züleyha balcı / SD PLATFORM - Dergi - Edebiyatta sağlık ve hastalık üzerine

Züleyha Balcı

züleyha balcı

Nedir Bu Sağlık Turizmi?

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Sağlık Turizmi İhtisas Komisyonu’nca 2. Sağlık Turizmi Çalıştayı düzenlendi. Ekim tarihlerinde, Seferihisar İzmir'de bulunan Royal Teos Thermal Resort Clinic & Spa tesisinde gerçekleştirilen çalıştaya sektörün önemli isimleri katıldı. Merakla beklediğimiz Çalıştay Raporu henüz yayımlanmadı, TÜRSAB tarafından kamuoyuna çalıştay raporu açıklanınca bir başka yazımızda çalıştayın çıktılarını konu edinebiliriz. Bu hafta ben biraz sağlık turizminde Türkiye ve dünyadan bahsetmek istiyorum.

Önce sağlık turizmi nedir ne değildir bir hatırlayalım. Kısaca sağlık turizmini, bir bireyin sağlık hizmeti almak amacıyla yaşadığı ülkeden başka bir ülkeye ziyareti olarak özetleyebiliriz. Bu amaçla yapılan turizm hareketliliğine sağlık turizmi ve sağlık turizmi amacıyla seyahat eden kişiye de sağlık turisti diyoruz. Tatil için bir ülkeye gidip, hastalandığında o ülkeden sağlık hizmeti alan kişi de sağlık turisti midir? Hayır. Çünkü seyahatinin amacı “tedavi” değil, tatildi.

Peki neden insanlar kendi ülkesinde değil de bir başka ülkede tedavi olmak isterler? Bunun birçok sebebi var: Her şeyden önce globalleşen bir dünyada ulaşımın kolaylaşması, seyahat olanaklarının artması sağlığı için arayış halinde olan dünya vatandaşlarının kendi ülkesiyle sınırlı kalmamasında önemli bir etken. Diğer yandan, dünya ülkelerinin sağlık politikaları ve sağlık hizmeti sunumundaki başarısı birbirinden farklı Bazı ülkelerde modern tıp teknolojisi oldukça kısıtlı, bazısında teknoloji ileri ancak çok pahalı, bir kısmında ise hekimlik diğer ülkelere göre yeterince gelişmiş değil. (Ayrıca insanlar bazı “mahremiyet” istekleri sebebiyle de kendi ülkesinde tedavi olmaktan kaçınabiliyor. Örneğin tüp bebek, estetik cerrahi gibi bazı uygulamalarda yabancı ülkeler daha cazip gelebiliyor hastalara.) Tıp fakültelerindeki eğitim kalitesi, sağlık sektöründe nitelikli insan kaynağının istihdam durumu, tıbbi görüntüleme ve cerrahide gelişmiş cihaz parkurlarının varlığı, talep çokluğunda sağlık kurumlarının arzı gerçekleştirebilmek için hastaya “bekleme süresi” sunma zorunluluğu gibi çok çeşitli nedenlerle sağlık turistleri kendi ülkesi yerine başka bir ülkeye tedavi için gidebiliyor. Ülkemiz Türkiye de sağlık turizmi açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Sayılarla durumu ortaya koyacak olursak:

Kayıt dışı kalan sağlık turizmi ekonomisinin varlığı herkesin malumu. Aslında Türkiye’nin sağlık turistlerinden elde ettiği gelir ölçülebilenden çok daha fazla. Kayıt altına alınabilen verilerle TÜİK açıklamasına göre, Türkiye'yi sağlık amaçlı ziyaret edenlerden elde edilen gelir yılı itibarıyla 1 milyar dolar. ’nin ilk çeyreğinde söz konusu gelirin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 68 artarak bin dolar seviyesinin üzerine çıktığı görüldü. yılının ikinci çeyreğinde ise kişi sağlık hizmeti almak için ülkemize gelmiş ve buradan elde edilen gelir milyon bin ABD doları tutarında gerçekleşmiş.

Sağlık hizmeti almak üzere Türkiye’ye gelen turistler tarafından en çok tercih edilen branşlar; saç ekimi, estetik, diş, göz, kalp cerrahisi, ortopedi, onkoloji ve tüp bebek tedavisi. Ülkemizi en çok tercih eden sağlık turistleri ise Avrupa ve Arap dünyasından gelmekte…

Ülkemizin sağlık turizminde dünyanın en iyilerinden olduğunu söylemiştik. Peki Türkiye’nin rakipleri kimler? Sağlık turizminde dünyanın Türkiye dışında öne çıkan ülkelerini sayacak olduğumuzda Hindistan’la başlayabiliriz. Tayland, Singapur, Malezya, Amerika Birleşik Devletleri, Küba, Almanya, Meksika, Kosta Rika, Kolombiya, Güney Kore, İsrail, Macaristan… Bunlar arzı gerçekleştiren ülkeler. Dünyadaki sağlık turizmi talebine baktığımızda da genel olarak talep Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden yoğun olurken, en fazla Hindistan, Malezya ve Tayland tercih ediliyor.

Türkiye’nin yıllardır artarak devam eden sağlık turizmi başarısına rağmen, bu alanda potansiyelinin tamamını kullanabildiğini söyleyemiyoruz. Daha gidecek yolumuz var. Ülkemiz için önemli bir döviz kaynağı olan, ekonomik açıdan katma değeri yüksek, yeni ve nitelikli istihdam alanlarıyla birlikte turizmin yılın dört mevsimine yayılmasını sağlayan, uluslar arası arenada ülkemize önemli bir prestij kazandıran sağlık turizmi için hala yapılması gerekenler var. Bakalım TÜRSAB çalıştayından nasıl bir ödev çıkaracağız.

Sağlıkla gelsin Ekim’in son haftası, bizi yeni bir aya sağlıkla hazırlasın.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir