kenger nerede yetişir / Kenger Otunun Hiç Duymadığınız 11 Faydası - Nefis Yemek Tarifleri

Kenger Nerede Yetişir

kenger nerede yetişir

Elazığ’da 'Çiriş' ve 'Kenger' otu, tezgahlardaki yerini aldı

Elazığ’da baharın gelmesiyle birlikte dağların yüksek kesimlerinde yetişen ve şifa kaynağı olarak bilinen 'Çiriş' ile 'Kenger' otu, tezgahlardaki yerini aldı.
Elazığ’da dağların yüksek kesimlerinde yetişen çiriş ve kenger otu, uzun süren kış mevsiminin ardından baharın gelmesiyle köylüler tarafından toplanmaya başlandı. Toplanan otlar, kent merkezindeki manav ve seyyar satıcılarda satışa sunuldu. Çiriş ve kenger otları, birçok yemekte kullanılmasının yanı sıra, şeker, tansiyon ve kansere de iyi geliyor. Birçok pazarcının geçim kaynağı olan çiriş oto kilosu 20 TL’den, kenger ise 35 TL’den satışa sunuluyor.

"Kenger, tansiyona ve şekere çok iyi geliyor"
Havaların ısınmasıyla birlikte işlerinin başladığını belirten seyyar satıcı Zülfü Güngör, “Çiriş ve kenger otlarının çıkması Nisan ayında başlıyor. Tunceli’den tezgahlara geldi satmaya başladık bizde. Bu otların toplanması çok zahmetli öyle kolay toplanmaz, herkeste toplayamaz. Dağların yüksek kesimlerinde çıkıyor bu aşağıda olmaz bu çiriş otu. Toplayanlar araba ile dağa gidiyor. En az 4 saat yol gidiyorlar. Sabah saat 5’te ancak sabah saat 8’de burada oluyorlar. Tezgahlara gelmeye başladı. Daha yeni başladı. Günde 2 3 torba geliyor. Otlar faydalı olduğu için herkes alıyor. Bu çiriş otu bağırsaklara çok iyi geliyor ve bağırsakları temizliyor. Kenger tansiyona ve şekere çok iyi geliyor. Kenger geçen yıl 20 TL’den satılıyordu bu yıl 35 TL’den satılıyor. Çiriş otu geçen yıl 10 TL’den satılıyordu bu yıl 20 TL’den satılıyor” dedi.
Otların birçok hastalığa iyi geldiğini ifade eden vatandaş İbrahim Kılıç, “Kengeri şeker ve tansiyon için alıyorum. Şifalı olduğunu biliyoruz. Dağlarda toplanıyor, ışkınlar olsun çiriş otu olsun hepsi sağlıklı. Fiyatları vatandaşların ve köylülerin emeklerine göre dağlara çıkıp bunları toplaması noktasında hiç bir şey değil” diye konuştu.

Anadolu Ajansı, DHA, İHA tarafından geçilen tüm Elazığ haberleri, bu bölümde funduszeue.info editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Elazığ Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Kenger Bitkisi: &#;ifas&#; Kökünde Gizli!

Kenger otu papatyagiller ailesinden ortalama 40–50 cm boyuna ula&#;abilen, tüylü yap&#;l&#;, çok y&#;ll&#;k bir bitki türüdür. Kenger otu faydalar&#; aras&#;nda bolca &#;ifal&#; özellikler bulunmaktad&#;r. Baz&#; yerlerde kenger deve dikeni olarak da bilinmektedir.

Kenger Otunun Faydalar&#;

  • Tansiyonu Düzenler
  • &#;ekeri Dengeler
  • Di&#; Sa&#;l&#;&#;&#;n&#; Güçlendirir
  • Hücreleri Yeniler
  • Toksinleri Vücuttan Atar
  • Ta&#; Dü&#;mesini Kolayla&#;t&#;r&#;r
  • Hazm&#; Kolayla&#;t&#;r&#;r
  • Vücudu Dinlendirir
  • Ba&#; A&#;r&#;s&#;n&#; Azalt&#;r
  • Yüz Kaslar&#;n&#; Güçlendirir
  • Kulak Zar&#; Sorunlar&#;na &#;yi Gelir

Kenger Sak&#;z&#;n&#;n Az Bilinen 12 Faydas&#;

kenger otu faydalar&#;

Kenger bitkisi nas&#;ld&#;r diye merak edenler için görünümü &#;öyle aç&#;klanabilir: Gövde k&#;s&#;mlar&#; genellikle k&#;sad&#;r ve çok fazla dallar&#; olmaz. Yapraklar&#;nda beyaz tüyler olabilir ve direkt gövdeden ç&#;kan yapraklar&#; da olabilmektedir. Kenger nedir diye soracak olursan&#;z süslü bir bitkidir yan&#;t&#;n&#; verebiliriz.

Deve Dikeninin Hiç Bilmedi&#;iniz 9 Faydas&#;

kenger bitkisi

Küreye benzeyen çiçekleri vard&#;r ve genellikle mor ve k&#;rm&#;z&#; renkli olurlar. Ba&#; bölümleri sar&#; ve ye&#;il aras&#; tonlarda ve sert yap&#;dad&#;r.

Kenger bitkisi faydalar&#; hakk&#;nda ald&#;&#;&#;n&#;z bilgilerden sonra bu otu kullanmadan önce bir uzman görü&#;ü alman&#;z&#; tavsiye ederiz. Her bitki her ki&#;ide ayn&#; sonuçlar&#; vermeyebilmektedir.

Deve Dikeni Tohumunun 7 Faydas&#; ve Kullan&#;m&#;

Kenger Otunun Hiç Duymad&#;&#;&#;n&#;z 11 Faydas&#;

1) Tansiyonu Düzenler

  • Kenger faydalar&#; aras&#;nda en çok bilinen tansiyonu düzenleyici etkisidir. Kan&#; temizledi&#;i için kan ak&#;&#;&#;n&#; da düzenler.
tansiyon

2) &#;ekeri Dengeler

  • &#;ekerin dengelenmesinde kenger otundan fayda sa&#;layan ki&#;iler olabilmektedir.
diyabet

3) Di&#; Sa&#;l&#;&#;&#;n&#; Güçlendirir

  • Kengeri di&#; ve di&#; etini güçlendirir. Ayr&#;ca di&#;lerin daha beyaz olmas&#;na yard&#;mc&#; olur. Bu faydalardan yararlanmak için en iyi yöntem sak&#;z olarak çi&#;nenmesidir.
di&#; sa&#;l&#;&#;&#;

4) Hücreleri Yeniler

  • Kenger otunun hücre yenilenmesini destekledi&#;i bilinmektedir. Böylece enerji vererek daha zinde hissetmenize katk&#; sa&#;lar.
cilt bak&#;m&#;

5) Toksinleri Vücuttan Atar

  • &#;çerisindeki antioksidanlar sayesinde vücut için zararl&#; olan toksinlerin at&#;lmas&#;na destek olur.
zay&#;flama

6) Ta&#; Dü&#;mesini Kolayla&#;t&#;r&#;r

  • Kengerin safra kesesinde olu&#;an ta&#;lar&#;n dü&#;mesinde yard&#;mc&#; bir g&#;da olarak tüketilebilece&#;i bilinmektedir.
böbrek ta&#;&#;

7) Hazm&#; Kolayla&#;t&#;r&#;r

  • Haz&#;ms&#;zl&#;k ve mide &#;i&#;li&#;inin rahatlamas&#; için kenger otundan yararlanabilirsiniz.
  • Ayr&#;ca kilo almak isteyenler için baz&#; ki&#;ilerde i&#;tah aç&#;c&#; etkisi de olabilmektedir.
haz&#;ms&#;zl&#;k

8) Vücudu Dinlendirir

  • &#;çeri&#;i ile kans&#;zl&#;kla sava&#;an kenger otu halsizlik hissiniz varsa kendinizi daha zinde hissetmenize yard&#;mc&#; olabilmektedir.
uyumak

9) Ba&#; A&#;r&#;s&#;n&#; Azalt&#;r

  • Migren ve ba&#; a&#;r&#;s&#; ya&#;ayan ki&#;ilerin ba&#;vurdu&#;u alternatif bitkilerden bir tanesi de kenger otudur.
stres

10) Yüz Kaslar&#;n&#; Güçlendirir

  • Kenger biraz sert bir yap&#;da oldu&#;u için özellikle çi&#; tüketilirse yüz ve çene kaslar&#; için spor niteli&#;inde bir etki yapar ve bu kaslar&#;n güçlenmesini sa&#;layarak bir sorun ya&#;anmas&#; riskini azalt&#;r.
yüz kaslar&#;

11) Kulak Zar&#; Sorunlar&#;na &#;yi Gelir

  • Baz&#; yörelerde kulak zar&#; iltihab&#; ya da y&#;rt&#;lmas&#; gibi sorunlarda kenger otundan faydalan&#;lmaktad&#;r. Ancak tabii ki böyle ciddi rahats&#;zl&#;k durumlar&#;nda önce doktora ba&#;vurulmal&#;d&#;r.
Kulak Zar&#;

Kenger Otu Nas&#;l Yenir?

  • Taze sap bölümleri genellikle yemek olarak tüketilir ve haz&#;rlan&#;rken kabuklar&#; soyulur.
  • Ayr&#;ca salatalara ekleyenler de vard&#;r.
  • Çi&#; ya da ha&#;lanarak yenilebilmektedir.
  • Çorbaya ve böreklere baz&#; yörelerde eklenebilmektedir.
  • Kenger bitkisi içinde sütü vard&#;r. Özel bir yöntemle elde edilen bu sütten kenger sak&#;z&#; yap&#;l&#;r. Bu ürün pahal&#; bir türdür. Bu sak&#;z&#; çi&#;nedikten sonra bir süre temiz bir yerde saklay&#;p tekrar çi&#;nemeye devam edebilirsiniz.
  • Akdeniz yöresinde ise kengerin ba&#; k&#;s&#;mlar&#; özel bir içecek yap&#;m&#; için toplan&#;r. Bu k&#;s&#;mlar kavrulduktan sonra ö&#;ütme i&#;leminden geçirilir ve kenger kahvesi elde edilir.
  • Kenger dikeni tohumlar&#; bal veya pekmez gibi bir tatl&#; ile kar&#;&#;t&#;r&#;l&#;p tüketilebilir. Bitkinin bu bölümünün de faydal&#; oldu&#;u söylenmektedir.

Diyarbak&#;r Usulü Yumurtal&#; Kenger

Kenger Nerede Yeti&#;ir, Nas&#;l Toplan&#;r?

  • Ülkemizde Orta Do&#;u, Güneydo&#;u Anadolu, Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yeti&#;ir.
  • Da&#; eteklerinde, kayal&#;k bölümlerde kendili&#;inden yeti&#;ebilmektedir. S&#;ca&#;&#; sevdi&#;i için genelde yaz döneminde, kurak ve güne&#;in bol oldu&#;u yerlerde daha çok görülür.
  • Yeti&#;ti&#;i alanlar sarp bölgeler oldu&#;u için toplanmas&#; zor olabilmektedir. Her bölümü kullan&#;ld&#;&#;&#; için kökleriyle birlikte toplanmas&#; gerekmektedir.
kenger otu nas&#;l yenir

Kenger Nas&#;l Temizlenir?

  • Kengeri köklü ald&#;ysan&#;z önce kök k&#;sm&#;n&#; kesmeniz gerekir. Daha sonra d&#;&#; bölümdeki kötü durumdaki yapraklar ay&#;klan&#;r. Dikenli yapraklar da temizlenir. Kalan k&#;s&#;mda bulunan dikenler ise kaz&#;nmal&#;d&#;r.
  • Suda y&#;kay&#;p süzdükten sonra kengeri istedi&#;iniz &#;ekilde tüketebilirsiniz.
  • Baz&#; kenger türleri yumru &#;eklinde olabilir. Bu türün dikenli bölümlerinin tümü ay&#;klan&#;r. Kalan k&#;s&#;mdaki dallarda hafif yumu&#;ak dikenler varsa bunlar da kaz&#;yarak temizlenmelidir. Bu kenger türü lava&#; aras&#;nda dürüm gibi tüketilebilmektedir. Yerken kuru gelmemesi için yan&#;nda ayran içebilirsiniz.
  • Kenger otundan sak&#;z yap&#;lacaksa önce gövde içindeki s&#;v&#; ç&#;kart&#;l&#;r.
  • Ortalama 24 saat bu s&#;v&#;n&#;n ak&#;p k&#;vama gelmesi beklenir.
  • Sonras&#;nda toplan&#;p so&#;uk suda ta&#; ile iyice dövülmesi gerekir. Son olarak s&#;cak suda bir süre kalan sak&#;zlar son temizli&#;i yap&#;ld&#;ktan sonra çi&#;nenmeye haz&#;r hale gelir.
kenger otu nedir

&#;evketi Bostan Otu Nedir? Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Pi&#;irilir?

Açl&#;k Otu Nas&#;l Kullan&#;l&#;r? Zaman &#;çilmeli? Zay&#;flatan &#;puçlar&#;

Yo&#;urt Otu Faydalar&#; Guatrdan Böbrek Hastal&#;klar&#;na Binbir &#;ifa

Ökse Otu Faydalar&#;, Çay&#; Neye &#;yi Gelir? Kanser ve Diyabet Tedavisi

Yap&#;&#;kan And&#;z Otu Faydalar&#;, Kullan&#;m&#; ve Kanser Tedavisine Etkisi

Hem sakızı hem otu şifa kaynağı

ŞANLIURFA - HALİL FİDAN

Türkiye'nin çeşitli yörelerinde ilkbaharda doğal olarak yetişen, dikeni, tohumu ve kökleri farklı şekillerde tüketilebilen şifa kaynağı kenger bitkisi, yöre halkı sayesinde tüketiciye ulaştırılıyor.

Çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki dağlık kesimlerde yetişen kengerin otundan yemek, tohumlarından kahve ve kökündeki sıvıdan da sakız elde ediliyor.

Safra kesesi, kulak zarı yırtılmalarına iyi geldiği, ayrıca sakızının diş ve diş eti rahatsızlıklarını giderdiği düşünülen kenger, Şanlıurfa'nın Karacadağ bölgesinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için de geçim kaynağı oluyor.

Baharın müjdecisi kabul edilen kenger bitkisini için araziye çıkan kadın ve çocuklarla hayvanlarını merada otlatan çobanlar, gün boyunca binbir emekle topluyor. Semt pazarlarını süsleyen kenger, kilosu liradan satılıyor.

Diyarbakır-Şanlıurfa karayolunun kenarında hem koyun otlatıp hem de kenger satan 14 yaşındaki Süleyman Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın bu aylarında kengerlerin çıkmaya başladığını anlattı.

Hayvanlarını otlatırken çevreden de kenger topladığını belirten Arık, "Günde iki kova kenger topluyorum ve buradan geçen sürücülere satarak para kazanıyorum." dedi.

"Türkiye'nin birçok bölgesine kenger göndermeye çalışıyoruz"

Pazarda kenger satanlardan Sedat Çoban da Karacadağ bölgesinde köylülerin topladığı bitkiyi 2 ay boyunca sattıklarını ifade etti.

Kengerin birçok yemekte kullanılabildiğini söyleyen Çoban, " liradan alıyoruz, temizleyip 8 liraya satıyoruz. Tadı çok güzel, et gibi. Diyarbakır'a, İstanbul'a, İzmir'e ve Türkiye'nin birçok bölgesine bu dönemde kenger göndermeye çalışıyoruz. Eskiden Diyarbakır, Hakkari, Şırnak taraflarından çok gelirdi ama son zamanlarda gelmemeye başladı." diye konuştu.

Bitkinin kökünden de sakız elde edildiğini aktaran Çoban, özellikle diş ağrılarına iyi geldiğin bilinen sakızın da satıldığına işaret etti.

"Şimdilerde sakızı bulmak zor"

Pazar esnafından Mehmet Şahinoğlu da tamamen doğal olan kengerin farklı şekillerde tüketilebildiğine dikkati çekerek iki ay boyunca günde ortalama kilogram kenger sattıklarını vurguladı.

Şanlıurfa Aktar Pazarı'nda kenger sakızı satan İbrahim Çetin de kenger otunun sebze olarak tüketildiğini, köklerinden elde edilen sakızın diş ağrıları ve diş eti rahatsızlıklarında kullanılabileceğini söyledi.

Son dönemde sakızın geçmişe oranla pazara daha az geldiğini anlatan Çetin, "Eskiden insanlar gelip kiloyla alırlardı ama şimdilerde sakızı bulmak zor. Koca pazarda benden başka kimsede yok. Ben de elimdekilerin kıymetini bilmeye çalışıyorum. Tanesini 5 liradan satıyorum." ifadesini kullandı.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan, başta diş hastalıkları olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen kenger sakızının hoş kokusu ve kendine özgü tadıyla yöre insanının vazgeçilmezleri arasında yer aldığını aktardı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Kenger Otunun Faydaları Nelerdir? Kenger Otu Bitkisi Nerelerde Kullanılır?

Kenger otu özellikle dünyanın pek çok yerinde yetişmesi ile bilinen bir bitkidir. Şifalı bitkilerden biri olan kenger otu sakızı ve dikenleri ile tam bir şifa bitkisidir. Değişik kullanma yöntemleri ile pek çok hastalığa karşı önemli katkı sağlamaktadır.

Kenger Otu Nedir?

Kenger otu papatyagiller familyasında yer alan bitkidir. Yaklaşık olarak 70 veya 80 santimetreye kadar uzamaktadır. Süslü ve otsu bir bitki olan kenger otu çok yıllık bir bitki olup dikenli ve sütlüdür. Mor ve kırmızı renklerde çiçeği bulunmaktadır. Olgunlaşma dönemi geldiğinde ise çiçekleri sarımsı bir yeşil olmaktadır.

Kenger otu ülkemizde pek çok yerde yetişmektedir. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen kenger otu Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de yetişmektedir. Kenger otu bu bölgelerde genellikle yüksek yerlerde yetişmektedir. Dağların sarp kayalık kısımlarında kendiliğinden yetişmektedir.

Dikenli ve şifalı bir bitki olan kenger otu kurak iklimi sever. Bu nedenle yaz mevsiminde sıcağın yoğun olduğu yerlerde çok fazla yetişir.

Kenger Otunun Faydaları Nelerdir?

Kenger otunun sağlık açısından çok şifalı bir bitki olduğunu söyleyebiliriz. Son yıllarda oldukça araştırılan kenger otunu pek çok farklı yöntemlerle de kullanmak mümkündür. Kenger otunun faydaları ise şunlardır:

- Diş sağlığı için çok önemli bir bitkidir.
- Dişlerin beyazlaması ve diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Patlayan kulak zarına karşı tedavi yöntemidir.
- Safra kesesinde bulunan taşların düşmesine yardımcı olur.
- Midede olan şişkinliğe ve rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur.
- İştahı açar.
- Şeker ve tansiyon hastalarına oldukça yarar sağlar.
- Yüz felcine iyi gelir.
- Halsizliğe ve kansızlığa karşı yarar sağlar.

Kenger otunun birçok yararlı etkisinin yanında ülkemiz dışında Avrupa başta olmak üzere pek çok ülkede de yetişmektedir. Bu bitkinin Orta Doğu ve Avrupa pazarında ihraç edildiği de bilinmektedir. Kenger otunun sakızı oldukça pahalıdır. Bu nedenle oldukça kıymetli bir ottur.

Kenger Otu Ne İşe Yarar?

Kenger otu sağladığı pek çok yararın dışında özellikle tansiyon ve şeker hastalarına karşı büyük katkı sağlaması nedeniyle sıklıkla tüketilir. Bunun dışında en önemli özelliklerinden birisi de diş sağlığına çok iyi gelmesidir. Diş ağrılarında, diş eti rahatsızlıklarında ve diş beyazlatma da oldukça önemli bir rol oynar.

Kenger otunun bilinen en büyük faydalarından birisi de vücutta antikor üretim noktasında hücrelerin yenilenmesine imkan sağlamasıdır. İçerisinde bulunan antioksidan sayesinde zararlı toksinlerin insan vücudundan atılmasına katkı sağlamaktadır.

Kenger Otu Bitkisi Nerelerde Kullanılır?

Kenger otu bitkisini tüketmek isteyen kişilerin nasıl kullanacağı merak konusudur. Kenger otu kabukların soyulması ile tüketilir. Gövdesinin kesilmesi ile ortaya süt çıkar ve üzerinden sakız imalatı gerçekleşir. Kenger otu sakızının çiğnenmesi sonrasında uzun bir süre de saklayabilirsiniz.

Ayrıca kenger otu ile haşlanarak salata yapılabilir. Bu şekilde tüketilmesi oldukça lezzetli olmaktadır. Ayrıca sağlık açısından da doğal şekilde tüketilmesi çok faydalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası