boşanmanın kesinleştiğini nasıl öğrenebilirim / Boşanma Davası Açılması ve Sonuçları

Boşanmanın Kesinleştiğini Nasıl Öğrenebilirim

boşanmanın kesinleştiğini nasıl öğrenebilirim

Anlaşmalı Boşanma Davası Konusunda Sık Sorulan Sorular

Eşim ve ben hızlı bir şekilde boşanmak istiyoruz. Nasıl boşanabiliriz?

Anlaşmalı boşanma şartları varsa çok çabuk boşanabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma için evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması, eşlerin boşanma ve boşanmanın sonuçları üzerinde (tazminat, nafaka, velayet gibi) anlaşarak protokol imzalamış olmaları ve duruşmada hazır bulunmaları gerekir. Genellikle davaların uzun sürdüğü ülkemizde, anlaşmalı boşanma davaları şaşılacak derecede hızlı sonuçlanabilmektedir. Davanın boşanma davaları konusunda deneyimli bir avukat aracılığıyla yürütülmesi halinde evlenmek için harcadığınız zamandan daha kısa bir süre içerisinde boşanmanız mümkün olabilir. Elbette bu hususta mahkemenin iş yükü, uygulaması ve usul işlemlerinin zamanında yerine getirilmesi önemlidir.  

Eşimle 1 yıldan az zamandır evliyiz; kaldı ki 1 yıldan uzun zamandır evli olsaydık bile duruşmaya çıkmak istemiyoruz. Boşanmanın sonuçlarında ( tazminat, nafaka, vs. ) anlaştık. Yine de çabuk boşanabilir miyiz?

Bu durumda boşanma davası anlaşmalı boşanma prosedürüne göre açılamayacağından uzun sürebilecektir. Dava, evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebine (TMK /1) dayanılarak açılacaktır. Bu durumda davayı açtıktan yaklaşık 6 ay ile 1 yıllık zaman zarfı içinde boşanabilirsiniz. Ancak boşanma davalarında tecrübeli bir avukatın yardımı ile bu sürenin ay arasına inmesi de mümkündür. Burada da önemli olan davayı açacağınız mahkemenin iş yükü, uygulaması, usul işlemleri konusunda bilgi ve uygulama titizliğidir. 

Boşanma konusunda anlaştık. Ancak boşanmanın sonuçlarında anlaşamadık. İstediğim nafakayı vermezse boşanmam. Çocuğun da bende kalmasını istiyorum. Bu durumda kısa sürede boşanabilir miyim?

Boşanma davasının çabuk neticelenmesinin en önemli şartı, boşanmanın sonuçlarında anlaşmış olmaktır. Yani boşanma iradenizin yanında boşanmanın neticeleri konusunda da herhangi bir ihtilaf bulunmamalıdır. Aksi halde davanız, temyiz aşaması da dâhil olmak üzere (tahmini) 2 yıl sürebilecektir. Bu sürenin daha da uzaması mümkündür.   

Eşim yabancı. Eşimin Türk olmaması Türkiye` de boşanmamıza engel mi?

Taraflardan birinin hatta ikisinin de Türk olmaması boşanma davasının Türkiye` de açılmasına engel değildir. Bu konu ile ilgili düzenlemeleri bilirseniz Türkiye` de boşanmanız mümkün olabilecektir. Taraflar yurt dışında ise Türkiye` de avukata vekâlet vererek ( bulundukları yerin konsolosluğundan ) Türkiye` de boşanabilirler. ( Boşanma davası için avukata verilecek vekâletname mutlaka fotoğraflı ve boşanma özel yetkisini havi olmalıdır. Daha önce vermiş olduğunuz herhangi bir dava vekâleti, içinde boşanma yetkisi bulunmuyorsa yeterli olmamaktadır. )

Ben eşimle ( Türk ya da yabancı ) yurt dışında Almanya`da boşandım. Türkiye` de de nüfus kaydıma geçmesini istiyorum. Bu konuda ne yapabilirim?

Yurt dışındaki boşanma kararının, Türk mahkemelerince, tanıma veya tenfiz yolu ile Türkiye’de uygulanabilir hale getirilmesi gerekmektedir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için tanıma ve tenfiz davaları konusundaki açıklamalarımızı okuyabilirsiniz. 

Boşandıktan sonra nüfus kaydım ne zaman değişir, bunun için yapmam gereken bir şeyler var mıdır?

Boşanma kararı verildikten ve temyiz edilmeyip kesinleştikten sonra ya da temyiz neticesinde kesinleştikten sonra, yazı işleri müdürü, boşanma ilamını, nüfus müdürlüğüne gönderir. Nüfus müdürlükleri online çalıştıklarından, ilamın kesinleşmesinden kısa bir süre sonra boşanma ilamınız nüfus kaydınıza işlenmiş olacaktır. Bunu herhangi bir yerdeki nüfus müdürlüğünden nüfus kaydı alarak öğrenebilirsiniz. Kararın nüfusa gönderilmesi için herhangi bir talepte bulunmanız ve masraf yapmanız gerekmemektedir. Karar nüfusa geçince yeni nüfus cüzdanınızı muhtemelen 1 gün içinde alabilirsiniz.

Boşandıktan sonra nüfus cüzdanımın &#;medeni hali&#; bölümünde ne yazılır?

Eskiden boşanma sonrası nüfus kâğıdında &#; dul &#; &#; boşanmış &#; gibi ibareler yer almaktaydı. Artık sadece &#; bekâr &#; ibaresi yazılmaktadır. Bununla birlikte nüfus kayıt örneği çıkarttığınızda, boşanma statünüz bu kayıtta bir açıklama olarak yer alacaktır.

Eşimden ayrılarak başka bir şehirde yaşamaya başladım. Anlaşmalı Boşanma Davasını mutlaka eşimle geçmişte birlikte yaşadığımız şehirde mi açmalıyım?

Anlaşmalı boşanma davasında yetki kesin yetki niteliğinde değildir. Anlaşmalı boşanma davası, tarafları zaten anlaşmış ve yetki konusunda itirazda bulunmayacakları için her yerde açılabilir. Bursa ` da ikamet eden taraflar isterlerse Bursa` nın herhangi bir ilçesinde veya İstanbul`da boşanma davası açabilirler. Özellikle avukat vasıtasıyla takip edilecek davalarda, taraf vekilleri müvekkilleri  nerede ikamet ederlerse etsinler, takip kolaylığı açısından, bürolarına en yakın mahkemede boşanma davası açmayı tercih edeceklerdir.

Yaşadığım şehirde ayrı bir aile mahkemesi yok. Davayı mutlaka ayrı aile mahkemelerinin bulunduğu bir şehirde mi açmalıyım?

Canınız küçük bir seyahat istiyorsa bunu da yapabilirsiniz. Ancak aile mahkemelerinin bulunmadığı adliyelerde “ asliye hukuk mahkemeleri ” aile mahkemesi sıfatıyla boşanma başta olmak üzere aile hukukundan doğan tüm davalara bakmaktadırlar.

Anlaşmalı Boşanma Davası için Avukat Tutmak Zorunda mıyım?

Hiçbir dava için avukat tutmak zorunda değilsiniz. Tıpkı hafif yada ağır hastalıklarınızda doktora gitmek zorunda olmadığınız gibi. Anlaşmalı boşanma davaları, diğer boşanma davalarına göre kolay sayılsa bile, dava sonucunda verilen karar sahip olunan haklarda değişiklikler yapacağından tarafların bu davayı da avukatları ile yürütmeleri önem arz etmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflarca imzalanarak mahkemece uygun bulunması gereken boşanma protokolü, tarafların karşılıklı olarak boşanma iradelerini açıkladıkları bir belge olmasının yanında boşanmanın velayet, tazminat, nafaka, gibi sonuçları ve mal paylaşımı konusunda çoğu zaman kalıcı hükümler ihtiva eden yazılı bir sözleşmedir. Çiftler boşanma arifesinde, çoğu zaman boşanmanın, mali ve hukuki sonuçları ile değil, bir an önce gerçekleşmesiyle ilgilidirler ve uzman desteği almadan yaptıkları anlaşmadan ileride pişmanlık duyabilirler . Bu nedenle boşanma davasının bir boşanma avukatı tarafından yürütülmesinde büyük fayda vardır. Boşanmanın sorunsuz gerçekleştiğini düşünen taraflar, uzun yıllar sonra bile aslında bazı şeylerin bitmediği veya maalesef her şeyin bittiği gerçeği ile karşılaşabilirler. Bunun dışında boşanma davasında uygulanan usul (prosedürler) diğer davalarda uygulananlardan farklı değildir ve davanın bir avukat tarafından yürütülmesi daha çabuk sonuçlanmasını sağlayacaktır.



Avukat Hüseyin Demirbaş &#; Demirbaş Hukuk Bürosu &#; Bursa

Boşanma Davasında Karar Ne Zaman Kesinleşir?

Boşanma davasında karar ne zaman kesinleşir? Bu soru tarafımıza sıkça sorulmaktadır. Aile mahkemesinde boşanma davanızın son duruşması yapıldı ve son duruşmada tefhim edilen kısa karar “Tarafların boşanmalarına” hükmü kuruldu ise, artık aşağıda bahsedildiği üzere Aile Mahkemesinin vermiş olduğu kısa karara uygun bir gerekçeli karar düzenlemesi gerekmektedir. Aile Mahkemesi tarafından düzenlenen bu gerekçeli kararın da hukuk dünyasında bir sonuç doğurabilmesi için (Nüfusa kayıt, soyismi vs) kararın kesinleşmesi gerekmektedir. Boşanma kararının kesinleşmesine kadar taraflar boşanmış sayılmazlar. Aslında hakim boşanma kararı verir, sonra gerekçeli karar, istinaf mahkemesi, temyiz incelemesi ve son olarak boşanma kararının kesinleşme süreci gelir. Peki boşanma davasında karar nasıl kesinleşir? Sonra yapılacak işlemler nelerdir?  Peki, gerekçeli karar yazıldı ve aşağıda bahsedildiği üzere tarafınıza tebliğ edildiyse anlaşmalı boşanma davasında karar ne zaman kesinleşir? Tarafınıza tebliğ edilen bu karara karşılık 2 haftalık istinaf başvurusu süreniz bulunmaktadır. Bu istinaf süresi ve istinaf başvuru hakkı, boşanma kararının çeşitli şekillerde kesinleşmesine sebep olmaktadır. Bu soruya geçmeden önce boşanma davası hakkında kısaca bilgi vermek gerekir. Boşanma davaları ikiye ayrılır. Bunlar;

  • Çekişmeli boşanma davaları
  • Anlaşmalı boşanma davalarıdır.

Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davalarına nazaran çok daha kısa sürede sonuçlanan, boşanmanın sonuçlarını hazırladıkları protokolle belirleyebilme imkanı tanıdığından taraflara geniş bir serbesti alanı tanıyan, maddi ve manevi açıdan tarafları daha az etkileyen davalardır. Her ne kadar çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davaları arasında sürece ilişkin bir takım farklılıklar bulunsa da her iki dava türü için de belirtmek gerekir ki, son duruşmada kurulan hüküm ile taraflar arasında gerçekleşen boşanma hukuk dünyasında bir sonuç doğurmamaktadır. Şöyle ki, boşanmak için dilekçelerinizi verdiniz, tahkikat süreci tamamlandı, duruşmada varsa tanıklar dinlendi, deliller toplandı ve karar verildi. Bu karar verildiğinde, boşanma kararının hukuk dünyasında bir sonuç doğurabilmesi için, bir başka deyişle örneğin nüfus müdürlüğünden yeni kimliğinizi alabilmeniz için boşanma kararının kesinleşmesi gerekmektedir.

anlasmali bosanma davasinda karar ne zaman kesinlesir

Boşanma Davasında Çıkan Kararlar Nelerdir?

Boşanma davalarında, Aile Mahkemeleri tarafından verilen, ilgili davaya ilişkin bir kısa karar bir de gerekçeli karar bulunmaktadır. Öncelikle mahkeme kısa kararı verecek; kısa karar sonrası gerekçeli olarak boşanma kararını yazacaktır. Gerekçeli kararın, mahkeme tarafından verilen karardan sonra bir aylık yasal süre içerisinde yazılması zorunluluğu bulunmaktadır. Gerekçeli karar ile kısa karar çelişmemeli, aynı olmalıdır.

Peki boşanma davasında karar ne zaman kesinleşir? Boşanma kararının kesinleşmesi için yapılması gerekenler nelerdir? Boşanma kararının daha hızlı kesinleşmesi için yapılabilecek şeyler var mıdır? Boşanma kararının kesinleşmesini nasıl hızlandırabilirim? Karara çıkmış boşanma davası ne zaman sonuçlanır? sorularını soruyorsanız,  makalemizin devamında sorularınızın cevabını detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Boşanma davalarında dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra sırasıyla, deliller toplanır, sözlü yargılama aşaması başlar, varsa tanıklar dinlenir, taraflara son sözleri sorulur ve son duruşma ile Mahkeme özet niteliğinde bir karar verir. Bu son duruşmada verilen karar, davanın reddi ya da davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına şeklinde bir karar olmaktadır. Duruşma zaptında özet niteliğinde yer alan ve taraflara da birer örneği verilen işbu karar, kısa karardır.

Kısa kararda sadece dava sonucunda verilen karar özeti yer alır. Kararın hangi gerekçe ile verildiği, hangi delillere itibar edilip hangisine itibar edilmediği, niçin bu şekilde karar verildiği hususları yer almamaktadır.

Aile Mahkemeleri tarafından verilen, davanın reddine ya da davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına şeklindeki kısa karar neden tesis edilmiştir? Mahkeme hangi delillere dayanmıştır? Tanıkların hangi beyanları bu kararın verilmesinde etkili olmuştur? sorularının cevapları Mahkeme tarafından verilen gerekçeli kararda yer almaktadır. Mahkeme, söz konusu kararın hangi gerekçe ile hangi sebeplerle verildiğini açıklar ve kısa kararda yer alan kararı daha ayrıntılı olarak belirtir. Söz konusu karara karşı hangi kanun yoluna hangi sürede ve ne şekilde gidilebileceğini de belirtir.

Gerekçeli kararın, davanın taraflarına, feri ve asli müdahile tebliğ edilmesi zorunludur. Gerekçeli karar yazılmadan dosyanın kesinleştirilmesi için herhangi bir yola başvurulamaz.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından verilen / E. / K. sayılı kararda:

“Anayasanın /3. maddesi “bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.” buyurucu hükmünü içermektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanununun maddesinde de kararın kapsayacağı hususlar ayrıntılı biçimde belirtilmiş olup, bu maddenin 3. bendine göre, mahkeme kararlarında iki tarafın sav ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşmadıkları hususlar, çekişmeli konular hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması, ret ve üstün tutulma nedenleri, sabit görülen vakıalarda bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebebin açıkça gösterilmesi zorunludur. Yerel mahkemenin hangi delillerle sonuca ulaştığını değil dayanılan delillerde yer alan hangi vakıanın kabul edildiğini Yargıtay denetimine elverişli şekilde gerekçeli olarak açıklaması zorunludur.” 

şeklinde belirtildiği üzere, gerekçeli kararda bulunması gereken hususlar kanunda da açık bir şekilde belirtilmiştir. Mahkeme tarafından verilen kararın denetlenebilir, tartışılabilir olması gerekmektedir. Bu nedenle de önem teşkil eden gerekçeli karar, belirtilen unsurları taşımalıdır ve davanın taraflarına, feri ve asli müdahile tebliğ edilmelidir.

Kesinleşme şerhi mahkemece verilen boşanma kararının ne şekilde ve hangi tarihte kesinleştiğini belirten, mahkemece kararın üzerine ya da ek bir belge üzerine yazılan bir kayıttır. Kesinleşme şerhi boşanma kararının hukuki sonuç doğurması için zorunlu bir unsur olup, örneğin, kadının boşanma sonrasında kendi soyadını ve yeni medeni hali ile kimliğini değiştirebilmesi için boşanma kararının kesinleşmiş olması, kesinleşme şerhini içerir bir örneğinin nüfus idaresine bildirilmiş olması gerekir.

anlasmali bosanma davasinda kesinlesme

Boşanma Kararı Ne Zaman Kesinleşir?

Boşanma davanızın son duruşması gerçekleşti ve son duruşmanızda tefhim edilen kısa karar “tarafların boşanmalarına” şeklinde oldu ise, artık yukarıda bahsedildiği üzere mahkemenin vermiş olduğu kısa karara uygun bir gerekçeli karar düzenlemesi gerekmektedir. Mahkemece düzenlenen bu gerekçeli kararın hukuk dünyasında bir sonuç doğurabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmektedir. Peki, gerekçeli karar yazıldı ve yukarıda söz edildiği üzere taraflara tebliğ edildiyse, bu karar nasıl kesinleşecektir?

Tarafların kendilerine tebliğ edilen bu karara karşı, 2 haftalık istinaf başvurusu süresi bulunmaktadır. Bu istinaf başvuru hakkının kullanılıp kullanılmamasına göre, boşanma kararı çeşitli şekillerde kesinleşmektedir.

Boşanma Davasında Karar Ne Zaman Kesinleşir?

Boşanma kararı şu şekillerde kesinleşebilir;

  • Davanın tarafları iki haftalık istinaf başvuru hakkı süresi içerisinde herhangi bir işlem yapmazlar, istinaf başvuru haklarını kullanmazlar ise, boşanma kararı kesinleşir.
  • Davanın tarafları iki haftalık istinaf başvuru hakkı süresinin dolmasını beklemeden, istinaf başvuru haklarından feragat ettiklerine ilişkin bir dilekçe verirler ise, boşanma kararı kesinleşir.
  • Davanın taraflarından biri ya da ikisi de kararda bir yanlışlık olduğunu düşündükleri takdirde istinaf başvuru haklarını kullanabilirler. Öncelikle, Bölge Adliye Mahkemesinde bir istinaf süreci olacaktır. Bu halde, istinaf ve diğer kanun yollarının tükenmesi ile boşanma kararı kesinleşecektir.

Belirtmek gerekir ki, eğer bir vekil ile temsil ediliyorsanız gerekçeli boşanma kararı tarafınıza değil vekilinize tebliğ edilecektir ve bahsedilen işlemlere ilişkin süreler, gerekçeli kararın vekilinize tebliğ edilmesi ile başlayacaktır.

Boşanma Kararının En Kısa Sürede Kesinleşmesi İçin Ne Yapılmalıdır?

Anlaşmalı boşanmalarda, tarafların iradesine göre boşanma gerçekleştiği için, genel olarak her iki taraf da boşanma kararının bir an önce kesinleşmesini istemektedir. Bu durumda yapılması gereken ilk etapta gerekçeli kararın hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol etmektir. UYAP Vatandaş Portal’da ya da e-devlet sistemi üzerinde “Gerekçeli Karar Yazıldı” şeklinde bir uyarının bulunması, gerekçeli kararın hazırlandığı anlamına gelir.

Gerekçeli kararın hazırlandığını öğrenmeniz üzerine boşandığınız eşiniz ile birlikte kimlik fotokopisini de ekleyerek istinaf kanun yolundan feragat ettiğinizi, kararın kesinleşmesini istediğinizi belirten dilekçe ile kaleme müracaat etmeniz halinde; öncelikle size gerekçeli karar kalemde tebliğ edilecek, akabinde verdiğiniz dilekçelerin havale işlemi yapılarak dosyanıza konulacaktır. Bu dilekçeler üzerine yazı işleri müdürü tarafından kesinleşme şerhi hazırlanır. Akabinde söz konusu kararın kesinleşmiş örnekleri nüfus idaresine gönderilerek nüfus kayıtlarınızda gerekli değişiklikler yapılacaktır. Boşanma davasında karar ne zaman kesinleşir sorusu aslında en kısa nasıl kesinleşir soru ile aynıdır.

Boşanma Kararının Kesinleşmesi Ne Kadar Sürmektedir?

“Mahkemece tesis edilen bir işlemin, bir kararın ya da ilgilisine bildirilmesi kanunen zorunlu olan bir unsurun (dilekçe, talep, bilirkişi raporu, duruşma tarihi ve saati) ilgilisine (muhatap) Tebligat Kanunu’nda usul ve esasları belirtilen şekillerde ulaştırılmasına” tebligat denilmektedir.

Tebligat Kanunu’na göre tebligatın posta yoluyla, memur vasıtasıyla, ilanen tebligat vs. şeklinde çeşitli yollarla yapılabilmesi mümkündür. Fakat genel olarak tebligat posta yolu ile yapılmaktadır. Tebligat konusunda, maddi hakikati araştırma yükümlülüğü hakime yüklenmiş olup, hakim tebligatın usulüne uygun yapılıp yapılmadığını araştırmak zorundadır. Mahkeme kısa kararı yazdıktan sonra gerekçeli kararını hazırlayacak ve yazdığı gerekçeli kararı taraflara tebliğ edecektir. Gerekçeli kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren iki haftalık istinaf başvurusu yapma hakkı bulunmaktadır. Bu iki haftalık süre kesin süre olup, bu süre geçtikten sonra istinaf başvurusunda bulunulamaz.

Bir vekil ile temsil edilmiyorsanız, gerekçeli boşanma kararı tarafınıza tebliğ edilecektir. Tarafınıza tebliğ edilecek gerekçeli karar için mahkeme kalemi yapması gereken işlemleri yaparak, içinde gerekçeli karar örneği bulunan kapalı tebligat mazbatasını posta tevdi listesi ile birlikte postaneye götürecektir. Daha sonrasında, kapalı tebligat mazbatası tarafınıza tebliğ edilmek üzere postaya çıkacaktır. Tarafınız adına gerçekleştirilen bu işlem, davanın diğer tarafı için de gerçekleştirilmektedir.

Daha sonra, davanın taraflarına kapalı tebligat mazbataları tebliğ edildiğinde görevli posta memuru tebliğin gerçekleştiğine ilişkin imza ve tarih bilgilerini içeren tebliğ mazbatası parçasını postaneye götürerek mahkeme kalemine ulaştıracaktır. Mahkeme kalemi de UYAP sistemine kendisine ulaştırılan bu tebliğ mazbatası parçasını kaydedecektir. Mahkeme tarafından tebligatlar posta yoluyla yapılmaktadır. Ancak süreci hızlandırmak ve istinaf süresini bir an önce başlatabilmek için taraflar mahkemeye giderek gerekçeli kararın, kendilerine “elden tebliğini” isteyebilirler. Bu durumda posta sürecinde geçen vakit ortadan kaldırılır ve süreç daha hızlı işlemiş olur.

Bu andan sonra, yukarıda kararın kesinleşmesi adına yapılacak işlemlerin süresi başlamış olacaktır. Davanın taraflarınca 2 haftalık istinaf hakkı süresince hiçbir işlemde bulunulmaması halinde, mahkeme kalemince gerekçeli kararın kesinleşmesi işlemi yapılır. Kesinleşme işlemi için kalemce kesinleşme şerhi hazırlanır ve dosya mahkeme hakiminin onayına sunulur. Hakim tarafından gerekli işlemlerin denetimi sağlanarak, dosya hakkında bir karar verilir. Eğer, tebligat usulüne uygun yapılmış, istinaf hakkı süresi dolmuş ve taraflarca bu süreçte istinaf başvuru hakkı kullanılmamış ise, hakim elektronik imza ile kesinleşme şerhini imzalar. Böylece boşanma kararınız hukuk dünyasında sonuç yaratacak şekilde kesinleşmiş olur.

Boşanma Kararını Tarafın Kendisinin Nüfus Müdürlüğüne Götürmesi Gerekli Midir?

Kararın kesinleşmesini ve kesinleşme şerhinin mahkeme kalemi tarafından düzenlenmesini müteakip boşanma kararı hukuk düzeninde sonuç doğuracaktır. Mahkemece ilgili nüfus müdürlüğüne ve diğer kurumlara sistem üzerinden müzekkereler yazılarak boşanmanın sonuçlarına bağlı işlemler tamamlanacaktır.

Bu bağlamda, kadının soyadı değişikliği için nüfus müdürlüğüne bizzat gitmesi gerekmez. Boşanma davasını gören mahkeme bu kararı nüfus kaydına işletecektir. Belirtildiği üzere, tebligatın usulüne uygun yapılmış olması halinde ve taraflarca istinaf başvuru hakkı kullanılmaz ise, yukarıda izah edilen işlemlerin tamamlanması en az bir ay kadarlık bir süreçte gerçekleşecektir. Öte yandan; bu süreçlerin tamamını bir boşanma avukatı ile takip etmeniz sizin faydanıza olacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası