hemogram mono yüksekliği nedir / Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir? - Acıbadem Hayat

Hemogram Mono Yüksekliği Nedir

hemogram mono yüksekliği nedir

Hemogram Nedir?

Tam kan sayımı yani diğer adıyla hemogram testi kanınızı oluşturan hücresel elemanları gösteren kan tahlilidir. 

Hemogram, bir kan örneği üzerinde yapılan, çok sayıda değeri barındıran bir test grubudur. Hemogram, vücutta herhangi bir hastalık ve enfeksiyonun varlığını kontrol eden geniş bir tarama paneli görevi görür. Hemogram, esas olarak kanın üç bileşenini, yani kırmızı kan hücrelerini, beyaz kan hücrelerini ve trombositleri test eder.

Yakınmalarınızı dinleyen ve muayenenizi yapan doktorunuz yaşadığınız sağlık sorununun vücudunuzda ne gibi değişiklikler yarattığını bu kan tahlili ve diğer bulguları birleştirerek anlamaya çalışır. Gerektiğinde başka tahliller de isteyebilir. 

Doktorunuzun sizden hemogram testi istemesinin farklı nedenleri olabilir.

  • Bunlardan birincisi; bir yakınmanız ya da şikayetiniz olmasa da genel sağlık durumunuzu anlayabilmek için tam kan sayımı isteyebilir. Bu sayede henüz belirti vermemiş olan erken evredeki sağlık sorunlarınız erkenden tespit edilir ve sağlınız bozulmadan tedavi aşamasına geçebilir ve olası bir sorunu daha da kötüleşmeden ortadan kaldırılabilir.
  • Yaşadığınız olası semptomların neden kaynaklandığını anlamak için doktorunuz tam kan sayımı testi isteyebilir. Yüksek ateş, yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı ya da enfeksiyon gibi sorunların ayırıcı tanısı için de hemogram testi yapılabilir. Yapılan tam kan sayımı testi, doktorunuzun koyduğu ön tanıyı doğrulamaya yarar.
  • Kan hastalığına dair bir teşhis konulduysa doktorunuz hastalığınızın seyrini izlemek için yine tam kan sayımı testi isteyebilir. 
  • Bir diğer neden ise kan hücrelerinizi etkileyen ilaçlar kullanmanızdır. Bu ilaçların etkisini görmek isteyen doktorunuz hemogram testinden yararlanabilir.

Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nasıl Yapılır?

Tam kan sayımı testi ile beraber başka ek kan testleri istenmediyse genellikle test öncesi açlık istenmez. Ancak hemogram testinizle beraber açlık gerektiren başka bir kan ölçümü yapılacak ise doktorunuz tahlilden belirli bir süre önce yemeyi ve sıvı tüketimini durdurmanızı isteyebilir. Kan tahlili için hastaneye gittiğinizde bir sağlık görevlisi kol damarınızdan gerekli miktarlarda kan örnekleri alarak bunları tüplere yerleştirir. Kan örneği bebekten alınacaksa, topuk kanı tercih edilebilir. Alınan numuneler tahlil edilmek üzere laboratuvara gönderilir. 

Hemogram (Tam Kan Sayımı) Ne Zaman Yapılır?

Tam kan sayımı yapılmasını gerektirecek olası belirtiler şöyle sıralanabilir;

  • Vücutta görülen morarmalar veya kanamalar. Morarmalar pıhtılaşmayı sağlayan kan pulcukları olan trombositlerin sayısını etkileyen bir kan hastalığından kaynaklanıyor olabilir. 
  • Halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi sebebini anlamak için kırmızı han kücrelerinin (alyuvarlar) sayısı, kütlesi, hacimleri ve hatta renkleri kan sayımı tetkiki ile ölçülürken bu hücrelerin içinde bulunan ve yapısında demir bulunan hemoglobinin düzeyi de tam kan sayımı ile belirlenir. 
  • Yorgunluk, baş dönmesi veya halsizlik.
  • Tansiyon ile ilgili olası sorunlar ve kalp atış hızında görülen değişiklikler,
  • Yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma durumları,
  • Eklemlerde ağrı ve buna benzer vücutta yüksek iltihabın neden olabileceği, enfeksiyona bağlı bulguların ayırıcı tanısında kandaki beyaz kan hücreleri (akyuvarlar) ve bunların farklı çeşitlerinin sayıları da kan sayımı ile değerlendirilir.

Hemogram (Tam Kan Sayımı) Değerleri Kaç Olmalıdır?

Tam kan sayımı ile kandaki birçok bileşenin değerleri kontrol edilir. Tam kan sayımında istenen ölçümler şunlardır;

  • Akyuvarlar (Beyaz Kan Hücreleri WBC): Beyaz kan hücreleri vücudumuzun mikroplarla mücadele etmesini sağlar. Eğer kan örneği alındığı sırada vücudunuzda enfeksiyon, iltihap gibi bir sorun varsa beyaz kan hücrelerinizin sayısı normal aralıkların dışında çıkar. Akyuvar değerinin normalden düşük çıkması ise vücudunuzun olası bir enfeksiyon durumunda zorlanabileceği anlamına gelebilir. Düşük beyaz kan hücresi sayısının arkasında kullandığınız bir ilaç, kemik iliğine dair bir rahatsızlık da yer alabilir. Bir diğer neden ise yaşadığınız enfeksiyon olabilir, bazı enfeksiyonların seyrinde beyaz kan hücreleri kullanılıp harcanır ve hemogramda sayılar düşer.
  • Kırmızı Kan Hücreleri (RBC): Kırmızı kan hücreleri akciğerimiz aracılığıyla aldığımız oksijeni, damarlarımız üzerinden vücudumuzun diğer organ ve yapılarına taşımakla görevlidir. Alyuvarların sayısının az olması veya her bir alyuvarın taşıdığı hemoglobin miktarının azlığı anemi ile ilgili olabilir. Başka etkenler de alyuvar sayısının düşük olmasına neden olabilir.
  • Hemoglobin (HB ya da HGB): Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde yer alan bir proteindir. 
  • Hematokrit (HCT): Hematokrit ölçümü kanınızın ne kadarlık bölümünün alyuvarlardan oluştuğunu belirler. HCT değerinin olması gerekenden daha az olması, gerekli miktarda demire sahip olmadığınıza işaret edebilir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine destek olur. Hematokrit değerinizin normal aralıktan fazla çıkması bazen kemik iliği hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi yeterince su tüketmemenizden veya sıvı kaybından da kaynaklanabilir.
  • MCV: MCV değeri alyuvarlarınızın ortalama ebatını ifade eder. Eğer MCV ölçümünüz olması gereken değerin üzerindeyse bu durum B12 vitamininizin ya da folat miktarınızın düşüklüğünden kaynaklanabilir. Kırmızı kan hücreleriniz normal değerlere göre daha küçükse anemiyle ilgili bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.
  • Trombosit: Trombositler kanımızın pıhtılaşmasını destekler. Trombosit sayım sonucunu normalden düşük olmasına trombositopeni denilir. Normalden yüksek trombosit durumu ise trombositoz olarak adlandırılır. Her iki durum da bir sağlık sorunundan ya da kullanılan bir ilaçtan kaynaklanıyor olabilir. Trombosit yüksekliği ya da düşüklüğünün nedenini bulmak için başka ek testlere de ihtiyaç duyulabilir.

Tahlil sonuçları genellikle birkaç saatlik bir zaman diliminde hazır olur. Tahlil sonuçları iki sütun halinde sıralanır. Her bir tahlil için olması gereken normal aralık değerleri de bu belgede yer alır. Böylece sonuçlarınızın normal aralıklarda olup olmadığını siz de görebilirsiniz. 

Sonuçları kendi başınıza yorumlamanız yanlış olur çünkü bu sonuçlara etki eden pek çok değişken bulunmaktadır ve bu konuda doktorunuzun değerlendirmeleri önemlidir. Mesela hafif bir anemi bile sonuçlarınız üzerinde etkili olabilir. 

Yaygın olarak kullanılan referans değerleri şöyledir:

Hemoglobin Normal Aralığı
Erkek (15+ yaş): 13,0 - 17,0 g/dL
Kadın (15+ yaş): 11,5 - 15,5 g/dL

Hematokrit Normal Aralığı
Erkek: Yüzde 40 - 55
Kadın: Yüzde 36 - 48 

Trombosit Sayısı Normal Aralığı
Yetişkin: - /mL
Beyaz Kan Hücresi (WBC) Normal Aralığı
Yetişkin: /mL

Tam Kan Sayımı Hangi Hastalıkların Teşhisini Kolaylaştırır?

Tam kan sayımı testi birçok sağlık sorunun teşhisine önemli katkılarda bulunur.

  • Aralarında lösemi ve lenfoma da olmak üzere farklı kanser türleri,
  • Alyuvar ve akyuvar düşüklüğüne ya da yüksekliğine neden olabilecek enfeksiyonlar, genetik bozukluklar ve diğer sorunlar,
  • Bazı ilaçları kullanmanın getirdiği yan etkiler,
  • Vücutta görülen bazı vitamin, element ve mineral eksiklikleri,
  • Kemik iliği, dalak ile ilgili sorunlar,
  • Kan üretimi ile ilgili sorunlar.

Hemogram testinin sonuçları kesin olarak bir sağlık sorununuz olduğu anlamına gelmez. Herhangi bir sağlık sorununuz ya da şikayetleriniz yoksa ve sonuçlarınız referans aralık değerlerine yakınsa genellikle endişe etmeyi gerektirecek bir durum yoktur. Değerleriniz normal aralığın üzerindeyse bu durumda doktorunuz bu değerleri takip etmeyi ister ya da ek testler talep edebilir. Öte yandan kanser gibi önemli bir hastalığınız varsa ve bazı değerleriniz çok yüksekse tedavi sürecinizde değişikliklere gidilebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Monosit (Mon) Nedir? Monosit Y&#;ksekliği Ve D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; Neden Olur, Nasıl Ge&#;er?Monosit (Mon) Nedir? Monosit Y&#;ksekliği Ve D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; Neden Olur, Nasıl Ge&#;er?

Monosit (MON) Nedir?

Monositler, vücutta olan en büyük beyaz kan hücresi türü olup beyaz kan hücrelerinin yaklaşık olarak %2 ila 'unu oluşturmaktadır. Monositler, aynı zamanda kemik iliği tarafından üretilen akyuvarlardır. Bağışıklık sistemi hücreleri olarak da bilinen monositler; bahsedildiği üzere viral, bakteriyel, fungal ve protozoal enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaktadır. Bu bağışıklık hücreleri, makrofajlar ya da dendritik hücreler haline geldikleri dokulara girmeden önce birkaç gün kanda dolaşırlar.   

Monosit Yüksekliği Neden Olur?   

Monosit yüksekliği, monositoz olarak adlandırılmaktadır. Monosit yüksekliği; vücudun enfeksiyon, iltihap ve kanser gibi anormal sorunlar ile mücadele ettiğine işaret edebilmektedir. Diğer bir ihtimal monositlerin bazı problemler yüzünden beklenilen düzeyde verimle ya da tam fonksiyonlu olarak çalışamadığıdır. 

Monosit yüksekliğinin başlıca nedenleri:   
- Maya enfeksiyonları 
- Bakteriyel enfeksiyonları 
- Parazit enfeksiyonları 
- Koroner kalp hastalığı 
- Romatizma bozuklukları 
- Tüberküloz 
- Obezite 
- Romatoid artrit 
- Huzursuz bağırsak sendromu 
- Akciğer hastalıkları ve enfeksiyonları 
- Kardiyovasküler hastalık 
- Lenfoma 
- Hodgkin hastalığı    

Monosit Düşüklüğü Neden Olur?   

Monosit (MON) sayısı sağlıklı bir insanda da düşük olabilmektedir. Bu sebeple her zaman bir probleme işaret sayılmaz. Monosit düşüklüğü, üretildiği yer olan kemik iliğinde bazı problemler olduğu manasına gelebilir. Bağışıklık sistemini baskılayabilecek tedaviler ve durumlarda söz konusu olabilir. Monosit düşüklüğü tıbben monositopeni olarak adlandırılır.   

Monosit düşüklüğünün başlıca nedenleri:  

- Stres - Lupus - Romatoid artrit - Lösemi - Tüberküloz - Akut viral enfeksiyonlar - B12 eksikliği  - Anemi  

Monosit Yüksekliği ve Düşüklüğü Nasıl Geçer?   

Monosit yüksekliği bir hastalık değildir. Monosit yüksekliği, herhangi bir hastalığın varlığında gözlenebilen klinik bir durumdur. Kan tahlili neticesinde teşhis edilir. Monosit oranının düşürülmesi için kişide var olan hastalık tespit öncelikle tespit edilmeli ve uygun bir tedavi yöntemi doktor gözetiminde uygulanmalıdır.  Tedavi sürecinde hastaların uyku düzenine özen gösterilmeli ve düzenli uykuya önem verilmelidir. Sağlıklı beslenmede dikkat edilmesi gereken hususların başında geliyor. Hastaların yaş, sağlık ve beden durumlarına uygun bir beslenme programı belirlenmelidir. Bu tarz bir rahatsızlığı olan kişilerin düzenli egzersiz yapmalarının önemli faydaları vardır.   Monosit değerinin düşük olması neticesinde sık sık enfeksiyon, solunum yetersizliği ve baygınlık gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Uzman hekimler tarafından monosit değerinin düşüklüğüne neden olan etkenler tespit edilmekte ve buna bağlı olarak tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Tedavi için çoğunlukla mantar önleyici ilaçlarla ve antibiyotikler kullanılmaktadır. Yorucu egzersizler, sauna, uzun süren soğuk algınlığı, sinir sistemi tetiklenmesi, büyüme hormonları, testosteron, menopoz, leptin hormonunun çalışması, B12, C ve D vitaminleri monosit değerlerinin yükselmesini sağlamaktadır.   

Normal Monosit Değeri Kaç Olmalı?   

Normal MON değeri, % aralığında kabul edilmektedir. Bu aralık dışında olan MON değerleri, uzman doktor değerlendirmesi neticesinde farklı biçimde yorumlanabilmektedir. Bu sebeple uzman doktorlara mutlaka konuya dair danışılmalıdır.   Hamilelerde Monosit Yüksekliği  Hamilelik döneminde monosit yüksekliği sıklıkla gözlenen bir durum değildir. Gebelerin ağır enfeksiyonlara maruz kalması, alerjik ve otoimmun hastalıklar yaşanması neticesinde monosit yüksekliği meydana gelebilmektedir. Hastaların yaptırdığı kan tahlilinde monosit değerinin ve üzerinde seyretmesi ciddi bir duruma işaret eder. Bu durumda hastaların muayene olmaları gerekir. Hamile kişiler stresten uzak durmalı ve uygun şekilde egzersiz yapmalıdırlar. 

Mo (Mon, Mono) Nedir? Mo (Monosit) Ka&#; Olmalıdır, Y&#;ksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

MO (MON, MONO) Nedir?

Bağışıklık hücreleri makraflar ve dendritik hücrelere dönüştüğünde dokulara giriş yapmadan ilk olarak kan içerisinde dolaşır. Monositler, viral ve bakterilek enfeksiyonlara karşı direnç gösterir ve korur. Bu hücreler çeşitli mikroorganizmalar öldürerek yabancı parçacıkları alır. Ölü hücrelerin temizlenmesinde oldukça etkilidir. Bu durumda bağışıklık tepkileri arttırılır.

 Monositler, artrit ve atereoskleroz başta olmak üzere çeşitli birçok hastalığında gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Monositlerin normal değer aralığı kişiler tarafından çok merak ediliyor. Bu monositlerin normal değer aralığı, tüm akyuvarların %1 ile %9'u arasında yer alır.

 Monist değerlerinin yüksek olması, birçok etki oluşturabiliyor. Özellikle bu değerlerin yüksek olması vücudun enfeksiyon, iltihap ve kanser gibi rahatsızlıklarla mücadele ettiği gösterir. Bu birinci ihtimal olarak görülüyor. İkinci bir ihtimal ise, monositlerin bazı sorunlardan dolayı beklendiği şekilde yüksek verimle veya tam olarak çalışamadığı anlamına gelebiliyor. Monosit değerlerinin yüksek olması durumunda monositoz adı veriliyor.

 Monosit değerlerinin niye yükseldiği pek çok kişinin merak ettiği bir bilgidir. Değerler bazı hastalıklardan dolayı yükselebiliyor. Yükselen bu değerler bazı sorunları da beraberinde getirebiliyor. Monositlerin yükselmesi şu durumlardan dolayı ortaya çıkabiliyor;

  • Maya enfeksiyonları
  • Parazite bağlı enfeksiyonlar
  • Koroner kalp rahatsızlığı
  • Romatizma bozukluğu
  • Akciğer hastalığı
  • Akciğer enfeksiyonları
  • Tüberküloz
  • Obezite
  • Bağırsak sendromları
  • Bakteriden dolayı oluşan enfeksiyonlar

MO (Monosit) Kaç Olmalıdır? Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

 Monosit yükseklikleri basit bir test yoluyla tespit edilebiliyor. Kişilerde bazı nedenlerden dolayı monosit oranları yükselebiliyor. Yaşanan bazı hastalıklardan dolayı monosit oranları artabiliyor. Bu hastalıklar şu şekildedir;

  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Kan hastalıkları
  • Kanser hastalıkları
  • Otoimmun hastalıkları

Monosit hücreleri kemik iliği içerisinde üretiliyor ve daha sonra kana karışıyor. Gerekli durumlarda bu oranlar artabiliyor. Monosit miktarları CBC tam kan sayımı testiyle ölçülüyor. Kişilerden kan alınarak laboratuvar ortamında detaylı olarak incelenerek ortaya çıkarılabilir. Tam kan sonucunda kişilerde beyaz kan hücreleri içerisinde monosit oranları gözlemlenir. Bu oranlar %0 ile %9 arasında olmalıdır. oranının üstüne çıktığında anormal durum olarak değerlendirilir. Fakat hastalıkların tanısı koyulurken miktardan daha çok, monositlerin beyaz kan hücrelerinin içerisinde bulunan oran göz önüne alınıyor.

 Pek çok kişi bu hastalığın nasıl tedavi edileceğini merak ederek araştırmalar yapabiliyor. Yaşanan bazı hastalıklar nedeniyle monositlerin oranı artabiliyor. Monosit yüksekliği herhangi bir hastalığı göstermez. Genellikle bir hastalıktan dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumlar doktorların istediği kan tahliliyle ortaya çıkıyor. Monositlerin yüksek olması durumunda uygulanabilecek tedavi yöntemi altta bulunan hastalığa göre farklılık gösterebilir.

 Monosit Yüksekliği Tehlikeli Mi?

 Monosit yüksekliği tek başına bir hastalık olmadı için, yükselmesine bağlı olan hastalıklar tespit edilmelidir. Bu sebepten dolayı monosit yüksekliği tek başına bir tehlike oluşturmuyor. Fakat değerlerin çok yüksek olması ciddi hastalıkların habercisidir. Kronik enfeksiyonlarda ve kan hastalıklarında monosit değerleri son derece yüksektir. Bu nedenlerden dolayı ortaya çıkan hastalıklar mutlaka kısa süre içinde tedavi edilmeli ve risk ortadan kaldırılmalıdır.

 Monosit Yükseldiğinde Ne Yapılmalı?

 Monositin yükselmesiyle birlikte kişiler bazı sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Hastaların bu süreçte bazı durumlara dikkat etmelidir. Özellikle uykusunun düzenli olmasına çok dikkat etmelidir. Monosit yüksekliğini indirmek için kişiler ihtiyaç duyulan uyku ihtiyacını karşılamalıdır. Özellikle obezite olan kişilerde monosit yüksekliği görülebilir. Bu nedenden dolayı obeziteye neden olan durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Kişilerin sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmesi gerekir.

Monosit Nedir?

Monosit beyaz kan hücresinin bir türü olarak bilinmektedir. Kemik iliğinde üretilip sonrasında ise kan dolaşımına girerler. Bazı enfeksiyonlara karşı savaşırlar ve diğer beyaz kan hücrelerinin ölü veya hasarlı hücreleri uzaklaştırmasında ve kanser hücreleriyle savaşmasında yardımcı rol oynarlar. Bir vakit sonra monositler kandan akciğer, karaciğer veya dalak dokusu gibi dokulara geçer ve bu noktadan sonra makrofajlar olarak adlandırılır.

Monosit

Monosit Yüksekliği Nedir?

Monositler normalde toplam beyaz kan hücrelerinizin %2 ila %8&#;ini oluşturur. Monositoz olarak da adlandırılan yüksek bir monosit sayısı, genellikle kronik veya subakut enfeksiyonlarla ilişkilidir. Ayrıca bazı kanser türleri, özellikle lösemi ile bağlantılı olabilir. Akut bir enfeksiyondan kurtulduğunuzda yüksek bir monosit sayısı oluşabilir.

Zayıflama İğnesi

Monosit Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

  • Genel olarak, duygusal veya fiziksel stres biraz artan monositlerle ilişkilendirilebilirken, yüksek monosit seviyeleri için bir açıklama olarak kabul edilmez. Bazı araştırmalar, egzersizin bazı insanlarda monosit seviyelerini geçici olarak artırabileceğini öne sürüyor.
  • Monositleriniz yüksekse, sağlık uzmanınız bir teşhis düşünürken muhtemelen önce tıbbi nedenleri arayacaktır.
  • Monositler genellikle küçük bir beyaz kan hücresi yüzdesinden oluşur ve monositoz belirgin semptomlara neden olmayabilir.
  • Monositoza neden olan bir hastalığın semptomlarını yaşamanız, monositoz semptomlarını yaşamaktan daha olasıdır.
  • Bazen yüksek monositler iltihaba veya yorgunluğa neden olabilir. Ve kanser nedeniyle gelişen monositoz, anemi, trombositopeni veya lökopeni (düşük beyaz kan hücreleri) gibi semptomatik olabilen diğer kan hücresi sorunlarıyla birlikte ortaya çıkabilir.

Monosit Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

  • Monositoz, çeşitli tıbbi sorunlardan kaynaklanabilen kemik iliğinde monositlerin aşırı üretimi nedeniyle gelişir. Bakteriyel veya viral bir enfeksiyon gibi vücudun monositlere ihtiyacı olduğunda geçici bir durum olarak ortaya çıkabilir.
  • Vücudun beyaz kan hücresi üretimini değiştiren bir genetik mutasyon nedeniyle de oluşabilir.
  • Tüberküloz gibi bakteriyel enfeksiyonlar
  • COVID gibi viral enfeksiyonlar
  • İmmünsüpresif tedaviden sonra kemik iliği düzeldiğinde
  • İlaca bağlı bir yan etki olarak
  • Splenektomi nedeniyle (dalağın alınması)
  • Lösemi, özellikle kronik miyelomonositik lösemi (CMML)
  • Polisitemi vera (kırmızı kan hücrelerinin ve diğer kan hücrelerinin aşırı üretildiği bir durum)
  • Primer miyelofibroz (kan hücrelerinin üretildiği kemik iliğinde skar dokusunun birikmesi) sebebiyle de monosit yüksekliği gelişebilir.

Youtube Kanal Abone

Monosit Yüksekliği Nasıl Geçer?

  • Monositler, bağışıklık sisteminizde rol oynayan bir tür beyaz kan hücresidir. Diğer lökositlerdeki değişikliklerle birlikte monosit yüksekliği ortaya çıkabilir veya monositoz tıbbi bir sorunun tek göstergesi olabilir.
  • Monositoz tedavisi nedene bağlıdır. Bakteriyel bir enfeksiyon için antibiyotik ilacı veya kemoterapi veya lösemi (kan kanserleri) gibi bir hastalık için diğer kanser tedavilerini içerebilir. CMML tedavisi sağkalımı ve yaşam kalitesini iyileştirebilir.
  • Bazen ilişkili bir durumun da tedavi edilmesi gerekebilir. Örneğin, aneminin kan nakli veya eritropoietin (kırmızı kan hücresi üretimini uyaran bir hormon) gibi tedavilerle tedavi edilmesi gerekebilir.
  • Tedaviniz sırasında, tedavinizin etkinliğini izlemek için monosit seviyelerinizi düzenli aralıklarla tekrar tekrar kontrol ettirmeniz gerekebilir. Bazı lösemi türleri için, tedavinin etkilerini belirlemek için tüm kan hücreleri periyodik olarak izlenir.

Monosit Düşüklüğü Nedir?

Beyaz kan hücrelerinin sayısı ve farklı beyaz kan hücrelerinin yüzdesi, kabul edilen normal bir aralığa sahiptir. Monositler, milimetre küp (cu Mm) başına mutlak bir sayı ve beyaz kan hücrelerinin yüzdesi olarak ölçülür. Monosit numaranız, hastalığı teşhis etmek için değerli bir araç olabilir. Normal değerin altındaki sayı monosit düşüklüğü olarak adlandırılır.

Monosit Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

  • Monosit sayınız düşükse, doktorunuz nedeni değerlendirmek için muhtemelen başka testler yapacaktır. Bunlar arasında kan yayması, genetik test, kemik iliği biyopsisi (kemiğin içinden bir numune alınır ve laboratuarda analiz edilir), veya görüntüleme testleri.
  • Monosit düşüklüğü semptomlara neden olabilir, ancak semptomlar özellikle erken dönemde ortaya çıkmayabilir veya fark edilmeyebilir. Düşük monositleriniz olduğunda, bu vücudunuzun bağışıklık savunmasını azaltır.
  • Monosit düşüklüğünün en yaygın etkisi, çeşitli semptomlara neden olabilen sık görülen enfeksiyonlardır.

Göze çarpan semptomlar şunları içerir:

  • Lenfadenopati(şişmiş lenf düğümleri )
  • Ateş
  • Bulantı, kusma, ishal
  • Şişme, ağrı veya rahatsızlık
  • Belirtilerinize düşük monosit sayınız veya lökopeni gibi diğer kan hücresi anormallikleri neden olabilir.

Monosit Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Monosit düşüklüğünün bazı nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Kemik iliği monosit üretir ve kemik iliğini etkileyen herhangi bir durum monositlerin ve diğer beyaz kan hücrelerinin üretimini etkileyebilir.
  • Düşük monositlerin yaygın nedenleri, bağışıklık fonksiyonunu düşürmeye yönelik tedavilerdir. Kemoterapi ve radyasyon tedavisi gibi kanser tedavileri, monositopeninin yanı sıra lökopeni ve anemiye neden olabilir.
  • Kronik miyelomonositik lösemi (CMML) gibi kemik iliğini istila eden kanserler veya kemik iliği fonksiyonunu etkileyen hastalıklar da düşük monosit sayısına neden olabilir.
  • Anafilaksi gibi bağışıklık sistemini içeren ciddi tıbbi durumlar nedeniyle düşük monosit oluşabilir.
  • Bazen düşük bir monosit seviyesi, bir yaralanmadan sonra uzun süreli iyileşme ile ilişkilidir.

Monosit Düşüklüğü Nasıl Geçer?

  • Unutmayın, düşük monosit seviyeleri genellikle zayıf bir bağışıklık sisteminin işaretidir. İlk savunma hattınız ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin ilk stratejisi, sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamaktır.
  • Sigara içmeyin.
  • Meyve ve sebzelerde yüksek bir diyet yiyin.
  • Düzenli egzersiz.
  • Sağlıklı bir kiloyu koruyun.
  • İyi bir uyku çek.
  • Ellerinizi düzenli olarak yıkayarak enfeksiyonlardan kaçınmak için önlemler alın.
  • Stresi en aza indirin.
  • Bir çalışmada, düşük plazma C vitaminine sahip kişilerde, normal C vitamini düzeylerine sahip olanlardan daha az etkili monosit vardı. Bu sebeple C vitamini takviyesi alabilirsiniz.
  • Protein eksikliği olan sıçanlarda yapılan bir çalışmada, B12 vitamini takviyesi monositler dahil olmak üzere beyaz kan hücresi sayısında artışa neden olmuştur.

Instagram Takip

Sık Sorulan Sorular

Monosit Yüksekliği Ne Zaman Tehlikeli?

Vücutta bulunan zararlı organizmalar ve kanser hücreleriyle savaşan monositler, vücudun önemli yapı taşları arasında yer alır. Ancak monosit yüksekliği ve düşüklüğü de vücut için istenmeyen durumlar arasındadır. Bu yüzden doktorlar tarafından yapılan test sonuçlarında monosit değerlerinin %4 ve üzerinde çıkması tehlikeli olarak değerlendirilir. Dolayısıyla bu değerleri düşürmek için uygun tedavi yöntemleri mutlaka hastaya uygulanmalıdır.

Monosit Yüksekliği Hangi Doktora Gidilir?

Monosit değerleri Dahiliye uzmanının uyguladığı testlerd doğrultusunda belirlenir. Hemogram adı verilen bu testler sonucunda değerlerin %4 ve üzerinde çıkması monosit yüksekliği olarak kabul edilir. Test sonucuna göre bu değerlerin düşürülmesi için hastaya uygun tedavi yöntemleri uygulanır. Tedavi yöntemleri ise yine bir Dahiliye uzmanının görüş ve önerileri dikkate alınarak planlanır ve uzman kontrolünde gerçekleştirilir.

Uzm. Diyetisyen Tuğba Yaprak

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası