non hdl kolesterol kaç olmalı / Kolesterol Kaç Olmalı? Kolesterol Referans Aralığı Nedir?

Non Hdl Kolesterol Kaç Olmalı

non hdl kolesterol kaç olmalı

Non-HDL Kolesterol Nasıl Hesaplanır, Non-HDL Nasıl Düşürülür, Değeri Kaç Olmalıdır?

Son zamanlarda, non-HDL kolesterol (non-HDL-C) yüksek risk kalp hastalıklarıyla ilişkili bir kan lipid modeli işaretleyicisi olarak yaygın bir biçimde kullanılmaya başlandı. Peki non-HDL nedir ve nasıl hesaplanır?

Non-HDL-C&#; yi hesaplamak için, sadece toplam kolesterol ve yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-C) rakamlarını bilmek yeterli olacaktır.

Peki non-HDL kolesterol (non-HDL-C) gelecekte oluşabilecek riskleri ölçmek için neden bu kadar faydalıdır?

Damar yağ bağlaması ya da diğer adıyla damar sertliği (aterosklerosis), kardiyovasküler hastalıkların altında yatan en yaygın nedendir. Lipoproteinler, beyaz kan hücreleri (makrofajlar), bağışıklık sistemi ve arterial duvarlardaki doğal elementler arasında kompleks bir karşılıklı etkileşim sonunda meydana gelir.

Lipoproteinler kolesterolü ve trigliseridleri kan dolaşımı içerisinde taşıyan parçacıklardır.

Lipoproteinler, damar içi duvarlarda daralma yapan ve aterojenik olarak adlandırılan damar sertleşmesine direk olarak dahil olurlar. Bu lipoproteinlerin çoğu kolestrolü ve trigliserid gibi diğer çeşit yağları taşırlar.

Standart bir lipid profili, toplam kolesterolü, trigliseridi ve HDL kolesterolü ölçer.

Bu rakamlar, daha sonra, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü (LDL kolesterol) ölçmek için kullanılır. (Friedwald eşitliğine göre) Bununla beraber, LDL kolesterolün hesaplanmasının bir çok sınırlandırmaları vardır.

LDL Kolesterolün Sınırlandırılması

Geçmişteki bazı nedenlerden dolayı, LDL kolesterol, kalp-damar sağlığını korumada birincil hedef  haline gelmiştir. Yeme içme alışkanlıklarına dair öneriler ve kolesterolü düşürmek için ilaç tedavisi uygulamak en çok LDL kolesterol sayıları baz alınarak yapılmıştır.

LDL, aterosklerotik kalp hastalığı ile ilgili tek lipoprotein değildir. Trigliserid açısından zengin çok düşük yoğunluklu lipoprotein VLDL ve atık lipoproteinler (remnant lipoproteins) de ayrıca aterojenik yani damar içi duvarlarda daralma yapan proteinlerdir.

Bu nedenle, aterojenik parçacıkların içerisindeki kolesterol miktarını daha iyi yansıtacak lipid bir parametreye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu, çok yaygın bir durum olan trigliserid seviyelerinin yüksek olduğunda özellikle önem taşımaktadır. Örneğin; abdominal obezite ya da metabolik sendrom problemi yaşayan insanlarda.

Non-HDL Kolesterol Nedir ve Neden Önemlidir?

HDL ve LDL parçacıkları, aterosklerosis yani damar tıkanıklığı ya da diğer bir ifadeyle damarların yağ bağlaması üzerinde çok farklı roller oynamaktadırlar. Bu nedenle, bu parçacıkların miktarlarını ölçmek bize farklı iki hikaye anlatır.

LDL kolesterolün yüksek olması kalp hastalıklarını riskinin artmasıyla bağlantılı iken, HDL seviyesinin yüksekliği bu risklerin azalmasıyla bağlantılıdır. HDL parçacıkları, arterlerden ve aterosklerotik plaklardan kolesterolü temizler ve çıkartırken, LDL aterosklerotik yani damarların yağ bağlanma sürecine direk katkıda bulunuyor görünmektedir.

HDL parçacıkları tarafından taşınan kolesterol iyi kolesterol ve LDL parçacıkları tarafından taşınan kolesterole de kötü kolesterol denmesinin sebebi budur. Elbette ki, kolesterol aynı kolesteroldür, asıl fark onu taşıyan lipoproteinde saklıdır.

Toplam kolesterolü ölçmek riskle ilgili sınırlı bir bilgi sağlamaktadır. Çünkü sayılar HDL ve LDL nin toplam değerini vermektedir.

Eğer total kolesterolden HDL kolesterolü çıkarırsak, HDL dışında kalan bütün lipoproteinler tarafından taşınan kolesterol miktarını hesaplarız. Bu basit matematik işlemini yapmak bize, damar içi duvarında daralma yapıcı (aterojenik) bütün lipoproteinler içerisinde taşınan kolesterol miktarını verecektir. Diğer bir deyişle, birtek &#;iyi&#; olan HDL dışında kalan tüm &#;kötü&#; lipoproteinler içerisinde taşınan kolesterol miktarı . Bu ölçüm non-HDL kolesterol (non-HDL-C) olarak isimlendirilmiştir.

LDL kolesterole tek başına güvenmek yanıltıcı olabilir. Örneğin, abdominal obezite, metabolik senrom ya da diyabetik lipid bozuklukları olan kişiler genellikle trigliserid yüksekliğine, düşük HDL kolesterole ve nispeten normal hesaplanmış LDL kolesterole sahiptirler. Normal LDL kolesterol seviyelerine sahip olmalarına karşın, bu hastalar, az yoğunluklu LDL parçacıklarıyla beraber, VLDL ve IDL (orta yoğunluklu lipoprotein) gibi damar içi duvarında daralma yapıcı (aterojenik) lipoproteinleri yüksek miktarda üretirler.

Düşük LDL kolesterol ve yüksek non-HDL kolesterol seviyelerine sahip hastalar, gözden kaçabilen yüksek riskli bir hastaya örnektir çünkü burada sadece LDL kolesterole bakıyoruz. Bu hastalar ayrıca muhtemelen yüksek ApoB seviyesine ek olarak yüksek LDL parçacık sayısına (LDL-P) da sahiptirler.

Yakın zamanlarda bulunan kanıtlar göstermiştir ki, non-HDL kolesterol az yoğunluklu parçacıklarla LDL kolesterol dahil olmak üzere diğer lipid parametrelerden daha iyi bir ilişki göstermektedir. Klinik çalışmalar şiddetle önermektedir ki, az yoğunluklu LDL kolesterolün ağır basması yüksek koroner kalp hastalığı riskinin yükselmesi ile bağlantılıdır.

Non-HDL kolesterol hem birincil hem de ikincil önleyici çalışmalarda daha iyi bir risk belirteci olarak görülür.

60 tane araştırmanın kombine edilmesiyle toplanan datalardan yapılan bir analiz, non-HDL kolesterol bütün kolesterol ölçümlerinde, hem koroner kalp hastalığı için hem de inmeler için en iyi risk tahmin yöntemi olduğunu göstermiştir.

Non-HDL Kolesterol Nasıl Ölçülür? Non-HDL Kaç Olmalıdır

Non-HDL kolesterolü kullanmanın bir avantajı aç karnına alınan kan örneğine ihtiyaç duymamanızdır.

Non-HDL kolesterol, total kolesterolünüz, eksi, HDL kolesterolünüzdür.

Formül şu şekildedir;

Non-HDL Kolesterol = Total Kolesterol − HDL Kolesterol

Yani eğer Toplam Kolesterol mg/dL ( mmol/L) ve HDL Kolesterol 50 mg/dL ( mmol/L ise;

Non-HDL Kolesterol mg/dL ( mmol/L) dir.

Arzu Edilen Non-HDL Kolesterol Seviyesi Nedir?

Non-HDL kolesterol için uygulanan tedavinin hedefi genellikle, Non-HDL kolesterolün, LDL kolesterolün 30 mg/dL üzerinde olmasıdır. Örneğin, eğer LDL kolesterol tedavi hedefi <70 mg/dL ise, non-HDL kolesterol hedefi < mg/dL olmalıdır.

Risk bakımında ele alındığında non-HDL kolesterol seviyesi nasıl değerlendirilir?

  • mg/dL üzeri ( mmol/L üzeri) ise, çok yüksek olarak değerlendirilir.
  • &#; mg/dL ( &#; mmol/L) ise, yüksek olarak değerlendirilir.
  • &#; mg/dL ( &#; mmol/L) ise, yüksek olma sınırında
  • &#; mg/dL ( &#; mmol/L) ise, ideale yakın
  • mg/dL altı ( mmol/L altı) ise, kalp hastalığı riski olan insanlar için ideal olarak kabul edilir.
  • mg/dL altı ( mmol/L altı) ise, kalp hastalığı çok yüksek olan insanlar için ideal olarak kabul edilir.

Non-HDL Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Non-HDL kolesterolü düşürmek, genellikle trigliseridleri azaltmaya yönelik olarak her zaman yaşam tarzı terapileri ile başlar. Karakteristik olarak, total kalorideki, özellikle doymuş ve trans yağ asitlerindeki düşüş, egzersizle beraber kombine edilerek önerilmektedir. Bununla beraber, şeker ve karbonhidrat tüketimini azaltmak, özellikle abdominal obezite ve metabolik sendrom hastalarında, genellikle trigliserid ve non-HDL kolesterolü düşürmekte çok efektiftir.

Ayrıca, HDL yani iyi kolesterolü yükselten besin maddelerinden olan, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin besinler de faydalıdır. Somon, sardalya, uskumru ve ringa balığı gibi yağlı balıklar yüksek oranda omega 3 içermektedirler. Omega 3 yağ asidi içeren kapsüller ve balık yağları makul bir alternatif sunmaktadırlar.

Orta şiddetli fiziksel aktiviteler HDL kolesterolü yükseltir ve non-HDL kolesterolü düşürür.

Sigarayı bırakmanın yüksek kolesterol problemine iyi geldiği bilinir ve bu şu anlama da gelir; sigarayı bırakmak HDL kolesterol seviyesini iyileştirir ve non-HDL kolesterolü düşürür. Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki, sigara içen kadın ve erkekler, sigara içmeyenlere göre belirgin bir biçimde daha düşük HDL kolesterol seviyesine sahiptirler.

Yükselmiş olan non-HDL kolesterolün başarılı bir şekilde düşürmek ayrıca tıbbi tedavi ile de mümkün olabilir. Bu tedavi, LDL kolesterol düşüşü için dayanak oluşturması açısından lipid düşürücü ilaç kullanımı ve bunu takip eden non-HDL kolesterolü hedef aralığına getirmek için ikinci bir tedavi olarak uygulanabilir. Bu grup içerisinde bulunan üç ilaç kategorisi vardır. Bunlar; omega-3 yağ asidi prepatları, fibratlar ve niasin&#; dir.

Bununla beraber, bu trigliserid azaltan yöntemlerin her birinin kombine edilmesinin faydaların değerlendiren çok az tamamlanmış klinik çalışma bulunmaktadır. Bu durum, böylesine bir kombinasyon tedavisinin tavsiye edilmesini çok zor bir hale getirmektedir.

Non-HDL kolesterol nedir, nasıl hesaplanır, Non-HDL nasıl düşürülür, değeri kaç olmalıdır konusuyla bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;

Kolesterol raporu nasıl yorumlanmalı?

Haberin Devamı

Toplam kolesterol değeriniz karşısında yazan, “HDL ve LDL kolesterol seviyelerinizin toplamına trigliserid ölçümlerinizin beşte birinin eklenmesiyle” elde edilen değeri gösterir.
Eğer iyi kolesterol (HDL) seviyeniz düşükse (örneğin 40 mg’ın altındaysa) toplam kolesterolünüz normal çıkabilir! Oysa bu, yüksek toplam kolesterolü olan ve aynı zamanda HDL’si de yüksek bulunan birinden çok daha riskli bir durumdur.
Total kolesterolünüz normal bile olsa (diyelim ki mg/dl) eğer iyi kolesterolünüz çok düşükse (diyelim ki 30 mg/dl), bu total kolesterol/HDL kolesterol oranınızın 6’dan yüksek olduğunu gösterir ki bu son derece riskli bir hale işaret eder.
Diğer taraftan toplam kolesterolünüzün çok yüksek olmasına rağmen (diyelim ki mg/dl) eğer iyi kolesterolünüz (HDL) çok yüksekse (mesela 90 mg/dl) yukarıdaki oran 3 olarak saptanacaktır ki bu durum çok daha iyi bir risk durumunu gösterir.
TRİGLİSERİDE DİKKAT!
İyi kolesterolünüzün artması ya da trigliserid seviyelerinizin çok yüksek olması total kolesterolünüzü matematiksel olarak artırır ya da tersine çok düşük HDL ve trigliserid seviyeleri mevcutsa, total kolesteroldeğeriniz beklenenden daha düşük rakamlardadır.
Bu nedenle total kolesterol değerleriniz yerine HDL ve LDL kolesterol değerlerinizi öğrenmeye, izlemeye ve iyileştirmeye çalışın.
Eğer total kolesterol üzerinden bir değerlendirme yapacaksanız değerlendirmenin “total kolesterol/HDL kolesterol” oranı üzerinden yapılması gerektiğini unutmayın.
İdeali, bu oranın 3’ten düşük bulunmasıdır.
Önemli bir nokta daha: Eğer trigliserid seviyeleriniz mg ve üzerinde ise raporunuzda yazan LDL kolesterol seviyelerinizin doğruluğundan kuşku duymalısınız.

Haberin Devamı

Kolesterolün normal değeri kaçtır?

Kolesterolün, total (toplam) kolesterol, zararlı (LDL) kolesterol ve faydalı (HDL) kolesterol olmak üzere üç ayrı değeri vardır.
Total kolesterol, basit ifadesiyle faydalı, zararlı ve çok düşük yoğunluklu lipoproteinlerin toplamıdır.
Kalp damar hastalığı açısından total kolesterolün içindeki fraksiyonların oranı çok önemlidir. Bu nedenle tek başına total kolesterol ölçümü bir şey ifade etmez.
Örneğin total kolesterol değeriniz mg/dl’deyken içindeki koruyucu fraksiyon yani HDL’niz 80 mg/dl ise total kolesterolünüz ml/dl’deyken HDL 35 mg/dl ise total kolesterolünüz çok yüksek demektir.
Laboratuvar kağıtlarında kolesterolün karşısında normal değeri yazar. Şu anda tüm dünyada sınır olarak mg/dl üzeri yüksek kabul ediliyor.
Amerika’da bazı doktorlar sınırın mg/dl olması gerektiğini iddia ediyorlar.
Bence total kolesterolün mg/dl’nin altında olmasından da önemli olan total kolesterolün HDL kolesterole oranıdır.
Total kolesterol/HDL kolesterol oranının 4’ün altında olması halinde kolesterolünüzün normal olduğunu söyleyebiliriz.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Sağlık Rehberi

Çocuklarda Kolestrol Yüksekliği


Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları birinci sırada yer almaktadır. Özellikle de kalbi besleyen koroner atardamarların tıkanması yani koroner kalp hastalığı en sık ölüm nedenidir. Koroner damarlardaki bu tıkanıklığın nedeni de damar sertliğidir. Son yıllarda yapılan çalışmalar damar sertliğinin aslında çocukluk çağında başladığını göstermiştir. Damar sertliği çocuklukta başlayarak yaşam boyunca giderek artmakta ve sonuçta da kırklı yaşlardan itibaren koroner kalp hastalığına ve ani ölümlere neden olmaktadır. Dengesiz beslenme, obezite, hareket azlığı ve şeker hastalığı gibi hastalıklarda kan yağ düzeylerinde bozukluklar oluşur ve böylelikle damarlarda sertlik gelişir. Damarlardaki sertlik çocuklukta başladığının gösterilmesi ile artık bu tür hastalıkların çocukluk yaşlarında alınacak önlemlerle engellenebileceği anlaşılmıştır.

Kolesterol, sağlıklı bir vücutta mutlaka bulunması gereken bir yapı taşıdır. Besinlerin sindirilmesi, hormonların yapılması, sinir sisteminin çalışması, hücre zarlarının sağlıklı yapısının korunması gibi çok sayıda önemli işlevleri vardır. Kolesterol olmadan hayatın devam etmesi mümkün değildir. Özellikle çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için vücutta yeterli miktarda kolesterol bulunması gereklidir. Kolesterolün vücut için bu önemine karşın vücutta fazla miktarda bulunması da zararlıdır. Kolesterolün kanda normalden fazla düzeylerde olmasına hiperkolesterolemi denilmektedir. Hiperkolesterolemi, tüm dünyada damar tıkanıklığının ve kalp krizinin en sık nedenidir.

Hiperkolesterolemiye ve damar sertliğine neden olarak erken yaşlarda koroner kalp hastalığı sonucu ani ölümlere neden olan genetik bir hastalıktır. Normalde kanımızda biriken kötü kolesterol diye de bilinen LDL-kolesterol, karaciğer tarafından alınarak parçalanır; böylelikle kanımızda LDL-kolesterolün artması engellenir. Ailevi hiperkolesterolemide LDL-kolesterolün karaciğere alınmasını sağlayan bir protein (LDL-reseptörü) eksiktir, dolayısıyla LDL-kolesterol karaciğer tarafından alınamaz ve kandan temizlenemez. Bu nedenle kanda LDL-kolesterol düzeyi artar. Kanda artan LDL-kolesterol, damar duvarlarında birikerek damar sertliğine ve tıkanıklığına neden olur. Hastalığa “ailevi ” denilmesinin nedeni ise genetik yani kalıtsal, diğer bir ifadeyle soydan geçen bir hastalık olmasıdır. Anne veya babadan birisinde kalıtsal kolesterol yüksekliği yani ailevi hiperkolesterolemi varsa bu hastalığın çocuğa geçme olasılığı yüzde ellidir, yani çok yüksek bir oranda çocuğunda da aynı hastalık ortaya çıkar. Hastalık çocuğa anneden de, babadan da geçebilir. Kızlar ve erkeklerde aynı oranda görülür. Ailevi hiperkolesterolemi kalıtsal bir hastalık olduğu için kolesterol yüksekliği çocukta doğumundan itibaren vardır. Bu nedenle çocukluktan itibaren damarlarda sertlik başlar ve bu hastalarda genellikle 40’lı’li yaşlarda kalp krizi görülür.

Kolesterol Yüksekliği Nasıl Farkedilir ?

Ailenizde kan bağınız olan 55 yaşından önce bir erkekte (kardeş, baba, dede, amca, dayı gibi) veya 65 yaşından önce bir kadında (kardeş, anne, anneanne, babaanne, teyze, hala gibi) kalp krizi görülmüş ise kolesterol yüksekliğine sahip olma olasılığınız çok yüksektir. Bu durumda mutlaka kan yağ düzeyinizi ölçtürmeniz gereklidir.

Ailevi hiperkolesterolemi çok sinsi bir hastalıktır. Hekimlerin yaptığı fizik muayenede bir bulgu saptanamaz. Bu hastalar sağlıklı besleniyor olsalar da kolesterol düzeyleri hep yüksektir. Dışarıdan bakıldığında tamamen normal kiloda ve sağlıklı görünebilirler. Çoğu hastada dışarıdan bakılarak kolesterol yüksekliği olup olmadığı anlaşılamaz. İster çocuk, ister yetişkin olsun ailevi kolesterol yüksekliği olan hastalar, kalp krizi geçirinceye kadar kendilerinde herhangi bir rahatsızlık hissetmeyebilir, tamamen sağlıklı olduklarını düşünebilirler. Kalp krizi geçirildiğinde ise artık çok geç kalınmıştır. Bu nedenlerle kan kolesterol düzeylerini ölçmeden kişinin hasta olup olmadığının anlaşılması mümkün değildir. Kolesterol yüksekliğinin sadece yetişkinlerin bir hastalığı olduğunun düşünülmesi yanlış bir inanıştır. Ailevi hiperkolesterolemisi olan hastalarda doğumdan itibaren kan kolesterol düzeyleri yüksektir. Bu nedenle kolesterol taraması sadece yetişkinlere ya da obez veya beslenme bozukluğu olan çocuklara değil herkese yapılmalıdır.

Daha önce test edilmediyse bütün yetişkinlerin kan yağ düzeylerinin ölçülmesi önerilmektedir. Bütün çocukların da 2 ile 10 yaşlar arasında kolesterol yüksekliği yönünden araştırılması gereklidir.

Hangi testleri yaptırmalıyım ?
Kan yağları ölçülürken total kolesterol, trigliserid, LDL-kolesterol ve HDL-kolesterol (iyi kolesterol olarak bilinir) düzeyleri ölçülmelidir. Kan yağ düzeylerinin ölçümü, en az 8 saat (küçük çocuklarda), ideal olarak da saat açlıktan sonra kan alınarak yapılmalıdır. Toklukta kan yağ analizi yapılmasının hiçbir anlamı yoktur.

Normal kan düzeylerim nasıl olmalıdır?
Kan yağ düzeyleri yaşa göre değişiklik gösterir. Tabloda normal ve anormal kan yağ düzeyleri gösterilmiştir. Aşırı şeker tüketimi, fazla kalori alımı, hareketsizlik, obezite ve şeker hastalığı gibi durumlarda kanda total kolesterol, LDL-kolesterol ve trigliserid düzeylerinde artış olurken HDL-kolesterol düzeyinde de azalma görülür. Bu değişiklikler de ateroskleroza yol açarak kalp damar hastalığı ve kalp krizi gelişmesi riskini arttırır.

Ailevi hiperkolesterolemide kan yağ profili nasıl olur?
Kan yağ düzeyleri, tabloda belirtilen normal değerlerine göre değerlendirilmelidir. Ailevi hiperkolesterolemide sadece total kolesterol ve LDL-kolesterol yüksekliği saptanır, trigliserid ve HDL-kolesterol düzeyleri ise normaldir. Kan analizinizin uygun açlık süresinden sonra alındığından emin olunuz ve sonuçları mutlaka bir hekime danışınız.

Ailevi hiperkolesterolemi saptandığında ne yapmalıyım?
Bir aile bireyinde hiperkolesterolemi saptandığında kan bağı olan anne, baba,  kardeş ve çocuklar gibi ailenin diğer üyelerinin de araştırılması gereklidir. Çünkü ailede birisinde hastalık saptanması durumunda kan bağı olan diğer aile bireylerinde de hastalık olma olasılığı %50’dir. Bu yaklaşımla ailedeki diğer hasta bireyler saptanarak erken donemde tedavisi başlanabilir.

İki yaşından önce kolesterol yüksekliği saptansa bile çok yüksek değil ise genellikle herhangi bir diyet veya ilaç tedavisi önerilmemektedir. İki yaşından sonra ise karbohidrat tüketiminin özellikle çay şekeri gibi basit şekerlerin tüketiminin azaltılması, düşük yağ içerikli besinlerin örneğin peynirin yarım yağlı veya az yağlı olanlarının tüketilmesi gibi diyete yönelik tedavi başlanmaktadır. Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde düzenli egzersiz de tedavinin bir parçasıdır. Genellikle küçük çocuklarda ilaç tedavisi önerilmemekte ancak kolesterol düzeyi çok yüksekse erken yaşlarda da ilaç tedavisi başlanabilmektedir. yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerde statin adı verilen kolesterol düşürücü ilaçlar, bağırsaklardan kolesterol emilimini azaltan reçineler kullanılabilir. Diyet tedavisi ve ilaç tedavisi, hekim kontrolünde uygulanmak zorundadır ve belirli aralıklarla düzenli kontrollerin yapılması gereklidir.

Unutmayınız, ailevi hiperkolesterolemi, erken yaşlarda saptanırsa tedavi edilebilen bir hastalıktır. Uygun tedavi ile damar sertliği, damar tıkanıklığı ve kalp hastalığı engellenebilmektedir. Ailevi hiperkolesterolemi, çocukluk yaşında saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse hastanın ömrünün yıl daha uzun olması sağlanabilir.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Kolesterol ölçüm birimi olarak miligram/desilitre(mg/dl) kullanılır. Kolesterol seviyeleri yaşa ve cinse bağlı olarak değişiklikler gösterir.

  • 20 yaşından küçük herkes için:
    • Toplam kolesterol: mg/dl’den az
    • HDL olmayan (non-HDL): mg/fl’den az
    • LDL: mg/dl’den az
    • HDL: 45 mg/dl’den fazla

  • 20 yaşından büyük erkekler için:
    • Toplam kolesterol: mg/dl
    • HDL olmayan (non-HDL): mg/fl’den az
    • LDL: mg/dl’den az
    • HDL: 40 mg/dl’den fazla

  • 20 yaşından büyük kadınlar için:
    • Toplam kolesterol: mg/dl
    • HDL olmayan (non-HDL): mg/fl’den az
    • LDL: mg/dl’den az
    • HDL: 50 mg/dl’den fazla
  • Trigliseritler tam bir kolesterol değildir. Ancak lipit panelinin bir parçası olduğu için ölçülmelidir. Normal seviyesi mg/dl’den az olmalıdır. Bundan daha yüksek değerler, hastanın klinik durumuna göre tedavi edilmesi gerekebilir.

    Kolesterol hangi değerlere göre, nasıl ölçülür, önce bu durumdan bahsedelim. Genellikle lipit paneli olarak nitelendirilen bir kan testi grubu içinde kolesterol ölçümü yapılır. Bu bazı ülkelerde lipoprotein paneli olarak da adlandırılır. lür. Bu testi yaptırmadan saat önceden aç olmak yararlıdır. Özellikle trigliserit ölçümü yiyeceklerden çok etkilenir. Su içilmesinde sakınca yoktur.

    Lipit paneli ölçümü yapılarak aşağıda yazılanlarla ilgili bilgi edinilir.

    Total kolesterol: Kanda dolaşan toplam kolesterol miktarını gösterir. Hem LDL ve hem de HDL kolesterolü içerir.

    LDL (kötü) kolesterol: Damar sertliğinin önemli nedenidir. Atardamar duvarında birikerek damar tıkanıklığına neden olur.

    HDL (iyi) kolesterol: Kolesterolün atardamarlardan atılmasına yardımcı olur.

    HDL olmayan (Non-HDL) kolesterol: Bu sayı toplam toplam kolesterolden HDL’nin çıkarılmasıyla elde edilir. LDL ve VLDL (çok düşük yoğunluklu lipoprotein) gibi diğer kolesterol türlerinin toplam miktarıdır.

    Trigliseritler: Kandaki farklı bir yağ çeşididir. Kalp riskini gösterdiği yönünde görüşler vardır. Özellikle kadınlarda yüksek olması daha riskli bir tabloyu gösterir. Ayrıca trigliseritin aşırı yüksek olması vücutta bazı hastalıklara da yol açabilir.

    45 yaş üstü kişiler en az yılda bir defa kolesterol ölçümü yaptırmalıdırlar. Daha küçük yaştaki kişiler için 5 yılda bir yeterlidir. Ancak tedavi sırasında doktorun tavsiye ettiği aralıklara göre kolesterol ölçümü yapılarak seviyesi takip edilir.

       

    Kolesterol Hakkında Daha Fazla Sık Sorulan Sorular

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası