lgs tercihlerinde nelere dikkat edilmeli / Adım adım LGS tercihinde dikkat edilmesi gerekenler! - Eğitim Haberleri

Lgs Tercihlerinde Nelere Dikkat Edilmeli

lgs tercihlerinde nelere dikkat edilmeli

Lise Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

“LGS” olarak da bilinen Liseye Geçiş Sınavı’na girdiniz, puanınızı öğrendiniz. Şimdi, 4 sene boyunca okuyacağınız okulu seçme zamanı! Peki, geleceğinizi şekillendirme konusunda oldukça önemli bir dönüm noktası olan lise tercihlerinde nelere dikkat edilmeli? İşte, lise tercihi yaparken bilmeniz gerekenler ve lise tercihi yapacaklara tavsiyeler:

Tercihinizi Son Güne Bırakmayın

Bildiğiniz üzere LGS puanları 16 Temmuz Perşembe günü açıklandı. 20 Temmuz Pazartesi günü ise lise tercihleri yapılmaya başlandı. “LGS tercihleri ne zaman bitecek?” sorusunun cevabını da verelim: 29 Temmuz Çarşamba günü saat ’ye kadar. Fakat son anda ummadığınız bir durumla karşılaşma ihtimaline karşı, tercih listenizi hazırlamayı ve onaylatmayı son güne bırakmamanızı öneririz.

lise-tercihi-yapacaklara-tavsiyeler

Tercih Sistemine Hakim Olun

Tercihinizi doğru bir şekilde yapabilmek, hatta geçerli tercihler yapabilmek için elbette öncelikle sistemi iyi tanımanız gerekiyor. Şimdi, tercih sistemi ile ilgili önemli ve size yol gösterebilecek detayları paylaşmaya başlayalım.

  • Öncelikle “Lise tercihleri nereden yapılır?” sorusunun yanıtını bilmek gerekiyor. Adaylar tercih için Milli Eğitim Bakanlığının e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nden ya da herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulundan tercih yapabiliyor. Bu arada öğrencilerin yanı sıra velilerinin de tercih yapabileceğini belirtelim.
  • Yapılan tercihlerin okul yönetimi tarafından onaylanması gerekiyor. Aksi takdirde tercihler resmiyet kazanmamış oluyor.
  • Diğer önemli bir konu ise tercih yapılan gruplar. Sistemde yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grup bulunuyor. Bu grupları daha anlaşılır kılmak için kısa bir açıklama yapalım.

Yerel Yerleştirme Nedir?

Yerel yerleştirme; öğrencilerin ikamet adresleri doğrultusunda bir liseye yerleştirilebilecekleri anlamına geliyor. Yani burada önemli olan LGS’de alınan sonuç değil. İkametin yanı sıra 6. 7. ve 8. sınıflarda alınan yıl sonu puanının aritmetik ortalaması ve 8. sınıftaki özürsüz devamsızlık günü de yerleştirmeyi etkiliyor. Sınava girenlerin de girmeyenlerin de bu alanı doldurması zorunlu. Merkezi tercih ekranının açılması için öncelikle yerel yerleştirilme alanının doldurulması gerekli.

Yerel yerleştirme alanında en fazla 5 okul seçilebiliyor. 5 okuldan 3’ünün de kayıt bölgesinde olması gerekiyor. Ayrıca aynı okul türünden de (Anadolu, Fen, Meslek Lisesi vb.) en fazla 3 okul seçilebiliyor.

Merkezi Yerleştirme Nedir?

LGS sonucunda elde edilen puan ya da yüzdelik dilim doğrultusunda tercih yapılmasına imkân veren yerleştirmeye merkezi yerleştirme deniyor. Yerel yerleştirme ekranı doldurulduktan sonra merkezi yerleştirmede en fazla 10 tercih yapılabiliniyor. Sınava girmeyen öğrencilerin merkezi sınavla öğrenci alan okullar için tercih yapma şansı bulunmuyor.

Pansiyonlu Okullar İçin Yerleştirme Nedir?

Hem sınava giren hem de girmeyen öğrencilerin tercihte bulunacağı pansiyonlu okullar aslında bir nevi yatılı okullar. Yerel ya da merkezi yerleştirme tercihlerinde herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler pansiyonlu okullara yönlendirilebiliyor. Toplamda 5 pansiyonlu okul seçme imkânı bulunuyor.

lise-tercihi-nasil-yapilir

Geleceğinizi Nasıl Şekillendirmek İstediğinize Karar Verin

Lise tercihi nasıl yapılıyor, anlattık. Peki, lise tercihi yaparken nelere dikkat etmeli? Öncelikle göz önünde bulundurmanız gereken şey kesinlikle gelecek planlarınız. Örneğin bir doktor olmayı istiyorsanız ve puanınız yetiyorsa fen liselerini seçebilirsiniz. Eğer hayalinizdeki meslek bir yönetmen olmaksa bu durumda sosyal bilimler liselerini tercih edebilirsiniz.

Bunun yanı sıra seçeceğiniz okulun eğitim kadrosu, üniversite sınavındaki başarısı, sosyal olanakları, dil eğitimindeki başarısı gibi kriterlerin de değerlendirilmesi doğru bir seçim için sağlıklı olacaktır.

Evet, üniversite çok önemli; fakat kariyer planınızı oluşturma konusunda seçtiğiniz lisenin de yardımı olacak. Dolayısıyla gelecekte ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Bu konuda ailenizle ya da danışman hocanızla konuşup onlardan da destek almanızı öneririz.

Yüzdelik Dilim Doğrultusunda Tercih Yapın

Sınav sonucuyla elde ettiğiniz bir puan var; fakat puan doğrultusunda değil, yüzdelik diliminize göre tercih yapmak daha sağlıklı. Çünkü okulların taban puanları yıllara göre değişikliğe uğrasa da yüzdelik dilimlerde büyük farklılıklar olmuyor. Dolayısıyla yüzdelik dilim doğrultusunda tercihte bulunmak; daha sağlıklı, ayağı yere basan okul tercihleri yapmanız açısından oldukça önemli.

Sınav sonucunuz sayesinde dâhil olduğunuz yüzdelik dilime göre seçim yapabilmek için ise Tercih Rehberi’nden yardım alabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulan Tercih Rehberi’nde yüzdelik dilimin yanı sıra okul türü, il ve ilçe filtrelerinden de yararlanarak sizi hayallerinize kavuşturacak en uygun liseleri listeleyebilirsiniz.

LGS Tercihi Nasıl Yapılır

LGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

Yapılan tercih sonuçları 10 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak. Yani 10 Ağustos günü pek çok öğrencinin yerleştiği yer belli olacak.

Lise tercihleri nasıl yapılır, anlattık. Elbette dilediğiniz okulu kazanmanızı çok isteriz, fakat şunu unutmamalısınız: İstediğiniz okulu kazanamamanız da hayallerinizle vedalaşacağınız anlamına gelmemeli! Hayat uzun bir yolculuk ve bu yolculukta nelere imza atacağınızı siz belirleyeceksiniz. Size önerimiz, pes etmeden hayalleriniz için çalışmanız!

Şimdiden verimli ve unutulmaz bir eğitim-öğretim yılı geçirmenizi dileriz.

LGS Devlet Anadolu ve Fen liseleri tercihleri 4 Temmuz Pazartesi başladı. 20 Temmuz&#;a kadar da devam edecek. Tercihlerde nelere dikkat edilmesi gerektiğini özetlemek istedim. Faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

LGS tercih ve lise seçimi konusunda bireysel danışmanlık almak isterseniz [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Instagram hesabımı funduszeue.info?hl=tr ,

Twitter hesabımı funduszeue.info

Telegram kanalımı  funduszeue.info

You Tube Kanalımı funduszeue.info takip edebilirsiniz.

LGS Devlet Anadolu ve Fen Liseleri tercih ve yerleştirme takvimi de belli oldu. İşte önemli tarihler

30 Haziran – 20 Temmuz – Özel Lise Kayıtları – Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alan Okulların Kayıtları

Temmuz – Yerleştirme İşlemleri İçin Tercihlerin Alınması

25 Temmuz – Yerleştirme Sonuçlarının İlanı

Temmuz – 1. Yerleştirmeye Esas Nakil Dönemi

01 Ağustos – Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının İlanı

Ağustos – 2. Yerleştirmeye Esas Nakil Dönemi

08 Ağustos Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Sonuçlarının İlanı

Gelelim tercihlerde nelere dikkat edilmesi gerektiğine;

* Merkezi puanla öğrenci alan 10 tane okul seçeceksiniz. Kendi diliminizle, okulun yüzdelik dilimlerini kıyaslayarak okulları listenize alabilirsiniz.

* Bu 10 okulun tanesi diliminizin üstünde, 4 tanesi diliminize yakın, tanesi de diliminizin altında olacak şekilde seçebilirsiniz.

*Geçen sene ve bu sene giren öğrenci sayısı aynı olduğu için dilimlerde çok büyük oynamalar beklemiyorum. Ama okula talebin artması okulun öne gelmesine , talebin azalması da okulun geriye gitmesine sebep olur. Okulların kontenjanlarının azalması okulun öne gelmesine yol açabilir, dilimi küçülebilir.  Aynı şekilde hazırlık açılan okullarda da dilimler küçülebilir. Sıralamanızı yaparken dilim değişme ihtimallerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Kontenjanlarla ilgili Salim Ünsal hocanın bir çalışması var ona da göz atabilirsiniz.

funduszeue.info

funduszeue.info

* Okulları mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ziyaret etmediğiniz hiç bir okulu listenize almayınız. Mezun ve velileriyle görüşmeye çalışabilirsiniz. &#;Okul Seçimi Tavsiyeleri&#; Facebook grubuma soru sorabilir. Okullarla ilgili önceden yapılmış yorumları okuyabilirsiniz.

* Üniversite başarılarını funduszeue.info yada funduszeue.info gibi sitelerden inceleyebilirsiniz.

* Listenizdeki okulları yüzdelik dilimlere göre küçükten büyüğe doğru sıralamak zorunda değilsiniz. Yakın dilimlerde istek sıranıza göre değişiklikler yapabilirsiniz.

İstanbul, İzmir ve Ankara&#;daki okulların yılı yüzdelik dilimleriyle ilgili yazılarımın linklerini aşağıda paylaşıyorum. Süreçte kolaylıklar diliyorum.

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

 İçinde bulunduğumuz şu günlerde tüm ülkenin ortak akılla en güvenilir çözüme ulaşmak için çabaladığı Liselere Giriş Sınavı (LGS) tercihleri en önemli gündem maddelerimizin başında geliyor. Öğrencilerimizin hayatını önemli ölçüde etkileyecek olan bu tercihlerdeki stratejilerin ne şekilde adımlanması gerektiğini Rehber Öğretmen ve Aile Danışmanı Gizem Gündüz ile konuştuk.

Sınav stresi sadece sınav anını kapsamıyor. Puanların açıklanması, tercihlerin yapılması ve yeni okula başlamak hepsi bir paket halinde öğrencilerin önünde duruyor. Liselere Giriş Sınavı (LGS) puanları açıklandı ve tercihler 4 Temmuz Pazartesi günü başladı. 22 Temmuz’a kadar devam edecek. Liseye hazırlanan öğrencilerin hayat çizgilerini değiştirecek önemli belirleyicilerden biri olan LGS tercihlerini yaparken nelere dikkat etmeliyiz, tercihler nasıl yapılacak ve daha pek çok soruyu sizler adına özel bir kurumda görev alan Rehber Öğretmen ve Aile Danışmanı Gizem Gündüz’e sordum.

Gündüz, tercih aşamasında öğrencilerin net adımlar atması gerektiğinin altını çizdi. Hayali beklentilerin bu sistemdeki tercih sürecinde çok da yeri olmadığını, en gerçekçi tablonun baz alınmasının öğrencinin açıkta kalmamasında büyük önem taşıdığını belirten Gizem Gündüz ile LGS tercih rehberinin ayrıntılarından başlayarak, öğrencilerin tüm süreci nasıl yönetebileceğine kadar her ayrıntıyı konuştuk. Ayın 20’sine kadar gündemlerimizden düşmeyecek olan LGS tercihleri ile ilgili aradığınız tüm cevapları bulabileceğiniz röportajımızı bu sütunlardan sizler ile buluşturuyorum…

Rehber öğretmen ve aynı zamanda sosyoloji eğitimi de almış uzman olarak sınavlara bakış açınız nedir?

Sağlıklı bir ölçme ve değerlendirme yapıldığı takdirde sınavları gerekli buluyorum. Her ne kadar bir "yarış psikolojisi" yaratsa da her kişinin kendiyle yarışması gerektiğini düşünüyorum açıkçası. Sınavları aşılması gereken dev engeller olarak çocukların zihninde kodlamak bizlerin hatası. Hâlbuki bilen ile bilmeyeni ayırt etmek zorundayız. Eğer öğrenci çalışıyorsa, elinden geleni yapıyorsa korkması gereken bir şey yok.

BU YIL TÜRKÇE VE FEN BİLGİSİ BELİRLEYİCİ OLDU

LGS’yi geride bıraktık puanlar da açıklandı. Şimdi tercih stresi var. tam puan alan öğrenci var. Sınav sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Her sene matematik tartışma konusu oluyor, herkes matematikten korkuyor. Ama bu yıl Fen Bilgisi ve Türkçe testleri belirleyici oldu. Ağırlıklı olarak Fen Bilgisi öne çıktı diyebilirim. Çoğu öğrencinin beklentisi karşılanmadı. Bu demek oluyor ki öğrencilerimiz sınava çalışırken her ihtimali göz önüne alarak, farklı soru tiplerine hazırlıklı olacak şekilde çalışmalılar.

SINAVDA KIZ ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI

Karşılaştığım bir istatistikte matematik dersi dışında tüm derslerde kız öğrencilerin erkek öğrencilerden daha başarılı olduğu tespit edilmiş. Böyle bir bilgi ya da veri var mı elinizde?

Evet, böyle bir bilgim var. LGS raporunda yer alıyor. Sınav ağırlıklı olarak yoruma dayalıydı. Özellikle Türkçe testi. Kız öğrencilerimizin bu raporlamaya göre daha üstün yorumlama becerisi gösterdiğini düşünüyoruz. Bu noktada kitap okumanın ve sürekli soru çözmenin önemi büyük. Yaş grubu olarak baktığımızda kız öğrencilerin kitap okuma alışkanlığının daha fazla olduğunu görüyoruz bu da yorumlama yeteneğini doğrudan etkiliyor.

Sınavda en başarılı ve başarısız olunan dersler hangileri ve sebepleri sizce neler?

Fen bilimleri testi bu yıl daha eleyici rol üstlenmesine rağmen yayınlanan raporda değişik bir sonuç gördük. Sayısal bölümde doğru cevap yüzdesi fen bilgisinde daha yüksekti. Sözel bölümde ise doğru cevap yüzdesi en yüksek Türkçe testindeydi. En düşük İngilizce testinde görünüyor. Bilgiyi yorumlamanın aktif rol oynadığı bir sınav oldu.

TERCİHLER İÇİN SON GÜN 20 TEMMUZ

Tercihler hakkında konuşalım. Tercih için öncelikle ana kurallar neler? Hangi tarihler arasında nasıl yapılacak?

Temmuz arası tercih süreci başladı. Sonrasında ek yerleştirmeler başlayacak. Önerim ek yerleştirmelere kalmadan öğrencilerin sağlıklı tercihler yapmaları. İlk olarak yerel tercih ekranı açılacak. Öğrencinin kayıt alanında yer alan okullar bu listede çıkacak. Bu kısımda tercih yapmadan merkezi tercih ekranı açılmayacak. 5 tercih hakkı olacak. İlk 3 tercih aynı tür lise olmak zorunda. 3 tane Anadolu Lisesi veya 3 tane Anadolu Meslek Lisesi gibi Tercihler mutlakabir ortaokul müdürlüğünde onaylatılacak. Yerel yerleştirme ortalama başarı puanına (OBP) göre alım yaparken Merkezi Yerleştirme Ekranı’nda yüzdelik dilime göre alım yapılacak.

Liseye başlayacak öğrenciler tercihlerde nelere dikkat etmeli? Alınan puana göre kısıtlı bir tercih listesi mi oluşturulmalı yoksa hep istenilen okul da listeye eklenmeli mi?

Ortalama başarı puanı ve yüzdelik dilime göre tercih yaparken ölü tercih olmamasına dikkat edilmeliler. Nedir ölü tercih? Öğrencinin gösterdiği başarı yüzdesinin ya da OBP’nin çok üstünde istediği bir okulu yazıp tercih hakkını boşa kullanmasıdır. Tercih listesinde buna dikkat edilmeli ve hata yapmamaya özen gösterilmelidir.

ÖLÜ TERCİH YAPILMAMASI GEREKİYOR

Kazanamadım telaşı yaşamamak için doğru bir sıralama nasıl yapılır?

Dediğim gibi; ölü tercih yapmamaya dikkat edilmeli. Yerel tercih hakkı ve merkezi yerleştirme sıralaması çok iyi kullanılmalı. Ortalama başarı puanı 80 olan bir öğrenci 83’lük dilimden başlayarak 75’lik dilime kadar okul yazabilir yerel tercihinde. Ortalama başarı puanı düşük olan öğrencilerimiz Anadolu Meslek Liseleri’ni muhakkak düşünsün. Mesleki okulların resmi sayfalarında yer alan bölümler incelenebilir.

Ek tercihler olacak mı?Puan çok düşük ise daha doğrusu okul kazanma şansı düşükse bile tercih yapılsa kazanma şansı olur mu?

Doğru tercih, her zaman kazanma şansı getirir! Bu aslında bulunulan ilde ne kadar okul olduğuna bağlı. Büyük şehirlerde okul sayısının artmasıyla bu şans daha da fazla. Ek tercihler oluyor ama o zamana bırakılmamasını tavsiye ederim.

MESLEK LİSELERİ ARTI DEĞER KATIYOR

Meslek liseleri konusunda fikirleriniz neler? Bu alanda sosyolog olarak da görüşleriniz çok değerli. Çünkü meslek lisesine bakış açısı toplum da okul kazanamamak ile eş değer tutuluyor.

Meslek liselerinin toplum tarafından beğenilmediği doğru. Yüksek başarı gösterememiş ya da sınava hiç girmeden ortalama başarı puanıyla yerleşen öğrenciler tercih ediyor. Dolayısıyla bu okullar başarı sıralamasında aşağıda kalıyor. Etki tepki gibi. Velilerin olumsuz görüşleri bu durumu besliyor. Her veli ve her öğretmen öğrencilere bu liselerde olma amacını sağlıklı şekilde aşılarsa, biraz disiplin ortamı ve rehberlik çalışmaları artırılırsa bu okullardaki öğrencilerin kendini tanıyan, hedefi olan öğrenciler olarak akademik hayatına devam edeceğini düşünüyorum. Meslek lisesinin dezavantajı görülüyor hep ama avantajları da var. Erken yaşta iş yeri açma belgesine sahip olacaklar. Ayrıca mesleki alanda alınan diploma, öğrenciler yurt dışına çıkmak istediğinde bir artı değer katacak.

Hiçbir yeri kazanamayacak durumdaysak ne yapmalıyız? Liseye nasıl devam edeceğiz?

Böyle bir ihtimali zayıf görüyorum öncelikle. Ama yerleşmeyen öğrencilerimiz açık lise ya da özel okul alanında şansını deneyebilir. Öğrencilerimizin dünyaya dair kazanacağı çok görüş var. Lise hayatı önemli ama böyle bir durumda çok fazla seçenek kalmıyor. Açık liseden devam etme kararı alan bir öğrenci örgün eğitim hayatına bir dershaneye kaydını yaptırarak da devam edebilir. Üniversite sınavına dolu dolu hazırlanmış olur. Özel okullar da yoğun bir eğitim ve ders dışı aktivite (spor, resim, müzik vb..) sunması nedeniyle öğrencinin akademik hayatına çok katkıda bulunuyor.

BAŞARISIZLIK İÇİN ÖĞRENCİYİ SUÇLAMAK YANLIŞ

Tercih döneminde gözlemlerinize dayanarak velilerin davranışları nasıl? Stresi tetikleyici roldeler mi? 

Her ebeveyn çocuğu için maddi ve manevi olarak emek harcıyor. Bunun karşılığını tabii ki görmek istiyor. Öğrenciyle birlikte bu süreci onlar da yaşıyor dolayısıyla stresliler. Fakat sonuç ne olursa olsun çocuklarına fazlasıyla yüklenen veliler görüyorum ki bu, çocuğu kazanmaya yönelik bir davranış olmaz. Her insanın bir kapasitesi vardır. İyi veya kötü bir sonuç için daima öğrenciyi suçlamak doğru olmaz. Hatta bir suçlu aramak da doğru olmaz. Hayat böyle değil midir? Kazanmak da var kaybetmek de Burada sorulması gereken soru şudur? Belli bir yaşa gelene kadar çocuğumuza ne kadar sorumluluk bilinci aşıladık? Görevleri hakkında ne kadar bilgilendirdik?

Sadece maddi destek sağlayıp kalan her şeyi ondan mı bekledik? Beklentilerimiz çocuğumuzun kişiliği, kapasitesi ve hayat şartıyla ne kadar uyumluydu? Bunlar önemli

Lise tercihi döneminde ki öğrencilerin yaş grubu göz önüne alındığında doğru seçimler yapma olasılıkları nedir? Bu noktada olabildiğince en doğru için kimlere başvurmak gerekir?

Öğrenciler yaşları gereği ileri görüşlü olmakta zorlanabilir. Ergenlik dönemi dediğimiz bir dönemde duygusal ve düşünsel bir karmaşa içindeler. Fazla idealist veya fazla umursamaz davranabilirler ki bu gerçeklerden uzaklaşmak, durumu iyi yorumlayamamak, geleceğe yönelik sağlıklı bir tahminde bulunmamak demektir. Bu her öğrenci için geçerlidir demiyorum. Çoğunluk için böyle. Bu noktada ailenin gerekli araştırmaları yapıp, öğrenciyle birlikte branş ve rehber öğretmenlerden yardım almalarını öneriyorum.

Z KUŞAĞI KOLAY YOLDAN PARA KAZANMAK İSTİYOR

Kendi öğrencilik döneminiz ile Z kuşağını kıyasladığınız zaman farklılıklar neler?

Geleceğe dair daha umutlu ve daha fazla sorumluluk sahibiydim. Evet ben de ders çalışmayı sevmezdim. Zorlandığım dersler oldu. Başaramayacağımı düşündüğüm noktalar oldu. Fakat ne yapmak istediğime karar verdiğimde tam olarak 15 yaşında olduğumu hatırlıyorum. Z kuşağında inanılmaz bir rahatlık ve hedefte belirsizlik görüyorum. Tabii ki bunda yaş bir etken. Hem de önemli bir etken. Ama aynı zamanda dünyaya bakış açısında şunu görüyorum; çaba harcamadan bir şeyler elde etmek. Kolay yoldan kazanmak.  Sınırları zorlamak ve kendini geliştirmek anlamında bir yetersizlik söz konusu. Hedeflerinin olmaması sadece öylesine okumalarına neden oluyor. Üniversiteyi de bu güdüyle kazanmaya çalışıyorlar. Sosyal medyanın ve sosyal medyada popüler olan isimlerin bu algıda büyük rolü var.

YAZILIM VE KODLAMA GELECEĞİN MESLEKLERİ

Meslek Seçimleri için neler söylemek istersiniz? Geleceğin mesleği olarak gördüğünüz iş kolları hangileri?

Meslek seçimi çok problem olabiliyor. Çünkü toplumda öne çıkan iki meslek var. Herkes çocuğunu doktor ya da mühendis olarak görmek istiyor. Hâlbuki çocuğun bir ilgisi, isteği, yeteneği hangi yönde bunla ilgilenilmiyor. Gerçi artık velilerin farkındalığı eskiye göre daha yüksek. Geleceğin meslekleri olarak içinde teknoloji olan her şey ön plana çıkıyor. Yazılım, kodlama popüler. Ama bu demek değil ki diğer mesleklere ihtiyaç kalmadı öyle değil.

Önemli olan kişinin sevdiği işi yaparak hayatı sürdürebilmek!

Son olarak öğrencilere ne söylemek istersiniz?

Sınavları sevmesek de; öğrencilik hayatımızda da, iş hayatında da karşılaştığımız başarı ölçme türü. İyi bir lise bizim için önemli olsa da her şey demek değil. Yerleşemeyen ya da istediği okulu kazanamayan öğrencilerimiz; ‘hayat yeni başlıyor’. Umutsuzluğa kapılmak için daha çok erken. Her şey kişinin kendisinde bitiyor. Sorumluluk alıp, ders çıkarıp hayatımızı farklı yönde devam ettirmek mümkün. Herkese başarılar diliyorum…

Fotoğraf: Twitter

20 Haziran'da yapılan Liselere Geçiş Sınavı'nın (LGS) sonuçlarının açıklanması ardından öğrenciler yerleşmeyi istedik okullara dair tercihlerini bugün itibariyle 29 Temmuz'a kadar yapabilecek.

Öğrenciler, LGS tercihlerini Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yayımladığı kılavuza göre yapacak. Bu yıl 5 tercih hakkını 10'a çıkaran MEB, bu tercihlerde adrese dayalı okul gibi bazı kıstasları zorunlu tutacak. 

Peki öğrenciler ve veliler tercihleri yaparken nelere dikkat etmeli?

Rehberlik Uzman İsmail Korkmaz ve Eğitim-Sen Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan öğrencilerin tercihlerde nelere dikkat etmeleri gerektiğini bianet'e anlattılar.

"Yüzdelik dilime göre tercih yapılmalı"

Korkmaz, yüzdelik dilime göre tercih yapılması gerektiğinin altını çizdi ve ekledi:

*Birincisi; puana göre değil, yerleşmek istedikleri okulların geçen yılki yüzdelik dilimlerine göre tercih yapmalılar. Geçen yılın puanı ile bu yılın puanı arasında fark var. Bu nedenle kesinlikle yüzdelik dilime dikkat etmeliler, tercihlerini buna göre yapmalılar. 

Örneğin geçen sene puan alan bir öğrenci yüzde 4'lük dilimdeyken bu sene yüzde 3'lük dilimde yer alabiliyor. Yani aldığı puanla geçen sene bir yere yerleşemeyen öğrenci bu sene yerleşebiliyor. Bu yüzden yüzdelik dilim önemli.

* İkincisi;  en çok istedikleri okuldan en az istedikleri okula göre tercih yapmaları gerekiyor. Burada  sıralamanın önemi yok. Çünkü puana göre yerleştirme olacak.

*Üçüncüsü ise; yüzdelik dilimde eksi 5 altı ve artı 5 yukarı tercih yapsınlar. Eğer bir öğrenci yüzde 3'lük dilimde yer alıyorsa  yüzde 4, 5, 6, 7, 8'e kadar  tercih yapsın ve garantiye alsın. Hangi dilimde olursa olsun mümkün olduğunca on tercih hakkını kullansın.

*Sınava giren girmeyen bütün öğrenciler aynı zamanda adrese dayalı tercih yapmaları da gerekiyor. Bu tercihlerde ise öğrenciler diploma notuna göre yerleşecek. Bu ögrenciler kendi bölgelerinden ve komşu bölgelerden okul tercihinde bulunabilecekler. Tercih yaparken okul türüne göre 3 okul tercihi yapabilecekler. Örneğin 3 Anadolu lisesi 3 Anadolu meslek lisesi tercihinde bulunabilecekler

*Öğrenciler tercihlerini yaptıktan mutlaka kaydetsinler,  kesinlikle kaydetmeyi unutmasınlar. Tercihlerini kaydettikten sonra okuldan onaylatmayı da unutmamalılar.

"Beş tercih hakkı pratikte kullanılamıyor"

Öğrencilerin, adrese dayalı tercih yaparken kısıtlandığını belirten Özgür Bozdoğan ise, şöyle konuştu:  

"Öğrenciler, açıkta kalma kaygısıyla istemedikleri okulları tercih etmesinler. Mutlaka ama mutlaka gitmek istedikleri okulları yazsınlar. Yerleşemedikleri takdirde sendika olarak, Milli Eğitim Bakanlığı'na gerekli başvuruları yaparak, öğrencilerin eğitim almak istedikleri okula yerleşmesini sağlayacağız. Ve başarı sırasına göre değil, yüzde dilime göre tercih yapmaları gerektiğini unutmalılar.

Bu dönem adrese dayalı tercihlerde önemli bir sorun yaşanacak. Öğrencilerin, kendilerine yakın bölgede tercih edecekleri sayıda okul türü bulunmuyor. Mesela; İzmir Güzelbahçe'de en fazla iki Anadolu Lisesi, 1 meslek lisesi var. Öğrencilerin beş tercih hakkı var ama pratik olarak kullanamıyor.

Öğrenci Anadolu Lisesi'nde okumak istiyorsa ikiden fazla tercih hakkı yok. Bu iki anadolu lisesine yerleşemezseniz istemediğiniz bir okul türüne gitmek zorunda kalacaksınız. Bu öğrencilerin eğitim hakkını sınırlandırmak demektir, MEB bir an önce adrese dayalı tercih alanlarını geniş tuttuğunu açıklamalı. 

Okul türleri arasında eşit davranılması gerekirken, sınavla öğrenci alan Anadolu İmam Hatip Liselerine yönlendirme var. Bazı kurumlar, Yabancı dil bursu vererek, buraya öğrenci çekmek istiyor ve MEB buna seyirci kalıyor. Bu ayrıştırmadır eğer bir burs verilecekse bu Fen Lisesine de Anadolu Lisesi'ne verilmeli. Ama amaç imam hatiplere yönlendirmek." (RT)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası