gebelikte sırt ağrısı nasıl geçer / Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? - Medicana Sağlık Grubu

Gebelikte Sırt Ağrısı Nasıl Geçer

gebelikte sırt ağrısı nasıl geçer

Gebelikte bel ağrısı nasıl geçer?

Gebeliğe bağlı bel ağrısı, hamile kadınlar arasında yaygın bir şikayettir ve potansiyel olarak yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyebilir. Peki, gebelikte bel ağrısı nasıl geçer?

monash.pw

Yayınlanma: - 19 Ağustos Güncellenme:

Gebelikte bel ağrısı nasıl geçer?

Gebelikle ilişkili bel ağrısı, hamileliklerin % ’inde meydana gelen yaygın bir şikayettir. Bel ağrısı, bel alt bölgesinde genellikle eksenel veya parazagital rahatsızlık olarak tanımlanır. Özellikle hamileliğin son aylarında görülen bu ağrılar hamileliği daha da zorlaştırabiliyor. Peki, gebelikte bel ağrısı nasıl geçer?

GEBELİKTE BEL AĞRISI

Çoğu anne adayı, hamilelik sürecinde bel ağrısı yaşar. Bu ağrı çoğunlukla gebeliğin 4. ayından itibaren başlar. Ağrının en çok hissedildiği yer, genellikle leğen kemiği (pelvis) ile omurganın birleştiği bölgedir. Gebelik sırasında leğen kemiği bölgesindeki eklemler ve bağ dokuları, bebeğin leğen kemiğinden geçmesi için yumuşamaya başlar. Rahim genişledikçe karın organları yer değiştirir. Vücudun ağırlık merkezinde kayma olur. Buna bir de büyüyen karnı taşıma sorunu eklenir. Bunların sonucunda da bel ve sırt ağrıları oluşur. Gebelikte bel ağrısına sebep olan pek çok etken bulunmaktadır. Bel ağrısı şikâyetlerinden kurtulmak için yapılması gereken ilk şey bel ağrısını tetikleyen faktörlerden uzak durmaktır.

GEBELİKTE BEL AĞRISI NEDENLERİ

– Kilo

Hamilelik süresince anne adayları kilo civarında kilo alır. Omurganın bu kilonun baskısı altında kalması ile bel ağrısı şikayeti ortaya çıkabilir. Bebeğin yerleştiği rahmin ağırlığının da pelvis içerisindeki damar ve sinirlere baskı yapması, bele vuran ağrıya neden olabilir.

– Hormonal değişimler

Hamilelikte tüm hormon sisteminde birtakım değişimler oluşur. Özellikle progesteron ve relaxin hormonunun salgılanması, kalça kemiği ve omurganın eklem yerlerinde gevşemeye neden olur. Bu gevşeme nedeniyle omurga ve eklemlerin stabilitesi azalır ve bel ağrısı oluşur.

– Duruş değişiklikleri

Karın boşluğunda yerleşen rahim ve içerisindeki bebek büyüdükçe, ağırlık merkezi öne doğru kayar. Buna bağlı olarak omurgaya öne doğru binen yük artar. Anne adayı fark etmese de bu yük karşısında karşı duruş pozisyonunu değiştirir, bu da bel bölgesinde en yoğun olmak üzere, kas ve eklem ağrılarına neden olur.

– Stres

Duygusal stresin arttığı durumlarda kas spazmları da sıklaşır. Bu spazmlar özellikle bel ve boyun bölgesinde ağrıya neden olabilirler.

GEBELİKTE BEL AĞRISI NASIL GEÇER?

Gebelik döneminde bel ağrısını geçirmek ya da hafifletmek için bazı yöntemler mevcuttur. Ancak geçmeyen ve gittikçe şiddetlenen bel ağrısı şikâyetlerinin yaşanması durumunda acilen uzman bir doktora başvurulmalıdır. Özellikle geçmeyen bel ağrısına vajinal kanama da eşlik ediyor ise erken doğum riski taşıdığı unutulmamalıdır. Şimdi gebelikte bel ağrısı için yapılması gerekenlere bir bakalım…

– Hamilelikte bel ağrılarından kurtulmak için öncelikle yapılması gereken şey bel kaslarını güçlendirecek egzersiz hareketlerinin yapılmasıdır.
– Hamileler duruşuna, oturuş pozisyonuna ve ani hareket etmemeye çok dikkat etmelidir. Uzun süre aynı pozisyonda kalmak bel ağrısı şikayetlerini tetiklemektedir.
– Hamilelik sırasında tavsiye edilen kilo alımına dikka edin. Ekstra alınacak kilolar sırtınızı ve belinizi zorlayarak ağrıya sebep olur.
– Sandalyede otururken bel yastığı kullanın.
– Bel ağrılarını tetikleyen bir diğer etken ayakkabı seçimidir. Ortopedik ve rahat bir ayakkabı bel ağrılarını önemli derecede azaltabilir.
– Rahat bir uyku düzeni oluşturarak bel ağrılarını azaltabilirsiniz. Özellikle uzmanlar, anne adaylarına en ideal uyku pozisyonu olarak sol ve yan tarafa yatarak uyumamayı tavsiye ederler. Bu bel bölgenizin rahatlamasına yardımcı olur. Ayrıca yatarken karın altına ya da bacakların arasına yastık koyarak destek sağlanması da rahat bir uyku için önerilmektedir.
– Her gün düzenli olarak 15 – 20 dakika esneme hareketleri yapmak gün içinde bel ağrısı şikayetlerini önemli derecede azaltacaktır.
– Bel ağrısını geçirmek için bel ve sırt bölgesine masaj yapmak ağrılarınızı hafifletebilir.
– Sıcak havlu ve kompresler ya da soğuk uygulamaları bel ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Doktorunuz ya da fizyoterapistinize danışmadan uygulama yapmayın.
– Uzun süre ayakta hareketsiz kalmayın.
– Uzun oturma ve ayakta durma sırasında bir ayağınızın altına basamak koyarak kaslarınızı gevşetmeye çalışın.

Hamilelikte kaşıntı neden olur? Kaşıntı tedavisiİlginizi ÇekebilirHamilelikte kaşıntı neden olur? Kaşıntı tedavisi

AğrıanneBebekbel ağrısıEgzersizgebelikhamilehamilelikuygulama

Hamilelikte Sırt Ağrısı için Neler Yapılabilir?

Hamileliğiniz sırasında zaman zaman sırt ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu sık görülen bir durumdur ve yattığınız pozisyonu değiştirerek veya gün içinde biraz egzersiz yaparak bu ağrıyı rahatlatabilir veya önleyebilirsiniz. Bu yazıda hamilelikte sırt ağrısının ne zaman başladığını ve bunun nedenlerini açıklayacağız, ağrıları rahatlatabilecek ve önleyebilecek bazı önerilerde bulunacağız ve doktorunuza ulaşmanız gereken durumları anlatacağız.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?

 Anne adaylarının yaklaşık yüzde 80'i hamilelikleri sırasında sırt ağrısı yaşar ve bunun farklı nedenleri olabilir. Bunun  nedeni, sırt kaslarınızın hamilelikte alınan kilolar ,büyüyen karnınız veduruşunuzdaki değişiklikler nedeniyle zorlanmasıdır. Hamileliğinizin ilerleyen zamanlarında vücudunuzun ön kısmındaki ağırlığın artması hafifçe ileri doğru eğilmenize neden olur. Dengede kalmanızı sağlamak için duruşunuzda değişiklik olur ve bunu istemeden de olsa gereğinden fazla düzeltmeye çalışabilir ve arkaya doğru eğilme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu zorlanmanın fazla olması sırtınızda gerginlik ve ağrı hissetmenize neden olabilir.

Karın kaslarınızın zayıf olması da sırt ağrısına neden olabilir. Bebeğiniz büyüdükçe karın kaslarınız gevşeyebilir ve zayıflayabilir. Bu kaslar, omuriliğinizi desteklemede önemli bir rol oynadığından bu kaslar zayıfladıkça sırtınızda ağrı başlayabilir.

Bazı hamilelik hormonları da önemli bir rol oynayabilir. Bebeğinizin doğum kanalından daha rahat geçmesini sağlamak içinkalçanızdaki bağları  ve eklemleri rahatlatan hormonlar, aynı zamanda sırtınızdaki eklemleri de gevşeterek ağrıya neden olabilir.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?

En iyi kişiye özel öneriler doktorunuz tarafından verilir ve doktorunuz ağrıyı hafifletmek için tıbbi tedavi veya fizik tedavi önerisinde bulunabilir. Bu stratejiler hamilelikte sırt ağrısının şiddetini azaltabilir:

  • Egzersiz. En etkili seçeneklerden biri, sırt ve bacak kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olması için düzenli olarak fiziksel aktivite yapmaktır. Düzenli esneme yapmak da duruşunuzu düzeltmenize yardımcı olabilir. Bu esneme hareketlerini günlük rutininizin bir parçası haline getirebilirsiniz. Yeni bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzun onayını aldığınızdan emin olun.

  • Sıcak veya soğuk kompres yapın. Yanmayı önlemek için sıcak veya soğuk kompres pedi etrafına bir havlu sarın ve ağrılı bölgelerin üzerine koyun.

  • Duruşunuzu doğru ayarlayın. Ayaktayken dik durmaya dikkat edin, omuzlarınızın arkada ve esnek olmasına dikkat edin, dizlerinizi katı şekilde tutmayın. Oturduğunuzda sırtınızı iyi şekilde destekleyen bir sandalye seçin veya belinizi destekleyecek bir minder kullanın.

  • Rahat ayakkabılar giyin. Ayakkabılarınızın ayak kemerlerini iyi desteklediğinden emin olun. Düz ayakkabı yerine az topuklu ayakkabılar giyin. Dengenizi daha fazla bozabileceğinden yüksek topuklu ayakkabılar giymeyin.

  • Yan yatın. Yatağın sert olması sırtınızın iyi şekilde desteklenmesini de sağlayabilir.

  • Ağır eşyaları kaldırırken dikkatli olun. Yerden bir şey almak istediğinizde belinizden destek alarak eğilmeyin. Bunun yerine çömelin ve sırtınızı dik tutun.

  • Mümkünse uzun süre ayakta kalmaktan kaçının.

  • Karnınızı destekleyin. Karın kaslarınızı desteklemek için hamile külodu giyebilir veya karın destek kuşağı takabilirsiniz.

Hamilelik Sırasında Görülebilecek Sırt Ağrısı Türleri

 Farklı kişilerin, farklı şekillerde ve farklı zamanlarda yaşadığı çeşitli ağrı türleri vardır.  Arabadan inme veya merdivenlerden çıkma gibi belirli hareketleri yaparken ağrı saplandığını hissedebilirsiniz. Veya belirli pozisyonlarda oturduğunuzda veya uyuduğunuzda kramplar veya spazmlar yaşayabilirsiniz. Ağrı aniden veya yavaş yavaş ortaya çıkabilir ve gidip gelen yoğun bir baskı veya zonklayan bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu duyguların hepsini bile bir arada yaşayabilirsiniz.  Bazen ağrının tam olarak nerede olduğunu anlamak zor olabilir. Örneğin, sırt ağrısını hamilelikte kalça veya kalça kemiği ağrısından ayırt edemeyebilirsiniz.

Erken Gebelik Döneminde Sırt Ağrısı 

Hamileliğin çok sayıda erken belirtisi vardır ve sırt ağrısını ilk üç aylık dönemde yaşıyorsanız bunun olası nedenini doktorunuza sorabilirsiniz. Sırt ağrısı, genellikle erken gebelikle ilişkili değildir ve bunun gebelikle ilgili olmayabilir.

İkinci ve Üçüncü Üç Aylık Dönemlerde Sırt Ağrısı

İkinci üç aylık dönemde veya üçüncü üç aylık dönemde sırt ağrınız olabilir. Yukarıda belirtilen olası nedenlere ek olarak sırt ağrısı asiyatik adı verilen bir rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Genişleyen rahim, siyatik siniri üzerine baskı yapabilir. Bu da belinizden bir bacağınıza, dizinize veya ayağınıza kadar inen bir ağrıya neden olur. Tıbbi yardım almak, ılık duş almak, fizik tedavi görmek ve ağrı kesici ilaç almak ağrıyı azaltmanızı sağlayabilir. Siyatik ağrısı, bebeğiniz doğduktan sonra kendi kendine geçebilmektedir.

Hamileliğinizin sonuna doğru sırtınızdaki veya karnınızdaki yoğun ağrı ile birlikte kalçanızda basınç hissetmeniz doğumun başladığı anlamına gelebilir.

Doktora Ne Zaman Ulaşmak Gerekir?

Sırt ağrısı hamilelikte normal olan ağrılar ve sancılarından biridir ama bazen daha ciddi bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Erken doğum belirtisi veya bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir. Şu durumlarda bir doktorla görüşün:

  • Sırt ağrısının şiddetli olması

  • Sırt ağrısının iki haftadan uzun sürmesi

  • Ayaklarınızda uyuşukluk olması

  • Bacaklarınızda güçsüzlük olması

  • Baldırlarınızda şiddetli ağrı olması

  • Vajinal kanamanızın olması

  • Ateşinizin olması

  • İdrarınızı yaparken yanma hissinin olması.

Hamilelik sırasında vücudunuzda çok değişiklik olur ve sırt ağrısı sizi rahatsız ediyorsa bunun asıl nedenini hatırlayın. Yakında bebeğinizi kollarınıza alacaksınız. Bu yazıdaki bazı ipuçlarını deneyin ve doktorunuzla sizin için en iyisinin ne olacağı konusunda konuşarak uzman görüşü alın. Bazı yöntemler deneyerek ağrılar ve sancıları hafifletmek için kullanılabilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Evet. Hamile kadınların yaklaşık yüzde 80’i hamilelikte sırt ağrısı yaşayabilir.

Evet ama dikkatli olmalısınız. Yanlışlıkla yanmamanız için en düşük ısı ayarını kullanın ve ek koruma için pedin üzerine bir havlu sarın.

Bacaklarınızın arasına veya ve karnınızın altına destek olması için yastık koymak sırt ağrınızı hafifletebilir.

Sırt ağrısı, doğumun başladığı anlamına gelebilir. Örneğin, doğum sırasında belinizde bir baskı hissedebilirsiniz ve kasılmalar da yoğun bir ağrıya neden olabilir.

Gebelik ve Sırt Ağrısı

Gebelik, vücut için olağanüstü bir dönemdir, bu dönemde vücutta pek çok ve hızlı gelişen değişiklik yaşanır. Kilo artar, beslenme, hareket, oturma ve hatta uyku pozisyonu alışkanlığı dahi değişir. Gebelik haftalarının ilerlemesi ile birlikte bebek anne karnında kendisine daha geniş şekilde yer açmaya çabalar. Vücuttaki organların konumlarında sıkışıklık gelişir, omurga sisteminin taşıdığı yük ağırlaşır. Tek sorun yükün ağırlaşması değil, aynı şekilde yeni ortaya çıkan yükün, omurganın dengesini bozacak bir noktada, omurganın ön ve alt kısmında bulunmasıdır. Sonuçta anne adayı sırt ve bel ağrıları ile karşı karşıya kalabilir.

Bu yazımızda gebelikte yaşanan sırt ve bel ağrılarının sebepleri ve buna bağlı olarak anne adayların en çok merak ettiği sorular için cevapları derledik.

Hamilelikte sırt ağrısı olumsuz bir belirti midir?

Hamilelik başladıktan sonra bel ağrısının meydana gelmesi gayet normaldir. Vücudumuzda bulunan bağlar gebelik döneminde daha yumuşak hale gelir ve vücudumuz doğum için hazırlanır. Bu durumda bel ve pelvis bölgesinde eklemler zorlandığı içi bel ve sırt ağrıları meydana gelir. Bel ve sırt ağrısı, gebelik döneminde olağan görülen bir durumdur, bir hastalık belirtisi değildir.

Gebelikte meydana gelen bel ve sırt ağrıları gebelik öncesinde de mevcut ise gebeliğin başlamasıyla beraber bu ağrılarda artış meydana gelebilir. Gebelik sürecinde bel ve sırt ağrısı anne adaylarını panik ve stres durumuna sokabilir ancak belirttiğimiz gibi özellikle gebeliğin ilerleyen süreçlerinde bu ağrılar oldukça normaldir ve neredeyse üm gebeliklerde görülebilir.

Bel Fıtığı Tedavisi sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Gebelik başladıktan sonra bebeğin büyümesinin sırt ağrısına etkisi nedir?

Gebeliğin 5 ila 7 aylarında, bebeğin büyümesi ile birlikte ağrılarda artış olması normaldir.

Anne karnındaki bebeğin büyümesi gebeliğin ilk aylarına nazaran ağrıların şiddetlenmesine, hareketlerde kısıtlamalar olmasına sebep olur.

Gebelikte sırt ağrısı, cinsiyeti gösteren bir işaret olabilir mi?

Gebelikte oluşan sırt ağrıları ile cinsiyet arasında bir bağ bulunmamaktadır. Bebeğin cinsiyeti ne olursa olsun anne adayında oluşan sırt ağrıları annenin vücut yapısı, rahim ve iç karın yapısındaki genişleme, gebelik sürecinde annenin kilo alımı ve bebeğin kilo alımının gerçekleşmesiyle yaşanan vücuttaki değişimlere bağlı olarak görülmektedir.

Hamilelikte hangi ağrılar tehlikeli olarak değerlendirilebilir?

Gebelik döneminde oluşan, tehlike arz edebileceği düşünülen ve müdahale edilmesini gerektirebilecek sebepleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Bel ve sırt bölgesi de dahil olmak üzere anne adayında ağrıyla beraber bulantı ve buna bağlı kusma, lekelenme ya da şiddetli kanama, normal vücut ısısından yüksek ateş ve titreme ile beraber görülüyorsa,
  • Ağrı, istirahate ve doktorun yapılması gerekenler konusundaki yönlendirmelerinin uygulanmasına rağmen kesilmiyor ve devam ediyorsa,
  • Ağrı kişinin günlük hareketlerinde yürümek, konuşmak ya da soluk almakta zorluk yaratıyorsa,
  • Yukarıda saydığımız belirtilerin beraberinde idrar yaparken yanma, kesik kesik idrar yapma, idrar renginde koyulaşma veya idrarda kan görülüyorsa.

Gebelikte Sırt ve Bel Ağrıları

Yukarıdaki durumlardan biri ya da birkaçının birlikte görülmesi halinde, vakit geçirmeden doktorunuza danışmanız önerilir.

Gebeliğin ilk haftalarında sırt ağrısı olur mu?

Gebelik döneminin ilk 3 ayında henüz bebek oluşum sürecinde olduğu ve anneye baskı yaratacak bir ağırlık ve genişlemeye sebep olmayacağından, bel ve sırt ağrısı yaşıyorsanız doktorunuza danışmakta fayda vardır. Gebelerin ilk 3 ay içerisinde yaşadığı sırt ağrısının gebelik dönemi ile bir bağlantısı olmayabilir ve farklı bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Ayrıca bu ağrılar gebelik öncesi süreçten geliyor ya da kişinin yaşam şekli, çalışma hayatı ve hareketlerinden de kaynaklanıyor olabileceğinden gebelikte doğrudan bir bağlantı kurulmamalı ve mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Gebeliğin ilk günlerinde sırt ağrısı olur mu?

Gebelik başladıktan sonra meydana gelen sırt ve bel ağrılarında pek çok değişik faktörün rolü olabilmektedir. Bazı  gebeliklerde gebelik sürecinin başlaması ile sırt ve bel ağrıları meydana gelebilmektedir.

Bu durum daha çok ideal vücut ağırlığından daha fazla kiloya sahip durumda iken gebe kalan kadınlarda görülebilmektedir. Kişinin fazla kilolara sahip olması, günlük rutin alışkanlıkları, yaşam şartları bel ve sırt ağrılarına gebelik öncesi dönemde de sebebiyet vermiş ise, bu durum gebelik sürecinde de devam ediyor olabilir. Bu durum ağrılı ve zor bir gebelik sürecinin habercisi olabilir.

Bel Ağrısı Tedavisi sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Hamilelikte hangi ağrılar normal ağrılar olarak değerlendirilebilir?

Gebelik döneminde en sık karşılaşılan ağrı şikayetleri, bel bölgesi veya leğen kemiği çevresinde meydana gelen, kas ve eklemlerin gevşemesi veya gerilimine bağlı olarak gelişen ağrılardır.

Bu süreçte meydana gelen sırt ve bel ağrıları hormonal, damarsal veya diğer nedenlerden kaynaklı oluşan ağrılardır. Eğer anne adayında gebelik öncesi bu şikayetler yok ise, gebelik süreci sağlıklı ise ve gebeliğinin ilerleyen aylarında ise bu ağrıların vücut ağırlığının değişmesi ve bebeğin ağırlığını artması kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz.

Hamilelikte karın ağrısı tehlike işareti midir?

Hamilelik sürecinde karın ağrıları kramp, ateş, kusma, ishal, kanamalar ve rahim kısmında kasılmalar ile birlikte ise derhal doktorunuza gitmekte fayda vardır. Hafif belirtiler gösteren karın ağrıları ciddi bir tehlike arz etmese de ağrı kronik bir hal almış ve aralıksız devam ediyorsa doktorunuzla görüşmeniz önerilir. Aynı şekilde gebelik sürecindeki beslenme de hamilelikte yaşanabilecek karın ağrılarının bir nedeni olabileceğinden gebelik sürecinde beslenme programına ve alınan gıdalara da özen gösterilmelidir.

Hamilelikte yan ağrısı neden olur?

Hamilelik sürecinde rahimde gelişen büyüme, özellikle yatakta dönerken ya da ani hareketlerde bacak arasında rahime doğru ağrının artması kişinin hareketlerinin kısıtlanmasına sebebiyet verir. Bu tarz ağrılar, vücut hareketlerine bağlı olarak da gelişebilir ve gebelikte gerek oturma gerek yatma pozisyonlarına dikkat edilmezse krampların artmasına sebebiyet vermekle beraber şiddetli ağrılara da yol açmaktadır. Bu ağrıların önüne geçebilmek için hamilelikte rahat edilebilecek ve bebeği de sıkıştırmayacak şekilde uyku, uzanma ve oturma pozisyonları belirlenmeli ve keskin hareketlerden kaçınılmalıdır.

Bel ağrısı gebelikte düşük yapar mı?

İlk 3 ayda  oluşan bel ve sırt ağrıları genellikle masum nedenlere bağlıdır. Hormonlar ve rahimin bebeğin büyümesine bağlı genişlemesi, annenin iç organlarının bu yeni duruma göre konum alması başlıca ağrı nedenidir.

Gebelik sürecindeki kadınlarda her ağrıda olduğu gibi, bel ağrısında da ilk akla gelen düşük tehlikesidir ve buna bağlı olarak kaygı ve bir stres hali başlayabilir.

Hamileliğin rutin sürecine bağlı olarak yaşanan bel ağrıları dışında, şiddetli bel ağrısı, kasık ağrısı ve kanama görülüyorsa,  bu belirtiler tehlikeli bir durumun habercisi olabilir ve gebeliğin sonlanmasına sebebiyet verebilir.

Doğuma yakın sırt ağrısı olur mu?

Gebelik dönemi boyunca hafif sırt ağrıları görülebilir. Kısa süreli dinlenme ile geçen bu ağrılar gebelik sürecinde görülen olağan, hafif şiddetli ağrılardır. Ancak gebeliğin son dönemlerinde, doğum tarihi olarak tahmin edilen son günlerde sırt bölgesinde başlayıp karın bölgesine yayılan ağrıların aralıkları da oldukça kısalmaktadır ve bu ağrı sıklaşması da doğumun başladığının habercisi olabilir.

Sırt ağrısı erken doğum belirtisi mi?

Gebelik süresince sırt ve bel ağrıları devamlı olabilir ya da dönem dönem gelip gidebilir. Ağrıların ortaya çıktığı pozisyonlarda değişiklik yapmanız sizi rahatlatacaktır.

Kısa süreli rahatlamalar ağrıların ve kasılmaların tamamen geçeceği anlamına gelmemekle birlikte, rutin olarak hamile yogası ve pilates yaparak vücudunuzda meydana gelen ağrıların ve kasılmaların hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz.

Bahsettiğimiz gibi, her sırt ağrısı erken doğumun habercisi değildir. Rutin olarak hafif şiddetlerde görülen sırt ağrıları yorgunluk, yatma şekli ve oturma şeklinden kaynaklanabildiği gibi, gebeliğin ilerlemesine ve kilo artışına bağlı olarak da görülebilir. Ağrı şiddeti nisbeten hafiftir ve dinlenme ile giderilebilir.

Ancak sırttan karna doğru kasılmalarla gelen ve ağrı aralıkları kısa olan ağrılar, planlanan doğum zamanı gelmemiş olsa bile erken doğumun habercisi sayılabilir. Belirttiğimiz bu örneği eğer sık yaşıyorsanız öncelikle doktorunuzdan bu anlarda ne yapmanız gerektiğine dair bilgi alabilirsiniz. Ancak doktorunuzun yönergelerini uygulamanıza rağmen ağrı şiddeti azalmıyorsa, erken doğum söz konusu olabileceğinden doktorunuzla görüşmeniz önerilir.

Hamile Yogası ve Pilates

Dilerseniz biraz da hamilelik sürecinde yapmanız gereken pilates ve yogadan bahsetelim.

Pilates, kaslarımızın daha güçlü olmasında yardımcı olur, yoga ise ruhumuza, iç dünyamıza iyi gelir.

Ruh sağlığınız, vücudunuzda bulunan kaslarınızın gevşemesini sağlar. Kaslarınızın rahatlaması, ağrısız ve krampsız bir gebelik süreci geçirmek, elbette ruhunuzu da rahatlatacaktır. Tüm bu sebeplerden ötürü gebelik sürecinde hem kaslarınızı rahatlatmak için gebeliğe uygun pilates gibi aktivitelerle ilgilenmeli; hem de stresten uzak kalmak için yoga gibi zihni temizlemeye yönelik aktivitelerde bulunmalısınız. Sadece gebelik sürecinde değil, normal yaşantınızda da stres seviyesi azaldıkça vücutta görülen rahatsızlıklar için belirtiler de azalma göstermektedir. Çoğu zaman yaşanan bir ağrı hissinin sebebi, zor bir gün geçirmeniz olabilir.

Pilates özellikle yoğun ve şiddetli ağrılar, kasılmalar ve kramplar yaşayan gebeler için ideal bir aktivitedir. Hamilelik sürecinde yapılan pilates normal süreçte yapılan pilatesten farklıdır ve bu sebeple dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hamilelik sürecine özel hazırlanmış bir pilates programı uygulamaktır.

Hamilelik pilatesini rutin ve düzenli gerçekleştiren gebelerde aşağıdaki faydalar görülür:

  • Kasılmaların ve krampların hafiflemesi
  • Bel ve sırt ağrılarının azalması
  • Her geçen gün ağırlaşan ve hareket kısıtlılığına sebep olan bir durumla karşı karşıya kalan vücudun daha hafif ve güçlü hissedilmesi
  • Bebeğinizin vücudumuza yarattığı basıncın azalması
  • Bacak kaslarının güçlenmesini ve doğumun kolaylaşması

Bunların dışında yaşam kalitenizi yükseltmesi ile birlikte daha enerjik olmanıza, kaygılarınızın ve kafa karışıklığına sebep olacak durumlarla karşı karşıya kaldığınızda daha sağlıklı karar vermenize büyük katkı sağlayacaktır.

Gebelikte omurgaya, leğen kemiğinin bulunduğu pelvis bölgesine  ve kuyruk sokumuna aşırı yük binmektedir. Gebeliğin haftasından sonra bu yükün oldukça artmasıyla birlikte duruş pozisyonunda  kendiliğinden öne doğru eğilmeye başlar ve  bu durum da sinir sıkışmalarına neden olabilir. Sırt ağrılarının artabilir ve daha belirgin hale gelebilir.

Özelikle D vitamini eksikliği olan gebelerde, kemiklerde yumuşama ve kırılmalar görülebilir.

Gebelik döneminde sırt ve bel ağrılarını önlemek için neler yapılabilir?

Öncelikle gebelik sürecinin vücutta pek çok değişimi beraberinde getirdiği bilinmelidir. Elbette ki vücutta pek çok değişim olur ve kişi normalde yaptığı günlük işlerini yaparken zorlanabilir ve daha çok yorulabilir. Tüm bunlarla birlikte gebelik sürecini sağlıklı geçirebilmek adına beslenme, uyku ve yaşam tarzı dengelenmelidir. 

Düzenli uyku ve sağlıklı bir beslenme programı halsizliğin azalmasına yardımcı olacaktır. Sırt ve bel ağrılarını önlemek için de gebelik sürecinde uygun bir oturma ve uzanma pozisyonu tercih edilmelidir. Gerekirse gebelikte kullanılabilen uyku yastıklarından destek alınabilir. Yine bu süreçte rahat kıyafetler tercih edilmeli ve bel  ağrısını önlemek için topuklu ayakkabı giymekten kaçınılmalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır