bebek kafa şekillendirici kask / Bebeğinizin Kafasındaki Şekil Bozukluğu Canınızı Sıkmasın | Hizmet Hastanesi

Bebek Kafa Şekillendirici Kask

bebek kafa şekillendirici kask

FDA NEDİR?

FDA, Amerika Birleşik Devletleri'nin Sağlık Bakanlığı'na bağlı; gıda, diyet eklentileri, ilaç, biyolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu kuruluşudur. yıllık deneyim ve birikime sahip bu kuruluşun kökleri yılına dayanmaktadır. Kuruluş amacı, sağlıklı bir yaşam için gerekli olacak ürünlerin en yüksek kalitede hizmete sunulması için söz konusu ürünler üzerinde yaptıkları bilimsel ve kapsamlı araştırmaları kamuoyuna sunmak ve halk sağlığını korumaktır. FDA kısaltmasının açılımı ise U.S. Food and Drug Administration olup, Türkçe karşılığı "Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi" dir. Kuruluş İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi, Gıda Sağlığı ve Beslenme Merkezi, Tıbbi Cihazlar ve Radyoloji Araştırma Merkezi gibi 9 ayrı alt birimden oluşmaktadır. FDA; dünya çapında kabul gören ve alanında en saygın denetleme merciidir.

Eğer kullanılacak cihaz ya da ürün FDA'nın (U.S. Food and Drug Administration) onayına sahipse; bu söz konusu cihazın ya da ürünün üretim koşullarının sağlığa uygun olduğunu, vaad ettiği etkiyi sağladığını, bu etkiyi sağlarkende kişi üzerinde hasara yol açmadığını, bu etkiyi vaad ettiği sürede koruyabildiği ve ileride beklenmeyen bir yan etki göstermeyeceğini gösterir. Bu onayı alabilmek ise ortalama 5 yıllık ciddi bir denetim ve gözlem sürecini gerektirmektedir. Dolayısıyla FDA onayı olmayan ve büyük etkiler vaad eden cihaz ve ürünlerin güvenilirliği sorgulanmalıdır. FDA'in denetlediği ve onayladığı ürünlerin listesine funduszeue.info adresinden ulaşabilirsiniz.

STARband'in en önemli özelliği sadece tek kaskla tedavinin sonlanmasıdır. Kask tedavisi gören deformasyonel Plagiosefali ve brakisefali hastalarının %99' dan fazlası çok aşırıda olsa tek kask ile tedaviyi sonlandırır. STARband dizaynındaki bütünlüğü ile tedavi süresince kafa şeklinin tam düzelmesine olanak verecek düzenlemelerin yapılmasına olanak verir. Bu ortez teknikerlerimize her hastanın her bir ziyaretinde en iyi sonuca ulaşması için tedavi boyunca stratejik müdahale kararları alma imkânı sunar.

Kask tedavisine başlayarak bebeğinizi bir riske atmıyorsunuz. FDA halk sağlığını tehlikeye sokacak cihazların kullanımına onay vermez. STARband bebeğinizin normal gelişimini herhangi bir riske sokmaz.

En önemlisi de STARband kaskları etkili yani bebeğinizin kafasını düzelttiği kanıtlanmış olduğu için FDA tarafından onaylıdır. Bebeğinize uygulanan kask herhangi bir yerde değil, bebeğinize özel olarak FDA'in kontrolünde, Orthomerica tesislerinde, standartlara uygun olarak imal edilir. Aynı zamanda bebeğinize STARband kaskı uygulandıktan sonra takiplerinin sertifikalı bir ortez teknikeri tarafından yapılmasını FDA zorunlu kılmaktadır.

STARscanner sadece STARband kasklarının üretimi için yani sadece bebeklerin kafa deformasyonlarının 3 Boyutlu (3D) ölçülendirilmesi, kask tedavisinin değerlendirilmesi ve STARband kasklarının takibi ve stratejik olarak içine müdahale edilerek tam düzelmesinin sağlanması için tasarlanmıştır.

STARband kaskları gibi STARscanner Veri Toplama Sistemi' de FDA tarafından onay almıştır. Herhangi bir zararı olmadığı için FDA STARscanner' ı Sınıf 1 bir tarama cihazı kategorisinde onay vermiştir.

STARscanner de bulunan 4 adet laser okuyucu ve 8 adet kamera ile +/- O.5mm gibi yüksek hassasiyetle tarama alır. Alınan bu hassasiyet STARband a özel programda bebeğinizin kaskı kafa deformasyonuna ve normal şekle gelmesi için ihtiyacına göre özel olarak tasarlanır. Bu tasarım yine aynı hassasiyetle yine milimetrik olarak bebeğinizin kaskının üretimine yansıtılır.

Bebeğinizin kafa şekli her ziyaretinizde STARscanner Veri Toplama Sistemi ile alınarak takip edilir. Bir önceki taramalar ile milimetrik karşılaştırma yapılarak düzelme her ziyaretinizde gözlemlenir. Siz ve doktorunuz düzelmenin nereden, ne kadar olduğunu hem görsel hem de rakamsal olarak takip edebilirsiniz.

Aynı zamanda Ortez Teknikeriniz bebeğinizin düzelmesini her taramada değerlendirerek tam düzelme için STARband kaskınızın içine stratejik olarak nereden ne kadar ve ne zaman müdahale edeceğinin kararını vermektedir.

Orthomerica 10 bin metrekare alanda dünyada ' den fazla Cranial merkeze bugüne kadar + binden fazla bebek için her birine özel kraniyal doğrultma ortezlerini (Kask) yılından beri STARband markası altında üretmektedir.

STARband büyük bir ailedir. STARband çatısı altında yüzlerce kişi en iyi netice ve en hızlı şekilde hatasız teslim etmek için özveriyle çalışır. Aynı zamanda dünyanın her yerinden binlerce çocuk doktoru, beyin cerrahı, fizyoterapist, tekniker, akademisyen ve 3D tarama cihazında sorumlu bilişim teknolojileri uzmanı multidisipliner yaklaşımla STARband kask tedavi programının geliştirilmesi için katkıda bulunur. İşte bu yüzden STARband kendini sürekli geliştiren araştırmaları takip eden kocaman bir ailedir. Bununla birlikte dünyada yapılan pek çok araştırmalarda STARband ve STARscanner tercih edilir.

STARband ortezlerine sadece STARband sertifikası olan ortez protez mezunu teknikerler müdahale edebilir. Uluslararası Ortez ve Protez Enstitüsü (International Institute of Orthotics and Prosthetics-IIOP) tarafından düzenlenen STARband kraniyal kursu alarak başarılı bir şekilde bitirmesi gerekmektedir. Kasklara stratejik müdahale etmeye yetkin olana kadarda yoğun bir eğitimden geçmeye devam ederler. Sonrasında dahi eğitimler güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip edecek şekilde devam eder.

STARscanner ve Smartsoc 3D ölçüm sistemleri ile STARband kasklarının etkinliği ve kask tedavi süreci, sonuçları takip edilebilir.

Bebeğinizin kafa şekil bozukluğunun ne kadar şiddetli olduğunu ve STARband tedavisine ihtiyaç olup olmadığını öğrenin.

BİLGİ AL

BASİT BİR TEST

BEBEĞİNİZİN KAFASININ ÜSTÜNDEN KUŞ BAKIŞI BAKIN VE AŞAĞIDAKİ DİYAGRAM İLE GÖRDÜĞÜNÜZÜ KARŞILAŞTIRIN.

Yukarıdaki diyagramlarda bulunan kafatası şekil bozukluklarından birisi büyük olasılıkla sizin bebeğinizin kafa şekline yakın bir benzerlik gösterecektir. Eğer ki, çocuğunuzda yukarıdaki gibi anormal bir kafa şekli fark ettiyseniz bu endişenizi doktorunuz ile paylaşın. Sadece normal limitler olduğunu güvence altına almak için dahi çocuğunuzu detaylı bir değerlendirme için merkezimize getirmeyi düşünün. Deformasyondaki değişimi karşılaştırabilmek ve takip etmek için çocuğunuzu en erken 2 aylık iken getirmenizi tavsiye ederiz. Ortiz teknikeri bu sayede geleneksel pozisyon değiştirme çabalarının etkili olup olmadığını değerlendirebilecek ve aylarda uygun klinik tavsiyede bulunabilecektir.

Bebeğinizin değerlendirilmesi için merkezimize yapmış olduğunuz ziyaretin otomatik olarak STARband kask tedavisine başlanması ile sonuçlanmayacağından emin olabilirsiniz. Ortez teknikeriniz genellikle STARband kask ile müdahalenin gerekli olmadığı değerlendirmesinde bulunmaktadır. Bütün yapılması gereken basit pozisyon değiştirme ve yüzüstü aktiviteleri olacaktır. (Kafada düzlük - Plagiosefali - genellikle bebeklerin beşiklerinde veyahut araba taşıyıcılarında uzun süre sırt üstü zaman geçirmesi sonucudur.)

İhlas Haber Ajansı

Medicalpark Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Gözlükgiller, “Aileler çocuklarına tepeden bir baksınlar, eğer çocuğun arkasındaki o baş sanki yokmuş gibi görünüyorsa mutlaka doktorlarına başvursunlar ve kask tedavisini istesinler” dedi.

Bebeklerde kafatası şekil bozukluğu (düz, yassı, yamuk kafa sendromu) anne karnında ya da doğum sonrasında değişik nedenlerle oluşabiliyor. Bebeğin kafasında yamukluk, düzlük ya da asimetri görülebiliyor. Kafatası şekil bozukluklarının büyük bir kısmı yatış pozisyonundan meydana geliyor. Şekil bozukluğunun ikizlerde ve erkek bebeklerde görülme olasılığı ise daha fazla. Özellikle yatış pozisyonuna bağlı kafatası şekil bozukluklarında Amerika Birleşik Devletleri'nde sıklıkla uygulanan kask tedavisi, Türkiye'de de uygulanmaya başlandı. Kuzey ve Koza Kılıçaslan kafatası şekil bozukluğundan muzdarip olan 10 aylık ikiz kardeş. Anne baba ikizlerindeki şekil bozukluğunu aylıkken fark etti. THY'de hostes olan anne Damla Dizdar Kılıçarslan doktorlarının kendilerine kask tedavisi önerdiğini söyledi.

“KAFATASI YUVARLAK OLMALIDIR”
Kılıçarslan, kızları Koza'nın kafatasındaki şekil bozukluğunun kaska gerek kalmadan yüzüstü aktiviteleri ile düzeldiğini, oğlu Kuzey'e ise kask takıldığını belirterek, “Doktorumuz bize kask tedavisi olduğunu belirtti. Yatış pozisyonunu değiştirerek, egzersiz yaptırarak da kafa yamukluğunu düzeltmemiz mümkünmüş fakat yüzde yüz garantisi yokmuş. Biz de risk almak istemedik. Çünkü bu çocuğumuzun hayatı boyunca önemli olan bir şey. Nasıl diş teli, dişler sağlıklı olsa bile tel takılıyor, bu da o tarz bir tedavi yöntemi. Çocuğun mutluluğu, öz güveni, sosyal yaşamı için çok önemli. Olması gereken bir kafa şekli var, kafatası yuvarlak olmalıdır. Olması gerekeni oldurtmak için bu kaskı taktırdık. İstanbul'da yeni açılan bu merkeze geldik, kask takıldıktan 20 gün sonra gözle görülür bir şekilde düzelme oldu. Tedavi süresi yaklaşık ay kadar kask çocuğun 23 saat kafasında kalıyor. Sadece banyo için çıkarıyoruz. En fazla bir saat kafasında olmaması isteniyor. Kaskın içini yüzde 70 saf alkolle temizliyoruz. Her gün kafasını şampuanlıyoruz. Yoksa kafasını kaşıyor. Fakat alıştı hiç zorluk çekmedi” dedi.

Damla Dizdar Kılıçarslan, çocuklarının kafalarında şekil bozukluğu olan ailelerin kask taktırmalarını tavsiye ettiğini vurgulayarak, “Kask tedavisine başladığımızda yamukluk 10 mm idi, 20 gün sonra 5 mm'ye düştü. Sonrasında ise tamamen düzeldi. Çok mutlu olduk. Eğer çocuklarının kafalarında şekil bozukluğu varsa kesinlikle kask takmalarını tavsiye ederim. Ortez- protez uzmanı gerekli ölçümleri yapıyor , kere kontrole çağırıyor gerileme var mı ,yok mu ona bakıyor onun sonucunda kask tavsiyesinde bulunuyor.Eğer gerekiyorsa kask takılıyor, gerekmiyorsa takılmıyor. Örneğin kızıma gerek görülmedi. Ondaki şekil bozukluğu bir takım egzersizlerle düzeldi” diye konuştu. Baba Alparslan Kılıçarslan ikiz bebeklerinin ömür boyu kafasındaki yamuklukla yaşamalarını istemediklerini söyleyerek, Özellikle erkek bebeklerdeki kafa şekil bozukluğunun düzeltilmesi daha da önemli. Kızlar kafalarındaki şekil bozukluğunu saç ile kapatabilirler. Erkeklerin belki 25 yaşında saçları dökülecek öyle bir yamuklukla tüm hayatı boyunca yaşamasını istemedik” dedi.

Medikalpark Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Gözlükgiller, bebeklerin doğum öncesi anne karnında duruş, sezaryenle doğum, peramatüre, zor ve uzun doğumların kafadaki şekil bozukluğunu artırdığını kaydederek, “Bize ailelerin en çok başvurma sebeplerinden biri de kafa şekil bozukluğu. Beşikte bebeklerin kafasının tek tarafa uzun süre yatması, uzun süreli araba koltuğunda duruş, yine uzun süreli sallanan beşik ve çocuk arabası kullanımı vb. diğer faktörler de şekil bozukluğunun ilerlemesine katkı sağlıyor. Diğer bir çeşit kafatası bozukluğu da kraniosinostoza bağlı olarak meydana gelmekte. Kraniosinostoz hastalarında kafatasının düzelmesi sadece ameliyat ile mümkün olabilmektedir” şeklinde konuştu.

“AİLELERE KASK ÖNERİSİ”
Dr. Hayri Gözlükgiller, çocuğa tepeden bakıldığında arkadan sanki kafası yokmuş gibi görünüyorsa bu durumun kafa şekil bozukluğu olduğunu belirterek, “Özellikle çocuklarda kafa şekil bozukluğu varsa üçüncü aydan sonra bir ultrason ile tespit ederek, kafa şekil bozukluğunun ne olduğunu belirleyip ona göre tedaviye yönlendiriyoruz. Çocuk doktorunun çocuğun baş çevresini sık aralıklarla takip etmesi lazım. Bunu aileler de yapabilirler. İlk 3 ay içinde baş çevresi 1 santimetre, üç aydan altı aya 0,5 santimetre 1 yaşına kadar 3 santimetre büyümeli. Büyümüyorsa çocukta sıkıntı olduğu düşünülmeli. Kafatası şekil bozukluğu tedavi edilmezde ileriki yaşlarda estetik açıdan kötü bir görüntü oluşuyor. Şekil bozukluğu ömür boyu devam ediyor” diye konuştu.

Dr. Hayri Gözlükgiller, ailelere kask tedavisini önerdiklerini kaydederek, “Ailelere sürekli söylüyoruz, bebeklerin üçüncü aya kadar yüzüstü yatırılmaması gerekiyor. Hangi pozisyonda yatırırsak yatıralım 2 saatte bir mutlaka pozisyon değiştirmemiz lazım, çocuklar geceleri yatarken de sağ ya da sol tarafına dönük olarak yatırılmalı ki aspirasyon riskine ve kafa şekil bozukluğuna sebep olmasın. Kask, yeni gelen bir uygulama ve teknoloji. Birçok ailenin de bundan çok memnun kaldığını görüyoruz. Aileler çocuklarına tepeden bir baksınlar , eğer çocuğun arkasındaki o baş sanki yokmuş gibi görünüyorsa mutlaka doktorlarına başvursunlar ve kask tedavisini istesinler” ifadelerini kullandı.

KASK TEDAVİSİ
Türkiye'de yeni kullanılmaya başlanan kasklar, her bir bebek için özel olarak 3-D veri toplama sistemiyle alınan ölçüme göre yapılıyor. Alınan 3-D kafatası ölçüsü Amerika'da gönderiliyor. Ölçüye göre üretilen kasklar Türkiye'ye yollanıyor. Kasklar kafatası şekil bozukluğunu düzeltmek, normal olan şekline geri kazandırmak için her bir bebeğe özel dizayn ediliyor. Kasklar sık sık kontrol ediliyor ve gerektikçe modifiye edilerek sadece düzlüğün ya da yamukluğun olduğu alanlardaki büyümeyi destekliyor. Kasklar bebeğin hızla büyüyen kafasının olması gerektiği gibi şekillenmesini sağlıyor. Tedavi süresince uzman teknisyenler bebeğin gelişimini sürekli gözlemleyerek kask üzerindeki gerekli değişiklikleri yapıyor. Tedavi genellikle ay sürüyor. Kask bebeğin kafasında günün 23 saati kalmak zorunda.

funduszeue.info üzerindeki haberler özet şeklinde yayınlanmaktadır. Haberin video, fotoğraf ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

Bebeğinizin Kafasındaki Şekil Bozukluğu Canınızı Sıkmasın

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Doğum sırasında ya da ilerleyen aylarda bebeğin yatış pozisyonuna bağlı olarak gelişen kafatası şekil bozuklukları ebeveynlerin ilk anda paniğe kapılmasına neden oluyor. Bu durumda bir uzmana başvurmak erken dönemde önlem alınmasını ve eğer gerekliyse tedavi planlaması için zaman kazanılmasını sağlıfunduszeue.infoal Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Nihal Madak Binboğa, bebeklerdeki kafatası şekil bozuklukları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. 

Bebeğiniz 1 yaşına gelmeden yastık kullanmayın

Başın sağlıklı büyümesi bebeğin beyninin de sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü göstermektedir. İlk aylarda en hızlı büyüyen vücut bölümü olan kafatası, bebeğin tüm vücudu gibi kolayca şekil değiştirebilmektedir. Başın ön bölgesinde bulunan bıngıldak aylar arasında kapanmaktadır. Bu dönemlerde ebeveynler, bebeklerinin kafasının arkasındaki düzlük ve diğer taraflarındaki asimetrik bozukluklar nedeniyle panik yapmaktadır. Kafatasındaki şekil bozukları genellikle şu nedenlerden kaynaklanmaktadır.

  • Bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonu
  • Doğumun uzun ve zor olması
  • Bebeğin küvözde kalması
  • Bir yaşından önce yastık kullanımı
  • Boyun kaslarındaki kısalık

Beyin gelişimine de etki eden kafatası şekil bozuklukları kalıcı olmasın

Doğumdan sonra fark edilen kafatası şekil bozuklukları, bazı aileler tarafından düzelir diye kendi haline bırakılmaktadır. Ancak kafatası şekil bozukluklarının bir kısmı kalıcı olabilmektedir. (Erken teşhis ve önlemlerin alınması önemlidir.) Yapılan araştırmalar bebeğin boyun kasındaki kısalık ya da gerginliğin % oranında baş şekil bozukluğuna sebep olduğunu ortaya koymaktadır. Boyundaki bu direnç yetişkinlerdeki boyun tutulması gibidir. Fakat bebekler bu pozisyonu haftalarca muhafaza ettikleri için kafatasına etkisi çok daha yüksek seviyede olmaktadır. Bebeğinizin kafatası şekil bozukluğunun sebebinin iyi araştırılması gerekmektedir. Şekil bozukluğunun boyun kaslarından kaynaklanması durumunda fizyoterapi ile bebeğin boyun kasları güçlendirilebilir. Böylece henüz tüm kafatası kemikleşmeden yapılacak tedavi ile şekil bozuklukları düzeltilebilir.

Yatış pozisyonunu doğru ayarlayın

Yatış pozisyonundan kaynaklanan şekil bozukluklarını ise bebeğinizin yatış pozisyonunu değiştirerek düzeltmek mümkün olabilmektedir. Bunun için kafadaki deformasyon ilk fark edildiğinde bebek 6. Ayından küçükse ve deformasyon hafif ve orta şiddetteyse, pediatri hekiminin yönlendirmesi ile öncelikle ay yatış pozisyon değişimi ile düzelmesi beklenmelidir Pediatri hekiminin yönlendirmesi ile öncelikle ay yatış pozisyon değişimi ile düzelmesi beklenmelidir. Pozisyon değiştirmek; bebeği sırtüstü yatırırken başının düzlüğün olduğu yerin zıt tarafına dönük yatırılmasıdır. Çok basit gibi görünse de bunu başarmak gerçekten zordur. Pek çok ebeveyn uygulamada oldukça zorlanır. Bunu bu kadar zor yapan ise bebeğin boyun kasında bulunan gerginlik ve kısalıktır. Bebek ısrarla yatırıldığı yönün tersine dönebilir. Mümkün olan en erken dönemde bir fizyoterapist ile birlikte çalışarak bu gerginliğin üstesinden gelinmesi en doğrusu olacaktır.

Kafatası kemikleşmeden tedaviyi önemli

Bebeğin kafatası 13 ay sonrası kemikleşmektedir. Kafatası şekil bozukluğunda en kritik dönem ay arasıdır. Bu aylar arasında uygulanan tedavi yöntemlerinden olumlu sonuç alınabilmektedir. Ancak ay sonrasında kafatası deformasyonunun düzelme imkânı bulunmamaktadır. Bu nedenle bebeğin kafatası şekil bozukluğu, yatış pozisyon değişimine cevap vermiyorsa başının radyasyon içermeyen 3 boyutlu incelemesi yapılarak ileri tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Dizaynı, güvenliği, başarısı ve kısa sürede sonuç verdiği için genellikle FDA tarafında onay almış, düzeltmedeki etkinliği ve rahatlığı tespit edilmiş, aktif kasklı tedavi yöntemi tercih edilmektedir. Bebeğin kafatası boyutlarına uygun ve deformitesine özgün kask tasarlanır. Günün önemli bir kısmında bebeğin kafasına takılan kasklı tedavi yöntemi ile çok kısa sürede olumlu sonuç alınabilmektedir. Tedavinin belli dönemlerinde bebeğin kafatası 3 boyutlu olarak incelenerek düzelmenin boyutlarına göre tedavinin devam edip etmeyeceği kararlaştırılır. Bir diğer ileri tedavi yöntemi ise kafatası düzeltici operasyonlardır. Bunların sonucunda da bebeğin kafatası bir süre sonra istenilen şekle gelebilmekte ve çocuklar yaşıtları gibi sağlıklı büyüyüp gelişebilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası