ayt fizik atışlar formülleri / Eğik atış hareketi nedir? Örnek soru çözümleri - Fizik Dersi

Ayt Fizik Atışlar Formülleri

ayt fizik atışlar formülleri

Fizik Formülleri

Bu makale temel fizik formülleri derlemesi hakkında olacak. Fizik, ilkokuldan üniversiteye kadar okullarda öğretilen bir bilim dalıdır ve bu bilim dalı hayatla iç içedir. Bu bilim dalı içerisinde birçok kuralı ve formülü barındırır. Fizik formülleri, hem üniversiteye giriş sınavlarındaki sorularda hem de günlük hayatta birçok yerde kullanılır. Fizik dalına ait bir kaç formül şu şekildedir. Formül= V=X/t: Bu formülde V=hız x=yol t=zaman olarak belirlenmiştir. Yani hızı bulurken yolu zamana bölerek buluyorsunuz.

fizik ve matematik

Formül= a=v/t: Bu formülde ise a=ivme V=hız değişimi t= zaman olarak belirlenmiştir. Yani ivmeyi bulmak istediğimizde toplam hız değişimini zamana bölmemiz gerekir. Ayrıca bu formülden hız formülünün de v=a.t olduğunu görürüz. Yanı bize ivme ve zaman verildiğinde toplam hız değişimini bulabiliriz.

Formül= P=F/S: Bu formülde P=basınç (katılarda) F=kuvvet S=yüzey alanı olarak kabul edilir. Yani katılarda yüzeye yapılan basıncı bulmak için kuvveti yüzey alanına bölmek gerekiyor. Formül= F=m.a: Bu formülde F=kuvvet, m=kütle a=ivme olarak kabul edilir. Yani kuvveti bulmak için ivmeyle kütleyi çarpmak gerekir. Verilen formülleri kullanırken 2 nicelik bilindiğinde diğer üçüncü niceliği bulabilirsiniz.

Aşağıdaki grafikten: vektör formülleri, moment formülleri, denge, paralel kuvvetler, ağırlık merkezi, basit makineler, madde ve özellikleri, basınç, kaldırma kuvveti, ısı sıcaklık, optik, mercekler, hareket formüllerine göz atabilirsiniz.

fizik formülleri

Aşağıdaki grafikten: nehirde hareket, dinamik, atışlar, güç ve enerji, düzgün dairesel hareketler, basit harmonik hareket, yay sarkacı formüllerine göz atabilirsiniz.

lys-fizik-formulleri

Aşağıdaki grafikten: itme ve momentum, çarpışmalar, elektrostatik, direnç, kondansatör, manyetizma, yüke etki eden kuvvetler, elektrik formüllerine göz atabilirsiniz.

fizik formülleri lys

Aşağıdaki grafikten: dalgalar, su dalgaları, compton olayı, atom modelleri, yay dalgaları, ışıkta girişim, yansıma, kırınım, droglie dalga boyu formüllerine göz atabilirsiniz.

fizik 2 formülleri

atom-modelleri

Momentum formülleri

Tüm Fizik Formülleri

Mekanik Formülleri

1 Kinematik Formülleri

Hareketli bircismin hız formülü

cismin hızını bulma

v — Hız, birimi m/sn
s — Yol, cismin aldığı yol, birimi metre
t — zaman, s yolunu v hızı ile aldığı zaman, birimi saniye.


Ortalama hız formülü

ortalama hız formülü
vort — Ortalama hız
s — Toplam yol, (alınan toplam yol)
t — Toplam zaman, (Geçen toplam süre)


Düzgün olmayan hareketin ortalama hız formülü

düzgün olmayan hareketin ortalama hız formülü

vort — Tüm yol boyunca ortalama hız,
v1,v2,v3, &#; — Yol boyunca belli aralıklarda ki ortlama hızlar,
t1,t2,t3, &#; — Yolun belli bölümlerinde geçen süre.


Cismin ivmesini bulma formülü

cismin ivmesini bulma

a — İvme,
v1 — t1 anındaki hız,
v2 — t2 anındaki hız,
t — t1&#;t2 zamanlarının farkı, veya delta t de diyebiliriz.


Düzgün hızlanan cismin hız formülü

düzgün hızlanan cismin hızı

v — Hız,
v0 — Cismin başlangıçtaki hızı,
a — İcme, eğer:

  • 1)a> 0, Düzgün hızlanan hareket;
  • 2)a< 0, Düzgün yavaşlayan hareket;

t — Hareketin başlangıcından beri geçen süre.


İlk hız olmadan atış hareketi formülü

i̇lk hız olmadan atış hareketi zaman formülü

h — Yükseklik, cismin düştüğü yerin yerden yüksekliği,
g — Sabit yer çekimi evmesi, Dünya&#;da m/sn&#;2 dir,
t — Cismin yere düştüğü sürede geçen zaman,
v — Cismin yere çarptığı anda ki hızı, veya yere ulaşabileceği maksimum hız.


Eğik atış hareketi formülleri

eğik atış formülleri zaman

h —Cismin maksimum ulaşabileceği yükseklik,
g —Sabit yerçekimi ivmesi,
t —Cismim uçuş süresi,
v0 —Cismin başlangıç hızı,
s —Cismin uçuş süresi boyunca aldığı yatay yol,
a — Cismin yer ile arasındaki açı. 45 Derecede maksimum yol ve maksimum yüksekliğe ulaşır. Açı ne kadar yüksek olursa &#;h&#; da onunla oran ile artar, &#;s&#; ise ters orantılı şekilde azalır. Tersi durumda ise diğer olaylar tersi olur.


Merkezcil ivme formülü

merkezcil ivme formülü

a — Merkezcil ivme,
v — Hız,
R —Cismin döndüğü veya hareket ettiği çember veya dairenin yarıçapı.


2 Dinamik Formülleri

Newton&#;un 2. yasası

newton&#;un 2. yasası

F — Cisme etki eden tüm kuvvetlerin bileşkesi,
m — Cismin kütlesi,
a — İvme, cisme etki eden kuvvetin kazandırdığı ivme

Kinematik Formüller Nelerdir?

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *funduszeue.info ve *funduszeue.info adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

İvmenin sabit olduğu durumları analiz etmek için kullanabileceğiniz temel denklemler bunlardır:

Kinematik formüller nelerdir?

Kinematik formüller, aşağıda listelenmiş beş kinematik değişkeni ilişkilendiren bir dizi formüldür.
ΔxYer deg˘​iştirmedelta, x, start text, Y, e, r, space, d, e, g, with, \u, on top, i, ş, t, i, r, m, e, end text
tZaman aralıg˘​ıt, start text, Z, a, m, a, n, space, a, r, a, l, ı, g, with, \u, on top, ı, end text, space
v0​Başlangıç hızıv, start subscript, 0, end subscript, space, space, start text, B, a, ş, l, a, n, g, ı, ç, space, h, ı, z, ı, end text, space
vSon hızv, space, space, space, start text, S, o, n, space, h, ı, z, end text, space
a Sabit ivmea, space, space, start text, space, S, a, b, i, t, space, i, v, m, e, end text, space
Eğer sabit ivme ye sahip bir nesne için bu beş değişkenden (Δx,t,v0​,v,a)left parenthesis, delta, x, comma, t, comma, v, start subscript, 0, end subscript, comma, v, comma, a, right parenthesis üç tanesini bilirsek, bilinmeyen değişkenlerden bir tanesini bulmak için aşağıdaki kinematik formülü kullanabiliriz.
1.v=v0​+at1, point, v, equals, v, start subscript, 0, end subscript, plus, a, t
2.Δx=(2v+v0​​)t2, point, delta, x, equals, left parenthesis, start fraction, v, plus, v, start subscript, 0, end subscript, divided by, 2, end fraction, right parenthesis, t
3.Δx=v0​t+21​at23, point, delta, x, equals, v, start subscript, 0, end subscript, t, plus, start fraction, 1, divided by, 2, end fraction, a, t, squared
4.v2=v02​+2aΔx4, point, v, squared, equals, v, start subscript, 0, end subscript, squared, plus, 2, a, delta, x
Kinematik formüller sadece dikkate alınan zaman aralığında ivme sabit ise doğru olduğundan, bunları ivme değişirken kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Ayrıca, kinematik formüller tüm değişkenlerin aynı yönü belirttiğini varsayar: yatay xx, düşey yy, vb.

Serbest uçan nesne nedir (örneğin eğik atış)?

Kinematik formüllerin sadece ivmenin sabit olduğu zaman aralıkları için geçerli olmasının, bu formüllerin uygulanabilirliğini önemli ölçüde kısıtladığı düşünülebilir. Bununla birlikte, hareketin en sık karşılaşılan formlarından birisi olan serbest düşüşte sabit ivme gözlemlenir.
Kütlelerinden bağımsız olarak, dünyadaki tüm serbest düşen nesneler (fırlatma hareketi veya eğik atış olarak da adlandırılır), g=9,81s2m​g, equals, 9, comma, 81, start fraction, start text, m, end text, divided by, start text, s, end text, squared, end fraction büyüklükteki yer çekimine bağlı olarak aşağı yönlü sabit ivmeye sahiptir.
g=9,81s2m​(Yer çekimine bag˘​lı ivme bu¨yu¨klu¨g˘​u¨)g, equals, 9, comma, 81, start fraction, start text, m, end text, divided by, start text, s, end text, squared, end fraction, start text, left parenthesis, Y, e, r, space, ç, e, k, i, m, i, n, e, space, b, a, g, with, \u, on top, l, ı, space, i, v, m, e, space, b, u, with, \", on top, y, u, with, \", on top, k, l, u, with, \", on top, g, with, \u, on top, u, with, \", on top, right parenthesis, end text
Serbest düşen bir nesne, sadece yer çekimi etkisiyle ivmelenen herhangi bir nesne olarak tanımlanır. Genelde hava direncinin ihmal edilebilecek kadar küçük olduğunu varsayarız; bu, düşürülen, atılan veya herhangi bir şekilde havada serbestçe düşen her nesnenin g=9,81s2m​g, equals, 9, comma, 81, start fraction, start text, m, end text, divided by, start text, s, end text, squared, end fraction büyüklükte aşağı yönlü sabit ivmeyle düşen bir nesne olarak kabul edildiği anlamını taşır.
Aslında bu hem garip hem de tesadüfidir. Gariptir; çünkü bu büyük bir kaya parçasının küçük bir çakıl taşı ile aşağı doğru aynı ivmeyle ivme kazanacağı ve eğer aynı yükseklikten bırakılırlarsa, yere aynı anda çarpacakları anlamını taşır.
Aynı zamanda tesadüfidir çünkü kinematik formüller çözerken nesnenin kütlesini bilmemize gerek yoktur. Bunun sebebi serbest bir şekilde uçan nesnenin kütlesi ne olursa olsun (ve hava direncini göz ardı ettiğimiz sürece) aynı hızlanma büyüklüğüne (g=9,81s2m​g, equals, 9, comma, 81, start fraction, start text, m, end text, divided by, start text, s, end text, squared, end fraction) sahip olmasıdır.
Dikkat ederseniz, g=9,81s2m​g, equals, 9, comma, 81, start fraction, start text, m, end text, divided by, start text, s, end text, squared, end fraction sadece yer çekimine bağlı ivmenin büyüklüğüdür. Eğer yukarı doğru pozitif olarak seçilirse, bir atış için kinematik formüllere koyarken, yer çekimine bağlı ivmeyi negatif ay​=−9,81s2m​a, start subscript, y, end subscript, equals, minus, 9, comma, 81, start fraction, start text, m, end text, divided by, start text, s, end text, squared, end fraction almalıyız.
Uyarı: Kinematik formülleri kullanırken en sık yapılan hatalardan birisi, negatif işaretleri koymayı unutmaktır.

Bir kinematik formülü nasıl seçer ve kullanırsınız?

Hem aradığımız değişkeni hem halihazırda bildiğimiz üç kinematik değişkeni içeren kinematik formülü seçiyoruz. Bu yolla aradığımız değişkeni bulabiliriz, formüldeki tek bilinmeyen bu değişken olacak.
Örneğin, yerde duran bir kitaba ileri doğru v0​=5 m/sv, start subscript, 0, end subscript, equals, 5, start text, space, m, slash, s, end text başlangıç hızı ile vurulduğunu ve t=3 st, equals, 3, start text, space, s, end text'lik bir zaman aralığından sonra kitabın kayarak Δx=8 mdelta, x, equals, 8, start text, space, m, end text yer değiştirdiğini varsayalım. Kitabın bilinmeyen ivmesini (a)left parenthesis, a, right parenthesis cebir yoluyla bulmak için kinematik formülü (Δx=v0​t+21​at2)left parenthesis, delta, x, equals, v, start subscript, 0, end subscript, t, plus, start fraction, 1, divided by, 2, end fraction, a, t, squared, right parenthesis kullanabilirdik (ivmenin sabit olduğu varsayıldığında), çünkü formülde aa dışındaki değişkenlerin hepsini (Δx,v0​,t)left parenthesis, delta, x, comma, v, start subscript, 0, end subscript, comma, t, right parenthesis zaten biliyoruz.
Problem çözümü için ipucu: Her kinematik formülde, beş kinematik değişkenden (Δx,t,v0​,v,adelta, x, comma, t, comma, v, start subscript, 0, end subscript, comma, v, comma, a) bir tanesinin eksik olduğuna dikkat edin.
1.v=v0​+at( Δx eksiktir)1, point, v, equals, v, start subscript, 0, end subscript, plus, a, t, start text, left parenthesis, space, delta, x, space, e, k, s, i, k, t, i, r, right parenthesis, end text
2.Δx=(2v+v0​​)t( a eksiktir)2, point, delta, x, equals, left parenthesis, start fraction, v, plus, v, start subscript, 0, end subscript, divided by, 2, end fraction, right parenthesis, t, start text, left parenthesis, space, a, space, e, k, s, i, k, t, i, r, right parenthesis, end text
3.Δx=v0​t+21​at2( v eksiktir)3, point, delta, x, equals, v, start subscript, 0, end subscript, t, plus, start fraction, 1, divided by, 2, end fraction, a, t, squared, start text, left parenthesis, space, v, space, e, k, s, i, k, t, i, r, right parenthesis, end text
4.v2=v02​+2aΔx(t eksiktir)4, point, v, squared, equals, v, start subscript, 0, end subscript, squared, plus, 2, a, delta, x, start text, left parenthesis, t, space, e, k, s, i, k, t, i, r, right parenthesis, end text
Sizin probleminiz için doğru olan kinematik formülü seçmek için, size verilmemiş olan ve bulmanızın istenmediği değişkenin hangisi olduğunu belirleyin. Örneğin yukarıda verilen problemde, kitabın son hızı (v)left parenthesis, v, right parenthesis ne verilmiştir ne de sorulmuştur, dolayısıyla vv'yi içermeyen bir formül seçmeliyiz. Δx=v0​t+21​at2delta, x, equals, v, start subscript, 0, end subscript, t, plus, start fraction, 1, divided by, 2, end fraction, a, t, squared formülünde vv olmadığından, bu durumda ivmeyi (a)left parenthesis, a, right parenthesis bulmak için doğru seçenek budur.

Birinci kinematik formülü, v=v0​+atv, equals, v, start subscript, 0, end subscript, plus, a, t, nasıl elde edersiniz?

En kolay elde edilen kinematik formül muhtemelen budur, çünkü aslında sadece ivme tanımının yeniden düzenlemiş versiyonudur. İvme tanımı
a=ΔtΔv​a, equals, start fraction, delta, v, divided by, delta, t, end fraction ile başlayabiliriz.
Şimdi Δvdelta, v yerine hızdaki değişikliği gösteren (v−v0​)left parenthesis, v, minus, v, start subscript, 0, end subscript, right parenthesis'ı koyabiliriz:
a=Δtv−​v0​​a, equals, start fraction, v, start subscript, minus, end subscript, v, start subscript, 0, end subscript, divided by, delta, t, end fraction
Son olarak, vv'yi bulmak için denklemi çözersek şunu elde ederiz:
v=v0​+aΔtv, equals, v, start subscript, 0, end subscript, plus, a, delta, t
Eğer Δtdelta, t için sadece tt kullanırsak, bu birinci kinematik formül olur.
v=v0​+atv, equals, v, start subscript, 0, end subscript, plus, a, t

İkinci kinematik formülü, Δx=(2v+v0​​)tdelta, x, equals, left parenthesis, start fraction, v, plus, v, start subscript, 0, end subscript, divided by, 2, end fraction, right parenthesis, t, nasıl elde ederiz?

Bu kinematik formülü görsel olarak elde etmenin havalı bir yolu, aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi sabit ivmeye sahip (başka bir deyişle sabit eğime sahip) ve v0​v, start subscript, 0, end subscript başlangıç hızıyla başlayan bir nesnenin hız grafiğini dikkate almaktır.
Herhangi bir hız grafiğinin altındaki alan yer değiştirmeyi (Δx)left parenthesis, delta, x, right parenthesis verir. Buna göre, bu hız grafiğinin altındaki alan nesnenin yer değiştirmesi (Δx)left parenthesis, delta, x, right parenthesis olacaktır.
Δx= toplam alandelta, x, equals, start text, space, t, o, p, l, a, m, space, a, l, a, n, end text
Bu alanı, yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi bir mavi dikdörtgene ve bir kırmızı üçgene ayırıyoruz.
Mavi dikdörtgenin yüksekliği v0​v, start subscript, 0, end subscript ve genişliği tt olduğundan, mavi dikdörtgenin alanı v0​tv, start subscript, 0, end subscript, t'dir.
Kırmızı üçgenin tabanı tt ve yüksekliği v−v0​v, minus, v, start subscript, 0, end subscript'dır, buna göre kırmızı üçgenin alanı 21​t(v−v0​)start fraction, 1, divided by, 2, end fraction, t, left parenthesis, v, minus, v, start subscript, 0, end subscript, right parenthesis'dır.
Toplam alan, mavi dikdörtgenin ve kırmızı üçgenin alanlarının toplamı olacaktır.
Δx=v0​t+21​t(v−v0​)delta, x, equals, v, start subscript, 0, end subscript, t, plus, start fraction, 1, divided by, 2, end fraction, t, left parenthesis, v, minus, v, start subscript, 0, end subscript, right parenthesis
Eğer 21​tstart fraction, 1, divided by, 2, end fraction, t çarpanını dağıtırsak, bunu elde ederiz:
Δx=v0​t+21​vt−21​v0​tdelta, x, equals, v, start subscript, 0, end subscript, t, plus, start fraction, 1, divided by, 2, end fraction, v, t, minus, start fraction, 1, divided by, 2, end fraction, v, start subscript, 0, end subscript, t elde ederiz.
v0​v, start subscript, 0, end subscript terimlerini birleştirerek sadeleştirdiğimizde,
Δx=21​vt+21​v0​tdelta, x, equals, start fraction, 1, divided by, 2, end fraction, v, t, plus, start fraction, 1, divided by, 2, end fraction, v, start subscript, 0, end subscript, t
Son olarak, ikinci kinematik formülü elde etmek için sağ tarafı tekrar yazabiliriz.
Δx=(2v+v0​​)tdelta, x, equals, left parenthesis, start fraction, v, plus, v, start subscript, 0, end subscript, divided by, 2, end fraction, right parenthesis, t
Bu formül ilginçtir çünkü her iki tarafı tt'yee bölerseniz tΔx​=(2v+v0​​)start fraction, delta, x, divided by, t, end fraction, equals, left parenthesis, start fraction, v, plus, v, start subscript, 0, end subscript, divided by, 2, end fraction, right parenthesis elde edersiniz. Bu formül, ortalama hızın(tΔx​)left parenthesis, start fraction, delta, x, divided by, t, end fraction, right parenthesisbaşlangıç ve bitiş hızlarının ortalamasına(2v+v0​​)left parenthesis, start fraction, v, plus, v, start subscript, 0, end subscript, divided by, 2, end fraction, right parenthesis eşit olduğunu gösterir. Bununla birlikte, bu sadece ivmenin sabit olduğu varsayıldığında doğrudur zira bu formülü sabit eğim/ivmeye sahip bir hız grafiğinden elde ettik.

Üçüncü kinematik formülü, Δx=v0​t+21​at2delta, x, equals, v, start subscript, 0, end subscript, t, plus, start fraction, 1, divided by, 2, end fraction, a, t, squared, nasıl elde ederiz?

Δx=v0​t+21​at2delta, x, equals, v, start subscript, 0, end subscript, t, plus, start fraction, 1, divided by, 2, end fraction, a, t, squared denklemini elde etmenin birkaç yolu bulunmaktadır. Havalı bir geometrik türetme yöntemi ve yerine koyarak elde etme yöntemi bulunmaktadır. İlk olarak, geometrik yöntemi ele alacağız.
Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi,

Fizik Atış Formülleri

Fizik Atış Formülleri
Fizik Atış Formülleri: Fizik biliminde  atış problemlerini çözmek istiyorsak önce atış hareketinin türünü belirlememiz gerekmektedir. Bu durumu şöyle hayal edelim bir taşı yatay, serbest düşme ve aşağıdan yukarıya doğru atabiliriz veya aşağıya doğru atabiliriz ve her durumda farklı formüller kullanmamız gerekir.   

Serbest Düşme : Serbest düşme adından da anlaşılacağı üzere belirli bir yükseklikten ilk hızı sıfır olan yani herhangi bir hıza sahip olmayan  bir cismin yeryüzüne doğru hareket etmesine denir. Örneğin, yağmurun yağması, kafamıza bir talih kuşunun pislemesi gibi.

Serbest düşmede üç farklı formülümüz vardır.

  • h= 1/2 x gx t^2 yani yükseklik eşittir yer çekimi ivmesi çarpı zamanın karesinin yarısına eşittir.
  • V= gxt    yani hız eşittir yer çekimi ivmesi çarpı zaman.
  • V^2= g* h  bu formül zamansız hız formülü olarak geçmektedir. Hızın karesi eşittir yer çekimi ivmesi çarpı yükseklik.
Düşey Atış :  Düşey atış serbest düşme hareketine benzer ama tek bir farkı vardır o da cisim aşağıya düşmeyecek, fırlatılacak. Yani belirli bir hız ile yeryüzüne gönderilecek. Örneğin bir uçan balondan yeryüzüne dik bir açı yapacak şekilde bir taş fırlatmak.

Düşey atışın serbest atıştan farkı cismin ilk hızı olmasıdır. Düşey atışın formülü şöyledir.

  • h= Vo xt - 1/2 x g x t^2 yükseklik eşittir  Vo ilk hız çarpı zamandan yer çekimi ivmesi çarpı zamanın karesini çıkartılmasına.
  • V= Vo^2+ 2gh             hız bulmak istiyorsak ilk hızın karesinden yer çekimi ivmesiyle yüksekliğin 2 katını toplmamız gerek.
  • V= Vo^2-  2gh      
   Aşağıdan Yukarıya Düşey Atış: 
  • h= Vot+ 1/2 x g x t^2
  • V=Vo-g x t^2
  • V=Vo-g x t
  • V^2 =Vo^2 -g x hmax
  • t uçuş = 2*Vo / g
  • t çıkış =Vo/g
  • hmax = Vo^2 /2g
Yukarıdan Aşağıya Düşey Atış 
  • h = Vo x t -1/2 x g x t^2
  • V= Vo + gt
  • V^2 = Vo^2 +2 x g x hmax
Yatay Atış: 
  • Xmenzil = Vt
  • h=1/2 x g x t^2
  • Vx =Vo
  • Vy=gt
  • Vy^2 =2g x h 
  • V^2 = Vo^2 + Vy^2

Son Güncelleme :

Fizik Atış Formülleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Fizik Atış Formülleri"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yemek Sodası Formülü
Yemek Sodası Formülü
Yemek sodası formülü, yemek sodası olarak bilinen sodyum bikarbonat, beyaz toz, kristal halde bulunan sodyum tuzlarından bir tanesidir. Mutfak hayatımızın içerisinde sürekli kullanmış olduğumuz sodyum bikarbonat hanımlar arasında kabartma tozu olarak
Permanganat Formülü
Permanganat Formülü
Permanganat Formülü; Kristal yapıda olan tuz koyu menekşe rengine sahiptir. Permanganat klor bileşiğinin potasyum manganat ile tepkimeye girmesi sonucunda elde edilmektedir. Permanganat su ile tepkimeye girerek menekşe rengini vermektedir. Menekşe re
Basınç Kuvveti Formülü
Basınç Kuvveti Formülü
Basınç kuvveti; basınç; birim yüzeye etki eden dik kuvvetin oluşturduğu etkiye denir. Basıncın formülü;Basınç= Kuvvet/ AlanBasınç: P (N/m2) (Pascal) (Pa)Kuvvet: F (Newton) (N)Alan: S (metrekare) (m2) ve P=F/S şeklinde alınıfunduszeue.infoılarda basınç ve basın
Nişasta Formülü
Nişasta Formülü
Nişasta Formülü; nişasta suda çözünmesi mümkün olmayan karmaşık bir karbonhidrat türüdür. Nişasta beyaz, kokusuz ve tatsız bir toz türüdür. Bitkiler nişastayı fazla olan glikozu depolamak için kullanmaktadırlar. Sanayilerde tutkal, kâğıt ve tekstil i
İş Formülü
İş Formülü
İş Formülü; iş; bilimsel anlamda cismin bir kuvvetin etkisinde yol alması ya da yer değiştirmesi olayıdır. Yani bir olayın iş olabilmesi için alınması gereken bir yol ve kuvvet gereklidir. İş, skaler bir büyüklüktüfunduszeue.info yer değiştirme doğrultusund
Diyoptri Formülü
Diyoptri Formülü
Diyoptri Formülü, optik biliminde bir aynanın ya da bir merceğin optiksel gücünü yani ışığı kırabilme gücünü bulmaya yarayan formüldür. Aynanın veya merceğin odak mesafesinin tersi şeklinde ifade edilmektedir. Simgesel olarak f: odak mesafesi o
Şap Formülü
Şap Formülü
Şap formülü; şap çift tuz grubuna giren bileşiklerdir. Şap suda kolaylıkla çözülebilen tatlımsı bir tadı olan bir bileşiktir. Hava ile temasında ise kararır. Şap formülü Me+1Me+3(SO4)subrastH2O şeklindedir. Buradaki Me+1=K+, NH4+, Rb+, Cs+, TI+ d
Kütle Formülü
Kütle Formülü
Kütle formülü, fizik biliminin bir konusudur ve adından da anlaşılacağı gibi cismin kütlesini bulmaya yarar. Öncelikle kütle, değişmeyen madde miktarıdır. Peki bu ne demek? Yani bir cismin sahip olduğu madde miktarının dünyanın her yerinde aynı olmas
Manganat Formülü
Manganat Formülü
Manganat Formülü; Manganat anyonik bir köktür. Manganatın sembolü (MnO4)-2 şeklindedir ve buradaki - yükü anyon olduğunu gösterir. Manganat katyonlar ile bileşik oluşturma özelliğine sahiptir. Atom numarası 25, sembolü Mn olan bir tane Mangan ya da M
İtme Formülü
İtme Formülü
İtme formülü; bir cisme uygulanan net kuvvet, cismin hem hızını değiştirir hem de cismin ivmeli harekete etmesini sağlar. Cisme etki eden net kuvvet ve kuvvetin etki etme süresinin çarpımına itme diğer adı impuls denir. İtme formülü; İtme= net kuvvet
Kromat Formülü
Kromat Formülü
Kromat Formülü, Kromat, oksijen ile sodyunmdan elde edilen iyonik niteliğe sahip olan inorganik bir bileşiktir. Kromat bileşiğin ayrıca rakromat, disodyum tuzu ve disodyum oksit adları ile de bilinmektedir. Su ile tepkimeye giren kromat iyonlara ayrı
Nitrür Formülü
Nitrür Formülü
Nitrür Formülü; Nitrür bir azot elementinin (N) anyonik şeklidir. Nitrürün sembolü N-3 şeklinde olur. Buradaki -3 yükü anyon olduğunu gösterir. Nitrür önemli anyonlar arasında yer alır. Nitrür hem katyonlar ile hem de bazı kimyasal kökler ile bileşik

 

Yemek Sodası Formülü
Permanganat Formülü
Basınç Kuvveti Formülü
Nişasta Formülü
İş Formülü
Diyoptri Formülü
Şap Formülü
Kütle Formülü
Manganat Formülü
İtme Formülü
Kromat Formülü
Nitrür Formülü
Vida Formülü
Açısal Momentum Formülü
Fosfit Formülü
Nişadır Formülü
Sirke Ruhu Formülü
Ağırlık Hesaplama Formülü
Damga Vergisi Hesaplama Formülü
Frekans Formülü
Olasılık Formülleri
Üre Formülü
Azot Formülü
Devirli Ondalık Sayılar Formülü
Glikol Formülü
Bikarbonat Formülü
Dayanıklılık Formülü
Protein Formülü
Newton Formülü
10 Sınıf Fizik Formülleri

Popüler İçerik

Vida Formülü

Vida Formülü

Vida formülü, Bir çoğumuzun fizik derslerinde rastladığı formüllerden birisidir. Vida, silindirik yada konik bir yüzey üzerine eğrisel şekilde açılmış

Açısal Momentum Formülü

Açısal Momentum Formülü

Açısal Momentum Formülü; Açısal momentum; fizikte bir cismin sahip olduğu dönüş miktarıdır. Açısal momentum, cismin kütlesine, cismin şekline ve cismi

Fosfit Formülü

Fosfit Formülü

Fosfit formülü, Fosfit bitkiler için büyük önem taşıyan bir bileşiktir. Bitkilerin bir çok hastalığa karşı dirençli hale gelmesini sağlayan bitki kökl

Nişadır Formülü

Nişadır Formülü

Nişadır Formülü, Nişadır amonyum klorür olarak da bilinir. Nişadır formülü NH4Cl olan kimyasal bir bileşendir. Beyaz kristallere sahip, suda yüksek

Sirke Ruhu Formülü

Sirke Ruhu Formülü

Sirke ruhu formülünde; asetik asit bulunmaktadır. Asetik asitin %5 sulandırılmış halinden elde edilir. Halk arasında beyaz sirke olarak da bilinir. Si

Ağırlık Hesaplama Formülü

Ağırlık Hesaplama Formülü

Ağırlık hesaplama formülü bir cismin ağırlığını hesaplamak için kullanılan formüldür. Ağırlını hesaplamak istediğimiz maddenin kütlesini bilmemiz lazı

İki boyutta hareketi incelemeye eğik atış ile devam ediyoruz. Eğik atış yatay düzlemle açı yapacak şekilde atılan bir cismin hareketidir. Cisim yataydan yukarı yönlü bir açı yapacak şekilde atılıyorsa buna yukarı yönlü eğik atış, aşağı yönlü atılıyorsa aşağı yönlü eğik atış ya da pike atış denir. Biz önce yukarı yönlü eğik atışa bakalım. Eğik atış formülleri de incelediklerimiz arasında olacak.

Aşağıdaki animasyonda yatayla 60° açı yapacak şekilde bir ilk hızla atılan bir topu gösteriyor. Tıpkı yatay atış hareketinde olduğu gibi, hava direncini ihmal ettiğimizde, eğik atılan cisim hem yatay hem de düşey doğrultuda aynı anda hareket eder, yani bileşik hareket yapar. Öyleyse eğik atış hareketini anlamamız için yatay ve düşey boyuttaki hareketleri ayrı ayrı incelemeliyiz.

Eğik atış animasyonu

Yatay boyutta eğik atış hareketi

Eğik atış hareketinde yatay boyuttaki hareketi anlamak için x-ekseni boyunca hız vektörüne dikkatlice bakmamız gerekiyor. Yukarıdaki animasyonda cisim atıldığı andan itibaren yatay hızının değişmediğini görebildiniz mi? vx sağa doğru ve büyüklüğü sabit, cismin yeri değişse bile yatay yöndeki hızının büyüklüğü değişmiyor. Bu nedenle cisim bir boyutta sabit hızlı hareket (ya da düzgün doğrusal hareket) yapıyor.

Şimdi aşağıdaki animasyona bakın. Üstteki mavi top yukarı yönlü eğik atış hareketi yapıyor. Alttaki kırmızı top sabit hızlı yani düzgün doğrusal hareket yapıyor. Her iki topun aynı anda harekete geçtiklerini varsayarak, ikisinin de yatayda aldıkları yolun (yer değiştirmelerinin) hareketleri boyunca tüm zamanlarda birbirine eşit olduğunu görüyoruz.

Eğik atış yatay boyutta düzgün doğrusal hareketle aynı

O zaman eğik atışın yatay boyuttaki konum, hız ve zaman grafikleri düzgün doğrusal hareketle aynı olmalı. Ayrıca bu grafiklerin yatay atışın yatay boyuttakilerle de aynı olduğunu fark etmiş olmalısınız.

Eğik atışın yatay boyutta konum zaman grafiği: (Eğim hızı veriyor.)

Eğik atış yatay boyut konum zaman grafiği

Eğik atışın yatay boyutta hız zaman grafiği: (Grafiğin altında kalan alan alınan yolu, eğimi ivmeyi veriyor.)

Eğik atış yatay boyut hız zaman grafiği

Eğik atışın yatay boyutta ivme zaman grafiği: (Hız sabit demek.)

Eğik atış yatay boyut ivme zaman grafiği

Eğik atışta yatay yönde hız neden değişmiyor? Çünkü, hava direncini ihmal ediyoruz, dolayısıyla, hareketi esnasında cisme yatay yönde etkiyen herhangi bir kuvvet yok. Net kuvvet sıfırsa, ivme de sıfır olmak zorunda (Newton’un ikinci hareket kanunu Fnet = ma). İvme sıfır olduğuna göre hız sabit, çünkü ivme zamana göre hız değişimidemek.

Öyleyse eğik atışta yatay boyutta hareket denklemlerimiz yani formüllerimiz bir boyutta sabit hızlı hareket ile aynı. Hızın yatay bileşeninin v0x = v0 cosθ olduğuna dikkat edin. θ açısı ilk hız vektörünün yatayla yaptığı açı. t ise uçuş süresi.
a = 0 \space m/s^2

v = v_{0x} = v_0 cos \theta \Delta x = v_{0x}t; \Delta x = v_0 cos \theta t

Cismin x-eksenindeki maksimum yer değiştirmesi yani menzili:
x_{menzil} = v_{0x}t_{u} = v_0 cos \theta t_{u}

Düşey boyutta eğik atış hareketi

Yazının başındaki animasyona tekrar bakın. Bu kez düşeydeki yani yukarı ve aşağı yönlü harekete dikkat edin. Düşeyde (yani y-ekseninde) hız vektörünün uzunluğu nasıl değişiyor? Cisim yukarı çıkarken kısaldığını, tepe noktasına (hmaksimum diyoruz buna) ulaştığında sıfır olduğunu, aşağı inerken uzadığını görmüş olmalısınız. Düşey boyuttaki hareketin yukarı yönlü düşey atış hareketi olduğunu fark edebildiniz mi?

Aşağıdaki animasyona dikkatlice bakın. Sağdaki mavi top eğik atış hareketi yapıyor. Soldaki kırmızı top yukarı yönlü düşey atış hareketi yapıyor. Her iki top aynı anda harekete geçtiyse, ikisinin de yerden yükseklikleri hareketleri boyunca tüm zamanlarda birbirine eşit.

Eğik atış düşey boyutta aşağıdan yukarı düşey atış hareketiyle aynı

Yukarı yönlü eğik atış hareketi, düşey boyutta, niçin yukarı yönlü düşey atış hareketiyle aynı? Çünkü cisim sadece yer çekimi (dünyanın kütle çekimi) kuvveti etkisi altında (hava direncini ihmal ediyoruz). Yani cisme uygulanan net kuvvet cismin ağırlığına eşit. Bu yüzden düşey doğrultudaki ivmesi ay = g, yani yer çekimi ivmesine eşit. Bu nedenle, eğik atılan cisim düşey yukarı yönde çıkarken düşey hızı düzgün azalır ve bir süre sonra sıfır olur. Artık cisim daha fazla yükselemez; çıkabileceği maksimum yüksekliğe (tepe noktasına) ulaşmış olur. Cismin çıkabileceği maksimum yükseklikte sadece yatay hızı kalır. Bu noktadan sonra cismin hareketi yatay atış hareketinin aynısıdır.

Öyleyse yukarı yönlü eğik atışta düşey boyuttaki konum, hız ve ivme grafikleri yukarı yönlü düşey atış ile aynı.

Eğik atışın düşey boyutta konum zaman grafiği: (hmaks tepe noktası yani maksimum yükseklik, tç tepe noktasına çıkış süresi tu uçuş süresi demek. tu = 2tç yani uçuş süresi tepe noktasına çıkış süresinin iki katına eşit.)

Eğik atış için düşey boyutta konum zaman grafiği

Eğik atışın düşey boyutta hız zaman grafiği:

Eğik atış için düşey boyutta hız zaman grafiği

Eğik atışın düşey boyutta ivme zaman grafiği:

Eğik atış için düşey boyutta ivme zaman grafiği

Öyleyse yukarı yönlü eğik atış için hareket denklemlerimiz yani formüllerimiz yukarı yönlü düşey atış ile aynı:

a = g; a = 10 \space m/s^2
v_y = v_{0y} - gt
h = v_{0y}t - \frac{1}{2}gt^2

h_{maks} = \frac{1}{2}gt_c^2
Zamansız hız formülümüz de:
v_y^2 = v_{oy}^2 - 2gh

Eğik atışta hız vektörü ve büyüklüğü

Aşağıdaki resimde bir top eğik olarak atılıyor (hava direnci ihmal ediliyor). Topun bulunduğu noktalarda sırasıyla 0, t, 2t, 3t ve 4t anlarında fotoğraf çekildiğini varsayalım.

Eğik atış için farklı durumlarda hız vektörü

  • Topun ilk hızı v0, yatayla yaptığı açı θ (bu t=0 anı). Yataydaki hız v0x = v0cosθ, düşeydeki hızı v0y = v0sinθ
  • t anındaki hızı v. Yataydaki hızı değişmiyor. vx = v0x = v0cosθ. Düşeydeki hızı ise: vy = v0y &#; gt. = v0sinθ &#; gt. Hız vektörü yatay ve düşey hız vektörlerinin bileşeni, büyüklüğünü de pisagor teoreminden bulabiliriz.
v^2 = v_x^2 + v_y^2 v^2 = (v_0cos \theta)^2 + (v_0sin \theta - gt)^2
  • 2t anındaki hızı sadece yatay hız, v0x. Bu noktada maksimum yüksekliğe yani tepe noktasına ulaşıyor. Yalnızca yatay hız kalıyor. Ama düşey hızın sıfır olmasından şunu elde edebiliriz:
v_y = 0 ; 0 = v_{oy} - g(2t); v_{oy} = 2gt; v_0sin \theta = 2gt
  • 3t anında, yükseklik t anındaki yüksekliğe eşit. Hız v&#;, yatay hızın yönü ve büyüklüğü değişmiyor v0x = v0cosθ. Düşey hız ise artık eksi yönlü (aşağı doğru). Düşey hızın büyüklüğü vy = v0y &#; 3gt. = v0sinθ &#; 3gt. Hız vektörünün şiddetini bulabiliriz:
v&#;^2 = v_x^2 + v_y^2 v&#;^2 = (v_0cos \theta)^2 + (v_0sin \theta - 3gt)^2

Bu durumu dikkatlice t anıyla kıyaslayalım:

v^2 = (v_0cos \theta)^2 + (2gt - gt)^2 \space (t \space ani)
v&#;^2 = (v_0cos \theta)^2 + (2gt - 3gt)^2 \space (3t \space ani)
Buradan v = v&#; olduğunu görüyoruz. Bunu genellersek, eğik olarak atılan bir cismin yükselirken ve düşerken aynı yüksekliklerdeki hız büyüklükleri (süratleri) eşittir.

  • 4t anında cisim yere düşüyor. Yatay hız değişmiyor, düşey hız ise -v0y. Yani yere çarpma hızının büyüklüğü atılma hızıyla aynı.
  • Eğik atılan cisimlerin yörüngesinin (hareketleri boyunca izledikleri yolun) parabolik olduğunu da görüyoruz.
  • Tepe noktasına çıkış süresinin, tepe noktasından yere iniş süresine eşit olduğunu ve bu ikisinin de uçuş süresinin yarısına eşit olduğunu da görüyoruz.
  • Tepe noktasından sonra cismin yatay atış hareketiyle aynı hareketi yaptığını da görüyoruz.

Örnek soru 1:

Bir cisim yatayla 37° açı yapacak biçimde, 20 m/s büyüklüğünde ilk hızla yukarı yönlü atılmaktadır. Buna göre cismin:

a) Tepe noktasındaki (maksimum yükseklikteki) hızının büyüklüğü kaç m/s olur?
b) Tepe noktasına çıkış süresi kaç s olur?
c) Uçuş süresi kaç s olur?
d) Çıkabileceği maksimum yükseklik kaç m olur?
e) Menzili kaç m olur?

(sin 37° = 0,6; cos 37° = 0,8 ve g = 10 m/s2 alın).

Çözüm

a) Cisim yukarı yönlü eğik atış yapıyor. Tepe noktasındaki hızının cismin ilk hızının yatay bileşenine eşit olduğunu biliyoruz. Öyleyse:
v_x = v_{0x} = v_0 cos \theta

v_0 = 20 \space m/s; v_x = (20 \space m/s)cos 37^\circ
v_x = (20 \space m/s)(0,8) = 16 \space m/s

b) Tepe noktasına çıkış süresini düşey hızdan bulabiliriz. Düşey hızın sıfır olduğu an tepe noktasına ulaşılan an demek.
v_{0y} - gt = 0 ; v_0 sin \theta = gt_c

(20 \space m/s) sin 37^\circ = (10 \space m/s^2)t_c t_c = \frac {(20 \space m/s)0,6}{(10 \space m/s^2)} = 1,2 \space s

c) Uçuş süresinin çıkış süresinin iki katı olduğunu biliyoruz: tu = 2tç
t_u = 2 \times 1,2 \space s = 2,4 \space s
d) Maksimum yüksekliği çıkış süresinden bulabiliriz:
h = \frac{1}{2}gt^2_c

h = \frac{1}{2}(10 \space m/s^2)(1,2 \space s)^2 = 7,2 \space m

e) Menzilin yani yatayda alınan toplam yolun yatay hızla uçuş süresinin çarpımı olduğunu biliyoruz:
x = v_{0x}t_u = (16 \space m/s)(2,4 \space s) = 38,4 \space m

Örnek soru 2:

Hava direncinin ihmal edildiği ortamda bir cisim aynı ilk süratle fakat sırasıyla yatayla θ1 = 30°, θ2 = 45° ve θ3 = 60° açı yapacak biçimde yukarı yönlü atılıyor. Cismin menzil uzaklıkları (yatayda alabilecekleri en uzun yol) sırasıyla x1, x2 ve x3 olduğuna göre, bu uzaklıklar büyükten küçüğe nasıl sıralanır? (sin 30° = cos 60° = 0,5; sin 60° = cos 30° = √3/2; sin 45° = cos 45° = √2/2)

Çözüm

Menzilleri hesaplamadan önce genel menzil formülü elde edebilecek miyiz bir deneyelim:
x = v_0 cos \theta t_{u}
t_u = 2t_c; t_{c} = \frac{v_0 sin \theta}{g}; t_u = 2\frac{v_0 sin\theta}{g}
x = \frac{v_0^2}{g} (2sin \theta cos \theta)

Trigonometriden :
sin (2\theta) = 2sin \theta cos \theta

Öyleyse:
x = \frac{v_0^2}{g} sin 2\theta
İlk hızlar aynı v0, sin 2θ değeri en yüksek olan açı en büyük olan olmalı.

  • θ = 30° için 2θ = 60° => sin 60° = √3/2
  • θ = 45° için 2θ = 90° => sin 90° = 1
  • θ = 60° için 2θ = ° => sin ° = √3/2

Demek ki en uzağa 45° ile atılan cisim gider, 30° ve 60° ile atılan cisimler daha az ama birbirine eşit mesafe giderler.

x2 > x1 = x3

Eğik atış ile ilgili kazanımlar

Atış hareketlerini yatay ve düşey boyutta analiz eder.
Öğrencilerin deney yaparak veya simülasyonlarla atış hareketlerini incelemeleri ve yorumlamaları sağlanır.
İki boyutta sabit ivmeli hareket ile ilgili hesaplamalar yapar.

< Yatay Atış   Sınıf Kuvvet ve hareket   Hooke Yasası >

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası