telefonla dolandırıcılık yöntemleri / Telefonla İkna Yöntemi ile Dolandırıcılık Nedir? Nasıl Önlem Alabilirsiniz? - MediaTrend

Telefonla Dolandırıcılık Yöntemleri

telefonla dolandırıcılık yöntemleri

A&#x;dan Z&#x;ye telefon dolandırıcılığı nasıl işliyor

Ülkemizde denetim eksikliği ve hukuki açıklardan kaynaklı olarak birçok dolandırıcılık yöntemi türemiştir. Özellikle son on yıl içerisinde teknolojinin daha erişilebilir olması ve aynı oranda iletişim araçlarının ve yöntemlerinin çeşitliliğinin artmasından dolayı, toplum bu gelişmeleri takip edemez hale gelmekle birlikte, getirdiği risklerin de farkında varamamaktadır.

Teknolojik ürünler son kullanıcı açısından hayatlarımıza büyük kolaylıklar getirmiş olsa da son birkaç yıldır yazılı ve görsel basında sıklıkla karşılaştığımız , eğitimli insanları dahi ağına düşüren telefon dolandırıcılığı ülkemizdeki dijital dolandırıcılık yöntemlerinin en başında gelmekte ve vatandaşı en çok mağdur eden yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

SİSTEM NASIL İŞLER?

Veri Toplama: Veri madenciliği (data mining) hedef belirlemede en önemli unsurdur. İnternette alışveriş yaptığınız bir market , sosyal medyada memnuniyetinizi belirttiğiniz bir restoran, hatta ürünlerini çok beğendiğiniz bir giyim markası için sosyal medyada yaptığınız basit bir yorum dahi veri madencileri için bulunmaz bir nimet olabilir. Tek bir isim, tek bir telefon numarası ya da tek bir e-posta adresi veri madencilerinin sizinle ilgili birçok veriye ulaşabilmesi ve sizinle ilgili "bilgi" boşluklarını doldurabilmesi için yeterlidir. İnternetten karma toplanan veriler haricinde ellerinde yüksek miktarda işlenebilir veri (data) olan şirketler el altından ya da internet ortamında hiç okumadan onayladığımız üyelik sözleşmelerinden yetki alarak sizin bilgilerinizi üçüncü şahıs ve şirketlere ücreti karşılığında satmaktadır. Bu toplama bilgiler telefon dolandırıcılığının ana enstrümanıdır.

Sosyal Mühendislik: Dolandırıcılar satın aldıkları veya karma olarak topladıkları verilerden ellerindeki en uygun ve en dolgun veriye sahip kişileri seçerek telefonla arar ve çalışmalarına başlar. Ülkemizde kredi kartı borcunu düzenli olarak ödeyen kişi sayısı yüksek oranlarda ve bu durum, dolandırıcıların sizinle iletişime geçerek “kredi kartı borcunuzu düzenli ödediğiniz için hediye telefon kazandınız” şeklinde girizgah yapmaları için bile yeterlidir.

Piyasada genel olarak kullanılan “hediye kazandınız”, “geçen sene ücretsiz sağlık sigortası yaptırmıştınız ama bu yıl ücretli ve şu kadar borcunuz var”, “sözleşmeden dolayı ödemediğiniz takdirde icraya verileceksiniz”, “emniyet müdürlüğünden arıyoruz, hesabınızdan terör örgütüne para gönderilmiş veya telefonunuz teröristlerin elinde”, “hakim veya savcıyız, hakkınızda dava var” gibi "yaratıcı" yöntemler ile genel olarak hedefteki “kurban”ı korkutarak para talep edilmektedir.

Bunların dışında, önceden belirttiğim gibi “ödemelerinizi düzenli yaptığınız için hediye telefon kazandınız, ancak kargo ücreti için kredi kartı bilgilerinize ihtiyacımız var” şeklinde nispeten daha naif yöntemleri de tercih edebilirler. Eğer bir şekilde bu senaryoya inanarak bilgilerinizi verdiyseniz geçmiş olsun.

Birçok dolandırıcılık yöntemi hukuki kılıfa sokulamaz ve dolandırıldıysanız dahi haklarınızı aramak için hukuki kanallar açıktır. Ancak bazı yöntemler var ki, kanuna kitaba uygun ve hakkınızı aramanız neredeyse imkansız.

FATURALI SATIŞ

Son zamanlarda kendisini polis, hakim, savcı olarak tanıtarak para isteyen şahıslar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün düzenli aralıklarla GSM abonelerine yolladıkları bilgilendirme mesajları sayesinde büyük oranda engellendi. Ancak, şimdi dolandırıcılık vergi dairesine kayıtlı, hukuka uygun merdiven altı firmalar aracılığı ile yapılmakta. Vatandaşı "hediye kazandınız" dalaveresi ile kandırdıktan sonra hediyenin gönderilmesi için, çeşitli bahaneler sunularak ücret talep edilmekte ve kredi kartı bilgilerinizi isteyerek veya havale gibi yöntemlerle sizden ücret talep etmektedirler. Aslında, sizden hediye adı altında gönderecekleri ürünün ücretini tahsil ederek, sizi faturası ile birlikte bambaşka bir ürün satın almaya teşvik etmektedirler. Bu şekilde yapılan iş dolandırıcılık değil, faturası kesildiği için satış olur. Satış esnasında hatalı bilgilendirildiğinizi ispatlayamadığınız takdirde, hukuk çaresiz kalmaktadır ve istemediğiniz bir ürün ile baş başa kalmanız muhtemeldir.

RIZA GÖSTERME

Belirttiğim yöntemler dışında, halk arasında konuşulan ancak aslı olmayan hikayeler vardır. "X numara ararsa açmayın sana fatura yazar" ya da "şu numaraya mesaj attım faturam kabarık geldi" gibi halk arasında konuşulan masalları ciddiye almayın. Telefonla arandığınızda yabancı bir ülke numarası değilse açmaktan korkmayın; çünkü size ulaşmaya çalışan acil durumdaki bir yakınınız olabilir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde sizin rızanız ve onayınız olmadan size hiçbir şekilde ek ücret faturalandırılamaz. GSM operatörleri ve sabit operatörler bu konuda çok hassastır ve gerekli önlemleri almışlardır.

GSM operatörleri ve Sabit Operatörler dolandırıcılığın önüne geçmek için çeşitli onay mekanizmaları geliştirmiştir. GSM operatörleri katma değerli servislerden (Mobil Ödeme, Logo, Melodi vs. gibi) ücreti karşılığı faydalanmanız için size göndereceği mesaja "evet" yazarak onaylamanızı ister. Sabit Operatörler ise sözleşme, dijital imza ya da sesli kayıt yöntemi gibi yöntemlerle ücret karşılığı hizmet alımını onayladığınızı tartışılmayacak şekilde kayıt altına alır.

Farklı durumlarda farklı olasılıklar bulunsa da dolandırıcılığın temel unsuru sizin rıza göstermenizdir. Bir anlık boşluk veya düşüncesizlik çok büyük sorunlara sebep olabilir.

NE YAPMALI

Çözüm olarak

Öncelikle vatandaşın haklarını bilmesi, öğrenmesi ve sorun yaşadığı anda nereye başvuracağını bilmesi çok önemlidir.

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Daire Başkanlığı bu konuda muazzam bir çalışma yürütmekte. Dolandırıldığınızı veya dolandırılmak üzere olduğunuzu düşünüyorsanız, öncelikle yetkililerle irtibata geçmeniz ve bilgi almanız en doğrusu olacaktır. Sizi arayan kişi eğer dürüst ve samimi ise beş dakika sonra aramasında bir sakınca olmayacaktır. Bu beş dakika içerisinde sizi arayan numarayı internetten sorgulayarak küçük bir araştırma yapmak ya da dolandırılmak üzere olduğunuzu düşünüyorsanız veya daha ciddi bir iddia ile karşı karşıyaysanız 'i arayarak bilgi almanız sizin faydanıza olacaktır.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Ticari Reklamlar ve İlanlar” başlıklı maddesinde, aldatıcı reklamdan sorumlu tutulacak kişiler belirlenmiştir. İlgili maddenin ilk fıkrasına göre, “ticari reklam ve ilanların kanunlara, Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, dürüst ve doğru olmaları esastır” denilmektedir. Aynı maddeden devamla, tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici reklam, ilan ve satış yapılamayacağı da düzenlenmiştir. Müşteriyi hatalı bilgilendirme vasıtası ile yapılan satışlar suçtur, benzer durum başınıza geldiyse adli mercilere başvurmanız en doğru karar olacaktır.

Elinize vaat edilenden ya da istediğinizden farklı bir ürün geldiyse; yani kandırıldığınızı düşünüyorsanız, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği Cayma Hakkı Kapsamında 15 gün içerisinde aldığınız ürünü iade etme hakkına sahipsiniz. Özellikle hediye adı altında vatandaşı kandırarak yapılan satışlarda tek hukuki dayanağınız budur ve adli kanallara başvurma hakkınız vardır.

Hakim, Savcı, Polis, Jandarma gibi kolluk kuvvetleri veya adli makamlar hiçbir zaman ve hiçbir nedenle sizlerden elden ya da banka havalesi yolu ile para istemez. Bu tarz bir durumla karşılaştığınızda başvurmanız gereken ilk nokta yine Bilişim Suçlarıyla Mücadele Daire Başkanlığı olmalıdır.

“Borcunuz var, ödemezseniz icraya veririz” şeklinde yapılan tehditleri ciddiye almayın, hakkınızda gerçekten bir icra takibi varsa icradan önce ikametgah adresinize kesinlikle tebligat yapılır veya avukatlık bürosu tarafından aranıp bilgilendirilirsiniz. Bu noktada sizi arayan kişiden dosya numaranızı ve hangi icra dairesinde olduğunu öğrenmek ve bu dosya numarasını ilgili icra müdürlüğünü arayarak sorgulatmak faydalı olacaktır.

Altına imza atmadığınız hiçbir sözleşmenin hukuki olarak bağlayıcılığı yoktur. Sizi telefonla arayarak “geçen sene ücretsizdi ancak bu yıl ücretli şeklinde” satış yapmaya çalışan" firmalar, sizi icraya vermekle tehdit ederse ve ellerinde altına imza atmadığınız bir sözleşme yoksa ciddiye almayın.

Son olarak

Vatandaşın üzerine düşen sorumluluk; uyanık olmaktır. Herhangi bir sebepten dolayı bir firma size hediye gönderecekse sizden kargo ücreti, vergi, sözleşme harcı vs. gibi ücretler talep etmez. Sizin onayınız olmadan GSM hattınız veya sabit hattınız üzerinden sizi arayan hiç kimse size herhangi bir ücret yükleyemez. Sizden aklınıza yatmayan bir şekil ya da usullere aykırı yöntemlerle para talep eden kişileri ve aradıkları numaraları internetten sorgulamak sorununuzu başlamadan çözecektir. Bilginin para demek olduğu dijital çağda , kendinizi nasıl savunacağınızı bilmiyorsanız, kişisel bilgilerinizi güvenmediğiniz şahıs ya da şirketlerle paylaşmaktan ya da kamuya açık şekilde yayınlamaktan kaçınmanız önemlidir. Aksi halde ve en iyi ihtimalle günde birkaç kez çalan ve sizi rahatsız eden telefonlar rahatınızı kaçırabilir. Daha vahimi ise saatlerce çalışarak kazandığınız paranız elinizden alınabilir.

Onur Beşpınar

seafoodplus.info

Telefonla İkna Yöntemi ile Dolandırıcılık Nedir? Nasıl Önlem Alabilirsiniz?

Telefonla İkna Yöntemi ile yapılan dolandırıcılık son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz yöntemler arasında. Bu konuda çok fazla vatandaşımızın mağdur olduğunu duyuyoruz. Yöntemleri artık deşifre olsa da gün geçmiyor ki yeni bir kişi bu tuzağa düşmesin. Çünkü dolandırıcılık yapan kişiler çok profesyonel ikna teknikleri kullanıyorlar ve yöntemlerini sürekli olarak yeniliyorlar. İkna kabiliyetleri yüksek olduğundan kurban olarak seçtiği kişileri rahatlıkla etkileyerek kendi istekleri doğrultusunda yönlendiriyorlar. Telefonda söyledikleri yalanlarla sizin normal düşünme şeklinizi engelleyerek kendi yalanlarına inandırıyorlar.

Telefonla İkna Yöntemi İle Dolandırıcılık Nedir?

Aslında telefonla yapılan bu yöntemde savcı, polis ya da asker gibi kendisini tanıtan kişiler karşısındakinin güvenini kazanmak için sizin özel bilgilerinizi vererek sizi kendilerine inandırmaya çalışırlar. Mağdurlarını genelde hep bilinen yöntemlerle dolandırırlar. En çok kullandıkları argümanlar arasında aşağıdaki başlıkları sayabiliriz.

&#; Banka bilgileriniz terör örgütünün eline geçti&#;

&#; Kimliğiniz ile adınıza yapılan yasa dışı işlemler tespit ettik.

&#; Adınıza devam eden sigortayı iptal ettirmek için&#; vs.

Diye başlayan cümleler ve benzerlerini kurarak vatandaşı kandırmaya teşebbüs ederler.

Bu İşi Nasıl Yapıyorlar?

Bu cümleleri işiten vatandaş genellikle büyük panik içinde dolandırıcıların isteklerini yapmaya başlar. Daha da ileri giden dolandırıcılar paniğe kapılan vatandaşlardan hesaplarından para çekmelerini, altınlarını ve mücevherlerini bir torbaya koymalarını hatta evlerini veya arsalarını bile satmalarını isterler. Bazı durumlarda dolandırıcılar gerçek bankaların telefon numarasına çok benzeyen telefon hatlarından sizi ararlar. Özel bilgilerinize erişmeye çalışırlar. Banka hesaplarınızı ve kredi kartlarınızı boşaltmak için uğraşırlar.

Nasıl Önlem Alabiliriz ?

Yapılan tüm dolandırıcılık çeşitlerinin kendine göre özellikleri bulunur. Fakat genellikle ortak amaç hep aynıdır. Her geçen gün yeni dolandırıcılık çeşitleriyle karşılaşıldığından çok farklı dolandırıcılık senaryolarına hazırlıklı olmanızda fayda vardır. Konunun medyada da sıklıkla gündem olmasına karşın hala Telefonla İkna Yöntemi ile dolandırıcılık vakalarına rastlıyoruz. Gerçi Emniyet Genel Müdürlüğü son dönemde oldukça sık bir biçimde SMS ile vatandaşlara konuyla ilgili uyarı mesajı gönderse de belli ki dolandırıcılar kurban bulmakta çok zorlanmıyorlar.

Özetle

Sizi arayan kişilerle asla kart şifrelerinizi, kart bilgilerinizi, mobil onay kodunuzu veya SMS şifrenizi paylaşmayın. Tanımadığınız kimselerden gelen aramalara karşı her zaman dikkatli olmakta fayda vardır. İlk bilmeniz gereken herhangi bir polis, savcı veya TSK personelinin sizi arayarak para istemesinin mümkün olmadığıdır. Eğer böyle bir arama ile karşılaşırsanız itibar etmeden telefonu kapatınız. Telefonda size şüpheli gelen nakit ödül, ücretsiz hediye ve onaylanmış kredi gibi tekliflere de inanmayın. Eğer bir an için inanıp onların isteklerini yerine getirdiğinizi fark ettiğinizde ise hiç vakit kaybetmeden çalıştığınız bankayı arayıp ayrıntılı bilgi verin. Hatta şifrenizin ele geçirilmiş olduğunu düşünüyor ve bu şifreleri başka bankalarda da kullanıyorsanız o bankalarda kullandığınız aynı olan şifreleri de hiç vakit kaybetmeden değiştirmelisiniz.

seafoodplus.info

Uyanık Olalım, Bu Numaralara Kanmayalım! İşte En Sık Karşılaşılan Dolandırıcılık Yöntemleri

Haberler

Magazin

Ünlüler Dosyası

Uyanık Olalım, Bu Numaralara Kanmayalım! İşte En Sık Karşılaşılan Dolandırıcılık Yöntemleri

Teknolojinin de gelişmesine bağlı olarak her geçen gün yeni bir versiyonla karşımıza çıkan dolandırıcılık yöntemlerinde son yıllarda çevrimiçi hizmet, cep telefonu ve sosyal medyagibi platformlar daha yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Dolandırıcıların tuzağına düşmemeniz için en fazla kullanılan yöntemleri derledik. Gelin hep birlikte en fazla kullanılan dolandırma yöntemlerine göz atalım ve en azından bu yöntemlerle karşılaştığımızda dolandırılmayalım.

1. Sosyal mühendislik yöntemi

1. Sosyal mühendislik yöntemi

2. Sahte e-posta / sahte SMS yöntemi

2. Sahte e-posta / sahte SMS yöntemi

3. Sosyal medya üzerinden

3. Sosyal medya üzerinden

4. Sahte bildirimler

4. Sahte bildirimler

5. Sahte alışveriş siteleri üzerinden

5. Sahte alışveriş siteleri üzerinden

6. “Nijeryalı Prens” yöntemi

6. “Nijeryalı Prens” yöntemi

7. “Google'dan arıyorum, haritadan bilgileriniz silinecek”

7. “Google'dan arıyorum, haritadan bilgileriniz silinecek”

8. Fas ve Bulgaristan şantajı

8. Fas ve Bulgaristan şantajı

9. Instagram butikleri

9. Instagram butikleri

Kapıda ödeme dolandırıcılığı

 Kapıda ödeme dolandırıcılığı

Bitcoin/ kripto para ile köşeyi döndüren yazılımlar

 Bitcoin/ kripto para ile köşeyi döndüren yazılımlar

Çevrimiçi flört dolandırıcılığı

 Çevrimiçi flört dolandırıcılığı

Bulgaristan'dan evlilik teklifi

 Bulgaristan'dan evlilik teklifi

Sahte altın

 Sahte altın

Asker arkadaşı yalanı

 Asker arkadaşı yalanı

Sahte define ya da tarihi eser satışları

 Sahte define ya da tarihi eser satışları

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

İNTERNETTE EN ÇOK KARŞILAŞILAN 6 SİBER DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ

Dünya çapında her yıl Ekim ayı, Siber Güvenlik Farkındalık Ayı olarak kutlanıyor. Koronavirüs nedeniyle internet kullanımının, dolayısıyla dijital hedef sayısının artmasıyla siber dolandırıcılık da artış gösterdi. Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, Siber Güvenlik Farkındalık Ayı için internette karşılaşılabilecek 6 siber dolandırıcılık yöntemini sıralayarak kullanıcıları uyarıyor.

Dünya çapında her yıl Ekim ayı, Siber Güvenlik Farkındalık Ayı olarak kutlanıyor. Siber saldırganların gün geçtikçe saldırı yöntemlerini geliştirdikleri dijital dünyada online bankacılık uygulamalarından sosyal medya hesaplarına kadar birçok alanda saldırıların arttığını belirten Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, Siber Güvenlik Farkındalık Ayı için internette karşılaşılabilecek 6 siber dolandırıcılık yöntemini sıralayarak kullanıcıları uyarıyor.

Siber dolandırıcılık, internet ortamında gerçekleştirilen dolandırıcılık yöntemleridir. Dolandırıcılar, kimlik avı e-postaları, sosyal medya, cep telefonunuzdaki SMS mesajları, sahte teknik destek telefon görüşmeleri, sahte alışveriş siteleri ve daha fazlası gibi sayısız yöntem kullanabilirler. Bu tür dolandırıcılıkların temel amacı, kredi kartı hırsızlığı, kullanıcı oturum açma ve şifre bilgilerini ele geçirme ve hatta kimlik hırsızlığı olabilir.

En Çok Karşılaşılan 6 Siber Dolandırıcılık Yöntemi

1. Sosyal Medya Dolandırıcılığı

Sosyal medya dolandırıcılıkları, haber akışlarınızda göreceğiniz çeşitli gönderilerdir. Bunların tümü, potansiyel olarak kötü amaçlı yazılım barındırabilecek bir bağlantıya tıklamanızı sağlamak amacıyla yapılır. Çoğu zaman Twitter’da sponsorlu sahte reklamlar ile ya da Intagram’da özel mesaj ile karşılaşılabilir.

2. Sahte Alışveriş Siteleri

Sofistike tasarımlar kullanan siber dolandırıcılar, gerçek görünen veya mevcut perakendeci web sitelerini kopyalayan sahte perakendeci web siteleri oluşturabilir ve yayınlayabilir. Sahte alışveriş siteleri gerçek olamayacak kadar iyi fırsatlar sunabilir. Örneğin, çok düşük fiyatlarla popüler giyim markaları ve pahalı elektronik ürünler bulabilirsiniz.

3. Sosyal Mühendislik Dolandırıcılığı

Sosyal mühendislik, kullanıcının hassas bilgilerini ifşa etmesini sağlamak için siber suçluların insandan insana etkileşimi kullanmasının bir yoludur. Sosyal mühendislik insan doğasına ve duygusal tepkilere dayandığından, saldırganların sizi çevrimiçi ve çevrimdışı kandırmanın pek çok yolu vardır. Bu yöntemde herkese açık olarak paylaştığınız ev adresiniz, çocuklarınızın ismi, evcil hayvanınınız, doğduğunuz şehir gibi ilk bakışta zararlı olmayan bilgiler kullanılabilir.

4. Sahte Telefon Uygulamaları

Mobil dolandırıcılık olarak da adlandırılan bu yöntem pek çok biçimde olabilir ancak en yaygın olanı kimlik avı uygulamalarıdır. Bu uygulamalar tıpkı kimlik avı e-postaları gibi gerçek gibi görünecek şekilde tasarlanmıştır. Tam olarak aynı işlevi görür ancak e-postalar yerine kötü amaçlı yazılım sahte bir uygulama ile bulaşır. Telefonunuzda kayıtlı şifreler, fotoğraflar ve bankacılık uygulamalarındaki bilgiler gibi hassas verileriniz etkilenir.

5. Oltalama

Günümüzün en yaygın siber dolandırıcılığı olan oltalama saldırılarında hackerler, kimlik avı e-postaları göndererek kullanıcıları kandırmaya çalışırlar. Bu e-postalarda, bir siber suçlu sizi normalde iş yaptığınız ya da bir kamu kurumu gibi güvenilir bir web sitesinde oturum açtığınıza inanmanız için kandırmaya çalışır. Bu bir banka, kamu kurumu, sosyal medya hesabınız, çevrimiçi bir alışveriş web sitesi, seyahat sitesi ve daha fazlası olabilir.

6. Beklenmeyen Ödül Dolandırıcılığı

Bu tür dolandırıcılık, kimlik avı kategorisine girer. E-posta ya da mesaj, büyük miktarda para kazandığınızı, egzotik bir yere ücretsiz seyahat veya başka bir harika ödül kazandığınızı iddia edebilir. Yolculuğunuzu veya kazancınızı talep etmek için mesajda, yalnızca birkaç küçük ücret ödemeniz gerektiği söylenir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir