebinde bulunabilirsiniz. Her borçlanma talebi başvurusu ilgili yıl geçerli olan değerler üzerinden hesaplanır.

Askerlik borçlanması yaparak sigorta giriş tarihini eski bir tarihe çekebilir miyim?

Emeklilik hesabı yapılırken ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan gün geçerli olan kanuna bakılır. Örneğin, 8 Eylül tarihinde ilk kez SGK’lı olan erkek sigortalının emeklilik için yaş şartı 58 iken, bir gün sonra yani 9 Eylül ’da ilk kez sigortalı olan erkek sigortalının emeklilik için yaş şartı 60’tır.

İlk kez sigortalı olduğunuz tarihten sonra askerlik yaparsanız ve bu süreler için askerlik borçlanması primi öderseniz, ödediğiniz askerlik borçlanması kadar prim günü kazanırsınız. Bu işlem işe giriş tarihinizi öne çekmez.

İlk kez SGK girişi olmadan önce askere giden bir sigortalının askerlik borçlanması yapması halinde, ilk kez sigortalı olduğu tarih borçlanma süresi kadar geriye gider.

Örneğin, ilk kez 1 Mart tarihinde sigortalı olan, askerliğini yılında tamamlayan ve gün askerlik yapan kişi bu sürenin tamamını borçlanırsa ilk işe giriş tarihi gün geriye gidecek ve 28 Ağustos olacaktır. Emeklilik hesabı yapılırken ilk işe giriş tarihi ilk defa fiilen çalışmaya başladığı tarih olan 1 Mart değil, askerlik borçlanması sonrası oluşan 28 Ağustos olacaktır. (Not: Tarihler konuyu anlatmak amacıyla örnek olarak verilmiştir.)

Hava değişiminde geçen süreler için askerlik borçlanması yapabilir miyim?

Hastalık, ceza ve benzeri nedenlerle uzayan askerlik süreleri için borçlanma yapılamayacak. Askerlik borçlanması yapılabilecek hava değişimi süreleri, vatani hizmetin yapıldığı döneme göre şöyle olacak:

1) 17 Temmuz –21 Şubat tarihleri arasında uzun dönem askerlik yapanların 3 aya kadarki hava değişim süreleri.

2) 22 Şubat –25 Haziran tarihleri arasında uzun dönem askerlik yapanların 30 güne kadar hava değişim süreleri.

3) 14 Kasım –21 Şubat tarihleri arasında kısa dönem askerlik yapanların hava değişimi sürelerinin 30 güne kadar kısmı.

4) 22 Şubat –25 Haziran tarihleri arasında kısa dönem askerlik yapanların hava değişimi sürelerinin 15 güne kadar kısmı.

26 Haziran tarihinden itibaren askerlik yapanların tabi oldukları askerlik süresinin her ayı için 1 güne kadarki kısmı için borçlanma yapılabilecek. Örneğin 6 ay askerlik yapanlar 6 gün, 12 ay askerlik yapanlar ise sadece 12 günlük hava değişimi süresi için askerlik borçlanması yapabilecekler.

Yeni askerlik sistemine göre 6+6=12 ay askerlik yapanlar nasıl borçlanacak?

Yeni Kanun uyarınca (), altı aylık zorunlu askerlik hizmetini tamamlayan erbaş ve erlerden, isteyenler Milli Savunma Bakanlığı’nın da uygun görmesi halinde altı ay daha askerlik yapabiliyorlar.

Bu şekilde askerlik yapanlardan isteyenler ilk 6 aylık zorunlu askerlik dönemi için eskiden olduğu gibi kendileri borçlanma yapabilecekler.

İkinci altı aylık dönemin askerlik borçlanma primleri ise Milli Savunma Bakanlığı’nca brüt asgari ücret üzerinden ödenecek. Kişi MSB tarafından asgari ücret üzerinden yapılan borçlanma ödemesinin üzerinde bir tutarla borçlanma yapmak isterse, aradaki prim farkını kendisi ödeyecek.





Uygulamaya Git

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir