gaz yapan yiyecek ve içecekler / Gaz yapan yiyecekler nelerdir? | Sağlık

Gaz Yapan Yiyecek Ve Içecekler

gaz yapan yiyecek ve içecekler

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Günlük hayatta karşımıza çıkan sağlık sorunları arasında yer alan gaz sorunsalı, çeşitli besinlerin tüketilmesi sonucu meydana gelmektedir. Birçok kişinin yaşadığı bu sorun nedeniyle "Gaz yapan yiyecekler nelerdir, hangi yiyecekler gaz yapar ve hangi yiyecek bağırsakta gaz yapar?" gibi sorular sorulmaktadır. Bu gibi soruların yanıtını bu içeriğimizde bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yiyecekler Neden Gaz Yapar?

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Tüketilen yiyecek ve içecekler sindirim sonucunda belli bir miktar da gaz oluşturur. Bu gaz miktarı tüketilen yiyeceğin ve içeceğin içerisindeki şeker oranına ve posalı gıda olmasına bağlı olarak artar veya azalır. Özellikle zor sindirilen besinlerde bu durum görülür. Çünkü bu besinler bağırsak tarafından zor emilir. Bakterilerin parçaladığı besinlerden gaz ortaya çıkar.

Vücuttaki gaz miktarının artması, günlük hayatı olumsuz şekilde etkiler. Midede şişkinlik sorunları oluşur, kişi gaz sancıları çekebilir. Bu sancılar giderek şiddetlenebilir. Hayatı olumsuz etkileyen bu durum oldukça keyif kaçıran bir rahatsızlıktır.

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Günlük hayatta sık sık tükettiğimiz birçok yiyecek ve içecek, mide ve bağırsaklarımızda gaza neden olur. Bu yiyecek ve içecekler fazla tüketildiğinde kişide mide şişkinliği ve gaz sıkışması meydana gelir. Peki, bu yiyecekler nelerdir? Cevaba birlikte bakalım.

İşte gaz yapan yiyecekler:

1. Mercimek

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Mercimek yüksek miktarda lif içerir ve lif tüketmeye alışık olmayan bir vücutta gaz yapma eğilimindedir. FODMAP listesinde yer alan bu besin ince bağırsakta parçalanamaz. Büyük miktarlarla kalın bağırsağa geçer. Burada bakterilerin parçaladığı mercimekten gaz oluşmaya başlar. Bağırsaklarda şişkinlik ve ağrı hissedilir.

2. Fasulye

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Fasulye bu listenin olmazsa olmazı. Gaz yapan yiyeceklerin başında gelen fasulye yüksek oranda lif içerir ve tıpkı mercimek gibi o da FORDMAP listesinde yer alır. Yani kalın bağırsakta bakteriler tarafından parçalanır. Bu durum yoğun miktarda gaz açığa çıkmasına neden olur. Özellikle de bağırsak sorunları yaşayanların fasulye tüketimini azaltması önerilir.

3. Soğan

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Soğanda vücutta gaz oluşumuna neden olan fruktoz adlı doğal şeker bulunuyor. Bu şeker bağırsaktaki bakterilerce parçalanmaya çalışılıyor. Böylece gaz ortaya çıkıyor. Birçok kişi soğanlı bir yemek yediğinde gazdan şikayetçi oluyor. Sağlıklı bir sindirim sistemi için çoğunlukla sorun oluşturmayan soğan, bağırsak rahatsızlığı olanlar tarafından zor sindiriliyor.

4. Karnabahar

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Karnabaharın gaz yapan yiyecekler arasında olmasının nedeni içerdiği kükürt. Çünkü kükürt vücutta gaz oluşumuna neden olan bir madde. Aynı zamanda karnabaharda sindirimi zorlaştıran bazı karbonhidratlar da yer alır. Karnabaharın gaz yapıcı etkisin azaltmak için pişirmeden önce sebzeyi tuzlu suda bekletebilirsiniz.

5. Patates

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Parçalanması zor karbonhidrat ve şekerin gaza neden olduğunu söylemiştik. Patates de bu sebepten dolayı gaz yapan besinler listesinde yerini alıyor. Çünkü içeriğinde bolca şeker ve nişasta bulunuyor. Ayrıca posalı bir sebze olan patates gaz oluşumu ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına davetiye çıkarıyor.

6. Lahana

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Lahana hafif bir gıda gibi görünse de sindirimi zor olduğu için gaza neden oluyor. Çünkü içerisinde rafinoz denen şeker bulunuyor ve bu şeker, sindirim sisteminde zor parçalanıyor. Bu durum gaz oluşumunu da beraberinde getiriyor. Lahananın gaz yapan yiyeceklerle birlikte çok fazla tüketilmemesi gerekiyor. Bunun yerine kabak, bamya ve fesleğen gibi gaz yapmayan sebzeleri tercih edebilirsiniz.

7. Havuç

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Havucun bu listede olmasına birçok kişi şaşırabilir. Sanılanın aksine havuç zor sindirilen bir sebzedir. İçerisinde bolca lif barındıran havuç, sindirim aşamasında gaz ortaya çıkarır. Sindirim süresi uzun olduğu için ürettiği gaz miktarı da fazla olur. Bu durum karında şişkinlik yaratır.

8. Süt ve Süt Ürünleri

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Süt ve süt ürünleri içerdikleri laktoz nedeniyle birçok kişide rahatsızlık yaratabilir. Günümüzde birçok kişide laktoz hassasiyeti bulunur. Bu hassasiyet peynir, yoğurt, süt ve süt ürünlerindeki laktoza karşı gelişir. Bu ürünler tüketildiğinde laktoz hassasiyeti nedeniyle midede gaz oluşur. Bunu önlemek için laktozsuz süt ve süt ürünleri tercih edilebilir.

9. Turp

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Turp içerisinde kükürt barındırır. Bu nedenle sindirim ve mide sorunları yaşayanlar turp yediklerinde rahatsızlık hisseder. Zor sindirilen bu besin midede gaz oluşumuna, ishale ve farklı bağırsak şikayetlerine neden olur. Uzmanlara göre turpun belli bir miktarda tüketilmesi gerekir. Aşırıya kaçmak herkes için gaz sorunu yaratabilir.

Brokoli

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Brokoli içerisindeki sülfür oranı nedeniyle gaz yapan yiyecekler arasında yer alır. Mide ve ince bağırsakta tam olarak sindirilemeyen brokoli kalın bağırsağa geçer. Bu durum zaten başlı başına gaz yapan bir problemdir. Gıdanın kalın bağırsakta parçalanmasıyla yüksek miktarda gaz açığa çıkar.

Bebeklerde Gaz Oluşumu

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

6 aylıktan sonra bebeklerin gelişimlerine göre besinler verilmeye başlanır. Bebeğe verilecek olan besinler arasında kesinlikle bebeğe gaz yapan yiyecekler ve içecekler olmamalıdır. Bebekler gaz sıkışmasından dolayı çok çabuk rahatsızlık duyarlar. Ayrıca gaz yapan bu besinler bebekte iştah kapanmasına da sebebiyet verir. Bu nedenle bebeklere püre yapılabilecek hafif yiyeceklerin verilmesi daha uygun olur.

Anneden bebeğe süt yoluyla da gaz yapan bileşenler geçebilir. Bunun için emzirirken gaz yapan yiyecekler tüketilmemelidir. Emziren anneler gaz yapmayan yemek listesi hazırlamalı ve bu şekilde beslenmelidir. Aksi halde anne sütüne gaz yapan yiyecekler etki edebilir.

En çok ne gaz yapar?

En çok sindirimi uzun süren ve şekerli olan gıdalar gaz yapmaktadır. Bunun nedeni şekerin zor parçalanmasıdır. Sindirim süresi uzadıkça gıdalar kalın bağırsağa ulaşır. Burada parçalanmaya çalışılan gıdalardan gaz açığa çıkar. Sindirim uzadıkça gaz oluşumu artar ve bu durum sancı, ağrı ve şişkinlik şikayetlerini beraberinde getirir.

Gaz sorunu olanlar ne yemeli?

Gaz sorunu olanlar sebzeleri çiğ tüketmemeli, pişirerek yemelidir. Sindirimi kolaylaştırmak için papatya gibi bitki çaylarından yararlanılabilir. Sulu yemekler tercih edilmeli, incir ve kayısı gibi gaz yapmayan meyveler tüketilmelidir. Bakliyatlar gibi çok gaz yapan yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.

Yumurta gaz yapar mı?

Yumurta genelde gaz yapmaz ama ırritabl bağırsak sorunu olanlarda gaza neden olabilir. Çünkü proteinin işlemek için vücut bazı enzimler açığa çıkarır. Ancak bazı rahatsızlıklardan dolayı bu enzimlerin üretilememesi gıdanın parçalanması ve emilmesini zorlaştırır. Bu durumda hazımsızlık ile birlikte gaz sorunları da ortaya çıkar.

Gaza ne iyi gelir?

Gaza iyi gelen şeyler arasında zencefil, nane çayı, papatya çayı, kimyon ve tarçın iyi gelmektedir. Bunların yanı sıra mideye sıcak su torbası koymak gaz sancılarını hafifletebilir. Egzersiz yapmak mide ve bağırsakları hareketlendireceği için gaz çıkışını kolaylaştırabilir ve kişiyi rahatlatabilir. Gaz sancısı varken daha çok gaza neden olacak gıdalardan kaçınılmalıdır.

Gaz yapmayan yiyecekler nelerdir?

Gaz yapmayan yiyecekler arasında kırmızı et, tavuk, balık, şekersiz ve laktozsuz yoğurt, çilek, kavun, avokado, muz, kivi, fesleğen, bamya, kabak, rezene ve karahindiba bulunur. Saydığımız tüm bu gıdalar kolayca sindirilebilir, mide ve bağırsakta gaz oluşturmaz. Gaz sorunu olan ve mide rahatsızlığı yaşan kişiler öğünlerinde bu besinlere yer vermelidir.

Gaz yapan yiyecekler ve i&#;ecekler nelerdir? Gaz ve şişkinliği engellemek i&#;in nelere dikkat etmeliyiz?

Gaz, sindirim sistemimizde biriken hava boşlukları olarak bilinir. Vücudumuzda gazın yer edinmesinin en büyük sebebi ise yediğimiz ve içtiğimiz şeylerdir. Gün içerisinde vücudumuzda litreye kadar gaz oluşabilir. Hangi yiyecek ve içeceklerin gaz yaptığı kişiden kişiye göre değişebilir. Bunları tespit ettiğinizde, gaz sıkışması ihtimalinde ortadan kaldırabilirsiniz.

Gaz yapan yiyecekler ve içecekler nelerdir?

Gaz oluşumunu engellemek için beslenme şeklinizi çok dikkat etmeniz gerekiyor. Her insanda gaz oluşumu farklı yiyecek ve içeceklerden kaynaklı olsa da genellikle gaz yapan besinler bellidir. Bunlar genellikle;

Gazlı içecekler,

Soğan,

Fasulye,

Brüksel lahanası,

Brokoli,

Karnabahar,

Kuşkonmaz,

Enginar,

Elma,

Erik,

Armut,

Şeftali,

Sakız,

Tam tahıllı buğday ekmeği,

Kepekli tahıllar,

Bira,

Süt,

Kremadır.

Şişkinlik yapan besinler nelerdir?

Vücudumuzda şişkinliğe neden olacak besinlerden ve içeceklerden de olabildiğince az tüketmeniz gerekmektedir. Şişkinlik gaz ile ilişkilendirilebilir. Özellikle kadınlarda yoğun olarak görülen şişkinlik, uzun süreli devam ettiğinde ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Şişkinliğine neden olan besinler;

Fasulye,

Nohut,

Mercimek,

Brokoli,

Lahana ve Brüksel Lahanası,

Süt ürünleri,

Buğday ve işlenmiş beyaz unlu ürünler,

Soğan,

Elma,

Kurutulmuş meyveler,

Doymuş yağlar, trans yağlar ve içerisinde omega 6 yağı olan besinler ve son olarak sakız çiğnemek şişkinliğe neden olmaktadır.

Gaz ve şişkinliği engellemek için nelere dikkat etmeliyiz?

Vücutta oluşabilecek gazı ve şişkinliği minimum düzeye indirmek için besinleri daha yavaş yemeyi ve iyice çiğnemeyi unutmamalısınız. Besinleri küçük porsiyonlarda tüketin ve gereğinden fazla yememeye özen göstermelisiniz. Özellikle akşam yemeklerinden sonra bir saat kadar yürüyüş yapmak hem gaz ve şişkinliği engelleyerek rahatlamanızı sağlar hem de stresi azaltır.

Kimyon, anason, kakule, kişniş, sarımsak, tarçın, rezene ve zencefil gibi şişkinlik önleyici bitki ve baharatları yemeklerde kullanabilirsiniz. Bunlar sindirime yardımcı olarak gaz oluşumunu da engeller. Ayrıca şişkinlik hissine kapıldığınızda bir bardak nane çayı içebilirsiniz. Pırasa, salatalık, ıspanak gibi sebzeler ise şişkinlik derdine deva gibidir. Bu sebzeler pişirildiğinde lif oranı düştüğü için sindirimi kolaylaştırır.

Ayrıca probiyotik açısından zengin olan besinleri tüketerek ya da bu besinlerden takviye alarak şişkinliği ve gaz oluşmasını engelleyebilirsiniz. Probiyotikler aynı zamanda şişkinliğin diğer nedenleri için de etkili bir çözüm olacaktır. Karın şişkinliğinin en büyük sebeplerinden biri de vücutta oluşan ödemlerdir. Ödemleri vücudunuzdan atmak için probiyotiklerden en verimli şekilde yararlanabilirsiniz.

Yiyecek ve içecekler haricinde gaz oluşumuna neden olan etmenler nelerdir?

Gaz problemleri ve çoğu kez şişkinlikle karşı karşıya geliyorsanız bunun sebebi her zaman yediğiniz ya da içtiğiniz besinler olmayabilir. Her zaman tükettiğiniz bir yiyecek yalnızca o gün gaz yapmaya başlamış olamaz. Bunun farklı nedenleri de olabilir. Örneğin;

Stres dolu bir yaşam tarzının içerisinde bulunmak, kendini strese sokmak,

Yiyecek yerken ya da bir şeyler içerken konuşmak,

Hareketsiz bir hayat benimsemek, özellikle bilgisayar başında çalışan insanlarda şişkinlik ve gaz birikmesine sıkça karşılaşılmaktadır,

Egzersiz ve spor faaliyetlerinden uzak durmak,

Vücudu sıkan dar giysiler tercih edilmesi,

Kadınların adet günlerinin yaklaşması ve bu dönem içerisindeki zamanlarda,

Gastrit, reflü ve ülser gibi mide hastalıklarına sahip olmak da bağırsaklarda daha fazla gaz birikmesine sebep olmaktadır.

Gaz sorununu ortadan kaldırmak için hangi bitkiler iyi gelir?

Bitkiler genellikle şifa kaynağıdır. Farklı bitkiler pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Eğer vücudunuzda gaz birikmesi söz konusu ise ya da aşırı şişkinlik hissediyorsanız bazı bitkileri kullanarak bu şişkinliği yok edebilirsiniz. Bu bitkilerden biri mutlaka evinizde vardır.

Nane çayı; gaz giderici dendiğinde akla ilk gelen nanedir. Taze ya da kuru fark etmeksizin naneyi bir cezve içerisinde içine su ekleyerek kaynatın ve daha sonra içerisine hiçbir şekilde şeker eklemeden içebilirsiniz.

Melisa Çayı; gaz giderici bitkiler ailesine mensup olan melisa bitkisi sindirim sisteminizi rahatlatarak aynı zamanda kaliteli bir uyku almanızı sağlar. Sabahları da zinde uyanmak için uzmanlar akşam saat 6 gibi bir bardak melisa çayı önermektedirler.

Rezene Tohumu Çayı; çay rezenenin kendisinden değil tohumlarından yapılmalıdır. Gaz oluşumunu engellemesinin yanı sıra gazın geçişini de kolaylaştırmaktadır. Etkisini arttırmak için anason tohumu ve dereotu ilave edebilirsiniz. Böylece gaz yapan besinlerin de etkisini azaltarak daha rahat bir gün geçirebilirsiniz.

Gaz yapmayan yiyecekler nelerdir? Gaz sorunu olanlar ne yemeli, hamilelikte gaz yapmayan yiyecekler nedir?

Gaz sorunu, yiyeceklerin sindirimi s&#;ras&#;nda ba&#;&#;rsak ve midede hava olu&#;mas&#; ya da istem d&#;&#;&#; olarak yutulan havayla meydana gelir. Tüketilen yiyeceklerin içeri&#;i, yeme&#;in h&#;zl&#; bir &#;ekilde yenmesi, hareketsiz bir hayat, yemek yeme esnas&#;nda a&#;z&#;n çok aç&#;k durmas&#; gibi çok fazla neden gaz problemlerine neden olur.
Hemen hemen her ya&#;tan insan gaz sorunu ya&#;ayabilir. Yine de bebeklerde bu durum daha s&#;k ortaya ç&#;kar. Bunun ba&#;l&#;ca nedeni bebe&#;in haftal&#;k olmas&#;ndan sonra sütü daha s&#;k tüketmeye ba&#;lamas&#;d&#;r. Böylece ba&#;&#;rsaklarda meydana gelen gaz miktar&#; artar ve sindirim sistemleri henüz yeteri kadar geli&#;medi&#;i için bebeklerin gaz problemlerinin atlat&#;lmas&#; daha zor olur. Gaz problemlerinin ba&#;l&#;ca sebebi besinler olarak görülse de buna e&#;lik eden pek çok etmen vard&#;r. Bunlar &#;u &#;ekildedir:

  • Aya&#;&#;n ya da kar&#;n civar&#;n&#;n ü&#;ütülmesi
  • Hareketsiz bir ya&#;am sürdürmek
  • Vücudun herhangi bir besine kar&#;&#; hassasiyet göstermesi
  • Alkol ve sigaran&#;n a&#;&#;r&#; kullan&#;m&#;
  • Ba&#;&#;rsak ve sindirim ile ilgili rahats&#;zl&#;klar
  • Adet öncesi dönemde ortaya ç&#;kan baz&#; ataklar

Gaz problemlerinin daha az ya&#;anmas&#; ad&#;na al&#;nabilecek belli ba&#;l&#; önlemler vard&#;r. Beslenme &#;eklinin buna göre düzenlenmesi de bunlardan biridir. Buna göre gaz yapmayan yiyecekler nelerdir?

Gaz sorunu olanlar ne yemeli?

Gaz problemi ya&#;ayan ki&#;ilerin, bununla ba&#; etmek ad&#;na tüketebilecekleri belli ba&#;l&#; besinler bulunur. Bu besinler aras&#;nda lif kayna&#;&#; bak&#;m&#;ndan zengin olan pek çok sebze de vard&#;r. Ayn&#; zamanda lif oran&#; yüksek meyveler tüketmek de gaz sorununa iyi gelir. Karahindiba, fesle&#;en, zencefil, &#;spanak, marul, domates, kabak, bamya, rezene ve salatal&#;k bu sebzelerden baz&#;lar&#;d&#;r. Meyve olarak kavun, üzüm, kivi, ananas, ahududu ve çilek gaz sorunu olan ki&#;ilerin tercih edebilece&#;i meyvelerdendir. Glutensiz ekmek, pirinç ekme&#;i, yulaf, pirinç ve kinoa da gaz yapmayan tah&#;llardand&#;r. Hayvansal kaynakl&#; karbonhidrat içeren k&#;rm&#;z&#; et, tavuk, bal&#;k, hindi ve yumurta da yine vücutta gaz yapmayan, gaz sorunu olanlar&#;n tercih edece&#;i besinler aras&#;nda yer alan yiyeceklerdir.

Hamilelik döneminde tüketilebilecek gaz yapmayan yiyecekler nelerdir?

Pek çok kad&#;n hamilelik dönemi boyunca gaz sorunlar&#; ya&#;ayabilir. Bu sorunlar ço&#;unlukla kendi kendine azalmakta ve geçmektedir. Buna ra&#;men hamilelik süresince fazla gaz ve sanc&#;ya sebebiyet verebilecek fiziksel ve hormonsal baz&#; de&#;i&#;imler görülmektedir. Hamilelik dönemi boyunca artan progesteron hormonu kad&#;nlarda daha fazla gaz sorunu ya&#;anmas&#;na neden olmaktad&#;r. Hamilelik dönemi boyunca bu gaz problemlerinden tam anlam&#;yla kurtulmak olas&#; olmasa bile bu problemlerin hafifletilmesi ad&#;na tüketilebilecek baz&#; yiyecekler bulunmaktad&#;r. Hamilelikte tüketilebilecek gaz yapmayan yiyecekler:

  • Nane çay&#;
  • Pirinç
  • Karahindiba
  • Fesle&#;en
  • Ev yap&#;m&#; çorba
  • Az ya&#;l&#; k&#;rm&#;z&#; et, tavuk, bal&#;k

Hamilelik s&#;ras&#;nda annenin ve bebe&#;in sa&#;l&#;&#;&#; ad&#;na beslenme büyük bir öneme sahiptir. Bunun için doktora ba&#;vurmadan beslenme al&#;&#;kanl&#;klar&#; ve hayat düzeninde çok büyük de&#;i&#;iklikler yap&#;lmamas&#; önemlidir.

Emzirirken gaz yapmayan yiyecekler nelerdir?

Gaz sorunu hemen hemen herkeste olabilece&#;i gibi bilhassa emziren annelerde bu durum daha büyük bir önem te&#;kil eder. Annenin besinlerden temin etti&#;i gaz, süt arac&#;l&#;&#;&#; ile bebe&#;e de geçer. Bunun sonucunda bebekte de gaz problemleri görülebilir. Gaz&#;n vücuttan at&#;lmas&#; yeti&#;kinlere nispeten bebeklerde daha zordur. Bundan dolay&#; emziren annelerin beslenmesine dikkat etmesi bebekte bu tür problemlerin ya&#;anmas&#;n&#;n önüne geçer. Bebe&#;ime gaz yapmamas&#; için ne yemeliyim diye merak eden annelerin, bebeklerde ortaya ç&#;kan gaz problemleri ad&#;na alabilecekleri çe&#;itli önlemler bulunur. Baz&#; bebeklerde daha uzun sürebilirken genel olarak bebek 3–4 ayl&#;kken bu problem kendili&#;inden geçmektedir.

Emziren annelerin kendisinde gaz yapan besinlerden uzakla&#;mas&#; gerekir. Anne ne yerse bebe&#;e gaz yapar sorusuna cevap olabilecek bu besinler &#;unlard&#;r:

  • Karnabahar
  • Lahana
  • Fasulye
  • Ku&#;konmaz
  • Brokoli
  • So&#;an
  • Portakal
  • Limon
  • Greyfurt
  • Asit ve kafein içeren içecekler
  • Baharatl&#; ve a&#;&#;r&#; ya&#;l&#; yemekler
  • M&#;s&#;r, patates ve bu&#;day gibi içerisinde ni&#;asta bulunduran yiyecekler.

Bu yiyeceklerin özenli ve dengeli tüketilmesi önerilmektedir. Emziren anne ne yemeli diye merak eden annelerin bebekte gaz yapmamas&#; ad&#;na tercih edebilece&#;i yiyecekler ise &#;u &#;ekildedir:

  • Sabah kahvalt&#;lar&#;nda protein ihtiyac&#;n&#; kar&#;&#;lamak için yumurta
  • Çorba, ha&#;lama ve az ya&#;l&#; &#;zgara yemekleri
  • Kepekli ürünler
  • Protein aç&#;s&#;ndan zengin olan et ve tavuk
  • Ceviz, f&#;nd&#;k
  • Kurutulmu&#; meyveler
  • Bal&#;k
  • Bol su

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir