eşinin babasına ne denir / KAYIN PEDERE VE KAYIN VALİDEYE HİTAP TARZI | Sorularla İslamiyet

Eşinin Babasına Ne Denir

eşinin babasına ne denir

Eşimin abisine ne denir?

İçindekiler:

  1. Eşimin abisine ne denir?
  2. Kocanın kardeşi ne olur?
  3. Damadın erkek kardeşi gelinin neyi olur?
  4. Erkek kardeşin eşine ne denir?
  5. Abi çocuğuna ne denir?
  6. Annenin kiz kardesi senin neyin olur?
  7. Annenin kız kardeşi kim?
  8. Damadın erkek kardesi Gelinin neyi oluyo?
  9. Damadın kardeşi düğünde ne yapar?
  10. Babanın erkek kardeşinin çocuğuna ne denir?
  11. Damat gelinin erkek kardeşine ne der?
  12. Annenin kiz kardesi ne olur?
  13. Damat gelinin erkek kardeşinin neyi olur?

Eşimin abisine ne denir?

sen erkeksen eşinin kız kardeşi baldızın, erkek kardeşi kayınbirader in olur.yok sen bayansan eşinin kız kardeşin görümcen erkek kardeşi kayının olur.

Kocanın kardeşi ne olur?

Kocanınkız kardeşigelin için " görümce ", erkek kardeşide " kayın " olur. Kızın, kız kardeşierkek için " baldız, " erkek kardeşide " kayınbirader " olur. Kadın kocasının, kocada karısının anne ve babasına kayınpeder, kayınvalide derler.

Damadın erkek kardeşi gelinin neyi olur?

Kayın, valide veya kaynana: Geliniçin damadın, damatiçin de gelininannesidir. Kayınbirader, kayın: Gelininerkek kardeşi damada, damadınerkek kardeşide gelinekayınbirader olur. Elti: İki erkek kardeşin karıları bir birlerinin eltisi olur.

Erkek kardeşin eşine ne denir?

Kocanın kız kardeşi gelin için " görümce ", erkekkardeşi de " kayın " olur. Kızın, kız kardeşi erkekiçin " baldız, " erkekkardeşi de " kayınbirader " olur. Kadın kocasının, koca da karısının anne ve babasına kayınpeder, kayınvalide derler. Buradaki kayın, kaim yani " yerine geçen " manasına kullanılmaktadır.

Abi çocuğuna ne denir?

YEĞEN: Amca, Hala, Dayı tarafından, kardeşlerinin çocuklarına denir.

Annenin kiz kardesi senin neyin olur?

annenin kız kardeşi seninteyzen olur.

Annenin kız kardeşi kim?

NE DENİR ANA YARISI TEYZE DENİR.

Damadın erkek kardesi Gelinin neyi oluyo?

Kayın, valide veya kaynana: Geliniçin damadın, damatiçin de gelininannesidir. Kayınbirader, kayın: Gelinin erkek kardeşidamada, damadın erkek kardeşide gelinekayınbirader olur. Elti: İki erkekkardeşin karıları bir birlerinin eltisi olur.

Damadın kardeşi düğünde ne yapar?

Damadınerkek kardeşi düğünde ne yaparsorusunun en temel yanıtı damatbeyin düğünehazırlanmasına yardımcı olmaktır. ... Damadınkız kardeşinedime ekibindeyse gelinin, değilse damadın düğünehazırlanmasına yardımcı olur.

Babanın erkek kardeşinin çocuğuna ne denir?

KUZEN-AMCAOĞLU-DAYIOĞLU-= Kardeş çocuklarının birbirlerine hitap şeklidir. YEĞEN: Amca, Hala, Dayı tarafından, kardeşlerinin çocuklarına denir. YENGE: Kardeş karısına söylenir. TORUN: Anne ve Babanınçocuklarının çocuklarına denir.

Damat gelinin erkek kardeşine ne der?

Kayın, valide veya kaynana: Geliniçin damadın, damatiçin de gelininannesidir. Kayınbirader, kayın: Gelinin erkek kardeşi damada, damadın erkek kardeşide geline kayınbirader olur. Elti: İki erkekkardeşin karıları bir birlerinin eltisi olur.

Annenin kiz kardesi ne olur?

teyze.

Damat gelinin erkek kardeşinin neyi olur?

Kayın, valide veya kaynana: Geliniçin damadın, damatiçin de gelininannesidir. Kayınbirader, kayın: Gelinin erkek kardeşi damada, damadın erkek kardeşide gelinekayınbirader olur.

KAYIN PEDERE VE KAYIN VALİDEYE HİTAP TARZI

Kişinin kayınpederine "baba"; kayınvalidisine "anne" demesinin mahzuru var mıdır?

Bu durum ya çok önemli olmadığı ya da Türklerin örfüne has bir keyfiyet olduğu için fıkıh kitaplarımızda yer almaz. Biz bu konudaki Islâmî edebi, bilinenlerden hareketle öğrenebiliriz. Önce Kur`ân-ı Kerim`de kişinin kayınpederine "baba", kayınvalidesine "anne" demesini isteyen bir âyet-i kerime yoktur. Hadislerde de böyle bir şey bilmiyoruz. Rasûlüllah Efendimizin (s.a.v.) kendisinin Ebûbekir ve Ömer Efendilerimize (ki, onun kâyinpederi idiler) "baba" diye hitap ettiği vaki olmadığı gibi, kendi damadı olan Osman ve Ali Efendilerimizin de ona "baba" dedikleri bilinmemektedir. Onlarla alâkalı Hadislerde hep "Ey Allah`ın Rasûlü" dediklerine şahit oluyoruz Rasûlullah`ın hanımları, "mü`minlerin anneleri" (Ahzâb (33) 6) olduğu gibi, kendisi de mü`minlerin manen Babası olduğundan onun, kendi eşlerinin babalarına "baba" demesi uygun olmazdı, diye düşünülebilir ama, kendi damatlarının ona "baba" demelerinin bir değil iki sebebi bulunmâsına rağmen, dememiş olmaları bize, kayınpedere "baba" denmeyeceğine dair ışık tutar. Ayrıca Ahzâb sûresindeki iki âyet-i kerime ile Müslim`deki iki hadîs-i şerif de ibareleriyle olmasa dahi işaretleriyle bize bunu anlatırlar

"Allah evlâtlıklarınızı sizin çocuğunuz yapmamıştır", "Onları kendi babalarına nispet ederek çağırın. Bu, Allah katında daha âdildir". (Ahzâb 33/4,5). "Kim Müslümanken Babası olmadığını bildiği halde birisini baba iddia ederse, Cennet ona haramdır," "Babalarınızdan vâzgeçmeyin, kim Babasından vazgeçerse (onu kabullenmezse) bu küfürdür". (Müslim, îmam 113,114,115; Ayrıca bk. Cessâs, Ahkâm V/222; Ibn Kesîr VI/377, 78) Işte bu naslar bize işaretleriyle kişinin, kendi Ana Babasından başkasına ana baba demesinin uygun olmayacağını da anlatıyor olmalıdır.

Ancak karı-kocanın birbirlerine karşı yumuşak ve nezaketli olmalarının ve birbiri yakınlarına, diğerinin hoşlanacağı ünvanlarla ve saygıyla davranmalarının birbiri üzerindeki haklarından olduğu da edep kitaplarımızda mevcuttur. Öyleyse herkesin, muhatabının statüsüne uygun bir hitapla ona hitap etmesi, en uygun olanıdır. Evlenen çocuklarının başkası tarafından ellerinden alındığı duygusunu yaşayan anne-babayı; çocuklarının başkalarına anne, baba diye hitap etmesi, ayrıca rencide edecektir. Kayınpeder ve kayınvalidenin kendilerine "anne" ve "baba" denmediğinden ötürü rencide olabilecekleri de düşünülebilir. Ama bu, örften ve günümüzde öyle alışıldığından dolayıdır.

Öyleyse kayınpedere ve kayınvalideye baba ve anne demenin dinen bir sakıncası olmadığı söylenebilir. Nitekim ceddimiz hürmet olarak bunlara "Ana-baba" demişlerdir.

Bekara suresinin 133. âyet-i kerimesinde, Yakub aleyhisselama hitaben (Baban İbrahim, İsmail ve İshak) buyuruluyor. Bilindiği gibi, Yakub aleyhisselam, İshak aleyhisselamın oğludur. İsmail aleyhisselam amcası, İbrahim aleyhisselam ise dedesidir.

İbrahim aleyhisselamın babası Taruh olduğu halde, amcası ve üvey babası Azer için Kur'an-ı kerimde (İbrahim’in babası) ifadesi geçmektedir. (Enam 74)

Peygamber efendimizin, amcası Ebu Talibe ve Ebu Lehebe "Baba" dediği hadis-i şeriflerle sabittir. Türkiye’de de, insanlara iyilik eden, onları himayesine alan kimselere mecaz olarak, "Baba adam", "Fakir babası" dendiğini hepimiz biliriz. Yaşlı kimselere de hürmeten "Baba" denir.

Yaşlı kadınlara da , "Ayşe ana", "Fatma ana" veya "Hacı anne" dendiği meşhurdur. Böyle söylemekle, yani baba demekle, o kimse bizim babamız olmadığı gibi anne dediğimiz kadın da annemiz olmaz. Bunlar hürmet için söylenir.

Yine yaşlı kimselere, bir akrabalığımız olmadığı halde, "Amca, dede", yaşlı kadınlara da, "Teyze, nine" deriz. Bunlar bir saygı ifadesidir.

Kayınvalideye ve kayınpedere, "Ana-baba" demek ise daha tabiidir. Riya maksadıyla söylenirse, riya, saygı için söylenirse saygı olur. Ceddimiz, kayınvalideye ve kayınpedere, "Hanım anne", "Bey baba" da demişlerdir. Hakiki ana-baba ile karışmamaları için böyle söylemek daha iyidir. Bazı yerlerde kayınvalideye "Cici anne" de diyorlar. Bunlar mubah âdetlerdir. Günah olmayan âdetlere uymakta mahzur yoktur. Hatta mubah olan âdete uymamak şöhrete, kalb kırmaya sebep olursa böyle âdetlere uymak gerekir.

Karısının babasına ne denir? Kindred tarafından Kim Kimdir

Bir insan için erkek veya kız kardeş, genellikle dünyadaki en yakın şeydir. Bazen bir arkadaşınızı böyle aramak istersiniz, ancak yalnızca en az bir ortak ebeveyniniz olan biri - anne veya baba - gerçek kan kardeşi olabilir. Ayrıca, vaftiz babaları, üvey kardeşler, adında ve tabii ki kuzenler var. Akrabalardan hangisinin kim olduğunu ve kimin yapması gerektiğini anlamaya başladığınızda, kafanız çok kolay karışıyor. Ve örneğin bir kuzenin kuzeninin kim olduğunu anlamak neredeyse imkansız hale geliyor.

Terim ne anlama geliyor?

Kuzenler, ebeveynleri kan kardeşi veya kız kardeşi olanlardır. Yani ya kardeşinizin annesi halanızdır ya da babanız amcanızdır. Bu akrabalık yasaları cinsiyetten bağımsız olarak geçerlidir. Sadece bir kadın akrabaysa kuzen, erkekse kuzen denir.

Kelimenin tam anlamıyla, "kuzen" kelimesi "iki aileye ait" anlamına gelir. Ve mecazi anlamda, bu kelime "ikinci derece akrabalığa ait" olarak anlaşılabilir. Bu arada, diğer akrabalar da kuzen olabilir: büyükanne ve büyükbaba, teyzeler ve amcalar.

Akrabalık derecesini belirleme ihtiyacı, çok sayıda çocuğa sahip olmanın geleneksel olduğu günlerde ortaya çıktı - en az beş. Onlar da aynı sayıda çocuğa sahipti ve sonunda kimin kime sahip olduğunu anlamak tamamen zorlaştı. Ancak bir kardeşin çocuklarını akrabalıktan çıkarmak da yanlıştır - sonuçta bu en uzak akraba değildir. Ayrıca, o dönemde aile bağları çok yardımcı oldu ve insanlar onlara tutundu. Artık şehir sakinleri genellikle kendilerini birinci kuşağın akrabalarıyla, en fazla ikinci kuşağın akrabalarıyla iletişim kurmakla sınırlandırıyorlar. Ancak daha önce aile bağlarının önemi büyük bir rol oynadı ve kuzenler, amcalar ve teyzeler, birçoğu olmasına rağmen yakın insanlar olarak kabul edildi.

ilişki derecesi

Akrabalar birbirlerine her zaman iyi davranmazlar ve bazen hiçbir ortak noktanın olmamasını tercih ederler, ancak bu onların arzularına bağlı değildir. Akrabalık, ortak ataların varlığından veya evlilik veya evlat edinme eyleminden kaynaklanan hem duygusal hem de yasal insanlar arasındaki bir bağlantıdır.

Akrabalık kanlı ve kansız olabilir (örneğin, evlilik ve evlat edinme). Ayrıca dereceleri vardır. Duygusal renge ek olarak, bu dereceler kalıtımın elde edilmesinde rol oynar. Yani ilk etapta miras en yakın akrabaya, ikinci derece akrabaya ise ancak birincinin yokluğunda verilecektir. En yakın akrabalar ebeveynler, çocuklar, eşler ve kardeşlerdir. İkinci dereceden akraba yoksa, üçüncü dereceden akrabalar zaten miras talebinde bulunabilirler ve bu böyle devam eder.

Rus geleneğinde akrabalık dereceleri için düzinelerce isim vardır. Bunun nedeni, atalarımızın büyük topluluklar halinde yaşamaları ve büyük bir aileye ait olmaları, birlikte hayatta kalmanın daha kolay olması nedeniyle avantaj sağladı.

Köylerde akrabalığa karşı benzer bir tutumun şimdi bile bulunabilmesi dikkat çekicidir. Köy düğünlerinde en az 100 kişi vardır. Ve şehirde bu tür aile bağlarını sürdürmek çok zorlaştı ve baba, baba, kız gibi ilginç akrabalık isimleri arkaik hale geldi.

Üvey erkek kardeş

Kuzenleri ve üvey kardeşleri karıştırmayın. Konsolide kan değildir. Ebeveynleri arasındaki evlilik sonucu kardeş oldular. Ne de olsa böyle bir evlilikten sonra çocuklar kardeş olarak birlikte yaşamaya başlarlar. Ama onlar ne resmi ne de kan bağı. Çocuklar farklı cinsiyettense, teorik olarak evlenebilirler, ancak pratikte bu kınanır ve ahlaksız olarak kabul edilir. Birçoğu hala bunda bir ensest dokunuşu gördüğünden.

kuzenler

Bir kuzenin aynı kuzen olduğuna dair bir görüş var, çünkü İngilizce ve Fransızca'da bu kelime kombinasyonu kuzen olarak çevriliyor. Ancak burada, kültürlerdeki kavramsal farklılıktan dolayı harfi harfine tercümenin her zaman mümkün olmadığını belirtmekte fayda var. Ve "kuzen" kelimesi, İngilizler ve Fransızlar tarafından, aynı kabiledeki uzak bir kan akrabasını belirtmek için kullanılır ve mutlaka ikincisinde değil. Yani ikinci ve dördüncü kuzenlere de kuzen denir.

Ve bu kelimeyi Rus diline aktarırsak, o zaman sadece akrabalar hariç tüm kardeşler için ortak bir isimdir. Ve sırasıyla "kuzen", tüm kabilelerin kız kardeşlerinin adıdır.

Eşlerin veya kocaların kuzenleri kimlerdir?

Onlar akraba, elbette, kan değil. Kocanın kuzeninin kim olduğundan bahsedecek olursak o zaman onun kuzenin kayınbiraderi olduğunu söyleyebiliriz. Ama aslında, sadece bir erkek kardeş akraba olarak kabul edilir ve basitçe kayınbiraderi olarak adlandırılır.

Örneğin, kocanın karısı için kuzeninin kim olduğu ile ilgili sorular, bu tür aile bağlarını sürdürmek için değil, bilişsel ilgi adına daha fazla sorulur. Rus geleneğinde, bu akrabalık derecesine "jöle üzerindeki yedinci su" denir.

kuzenlerin çocukları

Büyükanne - torun, teyze - yeğen gibi aile bağları kuzenlerle bile korunur, ancak bir önek ile. Ve belirli bir vaka hakkında konuşursak, örneğin kuzenin kızının kim olduğu hakkında, o zaman o sizin kuzeninizin yeğenidir. Ve ikinci bir kuzen veya kız kardeşin kızı, ikinci bir kuzen, yani üçüncü nesilde bir yeğen olacaktır. Ve kuzenin oğlu kim? Sırasıyla kuzen-yeğen.

Kuzenlerin ve kız kardeşlerin çocukları da birbirleriyle ilişkili olarak bir ilişkiye sahip olacaklar, ancak zaten üçlü. Bu nedenle, ikinci kuzenler olarak adlandırılabilirler. Bu ilişki zaten oldukça uzaktır ve çoğu zaman birbirlerini yakından tanımazlar bile. Ancak yine de bu tür akrabalar hakkında bilgi sahibi olmaya değer.

Kuzenler evlenebilir mi?

Bu sorunun iki yönü vardır: ahlaki ve resmi. Rusya Federasyonu Aile Kanunu'nun 14. maddesinin 2. paragrafına göre, bu tür evlilikler mümkündür. Ancak ahlaki, etik ve genetik bir bakış açısından, bu oldukça istenmeyen bir durumdur. Bu hala çok yakın bir ilişkidir ve bu tür eşlerin sahip olacağı çocuklarda genetik anormalliklere neden olabilir.

Rus İmparatorluğu da dahil olmak üzere monarşik devletlerin tarihinde, gücü korumak için insanların kuzenlerle evlendiği birçok durum vardır. Ve bir varis gerektiğinden, çocukları olması gerekiyordu. İkincisi neredeyse her zaman ya sağlıksız ya da bir tür sapmaya sahipti.

Tsarevich Alexei Nikolaevich Romanov'un hemofili, Romanovların ve 19.-20. yüzyıllarda Avrupa'nın diğer kraliyet evlerinin kalıtsal bir hastalığıydı. O günlerde "kraliyet hastalığı" olarak adlandırıldı. Şimdi yüksek olasılıkla genetikçiler, bu patolojinin hüküm süren doğumlarda çok sayıda ensestten kaynaklandığını iddia ediyorlar. Çünkü o zaman, aynı aile içinde tahtı korumak için, bunda ahlaksız bir şey görmeden kuzenler ve kız kardeşler arasındaki evliliği küçümsemediler.

Dördüncü ve beşinci kuzenler

"Dördüncü kuzen", "beşinci kuzen" vb. terimler daha çok benzetme yoluyla oluşturulur ve gerçek hayatta nadiren kullanılır. Bazı kültürlerde, tüm akrabaların düğünler veya cenazeler için bir araya gelmesi adettir ve daha sonra bu tür olaylarda kimin dördüncü kuzeni ve kimin altıncı kuzeni olduğunu hatırlamaya başlarlar. Ama aslında onlar zaten çok uzak akrabalar. Bu tür insanların modern dünyada akraba olarak kabul edilip edilmeyeceği felsefi bir sorudur. Sonuçta, daha da derine inmeye başlarsanız, o zaman Dünyadaki tüm insanlar on dördüncü nesilde birbirleriyle akrabadır.

Aile ilişkileriyle uğraşmak bazen çok zordur. Öyleydi ki, birkaç kuşaktaki büyük aileler aynı çatı altında yaşarken, kimin kim olduğunu hatırlamak zor değildi, çünkü tüm bu zor terimler sürekli olarak duyuldu. Akrabaların bazen dünyanın dört bir yanına dağıldığı ve sadece büyük olaylar vesilesiyle bir araya geldiği günümüzde, “kayınbiraderi”, “kayınbirader”, “kayınbirader” kelimeleri, “kayınvalidesi” vb. çoğumuz garip ve tamamen anlaşılmaz görünüyoruz. Yine de, daha sonra ara sıra tahmin etmek zorunda kalmamak için adımıza geri yüklemeye çalışalım: “Kardeşin karısı - o benim için kim?”

erkek kardeşin karısı nasıl aranır

Açıklık için, belirli bir aile hayal edelim, aksi takdirde sonsuzca kesişen akrabalık vektörleri başımızı döndürebilir. Yani, iki erkek kardeş Ivan ve Vasily vardı. İkisi de ciddi adam oldular ve evlendiler. Ivan, Marya'da ve Vasily, Daria'da. Ve sence soruyu cevaplamamız gerekecek, örneğin Ivan: "Kardeşimin karısı, o benim için kim?". Gerçekten, şimdi onun için Daria kim?

Eski nesil, Rusya'daki böyle bir kadının en çok bazı bölgelerde - bir kül olan ve Ukrayna'ya daha yakın bir adı vardı - erkek kardeş veya yatrovka olarak adlandırılan bu soruyu cevaplayacaktır.

Genç eşlerin her biri - hem Marya hem de Daria - şimdi yeni bir akraba edindi - bir gelin (yani, birbirlerinin gelinleri veya kayınvalideleri). Bu arada, sadece kayınvalidesi ile kayınpeder değil, aynı zamanda kocanın erkek kardeşi (yani, Marya, Vasily ve Daria - Ivan'ın gelini oldu) ve tüm kocanın aile onlara gelinler diyebilir.

Kendi kız kardeşinin bakış açısından erkek kardeşin karısı kimdir?

Ve kardeşlerin bir ailede yaşaması ve bir kız kardeş için erkek kardeşin başka bir şey olarak adlandırılması durumunda? Hayır, burada yeni bir şey icat edilmedi - bir kız kardeş için erkek kardeşinin karısı da kayınvalidesi veya farklı bir şekilde erkek kardeş olacak. Ama kendisi gelin için kayınbiraderi olacak. Bu arada, bazı bölgelerde ona "altın adam" deniyordu (muhtemelen aşırı duygulardan!).

Eski günlerde kuzenlerin "kardeş" veya "kardeş" olarak adlandırılması ilginçtir (90'ların döneminin bu gururlu tanımlarının geldiği yer burasıdır!), Ve eşleri sırasıyla "kardeş". Yani, “Kardeşin karısı - o benim için kim?” sorusunu öğrenmek, kardeşlerin ve kuzenlerin ve onların eşlerinin biraz farklı terimlerle tanımlandığını bilin.

Kocanın ailesi hakkında biraz daha

Erkek kardeşin karısının kim olduğunu analiz ederek, istemeden daha derine indik ve şimdi yardım edemeyiz, ancak düğünden sonra Marya veya Daria'nın kocasının erkek kardeşini nasıl aramak zorunda kalacağından bahsetmeden edemiyoruz. Maria için Vasily (kocanın erkek kardeşi) bir kayınbiraderidir ve anladığınız gibi Daria Ivan'ı da arayabilir.

Ancak, örneğin, aynı Daria'nın kendi Stepan'ı varsa), o zaman Vasily (Daria'nın kocası) için kayınbiraderi veya schwager olacaktır. Ve hem Vasily hem de Ivan için Stepan'ın oğlu Shurich olacak. Doğru, son terim artık tamamen modası geçmiş olarak kabul ediliyor ve neredeyse hiç kimse onu hatırlamıyor (ancak bilginizi gösterebilirsiniz!).

Hayali ve gerçek akrabalardan biraz bahsedelim

Ve eğer Ivan'ın karısı Marya'nın evli bir kız kardeşi olduğunu varsayarsak, o zaman Ivan için o bir kayınbiraderi ve kocası da bir kayınbiraderi olarak kabul edilecektir. Yani kayınbiraderlerin eşleri kız kardeş olan aile bireyleri olduğu ortaya çıktı. Kuzenlerden bahsediyorsak, kocaları kendi aralarında kuzen olarak kabul edilecektir.

Gördüğünüz gibi, “Kardeşimin karısı kim?” Sorusunu sorarak, ilişkinin geri kalanını yavaş yavaş anladık. Ve kim bilir, belki bu bilgi yeni bir ailede sıcak bir ilişki sürdürmenize yardımcı olur. Bu arada, İngiliz bilim adamları tarafından yapılan ilginç bir deney bunun canlı bir örneği olabilir. Daha önce tanımadıkları kişileri kendi aralarında akraba olduklarını bildirdikten sonra bir grup halinde topladılar. İlginçtir ki, gelecekte kendi aralarında en yakın dostane ilişkileri kuran bu insanlardı ve araştırmacılara içlerinde aniden akrabalık duygularının uyandığını garanti ettiler.

Kardeşinin karısının kim olduğunu öğrenenler için küçük bir veda sözü

Karı ve koca tarafından uzun bir akraba dizisinin adı nedir, umarız çözebilmişizdir. Bu bağlantıların en azından ilkel bir şemasını kendiniz için bir kez çizmeye değer ve evli hayatınızın başlangıcında, yeni bir ilişki belirlerken garip aksaklıklardan kaçınmanın bir yolu ve mükemmel bir ipucu olacaktır. Ve bir süre sonra, bir uzmanın havasıyla, şaşkın yeni yapılmış bir akrabanın sorusuna cevap verebileceksiniz: “Kardeşimin karısı - o benim için kim?”

Ve kabul etmelisiniz ki, “kardeşimin karısının kız kardeşi” gibi sözlü bir zincir oluşturmak yerine, tek bir terimle “kayınvalide” ile akrabalık demek çok daha kolay olacaktır. Ek olarak, bu terimlere tam olarak hakim olamamak, edebi eserleri (ve yazarlar bu akraba isimlerini kullanmaya çok düşkündür), ayrıca geçmişten bize gelen folkloru ve hatta günlük gelenekleri algılamayı da zorlaştırıyoruz. .

Oldukça sık şu soruyu duyabilirsiniz: "Karının kocası için erkek kardeşi kim?" Mesele şu ki, giderek daha fazla aile mümkün olduğunca çok çocuk doğurmaya çalışıyor. Ve elbette kardeşler ailede anne babadan sonra kalan en yakın kişilerdir. Öyleyse eşinin erkek kardeşinin kocasına kim olduğunu ve ailenin geri kalanını nasıl arayacağını görelim.

kocanın tarafından

Ama önce, bir eşin kocasının akrabalarını nasıl araması gerektiği hakkında konuşalım. Bundan sonra bugünkü sorumuz hakkında düşünebilirsiniz: "Karının kocası için erkek kardeşi kimdir?"

Bu nedenle, damadın ailesinin küçük olması iyidir. Genç eş, gelecekteki akrabalarının sayısız ismiyle kafasını doldurmak zorunda kalmayacak. Ancak yine de isimleri, doğum tarihlerini vb. hatırlamanız gerekir.

Herkes kocanın annesinin kayınvalidesi olacağını ve babanın genç karısı için kayınpeder olacağını bilir. Bunlar hiçbir çiftin şüphe duymadığı gerçekler. Doğru, damadın bir erkek veya kız kardeşi varsa, o zaman garip ve korkunç kelimeleri hatırlamanız gerekecek. Damadın kız kardeşi, gelinin baldızı olacaktır. Kardeş - kayınbiraderi. Ama kocanın erkek kardeşinin karısı - ya da gelini. Bu çok kafa karıştırıcı bir ilişki. Şimdi aşağıdakileri tartışalım: koca için karısının erkek kardeşi - bu kim? Aynı zamanda, eşin diğer akrabalarını da yakalayacağız.

karısı tarafından

Karı tarafında kim kime olacak? Doğal olarak kızın annesi, kocasının kayınvalidesidir. Kayınvalidelerin başına gelenlerle ilgili kaç fıkra var! Gelinin babası - Prensip olarak, bu akrabalar herkes tarafından bilinir. İsimleri her zaman duyulur. Ama ya ailenin geri kalanı?

Kocanın karısının erkek kardeşi, kayınbiraderidir. Muhtemelen herkes bunun farkında değil. Sonuçta, kural olarak, bu tür ayrıntıları bilmek gerekli değildir. Bununla birlikte, bazen insanlar hala uzak akrabaların doğru isimleriyle ilgilenmektedir. Kadının kız kardeşine baldız, kocasına da kayınbiraderi denir. Prensip olarak, birlikte yaşamanın ilk aşamasında, insanlar akrabalarını yaşlarına bağlı olarak sadece adlarıyla veya adlarıyla ve soyadıyla aramayı tercih ederler. Doğru, "koca için kadının erkek kardeşi kimdir" sorusu geride bırakıldığında, başka belirsizlikler ortaya çıkar. Örneğin, karı veya kocanın birbirine akrabaları kimlerdir. Bu zor konuyu anlamaya çalışalım.

Rahatsız Bağlantılar

Onun ve onun taraflarından ebeveynler, birbirleriyle çöpçatan ve çöpçatandır. Babalar - anneler - çöpçatanlar. Küçüğün erkek veya kız kardeşinin çocuğu varsa, yeni aile üyesine, akrabalarına, yani yeğene veya yeğenine olduğu gibi olacaktır.

Büyük-büyük-büyükbaba veya büyük-büyük-büyükannenin ebeveyni - Muhtemelen, şimdi neredeyse hiç kimsenin böyle akrabaları yok. Ancak, kendi isimleri bile var. Ayrıca, "torun" kelimesini oldukça sık duyabilirsiniz (yeğen / erkek kardeş / kayınpeder vb.). Bu terim, üçüncü ve sonraki nesillerden akrabalara uygulanır. Daha tanıdık bir isim ikinci kuzen. Kuma vaftiz annesidir ve vaftiz babası taraflardan birinin vaftiz babasıdır. Böyle garip ve bazen anlaşılmaz olanlar her ailede görülür. Muhtemelen, şimdi soru, karı koca için erkek kardeşi - bu kim, size herhangi bir özel zorluğa neden olmayacak.

Çözüm

Artık ailenizde kimin kim olduğunu ve kimin olduğunu biliyorsunuz. gençlerin bilmesi gereken en önemli şey değil. Akrabalar arasında bulunması gereken en önemli unsurun, birbirleriyle ilişkili olarak ifade edilen konuşulmamış bağlar olduğunu hatırlamakta fayda var.

Akrabanızı nasıl arayacağınızı bilmiyorsanız, küçük bir adınız veya bir adınız varsa sadece adını ve farklı nesillerden iseniz soyadınızı kullanmak en iyisidir. Bu senin

Evlendiğimizde veya evlendiğimizde, hemen iki katı akrabamız olur. Ve hepsinin bir adı var. Hemen hatırlamayacaksın. Hayır, kayınvalidenizi kimseyle karıştıramazsınız! Ve şimdi gerisini halledeceğiz ...

Karısının yeni akrabaları (gelin)

Kayınvalide kocanın annesidir. Kayınvalidesi için - oğlunun karısı olacak gelin.

kayınpeder kocanın babasıdır. Kayınpeder için - oğlunun karısı olacak gelin.

Baldız kocanın kız kardeşidir. Kayınbiraderi için erkek kardeşinin karısı gelin.

kayınbirader kocanın erkek kardeşidir. Kayınbiraderi için, kardeşinin karısı gelin.

Kocanın yeni akrabaları (damat)

Kayınvalide karısının annesidir. Kayınvalidesi için kızının kocası Damat.

kayınpeder kim

kayınpeder karısının babasıdır. Kayınpeder için olduğu kadar kayınvalide için de kızlarının kocası - Damat.

kayınbirader karısının erkek kardeşidir. Kayınbiraderi için, kız kardeşinin kocası ve ebeveynler için - Damat.

Baldız karısının kız kardeşidir. Kayınbirader için olduğu gibi, kayınbiraderi için kız kardeşinin kocası Damat.

Gelin ve damadın ebeveynleri arasında yeni aile bağları

Svatya- Bu, eşlerden birinin annesi, diğer eşin ebeveynleri için.

Çöpçatan- eşlerden birinin babası diğer eşin anne babası için.

kayınbirader diğerinin kocasına göre bir kız kardeşin kocasıdır. Yakın akraba olmayan insanlar arasındaki aile bağlarına da tüzük denir.

vaftiz babaları kim

Kum ve vaftiz babası- vaftiz babası ve anne, ancak vaftiz oğlu için değil, kendi aralarında ve vaftiz oğlunun ebeveynleri ve akrabaları ile ilgili olarak.

Diğer akrabalar

Kocanızın/karınızın diğer tüm akrabaları, onun için olduğu gibi sizin için çağrılacaktır. Kocanızın bir yeğeni varsa, o da sizin için bir yeğen olarak kalır. Ve onun için amcasının karısı olacaksın.

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır ...

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman

GÜNCEL SÖZLÜKTEKİ AKRABALIK ADLARI

Türkçe, akrabalık bildiren sözcükler bakımından dünyanın en zengin dillerinden biridir. Türkçede akrabalık ilişkilerini ifade eden pek çok sözcük bulunurken başka dillerde bir sözcükle birden fazla akrabalık isminin karşılandığı görülür. Bu durum, Türkçenin zenginliği kadar Türk kültüründe yakın ilişkilere verilen önemi de göstermektedir.

Türk toplumu, gelişmiş ve güçlü akrabalık ilişkilerinin olduğu bir toplumdur. Bu ilişkiler sayesinde dayanışma, hoşgörü, beraberlik ve sorunların paylaşımı hedeflenir. Akrabalık bağı, kan hısımlığı dışında evlilik, evlat edinme ve diğer ilişki biçimleriyle genişletilir.

Türkçede akrabalık adları ile ilgili pek çok yayın ve araştırma bulunmaktadır. Bu yayınlara eksikliğini tespit ettiğimiz bir çalışmayla, Güncel Türkçe Sözlüğü tarayarak ve bir tasnif sunarak katkı sağlamak istedik. Bu çalışmada, Türk Dil Kurumunun 2012 yılında geliştirip zenginleştirerek kitap biçimiyle 11. basımını yaptığı Türkçe Sözlüğüyle ağ ortamındaki Güncel Türkçe Sözlüğü birlikte incelenmiştir. Tarama modelinin uygulandığı çalışmada bulunan isimler sınıflandırılarak çeşitli alt başlıklarla ortaya konulmuştur. Sözlükte 150 kadar akrabalık ismi bulunmuştur. Bu sözcükler; eş anlamlılık, yaşa bağlı büyüklük-küçüklük, cinsiyet, akrabaların birbirine yakınlık dereceleri, öz-üvey olma durumu, kültürel yakınlaşma ve geleneklere göre, kadına ve erkeğe göre, baba, anne ve kardeşler tarafından oluşmasına göre, medeni duruma göre, birden fazla akrabalık adını karşılama durumuna göre, çokluk ve teklik anlamıyla kullanımına göre, yapısına göre ve Türkçe, yabancı, karışık olma durumuna göre sınıflandırılmıştır.

Yrd. Doç. Dr. Selim EMİROĞLU

AKRABALIK ADLARI

  • Aba: (I) isim halk ağzında 1. isim Abla 2. Anne
  • Abi: Büyük erkek kardeş, ağa, aka, ede, efe
  • Abla: Bir kimsenin kendisinden büyük olan kız kardeş
  • Adam: 9. Eş, koca
  • Ağa: 3. Ağabey, 6. Koca
  • Ağababa: Dede, ata
  • Ağabey: Büyük erkek kardeş, ağa, aka, ede, efe
  • Ahfat: Erkek torunlar
  • Ahi: kardeş
  • Ahretlik: 3. Besleme kız, beslek
  • Aka: 1. Baba. 2. Ağabey, büyük kardeş
  • Amca kızı: isim Amcanın kızı, emmi kızı
  • Amca oğlu: isim Amcanın oğlu, emmi oğlu
  • Amca: Babanın erkek kardeşi, baba yarısı, emmi
  • Amcazade: Amcanın oğlu
  • Ana yarısı: Teyze
  • Ana: Anne
  • Analık: 5. Üvey ana
  • Anne: Çocuğu olan kadın, ana, valide
  • Anneanne Annenin annesi
  • Ata: 1. Baba 2. Dedelerden ve büyükbabalardan her biri 3. Kişinin geçmişte yaşamış olan büyükleri (Daha çok baba anlamıyla)
  • Avrat: 1. Kadın 2. Karı, eş
  • Ayal: Karı, eş
  • Ayvaz: Koca, erkek, eş
  • Baba yarısı: isim Amca
  • Baba: 1. isim Çocuğu olan erkek, peder
  • Babaanne: isim Babanın annesi
  • Babalık: 2. Üvey baba 3. Kaynata
  • Babalık: 2. üvey baba, 3. Kaynata
  • Bacanak: 1. isim Eşleri kardeş olan erkeklerin birbirine göre durumu
  • Bacı: 1. isim Kız kardeş
  • Bala: 1. isim Yavru, çocuk
  • Baldız: isim Erkeğe göre eşinin kız kardeşi
  • Bayan: Eş, karı
  • Besleme: Evlatlık olarak alınarak ev işlerinde çalıştırılan kız, besleme kız, beslemelik, beslek
  • Besleme kız: Besleme
  • Beslek: Besleme, hizmetçi, ahretlik
  • Beslemelik: Besleme
  • Bey: Eş, koca
  • Bibi halk ağzında isim Hala
  • Birader: 1. isim Erkek kardeş
  • Böle: isim halk ağzında 1. isim Teyze kızı 2. Amca, dayı, hala çocuğu
  • Bula: (isim halk ağzında isim Yenge, amca veya dayı karısı)
  • Büyükana: isim (büyü’kana) halk ağzında isim Büyükanne
  • Büyükanne: isim (büyü’kanne) isim Nine
  • Büyükbaba: isim (büyü’kbaba) isim Dede
  • Büyükpeder: isim (büyü’kpeder) isim Büyükbaba, dede
  • Cet: isim Arapça cedd isim Dede, büyükbaba, ata
  • Cicianne: Üvey anne
  • Çağa: Çocuk, bebek
  • Çocuk: Küçük yaştaki erkek veya kız
  • Dadaş: Erkek kardeş
  • Damat: Farsça 2. Bir kızın ailesinden olan büyüklere göre kızın kocası, güveyi
  • Dayı kızı: Dayının kızı
  • Dayı oğlu: Dayının oğlu, dayızade
  • Dayı zade: Dayı oğlu
  • Dayı: Annenin erkek kardeşi
  • Dede: Torunu olan erkek, büyükbaba, büyükpeder
  • Döl döş: Çocuklar ve torunlar, soy sop
  • Dünür: Eşlerin baba ve analarının birbirlerine göre durumu
    Ebe: Büyükanne, nine
  • Ebeveyn: Arapça Anne ve baba
  • Ecdat: Geçmişteki büyükler, atalar
  • Ede: Ağabey
  • Efe: Ağabey
  • Efendi: Koca
  • Efendibaba: Bazı ailelerde çocukların babaları, gelinlerin kayınpederleri için kullandıkları saygı sözü
  • Ehil: Karı kocadan her biri, eş “Bu adam ehliyle iyi geçinmiyor.”
  • Elkızı 1. isim Gelin 2. Kadın, eş
  • Elti: Kadına göre kocasının erkek kardeşlerinin eşlerinden her biri
  • Emmi kızı: Amca kızı
  • Emmi oğlu: Amca oğlu
  • Emmi: halk ağzında Arapça Amca
  • Enişte: Farsça isim Bir kimsenin kız kardeşinin veya kadın hısımlarından birinin kocası
  • Er: Koca
  • Erkek: Koca
  • Eş: Karı kocadan her biri, hayat arkadaşı, refik, refika
  • Etfal: Çocuklar
  • Evlat: Bir kimsenin oğlu veya kızı, çocuk
  • Evlatlık: 2. Küçük yaşta eve alınıp yetiştirilen kimse 3. hukuk Birinin yasayla evlat olma hakkı tanıdığı kimse
  • Familya: Karı, eş
  • Füru: 2. hukuk Çocuklar, torunlar
  • Gelin abla: isim halk ağzında Yenge
  • Gelin: 1. isim Evlenmek için hazırlanmış, süslenmiş kız veya yeni evlenmiş kadın 2. Aileye evlenme yoluyla girmiş olan kadın
  • Görümce: Kadına göre kocasının kız kardeşi
  • Güveyi: Damat
  • Hala kızı: Halanın kızı
  • Hala oğlu: Halanın oğlu veya çocuğu, halazade
  • Hala: Babanın kız kardeşi, bibi
  • Halazade: Halanın oğlu
  • Haminne: isim Yaşlı ve saygı duyulan kadın anneannenin annesidir.
  • Hanım: Kadın, eş
  • Hanımanne: Kaynana
  • Haramzade: piç
  • Harem: Karı, eş
  • Hatun: Eş, zevce
  • Helalzade: Nikâhlı bir ana ve babadan doğmuş kimse
  • Hemşire: Kız kardeş, bacı
  • Hemşirezade: Kız kardeşin çocuğu
  • Herif: Evin erkeği
  • Horanta: Aile halkı
  • İç güveyisi: Eşinin ailesinin evinde oturan damat, iç güveyi
  • İhtiyar: Baba veya anne
  • İni: Kayın, kayınbirader
  • Kadınnine:  Büyükanne
  • Kan kardeşi: (isim Birbirlerinin kanını emerek veya yalayarak ant içmek yoluyla kardeş olanlardan her biri, ant kardeşi)
  • Kardeş: Aynı anne babadan doğmuş veya anne babalarından biri aynı olan çocukların birbirine göre adı
  • Karı: Bir erkeğin evlenmiş olduğu kadın, eş, refika, zevce
  • Karındaş: kardeş
  • Kayın: Kadın veya kocaya göre birbirlerinin erkek kardeşi, kayınbirader
  • Kayınbaba: kaynata
  • Kayınbirader: kayın
  • Kayınpeder: kaynata
  • Kayınvalide: kaynana
  • Kaynana: isim Kocaya veya kadına göre birbirlerinin annesi, kayınvalide, hanımanne
  • Kaynata: isim Kocaya veya kadına göre birbirlerinin babası, kayınbaba, kayınpeder, babalık
  • Kerime: Kız evlat
  • Kız kardeş: isim Bir kimsenin bayan kardeşi
  • Kız: Dişi çocuk
  • Kızan: halk ağzında 1. isim Erkek çocuk 3. Çoluk çocuk
  • Kız Kızan: Çoluk çocuk, ev halkı.
  • Kirve: isim Sünnet olan çocuğun bütün masraflarını üstlendikten sonra sünnet sırasında çocuğu kucağına alarak elini, kolunu tutan ve bütün hayatı boyunca çocuk üzerinde babasına yakın hak taşıyan kimse
  • Koca: Bir kadının evlenmiş olduğu erkek, eş, zevç
  • Kocakarı: 1.yaşlı kadın, 2. Argoda anne
  • Kuma: isim Aynı erkekle evli olan kadınların birbirine göre adı, ortak
  • Kuzen: F. Teyze, dayı, hala veya amcanın erkek çocuğu, erkek yeğen, böle.
  • Kuzin: F. Teyze, dayı, hala veya amcanın kız çocuğu, kız yeğen, böle.
  • Mahdum: isim Erkek evlat, oğul
  • Moruk: Gençlere göre yaşlı anne, baba
  • Nene: Nine
  • Nine: Torunu olan kadın, büyükanne, nene
  • Oğlan: Erkek çocuk
  • Oğul uşak: isim Çocuklar ve torunlar
  • Oğul: Erkek evlat
  • Oğulluk: Üvey oğul
  • Ortak: Kuma
  • Öz kardeş: isim Ana babaları bir olan kardeşlerden her biri
  • Partner: Eş
  • Peder: Baba
  • Refik: Eş, koca, zevç
  • Refika: isim Eş, karı
  • Sabi: Küçük çocuk
  • Sağdıç: isim Düğünde gelin veya damada kılavuzluk eden kimse
  • Sübyan: Çocuklar
  • Süt baba: süt baba isim Sütannenin kocası
  • Süt kardeşi: isim Aynı kadından süt emmiş, kardeş olmayan çocukların her biri
  • Süt kız: isim Bir kadının kendi çocuğu değilken emzirdiği ve kocasıyla birlikte evlat olarak benimsediği kız çocuk
  • Süt oğul: isim Bir kadının kendi çocuğu değilken emzirdiği ve kocasının da evlat olarak benimsediği erkek çocuk
  • Sütanne: isim Bir çocuğun, annesi dışında sütünü emmiş olduğu kadın, sütana, sütnine
    Sütnine: isim Sütanne
  • Şvester: 1. isim Hemşire 2. Kız kardeş
  • Taygeldi: isim İkinci kez evlenen kadının beraberinde getirdiği çocuk veya çocuklar
  • Teyze: Annenin kız kardeşi, ana yarısı
  • Teyzezade: T+F isim Teyzenin oğlu
  • Tıfıl: Küçük çocuk
  • Torun: Bir kimseye göre çocuğunun çocuğu
  • Usul: 2. hukuk Bir kimsenin ana, baba, dede ve nineleri
  • Uşak: 1. isim Çocuk
  • Üvey anne: Öz olmayan anne, analık, üvey ana, cicianne
  • Üvey baba: Öz olmayan baba, babalık
  • Üvey kardeş: isim Anaları veya babaları ayrı olan kardeşlerden her biri
  • Valide: isim Anne
  • Velet: Oğul, çocuk
  • Yavru: Çocuk, evlat
  • Yeğen: Birine göre, kardeş, amca, hala, dayı veya teyzenin çocuğu
  • Yenge: Bir kimsenin kardeşinin, dayısının veya amcasının karısı
  • Zade: Oğul, evlat
  • Zevce: Karı
  • Zevç: A. koca

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası