noterlik başvuru şartları / Noter Nasıl Olunur? Başvurusu, Şartları! - TGRT Haber

Noterlik Başvuru Şartları

noterlik başvuru şartları

Noter Olmak İçin Gerekli Şartlar

Noter Olmak İçin Gerekli Şartlar

Noterlik kendilerine özel hazırlanmış kanunlarla düzenlenmiş ve belirli çizgileri ile sınırlandırılmıştır. Noterlik Kanunun 1. maddesine göre Noterlik şu şekilde açıklanmaktadır. “Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar”. Noterler yine yasalara göre yapılması kanunlarla başka makam, merci ve şahsa verilmemiş olan her türlü hukuki işlemleri kanunlar ile belirtilen şekillerde yapmaktadırlar.

Noter olabilmek için belli başlı kurallar mevcuttur. Gelir durumlarının çok iyi olduğu göz önüne alındığında noter olabilmenin o kadar kolay olmadığını düşünmek yanlış olmayacaktır. Birçok noterin hem ülkemizde hem de yurtdışında vergi rekortmeni olduklarını unutmamak gerekir.

Noter olabilmek için gereken şartlara bakmadan önce çalışma şartları ve sorumlulukları itibarı ile noterlerin zorlu ve stresli çalışma şartlarına sahip olduklarını söylemek yerinde olacaktır. Noterlerin yapacakları işlemlerdeki hukuki sorumlulukları Noterlik Kanunu’nun maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre; “Stajyer, katip ve katip adayları tarafından yapılmış olsa bile noterler, bir işin yapılmamasından veya hatalı yahut eksik yapılmasından dolayı zarar görmüş olanlara karşı sorumludurlar. Noter, birinci fıkra gereğince ödediği miktar için, işin yapılmaması, hatalı yahut eksik yapılmasına sebep olan stajyer veya noterlik personeline rücu edebilir.” Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere noterlerin sorumlulukları sadece işlerini yaptıkları ikinci kişilere karşı değil, aynı zamanda bu durumunda etkilenecek üçüncü kişilere karşı da geçerlidir.

Noterlerin gerçekleştirdiği işler özel ve genel işler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Genel olarak yapılan işlemlerin içerisinde gayrimenkullerin satışı sırasında satış vaadi sözleşmelerinin hazırlanması, İlgililerin istekleri üzerine protesto işleri için gerekli resmi belgelerin hazırlanması, Vekaletname ve tespit tutanaklarının hazırlanması, Taksim ve İfraz sözleşmelerinin hazırlanması aynı şekilde Medeni Kanunu’nun maddesine uygun olarak şükna hakkı sözleşmesinin hazırlanması gibi işlemler sayılabilmektedir. Özel olarak yaptıkları işlemler ise emanetlerin kabulü ve saklanması, tespit işleri, vasiyetname ve ölüme bağlı tasarruflar ile ilgili yapılacak işlemler, tebligat işlemleri şeklinde sıralanabilir.

Noter Olabilmek İçin Gereken Şartlar

Noter olabilmek için aranan ilk şart kişinin hukuk fakültesinden mezun olmuş olmasıdır. Ancak sadece hukuk fakültesinden mezun olmak tek başına noter olabilmek için yeterli değildir. Hukuk fakültesinden mezun olan kişilerin eğer noter olmak istiyorlarsa almaları gereken bir noterlik belgesi bulunmaktadır. Bu belgenin alınabilmesi için ise hukuk fakültesi mezunlarının avukatlık stajını tamamlamış olmaları gerekmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından verilen bu Noterlik Belgesi’ni alabilmek için belirli bir belgeler listesini başvuru sırasında eksiksiz sunmanız gerekmektedir. Bu belgenin alınmış olması da noter olabilmek için yeterli olmayacaktır. Noter olup bu alanda çalışmaya başlayabilmek için yine Adalet Bakanlığı tarafından ilan edilecek olan Münhal Bulunan Noterliklerin İlanlarını takip etmek ve buradan bir merci sahibi olmak gerekmektedir. Bu ilanların takibini yapabilmeniz için noterlik belgesine sahip olmuş olmanız gerekmektedir. Bu belgenin alınabilmesi için gerekli belgeler ise sayılı Noterlik Kanunu’nda şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Noterden onaylı nüfus cüzdanı örneği ya da nüfus müdürlüğünden alınacak nüfus kayıt örneği.
  2. Ad-soy ad değişikliği varsa, bu hususu gösteren belgenin asli veya noterden onaylı örneği.
  3. Hukuk fakültesi diplomasi veya çıkış belgesi, “ilgili Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışındaki bir fakülteden mezun olmuş ise YOK tarafından düzenlenmiş denklik belgesi.” (İlgili fakülteden, YÖK’ten ya da noterden onaylı)
  4. Hükümlülüğünün bulunmadığına dair Cumhuriyet başsavcılığından alınmış belge. (18 yasından sonra ad, soy ad, doğum tarihi ve evlenme nedeniyle soyadı değişikliği gibi sabıka kaydı çıkarılmasına esas nüfus bilgilerinde değişiklik olduğu takdirde, önceki bilgilere göre de alınmış sabıka kaydının eklenmesi.)
  5. Noterlik görevini devamlı ve gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malul olunmadığını açıkça gösterir, resmi tabip, sağlık ocağı veya hastaneden alınacak SAĞLIK RAPORU.
  6. İkamet adresi ve telefon numarası (beyan şeklinde)
  7. Halen kayıtlı bulunduğu (kaydını sildirmiş ise daha önce kayıtlı bulunduğu) barodan alınacak, bilfiil yapılan avukatlık müddetini ve hakkında disiplin takibatı bulunup bulunmadığını gösterir belge.
  8. Halen bir kurumda çalışılıyor ise, sicil özeti veya hizmet belgesi ile hakkında halen devam eden siciline geçmeyen ceza veya disiplin yönünden soruşturma ya da kovuşturma bulunup bulunmadığını gösterir belge.
  9. Avukatlık ruhsatnamesi örneği. (noterden , T. Barolar Birliğinden veya ruhsatnamenin verildiği barodan ya da halen kayıtlı bulunduğu barodan onaylı)
  10. sayılı Noterlik Kanununun 7nci maddesinin 6,7,8,9,10 ve bentlerindeki yasakların kendisinde bulunmadığına dair ekli örneğe uygun olarak düzenlenip ilgilisince imzalanmış BEYANNAME.
  11. 4 adet (4×6) ebadında mutlaka renkli, cübbesiz, bayanlarda usulüne uygun, erkeklerde sakalsız ceket ve kravatlı çektirilmiş vesikalık fotoğraf.
  12. Noterlik belgesi verilmesi isteğini kapsayan ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne hitaben yazılmış imzalı DİLEKÇE.

Noterlik Belgesi Başvuru belgesinin tamamlanabilmesi için bu belgelerin tamamının eksiksiz bir şekilde Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir. İletişim Adresi şu şekilde bildirilmektedir: 

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi

Mustafa Kemal Mh. Çad. No/A () Söğütözü - ANKARA

Yine Adalet Bakanlığının internet sitesinde verilen bir not ise

"Noterlik belgesi almak için yapılacak başvurular hakkında bilgi almak üzere Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nün 75 04, veya

Türkiye Noterler Birliği’nin 80 00 / numaralı telefonları aranabilir" şeklindedir.

Cumhuriyet gazetesinin tarihli haberine göre ise Noter olmak isteyenler için önümüzdeki zaman içerisinde bir sınav uygulamasının oluşturulacağı şeklindedir. Bu habere göre Adalet Bakanı Bekir Bozdağ şu şekilde bildirmektedir: Bozdağ, “Bundan sonra hukuk fakültesi mezunları noter olmak için noterlik sınavına girecekler. Noter yardımcısı olmak için de bir sınav olacaklar."

Adalet Bakanlığının sayfasında Noter atalamaları takip edilebilmektedir. Burada boş bulunan birinci sınıf noterliklere yapılan atamalardan, boş bulunan muhdes üçüncü sınıf atamalara kadar bütün atamaların listesini bulmak mümkündür. Aynı şekilde vazgeçmeli atamaların bir listesi de sayfa üzerinde bulunmaktadır. Bu atalamaların sonucuna göre ise Noterler bu görevlerine başlayabilmektedirler. Ülkemizde yaklaşık adet Noterin atama beklediği bilinmektedir.

FacebookTwitter

Noter Nasıl Olunur? Noter Olma Şartları Nelerdir, Kimler Olabilir ve Hangi Bölümden Mezun Olmak Gerekiyor?

Noterlik bir kamu hizmeti olmakla beraber, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirmek, kanunlarla beraber verilen görevleri yerine getirir. Noter olmak isteyenlerde bu görevlerin bilincinde olarak bu meslek için başvuruda bulunmaları gerekir. Noter olmak için ayrıca üniversite mezunu olmanız gereklidir.

NOTER NEDİR?

Noter, noterlik mesleğini yapan kişilere verilen unvandır. Noterlik bir kamu hizmeti olarak tanımlanır.

NOTER NE İŞ YAPAR?

Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirirler. Ayrıca kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.

NOTER NASIL OLUNUR?

Noter olmak için ilk şart Hukuk Fakültesi mezunu olmalısınız. Hukuk Fakültesi mezunu olduktan sonra noterlik belgesi almanız gereklidir. Bu belgeyi almak için avukatlık stajı görevini yerine getirmelisiniz. Noterlik Belgesi Adalet Bakanlığı tarafından verilmektedir. Adalet Bakanlığı personel alımları sayfasından noter alımı ilanlarını takip etmelisiniz.

NOTERLİK BELGESİ NASIL ALINIR?

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi (e-devletten alınabilir)
  • Sabıka kaydı. (e-devletten alınabilir)
  • Hukuk Fakültesi diploması veya çıkış belgesinin bir sureti (ilgili fakülte veya noter onaylı), eğer şahıs Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında ki bir fakülteden mezun olmuş ise YÖK tarafından düzenlenmiş denklik belgesi (İlgili fakülte, YÖK veya noter onaylı), Türkiye hukuk fakülteleri programlarına göre noksan kalan derslerden başarılı olduğuna dair belge.
  • Noterlik görevini devamlı ve gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malül olunmadığını açıkça gösterir, noterlik yapmasına bedenen ve aklen halen engel hali olmadığını bildirir resmi tabip, sağlık ocağı veya hastaneden alınacak SAĞLIK RAPORU.
  • Halen kayıtlı bulunduğu (Kaydını sildirmiş ise daha önce kayıtlı bulunduğu) barodan alınacak hakkında disiplin takibatı bulunup bulunmadığını gösterir belge.
  • Başka bir kurumda çalışıyor ise sicil özeti veya hizmet belgesi, ayrıca hakkında halen siciline geçmeyen ceza veya disiplin yönünden soruşturma ya da kovuşturma bulunup bulunmadığını gösterir belge.
  • Avukatlık ruhsatnamesinin Noterden, Türkiye Barolar Birliğinden veya ilgili Barodan (ruhsatnamesinin verildiği baro veya halen kayıtlı olduğu baro) onaylı örneği.
  • sayılı Noterlik Kanununun 7 nci maddesinin 6,7,8,9,10 ve bentlerindeki yasakların kendisinde bulunmadığına dair ekli örneğe uygun olarak düzenlenip ilgilisince imzalanmış BEYANNAME.
  • 4 adet (4x6) ebadında mutlaka renkli, cübbesiz, vesikalık fotoğraf
  • Noterlik belgesi verilmesi isteğini kapsayan ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne hitaben yazılmış imzalı DİLEKÇE. İkamet adresi, telefon numarası elektronik posta adresi içermesi gerekmektedir.

NOTER OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Kimler noter olabilir? Sorusu merak edilen konular arasındadır. Aşağıdaki şartları taşıyanlar noterlik için başvuruda bulunabilirler.

  • 23 yaşının bitmesi ve 50 yaşından büyük olunmaması gerekir.
  • Sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvuru yapabilir.
  • Hukuk Fakültesinden mezun olunmalıdır.
  • Erkek adayların; askerliğini bitirmesi ya da askerlikten muaf olduklarını gösterir belge sunmaları gerekmektedir.
  • Yüz kızartıcı bir suç sebebiyle hüküm giyilmemesi ya da bu suçlar hakkında herhangi bir soruşturmaya dahil olunmaması gerekir.
  • Noterlik mesleğini küçük düşürecek davranışlardan uzak durulmalıdır.
  • Noterlik ya da noter stajyerliğinin haricinde herhangi bir işte çalışmamak ya da başka bir işe sahip olmamak gerekir.
  • Mahkeme tarafından kesinleştirilen karar neticesinde; hâkim, savcı, memur, avukat ya da noter olmaktan men edilmemek gerekir. Bu haklardan men edilen kişiler noter olamazlar.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarından kısıtlanmamak gerekir.
  • Akıl sağlığı yerinde olmalıdır.
  • Kişiler hakkında acizlik kararı çıkartılmamalıdır.

NOTER OLMAK İÇİN KAÇ YILLIK AVUKATLIK YAPMAK GEREKİR?

Noter olmak için en az 4 yıl avukat, hakim ve savcı veya akademisyen olarak görev yapmanız gerekmektedir.

Noterlik Başvurusu Için Gerekli Belgeler. Noterlik belgesi başvurusu nasıl yapılır?

Adalet Bakanlığına Noter olma başvurusu yaparlar. Noterlik başvuruları onaylandıktan sonra avukatlara noterlik belgesi verilir. Kişiler bu belge ile noterlik stajlarını tamamlamalarından sonra resmi olarak noter olma haklarını kazanırlar. Noter olabilmek için kişilerin öncelikle Avukat olmaları gereklidir.

Noterlik evrakları nelerdir?

Görüşler
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi. (
  • Sabıka kaydı. (
  • Hukuk Fakültesi diploması veya çıkış belgesinin bir sureti (ilgili fakülte veya noter onaylı), eğer şahıs Türkiye Cumhuriyeti.
  • Noterlik görevini devamlı ve gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malül olunmadığını açıkca gösterir, noterlik.

Noterlik şartları nedir?

Noter Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamış olmaları ve avukatlık ruhsatlarını almış olmaları gerekir. Adalet Bakanlığı'na noter olarak başvuruda bulunarak noter belgesini alıp ardından noterlik stajını da tamamlamış olmaları şarttır.

Noterde çalışmak için ne yapmalıyım?

Nasıl Noter Katibi Olunur? Noter katibi olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir. İlgili noter yanında altı ay süre ile aday olarak çalıştıktan sonra katiplik yemini ederek, mesleğe adım atılır.

Kullanıcılar bunları da sordu

Kaç yaşına kadar noterlik yapılabilir?

Noterler 1. sınıf, 2. sınıf,3.sınıf olarak üç kategoridir. Gidilen her yerde en az 2 tam yıl kalmak zorunludur. 4 yılda bir sınıf atlanır .. Yani noterliğe başlayan 3. sınıf bir noter 4 yıl 3.sınıf, 4 yıl 2. sınıf ve sonrasında da 65 yaşın son gününün son saniyesine kadar :))) 1. sınıf olarak noterlik yapar.

Noterlik başvurusu nasıl yapılır uyap?

Boş bulunan noterliklere müracaatta bulunacak olan noterlik belgesi sahiplerinin taleplerinin alınabilmesi için öncelikle funduszeue.info adresinde yer alan başvuru ekranına girerek UYAP veri tabanında yer alan bilgilerinin güncel olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir.

Noterde kimler çalışır?

-Adli veya askeri hakimlik ya da savcılık yapmış, –Avukatlık Unvanını almış veya avukatlığa kabul edilmiş kişiler, Noter olabilirler.

Noterlik sırasında kaç kişi var?

Şu an noterlik belgesi bulunan kişi sayısı 40 bine ulaşıyor. Ama ülke genelinde sadece bin noterlik var.

Noter nasıl bir meslek?

Noter Ne Demek? Noter; hukuki anlamda güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek amacıyla, yapılan işlemleri belgelerle somutlaştıran ve kanunlara uygun hale getiren kişiler olarak tanımlanabilir. Yapılan işlemlerin resmiyet kazanması ve hukuki ilişkilerin düzenlemesi açısından önem arz eden bir meslek koludur.

Adalet mezunu noterde çalışır mı?

Üniversitelerin Adalet Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan kişiler noter katibi olarak çalışabilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası