saç boyamadan önce abdest almak gerekirmi / Saç boyama abdeste engel mi?

Saç Boyamadan Önce Abdest Almak Gerekirmi

saç boyamadan önce abdest almak gerekirmi

Saç Boyarken Vazelin Yerine Ne Kullanılır?

İster evde saçınızı boyayın, ister bir kuaförde profesyonel birini ziyaret edin, alnınız, kulaklarınız, boynunuz veya başka bir yer olsun, bir miktar saç boyası kaçınılmaz olarak cildinize bulaşabilir. Saç boyasındaki pigment, saçın dış kütikülünden nüfuz edecek ve orada kalacak ve saç miline uzun süre kalıcı renk verecek şekilde tasarlanmıştır. Uzmanlar; cilde maruz kalırsa, dış tabakasından da geçerek yarı kalıcı bir renk tonuna neden olabilir. Cildinize boya bulaşmasının çoğunlukla rahatsız edici ve çirkin olduğunu, ancak nadir durumlarda ciddi cilt tahrişine veya alerjiye neden olabileceğini açıklıyor. Cilt bakım rutininiz de bu durumu etkileyebilir. Tüm cilt tipleri boya lekesi için eşit derecede risk altında olsa da, topikal retinoidler veya alfa- veya beta-hidroksi asitler gibi ürünler kullanıyorsanız cilt, boyadan kaynaklanan tahrişe daha yatkın olabilir. Çünkü pul pul dökülmüş cilde daha kolay nüfuz edecektir.

Neyse ki, cildinizdeki boya lekelerini çıkarmanın ya da önlemenin kolay yolları var. Hindistan cevizi yağı, bebek yağı veya argan yağı gibi herhangi bir yağ da saç boyasını çıkarmak için temizleyici görevi görebilir.

Saç Boyarken Oksidan Nasıl Ayarlanır?

Saçınıza hangi işlemi yapacağınıza göre oksidan kullanımı değişmektedir. Saç renginizi koyulaştırmak istiyorsanız 10 vol oksidan ayarlamalısınız. Bir iki ton saçınızı açmak istiyorsanız 30 vol oksidan, iki üç ton açmak istiyorsanız 40 vol oksidan kullanmanız gerekmektedir.

Saç Boyarken Tene Bulaşan Boya Nasıl Çıkar?

Alkol ve sabun ovmak, boya lekelerini çözmenin başka bir yoludur. Bir parça pamuğu biraz alkol ve sabunla ıslatın, etkilenen bölgeye hafifçe sürün ve bittiğinde durulayın. Kabartma tozu ve bulaşık deterjanından oluşan sabunlu karışımı bir bezle etkilenen bölgeye de uygulayabilirsiniz. Nazikçe ovun ve durulayın.

2 Saç Boyama Arası Ne Kadar Olmalı?

Saç boyarken dikkat etmeniz gereken hususlardan birisi de iki boya arasında ne kadar süre olması gerektiğidir. İki boya işlemi arasında en az 15 gün beklenilmelidir. En sağlıklısı ise bir ay boyunca beklemektir. Kullandığınız boya bitkisel boya ise daha sık boyamak bir problem yaratmaz ancak bitkisel boya kullanmıyorsanız sık boyama işlemi hem saç derinize hem de saçlarınıza oldukça çok zarar verecektir.

Saç Boyarken Alüminyum Folyo Yoksa Ne Yapılır?

Saç boyarken alüminyum kullanılma amacı saçın hava ile temasını kesmek ve saçın ısının içinde tutulmasını sağlamaktır. Ancak bunu yapmak şart değildir.

Saç Boyarken Abdest Almak Gerekir Mi?

Saç boyayan kişilerin en çok merak ettiği şeylerden birisi de saç boyamadan önce abdest almak gerekiyor mu gerekmiyor mu konusudur. Saç boyamadan önce gusül abdesti almaya gerek yoktur. Ancak kullandığınız boya saçınızda bir tabaka oluşturuyorsa normal namaz abdestine ve gusül abdeste engel olmaktadır. Tabaka oluşturmayan boyalar kullandığınızda abdeste engel olmamaktadır.

Yorumlar

FacebookTwitterWhatsapp

Saç boyama abdeste engel mi?

İçindekiler:

  1. Saç boyama abdeste engel mi?
  2. Cünüp iken saç boyanır mı?
  3. Saç boyamadan önce gusül abdesti almak gerekir mi?
  4. Boyalı saçla namaz kılınır mı?
  5. Dövme abdeste ve gusle engel olur mu?

Saç boyama abdeste engel mi?

Diyanet, “Saç boyası, abdestve gusle engelmidir” sorusunu ise şöyle cevapladı: Dolayısıyla deri üzerinde tabaka oluşturmayan, kına (Buhârî, Libâs, 66; İbn Mâce, Libâs, 34) saç boyasıve jöle gibi maddeler abdestve gusle mani değildir.”

Cünüp iken saç boyanır mı?

Gerek namaz abdesti gerek gusul abdest olsun her iki abdestte de saça uygulanacak olan boyanın su geçirmemesi (tabaka hali) abdeste engeldir.

Saç boyamadan önce gusül abdesti almak gerekir mi?

Gerek namaz abdestigerek gusul abdestolsun her iki abdestte de saça uygulanacak olan boyanın su geçirmemesi (tabaka hali) abdeste engeldir. Boy abdestiniyani gusul abdestinialırken suyun saç, sakal, kaş, tırnak arası gibi alttaki deriye geçecek kadar ulaşması gerekir.

Boyalı saçla namaz kılınır mı?

Diyanet, “Saçboyası, abdest ve gusle engel midir” sorusunu ise şöyle cevapladı: Dolayısıyla deri üzerinde tabaka oluşturmayan, kına (Buhârî, Libâs, 66; İbn Mâce, Libâs, 34) saçboyası ve jöle gibi maddeler abdest ve gusle mani değildir.”

Dövme abdeste ve gusle engel olur mu?

Dövme yaptırmakyasaklanmış olmakla birlikte, deri üzerinde suyun alta ulaşmasına engelolacak bir tabaka oluşturmadığı için gusül ve abdeste engeldeğildir." Yapıştırma yöntemi ile deri üstüne yapılan geçici 'dövme' ise suyun deriye ulaşmasına engelolacağından gusül ve abdeste engelolur."
Çağımız ve Günümüz Meselelerine Fetvalar

1 - Soru: Gusul abdesti ile namaz kılınabilir mi?

Cevap: Gusül abdesti ile namaz kılınabilir. Bunda hiçbir mahzur yoktur. (Mecmua-i Cedide, s. 11)

2 - Soru: Gusül yaptıktan sonra, içeride kalan meni, şehvetsiz olarak tenasül uzvundan dışarı çıksa gusül icap eder mi?

Cevap: Gusletmeden önce idrar yapmış, en az 40 adım yürümüş veya biraz uyumuşsa, tekrar gusle lüzum yoktur. Ama bunların hiçbirini yapmadan gusletmiş ve ondan sonra meni gelmişse yıkanmalıdır.

3 - Soru: Cünüp kimsenin yemek yemesi veya su içmesi caiz midir?

Cevap: Mekruhtur. Üzerinde bu hal devam ederken yiyip içmek mecburiyetinde kalan kimse, önce elini ve ağzını yıkamalı, sonra yiyip içmelidir. Zira ağzını yıkamadan yiyip içmek tenzihen mekruhtur. Bunun sebebi ise, cünüp ağzı ile içilen şeyin "kullanılmış su" hükmünde olmasıdır. Kullanılmış bir suyun içilmesi ise mekruh görülmektedir.

4 - Soru: Durduğum evin müstakil banyosu yok, ev sahibine sorduğumda mutfağı gösterdi. Acaba bu durum karşısında mutfakta banyo yapabilir miyim?

Cevap: Zaruret karşısında mutfakta gusletmenizde bir mahzur yoktur.

5 - Soru: Kadınların tırnaklarına sürdükleri oje, gusle mani midir?

Cevap: Oje, kına gibi sadece renk yapan bir madde değil, tırnak üzerinde donan ve tabaka teşkil eden bir solisyondur. Bu madde, altına suyun işlemesine engel olduğu için, gusle manidir. Bu kimsenin, tırnağındaki oje temizlenmeden yapacağı gusül ile cünüplükten kurtulması mümkün değildir.

6 - Soru: Halk arasındaki "gusül yapılacak yerde Euzü ve Besmele çekilmeyecek. Zira orada Allah'ın adı anılmaz" sözü doğru mu?

Cevap: Gusle Besmele ile başlamakta hiçbir mahzur yoktur. Bilakis, Besmele çekmek sünnettir. (Büyük İslam İlmihali, taharetlerle ilgili bölüm, madde: /1)

7 - Soru: Avret mahallinin tıraş edilmesi en az kaç günde yapılmalı, en fazla kaç günde yapılabilir?

Cevap: Bu tıraş en az yedi gün sonra tekrarlanmalı, en fazla müddet olarak da 40 günü geçmemelidir. (Feteva-i Hindiye, c. 5, s. ) Bu tıraşa göbeğin alt kısmından başlayıp, kasık kısımlarını temizlemek gerekir. (Aynı eser c.5,s. )

8 - Soru: Cünüp olmadığı halde yalnız etek tıraşı olmaktan dolayı gusül icap eder mi?

Cevap: Etek tıraşı, guslü gerektirmez.

9 - Soru: Güneşte ısıtılan su ile gusül abdesti almak caiz olur mu?

Cevap: Evet, kerahatle caizdir.

10 - Soru: Bir kimse gece rüyasında ihtilam olsa ve yine rüyasında yıkansa bu şahıs gusletmiş olur mu, yani pislikten temizlenmiş olur mu?

Cevap: Rüyada ihtilam olan şahıstan meni çıktığı için uyandığında gusletmesi farz olur. Rüyada yıkanmak, hakiki değil hayalden ibarettir. Rüyadaki yıkanma ile bir insan cünüplükten kurtulamaz.

11 - Soru: Gusül abdesti alırken abdest dualarını okumakta mahzur var mıdır?

Cevap: Gusül ederken dua okumak mekruhtur. Ancak, gusle başlarken besmele çekilebilir. (Büyük İslam İlmihali, Taharetle ilgili bölüm, madde: /12)

12 - Soru: Gusül abdestini alırken ağza, burna su verdikten sonra, namaz abdesti gibi tekrar abdest mi alacağım, yoksa yüzümü yıkayarak abdesti tamamlama yoluna mı gideceğim?

Cevap: Gusülde ağız ve burnuna su verdikten sonra, yüz, kollar ve ayaklar yıkanıp baş meshedilerek abdest tamamlanır.

13 - Soru: Her şeriat evine varmada gusül abdesti almamız lazım mı, yoksa defa cinsi yakınlıktan sonra boy abdesti almak caiz mi?

Cevap: Dilerse, her defasında yıkanır; dilerse en sonunda yıkanabilir. Yeter ki bu arada namazı kazaya kalmış olmasın. (Büyük İslam İlmihali, Te-mizlik bahsi, madde: /13)

14 - Soru: Dişlerin dibinde oluşan kireç tabakaları gusle mani olur mu?

Cevap: Bünyenin meydana getirdiği taşlaşmalar gusle mani değildir.

15 - Soru: Burada bir imam arkadaş var. Dişleri kaplama yaptırılmış. Halebi Sağir, Halebi Kebir ve kayıtlı Kuduri gibi kitaplarda cünüplüğün çıkmayacağı yazılı. Bu hususta bizi aydınlatırsanız memnun olurum.

Cevap: Bahsettiğiniz kitaplarda, kaplama diş yaptıranın cünüplükten kur-tulamayacağı yazılı olamaz. Zira o kitapların yazıldığı sıralarda bu tarzda kaplama henüz yoktu. Balık pulu, balmumu ve benzeri şeylerle izahat var-dır. Kaplama dişi, mutlak olarak bunlara benzetip cünüplükten kurtulama-yacağına hüküm vermek kolay değildir. İlmi ve İslami olarak mesele ele alı-nacak olursa, dişi kaplatmak veya doldurtmak zarureti bulunduğu zaman ve zaruret miktarım da aşmamak şartıyla diş doldurmak ve kaplatmak caiz görülmektedir.

16 - Soru: Bir şahıs, gusül abdesti yerine teyemmüm etmiş olsa ve bununla namazını kılsa ve daha sonra suyu bulsa yeniden gusül etmesi gerekir mi? Bu kimsenin teyemmüm ile kıldığı namazlarını iade etmesi gerekir mi?

Cevap: Gusül abdesti alır ve fakat namazları kaza etmesi gerekmez. (Büyük İslam İlmihali, Taharet bahsi, madde: )

17 - Soru: Bir kimse, gusül abdesti alıp banyodan çıktıktan sonra kolunda kuru bir yer kaldığını görse bu kuru yeri elindeki yaşlıkla giderse gusül tamam olur mu?

Cevap: Gusülde, vücudun tamamı bir uzuv sayılmıştır. Bu itibarla, bedenin herhangi bir yerindeki kuru yeri diğer bir yerdeki yaşlıkla ıslatıp giderilmesi caiz görülmüştür. Böyle yapılınca gusül tamamlanmış olur.

18 - Soru: Açık-saçık sinemaya giden birisi halk deyimi ile hamamcı olsa hemen yıkanması mı gerek?

Cevap: Sorunuzun cevabını, sorulması gereken tarzda vermek istiyorum. Bir Müslümanın açık-saçık filmlerin oynatıldığı bir sinemaya gitmesi asla caiz değildir. Böyle bir filme gidip de sonunun nereye varacağını bilmeden kendisini nefsani arzularının seyrine bırakmak yerine sinemaya hiç gitmemek evladır.

19 - Soru: Ben, abdest ve gusülde şüphelere düşüyorum. Yani, guslü yaptığım zaman "Acaba guslüm oldu mu?" diyor, abdest aldığımda da buna benzer şüpheler içimi kemiriyor. Ben, zaman geliyor da tekrar tekrar abdest alıyorum. Bana abdest ve gusülden tafsilatlı olarak bahseden bir kitap tavsiye eder misiniz?

Cevap: Vehim şeytandadır. Onun şerrinden korunmak için Euzü okuyunuz. Allah'a sığınınız ve Ayetü'l-Kürsi'yi okuyunuz. Dikkatlice abdest aldıktan sonra gelen bu vesveseye asla kapılmayınız ve içinizden gelen sese "Abdestim abdest, guslüm gusüldür. Kör olası şeytan, sen kahrından çatla" diye onunla alay etmek gerekir. Tavsiye edeceğimiz kitaplar, evhamı gidermek için değil, bu husustaki fıkhi ve dini bilgilerinizi genişletmeye yarar. Büyük İslam İlmihali (Ö.N. Bilmen'in ve Nimetü'l-İslam'ı okuyunuz.)

20 - Soru: Bir kimsenin cünüplük halinde birkaç yerinde yara olsa, yani birkaç yerinde deri kesikliği bulunsa, bu kimse herhangi bir sebeple gusül yapamasa ve böylece birkaç gün geçse ve bu kesilen yerler dolsa (bitişse) bu kimse daha sonra gusledince, kapanan ve dolan yerin altındaki kısımlar tabii derinin altında kalmış olacaktır. O zaman insan cünüplükten çıkar mı?

Cevap: Sorunuz, birinci soru gibi, vehim ve kuruntunun neticesi olarak faraziyelere dayandırılmış bir sualdir. Deri, o yırtığı ve kesiği alt kısımdan tamamlayarak dokur. Yoksa üstüne kılıf çeker gibi kapatmaz. Binaenaleyh, onun üst kısmının yıkanması ile temizlenmiş olursunuz.

21 - Soru: Sigara içenlerin dişlerine su tam sirayet etmediğinden, guslü geçerli olmaz, diyenler var. Siz ne dersiniz?

Cevap: Bu söz, ifrattır. Sigaranın zararlarını ifade için başkaca yollar aranmalı ve fıkhi bahisler zorlanmamahdır.

22 - Soru: Komşu köylerden birinde imam efendi sigaranın haram olduğunu söylemiş. Bir kimse de "Hayır, haram değil mekruhtur" diye itiraz edince, imam efendi: "Sigaranın zifiri, burunun deliğine toplanıyor ve birikiyor. Cünüp olup yıkanırken suyu burnuna çektiğinde, bu birikinti suyun burun kemiğine ulaşmasına mani oluyor. Bu takdirde sen de cünüplükten kurtulamıyorsun. Bundan dolayı sigara haramdır" cevabını vermiş. Siz ne dersiniz?

Cevap: Sigaranın haram ve mekruh olduğunu isbatlamakta o imamın tuttuğu yol doğru değildir. Bu hususta fazla bilgi almanız için "Tenkidlerim, Tedkiklerim ve Makalelerim" adlı naçiz kitabımızın sayfalarını okumanızı tavsiye ederim.

23 - Soru: Bir kimse, ihtilam oldum diye uykudan uyanıyor. Fakat kalkınca meninin geldiğine dair bir yaşlık göremiyor. Ben cünüp olmadım diye gusül abdesti almıyor. İnsanlarda böyle bir durumun olması muhtemel midir? Böyle bir durumla karşılaşan kimse banyo yapmasa bir mahzuru var mıdır? 

Cevap: Gusül yapmanın farz olması için, mahallinden şehvetle ayrılan meninin dışarı çıkmış olması şarttır. Sadece rüyasını görmek, guslü gerektirmez.

24 - Soru: Müslümanlar arasında şöyle bir şey var: "Bir insan, iki elinin ve iki ayağının tırnaklarının hepsini birden keserse gusül abdesti alması lazım gelir" diyorlar. Siz bu hususta ne dersiniz?

Cevap: Bu söz yanlıştır. Belki yıkama manasına gelen "Gasil" ile karıştırılmış olacak.

25 - Soru: Abdest alırken ağıza su vermek sünnet olduğu halde gusül de farz olmaktadır. Bunun sebebini açıklar mısınız?

Cevap: Abdestle ilgili ayet-i kerimede yüzün yıkanılması emredilmiştir. Yüz, saçın bittiği yerden çene altına kadar ve iki kulak arasında yer alan kısımdır. Burayı yıkamakla farz yerine gelir. Gusülde ağız ve burunun içi, vücudun dış kısmından kabul edilmiş bulunmaktadır. Bu sebeple ağız ve burun içinin yıkanılması gusülde farz, abdestte ise sünnettir.

26 - Soru: Meni mahallinden şehvetle ayrılsa ve fakat dışarıya şehvetsiz olarak çıksa guslü gerektirir mi?

Cevap: İmam-ı Azam Hazretleri'ne göre guslü icap eder. İhtiyatla hareket etmeye uygun olan da budur.

27 - Soru: Ameliyatlı bir kimse ihtilam olduğu zaman, yıkanacak olursa hastalığın artacağına dair doktorun ifadesini dikkate alıp ne yapmalıdır?

Cevap: Bu takdirde teyemmüm eder.

28 - Soru: Cünüp olan kimse selam verebilir mi? Aynı kimse selam alabilir mi?

Cevap: Cünüp bir kimse hem selam verebilir hem de alabilir, sadece Kur'an okuyamaz.

29 - Soru: Bir kimse, Ramazan'da geceleyin ailesi ile cinsi münasebette bulunduktan sonra uyusa, kalktığında imsak vaktine az bir zaman kaldığını anlasa, önce sahur yemeğini mi yer, yoksa banyo mu yapar?

Cevap: Bu hususta takvaya uygun olan hareket, önce gusletmektir. Önce yemek yiyip de daha sonra gusletmeye de fetva verilmiştir. Kişi evlayı veya fetvayı tercihte muhayyer (serbest) tir. Önce yemek yemeye karar verdiği takdirde, ağzını bol su ile üç defa çalkalayıp burnuna üç defa bol su çekerek abdest alması, daha sonra yemeği yemesi gerekir.

30 - Soru: Büyük İslam İlmihali'nin sayfasında, guslün sünnetleri bahsinde, madde 6'da "Kimsenin göremeyeceği mahalde yıkanmak" deniliyor. Bu ifade hakkında bazı kimseler, birbirinin helali olan karı ve koca müstesna, demektedirler. Siz ne dersiniz? 

Cevap: Birbirinin yabancısı olan kimselerin bir örtü arkasında yıkanmaları gerekir. Karı ve koca, birbirlerinin mahremi bulunduğundan, bu hüküm dışında bulunmaktadırlar.

31 - Soru: Kadınların saç boyamasının gusle mani olduğu () fetva kitabında yazılıdır. Bu hususun en enteresan yönü, saç boyasını erkeklerin de kullanmasıdır. Durum böyle olunca mesele çok düşündürücü olmaktadır. Bu hususu açıklamanızı bekleriz?

Cevap: Bahsi geçen fetva kitabındaki ifade doğrudur. Zira fikrini sorduğumuz eczacılar, saç boyasının saç tellerinin üzerinde tabaka teşkil ettiği kanaatinde bulunmaktadırlar. Bu itibarla, saç boyalarının gusle mani olduğu ortaya çıkmaktadır. Esasen kınadan başka bir madde ile saç boyamak haramdır.

32 - Soru: Gusül sırasında, abdesti bozan şeylerden biri vuku bulsa gusle zararı olur mu?

Cevap: Gusle zararı olmaz, ancak abdesti bozulmuş olur.

33 - Soru: Bir kimsenin bedeninden, parmağından veya herhangi bir yerinden küçük bir et parçası kopsa, sonra o yer kapansa, o kimse bu yara açık iken cünüp bulunsa ve o yara kapanasıya kadar çeşitli sebeplerden dolayı temizlenemese yara kapandıktan sonra gusletse o yerin içi kuru kaldığından dolayı cünüplükten çıkar mı?

Cevap: Vücut kendi kendini onarıp iyileşir. Deri kopan yer, büzülüp kapanmak suretiyle değil, alttan üste doğru iyileşir. Gusülde yıkamanın farziyyeti, bedenin dış kısmında kalan yerlerdir. Dolayısıyla o kimse cünüplükten çıkar.

34 - Soru: Bir erkek, başlangıcında namaz abdesti gibi abdest almadan gusledecek olsa, yaptığı gusül ile namaz kılabilir mi?

Cevap: Evet, gusül ile namaz kılınabilir. Çünkü abdestte yıkanması gereken uzuvlar, gusül sırasında yıkanmış bulunduğundan onunla namaz kılmakta bir mahzur yoktur.

35 - Soru: Benim 13 yaşında bir oğlan çocuğum var. Kendisi cüce bulunduğu için kolları kısa bulunmaktadır. Bu sebeple elleri taharet mahalline ermemektedir. Gusül yapacağında da eli sırtına ulaşmıyor. Bunun durumu nasıl olacak?

Cevap: Taharetini kendisinin yapması gerekir. Elinin yetişmemesi sebebiyle, taharetini münasip bir vasıta (alet) ile yapması düşünülmelidir. Gusül yaparken, belden aşağıya peştemal kuşandığı için, bir erkeğin yardımda bulunup sırtını ovması da caizdir.

36 - Soru: Gusülden önce ağza ve buruna su mu verilir, yoksa sünnet üzere abdest mi alınır? Sünnet olan abdestle farz olan ağız ve burun yıkanması yapılmış olur mu?

Cevap: Sünnete uygun olan şekil, avret mahallini yıkadıktan sonra, namaz abdesti gibi abdest almaktır. Bu abdestte ağza su bolca verilir ve çokça çalkalanır. Buruna çekilecek su fazla verilir ve geniz yumuşaklığına kadar çekilir. Bu şekilde hem guslün farzı yerine gelmiş hem de abdestin sünneti ifa edilmiş olur.

37 - Soru: Meninin dışarı çıkmasında, guslün gerekmesi için Hanefi mezhebi imamları arasında görüş farkı var mıdır?

Cevap: İmam Ebu Yusuf, meninin mahallinden şehvetle kopmasını ve dışarıya da şehvetle sıçramasını şart koşmuş bulunmaktadır. İmam-ı Azam Hazretleri ise, guslün farz olmasında, meninin mahallinden şehvetle ayrılmasını guslün farz olması için yeterli bir sebep saymıştır.

38 - Soru: Gusül kaç kısımdır:

Cevap: Üç kısımdır: l- Farz: Cünüplük, hayız ve lohusalık gibi hallerden dolayı yıkanmak gibi. 2- Sünnet: Cuma ve bayram namazları ile ihrama gireceğinde ve bir de Arafat'ta vakfe yapacağında boy abdesti almak sünnet bulunmaktadır. 3- Mendup: Hacamat olduğunda, ölü yıkayacağında, Berat ve Kadir gecesi gibi kandil gecelerinde alınan boy abdesti mendub veya müstehab diye adlandırılmaktadır.

39 - Soru: Bekar bir kimse nefsine uyarak cenabet olsa günah mıdır?

Cevap: Evet, bu gibi davranışlar kerahetten hali değildir.

40 - Soru: Kırk yaşında bir adam var, kendisinden devamlı olarak meni geliyor. Doktora gitti, tabip 'İğne ile keserim' demiş. Kendisi evli olduğu için ne yapacağını şaşırdı. İğne ile meninin kesilmesine muvafakat göstersin mi? 

Cevap: Tedavi çaresini arasın ve fakat o tabibin teklifine rıza göstermesin.

41 - Soru: Cünüp bir kimse, alacağı abdest veya yapacağı teyemmüm ile namaz kılabilir mi?

Cevap: Abdest, guslün yerini tutamayacağı için, cünüp kimse alacağı abdest ile namaz kılamaz. Bu durumda olan bir kimsenin abdest alması, yemek yemek veya uyumak için müstehabtır. Teyemmüme gelince, suyun olmaması sebebiyle veya bir hastalık dolayısıyla teyemmüm edilmiş ise onunla namaz kılınabilir.

42 - Soru: "Mezi" ve "Vedi" ne demektir? Bunlardan birinin tenasül uzvundan çıkması halinde cünüp olur muyum?

Cevap: Mezi, kadına el dokundurmak veya başkaca şehevani bir halle karşılaşmanın neticesinde gelen yaşlıktır. "Vedi" ise, böyle şehevani bir sebep bulunmadığı halde küçük abdest bozduktan sonra -ekseriyetle yaz günlerinde- gelen yapışkan sıvıya denilmektedir. Bahsi geçen Mezi ve Vedi için gusül icap etmez. Bunlar sadece abdesti bozar. Bulaştığı yeri yıkamak ve abdest almak gerekir.

43 - Soru: Taharet-i kübra ne demektir?

Cevap: Cünüplük, kadınlara mahsus adet ve lohusalık gibi hallerden kurtulmak için boy abdesti almaya "Taharet-i kübra" adı verilmektedir.

44 - Soru: Mazmaza ne demektir?

Cevap: Suyu ağızda çalkalamak manasına gelmektedir.

45 - Soru: İstinşak ne manasına gelmektedir?

Cevap: Lügat itibariyle, koklamak manasına gelen "Neşak" kelimesinden alınmış olup, fıkıh ıstılahında, suyu burnumuzun yumuşak yerine çekmek manasına gelmektedir.

- İbni Nüceym Fetvalarından: "Gusül eden kimsenin, vücudundaki kılların ve sakalların diplerine suyu ulaştırması vacip olur" (seafoodplus.info 1/5)

Açıklama: Her kılın dibinde cenabetlik hükmü vardır. Bunu temizlemek için saç, sakal, bıyık, kaş gibi yerlerdeki kılların diplerine su ulaştırmak vacip olur. Bu vacibi yerine getirebilmek için de vücudu ovuşturarak temizlemek gerekir.

- Netice Fetvalarından: "Şehvetle bakmak veya hayal etmek suretiyle, tenasül aleti uyandıktan ve sakinleştikten sonra mezi veya vedi görülse gusül lazım gelmez" (seafoodplus.info 1/5)

Açıklama: Gusül, ancak meninin şehvetle dışarı çıkması neticesinde gerekir. Mezi veya vedide sadece abdest almak icap eder.

46 - Soru: Cünüp olan bir kimse küçük abdest almadan önce gusül yapmış olsa ve bu abdestle namazını kılsa, daha sonra içerde kalan meni kalıntısı dışan çıksa, namazı ve guslünün hükmü nedir?

Cevap: Kıldığı namaz sahih olur. Meninin çıkması, namazın kılınmasından sonra vaki olduğu için iade etmeyi gerektirmez. İmam-ı Azam ve İmam Muhammed'e göre guslün iadesi icap eder.

Soru: Cünüp bir kimse herhangi bir şey yese günah olur mu?

Cevap: Cünüp bir kimse, ağzını yıkamadıkça bir şey yiyip içmemelidir. Zira bunda kerahet vardır.

- Netice Fetvalarından: "Cünüp iken Kur'an okumak caiz olmaz" (seafoodplus.info 1/5)

Açıklama: Cünüp olan bir kimse Kur'an-ı Kerim'e el süremez. Bir bütün ayeti ezbere olsa bile okuyamaz. Besmele ve kelime-i tevhidi, yarım ayet olduğu için okuyabilir.

- Ali Efendi Fetvalarından: "Cünüp iken zikir, tesbih ve Peygamber'e (sav) salevat-ı şerife okumak caiz olur" (seafoodplus.info 1/5)

48 - Soru: Emzikli bir kadın, gusül yapmak mecburiyetinde kaldığı zaman, çocuğu ağlasa göğsünü yıkayarak çocuğa süt verebilir mi?

Cevap: Evet, verebilir.


Konular





Makyaj abdesti bozarmi

Abdesti makyaj bozarmi

Makyaj, saç boyamak ve saç bakımı bu kapsamda olmadığından orucu bozmaz. BURUN SPREYİ KULLANMAK ORUCU BOZAR MI? Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06

Abdest aldıktan sonra makyaj yapmak abdesti bozar mı

Kişi namahreme görünmeden tüm gün evde dursa dahi yüzünde makyaj var ise vakit namazları için makyajını silmelidir. Eğer yüzde kullanılan bu makyaj malzemeleri, ciltte tabaka oluşturmuyorsa yağ gibi akıp gidiyorsa abdeste ya da gusle herhangi bir engeli bulunmaz.

Makyaj abdesti bozar mı

İnci Haramın azı çoğu olmaz. Lazer az haram anlamı çıkıyor ve yanlış. Alkol haramdır, az alkol çok alkol diye ayrılmaz. Doktora girmekle ağda salonuna gitmek hele hiçbir benzerliği yok. Ben tesettürlü değilim ama çok sıcak oluyor dayanamıyorum diye mazeret uyduramam,

Sual: Abdesti hangi hâller bozar, ana hatları ile abdesti bozan bu şeyler nelerdir? Cevap: Vücuttan çıkan gaita, idrar, kan, ağız dolusu kusmak, arkasını bir şeye dayayıp uyumak, namaz içinde sesli gülmek, bayılmak, deli olmak, sarhoş olmak ve imanını gideren, küfre sebep olan bir iş yapmak veya bir söz söylemek. Bunların hepsi abdesti bozar.

Makyaj abdesti bozarmi

Xper 1 Yaş: 28 , eig 41%. +1 yıl. abdesti fondotenle alamazsın ama abdestin varsa bozmaz. 0 Yorumla. snowstorm Takip Et. Xper 6 Yaş: +1 yıl. abdestten sonra fondoten uygulamak bozmaz. ancak tekrar abdest alcaksan o fondoteni çıkarıp o şekilde almalısın. 0 Yorumla.

Kadınların vazgeçilmez konularından birisi olan makyaj yapmaktır. Makyaj abesti bozar mı sorusu son zamanlarda birçok kişinin merak ettiği durumlardan birisi olmaktadır.

Bozarmi abdesti makyaj

Ağda yapmak abdesti bozar mı ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.

Her ne nedenle olursa olsun namaz dışında ağlamak ve buna bağlı olarak gözyaşı akıtmak, abdesti bozmaz. Ama namaz sırasında dünya hayatı ile ilgili bir endişeden dolayı ses çıkararak ağlamak namazın bozulmasına yol açar. Ama abdest yine de bozulmaz. Allah korkusu, cennet ve cehennemin hatırlanması gibi manevi nedenlerden

Abdesti bozarmi makyaj

Abdeste almak dinimizin emretmiş olduğu ibadetleri yerine getirmeden önce yapılması şart koşulan bir eylemdir. Namaz kılmadan önce mutlaka alınması gereken abdest İslam'ın temizlik şartının yerine getirilmesi konusunda oldukça önemlidir. Makyaj yapmak ise günümüzde kadınların vazgeçilmez arzusu haline gelmiştir. Abdestliyken makyaj yapmak abdesti bozar mı sorusunun cevabı oldukça önemlidir. Birçok kadın abdest aldıktan sonra makyaj yapıp namazını kılmaktadır. Bu konu da verilen cevaplara göre kullanılan makyaj malzemesinin içerisinde abdesti bozmaya ve temizliği engelleyemeye yönelik bir madde bulunmuyorsa abdest bozulmaz. Ayrıca makyaj malzemesi su geçirebilir nitelikte ise bu şekilde ise herhangi bir sorun olmamaktadır. Bu koşullar altında makyajlıyken namaz kılmakta herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Sual: Abdesti bozan şeyler özetle nelerdir? CEVAP Yedi şey abdesti bozar: 1- Önden ve arkadan çıkan şeyler, abdesti bozar. Yalnız, erkeğin ve kadının önünden çıkan yel, abdesti bozmaz. Bu, çok az kimsede olur. (Kulağa akıtılan ilaç, ağzından çıksa, idrar yoluna konan pamuk, ıslanıp düşse, kadınların rahme koyduğu ilaç, geri gelse abdesti bozar.) 2- Ağızdan çıkan necis şeyler. (Ağız dolusu kusmak, kan tükürmek bozar.) 3- Deriden kan ve irin gibi şeylerin çıkması. (Göz hastalığı sebebiyle, gözünden ağrıyla yaş akması, burnundan veya kulaktan gelen kan ve irinin dışarı çıkması bozar. Maliki'de ise bozmaz.) 4- Uyumak. (Bir yere dayanıp uyusa, dayandığı şey alınınca düşecek gibi olursa bozulur.) 5- Bayılmak. (Sarası tutarsa veya delirse abdest bozulur.) 6- Namazda kahkaha ile gülmek. 7- Mübaşeret-i fahişe, yani karı koca çıplak olarak avret yerlerini sürtünmek. (Başka yerlerine dokunmak şehvete sebep olsa da, Hanefi’de abdesti bozmaz.) Mübaşeret-i fahişe Sual: S. Ebediyye’nin abdesti bozanların yedincisinde, (Mübaşeret-i fahişe yani çıplak olarak, çirkin yerlerini birbirine sürtmek, erkeğin de, kadının da abdestini bozar) deniyor. Bazı kitaplar bozmaz diyor. Hangi kavli esas almalıdır? CEVAP Bu hususta iki ayrı kavil vardır. İbni Âbidin hazretleri bildiriyor ki: Mübaşeret-i fahişede, ıslaklık olmasa da, mutemed olan, İmam-ı a’zam ile İmam-ı Ebu Yusuf’un, kavline göre abdest bozulur. İmam-ı Muhammed’e göre ise, ıslaklık yoksa abdest bozulmaz. El-Haik kitabının sahibi, İmam-ı Muhammed’in kavlini sahih kabul etmiştir. El-Bahr ve En-Nehir sahipleri ise, (Sahih olan, El-Hılye’nin naklettiği, İmam-ı a’zam ile İmam-ı Ebu Yusuf’un kavlidir) demişlerdir. (Redd-ül muhtar) Bazı kitaplar, İmam-ı Muhammed’in kavlini esas almışlarsa da, Halebi, Dürr-ül-muhtar, Mizan-ül-kübra gibi kıymetli kitaplarda, Şeyhayn’ın kavlinin müftabih olduğu, bununla amel etmek gerektiği bildirilmektedir. Böyle durumlarda ihtiyata riayet etmek elbette iyidir. Hattâ başka mezhepte bozar denilen şeyi yapmamak da müstehabdır. Mesela Şâfiî mezhebinde çıplak olarak hanımının veya yabancı kadının eline dokunmak abdesti bozar. Hanımına dokunan Hanefî’nin, meşakkat yoksa, yeniden abdest alması müstehab olur. Her zaman ihtiyatlı hareket etmek iyi ise de, meşakkat olunca, kendini zorlamayıp, ruhsatla amel etmek daha iyidir. Fitil Sual: Tam İlmihal’de, (Bir şeyin hepsi girip çıkarsa, abdesti de, orucu da bozar) deniyor. Erkeğin arkadan, kadının ön veya arkadan kullandığı fitil, abdesti ve orucu bozar mı? Bir de çubuklu bir aletle hap konuyor, bu farklı mı? CEVAP Gündüz oruç iken, içeri tamamen giren şey, orucu bozar. Fitil de bozar. Yarısı dışarıda kalırsa orucu bozmaz. Fitil içeri girdikten sonra, dışarı çıkarsa abdesti bozar. Fitil içeri girip çıkmazsa, abdesti bozmaz. Çubukla konan farklıdır; çünkü içeri girince, çubuğa az da olsa içeriden bir yaşlık bulaşır. Yaşlık, çubukla dışarı çıkınca abdest bozulur. Dişteki kan Sual: Dişim kanıyor. Tükürünce tükürükten fazla oluyor. Bazen ayda bir veya haftada bir burnum kanıyor. Elde olmadan gelen bu kanlar abdesti bozar mı? CEVAP Evet, bozar; ama Maliki mezhebi taklit edilirse, böyle elde olmadan akan kanlar semavi özür olduğu için bozmuyor. Yaradan çıbandan kan akması, basurdan kan gelmesi, elde olmadan idrar damlaması birer semavi özür oluyor ve Maliki’de abdesti bozmuyor. Onun için Maliki’yi taklit etmenizi tavsiye ederiz. Tükürükteki kan Sual: Tükürükteki kanın tükürükten çok olması, renk yönünden midir? CEVAP Evet. Kan emilince Sual: Sülük, tahtakurusu, sivrisinek gibi haşereler kan emse abdest bozulur mu? CEVAP Sülük, çok kan emerse, etrafa yayılıp abdesti bozar. Diğerleri bozmaz. Sivrisinek Sual: Sivrisinek soktuğu zaman abdest bozulur mu? CEVAP Bozulmuş olmaz. Kan pıhtısı Sual: Sümük içindeki kan pıhtısı abdesti bozar mı? CEVAP Kan pıhtısı abdesti bozmaz. Akan kan abdesti bozar. Burundan gelen katı kan Sual: Burundan katı kan gelmesi abdesti bozar mı? CEVAP Bozmaz. Toplu iğnenin başı kadar Sual: Toplu iğnenin başı kadar çıkan kan, abdesti bozar mı? CEVAP Bozmaz. Özürlü olanın Sual: Eldeki kandan özürlü olanın, ayağı kanasa, abdest bozulur mu? CEVAP Evet. Yaradan su çıkınca Sual: Kaşıdığımız yaralardan su çıkınca abdest bozulur mu? CEVAP Mayasıl, parmak arası pişinti, kabarcık, uyuz, çiçek suları ve yakı konulan yerden çıkan sular abdesti bozmaz diyen âlimler vardır. Zaruret halinde buna göre amel olunur. (Redd-ül-muhtar) Sivilceden çıkan kan Sual: Abdest alırken sivilcelerin kimi patlıyor ve çok uzun süre kan akıyor. Bunlarla ilgili abdest alırken nasıl hareket etmeliyim? CEVAP Kan işinin en kolay yolu Maliki mezhebini taklit etmektir. Maliki mezhebini taklit ediyorum diye kalbinizden geçirirseniz sivilcelerden çıkan kanlar abdestinizi bozmaz. Renksiz su Sual: Yaradan çıkan sarı su veya renksiz su abdesti bozar mı? CEVAP Yaradan ağrılı çıkan renksiz su, abdesti bozar. Ağrısız olarak çıkıyorsa, abdesti bozmaz. Ağrısız gibi, ağrılı çıkan renksiz suyun da, abdesti bozmayacağını bildiren âlimler olduğu için, uyuz, çiçek ve egzamalı olanların bu kavle uymaları caiz olur. Toksinli su Sual: Bazı hastalıklar için ayak altına Chi patche denilen Çin yakısı vuruluyor. Bu yakı, vücuttaki toksinleri emiyor. Yakı, çıkarıldığı zaman su ile ıslatmış gibi yamyaş oluyor. Sağlam deriden çıkan bu toksinli su, abdesti bozar mı? CEVAP Aynen ter gibidir, dört mezhepte de abdesti bozmaz. İlaç dışarı çıkarsa Sual: Deri altına enjektörle verilen ilâç, dışarı çıkınca abdest bozulur mu? CEVAP Bozulmaz. İlâçla birlikte kan da çıkarsa bozulur. Kulağa damlatılan ilaç Sual: Kulağıma damlattığım yağlı ilaç, ağzımdan ve burnumdan geldi. Abdestim bozuldu mu? CEVAP Kulağa damlatılan yağ, burundan çıkınca bozmaz, ağızdan çıkarsa bozar. Ellerini çenesine dayayarak uyumak Sual: Teşehhüddeki gibi oturup veya bağdaş kurup iki dirseğini iki dizi üzerine koyarak ellerini çenesine dayayıp uyumak veya taburede dirseğini dizine dayayıp uyumak abdesti bozar mı? CEVAP Evet, bozar. Taburede otururken Sual: Taburede oturup uyumak abdesti bozar mı? CEVAP Temkinli oturup uyunursa abdest bozulmaz. Temkinli uyumak Sual: Sandalye veya koltukta sırtımızı arkaya dayamadan, kollarımızı, dizlerimizin üstüne yaslayarak otururken uyumak bozar mı? CEVAP Temkinli olursa bozmaz. Temkinli olmak demek, abdestin bozulmaması için dikkatli olmak demektir. Dayandığı şey çekilince düşmezse temkinli uyuyor demektir, bozmaz. Gözyaşı Sual: Baş ağrısı sebebiyle gözden yaş gelse, abdest bozulur mu? CEVAP Bozulmaz. Gözdeki bir ağrı sebebiyle gelirse bozar. Soğan doğrarken Sual: Soğan doğrarken, gözden çıkan yaş, abdesti bozar mı? CEVAP Hayır, bozmaz. Çapak Sual: Gözden çapak çıkması abdesti bozar mı? CEVAP Bozmaz. Sivilceden çıkan Sual: Yüzdeki sivilceden veya siyah kabarcığın içinden çıkan kuru iltihap gibi olan şey abdesti bozar mı? CEVAP Bahsettiğiniz şeyler, yağ bezleri falan ise abdesti bozmaz. Baş dönmesi Sual: Hap içip başı dönse, sallanarak yürüse abdest bozulur mu? CEVAP Baş dönmesi bozmaz, hap sarhoş etmişse bozulur. Kulaktaki akıntı Sual: Kulaktaki akıntı, ağrısız olarak dışarı çıksa abdesti bozar mı? CEVAP Evet. Kıl kurdu ve solucan Sual: Kendiliğinden çıkan kıl kurdu ve solucan, abdesti bozar mı? CEVAP Bozar. Kıl çekince Sual: Yüzden kıl çekilince, kıl dibindeki yağ bezesi de kıl ile dışarı çıkarsa abdest bozulur mu? CEVAP Bozulmaz. Şeytan tırnağı Sual: Şeytan tırnağı denilen, tırnak kenarında ete batan kısım koparılınca abdest bozulur mu? CEVAP Abdest bozulmuş olmaz. Saç, sakal, bıyık, tırnak kesmekle de abdest bozulmuş olmaz. Kesilen yerleri yıkamak lazım olmaz. Derideki yaraya merhem sürülmüş ise, merhemin üstü yıkanır. Yıkamak yaraya zarar verirse, mesh edilir. Yıkadıktan sonra merhem düşerse, altı iyi olmuş ise, altı yıkanır, iyi olmamış ise, yıkanmaz. Namazda yel kaçıran Sual: Bir kimse her namazda yel kaçırdığını hissediyor. Başka zaman olmuyor, ne yapmak lazım? CEVAP Bu konuda hadis-i şerif var. Bunu şeytan yapıyormuş. Dübür kısmını üflüyor, insanı şüpheye düşürüyormuş. Onun için Peygamber efendimiz, (Bir ses ve koku duymadıkça abdestiniz bozulmuş olmaz) buyuruyor. Demek ki bu vesvesedir, önem vermemek gerekir. Eğer, elinde olmadan gerçekten yel çıkıyorsa, o zaman Maliki mezhebini taklit eder. Çünkü Maliki mezhebinde elde olmadan çıkan gaz abdesti bozmaz. Yel ve idrar kaçırmak Sual: Ara sıra elde olmadan tutamayarak yel ve idrar kaçırmak abdesti bozar mı? CEVAP Maliki taklit edilirse bozmaz. Alkollü parfüm Sual: Alkollü parfüm kullanmak abdesti bozar mı? CEVAP Bozmaz, namaza da mani olmaz. Şehvetle bakmak Sual: Yabancı kadına şehvetle bakmak Hanefi ve Maliki mezheplerinde abdesti bozar mı? CEVAP Şehvetle bakmak haram ise de abdesti bozmaz. İbadetlerin sevablarını yok eder. Müstehcen resime bakmak Sual: Müstehcen resim ve porno filmleri izlemek guslü ve abdesti bozar mı? CEVAP Guslü de bozmaz, namaz abdestini de; ama bunları seyretmek haramdır, günahtır. Mezi gelirse abdesti, meni gelirse guslü de bozar. Alkollü krem ve kolonya Sual: İçinde alkol bulunan cilt kremi veya kolonya abdesti bozmaz mı? CEVAP Bozmaz, namaza da mani olmaz. Abdestin bozulmasıyla günah farklıdır Sual: Deniz kenarında bikinili bayanları görüyoruz. Bu durumda guslümüz ve abdestimiz bozulur mu? CEVAP Bikinili kadınlara bakınca namaz abdesti de bozulmaz, gusül abdesti de. Fakat bakmak günah olur. Saçını erkeklerin görmesi Sual: Bir bayanın abdest aldıktan sonra, saçlarını erkeklerin görmesi abdesti bozar mı? CEVAP Bozmaz. Günah ayrı abdestin bozulmuş olması ayrıdır. Kadın doktorunun abdesti Sual: Erkek veya bayan kadın doktoru veya ebe, Ramazanda, abdestli iken bir kadına doğum yaptırsa, orucu, guslü veya abdesti bozulur mu? CEVAP Hanefi mezhebindeki kadın doktorunun veya ebenin, Ramazan-ı şerifte doğum yaptırmakla orucu, abdesti ve guslü bozulmuş olmaz. Zaruretsiz erkek doktora doğum yaptırmak caiz olmaz. Kumar ve abdest Sual: Kumar oynamak abdesti bozar mı? CEVAP Kumar oynamak büyük günah ise de, kumar oynamakla abdest bozulmaz; fakat tekrar abdest almak müstehabdır. (Ebussuud Efendi Fetvaları) Oyun kâğıtları Sual: Oyun kâğıtlarına el sürmek ve parasız eğlence için oynamak abdesti bozar mı? CEVAP Bozmaz, fakat kâğıt oynamak mekruhtur. Çayına bile oynansa haram olur. Tavla oynamak Sual: Tavla oynamak abdesti bozar mı? CEVAP Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki: (Tavla oynadıktan sonra kalkıp namaz kılan, irin ve domuz kanı ile abdest alıp namaz kılana benzer.) [İ. Ahmed] Yani tavla oynamak her ne kadar abdesti bozmaz ise de, yeniden abdest almalıdır. Ayağa batan ok Sual: Hazret-i Ali, ayağına batan bir okun acısını duymamak için, (Ben namaza durunca çıkarın) buyuruyor. Hâlbuki ayağı yaralı olduğu için kan akıyor. Bu durumda abdest bozulacağı için namaz bozulmuş olmaz mı? Hazret-i Ali niye böyle namaz kıldı? CEVAP Yarasından kan akan özür sahibi olabilir. O haliyle namaz kılar. Devamlı idrar ve yel kaçıran yani gelen yeli tutamayan da özürlü olarak namazını kılar. Sonra diğer üç mezhepte kanamak abdesti bozmaz. Belki Hazret-i Ali’nin ictihadı da öyle idi. Uyku abdesti bozar Sual: Vehhabiler, Mekke’de yatıp uyuduktan sonra, kalkıp namaz kılıyorlar. Bunların mezhebinde uyumak abdesti bozmuyor mu? CEVAP Dört hak mezhepte de yatıp uyumak abdesti bozar. Vehhabiler, dört hak mezhebin dışında oldukları için öyle yapıyorlar. Uykunun abdesti bozmasında dört mezhebe göre bazı farklılıklar vardır: Hanefî mezhebinde: Makatın gevşek olacağı bir hâlde, mesela yan veya sırt üstü yatarak veya dirseğine yahut bir şeye dayanıp uyumak abdesti bozar. Dayandığı şey çekilince düşmezse, bozulmaz. Namazda düşmeden uyumak abdesti bozmadığı gibi, namaz dışında dizleri dikip, başını dizlerine koyarak, diz çökerek, bağdaş kurarak, teverrük ederek uyumak da bozmaz. Hanbelî mezhebinde: Her ne hâl ve şekilde olursa olsun, uyku abdesti bozar. Ancak az sayılan oturma ve ayakta durma hâlindeki hafif uyku abdesti bozmaz. Mâlikî mezhebinde: Ağır uyku, kısa sürse de abdesti bozar. Yatsa da, otursa da, secde hâlinde olsa da, hattâ ayakta olsa da abdesti bozar. Kısa bir an olursa bozmaz. Şâfiî mezhebinde: Eğer makatı yere yerleşmişse, uyumak abdesti bozmaz. Bunun haricindeki uyku şekilleri bozar. Şu hâlde yatarak uyumak dört mezhepte de abdesti bozuyor. (Mezahib-i Erbaa, Mizan-ül Kübra, Hindiyye) Demek ki, dayanmadan uyumak, sadece Hanefî’de bozmuyor. Onların yatıp uyuduktan sonra, kalkıp abdest almadan namaz kılmaları, dört mezhepte de caiz değildir. Avret yerini yıkamak Sual: Su bulunmayan yerde küçük abdestini yapan, su bulunca, abdest alıp sonra idrar bulaşıklarını yıkarken, elini ön avret yerine değdirse abdesti bozulur mu? CEVAP Hayır, abdesti bozulmaz. Şâfiî’de kadın ve erkeğin abdesti bozulur. Mâlikî ve Hanbeli’de, sadece erkeğin abdesti bozulur. Bademcik iltihabı Sual: Abdest alırken, bademciklerden nohut büyüklüğünde iltihap gelse, abdesti bozar mı? CEVAP Hayır, bozmaz. Kulak kiri Sual: Kulağın içinden çıkan kirler abdesti bozar mı? CEVAP Bozmaz. Basur çıkması ve abdest Sual: Çıkan basur, el veya bir bezle yerine konsa, abdest bozulur mu? CEVAP Evet, bozulur, çünkü eline necasetten bir şey bulaşmıştır. Yani içeriden bir şey dışarı çıkmış oluyor. (Hindiyye) Sigara ve abdest Sual: Sigara veya bira içmek, abdesti bozar mı? CEVAP İkisi de bozmaz. Biranın haram olması ayrı, abdesti bozup bozmaması ayrıdır. İnsan haram olan idrarı veya kanı içse haram işlemiş olur; fakat abdesti bozulmuş olmaz. Sargılı yara Sual: Yaradan çıkan kan ve irin, sargıdan dışarı çıkarsa abdest bozulur mu? CEVAP Evet, abdest bozulur, sargının dışına çıkmazsa bozulmaz. Eğer sargı iki üç kat olur da ıslaklık bir kısmına geçerse, yine abdest bozulur. (Hindiyye) Böyle yaralı durumlarda, Mâlikî mezhebi taklit edilirse akıntılar abdesti bozmaz. Bebeğin altını temizlerken Sual: Bebeğin altını temizlerken, ön veya arka avret yerine elinin içiyle dokununca abdest bozulur mu? CEVAP Hanefi’de ve Maliki’de bozulmaz. Şafii’de ve Hanbeli’de bozulur. Abdestin bozulması Sual: Avret yerine dokunmakla Şâfiî ile Mâlikî’de abdestin bozulması farklı mıdır? CEVAP Evet, farklıdır. Mâlikî'de sadece erkek, kendi ön avret yerine dokununca abdest bozulur, başkalarının avret yerine dokunsa bozulmaz. Şâfiî'de ise, kendinin, başkalarının, hattâ altını temizlediği erkek veya kız bebeğin ön veya arkasına dokunmakla abdest bozulur. Mâlikî'de bozmaz. Şâfiî'de parmak uçları ve aralarıyla dokunulsa abdest bozulmaz. Sadece çıplak olarak parmakların içiyle ve avuç içiyle dokunmak bozar. Mâlikî'de ise, avuç içi veya elin yan tarafları veya parmakların alt ve yan kısımları veya baş taraflarıyla ön avret yerine çıplak olarak dokunursa abdesti bozulur. (El-fıkhü alel mezahibil-erbea) Şâfiî'de abdesti bozar Sual: Şâfiî mezhebinde, genç bir erkeğin çok yaşlı bir kadının eline dokunması abdestini bozar mı? Diğer üç hak mezhepte durum nasıldır? CEVAP Şâfiî'de bozar. Hattâ çok yaşlı pirifâni denilen bir erkek, çok yaşlı bir nineye dokunsa her ikisinin de abdesti bozulur. Şehvet kastı olmasa da, nine çok çirkin olsa da, hattâ ölü olsa da yine abdesti bozulur. Yedi yaşından büyük kız çocuklarına dokunmak da abdesti bozar. Yedi yaşından küçük ise bozmaz. Hanbelî mezhebinin hükmü de bu konuda Şâfiî gibidir. (El-fıkhü alel mezahibil-erbea) Mâlikî mezhebinde ise lezzet kastıyla dokunursa bozulur. Lezzet kastıyla dokunmaz, ama dokununca lezzet alırsa abdesti bozulur. Lezzet kastıyla dokunur, fakat lezzet duymasa da abdesti bozulur. Yedi yaşından küçük bir kız çocuğuna veya çok yaşlı kadına dokunmak abdesti bozmaz. Kadının saçına lezzet kastıyla dokunmak da abdesti bozar veya lezzet kastı olmadan kadın saçına dokunulur da lezzet duyarsa abdest bozulur. Ama kadın saçları erkeğe dokunursa kadının abdesti bozulmaz. Çünkü kadın, bundan bir şey hissetmez. Hanbelî ve Şâfiî’de ise, saça dokunmak abdesti bozmaz. (El-fıkhü alel mezahibil-erbea) Hanefî mezhebinde ise, genç de olsa kadına dokunmak abdesti bozmaz. Hattâ şehvetle de dokunsa bozmaz. Dokununca şehvetlense de, şehvetlenmese de, mezi gelmedikçe abdesti bozulmuş olmaz. Namazda gülmek Sual: S. Ebediyye kitabında, (Namazda gülmeyi yanındakiler işitirse, kahkaha denir. Kahkahayla gülmek abdesti bozar) deniyor. Ben bu ifadeden, yanımda kimse yoksa veya oradakiler sağırsa yahut çok gürültü olup duyamıyorlarsa, kahkahayla da gülsem, abdestimin bozulmayacağını anlıyorum. Anladığım doğru mu? CEVAP Doğru değildir. Yanımızda insan olmasa da, yanımızdakiler duyabilecek kadar bir sesle gülmek abdesti bozar. İsterse yanımızda hiç kimse olmasın, ölçü onların duyması değil, oradaki kimselerin duyabileceği derecede gülmektir. Bunun gibi, namazda kendi işiteceğimiz kadar bir sesle okumamız gerekir. Gürültü olur da, kendimiz işitmesek, yine aynı tonda okuduğumuz için namaz sahih olur.

Bozarmi makyaj abdesti

Abdest aldıktan yüze makyaj ya da krem uygulamak abdesti bozmamaktadır. Çünkü su cidle temas etmiş olmaktadır. Eğer kullanılan makyaj malzemesinin içerisinde abdesti ve temizliği engelleyen bir madde yoksa abdest bozulmamış olur ve bu şekilde namaz kılınabilir. Ama bahsedilen durumdan farklı bir etki söz konusuysa bu durum abdest bozulur ve namaz kılınamaz. Abdest namazın ön şartıdır ve asıl olarak gerekli olan bölgelerin temiz olması anlamına gelmektedir. İslam dini temizliğin olması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu nedenle namaz kılarken giyilen kıyafetlerin ve vücudun temiz olması gerekmektedir. Eğer bu durumu engelleyen bir şey söz konusu olursa makyaj namaz kılmaya engel mi sorunun cevabı evet olabilir. Ama usulüne uygun yapılırsa herhangi bir sorun teşkil etmez.

Makyaj abdesti bozarmi

ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER. 1- Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içmek, 2- Ağzına gelen kusuntunun geri gitmesi, 3- Oksijen tüpüyle ilaçsız suni hava vermek, 4- Orucu bozmaya niyet edip de

Ağlamak abdesti bozar mı? DİYANET AÇIKLADI! Abdest aldıktan sonra ağlamak abdesti bozar mı? 27 Ocak Gündem Haberleri. Vatandaşlar dini konularda aklına takılan soruları

Abdest aldıktan sonra makyaj yapılırsa abdest geçerlidir; fakat makyaj malzemesinin içerisinde pis kabul edilen bir madde bulunursa, bedeninde necaset olacağından namaza manidir. Makyaj sürüldükten sonra namaz kılınıp kılınmayacağı hususunda iki noktaya dikkat etmek gerekiyor: Birisi, makyajda kullanılan malzemede ve kozmetikte pis ve zararlı bir madde bulunmamalı, abdest

Abdesti bozarmi makyaj

Bugünkü tabir ile aşırı olmamak şartıyle makyaj yapabilirler. Sokağa çıkarken ve kendilerine nikâh düşen erkeklerin görecekleri yerlerde bu tip süslenmeleri terk etmeleri ve tesettüre uymaları gerekir. Bunun aksini yapmak caiz değildir.

Abdest aldıktan sonra CC kreminizi veya BB kreminizi sürerseniz gün içinde tekrar abdest alacağınızda; üzerinden suyla mesh ederek abdestinizi alabilir, isterseniz tekrar sürebilirsiniz.

Güncel ve son dakika Makyaj Abdesti Bozar Mı haberleri bu sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Makyaj Abdesti Bozar Mı ile ilgili son dakika yaşanan haberleri ve haber başlıklarının

Makyaj yapmak ve saç boyamak orucu bozar mı? Oruç, bir şey yemek , içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Makyaj, saç boyamak ve saç bakımı bu kapsamda olmadığından

Arsoy Abdesti Bozan Şeyler Aşağıdaki hallerin her biri abdesti bozar:

Makyaj abdesti bozar mı sorusu kadınlar tarafından internette araştırılıyor. Dini ibadetlerini doğru bir şekilde yerine getirmek isteyen Müslüman kadınlar abdestin makyajla ilişkisi

Bahis analiz forum

Küçük abdestini bozduktan sonra istibrâ yapmadan abdest alan kişiden abdestten sonra akıntı gelirse abdesti bozulur ve yeniden abdest alması gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, I, ).

Abdesti makyaj bozarmi

16 Temmuz #2. Krem Sürmek Abdesti Bozarmı. Vücuda Krem Sürmek Abdesti Bozarmı. Doğal Krem içersinde Alkol bulunmayan krem sürmek abdeste mani değildir. Abdesti bozan şeyler seafoodplus.info alkollü ve diğer malzemelerden müteşekkil üretilen kremler necis olduğu için temizlenmesi gerekir yıkayarak ve başka şekillerde

Için fotoğraf grubu Makyaj Yapmak Abdesti Bozarmi, Web sitemizdeki diğer resim koleksiyonlarını görüntülemek için tıklayınWeb sitemizdeki diğer resim koleksiyonlarını görüntülemek için tıklayın.

Makyaj bozarmi abdesti

Resullullah efendimizin(s.a.v) gözlerine sürme çektiği hadis rivayetlerinde yer aldığı gibi, gözlere sürme çekmenin faydalı olacağına dair beyanları da vardır. Bu açıdan erkek veya kadının gözlerine sürme çekmesinin hiçbir mahzuru yoktur.

Sual: Şehvetlenip mezi gelirse, abdest bozulur mu? Cevap: Vedi, mezi çıkınca dört mezhepte de abdest bozulur. Hanbelide gusül abdesti de lazım olur.

Perabetcom

ağda yapmak abdesti bozar mı, ağda abdesti bozar mı, ağda yaptırmak abdesti bozar mı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturan, suyun bedene ulaşmasına mani olan maddelerin abdest ve gusül abdestine engel teşkil ettiğini açıkladı. Kurul, "Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.

İdrar yapan bir kimse belli bir süre geçmeden abdest alabilir mi?Tedavi maksadı ile cilde sürülen ilaç vb. maddeler abdeste engel olur mu?Gözdeki lens abdest ve

Rujun abdesti bozup bozmayacağı oldukça merak edilen konulardan biridir. İçerisindeki maddelerin abdesti bozduğunu belirtmek isteriz. Makyaj çeşitleri arasında ruj sürmek oldukça popüler ve ön planda olan bir uygulamadır. Duş öncesi dudak bakımının nasıl yapılması gerektiği oldukça merak edilen konulardan biridir. Bu

İbadetleri yerine getirmek için şart koşulan abdesti mutlaka uygun şart ve koşullarda alınması gerekmektedir. Abdest namaz hazırlık aşaması olarak kabul edilmektedir. Abdest birtakım durumlarda kabul olmamaktadır. Abdest alırken suyun mutlaka cilde değmesi ve temas etmesi gerekmektedir. Bu durum gerçekleşmediği zaman abdestin şartları yerine gelmemiş olur ve bu durum sonucunda abdestin kabul olması beklenemez. Birçok kişi göze yapılan makyajın çok ufak bir bölgeyi kapsadığını ve buna değinerek abdestin geçerli olabileceğini düşünse de farz olan herhangi bir bölgeye su değmemesi halinde abdest geçerli olmaz. Bu nedenle suyun cilde mutlaka temas etmesi gerekmektedir.

Abdesti makyaj bozarmi

Sual: Saçı, sakalı, bıyığı tıraş etmek, tırnak kesmek, abdesti bozar mı, eğer bozmazsa tırnak kesildiği zaman parmakları yıkamak gerekir mi? Cevap: Saç, sakal, bıyık, tırnak kesmek abdesti bozmaz. Kesilen yerleri yıkamak da lazım olmaz. Fıkh-i Gîdânî şerhinde diyor ki: “Tırnak kesince, abdest bozulmaz. Elleri yıkamak müstehab olur.” Yara üzerindeki kabuğun düşmesi ile de abdest bozulmaz.

Diyanet'in konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle; Oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Makyaj, saç boyamak ve saç bakımı bu kapsamda olmadığından orucu bozmaz. Unutarak yemek, içmek orucu bozar mı? Buna göre oruç tutan kişi makyaj yaptığı takdirde orucuna herhangi bir zarar gelmez.

Sual: Bir kimse abdestli iken, sülük veya sivrisinek, bu kimsenin kanını emse, abdesti bozulur mu? Cevap: Sülük, çok kan emerse, abdest bozulur. Sinek, sivrisinek, pire, tahta biti gibi haşereler, çok emseler de abdest bozulmaz.

Bozarmi makyaj abdesti

Makyaj temizleme suyu olmadan kullanılabilecek ürünler arasında süt, zeytinyağı ve badem yağı yer alır. Makyaj Temizleme Suyu Abdesti Bozar Mı? Hayır. Bozmaz. Abdestin bozulabilmesi için kullanılan ürünlerin cilt üzerinde bir tabaka oluşturması gerekir. Makyaj temizleme suyu kullanımı da abdesti bozucu bir etki yaratmaz.

Makyaj abdesti bozarmi

Makyaj abdesti bozarmi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir