az kan gelmesi / Az gelen adet kanaması - Uplifers

Az Kan Gelmesi

az kan gelmesi

Adet Kanamasının Azalmasına Yol Açan 17 Faktör

Adetin az gelmesi, konforlu bir durum gibi görünse de kadın sağlığını etkileyebilen önemli bir konudur. Zira adet kanamasının az olması, altta yatan hormonâl bozukluklara veya üreme sistemindeki yapısal farklılıklara işaret ediyor olabilir. Özellikle adetin 2 günden az sürmesi, mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olunması gereken bir konudur. Sizler için hazırladığımız bu yazıda; az gelen adet kanamasının, diğer bir deyişle adetin kısa sürmesinin olası nedenlerinden bahsettik.

Adet Kanaması Nedir?

Az gelen adet kanamasının nedenlerine geçmeden önce, menstrüasyonun neden ve nasıl gerçekleştiğini öğrenmek faydalı olacaktır. Adet kanaması olarak da bilinen regl, aylık döngüler halinde gerçekleşen vajinal kanamalardır. Kadın üreme hücresi olan yumurtanın olgunlaşmasıyla, rahim içi kalınlaşmaya ve gebeliğe hazırlanmaya başlar. Kalınlaşan doku, döllenmenin (hamileliğin) olmaması durumunda dökülür ve bir miktar kan ile birlikte vücut dışına atılır. Ergenlikten başlayıp, menopoz dönemine kadar süren bu döngü, aslında kişinin doğurganlığının devam ettiğinin en somut göstergelerinden biridir. Adet kanaması, genellikle 21 – 35 günde bir gerçekleşir ve 3 – 7 gün arası sürer. Bu sürecin düzenli bir şekilde işlemesi, gebelik için bedenin kendisini hazırladığının ve kişinin üreme sisteminin sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Ancak bazı kadınlarda adet kanaması bahsedilen süreden daha fazla ve yoğun gerçekleşebiliyorken, bazı kadınlarda çok daha kısa sürebiliyor. 

Adet Kanamasının Az Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Her kadının adet döngüsü birbirinden farklıdır. Ancak bilimsel olarak sağlıklı bir kadının ortalama 28 günde bir adet görmesi beklenir. Bazı kadınlarda ufak sapmalar yaşanabilir ve döngü 21 - 35 gün arasında gerçekleşebilir. Bu süreçte ise kanamanın 3 ila 7 gün sürmesi gayet normaldir. Fakat adetin 2 günden daha az sürmesi ve gün içinde pedin fazla kirlenmemesi, tıpta hipomenore olarak adlandırılan adet azlığı durumuna işaret eder. Peki, adet kanaması neden azalır?

Adet Kanamasının Azalmasına Yol Açan 17 Faktör

Adetin Az Gelmesi Neden Olur?

Az gelen adet kanamasının, yani hipomenorenin birçok nedeni olabilir. Şimdi bu nedenleri daha detaylı inceleyelim;

1. Hormonâl Dengesizlik

Hormon üretiminde etkili olan tiroid ve hipofiz bezlerindeki problemler, adet kanamasının az olmasının en önemli nedenlerinden biridir. Prolaktin hormonunun yüksek olması, tiroidin düşük olması, androjen ve insülin seviyesinin ortalamanın üstünde olması, regl kanamasının azalmasına sebep olabilmektedir.

2. Düşük Vücut Yağı

Adetin az gelmesinin nedenlerinden biri de vücudun yağ oranının kritik miktarda azalmasıdır. Yoğun egzersiz programları, sağlıksız diyetler veya yeme bozuklukları, vücudun yağ oranının düşmesine sebep olarak azet kanamasının azalması sonucunu doğurabilir.

3. Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu; yumurtalıklarda çok sayıda ufak kistin bulunduğu ve hormonların dengesizleştiği, yaygın görülen bir hormonal hastalıktır. Tüylenme, sivilcelenme, saç dökülmesi gibi belirtilerle kendisini belli eder ancak hastalığın en karakterize belirtisi düzensiz ve az süren adet kanamasıdır.

4. Sheehan Sendromu

Sheean Sednromu, doğumdan sonra aşırı kanaması olan kadınlarda oluşur. Aşırı kanama, hipofiz bezinde hasara yol açarak hipofiz bezinin daha az çalışmasına neden olur. Bu durumda östrojen ve progesteron hormonu da az salgılandığı için adet kanamasında azalma görülür.

Bunu da Okuyun: Doğumdan Sonra Aşırı Kanama Neden Olur?

5. Asherman Sendromu

Kürtaj sonrası enfeksiyon veya içeride parça kalması, rahim içi yapışıklıklarına neden olabilir. Nadiren de sezaryen ameliyatları veya cerrahi müdahale olmaksızın gelişen tüberküloz gibi enfeksiyon hastalıkları bu yapışıklıklara sebebiyet verebilir. Böylesi bir durumda regl kanamasında azalma görülebilir.

Bunu da Okuyun: Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır?

6. Böbrek ve Karaciğer Hastalıkları

Böbrek ve karaciğer, hormonların salgılanmasında önemli rol oynayan organlardır. Bu organlardaki rahatsızlıklar, hormonların az veya çok salgılanmasını doğrudan etkileyebilir. Bu da adetin az gelmesi gibi durumlara neden olabilmektedir.

7. Erken Yumurtalık Yetmezliği

Erken yumurtalık yetmezliği, 40 yaşından küçük olan kadınlarda yumurta üretiminin durması olarak tanımlanabilir. Menopoz gibi doğal bir süreç olarak değerlendirilmez ve kadınlarda regl kanamasının azalmasına sebep olabilmektedir.

8. İlaç Kullanımı

Adetin az gelmesi ve kısa sürmesi üzerinde etkili olan bir diğer faktör de kullanılan ilaçlardır. Bazı ilaçlar, adet görmeyi sağlayan östrojen ve progesteron hormonları üzerinde olumsuz etkilerde bulunarak adet kanamasında azalmaya neden olabilmektedir.

Adet Kanamasının Azalmasına Yol Açan 17 Faktör

9. Yapısal Anomaliler

Miyom, polip veya rahim kalınlaşması gibi yapısal birçok faktör, az gelen adet kanamasına neden olabilmektedir.

Menopoz 

Menopoz döneminin yaklaşmasıyla birlikte üretilen hormonların miktarında azalma olur. Bu da regl kanamasının azalmasına ve kısa sürmesine neden olur.

Rahim Yaraları

Az gelen adet kanaması üzerinde etkili olan bir diğer faktör de rahim yaralarıdır. Kısa aralarla sezaryen doğum yapılması veya kürtaj, rahim yaralarına neden olabilir.

Rahim İçi Tabakasının İnceliği

Östrojen seviyesinin düşük olması, rahim içi tabakasının ince olmasının en temel sebebidir. Adet kanaması da rahim içi tabakanın kalınlığıyla doğru orantılı olduğundan, ince olması durumunda adet kanamasının miktarı azalabilir.

Stres ve Psikolojik Nedenler

Stres, hormon bezlerinin işleyişini olumsuz etkileyebilmektedir. Eğer adet kanamasının azalmasının altında fiziksel bir sebep bulunamıyorsa, sorun stresli bir yaşamdan kaynaklanıyor olabilir.

Hamilelik

Birçok kadın hamile olduğunu lekelenme şeklinde olan kanamalarla anlar. İmplantasyon kanamasıda denen bu lekelenme, yalnızca o aya özeldir ve bebeğin rahme tutunmaya çalıştığı esnada oluşur.

Rahim Ağzının Dar Olması

Adet kanamasının az olmasının nadir karşılaşılan bir diğer sebebi de rahim ağzının dar olmasıdır. Bu durumda kanama rahim ağzından dışarıya rahat bir şekilde atılamaz. Regl süreci de oldukça ağrılı olmaktadır.

Doğum Kontrol İlaçları

Adetin az gelmesine neden olabilen diğer bir faktör de doğum kontrol haplarıdır. Bu ilaçların içeriğindeki hormonlar, adet kanamasının miktarında azalmaya sebep olabilmektedir. Hatta adet kanaması yoğun olan kadınlara tedavi için doğum kontrol hapları reçete edilebilmektedir.

Dış Etkenler

Hava değişimi veya genetik problemler de adet kanamasında azalma gibi durumlar üzerinde rol oynayabilmektedir.

Adet Kanamasının Azalmasına Yol Açan 17 Faktör

Adet Kanaması 2 Günden Az Sürüyorsa Ne Yapılmalı?

Adet kanaması, yukarıda da bahsettiğimiz gibi 3 – 7 gün arası sürmektedir. Eğer adet kanaması 2 gün veya daha az sürüyorsa, gün içinde ped fazla kirlenmiyorsa, adet kanamasının az olduğundan şüphelenilebilir. Tıpta hipomenore olarak adlandırılan adet kanamasının azlığı, yukarıda saydığımız birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Dolayısıyla, öncelikle bir kadın doğum uzmanına muayene olmak faydalı olacaktır. Yapılacak çeşitli kan testleri ile hormonların seviyelerine bakılabilir, ultrason taraması ile endometriyumun kalınlığı, yumurtalıklar, foliküllerin boyutu ve daha birçok yapı detaylı bir şekilde incelenebilir. Ultrason taraması veya kan testleri ile tanı koyulamazsa MRI, küretaj veya dilatasyon gibi testlere başvurulabilir.

Bunu da Okuyun: Endometriozis (Çikolata Kisti) Gebeliğe Engel midir?

Az Gelen Adet Kanamasının Tedavisi Nasıl Olur?

Adetin az gelmesi, hava değişimi gibi basit sebepler dışında ,altında yatan neden saptanmadığı sürece kendi kendine geçecek bir durum değildir. Yapılan kan testleri ve ultrason taraması ile genellikle adet kanamasının neden az olduğu anlaşılmaktadır. Teşhis koyulduktan sonra hormon ilaçları kullanılabilir, yapısal bir farklılık varsa cerrahi operasyonlara başvurulabilir veya sorun psikolojik ise psikolojik tedavi önerilebilir. Sebebe bağlı uygulanacak tedavinin ardından adet miktarının normale dönmesi beklenir. Ancak menopoz dönemine girildiyse veya adetin az olması kalıtsal bir durum ise tedavisi mümkün değildir.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Bahçeci Sağlık Grubu

Adet (Regl) Kanamasının Az Olmasının Nedenleri

Adet (Regl) Kanamasının Az Olmasının Nedenleri; Normal vajinal kanama yumurtlamanın başladığı yaşlarında başlar ve menopozun başladığı yaşları arasında son bulur.

Normal adet (regl) döngüsü 28 günde bir olur. Bu sürenin gün arasında olması normal kabul edilir.

Bir adet döneminde normalde ml kadar kan kaybedilir. Kanama miktarının ml den az olması hipomenore olarak değerlendirilir.

Bu durumda kadınlar ya hiç ped kullanmazlar veya ped ile adet dönemi sonlanır. 90 ml fazla olmasına ise hipermenore adı verilir. ‘’2 gün süren adet kanaması normal mi?’’ sıklıkla merak edilir. Bir adet dönemi gün sürebilir. Bu süre kadından kadına değişir.

Aşağıdaki durumlar söz konusu ise adet döneminizin hafif geçtiğini düşünebilirsiniz:

  • Kanamanız 2 günden daha az sürdüyse
  • Kanama miktarınız çok az ve lekelenme tarzındaysa
  • Bir veya iki düzenli adet periyodunu kaçırdıysanız
  • günden daha kısa sürede adet gördüyseniz

Adet kanamasının sadece tuvalette gelmesi ve adet kanının az gelmesi yetersiz adet döngüsü (hipomenore) durumunda sıklıkla görülür.

Adet Kanaması Neden Azalır?

Adet kanının az gelmesi değişik nedenlerden dolayı olabilir. Bunlar:

  • Yaş: Ergenlik dönemi ve menopoz döneminde oluşan hormonal düzensizlikler nedeniyle kanamanın miktarı ve süresi azalabilir.
  • Kilo ve diyet: Yapılan araştırmalar kilo ve vücut yağ kitlesindeki değişikliklerin adet miktarı ve süresini etkilediğini göstermiştir.Aşırı kilolu olanlarda hormon düzensizliğine bağlı adet düzensizliği oluşabilir. Aynı zamanda yapılan şok diyetler ve hızlı kilo vermek nedeniyle adet düzensizliği oluşabilir.
  • Hamilelik: Adet kanamasının az olması hamilelik belirtisi mi? Bu sorunun cevabı sıklıkla merak ediliyor. Hamileliğin erken döneminde bir miktar lekelenme şeklinde kanama olabilir. Buna yerleştirme kanaması (implantasyon kanaması) denir. Bu durum yumurta rahim duvarına yerleştiği zaman meydana gelir. Yerleştirme kanaması genellikle gün sürer.
  • Emzirme: Sıklıkla emzirme döneminde kadınlar adet görmezler. Süt salgılanmasını sağlayan prolaktin hormonunun miktarı artar ve bu durum yumurtlamaya engel olur. Buna bağlı olarak adet döngüsü oluşmaz. Adet döngüsü yeniden başladığında ise kanamalar hafif olur. Korunmasız cinsel ilişkiye girenler bu dönemde hamile kalabilirler ve yerleştirme kanaması görebilirler.
  • Doğum kontrol yöntemleri: Hap ve spiral gibi doğum kontrol yöntemleri düzensiz ve yetersiz kanamaya neden olabilirler. Çünkü bazı doğum kontrol yöntemleri yumurtlamaya engel olur. Yumurtlama olmayınca ya adet döngüsü oluşmaz yada lekelenme tarzında hafif kanama oluşur.
  • Stres: Ani ve yoğun yaşanan stres hormonal düzensizliğe neden olarak adet döngünüzü bozabilir. Genellikle stresli dönem geçtikten sonra döngüler normal hale gelir.
  • Aşırı egzersiz: Aşırı spor yapan ve vücut ağırlıkları çok düşük olan kadınlarda adet miktarı azalabilir.
  • Yeme bozuklukları: Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervosa gibi yeme bozukluklarında hormonal düzensizliğe bağlı olarak adet düzensizliği yaşanabilir ve adet miktarı azalabilir.
  • Polikistik over sendromu: Polikistik over sendromu anormal kilo alma, vücutta sivilcelerin ve tüylenmenin arttığı, adet düzensizliği görülen bir hastalıktır. Aynı zamanda kısırlık nedenleri arasındadır. Polikistik over sendromunda yumurtalıklarda düzensiz kistler oluşmuştur. Tanı genellikle ultrason yardımı ile konulur. Tedavide kullanılan doğum kontrol hapları adet düzensizliğine iyi gelebilir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek içintıklayın.

Şeker hastalığı ve tiroid fonksiyon bozukluğu da düzensiz ve hafif kanamalara neden olabilir. Düzensiz ve lekelenme şeklindeki kanamanın sebebi endometriyozis, rahim kanseri ve rahim ağzı kanseri gibi rahatsızlıklar da olabileceği için bilinçli olunmalıdır.

Adet Kanamasının Az Olması Hamilelik Belirtisi midir?

‘’Adet kanamasının az olması hamilelik belirtisi mi?’’ çok sıklıkla sorulan bir sorudur. Bazen adet kanaması sayılan kanamalar hamilelik belirtisi olabilir. Bu kanamalar genellikle çok hafiftir. 1- 2 gün sürer.

Genellikle çoğu kadın hamile olduğundan habersizdir. Bu kanama türüne yerleştirme kanaması veya implantasyon kanaması adı verilir. Genellikle beklenen adet döneminden hemen önce gerçekleşir. Hamileliğin çok erken belirtisi olarak kabul edilir.

İmplantasyon süreci döllenme ile başlar. Döllenen yumurtadan oluşan embriyonun rahim duvarına yerleşmesine implantasyon denir.

İmplantasyon, yumurta döllendikten hafta sonra gerçekleşir. İmplantasyon kanaması genellikle beklenen adet döneminde gün önce oluşur. Yerleşme kanaması pembe renkli veya kahverengi olabilir. İmplantasyon kanaması genellikle 48 saatten kısa sürer.

Oluşan kanama miktarı çok azdır, sıklıkla lekelenme tarzında kanama olur. İmplantasyon kanaması sırasında kadınlar sıklıkla hafif ve geçici kramplar hissederler.

Bu kanama sırasında bazı kadınlarda ruh hali değişiklikleri, baş dönmesi, memelerde hassasiyet, mide bulantısı, iştah kaybı ve hafif ateş olabilir.

Yerleşme kanaması normal bir hamilelik belirtisidir bu nedenle tedaviye gerek yoktur. Kanama başlangıçta hafif daha sonra şiddetli olursa mutlaka doktora gitmek gerekir.

Adet Kanamasının Artması için Ne Yapılmalı?

Adet kanaması miktarı çok azsa bir doktora görünmenizde fayda var. Yetersiz adet kanamasının nedeni yukarıda saydıklarımızdan biri olabilir. Hekiminiz yetersiz adet kanamasının nedenini öğrenmek için sizi muayene edecek ve bazı testler isteyecektir.

Neden bulunduktan sonra tedaviye yönelinir. Kilo vermeniz istenebilir. Aşırı zayıfsanız bir diyetisyene yönlendirilerek kilo almanız sağlanabilir. Aşırı spor yapan ve stres altında bir sporcu iseniz bu konuda size bilgi verilir.

Polikistik over sendromu gibi bir hastalığınız varsa doğum kontrol ilaçları ve metformin başlanabilir. Kısaca hormonal düzensizliğin nedeni bulunarak tedavi edilir.

Adet döneminde kanamanın çok olması için ne yapılmalı? Adet miktarınız çok azsa evde yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Sıcak duş almak, meditasyon yaparak gevşemek, yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, koşmak stresi azaltır ve gevşeme sağlar.

Hekiminize danışarak vitamin takviyesi alabilirsiniz. Hipomenore (adet kanının az gelmesi) genellikle kendiliğinden geçer.

Adet Döneminde Kahverengi Kan Gelmesi

Gelelim &#;Adet döneminde kahverengi kan gelmesi nedir?&#; sorusunun cevabına. Çoğu kadın kahverengi veya pembe akıntı gördüğünde çok endişelenir. Kadınlarda kahverengi akıntının pek çok nedeni olabilir. Bunlar:

  • Adet kanamasının başlangıcında ve sonunda kahverengi akıntı normalde görülebilir.
  • Cinsel ilişki ve vajinada yabancı cisim tahrişe neden olarak kanamaya neden olabilir. Bu kan biraz beklerse rengi kahverengiye döner.
  • İki adet döngüsünün tam ortasında yumurtlama kanaması olabilir. Bu kanamanın rengi kahverengi olabilir.
  • Hipomenore denilen az miktarda adet görme durumunda kanama kahverengi olabilir.
  • Bazen doğum kontrol hapı ve spirale bağlı kahverengi kanama olabilir.
  • Yerleşme kanaması kahverengi olabilir, hamileliğin habercisidir.
  • Dış gebeliğin erken belirtilerinden biri kahverengi kanama olabilir.
  • Yumurtalık kistleri nedeniyle adet dönemleri arasında kahverengi kanama olabilir.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Adet Kanamam  Az, Sebebi Ne Olabilir?

Üreme çağındaki her kadın, belli periyotlarda adet kanaması geçirir. Adet döngüsü, ortalama 28 günde bir olsa da bazı kadınlarda bu döngü daha kısa ya da daha uzun olabilmektedir.

Regl kanaması normalde, özellikle ilk günlerde yoğun olmak üzere, 2 ila 7 gün arasında sürmektedir.

Bazı kadınlarda adet kanaması yoğunluğu daha fazla olabileceği gibi, bazı kadınlarda da bu kanamalar 2 günden daha kısa ve yoğunluğu az olabilmektedir. Böyle durumlarda kadınlar oldukça endişe duyarlar ve “adet kanamam çok az, neden olabilir?” diye araştırmaya başlarlar.

Biz de bu yazımızda adet kanamasının az olmasının sebeplerini size açık bir dille anlatmaya çalışacağız.

Adet Kanaması Nedir ve Nasıl Olmalıdır?

Menstrual döngüde ana etmenler östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Adet döngüsünün ilk etabında, kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen hormonu yükselir.

Bu hormon, yumurtlama gerçekleştiği zaman, gebelik oluşsun ya da oluşmasın, gebelik durumunda embriyoyu tutmak ve beslemek adına rahmin kalınlaşmasını sağlar. Yumurtlama gerçekleştikten sonra yumurta, fallop tüplerine doğru yolculuğuna başlar. Bu esnada progesteron hormonu yükselişe geçer.

Eğer yumurta sperm ile buluşup dölleniyorsa, adet kanamasının durması için vücuda sinyaller gönderilir; ancak döllenme olmuyorsa progesteron hormonu azalır, yumurta parçalanır ve rahim duvarı ile birlikte adet kanaması şeklinde vücuttan dışarı atılır.

 

idrar-yolu-enfeksiyonu

Yeni adet görmüş bir genç kız ile 30’lu yaşlarında bir kadının adeti elbette aynı olmayacaktır. Genç kızlarda adet kanamasının miktarı ve adet düzeni 1 ya da 2 yıl içerisinde ancak oturur. Adet düzeni oturmuş bir kadının adet kanaması ise ilk günlerde günde ped değişecek, toplamda adet boyunca 50 cc (yarım çay bardağı) kadar kan kaybedecek yoğunluktadır. Bu, her kişide aynı olmak zorunda değildir.

Bu miktarın 10’da 1’i bile bazı durumlarda normal sayılabilmektedir.

Adet Kanamasının Az Olduğuna Nasıl Karar Verilir?

Eğer adet kanamanız 2 gün veya daha az sürüyorsa, pediniz çok fazla kirlenmiyorsa ve pedinizi sık değiştirmeye ihtiyaç duymuyorsanız adet kanaması az denilebilir. Bu duruma tıp dilinde hipomenore denilmektedir.

Hipomenorede adet yoğunluğunda bariz bir düşüş olur ve bunun altında kadın sağlığını etkileyen başka nedenler olup olmadığı araştırılmalıdır.

az-kan-gelmesi

Adet Kanamasının Azalmasının Nedenleri Nelerdir?

Hipomenorenin, yani adet kanamasının az olmasının sebebi, daha önce de söz ettiğimiz gibi bazı rahatsızlıklardan ya da durumlardan kaynaklanıyor olabilir.

Bu durumları söyle sıralayabiliriz:

İlaçlar

Adet görmeyi sağlayan östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasını olumsuz yönde etkileyecek ilaçların kullanılması, adet döneminde az kan gelmesinin sebebi olabilir.

Hormon Bozuklukları

Hormonların üretiminde etkili olan hipofiz bezi ve tiroid bezi bozuklukları adet kanamasının az gelmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Tiroid hormonu düşüklüğü, yüksek prolaktin hormonu seviyesi, yüksek insülin seviyesi ve yüksek androjen seviyesi gibi hormon dengesizlikleri adetin az gelmesine neden olabilmektedir.

Karaciğer ve Böbrek Rahatsızlıkları

Karaciğer ve böbreklerin hormonların salgılanması üzerinde etkisi olduğundan, bu organlardaki rahatsızlıklar hormonların az ya da çok salgılanmasına ve dolayısı ile adet kanamasının az gelmesine sebep olabilir.

Asherman Sendromu (rahim içi yapışıklık)

Genellikle kürtaj sonrası enfeksiyon ve rahimde parça kalması sebebiyle rahim içinde yapışıklıklar meydana gelebilir. Bazen sezaryen sonrası da görülebilen bu hastalık, herhangi bir cerrahi müdahale olmaksızın verem ve bazı enfeksiyonal hastalıklar sonucunda da gelişebilir.

Bu şekilde rahimde tıkanmalar oluşur ve adet kanaması miktarı düşer.

Yapısal Anormallikler

Polip, miyom, polikistik over, adenomiyozis (rahim iç tabakasının rahmin kas tabakasına ilerlemesiyle rahmin kalınlaşması durumu) gibi hastalıklar adet kanamasını olumsuz etkilemektedir. Eğer bir kadında polikistik over varsa, düzensiz yumurtlama ve dolayısı ile düzensiz adet döngüsü oluşur.

Bu da eş zamanlı olarak adet kanamasının az olmasına neden olabilir.

Menopoz

Menopoz ile birlikte kadındaki kadınlık hormonlarında azalma meydana gelir. Bu da kan akışının düzensiz ve yetersiz olması gibi sonuçlar doğurabilir.

Sheehan Sendromu

Bu sendrom, doğum sonrasında meydana gelen aşırı kanama nedeniyle oluşmaktadır. Bu aşırı kanama, hipofiz bezinde hasara neden olur ve hipofiz bezi normalden az çalışır.

Dolayısıyla östrojen ve progesteron hormonları normal düzeyde salgılanamaz ve adet kanamasında azalma olur.

Erken Yumurtalık Yetmezliği (POF)

Erken menopozdan farklı olarak erken yumurtalık yetmezliği, 40 yaşından genç kadınlarda yumurta üretilememesi durumudur. Menopoz gibi doğal bir durum değildir. Bu durum sonucunda da adet düzensizliği ve adet kanamasının az olması durumu görülebilir.

Vücut Yağının Düşük Olması

Kadınlarda vücut yağı düşüklüğü adet olamamaya ve adet kanamasının az olmasına neden olabilmektedir.

Rahim Anormallikleri

Bazı cerrahi müdahaleler neticesinde ya da doğuştan meydana gelen rahim anormallikleri, menstrual döngüde az kanamaya sebep olabilmektedir.

Psikolojik Sebepler

Stres, vücudumuzdaki tüm işleyişi etkileyebilen bir faktördür. Adet kanamasının az olmasında herhangi bir fiziksel faktör bulunamıyorsa sorun psikolojik olabilir. Stres, hormon üreten bezleri olumsuz etkileyebileceğinden, östrojen ve progesteron hormonlarının düzgün salgılanmamasına yol açabilir.

Bu da adet döneminde az kan gelmesine ya da hiç olmamasına (amenore) neden olabilir.

adet-duzensizligi

Dış Etkenler

Bazı durumlarda hava değişikliği, rakım değişikliği gibi dış faktörler de adet düzensizliklerine ve adet kanamasının az olmasına neden olabilmektedir.

Aşırı Egzersiz Yapmak

Eğer düzenli bir şekilde uzun saatler boyunca egzersiz yapıyorsanız, bu durum ani kilo vermenize ve vücut yağınızın aşırı seviyede düşmesine neden olabileceğinden hormon salgılanması bozulabilir ve adet kanamasında azalmaya yol açabilir.

Kalıtsal Faktörler

Eğer annenizde veya anneannenizde böyle bir problem varsa siz de risk altındasınız demektir.

Yeme Bozuklukları

Aşırı zayıflama ya da aşırı kilo alımı hormonların miktarını değiştirebileceğinden adet kanamasının az gelmesine sebep olabilir.

Doğum Kontrol Hapları

Bazı durumlarda, kadınların hormon seviyesini değiştirerek korunma sağlayan doğum kontrol haplarının, adet kanaması seviyesini düşürdüğüne ve hatta amenoreye sebep olduğu görülebilir.

Doğum kontrol haplarıyla ilgili tüm detaylar: funduszeue.info

Hamilelik

Eğer lekelenme şeklinde birkaç gün kanamanız olduysa ve bu sadece o aya mahsussa implantasyon kanaması (yerleşme kanaması) yaşıyor olabilirsiniz. Bu kanama, bebeğin rahme yerleşmesi esnasında oluşmaktadır.

Adet Kanaması 2 Günden Az Sürüyorsa Ne Yapmalıyım?

Adet kanaması, genel olarak gün arasında sürmektedir. Fakat bazı kadınlarda bu süre 1 gün bile sürebilirken bazı kadınlarda ise normalden daha fazla olabilir.

Adet kanaması 2 veya daha az gün sürüyorsa, pediniz çok fazla kirlenmiyorsa ve pedinizi sık değiştirme ihtiyacı duymuyorsanız adet kanamasının az olduğunu kabul edebilirsiniz. Tıp dünyasında “hipomenore” adı verilen bu durum, adet yoğunluğunun bariz bir şekilde düşüşe uğraması olarak tanımlanmaktadır.

Bunun nedenleri değişkenlik gösterebilmekle birlikte genellikle kadın hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Belirttiğimiz gibi bir durum ile karşı karşıya iseniz, uzman doktordan yardım almanız daha doğru olacaktır.

Hipomenore Tanısı Nasıl Konulur?

Adet kanamasının azlığından şikayet ederek doktora gidiyorsanız, öncelikle tıbbi geçmişinizle, sonrasında günlük yaşantınızla ve ailenizde böyle bir durum olup olmadığı ile ilgili bazı sorularla karşılaşacaksınızdır. Akabinde sizden kan testi istenecektir.

Bu şekilde hormon seviyelerinizin ne durumda olduğuna bakılır. Bunun dışında rahim iç zarı olan endometrium tabakasının kalınlığını ölçmek ve yumurtlama ile ilgili herhangi bir problem olup olmadığını anlamak için ultrason yapılabilir. Bu şekilde de herhangi bir sonuca varılamıyorsa MR çekilebilir ya da dilatasyon ve küretaj ile parça alınarak teşhis konulabilir.

Hipomenore Nasıl Tedavi Edilir?

Adet kanamasının az olmasının tedavisi, tanıya göre değişiklik göstermektedir. Burada önemli olan teşhisi yerinde yapabilmektir. Genellikle hormon ilaçlarıyla, fiziksel başka problemler var ise çeşitli cerrahi operasyonlarla, sorun psikolojik ise de psikolojik destek alınarak bu problem çözülebilir; ancak menopoz ya da kalıtsal gibi bazı durumlarda çözüm mümkün olmayabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası