akika kurbanı kaç kişiye dağıtılır / Adak, Akika ve Şükür Kurbanı Nedir? | Deniz Feneri Derneği

Akika Kurbanı Kaç Kişiye Dağıtılır

akika kurbanı kaç kişiye dağıtılır

AKİKA KURBANI VE ARANAN ŞARTLAR

İslamiyet gelmezden önceki cehalet devri insanlarına çocukları dünyaya geldiği haber verilince üzülür, karamsarlığa düşerlerdi. Oğlan çocuğu haberi verilince ise, sevinip kurban keserlerdi. Kestikleri kurbanın kanını da yavrunun yüzüne, başına sürerler, bu adeti devam ettirirlerdi.

İslâmiyet gelince, Resûl-i Ekrem Hazretleri, bu adetlere çekidüzen verdi. Kötülerini kaldırdı, iyilerini de islah ederek devam ettirdi. Nitekim, cahiliyye devri insanlarının yalnız oğlan çocukları için kestikleri kurbanı, kız çocuklarına da teşmil eden Peygamberimiz, onların çocuğun başına kan sürmeleri yerine, misk ve za’feran gibi güzel kokular sürmelerini tavsiye buyurdu.

Bu sebeble Müslümanlar, çocukları dünyaya geldiğinde Allah’a hamd ve şükür maksadıyla isterlerse kurban keserler; çoluk-çocuk, eş-dostla güzel sohbetler yapar, tatlı ziyafetler hazırlarlar. Bu çocuk, ister oğlan, isterse kız olsun, durum değişmez. Sâdece oğlan için sevinç alâmeti gösterip, kız için üzüntü ve memnuniyetsizlik izhar etmek, islamî bir anlayış olmaz. Olsa olsa, cahiliyye devri insanlarına lâyık bir zihniyet olur.

Kaldı ki, evlâdın hangisinin daha hayırlı ve sadık olacağı da belli olmaz. Bazen oğlan faydalı olacak sanılır, ama o tam tersine yaramaz çıkar; ihtiyarlıkta ana-baba kıza sığınır, ondan fayda görür.

Fıkıh kitaplarında (Akîka, Nesîke) adıyla geçen bu çocuk kurbanını kesme günü, muayyen değildir. Bazen çocuğun doğuşunun yedinci günü kesilir, bazen yedi yaşına kadar müddeti uzatılır.

Akîka kurbanının sünnet olduğunu söyleyen diğer mezheblere mukabil, Hanefide mubahtır. Malî durumu yerinde olan keser, olmayan da kesmez. Ne kesen ve ne de kesmeyen bir suâle maruz kalmaz, bir manevi kaybı olmaz.

Bu kurbanın kemiklerinin kırılmayacağını söyleyenlere mukabil, kırılmasını tavsiye edenler de vardır. Çocuk mütevazi olsun, diye kemiklerinin kırılması tefeülen tercih edilebilir. Her ikisi de caizdir, niyete bağlıdır.

Kurban kestikten sonra, etinden eş-dost, akraba, bilhassa fakirler istifade etmeli, belli bir sevince sebep olmalıdır.

Ayrıca çocuğun islâmî ve sıhhatli bir hayat üzere olması niyetiyle, civarda bulunan muhtaçlara hususî yardım yapılır. Sadaka verilir. Bu sadakanın miktarını, sadakayı verenin malî durumu tayin eder. Herhalde verilen miktar, bir kimsenin işine yaramalı, bir ihtiyacını karşılamak, yahut onunla bir eşya alınabilmelidir.

Peygamber Efendimiz böyle yapmıştır.

Bu sadakanın sevabı hürmetine, çocuğun islamî bir anlayış içinde ömür sürmesi niyaz edilir, kaza ve belalardan mahfuz kalması dileğinde bulunulur.

Doğumla başlayan bir mükellefiyet daha vardır, O da oğlan çocuğunun sünnet ettirilmesidir.

Sünnetin belli yaşı yoktur. Muhite, çocuğun sıhhatine, beden yapısına göre değişebilir. Herhalde yedi yaşını geçmemeli, bulûğ çağına kadar yaklaşmamalıdır. Çünkü, bundan sonra mahremiyet devresi başlar. Haramlık söz konusu olur.

Sünnet zamanında icra edilen merasimlerde, evlâdı kendilerine ihsan eden Allah’a isyan manasına gelen bir taşkınlık ve şaşkınlıkta bulunulmamalı; bir takım günahlar işlenip, haramlara düşülmemelidir.

Şayet, gerek çocuğun doğumunda, gerekse sünneti sırasında, bir takım günahlar işlenir, haramlar irtikab edilir, içki içmek, kumar oynamak, kadın-erkek karışık eğlencelere dalmak gibi isyanlara sapıtırsa, en azından nankörlük edilmiş, nimete karşı küfranda bulunulmuş olunur.

Bunun bir mânâsı, kendilerine çocuk ihsan edip, o güne erişmeyi nasip eden Allah’a karşı nankörlükte bulunmak, “sen bize böyle evlâd ihsan edip lütufta bulundun, biz de sana isyan edip nankörlükte bulunuyoruz” demektir.

Mü’minler, böyle bir hataya düşmemeli, sünnet merasimlerinde mevlid okutmayı, eşe-dosta yemekler yedirip, muhtaçları giydirmeyi esas almalı; içki içmek, kumar oynamak gibi nankörlük mânâsına gelen kötülüklere sebebiyet vermemeli, şükür gününde şükürsüzlüğe sapmamalıdır.

Kurban edilecek hayvan tek veya iki gözünden kör olmamalı; dişlerinin ekserisi düşmüş olmamalı; kulakları kesik olmamalı; boynuzlarından biri veya ikisi kökünden kırılmış olmamalı; kulağı veya kuyruğunun yarısından çoğu, memelerinin uçları kesik olmamalı; yahut yaratılıştan kulak ve kuyruğu olmayan bir hayvan olmamalıdır. Akîka kurbanı Hanefi mezhebine göre mübah ve dolayısıyla menduptur. Diğer üç büyük imâma göre sünnet, Zahiri mezhebine göre ise farzdır.

Hz. Peygamber bu kurbanın kesilmesi sırasında bir örf olarak başa kan sürülmesi âdetini yasaklamış, (Ebu Dâvud, Edahî, 20) kesilen saçların ağırlığınca altın veya gümüş tasadduk edilmesini emretmiştir. Akîka kelimesi anne-babaya isyân anlamına geldiği için Resulullah bu kurbanın adını "itaat ve ibadet" anlamına gelen "Nesike" kelimesi ile değiştirmiştir. (Ibn Hanbel, II, )

Bu kurban çocuğun doğduğu günden bâlîğ olacağı güne kadar kesilebilir. Ancak doğumun yedinci gününde kesilmesi daha çok sevap kazanmaya sebeptir. Kesilen kurbanın kemikleri çocuğun sıhhatli olmasına sebep olsun niyetiyle kırılmayıp eklem yerlerinden sıyrılır ve öylece pişirilir. Sonra bu kemikler bir yere gömülür. Akîka kurbanının etinden bunu tasadduk eden kimsenin yiyebileceği gibi ev halkı da bu etten istifâde eder. Bir kısmı da ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.

Akika Kurbanı

Hemen Bağış Yap

İnsanların yerine getirmesi gereken ibadetlerden birisi kurbandır. Kurban ibadetinin yerine getirilmesi nafile ve vacip kurban türüne göre değişiklik gösterir.

Nafile kurban türleri arasında akika kurbanı vardır ve günümüzde pek çok Müslüman tarafından kesilir. Kesilen kurban eti kesimi yapan kişiler tarafından tüketilebileceği gibi yardıma muhtaçlara ve yiyecek bulamayanlara yardım olması amacıyla dağıtılabilir.

Bu kurban bireysel olarak kesilebileceği gibi derneklere bağış yapma yoluyla da kesilebilir. Akika kurbanı bağışlamak için seçilebilecek dernekler arasında Şefkat Eli Derneği’ne de rastlanır.

Akika Nedir?

Akika yeni doğan çocuğun başında bulunan saç anlamına gelen bir kelimedir. Çocuğun başında bulunan saç hürmetine, çocuğun sağlıklı olması ve Allah rızasının kazanılması için akika kurbanı kesilir.

Akika Kurbanı Nedir?

Akika kurbanı yeni dünyaya gelen kız ya da erkek çocuk için kesilen kurbana verilen isimdir. Bu kurban İslam dininde yer alan nafile kurban çeşitlerinden birisidir ve kişilerin isteğine bağlı olarak kesilebilir.

Akika Kurbanı Neden Kesilir?

Kız veya erkek çocuk için akikanın kesilme sebebi çocuğun doğumu için Allah’a şükretmektir. Bu kurbanla çocuğun anne ve babasına hayırlı evlat ve Allah’a hayırlı kul olması amaçlanır. Bunun yanı sıra çocuğun doğumu vesile kılınarak yoksullara kurban yardımında bulunma amacıyla da akikanın kesilmesi mümkündür.

Akika Kurbanı Kesmek Şart Mıdır?

Dünyaya gelen çocuk için akika kurbanı kesmek şart değildir. Peygamber Efendimiz tarafından edinilen rivayetlerde akika kurbanının kesilmesi için kişilerin akika kesmek istemeleri gerektiği bilgisi edinilmiştir. Buna göre çocuk sahibi olan anne ya da baba akika kesmeyi arzu ediyorsa şartlara uygun olarak kesimi gerçekleştirebilir.

Akika Kurbanı Kesilmezse Ne Olur?

Akika kurbanı kesmemenin kişiyi bağlayan bir yükümlülüğü yoktur. Çocuk sahibi olan kişiler akika kesmeyi istiyor ve mali durumları yerindeyse kesebilirler. Ancak bu kurbanı kesmemeleri onların günahkar olmalarına neden olmaz. Buna rağmen bazı mezheplerde bu kurbanın sünnet olarak kabul edilmesi sünnetin yerine getirilmediği düşüncesini ortaya çıkarabilir.

Akika Kurbanı Erkeğe Neden 2 Tane Kesilir?

Akika kurbanı hem kız çocuk hem de erkek çocuk için kesilebilen bir kurbandır. Ancak insanlar arasında erkek çocuk için 2 kız çocuk için 1 akika kesilmesi gerektiği inanışı vardır. Bu inanışın kaynağı ise Ebu Davud tarafından verilen rivayette erkek çocuk için 2 koyun kız çocuk için 1 koyun kesilmesinin belirtilmesidir.

Ebu Davud rivayeti sayesinde uzun yıllardır erkek çocuk için 2 kız çocuk için 1 akika kesileceği kabul edilir. Ancak Peygamber hadis ve rivayetlerinde kurban sayısına dair kesin bilgi verilmemiştir. Bu nedenle kız ya da erkek için 1 akika kurbanının kesilmesi yeterli olur.

Akika Kurbanını Kimler Kesebilir?

Akika kurbanını kesebilecek en önemli kişi doğan çocuğun babasıdır. Çocuğun babasının olmaması veya kurban kesemeyecek durumda olması durumda babanın vekalet verdiği kişinin kurbanı kesmesi mümkündür. Vekaleten akika kurbanı kestirmek isteyenler tanıdıkları yanı sıra dernekleri de tercih edebilirler. Bu sayede kesilen kurban ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir.

Akika Kurbanı Şartları Nelerdir?

Yeni doğan çocuk için ve Allah rızası için akika kurbanını kesmek isteyen kişilerin dinen belirlenen şartları dikkate almaları gerekir. Bu şartlar hem kurban kesecek kişi için hem de kurban edilecek hayvan için geçerli olacak şartları içerir.

Akika kurbanı için belirlenen ve en önemli şartlar şunlardır;

  • Kız ya da erkek olmak üzerine yeni bir çocuğun doğmuş olması gerekir.
  • Akika olarak seçilecek kurban manda, sığır, koyun, deve veya keçi olabilir. Bu grup dışında kalan hayvanlar kurban edilemez.
  • Tercih edilen hayvanların yaş şartına uygun olması gerekir. Deve kurban edilecekse 5 yaşını, koyun ve keçi kurban edilecekse 1 yaşını ve manda ile sığır kesilecekse 2 yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmelidir.
  • Akika kurbanında tercih edilecek kurbanlığın azalarının tam olması, besili olması ve sağlıklı olması gerekir.
  • Kurbanı kesecek kişinin Müslüman olması, akli dengesinin yerinde olması ve kurban kesmeyi bilmesi gerekir.
  • Akika çocuk için kesildiğinden sıhhatli olması amacıyla kurbanın kemiklerinin kırılmamasına dikkat edilmelidir.
  • Kesilecek kurbanı belirlerken yaradılıştan azası eksik olmamasına da dikkat edilmelidir.

Akika kurbanınızı kendiniz kesecekseniz bu şartları uygulamanız gerekir. Ayrıca kurbanın bağış yaparak kesilmesini sağlayacaksanız şartlara uygun şekilde kesim yapan ve bağış kabul eden kurumları tercih edebilirsiniz. Şefkat Eli Derneği bu aşamada seçebileceğiniz en önemli dernekler arasında bulunur.

Akika Kurbanı Kesen Kişi Yiyebilir Mi?

Yeni doğan çocuğu için akika kurbanını kesen bireyler kurban etinden yiyebilirler. Dinen bu kurbanının etinin yenilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak kişiler isterlerse kurbanın tamamını bağışlayabilirler.

Akika Kurbanını Kimler Yiyebilir?

Akika kurbanını kimler yiyebilir? Akika kurbanı hemen herkes tarafından yenilebilen kurban etidir. Kurbanı kesen kişinin kendisi, eşi, çocukları, annesi, babası ve tüm akrabaları eti çeşitli şekillerde tüketebilirler.

Akika Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Nafile kurbanlar arasında bulunan akika kurbanını yılın tüm günlerinde kesmek mümkündür. Çocuğun doğmuş olması kurbanın kesilmesi için gerekli zamanı gösterir. Akikayı bağışlamak isteyen kişiler ise yıl boyunca Şefkat Eli Derneği’ne bağışta bulunabilirler.

Akika Kurbanının Kesilme Süresi Var Mıdır?

Akika kurbanının kesilme süresi vardır. Hadis ve ayetlerde akika kurbanının çocuğun doğumundan sonraki 7.günde kesilmesi belirtilir. Bu zamanda kurbanın kesilememesi ancak akika kesme niyetinin bulunması durumunda ise doğan çocuğun buluğ çağına ulaşacağı süreye kadar kurbanın kesilmesi mümkündür.

Hz. Ayşe tarafından ise akikanın çocuğunun doğumunun 7.gününde kesilememesi durumunda doğumdan sonraki gün ve günde de kesilebileceği rivayet edilmiştir.

Akika Kurbanının Kurban Bayramı’nda Kesilmesi Şart Mıdır?

Kurban Bayramı’nda akika kurbanı kesmek mümkündür ancak kesim esnasında akika niyetinin edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra akikanın kesilmesi için Kurban Bayramı olması zorunlu değildir. Kişiler çocukların doğumunun 7.gününde ve buluğ çağına kadar istedikleri bir zamanda kurbanı kesebilirler.

Akika Kurbanı Keserken Ne Yapılmalıdır?

Kız ya da erkek çocuğu için akika kurbanı kesimi normal kurban kesimiyle aynı şekilde gerçekleşir. İlk olarak kurban kesmeyi bilen bir kişinin kesim işlemini gerçekleştirmesi gerekir. Bunun yanı sıra kesilecek kurbanın akika şartlarını taşıması, hayvanın kesim esnasında eziyet çekmemesi ve kesim sonrasında da kemiklerinin kırılmaması gibi şartların yerine getirilmesi gerekir.

Akika kurbanının vekaleten kesilmesi durumunda ise mutlaka kesecek kişinin vekalet alması ve bu vekaletle kurbanı kesmesi gerekir. Ayrıca kurban kesiminin akika kurban duası okunarak doğru şekilde kesilmesi önemlidir.

Akika Kurbanının Dindeki Yeri Nedir?

Akika kurbanının İslam dinindeki yeri büyüktür. Bu kurban mezheplere göre sünnet, müstehap ve farz olarak kabul edilir. Hanefi mezhebinde akika kurbanını kesilmesi müstehap ya da mübah olarak kabul edilir. Buna göre kurbanı kesmeyi çocuk sahibi olan anne ya da babanın istemesi gerekir. Hanefi dışında kalan Hanbeli, Şafii ve Maliki mezheplerinde ise akika kurbanı sünnettir. Bu kurbanının kesilmemesi sünnetten uzaklaşmaya neden olur. Bunlar dışında ise Zahiri mezhebi tarafından akikanın kesilmesi farz olarak kabul edilir.

Akika Kurbanıyla İlgili Hadis Ve Rivayetler Nelerdir?

Akika kurbanı Peygamber Efendimiz ile ilgili hadislerde yeri olan kurban çeşididir. İbni Abbas’ın rivayetine göre Hz. Muhammed (s.a.v.) kızı Fatma (r.a.)’dan olma torunları Hz. Hüseyin ve Hz. Hasan için akika kurbanı kesmiş ve kurbanın ardından isimlerini koymuştur.

Ayrıca Ebu Davud (r.a.) ise çocuğun doğumunun yedinci gününde akika kurbanı kesilmesini, çocuğun saçının tıraş edilmesini ve ismini konulmasını rivayet etmiştir. Ayrıca Peygamber Efendimizin eşi Hz. Ayşe validemiz tarafından da akikanın kesilmesi gerektiği rivayetle belirtilmiştir.

Akika Kurbanı Farz Mıdır?

Akika kurbanının farz olup olmadığına dair mezheplerin farklı görüşleri bulunur. 4 büyük mezhebe göre akika kurbanı farz değildir. Ancak Zahiri mezhebini benimseyenler tarafından akika farz olan ibadetler arasında bulunur.

Akika Kurbanı Duası Nasıl Yapılır?

Allah rızasını gözetmek ve yeni doğan çocuk için akika kurbanı kesecek kişilerin kesim esnasında bir dua okumaları gerekir.

Akika kurban duasının Arapçası şu şekildedir;

Akika kurban duasının meali ise şöyledir; Ey Allah’ım. Bu akika kurbanı oğlumun/kızımın akika kurbanıdır. Oğlum ve kızımın etine ve kanına karşı bu kurbanın eti ile kanını sana takdim ediyorum. Oğlumun/kızımın kemiklerine karşılık kurbanın kemiklerini, derisine karşı kurbanın derisini ve saçlarına karşı da kurbanın yününü takdim ediyorum. Ey Allah’ım bu kurban hürmetine çocuğumun cehennem azabından kurtar ve kurbanı fidye olarak kabul eyle. Amin.

Akika Kurbanı İçin Kılınması Gereken Namaz Var Mıdır?

Vacip olan kurban namazında olduğu gibi akika namazında da kesin olarak belirlenen namaz yoktur. Ancak kurban kesmek isteyen kişiler Allah’a olan şükürlerini iletmek amacıyla şükür namazı kılabilirler. Kılınabilecek şükür namazı 2 rekattan oluşur.

İki rekattan oluşan şükür namazı kılınırken Sübhaneke ve Fatiha ardından zammı sure okunarak ilk rekat tamamlanır. Namaz kılan kişiler istedikleri zammı sureyi okuyabilirler. İkinci rekatta da Fatiha sonrasında farklı bir zammı sure okunur. Rekatın tamamlanması ardından namaz bitirilerek dua edilir. Şükür namazına başlarken ve namaz sonunda Allah rızasını kazanma ve kesilen akika kurbanının kabul edilmesi amacının taşındığı belirtilebilir.

Akika Kurbanı Borçla Kesilebilir Mi?

İslami benimseyen kişiler tarafından yeni doğan çocuk için akika kurbanı yaygın olan bir gelenek ve ibadettir. Ancak kurban kesmek belirli bir maliyet gerektirdiğinden akika kurbanının borçla kesilip kesilemeyeceği merak edilir.

Akika kurbanı kesmek için zorunluluk yoktur bu nedenle maddi durumu olmayan kişilerin borç alarak kurban kesmelerine gerek yoktur. Çünkü İslam dini maddi durumu elverişli olmayan kişilerin borç yüküne girmesini istemez. İnsanların yeni doğan çocuk için akika kurbanı kesmemeleri günaha girmelerine neden olmaz. Ancak bu kişiler maddi durumları yerine geldiğinde isterlerse bu ibadeti yerine getirebilirler.

Akika Kurbanı İçin Online Bağış Yapılabilir Mi?

Akika kurbanının online olarak bağışlanmasının Allah katında geçerli olup olmadığı insanların bilgi sahibi olmak istedikleri konular arasında bulunur. Kişiler tarafından yapılacak bağışın online veya bizzat gerçekleştirilmesi aynı derece sevap kazanılmasını sağlar. Bunun için akika kurbanı kesmeyi isteyen kişiler isterlerse bizzat kesim işlemini gerçekleştirebilirler isterlerse de online kurban bağışında bulunabilirler.

Şefkat Eli Derneği Akika Kurban Bağışı Kabul Eder Mi?

Ülkemizde akika kurbanı yeni çocuk sahibi olan bireyler tarafından yeni doğan çocuk adına aileler tarafından kesilebilir. Ancak kişiler kurban kesimini bağış yoluyla da gerçekleştirebilir. Ülkemizde hizmet veren derneklerin büyük bir bölümü akika kurban bağışını kabul eder. Şefkat Eli İnsani Yardım Derneği de din kardeşine yardımda bulunmak isteyen kişilerin akika kurban bağışlarını kabul eder. Bağış sahipleri adına kurbanın kesimini gerçekleştirir ve sonrasında da belirlenen ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını sağlar.

Şefkat Eli Derneği’nde Akika Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?

İstanbul merkezli olarak hizmet veren Şefkat Eli Derneği’ne akika kurbanı bağışlamanın 3 yolu bulunur. Bu yollardan herhangi birisi tercih edilerek hem akika kurbanı vazifesi yerine getirilir hem de kurbana ihtiyaç duyanlara yardımcı olunmuş olur. Aynı zamanda Allah katında çokça sevap kazanılır.

Derneği tercih eden kişilerin akika kurbanı için kullanılabilecek 3 bağış yolu şunlardır;

  • Dernek tarafından kullanılan funduszeue.info adresini kullanarak online akika bağışında bulunmak
  • Derneğe ait web sitesinde yer alan Ziraat, İş ve Kuveyt Türk banka hesap numaralarını kullanarak kredi kartıyla havale ve EFT yapmak
  • Derneğin İstanbul’da Kavacık semtinde yer alan merkezine giderek elden akika kurban bağış ücretini yatırmak

Bu yollardan birinin tercih edilmesiyle ücret ödenir ve akika kurbanı gerekli yerlere ulaştırılır. Kesilen kurban ile yeni doğan çocuk için yerine getirilmesi gereken kurban kesim vazifesi tamamlanmış olur.

Şefkat Eli Derneği Akika Kurbanını Nerelere Dağıtır?

Dernek akika kurbanını faaliyet alanında bulunan ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerini belirleyerek bağışı gerçekleştirir. Bu belirlemede kişilerin yoksulluk, hastalık ve kurban etine duydukları ihtiyaç durumu incelenerek öncelik sırası belirlenir. Yapılan belirlemenin ardından ise derneğe yapılan kurban bağışları ihtiyaç sahiplerine pay olarak dağıtılır. Derneğin kurban etini dağıttığı kişiler yoksullar ve hastalar yanı sıra kimsesizler, dullar, mülteciler, öksüzler ve medrese öğrencileridir.

Dernek tarafından dağıtılan akika kurbanının teslim edildiği ülkeler ise Asya ve Afrika ülkeleridir. Bu ülkelerin yaşadıkları yoksulluğun hayatlarını tehlike altına alacak kadar çok olması kurban eti bağışları sayesinde kişilerin bir ya da birkaç öğün tok olmalarına yardımcı olur.

Şefkat Eli Derneği Akika Kurban Ücreti Kaç TL’dir?

Şefkat Eli Derneği yetkilileri tarafından hayırseverlerin yapacakları kurban bağışlarının ücretleri senelik olarak belirlenir. Böylelikle bir sene boyunca kurban bağışlamak isteyenler verilen tutarı ödemek zorundadır. Bu ücret istenirse online bağışla istenirse havale ve EFT ile ya da şahsen derneğe ödenir.

Akika Kurbanı Kesim Görüntüleri Dernekten Alınabilir Mi?

Akika kurbanı bağışında bulunmak için Şefkat Eli Derneği’ni seçmeniz durumunda dernek tarafından kurban Afrika ve yoksulluk içinde olan diğer ülkelerde yaşayan insanlara dağıtılır. Yapılan bağışa ve kurban kesimine dair görüntüleri ellerinde bulunsun isteyen kişiler için dernek kesim ve dağıtım videolarını kişilere ulaştırır. Videoların gönderilebilmesi içinse kurban bağışı esnasında iletişim numaralarının doğru ve eksiksiz olarak gönderilmiş olması gerekir.

Hemen Bağış Yap

Akika Kurbanı Genel Bilgiler

Yapılması uygulanması gereken sünnetlerden amellerden birisi de çocuk için Akika kesmektir. Kelime manası olarak kesmek manasında kullanılır. Terim manasında ise “doğan çocuk için kesilen kurbana” #Akika denilmektedir. #Şafii#Maliki ve #Hanbeli mezhebinde Akika #kurbanı kesmek sünnettir. #Hanefi mezhebinde çeşitli görüşler olmakla beraber Akika kesmek #müstehaptır. Tatavvu yani #Nafile ve fazilettir diye ifade edebiliriz. Genel manada çocuk doğduktan sonra onun için 7. gününde Akika kesmek sünnettir diye ifade edilir.

Efendimiz Sallallahu Aleyhi Ve Sellem şöyle buyurmuştur: “Çocukla beraber Akika vardır, artık ondan yana onun için Akika kesilir eza ve cefayı ondan kaldırınız”. Yani Akika #Çocuğun üzerindeki eza ve cefayı kaldırmaya bir vesiledir. Yine aleyhissalatu vesselam efendimizin başka bir #hadis-i şerifinde çocuk doğduğu zaman akikası hususunda soru sorana Allah Resulü şöyle cevap vermiştir “erkek çocuktan yana iki #koyun kız çocuktan yana bir koyun kesin, keseceğiniz koyunların erkek veya dişi olması farketmez, zarar vermez” buyurmuştur.

Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin Radıyallahu anhum için Akika kurbanı kesmiştir. #Anne ve #babanın üzerine düşen maddi durumu elverdiği müddetçe maddi imkanları olduğu müddetçe çocuğu için doğan çocukları için Akika kesmesidir. Bu vesileyle #Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellemin sünnetini İhya eder Allah’ın rızasını kazanır.

Akika Kurbanı Ne Zaman Kesilir ?

Akikanın kesilmesinin vakti olan vakti nedir ? diye sorulacak olursa hadisi şeriflerden de anlaşıldığı üzere 7. gününde maddi varlığımız imkanlarımız elverirse Akikasını kesmek müstahaptır fazilettir. Hz. Aişe annemiz rivayet ediyor Allah rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in akikasını 7. gün kesmiş adlarını koymuş ve saçlarının tıraş edilmesini emir buyurmuştur. Yani bu hadis-i şeriflerden şunu anlıyoruz efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin uygulamasında torunları için 7. gün akikasını kesmişti. 7. gün Akika kesmeye imkan bulamayan kişi çocuklar buluğ çağına gelmeden önce kesmelidir ki sünneti İhya etmiş ve akikanın faziletini akikadan elde edilecek fazilete ulaşmış olsun. Buluğ çağından sonra da çekilebileceği hakkında kitaplar da görüşler okumaktayıfunduszeue.infomiz kendi Akika’sını peygamberlik kendisine verildikten sonra kestiğini kitaplardan okuyup görmekteyiz.

Peki erkek çocuğu için kız çocuğu için kaç Akika kurbanı kesilir meselesi nedir ? Ara sıra şeriflerinde şöyle ifade ediliyor “erkek çocuk için iki, kız çocuğu için bir koyun kesin”. Yine Hz Aişe annemizden rivayetler Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem “oğlan çocuk için iki kız çocuk için bir Akika kurbanı kesmeye emretti buyurmaktadır”. Bu doğrultuda erkek çocukları için iki Akika kurbanı kız çocuğu için bir Akika kurbanı kesmek sünnettir. Eğer bir anne-babanın imkanı var ise elverirse erkek çocuğu için 2 tane kesmesi kız çocuğu için bir tane kesmesi sünnettir. Kişiyi fazileti sevabı ulaştırır, bu doğrultuda niye erkek çocuğu için iki kız çocuğu için bir diye soracak olurlarsa, Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem’in hadisi şeriflerin de böyle izah edildiği için diye cevap veririz. İşte mümin işittik ve itaat ettik diyerek elinden geldiğince sünneti Resulullah uygulamalı ve tatbik etmelidir.

Akik Kurbanı Niyeti

Akika kurbanını kesecek kişinin Salih bir kişi olmasına gayret göstermeliyiz. Çünkü Akika kurbanı Fazilet olarak sevap olarak işlenen bir ameldir. Bu doğrultuda kesen kimsenin, yani kurbanı kesen kimsenin salih olması namaz kılıyor olması helal ve harama dikkat ediyor olmasına önem vermeliyiz. İmkanın varsa elverirse ve hayvan parçalanırken de şu hususlara dikkat edilmelidir. Şu niyetlerle yapılmalıdır şayet eklem yerlerinden ayrılacak ise hayvan parçalanıp dağıtılacak ise çocuğun azalarının uzuvlarının sıhhatli olmasını temenni ederek bu doğrultuda dağıtmalıyız, şayet hayvan parçalanırken kemiklerin kırılacak ise çocuğun kötü ahlakının kırılmasına niyet ederek o hayvanı bu şekilde parçalayıp İnfak etmeliyiz.

Akika Kurbanı Kesilmezse Ne Olur ?

Öncelikle rabbil aleminin vermiş olduğu çocuk nimetine bir şükürdür. Çocuğun üzerindeki Bela ve musibetlerin kalkmasına bir hediyedir. Aynı İsmail Aleyhisselam da olduğu gibi emirlerine uyuduğumuz riayet ettiğimizin , evlenip bunun neticesinde semeresini aldığımızın bir şükrünü tezahür, aynı zamanda aleyhissalatu vesselam efendimizin ifadesiyle “ümmetimin çokluğuyla öğreneceğim” hadisi şerifine bir katkı sağlamış olmak ve bunun mutluluğunu İzhar etmektir.

Akika Kurbanı Niyeti Nasıl Olmalıdır ?

Akika #halk arasında insanlar arasında yakınlaşmayı sağlar ve #ihtiyaç sahiplerine verilerek #sosyal olarak da insanların ihtiyacını görmesine sebep ve vesile olur. Akika kesilirken akikayı kesen kişi akikayı kestiği kişinin adını zikrederek, yani Allah için kesilip ama filan kimsenin akikasıdır diye beyan edilir.  Aleyhisselam buyuruyor “ akikayı doğan çocuğun ismi üzerine kesin “ Bismillahi Allah’ım bu filan çocuğun akikasıdır, senin için ve senin rızana yöneliktir diye niyet edip kesilmelidir. Şayet bu isim telaffuzu unutulur ise de Akika geçerlidir. Bazı alimler şöyle niyet etmeyi hoş görmüşlerdir “Yarabbi bu akika filan çocuğun akikasıdır, kanı kanına, eti etine, kemiği kemiğine, derisi derisine  kefaret olsun, Allah’ım bu hayvanı filan için cehennemden bir kurtuluşu kıl vesile kıl” diye niyet edilip bu şekilde Akika kesilmelidir.

Peki Akikayı Kesmeyip Parasını İnfak Etsek olur mu ?

Sünnet yerine getirilmiş olmaz, aslolan sünneti İhya etmektir. Akika kurbanını kesmek ve bunu ihtiyaç sahiplerine #dağıtmak ve gerekirse aile efradı cemiyeti ile beraber yemek caizdir. Şöyle ifade ediliyor, “Akika kurbanı Adak gibi değildir” dolayısıyla kesilen Akika kurbanını aile fertleri yiyebilir, #akraba#eş, #dost, komşuyu çağırıp beraber yiyebilirler. İsterlerse de bunu #fakir#fukaraya da dağıtabilirler.

Sual: Akika kurbanı nedir?
CEVAP
Akika, çocuk nimetine karşılık, Allahü teâlâya şükretmek için hayvan kesmektir. Akika hayvanı, kurbanlık hayvan gibi olmalıdır.

Sonra da kesilebilir. Her zaman kesilebilir. Kurban bayramında da kesilebilir. Resulullah efendimizin nübüvvetten sonra, kendisi için akika kestiği (Şir’a)da yazılıdır.

Akika kurbanı akikanın adı olduğu için akika kurbanı denilince kurbanda kesilmesi lazım değildir. Onu da kurban olarak söylenirse o zaman kurbanda kesmek gerekir. Akika kurbanını kurban edeceğim derse kurbanda keser.

Akika, çocukları belalardan, hastalıklardan korur. Kıyamette, anaya, babaya, ayrı bir şefaat ederler. Erkek çocuk için iki, kız çocuk için bir akika hayvanı kesilir. Kesilen akikadan kendisi ve zengin fakir herkes yiyebilir, pişmiş veya çiğ olarak zengin fakir herkese verebilir.

Şefaat etsin diye ölmüş çocuk için, torun için, hatta yaşlı kimse, kendisi için de kesebilir. Peygamber efendimiz de, kendisi için akika kesmiştir. Bunun için hangi mezhepten olursa olsun, herkesin akika kesmesi çok iyi olur.

Adak, akika veya ölüler için kesilecek kurban da, ilim neşri ile meşgul bir vakfa kestirilebilir. Böylece ilim neşrine katkımız olduğu için farz sevabı alırız. İlim tahsili yapılan yerlere, zekat, fıtra, adak, akika veya sadaka şeklinde yapılan yardım, insanı kazalardan, belalardan korur. Dünyada, sıhhat ve afiyet içinde bir ömür sürmeye sebep olur. Ayrıca farz olan ilim yayma sevabına kavuşulur.

Sual: Ölmüş olan çocuk için de akika kesilir mi?
CEVAP
Kesilirse iyi olur, şefaat etmesine sebep olur.

Sual: Akikayı kesmeyip, bedelini fakire tasadduk etmek, akika yerine geçer mi?
CEVAP
Hayır geçmez. Ancak farz olan ilimleri neşreden kurumlara vermek caiz olur. Çünkü akika müstehabdır, ilim neşri ise farzdır. Farz, müstehaba tercih edilir.

Sual: Çocuk nimetine karşılık, Allahü teâlâya şükretmek için, kesilen akika hayvanı, çocuk baliğ olduktan sonra da kesilebilir mi?
CEVAP
Evet, kesilebilir. Hatta şefaat etsin diye ölmüş çocuk için yahut yaşlı kimse, kendisi için de kesebilir. Peygamber efendimiz de, kendisi için akika kesmiştir. Bunun için herkesin akika kesmesi çok iyi olur.

Sual: Çocukları belalardan, kazalardan korumak maksadıyla, erkek çocuk için, iki akika hayvanı kesmek gerekiyor. Durumu müsait olmayan kimse, bir tane de kesse mahzuru olur mu?
CEVAP
Fakir olan, bir tane de kesebilir. Yahut ikincisini daha sonra da kesebilir. Yani ikisini aynı anda kesmesi şart değildir.

Akika kurbanı
Sual: Akika kesmek isteyen kimse, (Allah rızası için akika kurbanı keseceğim) dese, kurban kelimesini kullandığı için kurban bayramında mı kesmesi lazımdır?
CEVAP
Akika kurbanı, akikanın adı olduğu için, akika kurbanı denilince kurban bayramında kesilmesi gerekmez. Eğer (Allah rızası için akika hayvanını kurban edeceğim) denirse, o zaman kurban bayramında kesmek gerekir.

Çocuk için akika kesmek
Sual: Akika nedir, niçin kesilir, belli bir zamanı var mıdır, Kurban Bayramında da kesilebilir mi ve etini kimler yiyebilir?
Cevap:
Akika, çocuk nimetine karşılık, Allahü teâlâya şükretmek niyeti ile hayvan kesmektir. Çocuğa nafaka vermesi vacib olan kimsenin, yedinci günü isim koyması ve başını kazıyıp, saçının ağırlığı kadar, erkek için altın veya gümüş, kız için gümüş sadaka vermesi ve kendi malından, erkek için iki, kız için ise bir akika hayvanı kesmesi, Hanefi mezhebinde müstehabdır. Akika hayvanı, kurbanlık hayvan gibi olmalıdır. Daha sonra ve her zaman da kesilebilir. Akika, Kurban Bayramında da kesilebilir. Resûlullah efendimizin nübüvvetten sonra, kendisi için akika kestiği Şir'ada yazılıdır.

Ölü olarak doğan çocuğa isim konmaz ve akikası kesilmez. Akika olarak kesilen hayvanın etlerinden, kesen yiyebilir ve pişmiş veya çiğ olarak zengin, fakir herkese verilebilir. Akika kesmek, Şafii ve Maliki mezheplerinde sünnet-i müekkededir. Şafii ve Hanbeli mezheplerinde, kemikleri atılmaz, kırılmaz. Oynak yerlerinden ayrılıp toplanır. Bir temiz, beyaz bez içinde gömülür. Hanefi ve Maliki mezheplerinde kemikleri kırılabilir.

Akika, çocukları belalardan, hastalıklardan korur. Kıyamette, anaya, babaya, ayrı bir şefaat ederler. Mevâhib-i ledünniyyede deniyor ki:
“Hicretin sekizinci yılında İbrahim dünyaya gelince, yedinci günü, Resûlullah efendimiz İbrahim’in başını tıraş ettirip, saçının ağırlığı kadar gümüş sadaka verdi ve akika olarak iki koç kesti. Saçlarını gömdü.”

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası