kırk uçtu yazıları / Kırk Uçurma Sepetine Hangi Yiyecek Neden Konur? - Nefis Yemek Tarifleri

Kırk Uçtu Yazıları

kırk uçtu yazıları

40 u&#;urma sepeti nedir? Kırk u&#;urma sepeti i&#;erisine neler konulur?

Sonuç itibariyle bir hediye verirken onu süslemek ve güzel görünmesini sağlamak önemlidir. Takdim edilen hediyenin görünümü de en az içeriği kadar sevilen kişiye verilen değeri göstermektedir. Bohçaya koymak yerine özenle hazırlanmış bir sepetin içerisinde oldukça güzel bir görünüm sağlanır.

40 uçurma sepeti geleneği, dini bir gelenek değildir. Eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş bir şaman geleneği olarak bilinir. Fakat Türk kültüründen, Göktürk uygarlığından gelmektedir. Göktürkler ise o çağlarda Türk kültürünü en iyi şekilde yansıtan bir uygarlıktır. Hatta günümüzdeki pek çok gelenek ve görenek eski Türk uygarlıklarından gelmektedir.

40 uçurma sepeti içerisine neler konur?

Hayatı boyunca insanın, sahip olduğu şeylere kendisinden bir parça katması olağandır. 40 uçurma sepetine koyulan nesnelerde anneye ve bebeğine karşı sevgiyi, adına dilenen güzel dilekleri ifade eder.

Geleneklere uygun ve ihtiyaçların karşılanması adına bu sepete konması gereken 7 nesne vardır. Bunlar başta un olmak üzere şeker, pirinç, yumurta, tuz, pamuk ve bozuk paradır. Bu erzaklar küçük cam şişelere ya da tül keselere konularak süslenmektedir. Şişelerin ya da keselerin üzerine anlamlarını açıklayan birer kağıt yerleştirilmesi de adettendir.

40 uçurma sepetine ayrıca kişinin kendi fikri olan nesnelerde koyulabilir. Bu nesneler genellikle anne ve bebeğin ihtiyaçlarına yönelik seçilmelidir. Örneğin el örgüsü bir bebek battaniyesi, patik, yelek ya da bu gibi nesneler oldukça güzel ve ihtiyaca yönelik bir sepet hazırlanmasına katkıda bulunur.

Bu güzel sepetin içerisine, maddi durumunuza göre bir katkıda bulunmak daha doğru olacaktır. Ufak bir katkı sağlamak amacıyla anneye maddi destek vermek adına para koyulabilir. Diğer yandan pişik kremi, bebek bezi ya da yakında diş çıkaracak olan bebeğe diş kaşıma oyuncağı da koyulabilir.

Genel olarak anne, bebeği ile birlikte ilk olarak yakın akrabalarını ziyaret eder. Bu yüzden çeyrek altın verilebilecek en doğru hediyelerden biridir. Diğer yandan annenin ihtiyaçlarını öğrenerek buna göre bir sepet hazırlamak daha mantıklı olacaktır.

40 Uçurma sepetine yerleştirilen nesnelerin anlamları nelerdir?

Sepetin içerisinde mutlaka yer alması gereken, geleneğin temel nesneleri ve bu nesnelerin anlamları;

Un: Ak sakallı bir dede ya da ak saçlı bir nene olup, torunlarını görebilecek kadar uzun ve sağlıklı bir ömre sahip olsun.

Şeker: Tatlı dilli olsun.

Yumurta: Yumurta gibi gürbüz ve sağlıklı bir ömrü olsun.

Pirinç: Hayatı boyunca bereket eksik olmasın.

Tuz: Tuz gibi temiz ve kolay giden bir ömrü olsun.

Bozuk Para: Hayatı boyunca hiçbir zaman maddi sıkıntılar görmesin.

Pamuk: Ton ton dedeler ya da nineler gibi oluncaya kadar hayatında huzur ve refah hiç eksik olmasın.

Diğer yandan, geniş ve tam bir 40 uçurma sepeti hazırlamak isteniyorsa, mutlaka olması gereken nesneler;

İp: Uzun ve sağlıklı bir ömrü olsun.

Kahve: 40 yıllık hatırı olan dostlara sahip olsun.

Kuran: Dini bütün bir kimse olsun.

Farklı ülkelerin paraları: Çok kültürlü ve çok gezip bilen olsun.

Sabun: Tertemiz bir alın yazısı olsun.

Ekmek: Aile, bebeğin elinin ekmek tuttuğu günleri görsün.

Çörek Otu: Şansı ve bahtı her zaman açık olsun.

Nazar Boncuğu: Allah nazarlardan korusun.

40 uçurma sepeti genel olarak kişinin kendi tercihlerine göre hazırlanır. Fakat listelenen bu nesneler genel olarak bir anlam taşıyan ve geleneğe uygun nesnelerdir. Yine de ihtiyaçların karşılanması amacını unutmamak gerekmektedir. Çünkü zaten 40 uçurma sepetinin amacı anneye ve bebeğine destek olabilmek ve ihtiyaçlarını karşılamaktır.

Bebeğe annesine güzel dileklerde bulunarak, eve ziyarete geldiklerinde 40 uçurma sepeti anneye teslim edilir. Bir efsaneye göre, eve ilk kez gelen bebeğe yumurta verilmezse, farelerin evi basacağına inanılırmış. Artık ne kadar doğru bilinmez ama yine de ne olur ne olmaz, sepete yumurta koymayı unutmamalıdır.

Bir Anadolu Geleneği Olan Kırklama Merasimi Nasıl Yapılır?

Halk arasında kırk çıkarma, kırklamak, kırk uçurmak veya kırkı çıkartmak olarak bilinen tören, Anadolu'da asırlardır süregelen eski bir adet ve kuşaktan kuşağa aktarılan geleneklerden biridir. Uygulaması yöreden yöreye değişiklik göstermekle birlikte kırk uçurması, bebeğin doğumundan kırk gün geçmesi üzerine kırk banyosu yaptırılması ve (kırklandıktan sonra) aile büyüklerini ziyaret etmek olarak özetlenmektedir. Geleneğe göre, doğumdan sonraki ilk 40 günün lohusalar ve bebekler için önemli olduğuna inanılır. Bunun sebebi olarak hem annenin hem de bebeğin kırk gün süresince hastalıklara karşı yeterli dirence sahip olmadıkları gösterilir. Uzmanların doğumdan sonra bebeklerin ve lohusaların ilk günlerinde temiz ve sağlıklı ortamlarda bulunmaları ve hijyenik olmayan ortamlardan uzak durulmasını tavsiye etmeleri, söz konusu geleneğin devam etmesine neden olan sebepler arasında gösterilir. Halen pek çok annenin doğumdan kırk gün sonra yaptıkları kırk uçurması hazırlıkları, 40 banyosu, kırk sepeti hazırlanması ve kırk uçurma sepetine neler konur konuları ile ilgili detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Bir Anadolu Geleneği Olan Kırklama Merasimi Nasıl Yapılır?  

Kırk Uçurma Nedir?

Kırk uçurma, en genel anlamıyla yeni doğan bebeğin doğumundan kırk gün geçmesinden sonra annesiyle birlikte aile büyüklerini ziyaret etmesi olarak tanımlanır. Halk arasında kırk basması olarak tabiri edilen durumu önlemenin en geçerli yolu olduğuna inanılır. Kırklama denilen olay ise bebeğin doğumundan itibaren kırk gün sayılıp, kırkıncı gün annenin ve bebeğin yıkanması olarak tabir edilir. Kırkı çıkmadan dış tehlikelere karşı açık olduğuna inanılan lohusa ve bebek için kırk gün sonunda kırklama seremonisi yapılır. Kırklama aynı zamanda anne ve bebeğin belirli günlerde bir takım şartlara tabi tutularak yıkanma işlemi olarak da tabir edilir. Kırklama işlemi; doğumdan sonraki - kırkıncı günde ya da yirminci ve kırkıncı günde de yapılmaktadır. Kırklama günde yapılıyorsa buna anne ve bebeğin “yarı kırkı” denir. Kırklama işlemi günde yapılıyorsa, o zaman bebeğin yıkanacağı su 20 tas olmalıdır.

Kırk Uçurması Hazırlıkları

Kırk uçurması merasimi kimilerine göre saçma, gereksiz ya da batıl inanç olarak adlandırılır. Kırk uçurma geleneği birçok kişi tarafından günümüzde halen devam eden bebekle ilgili yapılan anadolu geleneklerinin başında gelir. Eski Türklerde 40 banyosu yaptıran ve yeni giysiler giydirilen bebeğin, aynı şekilde kırk banyosu yapan ve dua eden annesiyle birlikte aile büyüklerini ziyaret etmelerinin önemli olduğu bilinir.

Bir Anadolu Geleneği Olan Kırklama Merasimi Nasıl Yapılır?

Kırk Banyosu Nasıl Yapılır?

Kırk uçurması yapılmadan önce banyo merasimi vardır. Kırk banyosu nasıl yapılır? Kırk banyosunun yapılışı her toplumda farklı farklı usulde uygulanmaktadır. 40 banyosu yapma işlemi bazı yörelerde bebeğin banyo yapacağı su (40 tas) dolu kovanın içerisine tek tek okunan 40 buğday (pirinç) tanesini atılır ve bu suyla bebek yıkanır. Son olarak bu sudan 40 kaşık su bebeğin başından aşağı dökülür. Su dökülürken, su aşağııı …. (bebeğin ismi söylenir) yukarııı diyerek yine dua okunur. 

  Bir Anadolu Geleneği Olan Kırklama Merasimi Nasıl Yapılır?   

En son kovanın dibinde kalan suyu anne banyo yaptıktan sonra kendi üzerine döker. Böylece kırk banyosu merasimi bitmiş olur. Bazı yörelerde ise bebeği kırklama için yıkama suyuna 40 adet fasulye ya da taş atılıp, her fasulye ya da taş (tabi ki temiz, mümkünse kaynatılarak steril edilmiş), nazar boncuğu ve altın ile önce bebek, sonra annenin banyosu ile kırk çıkarma banyosu yapılır. Banyodan sonra önce anneanneye sonra da babaanneye gidilir.   

Bir Anadolu Geleneği Olan Kırklama Merasimi Nasıl Yapılır?  

Kırk Uçurma Merasimi (Bebeğin İlk Ziyareti)

Kırk banyosunu yapan bebek, aile büyüklerine ilk ziyaretini yapmak için ilk defa dışarıya çıkar. Önce anneanneye sonra babaanneye kırk uçurmaya gider. Anneanneden içerisinde; şeker, tuz, pirinç, haşlanmış yumurta olan bir torba, babaanneden de içerisinde tuz, yumurta, şeker, ekmek, soğan olan bir torba alınır. Bazı yörelerde bu malzemelere ek olarak; un, pamuk ve bozuk para alındığı da belirtilir. Alınan malzemelerin anlamı ise;

- Un; Bebeğin ömrünün uzun olması,

- Şeker; Ağzı tatlı olsun,

- Tuz; Evin tadı tuzu gibi ömrü iyi olsun,

- Pirinç; Bereket getirsin, ziyaret evinin bereketi geçsin,

- Yumurta; Sağlıklı olsun,

- Pamuk; Ak saçı sakalı uzasın,

- Metal bozuk para; bol kazançlı olsun anlamına gelmektedir.

  Bir Anadolu Geleneği Olan Kırklama Merasimi Nasıl Yapılır?  

40 Uçurma Evi Hazırlıkları ve Merasimi

Bebeğin babaanne ve anneannesine yapmış olduğu kısa el öpme ziyaretinden sonra aile büyükleri ile birlikte Kırk Uçurma Evi adı verilen ziyaret evine gidilir. Ziyaret edilecek ev seçilirken; evin yüksek, havadar ve geniş olması önemlidir. Ev halkının sağlıklı, huzurlu, mutlu olmalarının yanında maddi ve mevki açısından yüksek düzeyde olması önemlidir. Bu ayrıntıların bebeğe iyi şans geçmesi açısından önemli olduğu belirtilir. Ziyarete gidilen ziyaret evinde yeni anneye sütünün bol olması dilenerek su ikram edilir, anne de bu suyu içer. Ziyaret için seçilen evin sahibi, bebeğin "Kırklama Annesi" olarak burada yapılacak kırklama merasimini üstlenir. Burada yapılacak merasimde salonda bulunan orta sehpaya temiz ve şık bir örtü serilir ve örtünün üzerine içerisinde su bulunan şık bir kase koyulur. Kırklama Annesi de bebeğin ilk ziyareti şerefine hazırladığı; şeker, un, pamuk, pirinç, tuz , yumurta ve bozuk para gibi gıda ve materyalleri; şık bir sunum içerisinde sehpa üzerine bebeğe giderken vermek üzere hazırlar. 

Bir Anadolu Geleneği Olan Kırklama Merasimi Nasıl Yapılır?    

Kırk Uçurma Evinde Yapılan Merasim

Kırklama annesi önce abdest alır, başına beyaz başörtüsünü bağlar, seremoni sehpasının başına geçerek, sürahi içerisinde bulunan sudan bir miktar doldurur ve daha önceden bebek için almış olduğu altını, su dolu tasa atar. Bebeğin annesinin alyansını da içine attıktan sonra bebeği eline alır. Kırklama annesi, dualar okuduktan sonra içi altın dolu sudan 3 defa bebeğin başını ıslatır, yüksek sesle bebeğe iyi temennilerde bulunur. Daha sonra suyun içerisindeki altını alır, bebeğe takar ve iyi dileklerle annesine verir. Yapılan merasim sonrasında hazırladığı yiyecekleri ikram eder. 

Bir Anadolu Geleneği Olan Kırklama Merasimi Nasıl Yapılır?  

Kırk Uçurma Sepetine Neler Konur?

Bebeğin kırkının çıkarılma merasimi için pek çok hazırlık yapılmaktadır. Bunlardan en önemlisi de kırk uçurma sepeti olmaktadır. Kırk uçurma sepetine neler konur? Sepete neler koyulacağı bebeğin cinsiyetine değişirken genel olarak; yumurta, çakıl taşı, buğday ve bunun gibi temel nesnelerin yanı sıra yine cinsiyete bağlı olarak birbirinden farklı hediyelik eşyalar da konabilmektedir.   

Bir Anadolu Geleneği Olan Kırklama Merasimi Nasıl Yapılır?  

Asıl Nedeni Anne ve Bebeğin 40 Günde Toparlanması

Gelenek olarak yerine getirilen kırk uçurmanın asıl kaynağının aslında bilimsel olması. Zira doğumdan kırk gün sonra hem annenin hem de bebeğin vücudu toparlanmaya başlar. Annenin doğum sonrası dikişleri kırk gün içerisinde tam anlamıyla iyileşirken, bebek dünyaya ancak kırk gün içerisinde adapte olur. Bu nedenle anne ve bebeğin bu kırk gün içerisinde evde istirahat etmesinin uygun olacağı düşünülür. Anne ve bebeğin kırk gün sonra dışarı çıkması da ancak bu süre sonra güçlerini toplayıp keyifli zamanlar geçirebilmeleri anlamına gelir. 

Kırk Uçurma İle İlgili Halk Arasında Söylenen Doğum Hurafeleri İle İlgili Detaylar İçin Tıklayın

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası